Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

63.5 Kg 29.07.2015 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez force93TS (Post 1409289)
Wisla S.A --> Ts Wisła -->mamy 4 lige

Przejebane....
Będziesz musial chodzic na sasiadke...

wwf 29.07.2015 15:56

Po pierwsze to miasto nigdy nie pozwoli żeby klub upadł. Nie po to wpakowano tyle w stadion żeby teraz wszystko zaorać.
Dwa, nie takie kluby padały i nie takie będą upadać.
Trzy, jak długo banki wierzą w twój biznes tak długo masz szansę działać. Jeżeli banki uznają że nie jesteś w stanie sobie poradzić to wszystkie się wycofają. Więc skoro są podmioty które chcą pożyczyć TF to różnie jeszcze może być.

cash_X 29.07.2015 15:57

Sprzedaż Wisły S.A do TS Wisła może być tylko zagrywką przed prawdziwą sprzedażą, bo w razie umorzenia długu wobec TF, TS jako organizacja pożytku publicznego jest zwolniona z podatku dochodowego i wtedy może nastąpić prawdziwa sprzedaż.

silver03 29.07.2015 15:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1409292)
Przejebane....

No trochę przejebane, a z pewnością nie kolorowo.

Baryl 29.07.2015 16:01

Cytat:

A co w momencie kiedy TF umorzy dług? Z jakiego tytułu miałaby go ściągać ?
Jak to co? Świętujemy!
Ja najpierw rozpatruje najczarniejsze scenariusze. ;) Tak mam.

El'kabat 29.07.2015 16:04

Najpierw to zacznijmy wszyscy chodzić na mecze i wspólnie budować wizerunek klubu jako interesującego dla przyszłych inwestorów.
Myślę, że aż tak negatywnie do życia nastawionym nie można być ;)

Ajax 29.07.2015 16:14

Tak naprawdę wszyscy macie rację;)

a.) Optymiści - sprzedaż SA TSowi jest zagrywką czysto taktyczną aby TF mogła otrzymać kredyt konsolidacyjny. (W przypadku renegocjacji umów bank może stawiać warunki). Cupiał nie traci wiary w Wisłę. Płaci za reklamę na koszulkach. Gaszyński/inny prezes powoli wyprowadza nas z długów wobec byłych pracowników. Utykamy gdzieś w środku tabeli ale są widoki na przyszłość. Tutaj tak naprawdę kluczowe jest co się stanie z długiem SA wobec TF. Czy częścią tej umowy będzie umorzenie/zamrożenie/redukcja/restrukturyzacja długu SA wobec TF

b.) Pesymiści - Cupiał jest pod ścianą stawkę gry nie jest już Wisła tylko utrzymanie TF. Banki wymuszają sprzedaż zadłużonego klubu dla TS i mocno pilnują spłacania przynajmniej części zadłużenia. Klub powoli stacza się w niebyt nie dość że traci wsparcie finansowe TF to jeszcze musi spłacać zadłużenie - po jakimś czasie dzielimy los Widzewa.

Miśki, Kapki i inni ludzie są tu na dalszej pozycji kluczowe jest co w kwestii zadłużenia będzie zawierała umowa sprzedaży Wisły TSowi.

Nie ważne jak dobrze/źle klub będzie zarządzany przez TS utrata wsparcia TF i spłacanie 76mln długu zabije ten klub chyba, że będziemy grali w ćwierćfinale LM co sezon:)

Na dzień dzisiejszy TS jest dobrze zarządzany pytanie czy sprosta prowadzeniu klubu w Ekstraklasie.

Z finansowego punktu widzenia najbardziej było by optymalne rozwiązanie- upadek SA i przejęcie licencji na grę przez TS lub nowy twór prawny. Wszystkie długi by zniknęły ale nie wiem nawet czy to jeszcze jest legalne.

wolfy 29.07.2015 16:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1409300)
Z finansowego punktu widzenia najbardziej było by optymalne rozwiązanie- upadek SA i przejęcie licencji na grę przez TS lub nowy twór prawny. Wszystkie długi by zniknęły ale nie wiem nawet czy to jeszcze jest legalne.

Nie, to nie jest już legalne. I dobrze.

Ajax 29.07.2015 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1409301)
Nie, to nie jest już legalne. I dobrze.

Dzięki, nie miałem pewności co do tego.

hawaiisurfer 29.07.2015 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez force93TS (Post 1409289)
Wisla S.A --> Ts Wisła -->mamy 4 lige

No i co z tego? Miejmy nawet A klasę. Chodziłem, chodzę, będę chodził. Kibicowałem, kibicuję, będę kibicował. Kochałem, kocham, będę kochał. Niezależnie od wszystkiego.

kowalkowskij 29.07.2015 16:59

Ja tu widzę dwa scenariusze:

- TS przejmuje Wisłę, ale z długiem! Cupiał może już legalnie dotować TS z przeznaczeniem na spłatę długu.
- Cupiał oddaje Wislę TS i wycofuje się. Na to czeka Włodarski... Najlepsze wg mnie rozwiązanie. Wraca Mielcarski i mamy znów widoki na przyszłość.

szprotson 29.07.2015 17:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kowalkowskij (Post 1409310)
Ja tu widzę dwa scenariusze:

- TS przejmuje Wisłę, ale z długiem! Cupiał może już legalnie dotować TS z przeznaczeniem na spłatę długu.
- Cupiał oddaje Wislę TS i wycofuje się. Na to czeka Włodarski... Najlepsze wg mnie rozwiązanie. Wraca Mielcarski i mamy znów widoki na przyszłość.

czyli rozumiem ze rozwiązania "niekorzystnego" nie przewidujesz.
Oby.

kowalkowskij 29.07.2015 17:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1409311)
czyli rozumiem ze rozwiązania "niekorzystnego" nie przewidujesz.
Oby.

Nie. Zbyt dużo chętnych by przejąć Wisłę po Cupiale.

Merkury 29.07.2015 17:28

Ja widzę niestety niekorzystny scenariusz, owszem TS może przejąć Wisłę za przysłowiową złotówkę ale kto spłaci długi, kto będzie łożył na bierzące utrzymanie Wisły. Prawdą jest również, iż Telefonika w ostatnich latach nie realizowała na rzecz Wisły przelewów, do których zobowiązała się w 1997 roku z tytułu reklamy etc.. Nie wierzę aby dobry rozwiązaniem było pod przykryciem TS przejęcie klubu przez kilku biznesmenów bo na dłuższą metę w realiach polskich to nie wypali.

Padre1906 29.07.2015 17:28

kowalkowskij Kto chce ją przejąć?

kowalkowskij 29.07.2015 17:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Padre1906 (Post 1409314)
kowalkowskij Kto chce ją przejąć?

Włodarski na przykład...

I jeszcze cytat z kolegi @MK:

"Jeśli kiedyś jakimś cudem Cupiał rzeczywiście zdecyduje się sprzedać Wisłę, to możemy być pewni, że nie odda jej za złotówkę. Liczyć to on potrafi lepiej niż nie jeden z nas."

Ziszcza się wcześniej niż wszyscy myśleli...

Padre1906 29.07.2015 17:32

I kto jeszcze? Włodarski powiedział pare słów i na tym koniec.

kowalkowskij 29.07.2015 17:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Padre1906 (Post 1409316)
I kto jeszcze? Włodarski powiedział pare słów i na tym koniec.

Nowak... Wisła to naprawdę łakomy kąsek. Wcale bym się nie zdziwił jakby pojawił się kontrahent z zagranicy.

szprotson 29.07.2015 17:38

kowalkowskij - swoje posty opierasz na jakiejś wiedzy/informacjach itd czy zwykłe przypuszczenia?

Padre1906 29.07.2015 17:54

szprotson a jak myślisz?

arti 29.07.2015 18:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kowalkowskij (Post 1409317)
Nowak... Wisła to naprawdę łakomy kąsek. Wcale bym się nie zdziwił jakby pojawił się kontrahent z zagranicy.

blablabla
p.s. co to za Nowak?

Padre1906 29.07.2015 18:06

Nowaka nie znasz? :D

Ajax 29.07.2015 18:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1409322)
blablabla
p.s. co to za Nowak?

Kolega Kowalskiego:rotfl:

wwf 29.07.2015 18:08

Ja tylko wierze w miasto i dofinansowanie na poziomie 5-6 milionów złotych. Tak samo jak w Kielcach, Zabrzu, Chorzowie, Gliwicach, Bielsku Białej i powolnej i długiej drogi do szukania inwestora chętnego do przejęcia akcji. W inne mityczne Orleny, Mitale, Arabskich Shejków itp. to nie wierzę bo gdyby chcieli tu być to by już dawno byli . Oczywiście są w Małopolsce podmioty które mogły by sobie pozwolić na finansowanie Wisły ale na pewno nie na tym poziomie co Cupiał i prędzej nam będzie z budżetem do Termaliki Bruk Bet niż do Legii Warszawa za ITI, bo takich inwestorów w Polskiej Piłce nie ma i bardzo długo nie będzie.

kowalkowskij 29.07.2015 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1409322)
blablabla
p.s. co to za Nowak?

Taki z Ciebie krakus, a nie znasz Nowaka? Swego czasu bardzo zainteresowany zainwestowaniem w Wisłę.

Wisła nie zginie, sponsorzy się znajdą. Warunek jest jeden - Cupiał musi tego chcieć, albo się odsunąć.

Na Miasto bym nie liczył, bo też ma bardzo duży deficyt.

Heero 29.07.2015 18:18

Przecież majchrowski to żyd, prędzej lasy państwowe sprzeda niż da choć 1 zł na Wisłę.

arti 29.07.2015 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Padre1906 (Post 1409323)
Nowaka nie znasz? :D

ręce które leczą?a więc...
....przed nami sława, wieczna zabawa
zdrowie jak dzwon WYGODNY TRON...

picasso 29.07.2015 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Heero (Post 1409327)
Przecież majchrowski to żyd, prędzej lasy państwowe sprzeda niż da choć 1 zł na Wisłę.

ze mną do szkoły dwóch Nowaków chodziło

ABGwislakABG 29.07.2015 18:37

To te Nowaki, co się kumplowali w 3 klasie podstawówki z Wiśniewskimi?

Lukasz 29.07.2015 18:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1409267)
Pogrubione - bednarz.

Nie, Gaszyński.
Bednarza przy tym stoliku nie było i pewnie doskonale o tym wiesz. Poniżej cytat.

Cytat:

Negocjacje wiceprezesów Wawry i Roberta Szymańskiego (były zastępca prezesa TS do spraw sportowych) z właścicielem Wisły SA - Bogusławem Cupiałem, które doprowadziły do przerwania bojkotu kibiców, zakładały, że od roku 2015 złotówka od każdego sprzedanego biletu na mecze pierwszej drużyny, zasili konto Akademii. - Prezes Gaszyński uciął nam z tej złotówki jeszcze osiem groszy, do kwoty 0.92 zł, bo stwierdził, że umawialiśmy się z prezesem Cupiałem na złotówkę brutto, ale i na to machnęliśmy ręką - nie kryje Wawro. - Na każdym kroku Wisła SA targowała się tak, jakby Akademia była naszym wymysłem, a nie wymogiem licencyjnym spółki!
Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1409267)
Akurat wcześniej w ogóle się nie odzywałem. Ten wagon na tory wprowadziłeś Ty.

Nie w takim kontekście w którym go uzywasz?
Jeszcze raz napiszę, :

Cytat:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hypocrite (Post 1409228)
Nie można porównywać drużyny piłkarskiej do innych sekcji bo to inny rozmiar kapelusza, i zupełnie inne możliwości przychodów, po to jest Gaszyński w klubie żeby doprowadzić do samofinansowania się S.A. przy utrzymaniu a docelowo zwiększeniu poziomu sportowego.

i moja odpowiedz:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1409237)
Już widzę jak Gaszyński współpracuje z Miśkiem a Cupiał sprzedaje za złotówkę klub ktory się samofinansuje. Kreujesz rzeczywistośc która nie ma żadnej racji bytu, albo Cie zle zrozumiałem.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1409274)
To tak jakby wybuchł pożar w rafinerii, przyjechała straż pożarna a ktoś zaczął pyskować, bo lakier na wozie obdrapany. Otóż, problem nie w stanie blacharki, tylko że trzeba działać szybko i sprawnie żeby to wszystko nie .......nęło.

Zapomniałeś dodać że ten pożar gasiło kilka ekip przez kilka lat z średnim skutkiem. Niby detal. I teraz gdy przyjechała na podmianę ekipa odrapanym wozem ale z rękami do pracy, poddałem pod wątpliwość możliwosc współpracy strażaków. Nie masz czasu by zrozumieć słowo pisane, dopytaj sie co autor miał na myśli.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1409277)
Ślepe to jest patrzenie na TS pryzmatem Miśka. Polecałbym się zainteresować w jakiej formie finansowej był całkiem niedawno TS i w jakiej jest teraz. Jeżeli taką drogę ma przejść sekcja piłkarska - proszę bardzo.

OK tylko ustalmy czy mówimy o gaszeniu czy o budowaniu od nowa na zgliszczach bo to zmienia postać rzeczy.

E:
Według google w Polsce jest 205536 osób o nazwisku Nowak. Najwięcej w Poznaniu i małopolsce. Kto by pomyślał że tak mało.

Gero 29.07.2015 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1409270)
I ch*j z tego, że ani Misiek, ani Wawro nie są "prezesami" TSu, co Sinatra? Są przyssaną do koryta, nierozłączną częścią tego klubu. U nas Kapka też nie jest "prezesem", ale jak jesteś w układzie, to możesz srać we własne gniazdo do woli. Byle się siano zgadzało na koncie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1409332)
To te Nowaki, co się kumplowali w 3 klasie podstawówki z Wiśniewskimi?

Te Nowaki to się kolegowały z Malinowskimi a tamte Nowaki co znały Kowalskiego to się kolegowały a Wiśniewskimi.

Griszka30KR 29.07.2015 18:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kowalkowskij (Post 1409326)
Taki z Ciebie krakus, a nie znasz Nowaka? .

Ja nie znam,napisz konkretnie o którego chodzi.

ABGwislakABG 29.07.2015 18:53

Cytat:

Lukasz tam coś bla bla bla
1.Hypocrite pisał o warunkach przejęcia przez TS, wjebałeś do tego Miśka. Gratulacje.
2. W odróżnieniu od twojego guru bednarza Gaszyński przystał na 92 grosze od biletu, zabierając tylko 8% sumy ze względu na podatek.
3. Inaczej gadasz z kolegą, inaczej z właścicielem/pracodawcą.

Edit:
Cytat:

Te Nowaki to się kolegowały z Malinowskimi a tamte Nowaki co znały Kowalskiego to się kolegowały a Wiśniewskimi.
Aaa! To Jurek Kowalski się wtedy krzywo popatrzył na Malinowską, ta myślała, że on ją niby kocha, a tak naprawdę Jurek miał rozwolnienie?

SlawekS 29.07.2015 19:39

Od paru sezonów tkwimy w marazmie. Dobrze, że nastąpi wreszcie jakieś przełamanie. Nie liczę na górę kasy ale na jakąś względną normalność. Przy stole siedzi obecnie co najmniej kilku graczy z których wszystkim (poza bankami) Wisła leży na sercu. Mam nadzieję, że wymyślą rozwiązanie które będzie optymalne dla klubu

Lukasz 29.07.2015 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1409336)
2. W odróżnieniu od twojego guru bednarza Gaszyński przystał na 92 grosze od biletu, zabierając tylko 8% sumy ze względu na podatek.

No nie Gaszyński, tylko Cupiał przy finalizacji rozmów o zawieszeniu bojkotu dał obietnice owej złotówki. Gaszyński gdzie mógł postawił na swoim i dlatego jest to złotówka brutto a nie netto. Jakby wyglądała owa złotówka jakby Gaszyński załatwiał sprawę 'od A do Z' nie wiadomo, aczkolwiek podejrzewam ze tak samo jak sprawa z akademią. A może się mylę i dałby dyche. ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1409336)
1.Hypocrite pisał o warunkach przejęcia przez TS, wjebałeś do tego Miśka. Gratulacje.

Nie jestem właśnie pewny czy o tym pisał, rozumiałem to zupełnie inaczej - jako wniesienie aportem całego klubu wraz z prezesem, który byłby bez TF rentowny. Fikcja na poziomie założenia.
Dwa, gdybym wiedział ze dyskusja sprowadzi się znów do argumentu Bednarza, wierz mi kontrast złożyłbym inny. :) EOT z mojej strony, bo rozmywam.

KOMINEK 29.07.2015 22:08

Nie dajcie się podpuszczać o sprawie wiadomo jest co najmniej od miesiąca. SA uparcie milczy a widać komuś pasowałoby teraz podgrzać atmosfer i stąd artykuł.

szprotson 30.07.2015 10:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wwf (Post 1409325)
Ja tylko wierze w miasto i dofinansowanie na poziomie 5-6 milionów złotych. Tak samo jak w Kielcach, Zabrzu, Chorzowie, Gliwicach, Bielsku Białej i powolnej i długiej drogi do szukania inwestora chętnego do przejęcia akcji.

a mi tam w miasto ciężko wierzyc tylko z jednego powodu. Cracovia.
Jeśli Nam dadzą na Wisłe to oni beda chcieli tyle samo
Wszystkie miasta które wymieniełeś maja jeden klub na najwyzszym szczeblu rozgrywek wiec wrzucają to w promocje miasta/regionu itd. a bez Wisły w e-klasie region i miasto dalej reprezentowac bedzie druzyna makkabi.

jonaf 30.07.2015 11:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1409390)
a mi tam w miasto ciężko wierzyc tylko z jednego powodu. Cracovia.
Jeśli Nam dadzą na Wisłe to oni beda chcieli tyle samo
Wszystkie miasta które wymieniełeś maja jeden klub na najwyzszym szczeblu rozgrywek wiec wrzucają to w promocje miasta/regionu itd. a bez Wisły w e-klasie region i miasto dalej reprezentowac bedzie druzyna makkabi.

a to żydziory nie są MKS-em? czyli MIEJSKIM Klubem Sportowym? Gmina Kraków lub Miasto Kraków nie mają udziałów w tym klubie? sprzedali je, czy dalej trzymają? Bo jeśli mają tam udziały, to jakoś w ogóle nie widzę, żeby dali cokolwiek Wiśle, skoro mogą dać "swojej" zabawce

Viper 30.07.2015 11:50

^^ Jak najbardziej jest prawna możliwość doinwestowania klubu przez miasto. Decyzje w takiej sprawie podejmuje nie prezydent osobiście ale rada miasta. Trzeba by męczyć Grzegorza Lipca i innych lokalnych polityków którzy nie kryją się z tym, że Wiśle kibicują do podjęcia takiej uchwały. Owszem Lipiec jest z sejmiku wojewódzkiego ale jest też przewodniczącym małopolskiego PO. Więc ma wpływ na to co robią politycy tej partii w radzie miasta.

wwf 30.07.2015 15:40

Całkowity koszt budowy

399 483 527,08 zł

Tyle kosztował stadion.

I co teraz MIASTO KRAKOW ma lekka ręką olać takie pieniądze. Nigdy w życiu. Miasto raz, dwa, wyda te kilka milionów na utrzymanie drużyny bo nikt nie pozwoli sobie na to żeby prawie 400 baniek poszło w nicość.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:35.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl