Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

jova 29.05.2016 13:21

Kirm z sezonu 10/11. Tak, dla mnie to zbliżony poziom.

Jagul 29.05.2016 13:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1440561)
Mały w formie z minionej wiosny to poziom Kirma? :) Proszę Cię, zdejmij klapki...

Racja. Kirm był lepszy.

szprotson 29.05.2016 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1440563)
Racja. Kirm był lepszy.

Kiro był lepszy? w czym?
Andraża spoko chłop, 3 lata w Polszy a w słowniku raptem pare słówek.
Motorem napędowym to on był tylko w pierwszej połowie Levadii. Tyle i aż tyle.
Kiro - zwód na lewo, głowa w ziemie i wrzuta.
Małecki dziś jest piłkarzem o wiele bogatszym wachlarzu zagrań, motorycznie wygląda lepiej, no i jest nasz.

serek.c2 29.05.2016 14:59

Wielu ludzi nie oceni Małeckiego obiektywnie, wiadomo dlaczego...

jova 29.05.2016 15:07

Za to Ty jesteś obiektywny. Jasne.
Nie masz już zbyt wiele lat by wymyślać takie bzdurne argumenty? Jesteś pierwszą osobą, która wspomniała o poza piłkarskich aspektach.

wiesniak842 29.05.2016 15:11

Przepraszam, ze sie wtrace. Jak podpisywano Maleckiego to wiekszosc oponentow tego dzialania wymieniala tutaj wlasnie aspekty pozapilkarskie.

serek.c2 29.05.2016 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1440566)
Za to Ty jesteś obiektywny. Jasne.
Nie masz już zbyt wiele lat by wymyślać takie bzdurne argumenty? Jesteś pierwszą osobą, która wspomniała o poza piłkarskich aspektach.

Dlaczego niby mam być nieobiektywny? Lubię Małego, ale jak zagra kichę, potrafię to przyznać. Naprawdę bawi mnie porównywanie Małeckiego w obecnej formie do Kirma - Słoweniec nigdy nie ciągnął naszej gry, nie brał ciężaru spotkania na swoje barki, był wiecznie przestraszony... Grał w dobrej drużynie to i miewał dobre statystyki - tyle. Bzdurne argumenty? Można było przeczytać jakie są bzdurne, gdy go podpisywaliśmy :)

jova 29.05.2016 15:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1440567)
Przepraszam, ze sie wtrace. Jak podpisywano Maleckiego to wiekszosc oponentow tego dzialania wymieniala tutaj wlasnie aspekty pozapilkarskie.

A czy w tej "większość oponentów" były osoby udzielające się w tej dyskusji? Bo jeśli nie, to jest to fakt niezwiązany z obecną sytuacją.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1440569)
Dlaczego niby mam być nieobiektywny? Lubię Małego, ale jak zagra kichę, potrafię to przyznać. Naprawdę bawi mnie porównywanie Małeckiego w obecnej formie do Kirma - Słoweniec nigdy nie ciągnął naszej gry, nie brał ciężaru spotkania na swoje barki, był wiecznie przestraszony... Grał w dobrej drużynie to i miewał dobre statystyki - tyle. Bzdurne argumenty? Można było przeczytać jakie są bzdurne, gdy go podpisywaliśmy :)

Wszyscy jesteśmy nieobiektywni. To ludzka cecha. Obiektywna to może być ilość zdobytych goli, a nie czyjaś opinia o kimś.
Faktycznie ciężko powiedzieć, że Kirm kiedyś ciągnął zespół. Był po prostu jednym z kluczowych piłkarzy w sezonie zakończonym mistrzostwem. Dlatego wcześniej wspomniałem o innych stylach tych zawodników. Swoją drogą należy pamiętać, że Mały większość spotkań grał z dołem tabeli i to raczej na ich tle błyszczał.

AgresywnyChomik 29.05.2016 18:40

Jova tak lubi od czasu do czasu cos chlapnac a pozniej tego bronic.

Aspekty tylko pikarskie sa dla Maleckiego.
Andraz nigdy gry Wisly nie ciagnal, nawet ze slabymi druzynami, byl pomylka transferowa.
Malecki mial kilka rund w Wisle o ktorych Kirm moglby pomazyc.

bridgeburner 29.05.2016 19:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1440571)
Jova tak lubi od czasu do czasu cos chlapnac a pozniej tego bronic.

Aspekty tylko pikarskie sa dla Maleckiego.
Andraz nigdy gry Wisly nie ciagnal, nawet ze slabymi druzynami, byl pomylka transferowa.
Malecki mial kilka rund w Wisle o ktorych Kirm moglby pomazyc.

Przypominam, ze facet w mistrzowskim sezonie strzelil 9 goli a meczów po 5:0 to wtedy nie wygrywalismy (1,46 gola na mecz)
Ok, oczekiwania zwiazane z jego przejsciem moze i byly wieksze ale bez przesady
Jak to jest pomylka transferowa, to jak poprosze o wiecej takich pomylek

KrzychooR 29.05.2016 19:42

Zaszalejmy... Mały jest lepszy niż Kosa 10 lat temu ;)

Wojtas 29.05.2016 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1440572)
Przypominam, ze facet w mistrzowskim sezonie strzelil 9 goli a meczów po 5:0 to wtedy nie wygrywalismy (1,46 gola na mecz)
Ok, oczekiwania zwiazane z jego przejsciem moze i byly wieksze ale bez przesady
Jak to jest pomylka transferowa, to jak poprosze o wiecej takich pomylek

Sory ale Kirm zawsze cos zepsuł,zawsze jak byla walka o pilke to przeciwnik ją wygrywał.
Dla mnie to tez moze nie niewypał,ale jego okres wspominam bardzo bardzo średnio.

wolfy 29.05.2016 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1440565)
Wielu ludzi nie oceni Małeckiego obiektywnie, wiadomo dlaczego...

Bo ich nadal dupa boli?

serek.c2 29.05.2016 20:43

Nie inaczej.

SlawekS 30.05.2016 00:31

Można różnie oceniać Małeckiego, ale trudno mi znaleźć innego piłkarza który w wieku 27 lat zrobiłby taki postęp w grze

jova 30.05.2016 02:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1440572)

Był najlepszym strzelcem zespołu i najlepszym asystującym (mieli z Małym po 7 asyst, jeśli wierzyć transfermarkt.pl). Wiadomo, że to był ten dziwny sezon, gdzie w zimie skład się bardzo pozmieniał i większość kluczowych zawodników nie rozegrała obu rund, ale jak słusznie zauważyłeś, niewiele goli wtedy strzelaliśmy, stąd ten dorobek jest wbrew pozorom całkiem wysoki. Fenomenalny Melikson zrobił w pół roku raptem 4 bramki i 6 asyst, a Genkow i Brożek mieli po 6 goli. Ogólnie Kirm grał w Wiśle poniżej oczekiwań, ale ten jeden sezon mu wyszedł. Nawet w swoich kiepskich meczach potrafił wtedy stworzyć zagrożenie i zapunktować w kanadyjskiej. Jeśli były dla niego jakieś wysokie oferty, to trzeba go było wtedy sprzedać, bo to ewidentnie był sezon życia tego ogólnie przeciętnego zawodnika.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1440577)
Nie inaczej.

Z ciekawości przejrzałem co też pisałem o Małeckim w przeszłości. Może rzeczywiście jestem do niego uprzedzony i aspekty pozasportowe przysłaniają mi jego klasę czysto piłkarską?

Pod koniec jego pobytu w Wiśle napisałem coś takiego (link): "Moim zdaniem w tej chwili brakuje mu dynamiki. To był jego duży atut. Na małej przestrzeni potrafił się przepchnąć i łatwo odskoczyć. Teraz gdy próbuje tego samego wyraźnie mu to nie wychodzi. Dałbym mu jeszcze trochę czasu na odbudowanie się, ale faktycznie, w obecnej formie nie powinno się o nim myśleć jako o zawodniku, którego koniecznie trzeba zatrzymać." Jak widać kluczowa dla mnie była forma zawodnika były aspekty pozasportowe i chciałem dać mu kolejną szansę jak najszybciej się go pozbyć. Tja...

Jeśli ktoś chciałby zarzucić mi jakieś uprzedzenie do Patryka, to bardzo proszę o jakiś cytacik. Nie pisałem wiele w ostatnich latach i nie powinno być trudno to wszystko przejrzeć. Powodzenia!
Nie zgadzacie się ze mną? Sądzicie, że zaniżam ocenę Małego? OK, nie zgadzajcie się, ale nie insynuujcie jakichś urojonych uprzedzeń.

wolfy 30.05.2016 10:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1440579)
Można różnie oceniać Małeckiego, ale trudno mi znaleźć innego piłkarza który w wieku 27 lat zrobiłby taki postęp w grze

Byłem jednym z nielicznych broniących jego transferu do nas przytomnie zauważając, że naszym jedynym skrzydłowym wówczas był chimeryczny i nieprzewidywalny Guerrier, ale szczerze mówiąc nie wierzyłem że Patryk wróci do swojej najlepszej dyspozycji. A on nie tyle wrócił, co zdecydowanie się rozwinął.

Przegląd pola, dokładne centry i znacznie chłodniejsza głowa - to jest Małecki 2.0 z obecnej rundy. Jest to o tyle ważne, że lepsze wyniki nie opierają się o szczęście (jak kopnie tak wpadnie) ani o świetną dyspozycję motoryczną, tylko - dojrzałość piłkarską i boiskową inteligencję.

Kirm nigdy nie zbliżył się do tego poziomu gry. Jemu po prostu czasem "żarło", ale pomysłu za wiele nie było w jego akcjach.

I jest to w sumie jedyny znany mi przypadek kiedy facet po kontuzji i grzaniu ławy zanotował taki progres. Widać że dużo indywidualnie nad sobą pracował w kwestiach które zawsze były jego bolączką.

Karherop 30.05.2016 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1440585)
I jest to w sumie jedyny znany mi przypadek kiedy facet po kontuzji i grzaniu ławy zanotował taki progres. Widać że dużo indywidualnie nad sobą pracował w kwestiach które zawsze były jego bolączką.

Krzynówek po zerwaniu więzadeł w 2003 roku wrócił jako lepszy zawodnik. Co nie zmienia faktu, że Małecki daje obecnie z siebie tyle co w czasach swojej najlepszej formy z sezonów 2009-2011. Czy jest lepszy? psychicznie na pewno.

Co do Kirma, to jego problemem była przede wszystkim psychika, a raczej zupełny brak chęci do aklimatyzacji w Polsce. W statystykach skrzydłowych to za czasów Cupiała ustępował tylko Kosie, Uche, Małeckiemu, Guerrierowi i Zieńczukowi.

bridgeburner 30.05.2016 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1440575)
Sory ale Kirm zawsze cos zepsuł,zawsze jak byla walka o pilke to przeciwnik ją wygrywał.
Dla mnie to tez moze nie niewypał,ale jego okres wspominam bardzo bardzo średnio.

Alez ja sie nie upieram, ze on byl jakims super zawodnikiem czy nawet , ze spelnil oczekiwania
rowniez mnie irytowal swoim podejsciem, szczegolnie, ze widzialem jak gral w kilku meczach swojej reprezentacji
Przyczepilem sie do nazywania go pomylka transferowa, gdzie zdazyl dac druzynie zdecydowanie wiecej niz Lobo, Cwielong, Paljic, Rios, Boukhari, Iliev i kto tam jeszcze byl probowany w tamtych czasach na skrzydle

BlurgH 30.05.2016 20:18

Mąka jedzie na EURO, Guzmic chyba też - za kasę od UEFA powinno być na pierwszą ratę za Wolskiego :P

ulTraS 30.05.2016 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BlurgH (Post 1440600)
Mąka jedzie na EURO, Guzmic chyba też - za kasę od UEFA powinno być na pierwszą ratę za Wolskiego :P

albo można je wydać lepiej

KrzychooR 30.05.2016 21:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ulTraS (Post 1440601)
albo można je wydać lepiej

Dokładnie, pewnie kapka już ma na oku jakiegoś bałkańca albo kuźba sciągnie jakiegoś bramkostrzelnego napastnika z portugalii...

IncognitoTSW 30.05.2016 21:32

Kupimy sobie drugiego Brleka, mistrzostwo Polski murowane !

arth_ur 30.05.2016 21:34

Albo ją przeżremy.

Za dwóch piłkarzy powinniśmy dostać ok 300 - 400 tys. ojro. (może i Boban się zalapie).

wiesniak842 30.05.2016 21:41

Boban sie raczej nie zalapie:D

piotek 30.05.2016 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1440606)
Boban sie raczej nie zalapie:D

Cała Słowenia się nie załapała :D

arth_ur 30.05.2016 21:50

O k.... Faktycznie. Mea culpa.

Nie interesuje się zbytnio euro . Bardziej myślę nad przyszłym sezonem w wykonaniu Wisełki.

cfa 30.05.2016 21:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1440597)
Alez ja sie nie upieram, ze on byl jakims super zawodnikiem czy nawet , ze spelnil oczekiwania
rowniez mnie irytowal swoim podejsciem, szczegolnie, ze widzialem jak gral w kilku meczach swojej reprezentacji
Przyczepilem sie do nazywania go pomylka transferowa, gdzie zdazyl dac druzynie zdecydowanie wiecej niz Lobo, Cwielong, Paljic, Rios, Boukhari, Iliev i kto tam jeszcze byl probowany w tamtych czasach na skrzydle

Kirm był zawodnikiem efektywnym ale jego gra strasznie irytowała, pod względem statystyk Ilievia zjadał na śniadanie, jednak to Ivicę kibice bardziej szanowali za jego efektowną grę.

piotek 30.05.2016 22:00

Do dzisiaj zachodzę w głowę, że Iliev przychodził do nas jako król strzelców z Serbii... W sumie ciężko mi pojąć, dlaczego nie wypalił.

Czy nie odjechaliśmy dość porządnie od polityki transferowej? ;)

cfa 30.05.2016 22:07

Właśnie sugerowałbym przeniesienie postów o byłych piłkarzach do właściwego tematu.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl