Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

St@chu 08.09.2010 09:00

Z cyklu oddajmy głos ekspertom zamiast pier...olić, że Tu 154 jest czymś na kształt kosiarki...

http://www.polityka.pl/kraj/1508576,...ie-bzdury.read

Tak, tak, wiem że Polityka to mainstream...

Drozd 08.09.2010 09:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 976002)
Z cyklu oddajmy głos ekspertom zamiast pier...olić, że Tu 154 jest czymś na kształt kosiarki...

http://www.polityka.pl/kraj/1508576,...ie-bzdury.read

Tak, tak, wiem że Polityka to mainstream...

Redaktorem naczelnym jest Paradowska? za WIKI :
"Janina Paradowska jest absolwentką wydziału polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. W zawodzie dziennikarza rozpoczynała pracę w Kurierze Polskim pod koniec lat 60., pisząc reportaże społeczne.

Z chwilą wprowadzenia w Polsce stanu wojennego (13 grudnia 1981), jak wielu innych działaczy PZPR, oddała swoją legitymację partyjną.
Miała swój udział w Aferze Rywina, usuwając z wywiadu z Leszkiem Millerem we wrześniu 2002 (na prośbę Adama Michnika) fragment dotyczący owej afery."

Skąd wiadomo że teraz na czyjąś prośbę znów czegoś nie usunie? Zatem NIEWIARYGODNA niezależnie od streamu.

jachting 08.09.2010 10:28

http://www.polityka.pl/opolityce/150...-polityki.read

tu jest redakcja polityki
---

Cytat:

Ponieważ odpowiedź premiera [Leszka Millera] jest żadna, a uzasadnienie pana Michnika bardzo szerokie, było dla nas dosyć przekonujące, że wycofamy to pytanie.
Autor: Janina Paradowska
Opis: wyjaśnienia, dlaczego na prośbę Adama Michnika, po uzgodnieniu z redakcją tygodnika Polityka, wycięła z już autoryzowanego wywiadu z premierem Leszkiem Millerem, wątki dotyczące Afery Rywina. Wypowiedź dla PAP w roku 2003
Tak czy owak widać że ktoś na siłe chciał powiązać te sprawy .

Ona jest dla mnie wiarygodna jak mało jaki dziennikarz .
Oby jak najwięcej takich dziennikarzy , a Polska będzie lepszym krajem .
Większość dziennikarzy moim zdaniem robi za durniów , ona akurat nie .
Chociaż jak wiadomo każdemu pasować to ona nie będzie i nie może, może nie podchodzić ludziom zdecydowanie inaczej postrzegającym , definiującym , myślącym ( tak całościowo a nie o jakiejś jednej sprawie ) ,tak dla mnie ona jest przykładem podejscia zdroworozsądkowego .

Jak widać nie tylko przeze mnie jest uznawana za dobrą dziennikarke
Cytat:

Paradowska jest laureatką nagród: Pruszyńskich, Bocheńskiego i wielokrotnie Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Zajęła 2. miejsce w rankingu 50 najbardziej Wpływowych Kobiet w Polsce magazynu "Home&Market", została nagrodzona Złotą Akredytacją do Sejmu jako najlepsza dziennikarka prasy ogólnopolskiej.
Zdobyła tytuł Najlepszego Dziennikarza Roku 2002 - Grand Press. Z inicjatywy Renaty Gluzy z miesięcznika Press, który przyznał ten tytuł, dodatkową nagrodą był występ w teatrze. Paradowska wystąpiła 13 i 14 stycznia 2007 w warszawskim teatrze Kwadrat w farsie Raya Cooneya i Johna Chapmana Nie teraz kochanie jako pani Frencham (w miejsce Barbary Rylskiej). Organizacja tego występu wymagała zezwolenia związków zawodowych aktorów, ponieważ Janina Paradowska nie jest zawodową aktorką
skrajnie konserwtywni dziennikarze mają nawieksze powiazania z politykami , a to dlatego że sami się zdefiniowali i umieścili w ciasnej klatce gdzieś na zboczu , niewiele się tam mieści i daleko wzrok nie sięga - zradykalizowany Pis i reszta Bee .

Cichy 08.09.2010 10:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 976015)
Zatem NIEWIARYGODNA niezależnie od streamu.

Za to zajebiście wiarygodni są fachowcy w dziedzinie lotnictwa Kaczyński i Macierewicz powołujący się na ekspertów BEZ NAZWISK. :lol:

St@chu 08.09.2010 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 976015)
Redaktorem naczelnym jest Paradowska? za WIKI :
"Janina Paradowska jest absolwentką wydziału polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. W zawodzie dziennikarza rozpoczynała pracę w Kurierze Polskim pod koniec lat 60., pisząc reportaże społeczne.

Z chwilą wprowadzenia w Polsce stanu wojennego (13 grudnia 1981), jak wielu innych działaczy PZPR, oddała swoją legitymację partyjną.
Miała swój udział w Aferze Rywina, usuwając z wywiadu z Leszkiem Millerem we wrześniu 2002 (na prośbę Adama Michnika) fragment dotyczący owej afery."

Skąd wiadomo że teraz na czyjąś prośbę znów czegoś nie usunie? Zatem NIEWIARYGODNA niezależnie od streamu.

I cały Twój wywód jest na nic, bo redaktorem Polityki jest Pan Jerzy Baczyński, swoją drogą przemiły człowiek, którego dane mi było poznać osobiście.

za WIKI: Na emigracji był członkiem Komitetu Koordynacyjnego "Solidarności" w Paryżu oraz sekretarzem generalnym stowarzyszenia Solidarite-Presse-Pologne.

Zresztą nawet jeśliby to była Pani Paradowska to nie widzę związku, ale Ty masz dość hmm wybiórczą (paradokslanie to słowo pasuje tu jak ulał) ocenę ludzi.

AS82 08.09.2010 17:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 976103)
cały artykuł o Jaworowicz z newsweeka
http://wiadomosci.onet.pl/1624962,720,1,kioskart.html

Wyślą ją na emeryturę z pisowskimi pozdrowieniami , w sumie dobrze , bo już chyba najwyższy czas nie pokazywać tych powykręcanych nóg

Cichy 08.09.2010 17:36

Cytat:

Elżbieta Jakubiak została zawieszona w prawach członka Prawa i Sprawiedliwości - dowiedziała się Polska Agencja Prasowa w źródłach partii. Informacje te w środę potwierdził poseł Arkadiusz Czartoryski, szef okręgu, z którego Jakubiak startowała do Sejmu.
tvn24.pl

W kolejce Poncyliusz i Kluzik-Rostkowska?

Potem się dziwi jeden z drugim, że na portalach pierwsze 5 newsów dotyczy PiSu. Jak ma być inaczej skoro dzień w dzień sami wystawiają się na strzała opinii publicznej?

St@chu 08.09.2010 18:02

Podobno chodzi o postawę pani poseł...

Pozostaje powiedzieć: Ela nie martw się... Jest pajączek!

Z taką opozycją to my nie zajedziemy za daleko...

Seb@. 08.09.2010 18:02

[QUOTE=Drozd;975739]
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Seb@. (Post 974141)

Coś chyba słabo zrozumiałeś, myślący i ynteligent to nie to samo. ....

Zrozumialem az za dobrze. Kilka pytan:

1. Czym sie rozni rzeczywistosc obiektywna od nieobietywnej? Wiedzialem ze mozna rzeczywistosc przedstawiac obiektywnie lub nie coz czlowiek uczy sie przez cale zycie.
2. Nie ma takiego czlowieka na swiecie ktory by nie podpadal pod twoja definicje ynteligenta. Ciebie jako Ynteligenta mozna usnac juz po twojm poscie.
Cytat:

Taki stan może trwać długo, aż sie nie okaże tak jak po 10 IV ze jednak ten Kaczyński to nie do końca kartofel
Czy przypadkiem nie uslyszales tego w TV lub radiu od jakiegs "autorytetu" np. J Pospieszalskiego albo moze z radia? tak to ludzi pobudzilo ze zaczeli pikietowac! Nie czujesz sie troche zmanipulowany ze twoje przemyslenia nie sa do konca twoje? Tak zeby uprzedzic twoj atak na mnie nie uwazam i nigdy nie uwazalem L.Kaczynskiego za kartofla. Byl to normalny czlowiek ktory mial swoj wlasny swiatopoglad z ktorym kazdy mial prawo sie zgadzac lub nie.

Odnosie posta pozniejszego zdyskredytowac mozna kazdego, Walese, Geremka, Borusewicza, Mazowieckiego coz dobrze ze byli bracia Kaczynscy bo bysmy teraz wszyscy w lagrze gnili a tak mamy chociaz namistka wolnsci w postaci kondominium niemiecko-rosyjskiego.

AYALA 08.09.2010 20:18

Bez honoru ta Jakubiak, powiedziała że jeszcze będzie prosiła Jarka żeby ja przyjął na nowo.O Ela straciłaś przyjaciela...
http://wiadomosci.onet.pl/2219814,11...jmie,item.html

AS82 08.09.2010 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 976277)
Bez honoru ta Jakubiak, powiedziała że jeszcze będzie prosiła Jarka żeby ja przyjął na nowo.O Ela straciłaś przyjaciela...

Jarek coś knuje i czuje sie jak na szachownicy. Mama to laufer,blizniaka jedna wieze stracil. On gra jako król oczywiście. :>:lol:

Krissu 08.09.2010 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 976277)

Oglądałem jej wypowiedź na żywo i wydaje mi się, że chodzi o "przyjęcie" w sensie "pogadanie".

Popatrz jak ją cytuje Wyborcza:
Cytat:

- Jutro pójdę do Jarosława Kaczyńskiego, mam nadzieję, że go zastanę - mówiła w TVN24 Elżbieta Jakubiak.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 976317)
Jarek coś knuje i czuje sie jak na szachownicy. Mama to laufer,blizniaka jedna wieze stracil. On gra jako król oczywiście. :>:lol:

Jakbyś posiadał podstawową wiedzę nt. szachów, to wiedziałbyś też dlaczego nie trafiłeś z "dowcipem".

A co do całej sprawy:

Najpierw Migalski, teraz Jakubiak. Następni w kolejce (to już jasne jak słońce) są Kluzik-Rostkowska i Poncyljusz.

Jarek kompletnie stracił kontakt z rzeczywistością, a to co widzimy, to wydaje mi się efekty walki wewnętrznej w PiSie. Walki tzw. skrzydła liberalnego (które jest na naszych oczach koszone), z tym bardziej "twardogłowym", które chciało iść na konfrontacje.

Kaczyński musi serio myśleć, że kampanią spod znaku "wszystkie chwyty dozwolone" ugrałby w wyborach więcej. No i odsunął od siebie tych, którzy podpowiadali mu inaczej.

A jak jeszcze do tej mikstury dodamy to, jak Prezes reaguje na krytykę to mamy co mamy.

Drozd 08.09.2010 23:14

[QUOTE=Seb@.;976214]
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 975739)

Zrozumialem az za dobrze. Kilka pytan:

1. Czym sie rozni rzeczywistosc obiektywna od nieobietywnej? Wiedzialem ze mozna rzeczywistosc przedstawiac obiektywnie lub nie coz czlowiek uczy sie przez cale zycie.
2. Nie ma takiego czlowieka na swiecie ktory by nie podpadal pod twoja definicje ynteligenta. Ciebie jako Ynteligenta mozna usnac juz po twojm poscie. Czy przypadkiem nie uslyszales tego w TV lub radiu od jakiegs "autorytetu" np. J Pospieszalskiego albo moze z radia? tak to ludzi pobudzilo ze zaczeli pikietowac! Nie czujesz sie troche zmanipulowany ze twoje przemyslenia nie sa do konca twoje? Tak zeby uprzedzic twoj atak na mnie nie uwazam i nigdy nie uwazalem L.Kaczynskiego za kartofla. Byl to normalny czlowiek ktory mial swoj wlasny swiatopoglad z ktorym kazdy mial prawo sie zgadzac lub nie.

Odnosie posta pozniejszego zdyskredytowac mozna kazdego, Walese, Geremka, Borusewicza, Mazowieckiego coz dobrze ze byli bracia Kaczynscy bo bysmy teraz wszyscy w lagrze gnili a tak mamy chociaz namistka wolnsci w postaci kondominium niemiecko-rosyjskiego.

Rzeczywistość obiektywna to taka jaka faktycznie jest. Rzeczywistość nieobiektywna to wykrzywiony propagandowo obraz rzeczywistości. Jak ktoś wdepnie na chodniku w kupę łajna i ta przylgnie do obcasa, można powiedzieć ze nieźle wdepnął, ale można też zauważyć że posprzątał z gówna chodnik.

Jeżeli masz racje to to niczego dobrego nie wróży. Pospieszalski poszedł z kamerą do ludzi i nagrał co myślą, ludzie z ulicy nie bojący się mówić. Jaki był wrzask że manipulacja że aktorzy :). Dlaczego? Kto ich uczył roli?

Ja o tym ze Kaczyński był wybitnym prezydentem wiedziałem i bez Pospieszalskiego, ale dla Ynteligenta to, że na pogrzeb zapowiadała się cała światowa elita mogło być niezrozumiałe. I skutkować niepożądanym myśleniem.

Widzisz jak trochę pomyślisz to z czasem wnioski zaczniesz traktować jako swoje automatycznie. I jeżeli spotkasz kogoś kto podziela bądź neguje twoje opinie będziesz mógł zapytać go o podstawy mogąc jednocześnie przedstawić swoje. Z czym w światopoglądzie Lecha Kaczyńskiego zgodnie ze swoim prawem się nie zgadzałeś ?

Jak kogoś kto publicznie nazywa prezydenta własnego kraju durniem można bardziej zdyskredytować? A przepraszam to o Kaczyńskim było? To w porządku, odważny chłop ....

martin_6 08.09.2010 23:58

Mnie osobiście Jakubiak autentycznie wkurzała, więc nie płaczę, ale... Kaczyński to jak dla mnie człowiek, który w ogóle nie rozumie mediów i sposobu, w jaki działają. Narzeka, że robią nagonkę na PiS, nie zajmując się ważnymi tematami, jak podatki, czy gaz (i ma w sumie dużo racji), a sam co chwila podrzuca im smaczne kąski, by zajmowały się tylko nim i jego partią. Sam się wystawia i płacze, że obrywa. Przy spokojnym i konsekwentnym prowadzeniu kampanii (ta trwa tak naprawdę 365 dni w roku, 24 godziny na dobę) wybory za rok wygrałyby się same, a tak czeka nas kolejne 4 lata pod wodzą leni i nieudaczników z PO. Chociaż może się mylę i w tym szaleństwie jest metoda? Czas pokaże...

St@chu 09.09.2010 08:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 976394)
kolejne 4 lata pod wodzą leni i nieudaczników z PO.

Czy aby nie jest tak, że rząd może się lenić, kiedy opozycja nie stanowi dla niego absolutnie żadnego zagrożenia?

Dlatego wbrew pozorom nie do końca cieszy mnie to co się obecnie dzieje w PiS...

Fakt, jednak faktem, że z takim przywódcą (w moich oczach obecnie trochę niezrównoważonym) nie mogą oni być realnym zagrożeniem dla rządzących, jacy by Ci ostatni nie byli.

Drozd 09.09.2010 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 976414)
Czy aby nie jest tak, że rząd może się lenić, kiedy opozycja nie stanowi dla niego absolutnie żadnego zagrożenia?

Dlatego wbrew pozorom nie do końca cieszy mnie to co się obecnie dzieje w PiS...

Fakt, jednak faktem, że z takim przywódcą (w moich oczach obecnie trochę niezrównoważonym) nie mogą oni być realnym zagrożeniem dla rządzących, jacy by Ci ostatni nie byli.

"Zaniedbania urzędników Ministerstwa Infrastruktury i GDDKiA doprowadziły do wypłacenia koncesjonariuszom autostrad A2 i A4 nienależnych im pieniędzy w wysokości około 200 milionów złotych - poinformowała w czwartek NIK w raporcie przesłanym do Sejmu."

Rząd może się lenić? Całkiem wam się już w głowach poprzewracało? Co tu ma do rzeczy opozycja? W pracy też sie opieprzasz bo bezrobotni to lewusy? Ktoś kto tak rozumuje to zwyczajny oszust i kretyn. Nie mogę pojąć jak można tak bredzić.

Opozycja nie stanowi zagrożenia, bo istnieje stado debili którzy głosują na złodziei ich okradających. A robią to bo dzięki temu są yntelygentniejsi :)). Tak przynajmniej wynika z sondażu. A nie ma nic droższego dla debila jak miano yntelygenta.

Będziesz głosował na cudaka Tuska mimo że leń i oszust, bo opozycja słaba? Gratulacje hehehe.
http://niezalezna.pl/article/show/id/37145 - to cię pewnie jeszcze zachęci :).

wisl@k_TS 09.09.2010 10:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 976381)
Ja o tym ze Kaczyński był wybitnym prezydentem wiedziałem i bez Pospieszalskiego, ale dla Ynteligenta to, że na pogrzeb zapowiadała się cała światowa elita mogło być niezrozumiałe. I skutkować niepożądanym myśleniem.

Myślę, że nawet dla nie-inteligenta zrozumiałym było, że śmierć urzędującego prezydenta to jednak pewnego rodzaju ewenement i oczywistym była lista gości z całego świata.Przybyli tylko nieliczni. Chociaż mimo pyłu wulkanicznego kto chciał to przyjechał. Pewnie Prezydent Kaczyński był złym zarządcą kondominium...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 976428)
Rząd może się lenić? Całkiem wam się już w głowach poprzewracało? Co tu ma do rzeczy opozycja? W pracy też sie opieprzasz bo bezrobotni to lewusy? Ktoś kto tak rozumuje to zwyczajny oszust i kretyn. Nie mogę pojąć jak można tak bredzić.

Poczytaj o teorii krążenia elit, dowiesz się co ma do tego opozycja.

Cytat:

Opozycja nie stanowi zagrożenia, bo istnieje stado debili którzy głosują na złodziei ich okradających. A robią to bo dzięki temu są yntelygentniejsi :)). Tak przynajmniej wynika z sondażu. A nie ma nic droższego dla debila jak miano yntelygenta.

To stado debili, które stanowi większość społeczeństwa polskiego, głosuje na PO tylko dlatego, żeby Prezes ze swoim talibanem nie doszli do władzy.

St@chu 09.09.2010 10:36

Cytat:

"Zaniedbania urzędników Ministerstwa Infrastruktury i GDDKiA doprowadziły do wypłacenia koncesjonariuszom autostrad A2 i A4 nienależnych im pieniędzy w wysokości około 200 milionów złotych - poinformowała w czwartek NIK w raporcie przesłanym do Sejmu."

Będziesz głosował na cudaka Tuska mimo że leń i oszust, bo opozycja słaba? Gratulacje hehehe.
http://niezalezna.pl/article/show/id/37145 - to cię pewnie jeszcze zachęci :).

Mam wrażenie, że nie zrozumiałeś absolutnie nic z tego co napisałem...

Czy gdyby obecny rząd miał w sejmie realnie zagrażającą mu opozycję mógłby działać opieszale i zastanawiać się, czy lepiej reformy robić przed wyborami, czy po nich? Zapewniam Cię, że nie mógłby tak działać, gdyż sporo wyborców w tym i ja podziękowaliby mu za takie działanie głosując na inną partie w kolejnych wyborach.

Tymczasem obecnie, jeśli PO chciałoby sie nie spieszyć z reformami, spokojnie mogłoby odwlekać część z nich do okresu powyborczego, ponieważ, tak jak już pisałem wcześniej, niezrównoważony do końca obecnie lider opozycji sprawia, że dla większości ludzi nie ma żadnego wyboru przy urnie...

Gdyby na czele PiS stanęła osoba bardziej umiarkowana, jak pani Kluzik-Rostkowska, czy Paweł Poncyliusz, to myślę, że sporo osób prędzej czy później będąc niezadowolonym z PO zagłosowałaby na PiS widząc w nich realną alternatywę i szansę na lepsze jutro. Co więcej myślę, że obecnie nawet Ziobro, Kuchcinski i cała reszta tzw. talibanu daliby PiS większą wiarygodność.

Tak się czasem zastanawiam, czy gdyby Kaczyński jednak wybory wygrał, to czy bylibyśmy właśnie w trakcie małej zimnej wojny z "przyjaciółmi z Rosji", a może nawet jakiś mały konflikt zbrojny... Jak tak patrzę na kolejne poczynania prezesa to myślę, że do wszystkiego byłby zdolny...

Najważniejszą rzeczą, której politykowi utracić nie wolno to wiarygodność w oczach społeczeństwa. Kaczyński w trakcie kampanii oszukał Polaków i tego się nie da przykryć. Udawał zmianę, która nie nastąpiła, w wywiadach posługiwał się hasłami, które po porażce w sobie tylko znany sposób tłumaczył kompletnie na opak. Stracił twarz i myślę, że w najbliższym czasie u wielu osób nie ma absolutnie szans jej odzyskać.

Fuks 09.09.2010 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 976381)
Rzeczywistość obiektywna to taka jaka faktycznie jest. Rzeczywistość nieobiektywna to wykrzywiony propagandowo obraz rzeczywistości. Jak ktoś wdepnie na chodniku w kupę łajna i ta przylgnie do obcasa, można powiedzieć ze nieźle wdepnął, ale można też zauważyć że posprzątał z gówna chodnik.

Jeżeli masz racje to to niczego dobrego nie wróży. Pospieszalski poszedł z kamerą do ludzi i nagrał co myślą, ludzie z ulicy nie bojący się mówić. Jaki był wrzask że manipulacja że aktorzy :). Dlaczego? Kto ich uczył roli?

Jak kogoś kto publicznie nazywa prezydenta własnego kraju durniem można bardziej zdyskredytować? A przepraszam to o Kaczyńskim było? To w porządku, odważny chłop ....

Rozumiem, że ty wszystkie informacje nt polityki i wydarzen w kraju czerpiesz u źródeł, albo nawet lepiej - sam w nich uczestniczysz i znasz wszystkie szczegóły. To gratuluje. Ja nie mam takiej mozliwosci, wiec wypisywanie podobnych bzdur o "obiektywnej" i "nieobiektywnej" rzeczywistosci mozesz sobie odpuscic. Zakładanie z góry, ze ten kto dowiaduje sie o czyms "przez media" ma zły obraz rzeczywistosci, jest zwyczajnie głupie. Nie ma fizycznej mozliwosci nie zwracać uwagi na to jak media "tłumaczą" całe zdarzenie. Moge wziac Wyborczą i Gazete Polską, i to samo wydarzenie jest tam przedstawione na 2 całkowicie odmienne sposoby.Sugerujesz, ze osoba myśląca i inteligent bedzie w stanie po lekturze tych dwoch artykułów ze 100% pewnoscią wywnioskowac jak było naprawde? Nie znam takich.

Co do Pospieszalskiego i tych jego idiotyzmow w "Solidarni 2010" - nawiazujac do twojej teorii "tłumaczenia przez media" - jaką masz pewnosc, ze z 10 godzin materiału nie wybrał on tej godziny , ktora akurat mu pasowała, a wszystkich mających odmienne zdanie zwyczajnie usunął i nie publikował? Nie masz żadnej pewnosci, ale skoro jesteś w stanie widziec OBIEKTYWNĄ rzeczywistosc, to powinienes traktowac ten film z przymruzeniem oka.

Dalej - ty wiedziales bez Pospieszalskiego ze Kaczynski był wybitny, ja wiedziałem bez Pospieszalskiego, ze Kaczynski wybitny nie był. Skoro jednak dla ciebie argumentem za twoim wnioskiem jest fakt, ze na pogrzeb zapowiadała sie cała elita to chyba nie ma o czym mówic. Poglądy Kaczynskiego i jego działalnosc nie mialy tu zadnego znaczenia, zwykla dobrze prowadzona dyplomacja wymagała zeby taki przyjazd ogłosic. A to, ze nie zjawiła sie zdecydowana wiekszosc zapowiedzianych gosci, w momencie w ktorym gdyby im naprawde zalezało mogliby sie zjawic, rozumiem ze znaczenia dla ciebie nie ma.

A na koniec, zeby zachowac twoj styl:

Jak kogoś kto publicznie nazywa wiekszosc ministrow zagranicznych własnego kraju agentami rosyjskimi można bardziej zdyskredytować? A przepraszam to o Geremku, Bartoszewskim czy Cimoszewiczu było? To w porządku, odważny chłop ....

martin_6 09.09.2010 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 976414)

Dokładnie tak jest i o to mam do PiSu pretensje. Gdyby Kaczyński zachowywał się mądrze, spokojnie i konsekwentnie punktując nieudolność rządu, to PO byłoby w wielkich opałach i jeśli nie zaczęliby rządzić naprawdę, to nawet TVN by nie pomógł.
Z drugiej strony, z Kaczyńskim można się zgadzać lub nie, ale nie da się zaprzeczyć, że jest na nasze warunki politykiem wybitnym. Jak mało kto umie analizować sytuację i być skutecznym. Może naprawdę w tym szaleństwie jest metoda? Choć naprawdę nie wygląda to wszystko na przemyślane działanie...

jachting 09.09.2010 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 976502)
Z drugiej strony, z Kaczyńskim można się zgadzać lub nie, ale nie da się zaprzeczyć, że jest na nasze warunki politykiem wybitnym. Jak mało kto umie analizować sytuację i być skutecznym. Może naprawdę w tym szaleństwie jest metoda? Choć naprawdę nie wygląda to wszystko na przemyślane działanie...

Jak to nie da się zaprzeczyć ? Da się to w ogóle udownić ?
:lol:
-----

martin_6 09.09.2010 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 976549)
Jak to nie da się zaprzeczyć ? Da się to w ogóle udownić ?
:lol:
-----

Podaj mi nazwiska dziesięciu równie skutecznych polityków w Polsce po 89'. Tusk, Kwaśniewski, może jeszcze paru by się znalazło. To że nie zgadzasz się z jakimś politykiem nie ma znaczenia przy ocenie jego zdolności, rozumiesz, czy to dla Ciebie zbyt trudne?

emj10 09.09.2010 14:49

Tak na szybko...
Kwaśniewski, Tusk, Miller, Pawlak, Balcerowicz, Cimoszewicz, Buzek, Lech Kaczyński, Wałęsa

Kolejność nieprzypadkowa.

Cichy 09.09.2010 15:02

Cytat:

A takie sądy zawsze mnie zastanawiają. Co rusz głoszą je posłowie PiSu (ostatnio wczoraj Girzyński). A to, że ostatnie jakiekolwiek wybory PiS wygrał 5 lat temu to nie jest przypadkiem kontrargumentem, który jednak tej tezie przeczy?
Jak w takim razie mierzy się zmysł analityczny i skuteczność liderów partii jeśli nie wygranymi wyborami?

Sam się sobie dziwię ale w całej rozciągłości zgadzam się z Migalskim. Bez Kaczyńskiego PiS nie istnieje, z nim - nic nie wygra.

edit: Jeszcze jedno; jeśli dopuszczenie do władzy Samoobrony i LPR było tym wlaśnie przejawem analizy sytuacji i przemyślanym posunięciem to rzeczywiście jest to poziom dla mnie nieosiągalny...

martin_6 09.09.2010 16:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 976607)
Tak na szybko...
Kwaśniewski, Tusk, Miller, Pawlak, Balcerowicz, Cimoszewicz, Buzek, Lech Kaczyński, Wałęsa

Kolejność nieprzypadkowa.

I uważasz że Jarka nie ma między nimi? Gościa, który stworzył formację, która od lat utrzymuje się w politycznej pierwszej lidze? Co takiego osiągnął na przykład Miller? Raz wygrał wybory, by potem odejść w niebyt, a taki Jarek wygrał dwa razy i nadal trzyma się na szczycie. Co niby osiągnęli w polityce Cimoszewicz, Buzek? Ten drugi był premierem, a teraz przewodniczącym PE, ale raczej dzięki działaniom swoich kolegów (odpowiednio Krzaklewskiego i kolegów z Platformy), sam raczej nigdy nie był politykiem z pierwszej ligi, decydującym o czymkolwiek, raczej urzędnikiem.

emj10 09.09.2010 16:52

JK na dobrą sprawę stał się znowu pierwszoligowym politykiem jakieś 6-7 (po kilkunastoletnim niebycie) kiedy to PiS zaczął zyskiwać na znaczeniu. Wcześniej jako polityk PC, członek koalicji AWS-UW nie miał aż tak wiele do powiedzenia na scene politycznej, a ograniczał się jedynie do różnych harców. Nie był wcześniej traktowany zbyt poważnie w odróżnieniu od brata, który w tym czasie zajmował stanowisko prezesa NIK, z którego został odwołany, a także był ministrem sprawiedliwości.

Tak więc JK plasuje się gdzieś na początku drugiej dziesiątki w towarzystkie Oleksego, czy Olechowskiego. Miał szansę przebić się w stronę pierwszej piątki, a nawet pierwszej trójki, ale jego obecny stan psychiczny może mu to utrudnić.

AYALA 09.09.2010 17:23

Cytat:

Z drugiej strony, z Kaczyńskim można się zgadzać lub nie, ale nie da się zaprzeczyć, że jest na nasze warunki politykiem wybitnym..

napewno Kaczyński jest świetnym mówcą, chyba obok Tuska najlepszym na naszej scenie politycznej.Komorowskiego to Jarek wyprzedza o wieki.Jednak przez swoją kłótliwośc, małostkowośc cięzko mu będzie wygrac wybory.Miał już władze i gdyby nie kopał dołków pod Lepperem to rządziłby przez pełną kadencje

martin_6 09.09.2010 17:24

Za to znalazł się w Twoje Dziesiątce: Miller, którego czasy świetności trwały może z trzy lata; Cimoszewicz i Buzek, którzy nigdy nie byli przywódcami żadnej partii, a jedynie konsumentami sukcesów formacji, w których byli; Pawlak, który nigdy nie wygrał żadnych wyborów; Balcerowicz, który w gruncie rzeczy nie jest politykiem, tylko ekonomistą; czy Wałęsa, który po 1995 nic już nie znaczy. Czyli zostają akurat Tusk i Kwaśniewski, z czym się mogę zgodzić.
Trochę konsekwencji i obiektywizmu, ja nie mam problemu z docenieniem politycznego talentu nielubianych przeze mnie Tuska czy Kwaśniewskiego.

Cytat:

napewno Kaczyński jest świetnym mówcą, chyba obok Tuska najlepszym na naszej scenie politycznej.Komorowskiego to Jarek wyprzedza o wieki.Jednak przez swoją kłótliwośc, małostkowośc cięzko mu będzie wygrac wybory
Trudno się nie zgodzić, jednak trzeba mu oddać co mu należne za dawne sukcesy. Też mam wrażenie, że jego czas już mija, ale poczekajmy, kto by się spodziewał pod koniec lat 90', że Kaczyńscy jeszcze wypłyną?

emj10 09.09.2010 18:23

Nie wiem czemu deprecjonujesz np. takiego Millera i Balcerowicza, którzy od końca lat 80-tych do 2003 pierwszy, a do 2007 roku drugi byli głównymi graczami sceny politycznej w naszym kraju, a zarazem decydującymi jeśli chodzi o tempo i rodzaj przemian w naszym kraju na początku lat 90-tych. Jak dla mnie w tym dwudziestoleciu odcisnęli o wiele większe piętno na nasz kraj niż Jarosław Kaczyński.

Cimoszewicz i Buzek to takie bański stańki, ale jak widać cały czas utrzymują się powyżej poziomy wody.
Pawlak to odrębny przypadek mimo wszystko trzymający się wysoko przez ponad 20 lat, mający chyba największe doświadczenie w polityce ze wszystkich zasiadających w ławach sejmowych.
Wałęsa znalazł się wyłącznie w tym zestawieniu ze względu na to, że do niego należała pełnia władzy prezydenckiej na początku lat 90-tych, a to nie to samo co władza obecnego prezydenta Komorowskiego.

Oczywiście wszystko to jest pisane bez melioratywnej, ani pejoratywnej oceny ich dokonania, a jedynie podkreślam fakt ich działań i pozycji na scenie politycznej w naszym kraju.

A wracając do samego JK to już kilka razy pisałem, że to polityk o największym potencjale z obecnie działających, mający charyzmę, cechy przywódcze i nie bojący się podejmować kontrowersyjnych decyzji, który bardzo możliwe, że właśnie marnuje swoją karierę polityczną. Nigdy na niego nie głosowałem i nie zamierzam głosować, ale ma w sobie to "coś" czego brakuje Tuskowi.

AS82 09.09.2010 20:38

Nie chcę koalicji z SLD. Napieralskiego oceniam negatywnie i on nie ma mojego zaufania. Napieralski jest bardzo słabym przywódcą, biegłym w intrygach, który z dużą łatwością niszczy swoich przeciwników. Napieralski ma też słabe kwalifikacje intelektualne. Nie wiem, czy on w ogóle coś czyta, czy on się do czegoś odwołuje, czy zna historię Polski. Szef SLD jest niebywale cyniczny i powierzchowny. Partia adoracji Palikota nie powstanie. Ruch Palikota może okazać się ruchem wymierzonym w PO. Krzyż nie jest problemem. Niech stoi. Demonstracja pod krzyżem bardziej szkodzi PiS i tym ludziom niż rządowi, premierowi, prezydentowi, PO czy innym. PiS ma tylko jedną wersję wydarzeń - Rosjanie wspólnie z Tuskiem zamordowali najlepszego prezydenta , a teraz Kaczyńskiemu należy się mauzoleum albo pomnik co najmniej wielkości kolumny Zygmunta, który będzie miał stanąć przed Pałacem Prezydenckim. Zespół Macierewicza urządza błazenadę. Ja ponad 10 lat temu mówiłem już, że Jarosław Kaczyński jest największym destruktorem w Polsce i swojego zdania o nim do dzisiaj nie zmieniłem - powiedział Stefan Niesiołowski, wicemarszałek Sejmu i poseł PO.

0 22 09.09.2010 21:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 976678)
JK na dobrą sprawę stał się znowu pierwszoligowym politykiem jakieś 6-7 (po kilkunastoletnim niebycie) kiedy to PiS zaczął zyskiwać na znaczeniu.

I to jest kluczowe. Wymień innych polityków, którzy potrafili skutecznie wrócić. Z tego co wiem to wszelkie próby powrotu 'historycznego kompromisu' czy to z Mazowieckim czy Kwaśniewskim kończyły się katastrofą.

emj10 09.09.2010 23:07

Ja bym jednak nie przypisywał samemu Jarosławowi Kaczyńskiemu jakiś niezwykłych cech, które pozwoliły mu wrócić na tapety, a tak naprawdę zaistnieć, bo na początku lat 90-tych to był jedynie epizod w gabinecie Lecha Wałęsy, a raczej to wszystko było spowodowane słabością lewicy, która oddała bez walki wybory w 2005 roku i ciepłemu przyjęciu programu solidarnej Polski.

Przypomniałem sobie właśnie program PiS-u o nazwie "Solidarne państwo solidarnych obywateli" z jesieni 2005 i muszę przyznać, że plan był zbyt ambitny jak na tamte czasy, a powiedziałbym nawet że niewykolny nie tyle przez kadencję co przez całe dziesięciolecie: http://wiadomosci.gazeta.pl/wybory20...5,2961904.html

Najciekawsze fragmenty:
Cytat:

Jako kandydat na Premiera pragnę zapewnić Państwa, iż Prawo i Sprawiedliwość jest gotowe i chce wziąć wspólnie z Platformą Obywatelską odpowiedzialność za Polskę.
Cytat:

Mamy obowiązek powzięty przed Polakami przeprowadzenia niezbędnych zmian, których wszyscy oczekujemy. Mam nadzieję, iż razem podchodzimy do tego zobowiązania ze świadomością trudności zadań, które przed nami stoją, ale także z nadzieją na to, iż dzięki propaństwowemu nastawieniu polityków PiS i PO, pełnemu zaangażowaniu oraz pracy Polskę uda się naprawić.
Jak w dobrym, starym małżeństwie. Zaledwie 5 lat, a taka różnica :D

martin_6 09.09.2010 23:37

Cytat:

Ja ponad 10 lat temu mówiłem już, że Jarosław Kaczyński jest największym destruktorem w Polsce i swojego zdania o nim do dzisiaj nie zmieniłem - powiedział Stefan Niesiołowski, wicemarszałek Sejmu i poseł PO.
Znalazłeś sobie autorytet :D
Cytat:

Jak w dobrym, starym małżeństwie. Zaledwie 5 lat, a taka różnica :D
Powiedziałbym, że to głównie PO się przez te 5 lat zmieniła. Od PiS-bis do PZPR-bis :D Popatrz jaka była retoryka Tuska wtedy i teraz, maski Kaczyńskiego to przy tym pikuś :)

0 22 09.09.2010 23:45

Emj10 - wymienisz? Nie? Dziękuję. :)

Niekonik 10.09.2010 00:01

0 22 skad u ciebie takie uwielbienie i oddanie w kierunku Kaczynskiego? Przeciez PiS to partia w wiekszosci ludzi zakłamanych, Społeczniaków, Konfidentow itd itp Ja nie mowie ze PO jest super i bez skazy. Ja ogolnie jestem apolityczny i mam na ten sektor zycia uczulenie, ale jak widze kaczke w TV i jego switge to juz wogole dostaje wysypki i roznego rodzaju konwulsji! A to co sie dzieje po tragedii smolenskiej i to jak Kaczynski podburza nastroje w srod spoleczenstwa jak snuje teorie spiskowe dziejow to juz wogole wola o pomste do nieba!!!!

0 22 10.09.2010 00:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Niekonik (Post 976882)
0 22 skad u ciebie takie uwielbienie i oddanie w kierunku Kaczynskiego?

Pudło! Nie głosuję na niego - chociaż mam bezpośrednią możliwość - i nigdy nie głosowałem. Na brata również nie.

:-)

P.S. To jest kolejna choroba wojny polsko-polskiej. Ludzie zaangażowani w jednych albo w drugich nie są w stanie pojąć, że można docenić kogoś za jakąś jedną rzecz, na podstawie faktów (tak, faktów) bez uwielbienia, popierania, zaangażowania. To że uważam Tuska za świetnego polityka (w dziedzinie skuteczności) i raczej smutny żart niż męża stanu, a Kaczora za wariata i 'jedynego człowieka który wrócił' nie znaczy, że jestem za PO albo za PiS albo przeciw PO albo przeciw PiS. Ot, po prostu nie mam problemu w związku z podaniem faktu. Nie muszę udawać, że ziemia jest płaska albo Kraków Warszawą.

emj10 10.09.2010 00:48

Nie kolejna, a ta sama choroba, która trwa nieprzerwanie od wielu lat. Za chwilę się zacznie jej nawrót, czyli wybory samorządowe. Chyba i tak wolę swoje podwórko niż krzyżowców i podróże do Wietnamu :)

AS82 10.09.2010 07:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 976874)
Znalazłeś sobie autorytet :D

Powiedziałbym, że to głównie PO się przez te 5 lat zmieniła. Od PiS-bis do PZPR-bis :D Popatrz jaka była retoryka Tuska wtedy i teraz, maski Kaczyńskiego to przy tym pikuś :)

Retoryka Tuska ? Lepiej przypomnij retoryke Kaczyńskiego z kampanii wyborczej , gdzie mówił ,że nei chce wojny a jak przegrał , to sie zaczeło znowu to samo , odnieś się lepiej do retoryki Kaczyńskiego przed i po wyborami prezydenckimi.

Drozd 10.09.2010 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fuks (Post 976482)
Rozumiem, że ty wszystkie informacje nt polityki i wydarzen w kraju czerpiesz u źródeł, albo nawet lepiej - sam w nich uczestniczysz i znasz wszystkie szczegóły. To gratuluje. Ja nie mam takiej mozliwosci, wiec wypisywanie podobnych bzdur o "obiektywnej" i "nieobiektywnej" rzeczywistosci mozesz sobie odpuscic. Zakładanie z góry, ze ten kto dowiaduje sie o czyms "przez media" ma zły obraz rzeczywistosci, jest zwyczajnie głupie. Nie ma fizycznej mozliwosci nie zwracać uwagi na to jak media "tłumaczą" całe zdarzenie. Moge wziac Wyborczą i Gazete Polską, i to samo wydarzenie jest tam przedstawione na 2 całkowicie odmienne sposoby.Sugerujesz, ze osoba myśląca i inteligent bedzie w stanie po lekturze tych dwoch artykułów ze 100% pewnoscią wywnioskowac jak było naprawde? Nie znam takich.

Co do Pospieszalskiego i tych jego idiotyzmow w "Solidarni 2010" - nawiazujac do twojej teorii "tłumaczenia przez media" - jaką masz pewnosc, ze z 10 godzin materiału nie wybrał on tej godziny , ktora akurat mu pasowała, a wszystkich mających odmienne zdanie zwyczajnie usunął i nie publikował? Nie masz żadnej pewnosci, ale skoro jesteś w stanie widziec OBIEKTYWNĄ rzeczywistosc, to powinienes traktowac ten film z przymruzeniem oka.

Dalej - ty wiedziales bez Pospieszalskiego ze Kaczynski był wybitny, ja wiedziałem bez Pospieszalskiego, ze Kaczynski wybitny nie był. Skoro jednak dla ciebie argumentem za twoim wnioskiem jest fakt, ze na pogrzeb zapowiadała sie cała elita to chyba nie ma o czym mówic. Poglądy Kaczynskiego i jego działalnosc nie mialy tu zadnego znaczenia, zwykla dobrze prowadzona dyplomacja wymagała zeby taki przyjazd ogłosic. A to, ze nie zjawiła sie zdecydowana wiekszosc zapowiedzianych gosci, w momencie w ktorym gdyby im naprawde zalezało mogliby sie zjawic, rozumiem ze znaczenia dla ciebie nie ma.

A na koniec, zeby zachowac twoj styl:

Jak kogoś kto publicznie nazywa wiekszosc ministrow zagranicznych własnego kraju agentami rosyjskimi można bardziej zdyskredytować? A przepraszam to o Geremku, Bartoszewskim czy Cimoszewiczu było? To w porządku, odważny chłop ....

To że nie masz możliwości poznania źródeł nie usprawiedliwia cię kolego. Możesz dalej wierzyć w to co usłyszysz w TV bo jak sam stwierdzasz innej możliwości nie masz, ale niech Ci się nie wydaje że wiesz jak jest " tak na prawdę" (ulubiony zwrot propagandzistów). Wystarczy nie słuchać tłumaczenia "co powiedział Kaczyński" tylko wypowiedzi Kaczyńskiego. Dla chcącego nic trudnego.

To dlaczego TVN nie poszedł z kamerą nagrać swoich 10 godzin? Tylko wszystkie "media" zaczęły pyszczyć że propaganda? Że aktorzy, mimo że występowali prywatnie? Odpowiedź jest prosta. Zdyskredytować , ośmieszyć nazwać idiotyzmem, oszołomstwem itd. Stary komuszy sposób. Idiotyzmy to opowiadała Krzywonos podpuszczona przez Tuska, tu nikomu nie przeszkadzało że wszystko ukartowane? Twoim zdaniem powinienem dokument Pospieszalskiego traktować niepoważnie? Bo skąd wiem, że nie był powycinany? Chyba sobie jaja robisz. Czy Pospieszalski w nim coś komentuje? Nie. Więc nic nie tłumaczy.

Na pogrzeb Kaczyńskiego Prezydent Gruzji leciał przez sześć krajów bo z Europy nie latały do Krakowa samoloty, byli obecni wszyscy sąsiedzi, na Węgrzech i W Tbilisi stoją już pomniki Kaczyńskiego. I dla ciebie nie ma o czym mówić? Kaczyński swoim gestem uratował niepodległość narodu, wszyscy używający mózgu to rozumieją, reszta ma to w dupie i uważa że niepotrzebnie. Komorowski by na pewno nic nie zrobił. Przez co w TVN stałby się mężem stanu :).

:) Myślisz że to kłamstwo? Bo Macierewicz o tym mówi, a jako minister w rządzie Jana Olszewskiego miał dostęp do dokumentów już w 92' roku? Czyli w miarę na świeżo. Faktycznie takim nie wolno wierzyć, to oszołomy i "małpy z brzytwą". Kto by pomyślał że Cimoszewicz były członek PZPR mógłby być ruskim agentem. Tylko ktoś niespełna rozumu.

martin_6 10.09.2010 09:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 976903)
Retoryka Tuska ? Lepiej przypomnij retoryke Kaczyńskiego z kampanii wyborczej , gdzie mówił ,że nei chce wojny a jak przegrał , to sie zaczeło znowu to samo , odnieś się lepiej do retoryki Kaczyńskiego przed i po wyborami prezydenckimi.

Zmiana retoryki Kaczyńskiego była na użytek wyborów i takie rzeczy się zdarzają we wszystkich demokracjach, tak po prostu robi się politykę w tym systemie. Zwykłe naciąganie wyborców, ale skoro chcemy demokrację, to liczmy się z konsekwencjami. Natomiast całkowita zmiana profilu partii z konserwatywnej, goniącej za komuchami i agentami (PiS-bis, nie wiem czy interesowałeś się wtedy polityką i pamiętasz) w liberalną Partię Miłości, brzydzącą się rozliczeniami i walką z korupcją to ewenement.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl