Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Dariusz Wdowczyk byłym trenerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9595)

czaro 02.09.2016 15:02

Może warunkowo? Albo oficjalnym asystentem będzie Kmiecik?

morganfield 02.09.2016 15:12

Sobol, Głowa i Boguś (z byłych wiślaków jeszcze Bartosz Iwan) uczestniczyli w kursie UEFA B+A po tym jak PZPN poszedł po rozum do głowy i ułatwił zdobywanie licencji zawodnikom ogranym na najwyższym poziomie.
Tyle, że nie wiem czy już uzyskali te uprawnienia.
---

Z wywiadu Głowy i Bogusia dla Dziennika Polskiego wynika, że kurs potrwa do końca tego roku, a więc kogoś trzeba zatrudnić wpisać do papierów licencyjnych.

Sevi 02.09.2016 16:25

Kazimierz Kmiecik był w południe w klubie, także pewnie on będzie asystentem (oficjalnym).

Odejście Broniszewskiego na +.

_al3x 02.09.2016 16:39

znowu granie na 2 napastników. po kiego h... 2 napastników skoro nie ma kto im zagrywać. to jakbyśmy grali w 10. ehh dalej nie wyciągają wniosków z porażek

MaLk 02.09.2016 16:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _al3x (Post 1452715)
znowu granie na 2 napastników. po kiego h... 2 napastników skoro nie ma kto im zagrywać. to jakbyśmy grali w 10. ehh dalej nie wyciągają wniosków z porażek

Racja, zagrajmy 3-6-1, wreszcie naszemu napastnikowi będzie mogła dogrywać nasza składająca się z samych wirtuozów ofensywy pomoc.

PlayLikeAPro 02.09.2016 19:27

Ja bym jeszcze bardziej zaryzykował jeżeli byli by wszyscy zdrowi i zagrał z Mąką Popoviciem i Brożkiem w środku oraz Ondraszkiem i Zacharą w napadzie. Lepiej to niż bezproduktywny Uryga...

filemon 02.09.2016 22:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PlayLikeAPro (Post 1452725)
Ja bym jeszcze bardziej zaryzykował jeżeli byli by wszyscy zdrowi i zagrał z Mąką Popoviciem i Brożkiem w środku oraz Ondraszkiem i Zacharą w napadzie. Lepiej to niż bezproduktywny Uryga...

I miałbyś rację.

abcabc 03.09.2016 01:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1452634)
http://katowickisport.pl/pilka-nozna...0,1,12446.html

Świetny wywiad. Sporo kuchni trenerskiej i moim zdaniem bardzo trafna diagnoza obecnej gry Wisły. Jak on tego nie naprawi, on który zna ich najlepiej, to kto ma naprawić? Oby został. Przynajmniej do końca rundy.

Dokładnie. To jest fachowiec. Chociaż jego próby z trzema obrońcami były błędem, to przynajmniej jest to człowiek inteligentny i wie co robić, jak coś nie wychodzi.

wiesniak842 03.09.2016 07:34

Taaa. Wie, co robic. Z tego wywiadu jasno wynika, ze nie wie. Wszystko wina wiary, dobry poczatek z Pogonia po strzale zycia Pietrzaka, Glowacki gra ustawieniem a wychodzi do przodu czesto wyzej niz Uryga, do tego jest cofnietym rozgrywajacym z dlugimi pilkami do przodu. Nasza sila ofernsywa dlatego wystawiam Alana:lol: Niech on sobie lepiej zobaczy z piec razy powtorki meczow albo do kosciola codziennie i do psychologa zamiast treningow, skoro to tylko kwestia wiary.

Dariook 03.09.2016 07:50

Jeszcze jest szansa, że się nachapał i w koncu,postawi na nas u buka :D

serek.c2 03.09.2016 08:00

6 porażek z rzędu - fachowiec :D

Dariook 03.09.2016 08:02

No :D Jest to sztuka!

Griszka30KR 03.09.2016 08:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1452755)
6 porażek z rzędu - fachowiec :D

Wydaje się,że lepszy niż Tadziu lub Kaziu....Tamci nie prowadzili zespołu w takim "komfortowym "czasie(to tak odnośnie porażek.
Może chłop chciał sie podać do dymisji,ale zostało mu to "wytłumaczone",że w tym momencie nie może.
Ciekawe który lepszy fachowiec chciałby teraz poprowadzić Wisłę.....?

bonawentura 03.09.2016 08:41

Mi się nie podoba ten wywiad. Jak lubiłem Wdowczyka, tak teraz zaczynam mieć do niego mieszane uczucia. To tak jakby jeden z generałów chciał oddział husarii posyłać na czołgi.... my musimy tworzyć zasieki i wychodzić z zabójczymi kontrami. Nas nie stać po prostu na grę pozycyjną. Z takim składem będziemy dostawać baty w każdym meczu. Może Wdowczyk chce w ten sposób grać na to, żeby go wywalili z klubu własnoręcznie, a jeśli tak, to doprawdy straciłbym do niego szacunek. Może on jedno mówi, ale ... swoje robi. Ciężko mi sobie wyobrazić, by był takim trenerem bez wyobraźni i z "romantycznym" nastawieniem. On nie jest głupi. Po prostu swoje wie i gra na siebie.

serek.c2 03.09.2016 09:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Griszka30KR (Post 1452761)
Wydaje się,że lepszy niż Tadziu lub Kaziu....Tamci nie prowadzili zespołu w takim "komfortowym "czasie(to tak odnośnie porażek.
Może chłop chciał sie podać do dymisji,ale zostało mu to "wytłumaczone",że w tym momencie nie może.
Ciekawe który lepszy fachowiec chciałby teraz poprowadzić Wisłę.....?

No ba - od Kazia to każdy lepszy! Chłop pracował przecież z super kadrą, zero kłopotów finansowych, wypłaty na czas - i przy takim komforcie w pierwszych 7 meczach zeszłego sezonu aż 5 razy zremisował i tylko 2 razy wygrał, a przecież grał z kiepściuchami jak Lech, Legia, żydy czy Lechia... Nie to co Wdowiec, fachowiec...

czaro 03.09.2016 09:27

Wdowiec to nie jest wielki fachowiec, ale jak na polskie warunki trener gwarantujący środek tabeli. Imo odpowiedni do naszych aktualnych możliwości i ambicji. Czy wczoraj w sparingu Mójta grał na środku obrony?

Herbi1303 03.09.2016 09:46

Sam nie jestem fanem Darka W. i raczej byłem sceptycznie nastawiony do niego, ale teraz kto mógłby go zastąpić? Na polskim podwórku nikogo lepszego nie znajdziemy z sensownych kandydatur tylko Skorża ale nie te pieniądze dla nas. Więc nie kombinujmy, dograjmy sezon do końca z tym gościem a potem będziemy się zastanawiać co dalej. Bardziej trzeba przestawić piłkarzom coś w głowach, lub uregulować zobowiązania wobec nich i zaczną grać. Zamian trenera nic tu nie da.

Jay jay 03.09.2016 09:56

Nie wiem, ale przy akcji na 1-4 dla Slaska bylo wyraznie widac jak opoznieni w reakcji byli zawodnicy Wisly Krakow. Kiedys za czasow Rysia Czerwca Wislak siadal na Rivaldo i pilkarz Barcy wiedzial ze nie bedzie mial w tym meczu latwego zycia. Teraz patrze na tych pikarzy i oni chyba maja takie wyobrazenie, ze oni sa Wislakami i oni nie musza sie starac bo oni na lezaco wygraja po 3-0 w tej smiesznej lidze. No niestety jest troszke inaczej bo realia sa takie ze najmocniejsi nie sa tak silni jak Wisla Krakow 1998/1999 ani tez slabi nie sa tak fatalni jak Odra Wodzislaw z przelomu wiekow. Brak ryzyka finansowego? Brak organizacji? Brak pilkarzy? Nieee szamboklasa zajmuja sie ludzie ktorzy maja o pilce noznej coraz mniejsze pojecie. Pozniej nam wyrastaja takke kwiatki jak 5 druzyn po 13 pkt po 6 meczach ekstraklasy.

suikoden 03.09.2016 10:34

Pograjmy jeszcze dwa mecze z D.W jak nie wypali trzeb zmieniać na szczescie punkty dzielą się na pół

brylant17 03.09.2016 13:37

Trzeba zmienić taktykę bo te 3-5-2 to nie idzie tym grać wrócić do sprawdzonego 4-4-2

silver03 03.09.2016 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1452781)
Trzeba zmienić taktykę bo te 3-5-2 to nie idzie tym grać wrócić do sprawdzonego 4-4-2

A czym myśmy grali w ostatnich meczach?

arti 03.09.2016 14:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jay jay (Post 1452774)
Nie wiem, ale przy akcji na 1-4 dla Slaska bylo wyraznie widac jak opoznieni w reakcji byli zawodnicy Wisly Krakow. Kiedys za czasow Rysia Czerwca Wislak siadal na Rivaldo i pilkarz Barcy wiedzial ze nie bedzie mial w tym meczu latwego zycia. Teraz patrze na tych pikarzy i oni chyba maja takie wyobrazenie, ze oni sa Wislakami i oni nie musza sie starac bo oni na lezaco wygraja po 3-0 w tej smiesznej lidze. No niestety jest troszke inaczej bo realia sa takie ze najmocniejsi nie sa tak silni jak Wisla Krakow 1998/1999 ani tez slabi nie sa tak fatalni jak Odra Wodzislaw z przelomu wiekow. Brak ryzyka finansowego? Brak organizacji? Brak pilkarzy? Nieee szamboklasa zajmuja sie ludzie ktorzy maja o pilce noznej coraz mniejsze pojecie. Pozniej nam wyrastaja takke kwiatki jak 5 druzyn po 13 pkt po 6 meczach ekstraklasy.

Nie miał łatwego życia i strzelił nam 3 gole (W-B 3-4). Jakby miał łatwe to strzeliłby... 7?10? Nieważne (zresztą to było już raczej po Rysiu).
Za czasów Rysia Czerwca ogromna większość piłkarzy była 10x lepsza od dzisiejszych.
Przykłady?
Kałużny... chcesz porównywać z Urygą, Popovicem czy komś innym?
Czerwiec vs ... (nawet nie ma kogo wstawić tak naprawdę)
Franek vs stary Paweł? Ondrasek?
Można byłoby to długo ciągnąć, ale nie chcę kopać większości obecnych grajków...

17wojownik 03.09.2016 17:18

Wdowczyk przyszedł do nas sam, jako strażak, nie przyprowadził swojego sztabu (zresztą podobnie jak wielu wcześniejszych trenerów). Dlatego mówienie o tym, że powinien się podać do dymisji bo zwolnili mu sztab (jak pisał Stanowski w PS), to dla mnie pewne niezrozumienie tematu i kreowanie zasad przez pryzmat własnych gdybań.

Ja po Wdowczyku nie będę płakał, nie byłem do niego przekonany od pierwszego dnia. W tym sezonie po prostu nie widzę konsekwencji w jego ruchach. Kiedyś on odejdzie, przyjdzie ktoś inny. Ale zgodzę się, że obecnie zmiana I trenera to nie byłoby nic dobrego.

czaro 03.09.2016 19:02

Swoją drogą red. Stanowisko sporo ostatnio napisał o Wdowcu i były to głównie jego prywatne opinie o tym, jakim trenerem jest Wdowiec i co powinien zrobić. Ciekawe, skąd takie krytyczne zdanie i czy ma jakąś urazę, np. za swobodne podejście do tematu Legia vs Polonia.

nesta 03.09.2016 23:49

Stanowski ma urazę do niego przez jego przeszłość. Pisze o tym w książce. Nie zmienia to jednak faktu, ze dopierdala sie do Wisły przy każdej możliwej okazji. I od jakiegoś czasu dość znacznie wychodzi poza ramy "dociekliwy, zły, przypierdalajacy każdemu po równo dziennikarz".
Nie. Jest na Wisle ewidentne cięty z jakiegoś powodu.

domin_czyzyny 04.09.2016 07:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1452823)
Stanowski ma urazę do niego przez jego przeszłość. Pisze o tym w książce. Nie zmienia to jednak faktu, ze dopierdala sie do Wisły przy każdej możliwej okazji. I od jakiegoś czasu dość znacznie wychodzi poza ramy "dociekliwy, zły, przypierdalajacy każdemu po równo dziennikarz".
Nie. Jest na Wisle ewidentne cięty z jakiegoś powodu.

Z tego powodu, ze za mlodu naoglądał sie nie raz, jak Wisła spuszczała w....... jego legiuni.

leszekm 05.09.2016 14:52

Skazani na Wdowczyka

http://www.dziennikpolski24.pl/po-go...zyka,10591266/

FraMat 05.09.2016 17:01

Autor nie może się zdecydować: winien Wdowczyk czy piłkarze?
To, że sytuacja jest bardziej skomplikowana nie przychodzi do głowy, a najeżdżanie raz to na trenera, raz to na piłkarzy, niczego dobrego nie da.

Lukasz 05.09.2016 17:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm (Post 1452908)

Cytat:

Cafeteria. W zasadzie to o Dariuszu Wdowczyku powinniśmy trąbić od lipca. To na temat jego pracy w Wiśle powinny powstawać elaboraty mniejsze i większe...
Cytat:

....jednocześnie bez chwili zwłoki wystawiając pracodawcy wezwanie do zapłaty.
Potencjał jest do wykorzystania, to prawda. Tylko trzeba mieć trochę szczęścia, umiejętności i chcieć. Więc obrze żę pracodawcy są wyrozumiali, popierają, klepią po plecach, mówią że 'świetnie' i wciąż płacą za gnioty na które cięzko patrzeć lub czytać. Rzec by można, swój swego rozumie Panie redaktorze.

Idę na kawę, dziś słabą. Nawet bardzo słabą.

Grzana 06.09.2016 14:36

------------Miśkiewicz-------------
Jovic- Guzmic - Sadlok - Bartosz
---Mączyński-----Blrek------------
Boguski-----Popovic------Małecki
-------------Ondrasek-------------

W drugiej zależnie od wyniku Zachara za Ondraska albo za Brleka i przejście z 4-5-1- na 4-4-2.

Najważniejsze to posadzić na ławie Głowackiego i Brożka i nie kazać Brlekowi rozgrywać.

cancer 06.09.2016 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzana (Post 1452950)

W drugiej zależnie od wyniku Zachara za Ondraska albo za Brleka i przejście z 4-5-1- na 4-4-2.

Najważniejsze to posadzić na ławie Głowackiego i Brożka i nie kazać Brlekowi rozgrywać.

Ja naprawdę byłby za takim ustawieniem - nie widzę nic sensowniejszego, co moglibyśmy teraz ułożyć. Pytanie tylko jak Bartosz na lewej stronie się czuje.

arti 06.09.2016 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzana (Post 1452950)

Na LO niewiadoma, środek i pp to wielka dziura bez względu na to kogo się wstawi, jedynie Mąka udowodnił dotąd, że może grać na dobrym poziomie. I taka jest prawda o naszym wielkim potencjale. Ci których tu wstawiłeś do pomocy (poza Małym i Mąką) plus Uryga, Cywka w ogóle nie powinni być w Wiśle.

Fiti 06.09.2016 18:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1452959)
Na LO niewiadoma, środek i pp to wielka dziura bez względu na to kogo się wstawi, jedynie Mąka udowodnił dotąd, że może grać na dobrym poziomie. I taka jest prawda o naszym wielkim potencjale. Ci których tu wstawiłeś do pomocy (poza Małym i Mąką) plus Uryga, Cywka w ogóle nie powinni być w Wiśle.

Jak dla mnie to Mączyński od powrotu do Wisły ani raz nie zagrał dobrego meczu

kicur 06.09.2016 19:04

Hmm, a czy Bartosz nie grał przypadkiem na lewej obronie w wygranym meczu z Jagiellonią 1:0 ? Wtedy dobrze mu to wychodziło ;)

bonawentura 06.09.2016 19:57

Zastanawia mnie czy nie byłoby takiej możliwości, by Bartosz i Jović grali w tym samym składzie. Obaj są całkiem nieźli z prawej strony, a gdyby ich wspólnie tam postawić można byłoby np. przerzucić Boguskiego do ataku lub jako ofensywnego pomocnika. Nie wiem... staram się szukać jakichkolwiek rozwiązań, które przyniosłyby Wiśle więcej dobrego niż złego.

arti 06.09.2016 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cancer (Post 1452954)
Ja naprawdę byłby za takim ustawieniem - nie widzę nic sensowniejszego, co moglibyśmy teraz ułożyć. Pytanie tylko jak Bartosz na lewej stronie się czuje.

Jeszcze zapomniałem wspomnieć o Gumisiu-mecz bez dużego klopsa to mecz stracony

cancer 06.09.2016 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1452969)
Jeszcze zapomniałem wspomnieć o Gumisiu-mecz bez dużego klopsa to mecz stracony

No ale kogo za niego do składu? Żemło? Głowacki? Czy może Cywka? :haha:

Prędzej na skrzydle Bartosz może grać, bo ma ciąg do przodu, a w defie lepszy jest Jović :) Boguś może na 10 wtedy i zobaczymy co to by było. No ale takiego składu nie dożyjemy to nie zobaczymy :mysli:

17wojownik 07.09.2016 11:36

Ile znacie dobrych przykładów przesuwania kogoś z boku obrony na bok pomocy w 4-4-2 / 4-5-1? To się nie może udać, bo zawsze to przesuwanie w pionie ma wady. Od bocznego obrońcy wymagamy podłączania się do przodu, dublowania pomocnika, obieganki, wrzutki - bo w obronie przy grze aż czwórką + pomagający defensywny pomocnik, zawsze da się jakoś to ogarnąć, poasekurować. Ale od bocznego pomocnika wymagamy już ciągłej, aktywnej gry do przodu, ciągu na bramkę, dryblingu, strzałów i w dalszej kolejności: pomocy obrońcy. Gdy będzie 2 nominalnych bocznych obrońców jako boczny obrońca i pomocnik, to je*nie, bo ten grający wyżej (pomocnik) nie ma ani nawyków atakującego pomocnika, ani predyspozycji motorycznych (wytrzymałość szybkościowa), ani umiejętności (drybling, precyzyjne wykończenie, wytrzymałość szybkościowa). IMO tylko tak: albo Bartosz, albo Jović na prawej obronie. Te same zarzuty mam do Mójty w pomocy, choć co do niego nie jestem w stanie stwierdzić czy jest lepszym obrońcą czy pomocnikiem, chyba ogólnie jest po prostu za krótki. Jeden z nich (Jović/Bartosz) na lewą obronę to też kiepskie rozwiązanie, bo są PRAWOnożni!, choć zapewne lepsze niż ustawienie ich w pionie po prawej.

masada 11.09.2016 18:56

Fakty są następujące, że to mimo wszystko nie jest skład personalny na 7 porażek z rzędu.

Nie stać nas teraz na rozwiązanie umowy i płacenie dwu trenerom jednocześnie, więc jest pat.

Ponosisz za beznadziejne wyniki odpowiedzialność, wiec miej bucu honor i się sam podaj do dymisji.

MaLk 11.09.2016 19:52

Dobra, pora spojrzeć prawdzie w oczy. Wdowczyk tego nie wyciągnie. Jeśli po dwutygodniowej przerwie i przygotowaniach pod ten skład dalej piłkarze wychodzą na mecz i nie wiedzą co mają grać, błąkając się bezładnie po boisku, to problem nie leży w mentalności czy przygotowaniu fizycznym, ale w taktyce.

Jeśli... hmmm... kiedy (brzmi lepiej) Wisła się przełamie, będzie to zasługa zawodników, a nie trenera.

Najbardziej boli, że ciągle są mamy piłkarzy, którzy pamiętają coś tam z krakowskiej piłki, ale tego nie grają. I tutaj akurat widzę w tym "zasługę" Wdowczyka.

I tak, wiem, nie mamy szans na lepszego trenera...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:49.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl