Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Weźcie się do roboty (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=527)

Lewy'88 25.02.2010 18:41

zgadza się można robić 5 serii jednym ciężarem, wtedy w następnym tygodniu dokładamy (to to samo, tylko progresja jest co tygodniowa, a nie po każdej serii na treningu), wszystkiego trzeba sprobować bo na każdego to działa inaczej. Wg. mnie lepsza jest progresja na każdym treningu, bo lepiej jak mięsień się męczy stopniowo, ponadto przy pierwszych seriach na lekkich ciężarach mięśnie się przygotowują i rozgrzewają do ostatniej serii naszych 5 maxymalnych powtórzeń. Zmniejsza to ryzyko kontuzji. Zresztą poprostu (mi przynajmniej) się ćwiczy jak dokładam co serie :)

przy zwykłym FBW też można robić progresję co tydzień, nie co serie, chodzi tylko o to żeby dokładać i się rozwijać

TSW Fanatyk 25.02.2010 18:47

A)
-wyciskanie na płaskiej 5 x 5
-podciąganie 5 x 5
-przysiad 5 x 5
-pompki na poręczach 3 x max
+ brzuch/łydki

B)
-wyciskanie na skosie 5 x 5
-przysiad 5 x 5
-klasyczny MC 5 x 5
-wyciskanie w staniu 5 x 5
+ brzuch/łydki

a taki plan może być? :) priorytet klata oczywiście :)

Lewy'88 26.02.2010 15:59

Nie jest to zły trening Tylko wiosło to jest jedno z ćwiczeń bazowych treningu, bardzo ważne dla niego. Zmieniłbym jednak trochę w A dałbym wiosło, a w B podciąganie jako dodatek. A kolejność: przysiad, wyciskanie, MC i dalej wiosła

TSW Fanatyk 28.02.2010 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lewy'88 (Post 859895)
Nie jest to zły trening Tylko wiosło to jest jedno z ćwiczeń bazowych treningu, bardzo ważne dla niego. Zmieniłbym jednak trochę w A dałbym wiosło, a w B podciąganie jako dodatek. A kolejność: przysiad, wyciskanie, MC i dalej wiosła

ok zastosuję się do Twojej propozycji :)

jeszcze jedno, pasowałoby mi aby trening rozbić na 3 dni, a nie chciałbym robic systemem aba bab... masz jakiś pomysł na 3 dzień? można wplątać jakieś łatwiejsze ćwiczenie np francuzy albo na bicepsy. Byłbym wdzięczny abyś mi coś zaproponował na 3 dzień treningowy :)

i tak dzięki już za wielką pomoc!

Wasiu 28.02.2010 18:36

Rozpisalem sobie trening dzielony i w ten dzien kiedy robie barki i nogi troche malo czasu mam, a nogi mi troche zajmuja. I pytanie takie mam - robic koniecznie calosc nog w ten dzien czy same łydki moge przerzucic na inny raz ?

rafiABG 01.03.2010 10:51

mam pytanie odnośnie ćwiczeń na klate na ławce prostej-podczas tego ćwiczenia lepiej położyć nogi na ziemi normalnie czy ugięte nogi położyć na samym końcu ławki,żeby całe plecy przylegały do ławki podczas ćwiczenia ? pytam,bo mało osób stosują tą drugą opcję,ale np.podczas podnoszenia sztangi już na maxymalnym wykończeniu wiele osób się wygina tak,że bardziej pracują im mięśnie nóg niż klata.

Lewy'88 01.03.2010 20:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 861436)
ok zastosuję się do Twojej propozycji :)

jeszcze jedno, pasowałoby mi aby trening rozbić na 3 dni, a nie chciałbym robic systemem aba bab... masz jakiś pomysł na 3 dzień? można wplątać jakieś łatwiejsze ćwiczenie np francuzy albo na bicepsy. Byłbym wdzięczny abyś mi coś zaproponował na 3 dzień treningowy :)

i tak dzięki już za wielką pomoc!

Jasne że możesz :) tylko musisz mieć te ćwiczenia bazowe i idea jest taka że im mniej dodatków, tym lepiej więc tak w planie A masz już pompki na poręczach na triceps więc w 3 dniu nie jest francuz potrzebny wystarczy biceps. Ale być może będzie tak że już po ćwiczeniach bazowych będziesz silnie czuł bic, wtedy możesz odpuścić ten "dodatek"
-Przysiad 5x5
-Wyciskanie 5x5
-Wiosłowanie 5x5
-uginanie ramion ze sztanga 5x5

a i przy robieniu pompek na poręczach warto pamiętać, że jak ta seria ma być na triceps to ręce prostuj do końca i trzymaj je przy tułowiu (wtedy najlepiej triceps pracuje) bo gdy pochylisz tułów lekko do przodu i nie będziesz wykonywał pełnego wyprostu, wtedy będzie mocniej pracowała klata a triceps odciążysz. I jak będziesz czuł że nie dajesz rady na tym 5x5 to nie męcz się, bo to bardzo ciężki trening i trzeba być na niego dobrze przygotowanym. Wtedy rozsądnie zabrać się za FBW texas method, on doskonale przygotowuje do 5x5 żeby można było w pełni wykorzystać jego potencjał. Jak tak będzie to wal na priv albo pisz w temacie, postaramy się ułożyć coś nowego ;) tylko że trochę mnie nie będzie na forum teraz bo mam dużo nauki i ogólnie zajeb a jak nie ja to inne osoby w temacie napewno coś doradzą ;) pozdro

TSW Fanatyk 13.03.2010 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lewy'88 (Post 862356)

-Przysiad 5x5
-Wyciskanie 5x5
-Wiosłowanie 5x5
-uginanie ramion ze sztanga 5x5

Mam jeszcze taki pytanie. Czy jak priorytetem jest klata to nie powinna być ona na początku?

i czy lepiej robić systemem 2 dniowym cz rozbić trening na 3 dni?

i czy zażywać glukozaminę jeśli miałem kontuzję kolana?

Kamil_mchw 13.03.2010 18:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Danton (Post 858728)
po clenie telepanko dłoń takie ze masz problemy z pisaniem na klawiaturze........

jesli masz problemy z serduchem, bierz aspargin ,żeńszeń i cosik na serce w 5 krotnych dawkach jak pisze na opakowaniu przez caly okres brania clenu

no i ogrom wody przy clenie wlewaj w siebie bo wysusza organizm

a można brać clena we wszystkie dni tyg oprócz czw, pt i sob??
i np. bym brał w ten sposób przez 3 tyg. a później 2 tyg przerwy i znowu 3 tyg bym brał po 4 dni w tyg... dałoby to coś czy nie ma sensu??

Lewy'88 16.03.2010 17:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 868754)
Mam jeszcze taki pytanie. Czy jak priorytetem jest klata to nie powinna być ona na początku?

i czy lepiej robić systemem 2 dniowym cz rozbić trening na 3 dni?

i czy zażywać glukozaminę jeśli miałem kontuzję kolana?

jak priorytetem jest klatka, to tak na początku , co do systemów to jest indywidualna kwestia, ja wole 3 dniowy :) i glukozamina jak najbardziej jak miałeś kontuzję

R33 21.03.2010 20:10

Polecacie jakieś ćwiczenia w warunkach domowych? W sensie, że bez sprzętu. Czy w ogóle takie ćwiczenia nie mają sensu.

TSW Fanatyk 21.03.2010 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 874192)
Polecacie jakieś ćwiczenia w warunkach domowych? W sensie, że bez sprzętu. Czy w ogóle takie ćwiczenia nie mają sensu.

Każde cwiczenie ma sens :)

poczytaj o treningu domatora :)

mlody_ale_wierny 21.03.2010 21:21

reksio kup sobie drążek(30zł) i dwie hantle(20-50/szt) i masz mini domową siłownie - ręce/brzuch/klata można całkiem fajnie wyrobić tylko przez te dwa przyrządy ;) w mens-health był fajny trening rozpisany na drążek właśnie kiedyś jak komuś będzie zależało to zeskanuje o ile znajdę.

a tak to tutaj masz link z ćw bez sprzętu:
http://wloczykij.wordpress.com/2007/...ych-smieciach/
z filmikami

R33 28.03.2010 10:40

A polecacie jakieś konkretne te drążki i hantle, na coś zwracać uwagę czy wszystkie są podobne? W jakim sklepie można kupić w Krk, żeby były w miarę dobre i w miarę tanie (jak na swoją wartość).

TSW Fanatyk 28.03.2010 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lewy'88 (Post 870958)
jak priorytetem jest klatka, to tak na początku , co do systemów to jest indywidualna kwestia, ja wole 3 dniowy :) i glukozamina jak najbardziej jak miałeś kontuzję

jeszcze jedno o kontuzji :) zastanawiam się nad jeszcze jednym dniem treningu w którym będę tylko robił nogi. Dobry jest to pomysł? Jeśli tak to ile serii i po ile powtórzeń robić żeby wzmocnić kolano?Z góry dzięki za odpowiedź :)

Jarza 30.03.2010 13:47

Dla amatorów sportów siłowych szykuje się w Krakowie ciekawa impreza:

http://62.111.156.90/krakowskiw.jpg

Kameleon 30.03.2010 20:26

P.S.
Chodzi ktoś na siłke do NCKu? :)

miba 30.03.2010 20:38

a co w sytuacji, gdy ktos jest uziemiony?
za chwil pare bede mial operację kolana i 3 miesiace bez biegania, w zwiazku z czym chcialbym wiedziec co moge robic, zeby sie nie zamienic w kupę tłuszczu? :)

jakies cwiczenia na górę do wykonywania na leżąco?

Maciejj 30.03.2010 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez miba (Post 878769)

jakies cwiczenia na górę do wykonywania na leżąco?

każde przy którym da się usiąść i położyć

Guciu 31.03.2010 00:29

Jadl ktos z Was Animal Test ta nowa wersje? Dobre rezultaty i czy cena odpowiada wynikom i jakosci?

mlody_ale_wierny 31.03.2010 06:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 877612)
A polecacie jakieś konkretne te drążki i hantle, na coś zwracać uwagę czy wszystkie są podobne? W jakim sklepie można kupić w Krk, żeby były w miarę dobre i w miarę tanie (jak na swoją wartość).

Ja kupiłem najtańszą tanioche na allegro i gdybym go nie odkrecal i przykrecal sto razy to by bylo ok, ale zmienialem wysykosc pare razy w przeciagu 4-5 miesięcy i spawy poszly w jednym miejscu i jest do wyzucenia. To juz od wlasnego uznania i od tego ile chcesz kasy na to dac mysle ze bardzo się nie różnią.

Hantle byle jakie tutaj to nic się nie może chyba popsuć ja kupiłem w tesco za jakieś grosze ( w porównaniu z decathlonem na przyklad gdzie zestaw 2 hantli kosztował 100 zeta) możesz sobie zafundować takie z gumową rączką to ci się nie będą "nieroby" na rękach robiły.

Jarza 31.03.2010 07:42

albo zainwestuj po prostu w rękawice. Bardzo dobra rzecz to te z usztywnieniem nadgarstka... stabilizują ręce podczas ćwiczeń

Proud 31.03.2010 08:55

No właśnie. 30-40 zł, a masz pewność że nie narobisz sobie odcisków i jeszcze ochronisz nadgarstki.

miba 31.03.2010 09:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciejj (Post 878808)
każde przy którym da się usiąść i położyć

Raczej chodziło mi o zaproponowanie czegoś, żeby to miało ręce i nogi (a raczej same ręce :D ) bo jak pewnie zauważyłeś przy niektórych ćwiczeniach niekoniecznie dotyczących dołu "spinasz" również mięsień czworogłowy uda, a tego muszę uniknąć. Czy teraz rozumiesz skąd moje pytanie?

cortezz 31.03.2010 10:57

moze ktos doradzi jak leczyc zerwany przyczep miesnia obreczy barkowej, tak zwany syndrom bolącego barku? Nasi lekarze sa tak opieszali ze szkoda na nich slow, powiem tylko ze lecze to od miesiaca i jeszcze nie zrobili mo zadnych badan, wyslali mnie tylko na rehabilitacje (jonoferoza, pole magnetyczne i krioterapia)

miba 31.03.2010 13:11

cortezz, powiem tak:

http://www.trytek.pl/pl/3/7/14/Janusz-Trytek

jeśli ten gość Ci nie pomoże, to nie wiem kto Ci pomoże :)

Przyprowadziłem do niego już kilka osób od narciarki po piłkarzy, więc kostki, kolana, biodra, kręgosłupy i WSZYSCY zachwyceni

pan_premier 31.03.2010 13:31

pytanie
ćwiczę na siłowni regularnie od przynajmniej 3 miesięcy, ostatnio zauważyłem że ciągle prawa łapę mam silniejszą

zauważyłem tez np. przy ćwiczeniu bicepsa pod koniec sztangielkami, że lewa rękę mam wtedy trochę silniejsza, czyli wygląda na to jakbym mocniej uzywał prawej w w treningu gdzie dwie ręce ćwicza jednocześnie.

jest na to jakaś rada? :)

Maciejj 31.03.2010 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 878967)
pytanie
ćwiczę na siłowni regularnie od przynajmniej 3 miesięcy, ostatnio zauważyłem że ciągle prawa łapę mam silniejszą

zauważyłem tez np. przy ćwiczeniu bicepsa pod koniec sztangielkami, że lewa rękę mam wtedy trochę silniejsza, czyli wygląda na to jakbym mocniej uzywał prawej w w treningu gdzie dwie ręce ćwicza jednocześnie.

jest na to jakaś rada? :)

panowanie nad cięzarem i skupianie się nad nim........

90% bywalców siłki tak ma

pan_premier 31.03.2010 14:07

no o tym już pomyślałem, wydaje mi się, że techike utrzymuje niezłą,ale jak widać nie bardzo

a np. więcej ćwiczeń izolowanych i mocniejsze obciażanie lewej strony?

wisłaWieczysta 31.03.2010 14:50

np.

jak masz prawą silniejszą to możesz zrobić normalnie np. 3 serie i dodatkową 1 serie na słabszą łapkę.

Jarza 31.03.2010 17:08

pan_premier:
Normalna rzecz, wynika z tego, że jesteś praworęczny po prostu...

PrezesTS 31.03.2010 17:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez miba (Post 878962)
cortezz, powiem tak:

Przyprowadziłem do niego już kilka osób od narciarki po piłkarzy, więc kostki, kolana, biodra, kręgosłupy i WSZYSCY zachwyceni

Ile bierze za wizyte ? Z barkiem po wczorajszym dniu mam chyba to samo. Uczucie na siłce jakby ręka z zawiasów wyskoczyła

miba 01.04.2010 08:19

Jak jeszcze na Lea pracował to tak ok. 50zł brał, ale u niego to raczej tak wygląda, że Cię obejrzy wcześniej i dopiero przy nastepnej wizycie jak zacznie coś działać to będziesz płacił.

mlody_ale_wierny 01.04.2010 20:16

Reksio tu masz jeszcze coś z minimum sprzętu ;)
http://www.menshealth.pl/fitness/Tre...zetu-3800.html

Garbaż1906 01.04.2010 20:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez miba (Post 878962)
cortezz, powiem tak:

zdecydowanie popieram, pracował za czasów Kasperczaka z piłkarzami Wisły i odszedł razem z Kasperczakiem, świetny gość, solidny i profesjonalny.

batix 04.04.2010 22:34

Do sprzedania
ławeczka-3 poziomy regulacji
gryf 180 cm(10kg)
obciążęnie 80 kg
2x20kg,2x10kg,4x5kg (body building-aran sport)

cena500 zeta moze kogos zainteresuje

sprzet wart swej ceny no chyba ze ktos woli marketowe go...o :)

http://www.allegro.pl/item974768206_...bciazenia.html

wystawione rowniez na allegro

Kamil_mchw 08.04.2010 19:47

potrzebuje rady kogoś kto na prawdę się na tym zna...
szukałem już odp. na moje pytanie na necie na wielu forach i nie do końca jestem usatysfakcjonowany...
od 10 miechów chodzę na siłkę... 3 razy w tyg, czasem zdarzy się 2 razy... od miesiąca biegam i również od miesiąca przed siłownią stosuje No Shotgun, i No Synthsize po treningu. Mimo że biegam przytyłem już 20 kg :/ (dodając to że rzuciłem palenie i dużo jem) Załatwiłem sobie już Clenbuterol... i tutaj zaczynają się moje pytania. Ponieważ chciałbym zrzucić kilka kg nie tracąc masy mięśniowej, mało tego... chciałbym dalej brać shotguna, ponieważ fajną pompę daje na siłce. Czy jedno wyklucza drugie (chce spalić tłuszcz i dalej budować mięśnie) Czy mogę biegać/pływać jedząc clena?? Na innych forach ludzie różne rzeczy pisali o tym połączeniu... że ani jedno ani drugie nie działają tak jakby działały obrane osobno itp.
czekam na fachową pomoc na prv.
pozdro

maTyS. 23.04.2010 09:18

witam.
Panowie mam pytanie odnośnie cen karnetów na poszczególne siłownie , jakie siłownie polecacie ?
dzięki West.

.chciałem się też zorientować jak się przedstawiają ceny w innych siłowniach ;)

LeszekABG 23.04.2010 09:21

Xtreme Fitness Reymonta 22 studencki (ulgowy - będąc w liceum z niego się korzysta) normalny chyba 120-kilka. Polecam

West 23.04.2010 09:42

przeciez ZUMa masz pod nosem.
60zl open

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl