Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Jozin 24.05.2010 09:38

ale pazdziernik to ma byc niby wszystko lacznie z zapleczem itd?

sayek89 24.05.2010 10:49

Od dziś mają być montowane krzesełka ?

bravelukas 24.05.2010 11:30

w tym tygodniu maja zaczac czyli rownie dobrze w piatek..........

La Furia Dell' Est 24.05.2010 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bravelukas (Post 903797)
w tym tygodniu maja zaczac czyli rownie dobrze w piatek..........

Montaż krzesełek zaczął się w......ubiegły piątek.;) Niestety na razie nie jest to zbyt efektowne, gdyż zaczęto od tzw.trasowania (dokładnego wymierzenia i zaznaczenia punktów nawiertu pod "kołki").Następny etap to nawiercanie,( już się odbywa-dokładnie od piątku-prace są prowadzone równolegle).Kolejny etap to montaż elementów konstrukcji-a ostatnim etapem jest właściwy montaż krzesełek.Mimo pewnych niespodzianek technicznych, ( drut zbrojeniowy o gr.12 mm znajduje się w odległości 2,5-3 cm od czoła stopnia, a nie jak deklarowali przedstawiciele Polimexu-10 mm, jest jakimś problemem w nawiertach), termin realizacji będzie dotrzymany;))

Tenzen 24.05.2010 11:57

Co to jest 2,5-3cm. Mam nadzieję, że nawiercą porządnie co by po pierwszym meczu z kibicami gości nie powyrywali wszystkich krzesełek.

mIcHaL666 24.05.2010 12:03

Jozin pocztaj sobie ostatnie parę stron tematu, tu jest wszyściutko napisane. Dowiesz się więcej niż chciałbyś wiedzieć, a jak się nie dowiesz to trzeba będzie poczekać na odpowiedź na interpelację radnego Olszówki (jakieś ponad dwa tygodnie).

La Furia Dell' Est 24.05.2010 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez La Furia Dell' Est (Post 903802)
Montaż krzesełek zaczął się w......ubiegły piątek.;) Niestety na razie nie jest to zbyt efektowne, gdyż zaczęto od tzw.trasowania (dokładnego wymierzenia i zaznaczenia punktów nawiertu pod "kołki").Następny etap to nawiercanie,( już się odbywa-dokładnie od piątku-prace są prowadzone równolegle).Kolejny etap to montaż elementów konstrukcji-a ostatnim etapem jest właściwy montaż krzesełek.Mimo pewnych niespodzianek technicznych, ( drut zbrojeniowy o gr.12 mm znajduje się w odległości 2,5-3 cm od czoła stopnia, a nie jak deklarowali przedstawiciele Polimexu-10 mm, jest jakimś problemem w nawiertach), termin realizacji będzie dotrzymany;))

Krzesełka montuje się na kołkach o dł.12 cm.Dodatkowo zostaje użyta specjalna mieszanka klejowa, w celu stabilizacji i uszczelnienia nawiertu.Nie ma szans wyrwać takiego krzesła.Problem w tym, że po 2-3 cm wiercenia trafiamy na drut o gr 1,2 cm, co jest problemem.( sorki za pomyłkę podaną w mm w poście poprzednim)

Pablo84 24.05.2010 13:18

O, jak fajnie przeczytać kogoś, kto pracuje przy naszej świątyni :)).

orzeu 24.05.2010 13:40

Reklama na siatce to koszt ok. 35zl za metr. Na zasloniecie urzadzen na elewacji potrzeba ok. 2m x 100m = 7000zl.

Czyli jak na tka inwestycje to prawie zadne pieniadze. A jak problem z kasa to nawet sami mozemy sobie to zorganizowac i strzelic tam jakas superfotke lub zdjecia legend Wisly (np. tak jak maja na Emirates tylko od przodu)

Kuba 24.05.2010 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez La Furia Dell' Est (Post 903814)
Krzesełka montuje się na kołkach o dł.12 cm.Dodatkowo zostaje użyta specjalna mieszanka klejowa, w celu stabilizacji i uszczelnienia nawiertu.Nie ma szans wyrwać takiego krzesła.Problem w tym, że po 2-3 cm wiercenia trafiamy na drut o gr 1,2 cm, co jest problemem.( sorki za pomyłkę podaną w mm w poście poprzednim)

To w jaki sposób zamierzacie to rozwiązać?

I co na to Polimex?

WiernyWiśle 24.05.2010 13:49

Na głównej trybunie moim zdaniem powinni już zrobić coś delikatnego że się tak wyrażę. Biała Gwiazda już jest Wisła 1906 też. Ktoś już jakiś czas temu pokazał tu taki niezły projekt czyli na głównej z czerwonych krzesełek duże W na całą trybunę. Nie mam zdolności graficznych więc żeby zobrazować o czym myślę odwołuje się do Marka Zieńczuka :)http://www.blogi.szkolazklasa.pl/pri...OT_2253252.jpg

martin_6 24.05.2010 14:08

No nie wiem. Literka W nigdy nie byla jakims symbolem Wisly, ani nie jest z nia jednoznacznie kojarzona. Mysle, ze bez sensu. Przerzucic "1906" ze wschodniej na glowna i git.

La Furia Dell' Est 24.05.2010 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba (Post 903863)
To w jaki sposób zamierzacie to rozwiązać?

I co na to Polimex?

Co na to Polimex? Nic.:evil:-zresztą ciężko żeby się do tego przyznali- na szczęście poza łukami jest trochę lepiej.
Jak mamy zamiar to rozwiązać?-Już rozwiązaliśmy.Będzie nas to więcej kosztowało niż zakładaliśmy, ale termin zostanie dotrzymany:-D

Bekas 24.05.2010 14:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez La Furia Dell' Est (Post 903884)
Co na to Polimex? Nic.:evil:-zresztą ciężko żeby się do tego przyznali- na szczęście poza łukami jest trochę lepiej.
Jak mamy zamiar to rozwiązać?-Już rozwiązaliśmy.Będzie nas to więcej kosztowało niż zakładaliśmy, ale termin zostanie dotrzymany:-D

A moglbys powiedziec, kiedy powinny byc montowane pierwsze krzeselka (w rozumieniu konkretnie krzeselek, a nie elementow montujacych)?

La Furia Dell' Est 24.05.2010 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bekas (Post 903904)
A moglbys powiedziec, kiedy powinny byc montowane pierwsze krzeselka (w rozumieniu konkretnie krzeselek, a nie elementow montujacych)?

Myślę że pierwszy tydzień czerwca pojawią się pierwsze kompletne krzesełka.Całe "C"-mamy skończyć bodajże do 28.06.2010r.

MarciN90 24.05.2010 17:59

dlaczego dopiero teraz mamy takiego dobrego informatora na forum? :) znalibyśmy odpowiedzi na tyle pytan :D ja z kolei chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa z barierkami bo z tego co widac są one w zastraszająco wolnym tempie montowane, wiadomo kiedy roboty przyspieszą?

mikej 24.05.2010 19:04

Powrócę do tematu barierek; dla przypomnienia:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 902957)
PiotrG, jako że jesteś obeznany w budowlanych kwestiach.

Słyszałeś o wymogach bezpieczeństwa, które wymuszają instalację takich barierek, gdy wysokość "schoda" jest większa niż 50 cm?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LukL (Post 902966)
To prawda decydujące są tutaj względy bezpieczeństwa. Dodam tylko, że owych barierek mogło by nie być, gdyby zastosowano taką sama szerokość stopni jak na trybunach za bramkami, gdzie jest 90cm. W przypadku 2 poziomu C wielkość ta wynosi 84cm, a więc mniejsza szerokość przejścia, a co za tym idzie mniejsze bezpieczeństwo. Zaznaczyć też trzeba, iż na wspomnianym przykładzie trybun za bramkami wysokość górnych rzędów wynosi 52,5cm, a więc więcej niż na nowych trybunach, gdzie jest 51cm. Nachylenie jest podobne, a mimo to za bramkami ów barierek nie zastosowano.
[...]

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 902977)
W sumie sam do końca nie wiem co to normuje. Są stadiony (nawet budowane obecnie) gdzie tych barierek nie ma nawet na bardziej stromych trybunach niż II poziom na R2, chociaż zdecydowanie więcej jest stadionów gdzie one są.

Na SN rzędy zwykłych kibiców mają 80cm i barierek na I poziomie nie będzie (a jest on bardziej stromy niż na R22), będą za to barierki na poziomie II. Jedynie sektory fanklubu i business mają 90cm (I poziom trybun), a balkony lóż VIP - 100/120cm. We Wrocławiu rzędy też mają 80cm szerokości, tylko nie wiem jak tam z barierkami - czy będą na całości poziomu czy dopiero tam, gdzie zacznie robić się dosyć stromo.

Przejrzałem normę PN-EN 13200-1:2005, Obiekty widowiskowe. Część 1: Wymagania dotyczące projektowania widowni. Wyszczególnienie. Prawo zamówień publicznych wymaga projektowania zgodnie z normami, więc postanowiłem sprawdzić. Nie znalazłem niczego na temat barierek. W przypadku trybun z indywidualnymi siedziskami minimalna szerokość rzędu to 70 cm, zalecana 80. Maksymalna wysokość stopnia przejścia 20 cm. Maksymalne nachylenie trybuny nie powinno przekraczać 35 stopni.

Jeśli rzeczywiście nowe trybuny na górze mają rzędy o szerokości 84cm i wysokości 51 cm, nachylenie wynosi ~31,3 st. Czyli nie ma mowy o zbyt dużym nachyleniu. Na Amsterdam ArenA nachylenie górnej części trybun wg przewodnika to 36 stopni, barierek brak. Byłem na samej górze, raczej bałbym się tam skakać, a na naszych meczach jest to częste...o lawinę ludzi raczej nietrudno; już nie mówiąc o tym, że niektórzy nie odważyli się tam wejść... (chociaż wiadomo, że u nas trybuny będą niższe). Neufert też nie podaje żadnych zaleceń do stosowania barierek. Chyba chodzi jedynie o komfort psychiczny widzów.

Zastanawiają mnie te przegrody pomiędzy sektorami. Wyraźnie w normie jest napisane: "W jednym sektorze powinny być minimum dwa wyjścia". Nie wiem, czy w końcu będzie możliwe przejście dołem, czy fosa to uniemożliwi, ale na każdy sektor trybun za bramkami przypada jedno womitorium.

O żółtych drogach ewakuacyjnych niczego konkretnego nie znalazłem. Mogę się jedynie domyślać, że straż chce oznakowania dróg ewakuacyjnych również na widowni. Ciężko byłoby umieścić tabliczki, więc może zaproponowali coś takiego. W Amsterdamie przejścia oznakowali tak (zdjęcie nieostre, ale widać, o co chodzi):

http://images47.fotosik.pl/297/96ec949ba3c49bddm.jpg

Cfaniak 24.05.2010 21:38

Screen

Niech ktos wrzuci aktualny screen z kamerki na budowana trybune , z gory dzieki

PiotrG 24.05.2010 21:50

Cytat:

Zastanawiają mnie te przegrody pomiędzy sektorami. Wyraźnie w normie jest napisane: "W jednym sektorze powinny być minimum dwa wyjścia". Nie wiem, czy w końcu będzie możliwe przejście dołem, czy fosa to uniemożliwi, ale na każdy sektor trybun za bramkami przypada jedno womitorium.
Fosa to na pewno uniemożliwi. Jeśli murawa zostanie obniżona do samej krawędzi trybun, to automatycznie znikną wejścia na trybuny N/S od strony murawy, chyba że zostaną później przebudowane. Krótko mówiąc zniknie jakiekolwiek wejście na trybunę północną.

Co do pleks na trybunach za bramkami - to tylko wymysł projektanta, a nie jakaś konieczność. Sektory równie dobrze mogliby oddzielić 1m barierką i byłoby znacznie lepiej. Do czasu wybudowania zaplecza wprost trzeba wywalczyć ich demontaż.
Cytat:

O żółtych drogach ewakuacyjnych niczego konkretnego nie znalazłem. Mogę się jedynie domyślać, że straż chce oznakowania dróg ewakuacyjnych również na widowni. Ciężko byłoby umieścić tabliczki, więc może zaproponowali coś takiego. W Amsterdamie przejścia oznakowali tak (zdjęcie nieostre, ale widać, o co chodzi):
Starczyłby sam pasek na krawędzi schodków, a nie malowanie całości biegu na żółto...

Kuba 25.05.2010 07:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 904156)
Co do pleks na trybunach za bramkami - to tylko wymysł projektanta, a nie jakaś konieczność. Sektory równie dobrze mogliby oddzielić 1m barierką i byłoby znacznie lepiej. Do czasu wybudowania zaplecza wprost trzeba wywalczyć ich demontaż.
..

Mysle, że nawet nie musimy o to szczególnie walczyć.
Na dniu otwartym przyglądałem sie konstrukcji pleks i z pomoca zwykłych kluczy, śrubokrętów i 5-6 złotych rączek większosć można samemu rozmontowac.
Wystarczy pozwolenie.

PiotrG 25.05.2010 08:00

Cytat:

Wystarczy pozwolenie.
Ot to, o co trzeba właśnie walczyć.
Demontaż to żaden koszt, jak sam napisałeś można to zrobić w kilka osób.

Wicked 25.05.2010 08:34

jak coś to od razu zgłaszam swoje 2 złote rączki ;-)

Wichar87 25.05.2010 12:34

Patrząc na kamerke, wydaje mi się, że teraz juz przyjechały krzesełka?

bravelukas 25.05.2010 12:51

to zle ci sie wydaje

Hanex 25.05.2010 13:16

Wichar87, a wystarczylo przeczytac posty Kolegi "La Furia Dell' Est", ktore sa zaledwie kilka scrolli do gory... I juz bys wszystko wiedzial :)

wojti11795 25.05.2010 13:59

Wie ktos co w tej chwili przyjeżdża na stadion w tych kontenerach?

mIcHaL666 25.05.2010 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojti11795 (Post 904310)
Wie ktos co w tej chwili przyjeżdża na stadion w tych kontenerach?

Nie lubię krytykować pytających, ale człowieku JEDEN post wyżej masz napisane gdzie szukać odpowiedzi. A może Ci przepisać trzeba?

krkgiba 25.05.2010 15:29

trwają "wykopki", czyżby przygotowania pod obniżanie murawy?

bravelukas 25.05.2010 15:32

prawdopodobnie to tylko wykopki pod rury kanalizacyjne ktore zostaly przywiezione i teraz leza na murawie

PiotrG 25.05.2010 15:50

La Furia Dell' Est, skoro jesteś insiderem, to wiesz może kiedy zacznie się montaż kołowrotów trybuny wschodniej oraz monitoringu tejże trybuny? Trwa już przebudowa ulicy Reymana w deptak?

La Furia Dell' Est 25.05.2010 16:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 904347)
La Furia Dell' Est, skoro jesteś insiderem, to wiesz może kiedy zacznie się montaż kołowrotów trybuny wschodniej oraz monitoringu tejże trybuny? Trwa już przebudowa ulicy Reymana w deptak?

Piotr- ja pracuję dla firmy która produkuje i montuje krzesełka na naszym stadionie. Niestety o innych aspektach nie mogę się wypowiadać wiarygodnie.:p

bravelukas 25.05.2010 16:12

La Furia Dell' Est no ale moze masz jakies nieoficjalne informacje dotyczce budowy, pisz wszystko co wiesz...jestesmy wrecz glodni informacji

La Furia Dell' Est 25.05.2010 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bravelukas (Post 904360)
La Furia Dell' Est no ale moze masz jakies nieoficjalne informacje dotyczce budowy, pisz wszystko co wiesz...jestesmy wrecz glodni informacji

Jeżeli tylko będę miał POTWIERDZONĄ wiedzę na jakiś temat który NAS Wiślaków zainteresuje-oczywiście napiszę.Ale tylko w 100% sprawdzone wiadomości:-D.Na dzisiaj moge napisać tylko tyle-niech nikt się nie martwi o krzesełka-serio, w swojej klasie sa naprawdę ok.Ale jak widzę jak są montowane te nieszczęsne barierki, to sądzę że test "wyrywania" obleją jedynie one............:-P

ps. celowo od początku unikam nazwy firmy, bo to nie miejsce na reklamę, ale znając się na tym właśnie sektorze mogę z czystym sumieniem napisać, że za te pieniądze które płaci Polimex, mamy naprawdę bardzo dobrą jakość:-D

Fuks 25.05.2010 17:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mIcHaL666 (Post 904325)
Nie lubię krytykować pytających, ale człowieku JEDEN post wyżej masz napisane gdzie szukać odpowiedzi. A może Ci przepisać trzeba?

nie lubie krytykowac odpowiadających, ale człowieku, sam poczytaj moze te posty do ktorych odwołujesz, bo tam nie ma ANI SŁOWA na temat tego o co pyta wojti11795. A może przepisać Ci trzeba?

W postach kolegi La Furia Dell' Est nie było słowa na temat żadnych kontenerów, ani nie ma słowa o tym co mają przywozic we wtorek na stadion. Zapewne jest to jakas izolacja czy cos takiego, takie mają przynajmniej podejrzenia na skyscraper, ale tutaj, w tym temacie, niczego o tym nie było, wiec zanim zaczniesz krytykowac i odsyłac do innych postow to sam je przeczytaj.

Pablo84 25.05.2010 19:31

A napisz La furia, czy ten model krzeselek ze stadionu Legii jest o wiele droższy?

WALDI TSW 25.05.2010 19:38

Są już prowadzone jakieś prace na sektorze D ??

bravelukas 26.05.2010 09:52

za zachodnia rozstawia sie powoli dzwig do przenoszenia miedzy innymi ciezkich elemetow dachu

Gucio25 26.05.2010 10:13

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri..._dzwig//37266/
ta dziura to jakaś paranoja. podobnie jak te wszystkie u góry narożników.

licoo 26.05.2010 11:24

Co w końcu z tym sektorem gości? Jest szansa że go jednak przeniosą tam gdzie był do tej pory? I dlaczego liczba miejsca dla gości jest tak duża 2 tys.? Dojdą do tego sektory buforowe to nasz stadion zmniejszy się o 3 tys.:/ Mam nadzieję że jednak ktoś tam myśli o tym w klubie.

Gucio25 26.05.2010 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez licoo (Post 904655)
Co w końcu z tym sektorem gości? Jest szansa że go jednak przeniosą tam gdzie był do tej pory? I dlaczego liczba miejsca dla gości jest tak duża 2 tys.? Dojdą do tego sektory buforowe to nasz stadion zmniejszy się o 3 tys.:/ Mam nadzieję że jednak ktoś tam myśli o tym w klubie.

sektor gości będzie w narożniku między trybuną C i E wg starych oznaczeń. i to się nie zmieni.
32tys.-3tys.=29tys. gdybyśmy tyle miejsc zapełniali chociaż w 4,5 meczach sezonu to będzie dobrze, więc nie narzekaj. pomyśl sobie, gdybyś chciał jechać na wyjazd do Poznania i byłoby tam w sektorze gości 2000 miejsc, a Ty byś się zgłosił jako 2001, to co, też byś mówił po co taki duży sektor gości robią?
dzięki temu nas czekają tylko lepsze mecze kibicowsko.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl