Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Markus 16.06.2026 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1664969)
Czyli Stępak bedzie numerem 3.

Zagrał 17 spotkań w 25 meczach w 2 lidze po czym stracil sklad w Stal Stalowa Wola.

Zwyciężyła opcja ekonomiczna, choc może to i lepiej bo jakąś tam kasę na kontakcie Cziczkana oszczędzimy.

To, że z Cziczkanem nie wiążą przyszłości i Wisła się z nim rozstaje, jest w moim przekonaniu rozsądną decyzją. Oczywiście Stępak jako numer 3 to już inna bajka.:-D

sandomingo 16.06.2026 19:37

Patrząc na to, że taka Korona Kielce wydaje 1,7 mln euro na jakiegoś.grajka z Górnika Zabrze to naprawdę, Wisła musi idealnie trafić z transferami żeby powalczyć o utrzymanie.
Nie śledziłem ekstraklasy przez ostanie lata ale odjazd finansowy w porównaniu do Wisły jest ogromny.
Generalnie bez mocnego wsparcia finansowego z zewnątrz Wisła będzie wegetować z sezonu na sezon.

pepe72 16.06.2026 20:01

Patrząc na to, że Widzew ledwo uciekł z pod topora to ja bym się tymi wydatkami Korony nie onanizował

leszekpw 16.06.2026 20:27

Brač obcokrajowca bramkarza. Tylko. Są zawsze lepsi.

emjot 16.06.2026 20:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1664983)
Brač obcokrajowca bramkarza. Tylko. Są zawsze lepsi.

lesiu idź się lepiej schować do dziury zamiast pisać kocopoły
nasz Cziczkan, ten z Lechii Gdańsk nie pomnę nazwiska faktycznie lepsi od takiego Mrozka czy Lisa :rotfl:

Karherop 16.06.2026 20:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1664980)
Patrząc na to, że Widzew ledwo uciekł z pod topora to ja bym się tymi wydatkami Korony nie onanizował

Tylko kogo bral Widzew (przeplacone no name zza granicy) a kogo bierze Korona (top3 pomocnika ligi zeszlego sezonu).

Zazdroszczę takich transferów.

Arked 16.06.2026 20:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1664979)
Patrząc na to, że taka Korona Kielce wydaje 1,7 mln euro na jakiegoś.grajka z Górnika Zabrze to naprawdę, Wisła musi idealnie trafić z transferami żeby powalczyć o utrzymanie.
Nie śledziłem ekstraklasy przez ostanie lata ale odjazd finansowy w porównaniu do Wisły jest ogromny.
Generalnie bez mocnego wsparcia finansowego z zewnątrz Wisła będzie wegetować z sezonu na sezon.

Wisła bez żadnych transferów jest drużyną minimum środka tabeli w Ekstraklasie. Co nas może załatwić to jeśli zawalimy przygotowania, a nie że rywale kupują zawodników za miliony Euro. Każdy transfer, który zrobimy to będzie plus i jest mile widziany dla głębi składu, ale nie jesteśmy zdesperowani.

Drozd 16.06.2026 21:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1664989)
Wisła bez żadnych transferów jest drużyną minimum środka tabeli w Ekstraklasie. Co nas może załatwić to jeśli zawalimy przygotowania, a nie że rywale kupują zawodników za miliony Euro. Każdy transfer, który zrobimy to będzie plus i jest mile widziany dla głębi składu, ale nie jesteśmy zdesperowani.

Dokładnie tak.

Płacze o transfery teraz kiedy okienko kończy się we wrześniu to jest śmiech.

Nie wiem czy bym nie wolał tego Rumuna niż Łubika, który będzie musiał grać bo Niemcy tego wymagają...

azor 16.06.2026 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1664992)
Dokładnie tak.

Płacze o transfery teraz kiedy okienko kończy się we wrześniu to jest śmiech.

Nie wiem czy bym nie wolał tego Rumuna niż Łubika, który będzie musiał grać bo Niemcy tego wymagają...

Tu się zgodzę - taka nasza sytuacja, że spokojnie musimy czekać do września i każdy ruch wcześniej to tylko i wyłącznie miłe zaskoczenie.

Rumun to niewiadoma, Łubik sprawdzona opcja. Nawet jeśli tylko na 1 sezon. Niemniej przy takim wyborze, Letkiewicz powinien iść na wypożyczenie, a na ławkę dalej potrzebujemy kogoś z doświadczeniem. Pytanie czy w takiej konfiguracji nie lepiej zostawić Letkiewicza + senior na rezerwie?

Arked 16.06.2026 21:19

Łubik ma o tyle sens, że pewnie liczymy na rozwój Letkiewicza i na to, że w następnym sezonie zostanie pierwszym bramkarzem.

sandomingo 17.06.2026 06:46

Cytat:

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

stary dziad 17.06.2026 10:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1664994)

Rumun to niewiadoma, Łubik sprawdzona opcja. Nawet jeśli tylko na 1 sezon. Niemniej przy takim wyborze, Letkiewicz powinien iść na wypożyczenie, a na ławkę dalej potrzebujemy kogoś z doświadczeniem. Pytanie czy w takiej konfiguracji nie lepiej zostawić Letkiewicza + senior na rezerwie?

Coraz bardziej się ku temu skłaniam.
Letki dał podstawy ku temu aby mu zaufać.
Ja wiem, ja wiem, tak pamiętam te wszystkie jego błędy.
Ale pamiętam też spektakularne interwencje.
Chłopak się uczy i idzie w górę.

I jeszcze pamięć przywołuje mi Lisa.
Ten to robił błędy.
Ale stawialiśmy na niego i się wyrobił...
A teraz wraca do Lecha.

doktor granat 17.06.2026 10:46

Cytat:

Pierwszoligowy skład ugra górną połówkę tabeli (czyli minimum środek).
Bardzo śmiałe stwierdzenie moim zdaniem, a dlaczego tak uważasz?

sandomingo 17.06.2026 10:54

Jest dwóch nowych kocurów do środka pola.

Marc Carbo i Wiktor Staszak.

Jedziemy, środek tabeli to minimum.

doktor granat 17.06.2026 10:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1664980)

Jak się zatrudnia dziwnych trenerów i przedziwny dyrektor adamczuk (co on tam jeszcze robi?) kupuje w większości bez ładu i składu przepłacając to wiadomo, że dobrze nie będzie. Teraz utrzymali się z Vukovicem, ale moim zdaniem też to nie jest trener na walkę o podium czego przy takich wydatkach należałoby oczekiwać. Ale to oczywiście nie nasz problem.
My też nie tak dawno mieliśmy sytuację gdy pojawiło się trochę więcej pieniędzy, ale przez to że radośnie wydawali je JB, brat i wujek to spadliśmy.

Arked 17.06.2026 11:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665001)
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Na podstawie tego co wiem o naszych piłkarzach i skąd przychodzili. Przypominam, że my transfery pod Ekstraklasę to robiliśmy już w poprzednim sezonie. I było to widać, z jakim zapasem awansowaliśmy mimo, że punktów mogliśmy mieć jeszcze więcej (xPts 80+). Wisła zresztą przez ostatnie 4 lata mierzyła się z klubami na poziomie Ekstraklasy i nie odstawała od nich nijak.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1665011)
Pierwszoligowy skład ugra górną połówkę tabeli (czyli minimum środek).
Bardzo śmiałe stwierdzenie moim zdaniem, a dlaczego tak uważasz?

Wisła nie miała i nie ma pierwszoligowego składu. Wisła była Ekstraklasowym klubem w 1 Lidze. O wiele za długo bo patrząc na sam poziom gry, xG, xPts to powinniśmy gładko awansować już w 1 i 3 sezonie. W 2 sezonie poświęciliśmy ligę dla zwycięstwa w PP. To nawet nie jest moja opinia, to są fakty bez patrzenia na optykę i narracje.

tomasz_19 17.06.2026 11:20

Tak na dobrą sprawę to do zamknięcia kadry potrzebujemy dobrego bramkarza, środkowego obrońcę, ofensywnego pomocnika, prawego pomocnika i napastnika. 5 transferów dobrej jakości, tak jak obiecał Królewski i myślę, że jest szansa spora na powalczenie o pierwszą ósemkę.

pepe72 17.06.2026 13:17

W Meczykach, B. Karcz stwierdził, że Maxence Maisonneuve już w Krakowie i prawie wszystko gotowe na badania

As 17.06.2026 13:25

Wszystko i tak na koniec zweryfikuje boisko.

Ja sie nie podejme definitywnego stwierdzenia no ale dla zabawy:

Na sile, ale naprawde na sile mozna by wziac PP i z tego wyciagac jakies wnioski. Oczwywiscie nie jest to w pelni miarodajne bo moze niektore kluby ekstraklasowe podchodzily do tego niezbyt poewaznie ale jakaby nie patrzec to generalnie nie odstawalismy.
W sezonie w ktorym zdobylismy PP udalo sie wygrac z druzynami z ekstraklasy skladem, ktory byl obiektywnie slabszy od tego co mamy teraz.
Z drugiej strony dostalismy gladko w zeby od Zawiszy.

Gdyby jednak spojrzec ogolnie na pucharowa rywalizacje pomiedzy klubami pierwszoligowymi i Ekstraklasowiczami to w miare regularnie pierwszoligowcy daja rade pokonac zespoly z ESY.

Jesli mialbym zgadywac to powiedzialbym, ze pi razy oko czolowe zespoly pierwszej ligi mozna porownac z dolna polowka Ekstraklasy.

sandomingo 17.06.2026 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665014)
Na podstawie tego co wiem o naszych piłkarzach i skąd przychodzili. Przypominam, że my transfery pod Ekstraklasę to robiliśmy już w poprzednim sezonie. I było to widać, z jakim zapasem awansowaliśmy mimo, że punktów mogliśmy mieć jeszcze więcej (xPts 80+). Wisła zresztą przez ostatnie 4 lata mierzyła się z klubami na poziomie Ekstraklasy i nie odstawała od nich nijak.

Wisła nie miała i nie ma pierwszoligowego składu. Wisła była Ekstraklasowym klubem w 1 Lidze. O wiele za długo bo patrząc na sam poziom gry, xG, xPts to powinniśmy gładko awansować już w 1 i 3 sezonie. W 2 sezonie poświęciliśmy ligę dla zwycięstwa w PP. To nawet nie jest moja opinia, to są fakty bez patrzenia na optykę i narracje.

A, ok. To są fakty. Fakty TVN.

Vuko 17.06.2026 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1665015)
Tak na dobrą sprawę to do zamknięcia kadry potrzebujemy dobrego bramkarza, środkowego obrońcę, ofensywnego pomocnika, prawego pomocnika i napastnika. 5 transferów dobrej jakości, tak jak obiecał Królewski i myślę, że jest szansa spora na powalczenie o pierwszą ósemkę.

Przede wszystkim potrzebujemy defensywnego pomocnika.

For_FuN_ 17.06.2026 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665014)
Wisła nie miała i nie ma pierwszoligowego składu. Wisła była Ekstraklasowym klubem w 1 Lidze.

Oderwanie od rzeczywistości ma swoje granice. Już słuchałem analizy naszego składu przez ludzi występujących mediach i słusznie nas wskazują jako kandydata do spadku. Z mojej perspektywy(stałego oglądacza Ekstraklasy) mamy zaledwie kilku piłkarzy na ten poziom, co jest smutne patrząc jakie środki były przepalone przez 4 lata. Dla przypomnienia, w ostatnich latach były kluby, które zmiotły pierwszoligowych rywali w drodze po awans i potem z hukiem spadały. Taka jest przepaść między pierwszą ligą, a Ekstraklasą. Nie będzie to widocznie w jednym spotkaniu, ale będzie widoczne na przestrzeni całego sezonu. Miedź w sezonie 2021/2022 zdobyła 77 punktów, a potem wiadomo co wydarzyło się w najwyższej klasie rozgrywkowej. Też finansowo kluby z elity odjechały, bo teraz widzę tutaj u niektórych szok, że jakiś tam klubik wydał 1 mln lub 1,5 mln euro na transfer jednego piłkarza.

sandomingo 17.06.2026 15:56

Najpilniej potrzebujemy właśnie środkowego defensywnego pomocnika, który zrobi różnice w środku pola oraz napastnika, bo data powrotu Rodado to wielką niewiadoma.
Wbrew opiniom, przepraszam Faktom, środek pola w osobach Igbekeme i Dudy zostanie w ekstraklasie po prostu zjedzony.

As 17.06.2026 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vuko (Post 1665020)
Przede wszystkim potrzebujemy defensywnego pomocnika.

Ja jestem ciekawy Staszaka. Juz zanim go oddalismy do Lecce to wygladal na ogarnietego.

W Lecce gral wszystko od deski do deski na defensywnym i wlasciwie odkad przyszedl do nich to poprawily sie ich wyniki. W wywiadzie z Karczem mowil, ze bardzo poprawil sie w defensywie.

Pewnie okaze sie na obozie ale moze byc tak, ze mamy juz defensywnego pomocnika w klubie.

Drozd 17.06.2026 17:39

A ta Ekstraklasa to jaki niby poziom? Od dawna wiadomo, że kiedy będzie więcej miejsca to będzie nam łatwiej, a autobusów w polu karnym na pewno będzie mniej.

Kluczowa będzie głowa, jeżeli sztab zbuduje w zespole pewność i potwierdzi to obraz gry to pójdziemy ostro w górę jeżeli chodzi o możliwości.

Przydało by się żeby ktoś nauczył się strzelić celnie z 20 metrów 3/6 prób, a nie 1/10 tak jak teraz.

Arked 17.06.2026 17:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1665026)
Oderwanie od rzeczywistości ma swoje granice. Już słuchałem analizy naszego składu przez ludzi występujących mediach i słusznie nas wskazują jako kandydata do spadku. Z mojej perspektywy(stałego oglądacza Ekstraklasy) mamy zaledwie kilku piłkarzy na ten poziom, co jest smutne patrząc jakie środki były przepalone przez 4 lata. Dla przypomnienia, w ostatnich latach były kluby, które zmiotły pierwszoligowych rywali w drodze po awans i potem z hukiem spadały. Taka jest przepaść między pierwszą ligą, a Ekstraklasą. Nie będzie to widocznie w jednym spotkaniu, ale będzie widoczne na przestrzeni całego sezonu. Miedź w sezonie 2021/2022 zdobyła 77 punktów, a potem wiadomo co wydarzyło się w najwyższej klasie rozgrywkowej. Też finansowo kluby z elity odjechały, bo teraz widzę tutaj u niektórych szok, że jakiś tam klubik wydał 1 mln lub 1,5 mln euro na transfer jednego piłkarza.

Oderwaniem od rzeczywistości jest typowanie Wisły do spadku. Wisła może spaść tak samo jak prawie każdy inny klub, bo to jest Ekstraklasa. Ale żadnym głównym kandydatem do tego nie będziemy. Problem z tymi ekspertami od Ekstraklasy jest często taki, że marne mają pojęcie o 1 Lidze i samej Wiśle.

Z drużyn, które awansowały z 1 ligi za okresu naszego tam pobytu, nikt nie grał na takim poziomie jak Wisła. Punktowanie to nie wszystko. Niektóre kluby wręcz do Ekstraklasy się wtoczyły, np GKS który mimo to teraz zagra w pucharach.

Owszem, są kluby bogatsze, które w przeciwieństwie do nas mogą robić gotówkowe transfery co zwiększa im pole wyboru zawodników oraz mogą kupować zawodników młodszych. Nie jest to jednak różnica, która może za nas zrobić kandydata do spadku. Widzisz efekt tego "finansowego odjeżdżania" w tabeli, gdzie do pucharów awansują Górnik i GKS?

Karherop 18.06.2026 07:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1665026)

Akurat ludzie występujący w mediach co najwyzej udaja że sie na czyms znaja. Chocby nawet kwestia Wieczystej - gdzie im do rozmachu Korony czy Pogoni, a pompuja Kwoetnia na drugiego Dobrzyckiego.

Np taki Rokuszewski, niby wiedza ogromna, a jak przychodzi co do czego to zdarzalo mu sie nawet nie wytypować poprawnego rozstrzygnięcia 1 (jednego) spotkania w kolejce na 9 możliwych. Ekspert ekstraklasy!

Motor dwa lata pod rzad typownany do spadku. Efekt 7 i 12 miejsce
Plock typowany do miejsca 18 - efekt 1 i 8 miejscem po rundzie i sezonie.

azor 18.06.2026 07:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1665050)

Np taki Rokuszewski, niby wiedza ogromna, a jak przychodzi co do czego to zdarzalo mu sie nawet nie wytypować poprawnego rozstrzygnięcia 1 (jednego) spotkania w kolejce na 9 możliwych. Ekspert ekstraklasy!

Motor dwa lata pod rzad typownany do spadku. Efekt 7 i 12 miejsce
Plock typowany do miejsca 18 - efekt 1 i 8 miejscem po rundzie i sezonie.

Typowanie meczów jako kryterium eksperckości? Kretyński argument, zwłaszcza przy ekstraklasie, która jest zwyczajnie słaba i nieprzewidywalna.

Arked 18.06.2026 09:31

Przede wszystkim jak ktoś jest ekspertem od Ekstraklasy to nie ma prawa wiedzieć nic o 1 Lidze, bo nie da się oglądać obu lig na raz. I sami to przyznawali w tych materiałach które widziałem. Oni dosłownie nie znają naszych piłkarzy. Nie wiedzą kto to jest.

Karherop 18.06.2026 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1665053)
Typowanie meczów jako kryterium eksperckości? Kretyński argument, zwłaszcza przy ekstraklasie, która jest zwyczajnie słaba i nieprzewidywalna.

A czy napisałem że to jedyne?

Jeslli ktos nie potrafi przewidzieć 1 wyniku w kolejce to poza nieprzewidywalnością ligi o czym to swiadczy?

Moze po prostu o tym o czym pisze @Arked przy czym częściej widzę postawę: nie znam sie, ale sie wypowiem

azor 18.06.2026 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1665066)
A czy napisałem że to jedyne?

Jeslli ktos nie potrafi przewidzieć 1 wyniku w kolejce to poza nieprzewidywalnością ligi o czym to swiadczy?

Hmmmm...o niczym?

For_FuN_ 18.06.2026 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665030)
Oderwaniem od rzeczywistości jest typowanie Wisły do spadku. Wisła może spaść tak samo jak prawie każdy inny klub, bo to jest Ekstraklasa. Ale żadnym głównym kandydatem do tego nie będziemy.

Teraz mi podaj wyniki z ostatnich lat, czyli ile beniaminków awansowało i ile w następnym sezonie spadało. Podyskutujemy o faktach, bo to jest główny argument. Wiem, że piłką się nie interesujesz, ale sprawdź, sprawdź też ostatni sezon i czy przypadkiem Arka i Termalika nie spadły od razu :D. Wiem, że żyjesz bajdurzeniem o budżecie 60-70 mln zł(co jest totalną bzdurą), ale popatrz na nasz skład i teraz mi wymień piłkarzy, którzy byli gwiazdami Iszej ligi na przestrzeni całego sezonu(żeby to się nie ograniczyło do dwóch nazwisk :D). Żeby myśleć o utrzymaniu trzeba mieć piłkarzy, którzy przerastali ligę i mówię tutaj o 10-12-13-14.

Arked 18.06.2026 21:52

For_FuN_, niespecjalnie mnie obchodzą inne beniaminki bo żaden z nich nie był podobny do obecnej Wisły. Arka i Termalica w sezonie, w którym nas wyprzedziły były gorszymi drużynami niż Wisła w większości aspektów. GKS zresztą również. Mamy wystarczająco dobrych piłkarzy, żeby z powodzeniem grać w Ekstraklasie, a pewnie będziemy mieć jeszcze kilku dodatkowych do końca okna. Klucz leży gdzie indziej, niż w wysokim budżecie. Przygotowanie fizyczne, taktyczne, spójność i dopasowanie zawodników, kolektyw itd. Oczywiście w dłuższej perspektywie czasu nasze możliwości transferowe będą musiały być większe, żeby walczyć z najlepszymi. Ale póki co mówimy TYLKO o spokojnym ligowym bycie. Wisłę absolutnie stać na to już w tym momencie.

azor 18.06.2026 22:02

Kamiński odchodzi z Pogoni - jako doświadczona opcja nr. 2 na bramce, to może nie najgorszy pomysł?

Arked 18.06.2026 22:22

Opcją nr 2 u nas na 100% Letkiewicz.

Karherop 19.06.2026 06:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665084)
Opcją nr 2 u nas na 100% Letkiewicz.

I co jak co, zasłużył na to.

azor 19.06.2026 07:19

Bezsensem jest trzymanie Letkiewicza jako 2. Albo 1 albo wypożyczenie.

emjot 19.06.2026 07:55

rzekomo Carbo zostaje
bo "chcą mu dać szansę sprawdzenia się w eksie"
transfery.info

choć podchodziłbym z dużą dozą rezerwy do takich newsów, bo goal z kolei pisał że w czwartek miał podpisać kontrakt ten Francuz z Belgii a tu... cisza :P

As 19.06.2026 08:06

Byc moze Francuz przyjechal i byla intencja zeby go podpisac ale mu cos wyszlo podczas badan.
Byc moze wrzucili go do dokladniejszego przebadania i sie wszystko opoznilo.

Karherop 19.06.2026 10:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1665088)
Byc moze Francuz przyjechal i byla intencja zeby go podpisac ale mu cos wyszlo podczas badan.
Byc moze wrzucili go do dokladniejszego przebadania i sie wszystko opoznilo.

Te wszystkie teorie spiskowe pojda do kosza jesli go po prostu przedstawia dzisiaj podczas otwarcia restauracji

A Carbo? Zostaje z biedy i sentymentu. Cóż wiecej dodac.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:38.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl