Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Ajax 15.07.2015 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1407745)
Dzięki.

Na logikę masz rację, ale potrzebny jest na to papier, bo z założenia każda wierzytelność jest sciągalna. I dalej idąc, najlepsze papiery daje sąd/komornik.

W wielkim skrócie i uproszczeniu - dopóki Wisła Kraków ma płynność finansową bardzo trudno będzie udowodnić nieściągalność wierzytelności. Dług Wisły niestety albo "stety" nie jest w tej kategorii.

Stan posiadania miałby znaczenie w przypadku likwidacji SSA. Ale Wisła żyje kasą obraca - dług jest ściągalny.

To takie baaaaaaaaaaaardzo wielkie uproszczenie::)

pete29 16.07.2015 09:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1407796)
W wielkim skrócie i uproszczeniu - dopóki Wisła Kraków ma płynność finansową bardzo trudno będzie udowodnić nieściągalność wierzytelności. Dług Wisły niestety albo "stety" nie jest w tej kategorii.

Stan posiadania miałby znaczenie w przypadku likwidacji SSA. Ale Wisła żyje kasą obraca - dług jest ściągalny.

To takie baaaaaaaaaaaardzo wielkie uproszczenie::)

To naprawdę tak wielkie uproszczenie , że aż nieprawdziwe.

Wisła tylko dlatego obraca kasą , że nikt nie ściąga od niej długu. Z tego co mi wiadomo jest na granicy płynności finansowej albo nawet poniżej tej granicy. Nie jest problemem wydanie opinii , iż w przypadku rozpoczęcia egzekucji długu wyegzekwowane zostanie max 3-5 % długu. ( jeżeli cokolwiek zostanie wyegzekwowane)

Zresztą jak , któryś z kolegów wcześniej słusznie napisał nie znając rzeczywistej treści umów łączących TF i Wisłę nasza pisanina to są puste dywagacje.

Niezależnie od tego uważam , iż fakt żądania/zgody banków na sprzedaż Wisły jest rewelacyjną informacją z uwagi na to , iż będzie się to łączyło z koniecznością oddłużenia Wisły.

Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Gero 16.07.2015 09:34

A nie byłby najprostszym wyjściem z sytuacji taki scenariusz:Jeśli Cupiał chce dalej finansować Wisłę to wyciąga kasę z prywatnego majątku.
Wyciągnie kasę z lewej prywatnej kieszeni i włoży do prawej tej TF. Kupi zadłużony klub od swojej firmy a kasa i tak zostanie u niego (banki będą zadowolone).

pozdrówka

Ajax 16.07.2015 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pete29 (Post 1407826)
To naprawdę tak wielkie uproszczenie , że aż nieprawdziwe.

Wisła tylko dlatego obraca kasą , że nikt nie ściąga od niej długu. Z tego co mi wiadomo jest na granicy płynności finansowej albo nawet poniżej tej granicy. Nie jest problemem wydanie opinii , iż w przypadku rozpoczęcia egzekucji długu wyegzekwowane zostanie max 3-5 % długu. ( jeżeli cokolwiek zostanie wyegzekwowane)

Zresztą jak , któryś z kolegów wcześniej słusznie napisał nie znając rzeczywistej treści umów łączących TF i Wisłę nasza pisanina to są puste dywagacje.

Niezależnie od tego uważam , iż fakt żądania/zgody banków na sprzedaż Wisły jest rewelacyjną informacją z uwagi na to , iż będzie się to łączyło z koniecznością oddłużenia Wisły.

Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Otóż mylisz pojęcia - ściągalność długu nie oznacza że można wyegzekwować cały dług od razu. Wtedy np kredyty hipoteczne wzięte z nadwyżką na notariusza i kasą na remont byłyby nieściągalne.

Nieściągalność długu oznacza, że nie ma możliwości aby teraz lub w przyszłości wierzyciel spłacał zadłużenie w ustalony z nim sposób. (Upraszczam)

Gdyby SSA była w stanie upadłości miałbyś rację dług byłby nieściągalny. Natomiast SSA ma płynność finansową, reguluje zobowiązania (z opóźnieniem ale zawsze) otrzymała licencje na 2015/2016 więc jest realna szansa osiągania przez SSA przychodów i tak dalej i tak dalej. Z punktu widzenia wierzyciela cudów nie ma ale można kazać spłacać sobie powoli raty tego zadłużenia.

Na dzień dzisiejszy dług SSA wobec telefoniki nie jest nieściągalny.

pete29 16.07.2015 15:03

Nie chcę się spierać ale nie masz racji.

pozdrawiam

Ajax 16.07.2015 15:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pete29 (Post 1407877)

pozdrawiam

pozdrawiam

;)

spirit 16.07.2015 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1407881)

pozdrawiam

;)

Obaj jednocześnie macie rację, i nie macie racji ;) A zależy to od płaszczyzny, na jakiej rozmawiamy.

Bo jeśli mówimy o nieściągalności w sensie prawnym, to rację ma Ajax - przesłanką nieściągalności wierzytelności od danego dłużnika jest np. postanowienie komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego z uwagi na brak majątku dłużnika pozwalającego zaspokoić choćby same koszty postępowania lub oddalenie wniosku o ogłoszenie upadłości dłużnika z uwagi na brak majątku wystarczającego na zaspokojenie kosztów postępowania (są też inne sytuacje ale nie będę ich wszystkich wymieniał). Orzeczenia te pozwalają na wrzucenie tak udokumentowanej nieściągalnej wierzytelności w koszty uzyskania przychodu. Generalnie chodzi o to, że dłużnik majątku nie ma i z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością go mieć nie będzie.

Jeśli mówimy natomiast o pewnej rzeczywistej, istniejącej sytuacji faktycznej, biorąc pod uwagę obszar i specyfikę działalności dłużnika (jak np. polski piłkarski klub sportowy zadłużony na 100 mln zł ;)) to można też mówić o nieściągalności długu - tyle że nie w sensie prawnym, a w sensie faktycznym. I tu rację ma pete29 ;)

stary dziad 16.07.2015 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1407872)
Na dzień dzisiejszy dług SSA wobec telefoniki nie jest nieściągalny.

Tak , zgadzam się . Jeśli TF dług ten zechciałaby odzyskać to jest to jak najbardziej możliwe .
Oczywiście nie od razu ale trochę to potrwa . Rozsądny komornik stworzy plan do zrealizowania
Przy budżecie Wisły na poziomie 22 mln ( to budżet minimum , oczywiście odcinam w takiej sytuacji wspomaganie od TF , ale pojawi się zapewne inne ) można ustalić że rocznie spłacamy np. po 5mln . Czyli przez 20 lat dług spłacony . Zgadza się , długoooooo . Ale co zrobić . Alternatywą jęst doprowadzenie do upadłości z czego nikt nie będzie zadowolony ( wierzyciel- bo brak możliwości odzyskania czegokolwiek , kibice- Wisła ląduje w 4 lidze )
No cóż , tak to jest z długami . Ale jak powiedział pewien bankowiec - lepiej mieć długi niż krótki :-D
I tym optymistycznym akcentem kończę

Lukasz 16.07.2015 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez spirit (Post 1407891)
Orzeczenia te pozwalają na wrzucenie tak udokumentowanej nieściągalnej wierzytelności w koszty uzyskania przychodu.

To akurat jest w 'ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych' Art. 16 pkt 2 i 2a. Tyle że ta wierzytelność nie wydaje się być udokumentowana=nieściągalna, ponieważ taki dokument wydaje sąd albo 'właściwy organ postępowania egzekucyjnego'. Nie jest chyba nawet uprawdopodobniona ponieważ dłużnik żyje, wiadomo gdzie jest i nie zostało wszczęte postanowienie upadłościowe.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1407893)
No cóż , tak to jest z długami . Ale jak powiedział pewien bankowiec - lepiej mieć długi niż krótki :-D

:D

spirit 16.07.2015 17:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1407896)
To akurat jest w 'ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych' Art. 16 pkt 2 i 2a. Tyle że ta wierzytelność nie wydaje się być udokumentowana=nieściągalna, ponieważ taki dokument wydaje sąd albo 'właściwy organ postępowania egzekucyjnego'. Nie jest chyba nawet uprawdopodobniona ponieważ dłużnik żyje, wiadomo gdzie jest i nie zostało wszczęte postanowienie upadłościowe.

Oczywiście że nie jest ;) Odnosiłem się tylko do sporu kolegów.

Ajax 16.07.2015 17:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez spirit (Post 1407891)
Obaj jednocześnie macie rację, i nie macie racji ;) A zależy to od płaszczyzny, na jakiej rozmawiamy.

Bo jeśli mówimy o nieściągalności w sensie prawnym, to rację ma Ajax - przesłanką nieściągalności wierzytelności od danego dłużnika jest np. postanowienie komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego z uwagi na brak majątku dłużnika pozwalającego zaspokoić choćby same koszty postępowania lub oddalenie wniosku o ogłoszenie upadłości dłużnika z uwagi na brak majątku wystarczającego na zaspokojenie kosztów postępowania (są też inne sytuacje ale nie będę ich wszystkich wymieniał). Orzeczenia te pozwalają na wrzucenie tak udokumentowanej nieściągalnej wierzytelności w koszty uzyskania przychodu. Generalnie chodzi o to, że dłużnik majątku nie ma i z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością go mieć nie będzie.

Jeśli mówimy natomiast o pewnej rzeczywistej, istniejącej sytuacji faktycznej, biorąc pod uwagę obszar i specyfikę działalności dłużnika (jak np. polski piłkarski klub sportowy zadłużony na 100 mln zł ;)) to można też mówić o nieściągalności długu - tyle że nie w sensie prawnym, a w sensie faktycznym. I tu rację ma pete29 ;)

Dyskusja toczyła się pod kątem nieściągalności długu jako drodze do legalnego umożenia przez TF długu który wobec niej ma SSA więc chodzi tu o aspekt stricte prawny.

Cytat:

Tak , zgadzam się . Jeśli TF dług ten zechciałaby odzyskać to jest to jak najbardziej możliwe .
Oczywiście nie od razu ale trochę to potrwa . Rozsądny komornik stworzy plan do zrealizowania
Przy budżecie Wisły na poziomie 22 mln ( to budżet minimum , oczywiście odcinam w takiej sytuacji wspomaganie od TF , ale pojawi się zapewne inne ) można ustalić że rocznie spłacamy np. po 5mln . Czyli przez 20 lat dług spłacony . Zgadza się , długoooooo . Ale co zrobić . Alternatywą jęst doprowadzenie do upadłości z czego nikt nie będzie zadowolony ( wierzyciel- bo brak możliwości odzyskania czegokolwiek , kibice- Wisła ląduje w 4 lidze )
I tym optymistycznym akcentem kończę
Dokładnie o to mi chodzi, wierzyciel może również legalnie zawiesić egezekucję długu na czasz wprowadzenia planu naprawczego u dłużnika.

Na szczęście wierzycielowi nie na rękę jest upadłość SSA:)

AYALA 17.07.2015 09:05

Wg. dzisiejszego PS mamy 4-ty budżet w ekstraklasie. Legia 120 mln.zł, Lech 50 mln zł,Lechia 40 mln zł,Wisła 30 mln zł

pete29 17.07.2015 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1407905)
Dyskusja toczyła się pod kątem nieściągalności długu jako drodze do legalnego umożenia przez TF długu który wobec niej ma SSA więc chodzi tu o aspekt stricte prawny.

Dokładnie o to mi chodzi, wierzyciel może również legalnie zawiesić egezekucję długu na czasz wprowadzenia planu naprawczego u dłużnika.

Na szczęście wierzycielowi nie na rękę jest upadłość SSA:)

Tak jak wcześniej napisałem nie znam szczegółów udzielonej pożyczki ale jedno wydaję się pewne.

Wisła Kraków nie jest w stanie spłacać pożyczki Telefonice.

Ani jednorazowo ani w żadnych sensownych ratach ( sensownych mam na myśli okres nawet 10 letni )

Właścicielowi nie wolno ( decyzja banków ) a żaden niezależny podmiot nie zainwestuje w tak zadłużony klub.

Wartość likwidacyjna Wisły Kraków wg mnie ( uwzględniając wszystkie zadłużenia w stosunku do byłych piłkarzy , miasta, trenerów ect. ) oscyluje ok 0 zł -. Nie jest problemem sprzedać tą wierzytelność do innej spółki zależnej ( np. hipotetycznej TF Wierzytelności sp. z o.o.) za 3-5 % wartości nominalej ) - spisać te wierzytelności w straty a wpół roku później sprzedać je do jakiejś spółki w Luxemburgu i o nich zapomnieć .

Ajax 17.07.2015 14:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pete29 (Post 1408017)
Tak jak wcześniej napisałem nie znam szczegółów udzielonej pożyczki ale jedno wydaję się pewne.

Wisła Kraków nie jest w stanie spłacać pożyczki Telefonice.

Ani jednorazowo ani w żadnych sensownych ratach ( sensownych mam na myśli okres nawet 10 letni )

Właścicielowi nie wolno ( decyzja banków ) a żaden niezależny podmiot nie zainwestuje w tak zadłużony klub.

Wartość likwidacyjna Wisły Kraków wg mnie ( uwzględniając wszystkie zadłużenia w stosunku do byłych piłkarzy , miasta, trenerów ect. ) oscyluje ok 0 zł -. Nie jest problemem sprzedać tą wierzytelność do innej spółki zależnej ( np. hipotetycznej TF Wierzytelności sp. z o.o.) za 3-5 % wartości nominalej ) - spisać te wierzytelności w straty a wpół roku później sprzedać je do jakiejś spółki w Luxemburgu i o nich zapomnieć .

Kredyt można prolongować nawet na 40 lat, można zrestrukturyzować zadłużenie. Takich kredytów nie spłaca się 10 lat.

Nikt legalnie nie jest w stanie na dzień dzisiejszy z prawnego punktu widzenia udowodnić niespłacalności kredytu.

Spłacisz swój kredyt hipoteczny w 10lat?? Nie jest to możliwe a kredyt jest jak najbardziej spłacalny. Jeśli budżet Wisły to około 20 milionów a zadłużenie 100 milionów to ta relacja też nie daje podstaw do niespłacalności długu. Tak w przełożeniu na zwykłych ludzi, ktoś kto zarabia 20 tyś rocznie jest w stanie dostac kredyt na 100 tyś.

Wisła tego długu oczywiście nigdy nie spłaci - ale zgodnie ze stanem prawny dług SSA jest spłacalny i nikt bez podłożenie się nie jest w stanie wydać innej opinii dla RN TFSA lub banków.

TS&ZKS 17.07.2015 15:01

Tak na marginesie to już dawno nie ma SSA ;)

pete29 20.07.2015 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1408045)
Kredyt można prolongować nawet na 40 lat, można zrestrukturyzować zadłużenie. Takich kredytów nie spłaca się 10 lat.

Nikt legalnie nie jest w stanie na dzień dzisiejszy z prawnego punktu widzenia udowodnić niespłacalności kredytu.

Spłacisz swój kredyt hipoteczny w 10lat?? Nie jest to możliwe a kredyt jest jak najbardziej spłacalny. Jeśli budżet Wisły to około 20 milionów a zadłużenie 100 milionów to ta relacja też nie daje podstaw do niespłacalności długu. Tak w przełożeniu na zwykłych ludzi, ktoś kto zarabia 20 tyś rocznie jest w stanie dostac kredyt na 100 tyś.

Wisła tego długu oczywiście nigdy nie spłaci - ale zgodnie ze stanem prawny dług SSA jest spłacalny i nikt bez podłożenie się nie jest w stanie wydać innej opinii dla RN TFSA lub banków.

Kredyt Wisły w stosunku do Telefoniki jest niespłacalny.

Jest to oczywista oczywistość.

Ajax 20.07.2015 17:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pete29 (Post 1408361)
Kredyt Wisły w stosunku do Telefoniki jest niespłacalny.

Jest to oczywista oczywistość.

Ok nie che mi się dyskutować z oczywistą oczywistością w sensie prawnym kredyt wobec TF jest spłacalny tak zresztą jak napisał spirit. Jeśli chcesz z tym dyskutować musisz wyciągnąć cięższe działa niż oczywista oczywistość.

brylant17 28.07.2015 12:36

Ucz się Wisło ucz:

Cytat:

2011: Grosicki do Sivassporu za 900 000 euro
2011: Sandomierski do Genk za 1 900 000 euro
2012: Cionek do Padovy za 280 000 euro
2012: Makuszewski do Tereka za 1 000 000 euro
2013: Kupisz do Chievo za 320 000 euro
2014: Dźwigała do Lechii za 250 000 euro (+ Tuszyński)
2014: Quintana do Al Ahli za 500 000 euro
2015: Pazdan do Legii za 700 000 euro
2015: Tuszyński do Rizesporu za 1 000 000 euro (?)
2015: Dzalamidze do Rizesporu za 500 000 euro (?)
Jeżeli transfery Tuszyńskiego i Dzalamidze dojdą do skutku, Jagiellonia na przestrzeni niecałych pięciu lat zainkasuje 7 350 000 euro, czyli przeszło 30 milionów złotych. Pamiętajmy też, że największa perełka i piłkarz mogący zostać najwyższym transferem w historii klubu wciąż gra w Jagiellonii. Mowa tu oczywiście o Bartłomieju Drągowskim, który przy dobrych wiatrach może powiększyć wspomnianą kwotę nawet o niecałe 50 procent.

KeinNasenHasen 28.07.2015 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1409098)
Ucz się Wisło ucz:

Uprzedziłeś mnie :) Chciałem to samo napisać. Czyli jednak da się zarobić. Nawet jeżeli zespół rzadko gra w europejskich pucharach, a jeżeli już wystąpi to wykłada się na pierwszych rundach.

Wystarczy odrobina pomysłu i dobrej woli. Zamiast wysyłać scoutów na drugi koniec świata po kolejną gwiazdkę z Copacabany lepiej skupić na na rynku lokalnym i tutaj szukać młodych chłopaków, dla których Wisła ciągle jest wielką marką i gra tutaj byłaby dla nich nobilitacją i zaszczytem.

Pamiętaj, że największy talent z Jagi jeszcze u nich gra. Za Drągowskiego przy dobrych wiatrach dostaną do 4 mln euro co da im łączną sumę przychodów ze sprzedaży no poziomie ok 45 mln złotych w ciągu 4-5 lat.

I jak widać można przy jednoczesnym nacisku na młodzież osiągać przyzwoite rezultaty i grać fajną dla oka piłkę. Jagiellonia ma najniższą średnią wieku w Ekstraklasie - 25,2.

Powtórzę Twoje zdanie - Ucz się Wisło Kraków!

msn 28.07.2015 22:34

To prawda, że jest to przykład godny naśladowania. Pytanie czy w naszych warunkach do powtórzenia.

Jaga nie miała bagażu przepłacanych gwiazd, którzy mieli zdobywać europejskie puchary. Przede wszystkim nie ma tam takiej presji na wynik końcowy, więc jest możliwość, żeby ograć młodych zawodników i dać im czas.

U nas czwarte miejsce to niby porażka (wg oficjalnej wersji), a każda przegrana to duży krok w kierunku zwolnienia trenera i krytyki piłkarzy. Czy w takich warunkach da się wziąć anonimowych zawodników i zrobić z nich towar transferowy?

8samuraj 28.07.2015 23:27

Towarzystwo Sportowe chce przejąć od Cupiała piłkarską spółkę Wisły. Za złotówkę
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...owke,id,t.html

Kocur 28.07.2015 23:53

Czy ktoś może zbanować tego gnojka z krakowskiej??

Lukasz 29.07.2015 07:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1409193)
Czy ktoś może zbanować tego gnojka z krakowskiej??

Tyle że dziś wszędzie o tym trąbią.
Cupiał jest gotowy oddać Wisłę... Wiśle
http://www.dziennikpolski24.pl/artyk...isle,id,t.html

Kocur 29.07.2015 07:24

Nie chodzi o to czy to prawdziwa informacja czy nie tylko o to, że ta szmatława dziennikarzyna reklamuje tutaj swój portalik od wielu miesięcy a o ile pamiętam taka reklama jest zabroniona.

Pomijając fakt, że kiedyś coś pieprzył o pojednaniu itp więc już w ogóle szczyt.

Lukasz 29.07.2015 07:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1409202)
Pomijając fakt, że kiedyś coś pieprzył o pojednaniu itp więc już w ogóle szczyt.

Daj mu czas, chłopak zmieni nastawienie jeśli tylko będzie tutaj przebywał.

Ad rem.
Z tekstu sytuacja nie rysuje się różowo. Wisimy nad przepaścią na linie którą banki chcą odciąć. Straszą nas czy prawda?

Pan Jotka 29.07.2015 07:46

Ale ja od razu pisałem, że banki zagrają twardo. Tego można było się spodziewać. Wisimy nad przepaścią. I nie chodzi o dług Wisła SA wobec TF, ale o ewentualne koszt obłsugi bieżacej klubu. A gdzie do tego wszelkie zaległosci względem byłych piłkarzy? Jedyne co chodzi m po głowie w kontekście braku zainteresowania tp fakt, ze ktoś siedzi i czeka, żeby wkroczyć wtedy jak już będzie sytuacja bardzo niepewna. Łatwiej wtedy ugrac swoje...

serek.c2 29.07.2015 07:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 1409206)
Ale ja od razu pisałem, że banki zagrają twardo. Tego można było się spodziewać. Wisimy nad przepaścią. I nie chodzi o dług Wisła SA wobec TF, ale o ewentualne koszt obłsugi bieżacej klubu. A gdzie do tego wszelkie zaległosci względem byłych piłkarzy? Jedyne co chodzi m po głowie w kontekście braku zainteresowania tp fakt, ze ktoś siedzi i czeka, żeby wkroczyć wtedy jak już będzie sytuacja bardzo niepewna. Łatwiej wtedy ugrac swoje...

Możesz mi w przybliżeniu podać jakie środki w ostatnich latach na funkcjonowanie klubu przekazuje TF?

Pan Jotka 29.07.2015 08:27

Nie wiem. Mowa była o 2-3 mln rocznie, ale TF nie publikuje raportów to skąd mam wiedziec. Faktem jest, ze przelewa (albo jest zobowiazana do przelewania!) skoro banki wymogły oddanie za 1 zł nierentownej spółki. Skoro nic TF by to nie kosztowało to po co byłoby się wyzbywać Wisły SA?
Wyciagnałem to z artyjkułu Białońskiegfo, ale nie wiem na ile to prawda: O ile Stowarzyszenie Kibiców Wisły Kraków nie ma żadnych wątpliwości co do tego, iż Cupiał jest dobroczyńcą klubu, o tyle nie brakuje głosów, że jego pomysł na "Białą Gwiazdę" już się wyczerpał, a dowodem na to mają być słabsze ostatnie dwa lata. Do ludzi głoszących takie hasła nie dociera, że z umowy sponsorskiej Tele-Fonika przelewa co roku 11 mln zł na klubowe konto, a i gdy to się okazuje być zbyt mało, to Cupiał wyjmuje ze swej kieszeni dodatkowe dwa-trzy mln zł gasząc pożary w finansach klubu

Czytaj więcej na http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...ampaign=chrome

Jakoś nie wierze w 11 mln co rok.

serek.c2 29.07.2015 08:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 1409206)
Wisimy nad przepaścią. I nie chodzi o dług Wisła SA wobec TF, ale o ewentualne koszt obłsugi bieżacej klubu. A gdzie do tego wszelkie zaległosci względem byłych piłkarzy?

Więc skąd takie wnioski? TF od jakiegoś czasu nie wspomaga spółki wielkimi pieniędzmi, więc ja tu przepaści nie widzę - to wręcz szansa...

PS. Białoński i te jego artykuły :D

jonaf 29.07.2015 08:57

jakie 11 mln od TF co rok? Ostatnimi czasy TF miała słabą płynność finansową i wpływy do klubu nie przekraczały nawet 1 mln. [rok temu czytałem o tym w gazecie biznesowej, w której opisywano sytuacje spółki TF, gdzie szeroko były opisywane współprace TF na różnych płaszczyznach - w sporcie, w biznesie, w społecznym życiu].

63.5 Kg 29.07.2015 09:10

Ja nie wiem czy wszyscy naprawdę myśleli ze Cupial będzie wladal w Wisle 30-40 czy 50 lat?
To jest taka kolej rzeczy ktoś przychodzi ,ktoś odchodzi...
Które inne polskie klubu miały przez tak dlugi czas jednego ,tego samego wlasciciela,sponsora i tyle związanych z tym sukcesow...?
18 lat pięknej historii,ktora kiedyś się musi zakonczyc, czy stanie się to teraz czy za jakiś czas to już inna sprawa ale stać się musi...

Pan Jotka 29.07.2015 09:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1409211)
Więc skąd takie wnioski? TF od jakiegoś czasu nie wspomaga spółki wielkimi pieniędzmi, więc ja tu przepaści nie widzę - to wręcz szansa...

PS. Białoński i te jego artykuły :D

Pisze o bieżacej działanosci sspołki. Wynajem stadionu, pensje pracowników, pensje piłkarzy. To są bieżace koszta. Nie musze wiedzieć ile dokładnie TF wykłada, zeby wiedzieć ze to pokrywa. Wiem, że musisz sie dowalić do mnie, ale prosze cię wróć kilka stron wyżej i przeczytaj swoje wypociny o tym jak banki nie musza kazać Cupiałowi pozbyć się w Wisły i że moga sobie rozłyżyć na lata świetlne obciązanie wyniki finansowego TF. Napisałem od początku: Cupiał się pozbędzie Wisły , bo banki nie mają interesu w trzymaniu Wisły SA na garnuszku TF, bo to obciąza wynik TF SA. A banki chca mieć kaśe jak najszybciej. Ty zaś robiłeś wywyody, a na koniec wyszło jak napisałem-Cupiał pozbywa się Wisły. Koniec kropka. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale na pewno nie stwarza to komfortowej sytuacji dla klubu.

Lukasz 29.07.2015 09:52

Cytat:

Trzeba założyć że banki dysponują lepszymi danymi niż te ogólnodostępne i z nich wynika jak jest. Skoro klub mógłby iść za złotówkę pod skrzydła TS, nie jest różowo. To jest de facto upadłość.

szprotson 29.07.2015 10:02

a czy JW nie brał Polonii za złotówke?
albo Cacek Widzewa?

cox 29.07.2015 10:02

To nie jest upadłość to jest kreatywna księgowość

Banki nie dadzą Cupiałowi kredytu konsolidacujnego bo SA przynosi straty i na papierze wyglada to fatalnie
jak zostanie przekazana za 1 zł to Cupiał może dokładac tylko z prywatnej kieszeni do Wisły

TS&ZKS 29.07.2015 10:03

Cytat:

Analogicznie do twojej prośby o podanie dowodu, że przelewa. Możesz podać dowód, że TF nie wspomaga Wisły?

Jeżeli TS przejmie piłkarską Wisłe to wrócimy do stanu przed 1998r. Nie będziemy liczącą się marką ponieważ TS-u nie stać na utrzymanie obecnego poziomu, a co dopiero na podniesienie poziomu drużyny. Przykładem mogą być inne sekcje, które funkcjonują wyłącznie tylko dzięki sponsorom. Co się dzieje bez sponora? Przykładem jest futsal. A pewności bogatego sponsora dla piłki nożnej nie ma.
No ale przecież według wielu Cupiał to ten zły więc będą się cieszyć. Tylko jak długo?

Dive Pirate 29.07.2015 10:17

Nie można porównywać drużyny piłkarskiej do innych sekcji bo to inny rozmiar kapelusza, i zupełnie inne możliwości przychodów, po to jest Gaszyński w klubie żeby doprowadzić do samofinansowania się S.A. przy utrzymaniu a docelowo zwiększeniu poziomu sportowego.

szprotson 29.07.2015 10:20

1) mozna przejąc ukochany klub za 1ZŁ, jeśli akcja była wcześniej zaplanowana (a ponoc była) to moze stoi za drzwiami schowane grono sponsorów które moga w końcu wejść w Wisłe
2) mozna przejąć za 1ZŁ ruchomości i nieruchomości po czym je sprzedac i grubo sie obłowić.a Klub ? Kto tam patrzy na jakiś klub....

TS&ZKS 29.07.2015 10:26

Ale pamiętaj, że ten większy rozmiar kapelusza powoduje również większe wydatki. A jakoś Gaszyńskiemu to szukanie sponsora nie idzie i tak naprawdę utrzymujemy się w czubie tabeli dzięki Telefonice, która jest jedynym liczącym się sponsorem.
Możliwości przychodów są duże, ale ogromne są również wydatki. Tak naprawdę TS może nie mieć nawet kasy na wynajem stadionu.

Można napisać, że trzeba czasu na znalezienie sponsora, że to nie jest łatwe. To wszystko prawda i o to właśnie mi chodzi. Bo sponsora potrzebujemy już. Jeżeli TS przejmie klub i nie będzie sponsora to będzie to oznaczało dla nas wegetacje. Niestety wegetacje, ale w najlepszym wypadku. W najgorszym.... tfu.
Skoro nie wychodzimy na zero ze sponsorem to jakoś czarno widze to samofinansowanie bez TF.
Ale pożyjemy, zobaczymy. Na razie Wisła należy do Cupiała, a co będzie dalej to zobaczymy.

serek.c2 29.07.2015 10:27

Pozwólcie, że się odniosę po powrocie z pracy (szczególnie Pan Jotka, bo widzę że nie do końca zrozumiałeś moje "wypociny" sprzed kilku stron).

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:32.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl