Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

LoRd 13.09.2010 21:23

Czy nie dotarł ktoś z was do informacji w jakim terminie odbędą się wybory samorządowe ? Ustawowy termin znam. między 14.11.2010 a 09.01.2011. Termin nie został jeszcze ogłoszony ale sądzę, że nieoficjalnie mówi się już konkretnie o jakiejś dacie.

Sędzia 14.09.2010 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 979449)
Zależy jak na to spojrzeć. Przez ostatnie kilkanaście lat byliśmy na smyczy USA i za garść karmy, bądź nawet o suchym pysku wykonywaliśmy ich rozkazy.

Takie, zresztą dość powszechne podejście dotyczące Amerykanów, bardzo mnie dziwi.
Przede wszystkim nie bardzo rozumiem czego oczekujesz - że będą nam wysyłać $ za to, że się deklarujemy jako sojusznicy?

Tylko dlatego, że "byliśmy na smyczy" USA jesteśmy w NATO. Chyba nikt poza kompletnymi dziwakami nie twierdzi, że to jest dla Polski niekorzystne.

Już choćby za samo uwolnienie przez Polaków agentów CIA z Iraku Amerykanie doprowadzili do umorzenia 16,5 mld $ (bierz pod uwagę że wtedy to było zdecydowanie więcej niż dzisiaj).
To Amerykanie w dużym stopniu tworzyli lub pomagali tworzyć nasze jednostki specjalne.

ps. o Bolku już nawet TVN robi filmy :D

Gwiaździsty 14.09.2010 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 980022)
ps. o Bolku już nawet TVN robi filmy :D

:shock: Coś więcej na ten temat ? Jaka jest myśl przewodnia ? Nowy J-23 vel Hans Kloss vel Wallenrod rozsadzający system od środka ?

P.e.c.h 14.09.2010 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LoRd (Post 979475)
Czy nie dotarł ktoś z was do informacji w jakim terminie odbędą się wybory samorządowe ? Ustawowy termin znam. między 14.11.2010 a 09.01.2011. Termin nie został jeszcze ogłoszony ale sądzę, że nieoficjalnie mówi się już konkretnie o jakiejś dacie.

Prawdopodobnie 21.11

Sędzia 14.09.2010 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 980033)
:shock: Coś więcej na ten temat ? Jaka jest myśl przewodnia ? Nowy J-23 vel Hans Kloss vel Wallenrod rozsadzający system od środka ?

http://www.rp.pl/artykul/535744-Film...-do-sieci.html

Myśl przewodnia jest taka, że potwierdzają ustalenia Cenckiewicza i Gontarczyka odnośnie współpracy Wałęsy z SB.

Gwiaździsty 15.09.2010 07:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 980038)
http://www.rp.pl/artykul/535744-Film...-do-sieci.html

Myśl przewodnia jest taka, że potwierdzają ustalenia Cenckiewicza i Gontarczyka odnośnie współpracy Wałęsy z SB.

:shock: No to straszne, jak się St@chu i AS82 dowiedzą, że .......prawda wyszła na jaw. Dobrze, że chociaż strone z filmem zablokowali żeby sie nie rozprzestrzeniała :).

St@chu 15.09.2010 08:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 980109)
:shock: No to straszne, jak się St@chu i AS82 dowiedzą, że .......prawda wyszła na jaw. Dobrze, że chociaż strone z filmem zablokowali żeby sie nie rozprzestrzeniała :).

Póki co widzę, że co innego wyszło na jaw, a mianowicie, że jak Ci się podoba to co pokazuje TVN to z przyjemnoscią traktujesz go jak wyrocznię... Czy to nie zabawne? Dla mnie bardzo.

Krissu 15.09.2010 10:02

Cytat:

Jedna z przedwyborczych obietnic prezydenta Bronisława Komorowskiego - przywrócenie studentom wyższych ulg na przejazdy koleją - ma realne szanse na spełnienie. Jak dowiedział się Program 1 Polskiego Radia resort finansów kończy już prace nad zmianami w przepisach.
Małgorzata Kobos, rzeczniczka Ministerstwa Finansów, w rozmowie z Programem 1 Polskiego Radia zapewnia, że ulga na przejazdy koleją jest pewna, a pieniądze w budżecie są zarezerwowane. Jeśli przepisy wejdą w życie od nowego roku to od 1 stycznia studenci będą mieć ulgę w wysokości 51 %. A nie 50%, jak obiecywał w trakcie kampanii wyborczej Bronisław Komorowski. Ulga dotyczyć będzie miesięcznych biletów PKS oraz wszystkich biletów kolejowych 2 klasy.

Wprowadzenie tych rozwiązań ma kosztować budżet państwa 75 milionów złotych - tyle pieniędzy odłożono w rezerwie celowej. Zdaniem Adriana Furgalskiego, eksperta z Zespołu Doradców Gospodarczych TOR najwięcej środków trafi do 2 największych spółek kolejowych - PKP Intercity i Przewozów Regionalnych. - Wydaje się, że około 50 milionów złotych trafi do tych właśnie dwóch firm - szacuje Furgalski.

Przewoźnicy nie ukrywają swojego zadowolenia. Małgorzata Sitkowska z PKP Intercity przewiduje, że zwiększenie ustawowej zniżki zmobilizuje i zachęci do podróżowania większe grono studentów, niż to jest dzisiaj.

O częstszych podróżach mówią też pytani przez nas studenci. - Dzięki wyższej uldze będzie można częściej wracać do domu - mówi jeden z nich.

Adrian Furgalski studzi jednak emocje. Według eksperta tańsze bilety będą przez żaków traktowane jedynie jako oszczędność w budżetach, a pieniądze przeznaczą oni na cel inny niż podróże. Zdaniem Furgalskiego nie będzie mocno zauważalnych wzrostów w statystykach przewozów kolejowych.

Zanim jednak będziemy mogli mówić o efektach zmian, najpierw podwyższenie ulg musi znaleźć się w przepisach. Ministerstwo Finansów zapowiada, że już niedługo zostanie opublikowany projekt odpowiedniej ustawy. Po konsultacjach międzyresortowych trafi on do sejmu. Aby nowe przepisy zaczęły obowiązywać 1 stycznia 2011 roku, parlament będzie musiał przyjąć je jeszcze w tym roku.
Stać nas na to Platformo?

martin_6 15.09.2010 10:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 980119)
Póki co widzę, że co innego wyszło na jaw, a mianowicie, że jak Ci się podoba to co pokazuje TVN to z przyjemnoscią traktujesz go jak wyrocznię... Czy to nie zabawne? Dla mnie bardzo.

Do tej pory mówili o tym inni. Jak mówi już nawet TVN, to coś musi być na rzeczy :)

cpc 15.09.2010 11:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 980197)
Do tej pory mówili o tym inni. Jak mówi już nawet TVN, to coś musi być na rzeczy :)

hehe dokładnie, cały mit założycielski III RP jest znów zagrożony, czyli co znowu "wszystkie ręce na pokład" :lol: ?? czy coś w stylu "Panowie policzmy głosy" :>

Gwiaździsty 15.09.2010 11:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 980119)

Widocznie nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że już nawet nie da się tego ukryć skoro nawet dla dziennikarzy TVN jest to oczywiste. Towarzysz Walter zablokował, ale mleko się już wylało. Ten ostatni numer jest tego przykładem. A co do TVN. Skoro po 2 tygodniach dojdą do wniosku że obecnie mamy wrzesień to co mam się z tym nie zgodzić ?

St@chu 15.09.2010 11:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 980218)
Widocznie nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że już nawet nie da się tego ukryć skoro nawet dla dziennikarzy TVN jest to oczywiste. Towarzysz Walter zablokował, ale mleko się już wylało. Ten ostatni numer jest tego przykładem. A co do TVN. Skoro po 2 tygodniach dojdą do wniosku że obecnie mamy wrzesień to co mam się z tym nie zgodzić ?

Tak trochę poza tematem, ale aż ciśnie mi sie to na usta, a raczej na klawiaturę w tym przypadku...

Analogicznie... skoro już nawet Rzeczpospolita doszła do wniosku, że prezes ma nierówno pod sufitem to chyba coś w tym musi być, prawda?

martin_6 15.09.2010 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 980231)
Analogicznie... skoro już nawet Rzeczpospolita doszła do wniosku, że prezes ma nierówno pod sufitem to chyba coś w tym musi być, prawda?

Możliwe. Co to zmienia w temacie Wałęsy?

St@chu 15.09.2010 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 980247)
Możliwe. Co to zmienia w temacie Wałęsy?

W sprawie Wałęsy niewiele mam do powiedzenia... Ani nie jestem pewny że nie był, ani nie jestem pewny że był... I ten materiał kompletnie tego nie zmienia.

Niemniej uważam, że to co zrobił później przykrywa ewentualna agenturalna przeszłość. Krótko mówiąc odkupił swoje winy.

Jeśli mam mieć wobec niego jakiś zarzut to taki, że się nie przyznał, ale tak jak mówię nie mam pewności i chyba nikt nie może jej mieć, że Wałęsa faktycznie, ze stu procentową pewnością był TW.

martin_6 15.09.2010 12:57

No właśnie, tylko pytanie czy będąc przywódcą "S" cały czas nie współpracował z SB, a to już rzucałoby cień na jego działalność. Poza tym byłoby wodą na młyn dla zwolenników teorii o sterowanym przez służby upadku PRL-u zakończonym "zdradą" przy okrągłym stole. Ja się w takie rzeczy nie bawię, zostawiam to historykom, ale coraz mocniej to śmierdzi...

Buziek_LG 15.09.2010 13:31

Każde przejęcie władzy przez "demokratów" od "komunistów" było prowadzone przez służby specjalne danego państwa(wyjątkiem jest Rumunia, gdzie Ceausescu chciał zatrzymać władzę, choć do dziś dyskutuje się czy przewrót nie był inspirowany przez rumuńskie służby specjalne) co można potwierdzić w bardzo prosty sposób. Wystarczy sprawdzić czy i w jakim stopniu osoby odpowiedzialne za zbrodnie w czasach komuny(np. za pacyfikację wystąpień na Węgrzech czy z Polski za pacyfikację "Wujka") zostały pociągnięte do odpowiedzialności. Oraz sprawdzić czy i w jakim stopniu osoby związane z dawną władzą mają wpływ na gospodarkę w nowym układzie politycznym.

O tym że partie komunistyczne w krajach europejskich od końca 84 szykowały się do oddania władzy świadczy również odprężenie w polityce gospodarczej, a co za tym idzie obsadzanie znacznej części prywatnych przedsiębiorstw ludźmi powiązanymi z władzą. Z resztą jest na ten temat multum publikacji(od artykułów, przez książki aż po prace doktorskie)

Co do filmu to tutaj jest materiał zdjęty ze strony oficjalnej

pan_premier 15.09.2010 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 980218)
Widocznie nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że już nawet nie da się tego ukryć skoro nawet dla dziennikarzy TVN jest to oczywiste. [B]Towarzysz Walter zablokował, ale mleko się już wylało. Ten ostatni numer jest tego przykładem. A co do TVN. Skoro po 2 tygodniach dojdą do wniosku że obecnie mamy wrzesień to co mam się z tym nie zgodzić ?

nie prawda

Panowie to jest polityka i to że ty za rada Wajdy umieścisz Wałęsę i TVN pod jedną ścianą i to ze zawsze go bronili nie znaczy, że będzie trwało to dalej

dobrze mieć haka na każdego i wykorzystać go w dogodnym momencie (pamiętacie jak Sekielski demaskował obietnice polityków? program przeleżał ze dwa lata zanim go puścili)

jeśli ktoś pozbawi Tuska władzy to raczej nie będzie to sam Napieralski, Kaczyński czy Putin, wszystko odbędzie się we współpracy z Michnikiem i/lub Walterem :)

harimata 15.09.2010 14:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 980327)
nie prawda

Panowie to jest polityka i to że ty za rada Wajdy umieścisz Wałęsę i TVN pod jedną ścianą i to ze zawsze go bronili nie znaczy, że będzie trwało to dalej

dobrze mieć haka na każdego i wykorzystać go w dogodnym momencie (pamiętacie jak Sekielski demaskował obietnice polityków? program przeleżał ze dwa lata zanim go puścili)

jeśli ktoś pozbawi Tuska władzy to raczej nie będzie to sam Napieralski, Kaczyński czy Putin, wszystko odbędzie się we współpracy z Michnikiem i/lub Walterem :)

Moderator a dobrze prawi :)

Trzeba zrobić przewrót i na pohybel zdrajców Polski.

Buziek_LG 15.09.2010 14:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 980353)
Trzeba zrobić przewrót i na pohybel zdrajców Polski.

Wyjdźmy na ulice, rozbrójmy policjantów, zaatakujmy wojsko(tam i tak tylko ochrona stoi), spalmy komitety partii(najlepiej wszystkich)! Stwórzmy nową Polskę!! ;]

olTSchool 15.09.2010 15:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 980367)
Wyjdźmy na ulice, rozbrójmy policjantów, zaatakujmy wojsko(tam i tak tylko ochrona stoi), spalmy komitety partii(najlepiej wszystkich)! Stwórzmy nową Polskę!! ;]

Ale możemy dopiero po piątkowym meczu?

AS82 15.09.2010 15:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 980367)

Zróbmy fete po wygranej z Koroną w piątek na Małym Rynku..

emj10 15.09.2010 16:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 980022)
Takie, zresztą dość powszechne podejście dotyczące Amerykanów, bardzo mnie dziwi.
Przede wszystkim nie bardzo rozumiem czego oczekujesz - że będą nam wysyłać $ za to, że się deklarujemy jako sojusznicy?

Tylko dlatego, że "byliśmy na smyczy" USA jesteśmy w NATO. Chyba nikt poza kompletnymi dziwakami nie twierdzi, że to jest dla Polski niekorzystne.

Już choćby za samo uwolnienie przez Polaków agentów CIA z Iraku Amerykanie doprowadzili do umorzenia 16,5 mld $ (bierz pod uwagę że wtedy to było zdecydowanie więcej niż dzisiaj).
To Amerykanie w dużym stopniu tworzyli lub pomagali tworzyć nasze jednostki specjalne.

Masz rację co do NATO. Co do reszty to jestem uprzedzony do tego pseudokraju, który po 1945 roku, a nawet już w 1939 roku, jak twierdzą niektórzy historycy, tworzył plany podziału geograficzno-politycznego świata postwojennego. Oczywiście NWO to jest tylko jedna z wielu teorii spiskowych, ale jak dla mnie jest w niej spore ziarenko prawdy, bo założenie organizacji międzynarodowych ONZ i NATO, wspólnot państw np. UE, czy wciśnięcie na siłę państwa żydowskiego na Bliski Wschód to są właśnie działania zgodne z mitem założycielskim tej teorii.

Z przymrużeniem oka można spojrzeć na "Po-wojenną Mapę Nowego Świata"
http://homepage.interaccess.com/~net...Impresje3.html

Już ze mnie taki amerykanofob :D

PS. Przyłączam się do inicjatywy, a mogę zacząć rewolucję na granicy polsko-czeskiej, którą będę w piątek wieczór przekraczał :)

Tylko tak się zastanawiam kogo mamy wywieźć na taczkach?
- homoseksualistów
- żydów
- pederastów
- lewaków
- lemingów
- rydzykowców

Kogoś jeszcze nie wymieniłem?

sambo 15.09.2010 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 980263)
W sprawie Wałęsy niewiele mam do powiedzenia... Ani nie jestem pewny że nie był, ani nie jestem pewny że był... I ten materiał kompletnie tego nie zmienia.

Niemniej uważam, że to co zrobił później przykrywa ewentualna agenturalna przeszłość. Krótko mówiąc odkupił swoje winy.

Jeśli mam mieć wobec niego jakiś zarzut to taki, że się nie przyznał, ale tak jak mówię nie mam pewności i chyba nikt nie może jej mieć, że Wałęsa faktycznie, ze stu procentową pewnością był TW.

ciekawe kiedy odkupił te winy?

Walcząc z Walentynowicz i Gwiazdą w 1980.

Dopuszczając szpicla Wachowskiego od tegoż samego roku?

Kończąc strajk, gdzie tylko determinacja całej reszty doprowadziła do porozumień sierpniowych.

WYpasione wakacje w Arłamowie i spotkania z Cioskiem - to też odkupienie?

A może rozbicie solidarności poprzez powołanie Tymczasowej Rady Koordynacyjnej w 1982r. i jednostronne i inkwizycyjne wycięcie tych większości kierownictwa Solidarności

słucham

PS: a może 1988 gdzie dogadywał sie czym prędzej bo czuł oddech na plecach młodych gniewnych rozpoczynających strajki i mogących zepchnąć i jego i popleczników w niebyt?

fox mulder 15.09.2010 22:44

Pewnie chodziło mu o większe później i przepędzenie dzikich lustratorów, polujących na czarownice z esbeckimi fałszywkami w ręku, łamiącymi prawa człowieka, ale to do spółki z dzisiejszym saloonem, więc nobla nie było.

Chyba nie było:
http://www.korespondent.pl/index.php...kul_r1&id=8351
Od 1 stycznia będziemy jedynym państwem w regionie bez liniowego podatku dochodowego. ;)

emj10 16.09.2010 00:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fox mulder (Post 980658)
Od 1 stycznia będziemy jedynym państwem w regionie bez liniowego podatku dochodowego. ;)

W teorii nie będziemy mieli liniowego, ale w praktyce go mamy, bo jakieś 90% podatników PIT mieści się się w stawce podatkowej 18%, a do tego dochodzi jeszcze w miarę niski CIT (jak na realia UE), który jest na dobrą sprawę liniowy bo wynosi 19% dla wszystkich przedsiębiorców, którzy pod niego podlegają.

Liniówka to jest tylko hasło, a nie panaceum na uzdrowienie naszej gospodarki.

Ela 16.09.2010 16:16

Jutro 17 września.
Rocznica.

Dla uczczenia, proponuję złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod tym pomnikiem :

http://img259.imageshack.us/img259/3188/ossowpomnik.jpg

Pan Wajda powinien się tam zjawić obowiązkowo.

Buziek_LG 16.09.2010 16:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 980704)
W teorii nie będziemy mieli liniowego, ale w praktyce go mamy, bo jakieś 90% podatników PIT mieści się się w stawce podatkowej 18%, a do tego dochodzi jeszcze w miarę niski CIT (jak na realia UE), który jest na dobrą sprawę liniowy bo wynosi 19% dla wszystkich przedsiębiorców, którzy pod niego podlegają.

No tak, teoretycznie to mamy drugą Japonię. Też mamy kryzys i rosnącą liczbę samobójstw
Edit: tfu tfu tfu nie ma żadnego kryzysu, jesteśmy zieloną wyspą, a podatki zwiększamy bo lubimy

sandbender 16.09.2010 18:41

Późno bo późno, ale obiecałem odpowiedzieć.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 978841)
SKM, Wały, Opera - to są inwestycje WOJEWÓDZTWA, a nie miasta.
Masz chyba złe wiadomości.

Nie wiem co mi strzeliło z tą Operą do głowy. Jasne, że to nie miasto. Chyba przez to, że równie "sprawnie" prowadzona jak stadion to z automatu przypisałem do Majchra.

Co do wałów - opinie podzielone. Ja mam zarzut do niego i Kracika, że się przerzucają papierami.

SKM - siądźmy zatem i załóżmy ręce.

Cytat:

Nie bardzo rozumiem też, jakie masz zarzuty wobec pozostałych konkursów architektonicznych.

Muzeum Sztuki Współczesnej,
To muzeum w tym miejscu jest dokładnie takim samym błędem jak nasza 105 metrowa trybuna za bramkami. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia się w tym Muzeum jakiegokolwiek, chociażby ocierającego się o prowokację, dzieła? ZEROWE. Dlaczego? Bo się by Żydzi zaraz odezwali.
Jakie są szanse rozbudowy? Zerowe. Co jeszcze żeśmy załatwili przez taką a nie inną lokalizację? Raz, ze mogliśmy zrobić muzeum Fabryki, z maszynami z Olkusza z prawdziwego zdarzenia, dwa, że mogliśmy mieć muzeum zrobione od podstaw w budynku o odpowiednich rozmiarach i perspektywach, trzy, że... mogliśmy mieć konkurs z wielkimi nazwiskami, a nie, jak mówił Sepioł:
" że jak na warunki konkursu, liczba zgłoszeń jest duża. Wykonanie projektu utrudnia dawna fabryka, której większość zabudowań musi zostać zachowana, co ogranicza wolność projektantom."

Cytat:

Linia na Płaszów też jest potrzebna. Skoro mieszkasz blisko niej, to doskonale wiesz, ile czasu trwa stanie w korku na Płaszowskiej, Saskiej itp...
Linia na Płaszów powstała teraz, w takiej, a nie innej formie z jednej przyczyny. KSW. Gdyby ta uczelnia miała siedzibę na Centrum E to byśmy teraz mieli 3 tor tramwajowy na Nową Hutę. Ona jest potrzebna owszem - ma być przecież połączona z szybkim tramwajem na Kurdwanowie, ale niestety część od Saskiej na Kurdwanów to jest tak odległa przyszłość, że już wiadomo, iż skrzyżowanie Saska/Lipska będzie musiało być przebudowane jeszcze raz. Dlaczego? Bo kompletnie nie wiadomo jaki będzie przebieg odcinka na Kurdwanów.

I wiesz co? Można by tak chwile o złych decyzjach. Tutaj mowa tylko o inwestycjach w centrum, a przecież Kraków to też Bieżanów, Ruszcza, Górka Narodowa ludzie mieszkający za A4 i ich problemy.Komunikacja, budżet i parę innych spraw.

Majchrowski jest złym prezydentem tak samo jak źli byli jego wszyscy bez wyjątku poprzednicy (po 89). Nie ma ludzi z wizją, nie ma ludzi zdolnych zarządzać. On nie panuje nad jednostkami mu podległymi albo ma to w dupie. Więcej - sam nie ma wizji (albo nie umie jej sprzedać co na jedno wychodzi).

I w najbliższych wyborach, jeżeli Majchrowski przegra, to okaże się, że wybierzemy kogoś kto był jego politycznym przeciwnikiem. Kwestia zarządzania miastem będzie dla takiego kandydata nieistotna bo ważne że nie komuch.
Dzięki takiej a nie innej ordynacji nowemu lub staremu prezydentowi dobierzemy Radę Miasta składającą się z pseudo-polityków unikających jakichkolwiek trudnych decyzji (był na sali ale nie głosował), sterowanych przez kogoś z Wawy, którzy w dupie mają to co ważne dla Krakowa (ilość planów miejscowych daje pojęcie http://planowanie.um.krakow.pl/bpp/plany_g.htm), niemniej zawsze mogą się pokłócić.

Dla mnie generalnie sytuacja patowa.

Siwy_89 16.09.2010 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 981002)

Linia na Płaszów powstała teraz, w takiej, a nie innej formie z jednej przyczyny. KSW. Gdyby ta uczelnia miała siedzibę na Centrum E to byśmy teraz mieli 3 tor tramwajowy na Nową Hutę. Ona jest potrzebna owszem - ma być przecież połączona z szybkim tramwajem na Kurdwanowie, ale niestety część od Saskiej na Kurdwanów to jest tak odległa przyszłość, że już wiadomo, iż skrzyżowanie Saska/Lipska będzie musiało być przebudowane jeszcze raz. Dlaczego? Bo kompletnie nie wiadomo jaki będzie przebieg odcinka na Kurdwanów.

Pudło.

„Nie trzeba będzie za kilka lat rozkopywać modernizowanego obecnie skrzyżowania ulic Lipska i Saska, by wybudować linię tramwajową do ulicy Wielickiej” – mówi Jacek Bartlewicz, rzecznik prasowy ZIKIT. Zaznacza, że na etapie budowy uda się zastosować takie rozwiązania, by w przyszłości, bez ingerencji w modernizowane skrzyżowanie rozpocząć budowę tramwaju nad magistralą kolejową w Płaszowie.

Cytat:

SKM - siądźmy zatem i załóżmy ręce.

Też pudło.

W roku 2012 do użytku zostanie oddana zmodernizowana linia dla potrzeb Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej na trasie Wieliczka - Balice. Pociągi mają ją pokonywać w czasie nawet mniejszym niż 40 minut.

W fazie realizacji jest także remont 5,6 km torów linii kolejowej z Krakowa-Płaszowa do Oświęcimia na odcinku między Bonarką a Swoszowicami.

Cytat:

To muzeum w tym miejscu jest dokładnie takim samym błędem jak nasza 105 metrowa trybuna za bramkami. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia się w tym Muzeum jakiegokolwiek, chociażby ocierającego się o prowokację, dzieła? ZEROWE. Dlaczego? Bo się by Żydzi zaraz odezwali.
Jakie są szanse rozbudowy? Zerowe. Co jeszcze żeśmy załatwili przez taką a nie inną lokalizację? Raz, ze mogliśmy zrobić muzeum Fabryki, z maszynami z Olkusza z prawdziwego zdarzenia, dwa, że mogliśmy mieć muzeum zrobione od podstaw w budynku o odpowiednich rozmiarach i perspektywach, trzy, że... mogliśmy mieć konkurs z wielkimi nazwiskami, a nie, jak mówił Sepioł:
" że jak na warunki konkursu, liczba zgłoszeń jest duża. Wykonanie projektu utrudnia dawna fabryka, której większość zabudowań musi zostać zachowana, co ogranicza wolność projektantom."

w kwestii projektu muzeum, jak i lokalizacji, nie ma się o co spierać. Każdy ma swoje zdanie.

Mnie się podoba. http://i53.tinypic.com/261j86w.jpg

Cytat:

I wiesz co? Można by tak chwile o złych decyzjach. Tutaj mowa tylko o inwestycjach w centrum, a przecież Kraków to też Bieżanów, Ruszcza, Górka Narodowa ludzie mieszkający za A4 i ich problemy.Komunikacja, budżet i parę innych spraw.

Poprawiają komunikację w Płaszowie Starym, Rybitwach itp... to źle, bo uczelnie ma niedaleko Jacek.

Most Kotlarski z miejscem pod przyszłą linię tramwajową też on zbudował?

To że zlokalizował swoją uczelnię w miejscu, gdzie od lat planowana była Trasa Centralna, tramwaj na Rybitwy, świadczy raczej o tym, że dobry z niego biznesmen ;-)

emj10 17.09.2010 00:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 980933)
No tak, teoretycznie to mamy drugą Japonię. Też mamy kryzys i rosnącą liczbę samobójstw
Edit: tfu tfu tfu nie ma żadnego kryzysu, jesteśmy zieloną wyspą, a podatki zwiększamy bo lubimy

Nie wiem co ma kryzys gospodarczy do "liniówki". Bezsensowny post.

sandbender 17.09.2010 00:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 981360)
Pudło.
„Nie trzeba będzie za kilka lat rozkopywać modernizowanego obecnie skrzyżowania ulic Lipska i Saska, by wybudować linię tramwajową do ulicy Wielickiej”

Zweryfikujemy wkrótce.

Cytat:

Też pudło.
W roku 2012 do użytku zostanie oddana zmodernizowana linia dla potrzeb Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej na trasie Wieliczka - Balice. Pociągi mają ją pokonywać w czasie nawet mniejszym niż 40 minut.
A ile zajmuje pociągowi przejazd na trasie Wieliczka Rynek - Balice teraz przed godziną 9? 42 minuty. 25 minut na główny i 17 z Głównego na Balice. To znaczy, mogłoby zająć gdyby nie trzeba było czekać na Głównym 15 minut. Z Wieliczki przed godziną 9 pociągów takich, którymi można dojechać do pracy jest 3 (słownie: trzy). 06:05, 06:45 i 07:50. To nie tory są problemem.

Cytat:

To że zlokalizował swoją uczelnię w miejscu, gdzie od lat planowana była Trasa Centralna, tramwaj na Rybitwy, świadczy raczej o tym, że dobry z niego biznesmen ;-)
Uhm. I ten przystanek przed KSW, na linii SZYBKIEGO tramwaju, w odległości 300 m od poprzedniego to też miał być od początku? ;)

fox mulder 17.09.2010 01:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 980704)

Gdzieś słyszałem określenie zwichrowany liniowy. Jasne, że obecnie wprowadzenie liniowego, samo w sobie, nie zmieni zupełnie lub prawie nic jeśli chodzi o wpływy do budżetu. Moim zdaniem jednak uprości system podatkowy i zmniejszy diametralnie koszty jego obsługi, co pozwoli zredukować kadrę urzędniczą do minimum przy dobrej woli rządzących ;]
Ciężko jednak mówić o jakimkolwiek upraszczaniu, kiedy ustawa o podatku dochodowym była nowelizowana po 2000 r. kilkadziesiąt razy, jak nie więcej.
Zresztą sam podatek dochodowy jest dla mnie wątpliwy ideologicznie, a progresywny to już rozbój w biały dzień. ;)

St@chu 17.09.2010 10:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 981446)
co myślicie o sprawie z Zakajewem?

Jako że jesteśmy państwem prawa skoro jest międzynarodowy list gończy należało go zatrzymać.

Jako że jesteśmy państwem prawa należy sprawdzić, że dowody są mgliste i wypuścić.

1q2 17.09.2010 10:31

Sory za lamerskie pytanie ale jak w ogóle powstaje europejski list gończy?

Siwy_89 17.09.2010 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 981393)

A ile zajmuje pociągowi przejazd na trasie Wieliczka Rynek - Balice teraz przed godziną 9? 42 minuty. 25 minut na główny i 17 z Głównego na Balice. To znaczy, mogłoby zająć gdyby nie trzeba było czekać na Głównym 15 minut. Z Wieliczki przed godziną 9 pociągów takich, którymi można dojechać do pracy jest 3 (słownie: trzy). 06:05, 06:45 i 07:50. To nie tory są problemem.

Na odcinku Kraków Główny - Balice mają one kosztować ponad 280 mln zł (łącznie z przystankiem końcowym w sąsiedztwie terminalu lotniska), a na odcinku Bieżanów - Wieliczka ok. 60 mln zł. Inwestycja obejmuje również modernizację istniejących przystanków. Dodatkowo w Wieliczce przy dworcu i w Wieliczce Rynek mają powstać parkingi park & ride.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 981393)
Uhm. I ten przystanek przed KSW, na linii SZYBKIEGO tramwaju, w odległości 300 m od poprzedniego to też miał być od początku? ;)

rozmawialiśmy o linii tramwajowej, a nie o kwestii zbyt bliskiej odległości między przystankami, która widoczna jest w całym Krakowie, zwłaszcza na Alei Pokoju.

emj10 17.09.2010 10:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 981495)

Nie wiem, czy takie lamerskie, bo w sumie mało się o tym mówi. Z tego co ja pamiętam to chodzi o list gończy, który firmuje Interpol, czyli zobowiązuje do zatrzymania wszystkie kraje należące do tej międzynarodowej policji.

Znalazłem dokładne wytłumaczenie:
Cytat:

Istotną rolę w ściganiu sprawców przestępstw spełniają tzw. notices, czyli listy gończe. Są one publikowane przez Sekretariat Generalny w czterech oficjalnych językach Interpolu, na wniosek państw członkowskich
http://www.policja.pl/portal/pol/94/2620/INTERPOL.html

1q2 17.09.2010 11:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 981512)
Nie wiem, czy takie lamerskie, bo w sumie mało się o tym mówi. Z tego co ja pamiętam to chodzi o list gończy, który firmuje Interpol, czyli zobowiązuje do zatrzymania wszystkie kraje należące do tej międzynarodowej policji.

Znalazłem dokładne wytłumaczenie:

http://www.policja.pl/portal/pol/94/2620/INTERPOL.html

Dlatego się pytam bo wynikało by z tego że jak Ruscy wystawili ten list to Interpol musiał jakoś chyba jego zasadność badać, nim ten list stał się 'europejski'.Można też przypuszczać że ruscy poprzez swoją pozycje jakoś wymusili ale nie zmienia to faktu że takie zgniłe jajo nam zafundowano bo co zrobimy to będzie źle.

pirat.z.karaibow 17.09.2010 11:28

Po wystosowaniu listu gończego przez Interpol każdy kraj ma obowiązek zatrzymania osoby poszukiwanej. Stosowność zatrzymania rozpatruje sąd, lecz tak jak powiedziałem, zatrzymanie osoby poszukiwanej to obowiązek.

emj10 17.09.2010 11:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fox mulder (Post 981395)
Gdzieś słyszałem określenie zwichrowany liniowy. Jasne, że obecnie wprowadzenie liniowego, samo w sobie, nie zmieni zupełnie lub prawie nic jeśli chodzi o wpływy do budżetu. Moim zdaniem jednak uprości system podatkowy i zmniejszy diametralnie koszty jego obsługi, co pozwoli zredukować kadrę urzędniczą do minimum przy dobrej woli rządzących ;]
Ciężko jednak mówić o jakimkolwiek upraszczaniu, kiedy ustawa o podatku dochodowym była nowelizowana po 2000 r. kilkadziesiąt razy, jak nie więcej.
Zresztą sam podatek dochodowy jest dla mnie wątpliwy ideologicznie, a progresywny to już rozbój w biały dzień. ;)

Rzeczywiście zaczęto używać już to określenie przed wyborami w 2007, kiedy dyskutowano na temat "liniówki", którą może wprowadzić PO po wygranych wyborach.

Chciałbym, żeby tak było jeśli chodzi o redukację kadry urzędniczej, ale wiem że w tej chwili jest to nierealne i nie tylko ze względu na skomplikowany system podatkowy, a bardziej przez niewydolność urzędów i izb skarbowych. Mam kilka osób pracujących w skarbówce i wiem ile roboty ma każda z nich, często muszą uzupełniać dokumenty i pisać różne wnioski już w domu, a w gorącym okresie składania zeznań podatkowych zatrudnia się w niektórych urzędach po kilkadziesiąt dodatkowych osób. Niewydolność, a bardziej skotniałość strukturalna wynika ze słabej organizacji i zacofania procesu informatyzacji przez co wciąż te same informacje trzeba wprowadzać dwukrotnie, w systemie internetowym oraz tradycyjnie w formie pisemnej. Z zewnątrz rzeczywiście może się wydawać, że żyje się tam jak w raju, ploteczki, kawka, czy czekoladki od petenta, ale rzeczywistość jest okrutna.

Uważam, że PIT ma jakiś tam sens, ale sam jestem gorącym zwolennikiem kilkuprogowego podatku degresywnego. Wtedy trzeba byłoby zwiększyć kwotę wolną od podatku do powiedzmy 15 tys. zł, czyli 5-krotnie i zacząć stosować opodatkowanie malejące, powiedzmy 20% / 18% / 16% / 14%. Taka forma opodatkowania będzie zachęcała do wchodzenia w wyższy próg podatkowy, a pracodawcy będą w stanie dać wyższą pensję, aby właśnie pracownik poczuł komfort psychiczny wejścia w kolejny próg podatkowy. Oczywiście sporną kwestią bedzie wtedy sytuacja osób z pensją minimalną, które będą oddawały realtywnie największą część zarobionych przez siebie pieniędzy.

Wiem, że się to nie przyjmie ze względu na mentalność naszego narodu, który ma to do siebie, że najchętniej zabrałby całe pensje dobrze zarabiającym ludziom, bo zapewne zarobili to w sposób nieuczciwy albo najpewniej ukradli.

AS82 17.09.2010 11:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 981495)

na 75% poprzez Interpol

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl