Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Karherop 10.06.2026 12:53

Łubik
Mihai Popa
Maxence Maisonneuve
Żan Rognelj

Sporo nowych nazwisk jak na 24 godziny, ale wydaje sie ze najbardziej realny jest Francuz i bramkarz Popa

emjot 10.06.2026 13:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1664792)
Łubik robił Skowronkowi całą grę od tyłu i jak bronił, to robili najlepsze wyniki. Jak było potem, to wszyscy pamiętamy.

On jest wręcz stworzony do tego, co my próbujemy grać.

zara zara
nie tylko Łubikiem stały Tychy wtedy
a Julius?
a Dzięgielewski
a Budnicki z Dijakoviciem to nic?

Patryko 10.06.2026 13:58

Tak, ale ich gra opierała się na rozgrywaniu piłki od bramkarza, w czym brylował Łubik.

emjot 10.06.2026 15:43

królewski zdementował
nie ma tematu Rogelja w WK

grogoriogreg 10.06.2026 18:43

Cytat:

Rozdział Marcela Łubika w Górniku Zabrze dobiegł końca. Dziękujemy za wszystkie emocje i wspólne, piękne momenty
Łubik oficjalnie odszedł z Górnika. Problemem był brak możliwości wykupu bramkarza po kolejnym wypożyczeniu z Augsburga.

Nam to raczej nie będzie przeszkadzało, bo i tak nie mamy kasy na transfery gotówkowe, więc czekamy na rozwój spraw :popcorn:

emjot 10.06.2026 20:12

Włodarczyk twierdzi, że Łubik będzie grał u nas
do uzgodnienia wypo zostały pono szczegóły [bez wykupu, o co rozbiło się wypo kolejne do Zabrza]

jeśli tak będzie to dobra wiadomość
to jest bardzo dobry bramkarz i jak pisałem Letki nie ma podjazdu

Drozd 10.06.2026 20:53

Na razie może nie ma, ale za dwa lata może być lepszy od Łubika i o to w tej zabawie chodzi.

pepe72 10.06.2026 21:56

Tu jest błąd Łubika w stylu Letkiewicza z listopada 2025. :>
https://x.com/CANALPLUS_SPORT/status...335948/history

Ale jak go dostaniemy "za darmo" to uczciwa cena, trzeba tylko Letkiego przedłużyć.
Ciekawe czy wśród tych uzgodnień jest liczba meczów.

As 10.06.2026 22:02

Jest lepszy bo sie jeszcze u nas nie obcial. :-D

Na lwce rezerwowych u nas przeciez siedza lepsi zawodnicy niz ci co wychodza w podstawie. hue hue hue.

leszekpw 10.06.2026 23:10

Super transfer. Mam nadzieję, że cienias Letkiewicz nie powącha murawy w ekstraklasie u nas.

dynek.pl 11.06.2026 08:48

Łubik też ma na koncie pare baboli w ostatnim sezonie.
Liczyłem na jakiegoś bardziej doświadczonego bramkarza.

Cytat:

Oliwier Kwiatkowski będzie nowym zawodnikiem Rakowa Częstochowa. 21-latka chciały jeszcze Wisła Kraków i Pogoń Szczecin. [Tomasz Włodarczyk]
No to wybrał. Akurat klub gdzie mlodzi nie dostają za bardzo szans.

As 11.06.2026 09:15

Przy naszej grze od tylu to ja bardziej liczylem na klasycznego rozgrywajacego, ktory przy okazji umie bronic :-D

sandomingo 11.06.2026 10:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1664813)

Dziwię się bo u nas chyba miałby największe szanse na regularną grę.

Dziwisz się? Przecież za chłopaka trzeba zapłacić. Wisły nie stać na takie transfery.

FraMat 11.06.2026 10:11

Jeśli tylko zamiast perspektywicznego Kwiatkowskiego, wokół którego jest teraz dużo szumu, przyjdzie do nas nieznany nikomu piłkarz z jakiejś solidnej ligi i będzie na poziomie Erlthalera, Giegera czy Bozica to chyba będzie dużo lepiej?

grogoriogreg 11.06.2026 10:42

Młodych mamy już wystarczająco wielu i dalej będziemy na nich stawiać w Ekstraklasie.
Teraz potrzebujemy umiejętności na już i mocnych charakterów, które przydadzą się w prawdziwych chwilach kryzysu.

Doświadczenia ostatnich kilku lat pokazały, że lepiej już wydać kasę na ukształtowanych zawodników, jak Biedrzycki, czy Mikulec niż kupować potencjał (Sukiennicki, Fazlagić). Problem jest taki, że teraz już celujemy w zawodników na Ekstraklasę, a nie 1. ligę i o takich zawodników z Polski już może być ciężko.

Dlatego wierzymy w transfery z wolnego rynku w wykonaniu Dyrektora Bashy i może poza możliwym Łubikiem zagadniemy jeszcze jakiś zagraniczny klub o wypożyczenie kogoś do pola? Szachtar nie ma jakiegoś nieoszlifowanego Brazylijczyka, sprowadzonego za kilka milionów, którego moglibyśmy ograć w dobrej, europejskiej lidze?

sandomingo 11.06.2026 11:13

Nie mam pojęcia jak gra Kwiatkowski, czy jest warty oczekiwanej za niego ceny.
Nie wiem też kto (i czy) do nas trafi jako nowy skrzydłowy.

Chodziło mi tylko o to, że Wisła nie ma kasy na transfery "gotówkowe".

forthy 11.06.2026 12:22

Beniaminek ściąga bramkarza z jedenastki wicemistrza.
A są tacy co i tak będą marudzić.

Świetny ruch po kosztach na papierze.

longmichal 11.06.2026 13:23

Podoba mi się to z każdej strony. Dla rozwoju bramkarzy cholernie ważna jest rywalizacja i konkurencja. Broda i Cziczkan nie byli żadną, więc jestem w stanie sobie nawet wyobrazić, że Letkiewicz po roku na ławce z okazjonalnymi występami robi progres. A Wisła jest świetnie ubezpieczona.

stary dziad 11.06.2026 13:53

Wydaje się, że pomysł z tym Łubikiem jest bardzo dobry.

Mam nadzieję, że jest to początek nowej strategii.
Czyli bierzemy z dobrych klubów zawodników, ktorzy nie mieszczą się w składzie aby ich ograć.
Robimy to "za darmo", z góry wiemy, że po okresie wypożyczenia nie wykupimy go, ale liczymy, że podczas pobytu u nas wniesie wiele do drużyny.

Uważam, że to jest słuszne gdyż groszem nie śmierdzimy.
A teorie, że przecież jak to tak, powinniśmy brać młodych a potem sprzedawać za kupę szmalu, to ładnie tylko brzmią.
Realnie to chyba od czasów Chrapka ( czyli coś ok 10 lat) nie sprzedaliśmy sensownie żadnego młodego czy wychowanka.
Więc nie łudźmy się, że to teraz zrobimy.
Z resztą, czekam za ile pójdzie taki przykładowo Kuziemka...

Co do Łubika to jeden minus.
Pewnie do odstawki pójdzie Letki a siedząc na ławie trudno aby się rozwijał.

Karherop 11.06.2026 14:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez forthy (Post 1664828)
Beniaminek ściąga bramkarza z jedenastki wicemistrza.
A są tacy co i tak będą marudzić.

Świetny ruch po kosztach na papierze.

Dokladnie.

Łubik puścił najmniej bramek z bramkarzy którzy rozegrali min 90% spotkan.

Jest świetny w rozegraniu i w powietrzu, czyli w tych elementach w których Letkiewicz musi sie duzo uczyc i trzeba przyznać - bedzie mial od kogo.

Natomiast nie jest to bramkarz z ktorym nie podejmie rywalizacji.

Fajny transfer (jesli juz będzie klepniety).

pepe72 11.06.2026 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1664837)
Wydaje się, że pomysł z tym Łubikiem jest bardzo dobry.

Mam nadzieję, że jest to początek nowej strategii.
Czyli bierzemy z dobrych klubów zawodników, ktorzy nie mieszczą się w składzie aby ich ograć.(...)

Górnik tego nie chciał robić, tj. nie za darmo.
Ciężko mówić tu o strategii. Trafiła się (na papierze) niezła okazja to ją najprawdopodobniej wykorzystano.
Najprawdopodobniej bo jeszcze nie ma infa, że jest u nas na testach medycznych.

pepe72 11.06.2026 16:10

B. Karcz potwierdził Maisonneuve'a i Łubika.
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra.../c2p2-29081789

wolfy 11.06.2026 16:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1664820)
Jeśli tylko zamiast perspektywicznego Kwiatkowskiego, wokół którego jest teraz dużo szumu, przyjdzie do nas nieznany nikomu piłkarz z jakiejś solidnej ligi i będzie na poziomie Erlthalera, Giegera czy Bozica to chyba będzie dużo lepiej?

Po pierwsze - nie stać nas na niego. I tyle.
To czy będzie lepszy czy gorszy w takim wypadku ma znaczenie czysto retoryczne.

Uważam za bardzo poważny błąd ściąganie kolejnego niedoświadczonego bramkarza.

FraMat 11.06.2026 16:21

Nie wiem czy nas nie stać. Być może, ale nie to jest ważne.
Nawet gdyby było nas stać to chłopak jeszcze nic nadzwyczajnego nie pokazał a ja mam nadzieję, że Basha ma upatrzonych piłkarzy bez odstępnego, których nikt nie zna i o których nie trzeba się ścigać.

wolfy 11.06.2026 16:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1664848)
Nie wiem czy nas nie stać. Być może, ale nie to jest ważne.
Nawet gdyby było nas stać to chłopak jeszcze nic nadzwyczajnego nie pokazał a ja mam nadzieję, że Basha ma upatrzonych piłkarzy bez odstępnego, których nikt nie zna i o których nie trzeba się ścigać.

Zgadzam się, ale wiadomo jak jest z naszymi finansami.
Poza tym wydanie między 0,5 mln euro a 1 milionem nie gwarantuje jakości. W poważnym futbolu to są żadne sumy. Ostatecznie nie tylko grzebiesz w piłkarskim śmietniku, ale jeszcze za to płacisz...

For_FuN_ 11.06.2026 17:00

Kto oglądał Ekstraklasę ten wie, że Łubik to dolna tabela golkiperów. Miał fajne spotkania, ale i fatalne. Jak ktoś nie oglądał to wystarczy spojrzeć na specjalistyczne portale i np. średnią not wszystkich golkiperów. Na pewno jest to bramkarz lepszy od Letkiewicza, ale trudno go nazwać solidnym. Zbyt duże wahania formy. Zobaczymy, może zrobić postęp.

Do wzięcia był rzeczywiście kozak(bramkarz Motoru), ale tutaj szybciutko zadziałała Legia.

emjot 11.06.2026 17:14

Łubika u nas nie będzie
idzie do Gieksy

FraMat 11.06.2026 19:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1664854)
Łubika u nas nie będzie
idzie do Gieksy

To może jednak Mihai Popa?
Grał w Torino, teraz kończy mu się kontrakt w CFR Cluj.
Ponoć Wisła celowała albo w niego albo w Łubika. Skoro Łubik niekatualny to może Rumun przyjdzie do Wisły?

Elendil 11.06.2026 19:32

Jak będzie na poziomie Dolhy, to czemu nie ;) Byle by tak nie skończył...

pepe72 11.06.2026 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1664854)
Łubika u nas nie będzie
idzie do Gieksy

Tak samo idzie do Gieksy jak idzie do nas. Zobaczymy gdzie finalnie skończy.

sandomingo 11.06.2026 19:39

Mocne zderzenie YGL, Bashy i chłopaków kąkuterowców z realiami rynku transferowego w ekstraklasie.
Nawet kilkuset stronicowy raport Kondaka póki co nie pomaga.
Życie.

WildDog 11.06.2026 22:14

BCygany złożyły ofertę, proponują mu kontrakt. Być może idzie, ale, czy dojdzie, oto jest pytanie...

doktor granat 12.06.2026 06:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1664859)
To może jednak Mihai Popa?
Grał w Torino, teraz kończy mu się kontrakt w CFR Cluj.
Ponoć Wisła celowała albo w niego albo w Łubika. Skoro Łubik niekatualny to może Rumun przyjdzie do Wisły?

Jest jeszcze inna kwestia o której tu już rozmawialiśmy: czy jeśli sprowadzimy bramkarza, który gdzieś był nawet dobry to czy on będzie dobry u nas po treningach z panem Załuską? Żaden z naszych bramkarzy broniących w ostatnich latach nie był pewny, ani żaden się nie rozwinął (ktoś twierdzi inaczej?).
Dlaczego?

Karherop 12.06.2026 12:58

Podobno w klubie myślą nawet o zatrudnieniu drugiego trenera bramkarzy

pepe72 12.06.2026 14:06

https://www.goal.pl/transfery/co-z-l...we-informacje/

Dobre informacje:
Cytat:

Maxence Maisonneuve ma 27 lat i za sobą całkiem udany sezon. Po tych rozgrywkach skończył mu się kontrakt i zawodnik opuści La Louviere.

W tym momencie jest niemal pewne, że rosły środkowy obrońca (191 cm wzrostu) zostanie graczem Wisły. Bartosz Karcz z *Gazety Krakowskiej* pisał, iż czeka na niego umowa 2+1, a my z własnych źródeł też wiemy, że wszystko powinno się udać. *Jest na dobrej drodze*, *zostało kilka szczegółów* * takie zapewnienia słyszymy od wczoraj w kuluarach.
i niekoniecznie
Cytat:

A co z Marcelem Łubikiem? O tym dlaczego Górnik Zabrze zrezygnował z(...)

W tej sytuacji do gry weszła Wisła, o czym informował Tomasz Włodarczyk z Meczyków. Tymczasem jednak wczoraj *Dziennik Zachodni* piórem Rafała Musiała dodał, że Łubika chętnie widziałby u siebie GKS Katowice. Z naszych źródeł mamy potwierdzenie, że katowiczanie faktycznie chcą tego bramkarza. Co ciekawe, Łubik mieszka od dawna w* Katowicach.

Co więcej, do nas dotarły wieści, że Łubikiem zainteresowała się też Cracovia! Faktem jest, że *Pasy* szukają nowego bramkarza. Jak to więc wygląda obecnie? Z najnowszych informacji, które do nas docierają wynika, że Łubikowi najbliżej jednak do Wisły. Dogrywane są warunki i jest wielce prawdopodobne, że ten zawodnik trafi wkrótce pod Wawel.

pepe72 16.06.2026 14:00

Lista kończących się kontraktów:
Kod:

1 Broda      (zakończony)
 5 Józek      (zakończony)
 6 Alan      (automat)
 8 Carbo
11 Nikaj      (zakończony)
12 James      (1+1)
18 Talar
22 Starzyński
25 Jaroch    (+6 miesięcy)
30 Wiśniewski (zakończony)
31 Cziczkan  (zakończony)
57 Kawała
75 Skrobański
80 Olejarka  (zakończony)
97 Biedrzycki (1+1)
99 Sanchez    (1+1)

Cziczkan out

Szneka 16.06.2026 14:24

Wiśniewski też OUT

Karherop 16.06.2026 16:31

Czyli Stępak bedzie numerem 3.

Zagrał 17 spotkań w 25 meczach w 2 lidze po czym stracil sklad w Stal Stalowa Wola.

Zwyciężyła opcja ekonomiczna, choc może to i lepiej bo jakąś tam kasę na kontakcie Cziczkana oszczędzimy.

emjot 16.06.2026 17:01

Stępak straszny elektryk, widziałem jego 4 spotkania w Stalowej.
Do Letkiego brakuje mu bardzo dużo. Oby nie musiał wychodzić na boisko

ponoć mamy ustalone warunki z tym Rumunem, jakby Łubik nie wypalił
z kolei Łubik najpierw ma podpisać przedłużenie z Augsburgiem dopiero potem ma przyjść do nas
Gieksa niby (?) odpadła z wyścigu o jego wypo

wolfy 16.06.2026 17:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1664973)
Stępak straszny elektryk, widziałem jego 4 spotkania w Stalowej.
Do Letkiego brakuje mu bardzo dużo. Oby nie musiał wychodzić na boisko

ponoć mamy ustalone warunki z tym Rumunem, jakby Łubik nie wypalił
z kolei Łubik najpierw ma podpisać przedłużenie z Augsburgiem dopiero potem ma przyjść do nas
Gieksa niby (?) odpadła z wyścigu o jego wypo

Cziczkan też elektryk. Zobaczymy kto ostatecznie będzie w trójce bramkarzy. Do mnie trójka Łubik, Letkiewicz, Stępak to jawne lecenie sobie w chu.. na pozycji bramkarza. Po raz kolejny.

Nie można ściągnąć jednego doświadczonego, dobrego bramkarza? Serio? Trzeba zawsze dawać szansę, ogrywać i liczyć na farta?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:57.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl