![]() |
Cytat:
Jest stara prawda tak się gra jak przeciwnik pozwala, pierwsze 15 min Stal jakoś miała odpowiednią organizację gry. Wystarczającą na nas, jak w drugiej połowie się cofnęliśmy to ŁKS potrafił poważnie zagrozić. Więc nie ma żadnych wątpliwości to MY byliśmy na tyle mocni że ani Mielec ani ŁKS nie pierdnęli. Wątpliwości są co do tego czy w kolejnych meczach będziemy potrafili utrzymać ten poziom zaangażowania, koncentracji i skuteczności. Jeżeli tak to żaden przeciwnik w tej lidze nam nie podskoczy. |
Plus całej sytuacji jest taki, że póki co z przodu jesteśmy w gazie, więc nawet jak tymczasowo obrona będzie słabsza, można liczyć na to, że wsadzimy tyle bramek co trzeba, żeby jednak przepchnąć mecz - zanim dojdą wyczekiwane ostatnie transfery.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Edit: zanim ktoś się odpali - nie uważam, że Kuziemka jest warty miliony Euro i zrobi w tej rundzie nie wiadomo jakie liczby. Pewnie będą typowe góry i doliny formy jak to z młodymi bywa. Oby nie utknął w tych dolinach jak większość. Natomiast trudno nie zauważyć w dobrych chwilach, że przypomina trochę Błaszczykowskiego. Tylko, ze Kuba potrafił tak grać w prawie każdym meczu... |
Cytat:
Zwłaszcza, że ma kontrakt do czerwca z opcją przedłużenia na rok ze strony klubu. |
Cytat:
|
ale że sprzedajecie już Kuziemkę po jednym meczu na zachód? :rotfl:
aha lodu proponuję na rozgrzane głowy |
Tu jak zawsze, otwieranie szampanów po jednej dobrej kolejce a później mokra szmata w pysk xd
Co do Kuziemki czy innych, takie mecze pokazują jedynie, że chłopaki potencjał i możliwości mają. Problem polega na tym, ze póki co w Wiśle nie było nigdy pomysłu jak takich zawodników prowadzić i rozwijać. |
Bardziej bałbym się o Kutwę. Ile on ma kontraktu?
|
Cytat:
Lepiej w ten sposób niż klnąc i wyzywając zawodzących grajków. |
Kutwik ma do czerwca 2027.
Jak się utrzyma jako czołowy stoper to obstawiam, że za rok siądą do negocjacji. Zwłaszcza, jak mu jeszcze kila takich strzałów z dystansu siądzie. |
Tu jak zawsze, otwieranie szampanów po jednej dobrej kolejce a później mokra szmata w pysk xd
Co do Kuziemki czy innych, takie mecze pokazują jedynie, że chłopaki potencjał i możliwości mają. Problem polega na tym, ze póki co w Wiśle nie było nigdy pomysłu jak takich zawodników prowadzić i rozwijać. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wychodzących "hitów transferowych" będzie więc zapewne mniej, ale chyba niezupełnie z tych powodów, o których pisałeś, czyli poprawy mentalności. Natomiast większe ostatnio pieniądze w klubach zapewne przełożą się na większe pieniądze wydawane przez polskie kluby, a więc w pewnym sensie można liczyć na więcej hitów transferowych przychodzących. Znowu - niekoniecznie z powodów mentalnościowych ;) Cytat:
|
Cytat:
|
Mi Kuziemka przypominał trochę Kubę tymi swoimi rajdami, nie sądziłem, że on mi ma aż taki potencjał. Jak dla mnie bezapelacyjnie potm na równi z Fredem.
Ja generalnie się cieszę, że wreszcie mamy trenera przez duże T. Obstawiam, że z Jopem w końcu wywalczymy awans. |
Cytat:
Co jak co, ale Królewski kontrakty przedłużać umie całkiem nieźle. |
Cytat:
|
Cytat:
Odnośnie przepalania pieniędzy przez Raków to trochę wygląda jakby doszli tam do wniosku, że większym problemem jest zderzenie z polskimi rozgrywkami, niż kwestie czysto sportowe. Jednym słowem płacą za to, że ktoś nie wystraszy się intensywności gry w ESA po kilku meczach oraz za to, że jeśli wejdzie w tę intensywność to nie rozsypie się jak szklanka. |
Cytat:
Żeby unaocznić - jeśli wierzyć transfermarkt (co do czego pewności nie mam), w całej historii polskiego zaplecza ekstraklasy zdarzyły się 4 (słownie: cztery) transfery wychodzące z drugiego poziomu rozgrywkowego za kwotę co najmniej 500k euro. Przy czym 2 (słownie: dwa) z nich w zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze tenże Żurawski i tenże Kosowski grali na poważnie w piłkę - w pierwszej dekadzie tego wieku - i dotyczyły tak naprawdę transferów bezpośrednio po spadku (Glik 2010 i Iwański 2008), w praktyce więc dotyczyły piłkarzy, którzy grali i zostali wypatrzeni w ESA. W praktyce w ostatnich 15 latach zdarzyły się więc całe 2 (słownie: dwa) takie transfery, z czego jeden cztery lata temu (Sobociński), drugi w tym roku (Bogacz). I żaden z nich nie ma za sobą success story. Takie to mamy te realia 2025 roku... i tak, oferta 500k euro za zawodnika z I ligi na tym tle jest ewenementem nawet w 2025 r. :P |
Bo I liga to parodia piłki nożnej. Nie oszukujemy się, te ligę mogą rotacyjnie odwiedzic co sezon 1-3 lepsze kluby po spadku z ekstraklasy plus gdzieś tam po latach gnicia w pierwszej lidze w końcu zespol zbuduje jakaś Wisła czy inny GKS Katowice. Ogólnie to jest wyścig paralityków o miejsca 3-6 i awans przez baraże, a 1-2 lepsze kluby zasłużenie awansują z top 2.
Dlatego zawsze mnie tutaj dziwi robienie z Rodado kota. Tak, dla Wisły to kot ale tylko dlatego że jesteśmy w dołku, największym w historii. Chłop się wyróżnia w Wiśle i I lidze ale wydaje się że już wyżej może być z tym ciężko bo jakoś nikt się za niego nie zabiją - a to coś znaczy. Z I ligi szansę mają wydostać się młodzi Polacy i taki Czubak, który był prawie równie jak Rodado skuteczny, w końcu transferu się doczekał itd To samo można napisać o każdym pilkarzu Wisły, czy to Kutwa w którym pokładamy nadzieję czy Carbo. I liga to jest piaskownica, doły ekstraklasy to tez kopanina ale wlansie ta ekstraklasa może być jedyną weryfikacja dla piłkarzy Wisły i innych pierwszoligowych kopaczy. Dlatego nikt za szrot I ligowy nie chce płacić bo zwyczajnie tu się kopie po czole a nie gra w piłkę |
Cytat:
Jak sobie przeleciałem na szybko to 500k ledwo łapie się do top20 transferów w ESA w tym okienku, to naprawdę nie są jakieś kosmiczne pieniądze, jak niektórym się wydaje. Wszyscy dość mocno trąbią, że pierwsza liga poszła w górę z poziomem. Przy fakcie, że wszyscy trzej beniaminkowie utrzymali się w bez problemu w ESA, jest chyba w tej ocenie coś więcej niż marketing. A, że jeden z nich, w którym jeszcze dość świeżo pamiętają te rozgrywki, postanowił zapłacić za kogoś 500k. Zdementowali to w ogóle? Bo jeśli to fake to zdementowaliby to na bank, żeby nie robić sobie pod górę z negocjacjami gdzie indziej, a jeśli maile poszły, to co najwyżej nie potwierdzą. I bynajmniej nie twierdzę, że on tam pójdzie i zostanie gwiazdą ligi, żeby któryś antyfan przypadkiem od razu się nie zesrał. Rozmawiamy wyłącznie o tym czy ktoś faktycznie mógłby tyle zapłacić za pierwszoligowego grajka. Cytat:
|
@Cymes dobrze piszesz
Dodalbym od siebie, że 1 liga wymaga bardzo dużej kreatywnosci/zmiany sposobu gry wzgledem szczególnie zespołów ktore spadaly z esa. Nagle musza sie przestawić z biernego grania w niskiej obronie na gre pro-aktywna. M.in dlatego ciężko co roku pozbierac sie beniaminkom (a juz chocby Ruch, ŁKS i Warta z zeszlego sezonu to modelowy przykład), którzy nagle musza byc stroną dominujaca żeby grać o cos. Z drugiej strony zespoly ktore wywalczyły awans mają juz ogarnieta faze atakowania dostaja w bonusie duzo wiecej miejsca z przodu. To moze tlumaczyc liczby Villara/Repki czy wczesniej choćby Kozubala. Najbardziej dostają w kość natomiast zawodnicy defensywni. U nich ciężko żeby przenieść 1:1 dokonania z 1 ligi do esa. |
Cytat:
Jak chce się zarabiać na transferach młodych to trzeba awansować do Ekstraklasy. Tylko wtedy wymagania co do piłkarzy też idą w górę. Cytat:
|
To działa w dwie strony, dotyczy trochę również zawodników defensywnych i generuje dziwne rzeczy nawet wewnątrz tej ligi. Wyciągasz takiego Mikulca ze spadkowicza, w którym przez parę lat nie widział na oczy nic poza rąbanką w niskich ligach. Wsadzasz go do drużyny, która ma piłkę i gra w piłkę, dajesz mu tą piłkę i nagle jest jedno wielkie łatafak, bo...przecież...kurła...to był klasyczny, wybiegany drwal i nic więcej. Podejrzewam, że nawet w klubie bardziej podchodzili do tego - Kiakos starter, Mikulec backup. Tak jak pisałem, kurewsko specyficzne rozgrywki.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Haha, tylko na wyjeździe.
Mecz z ŁKS w domu oglądałem już w tv |
Cytat:
Wisła w domu, Framat w domu Wisła w......., Framat w....... |
Nie napisałem że w domu. Napisałem że w tv.
Co jest pod tymi kropkami? |
Cytat:
Szczęśliwego lotu! :-p 19 sierpnia może lecisz? :> |
Cytat:
Cytat:
Ten jak dalej kłamie xD w p I e r d o l ;) |
Cytat:
FraMat pisze po polsku, a nie byle jak więc konstrukcja zdania wskazuje, że sens jest jak powyżej. |
Cytat:
. |
Dla jasności dla chomików:
Domowy mecz z ŁKS oglądałem w tv. Wyjazdowy z Tychami zastanie mnie w podróży służbowej. ps. 19 sierpnia w porze meczu jestem w Onesti (Rumunia) |
chomik,
niejasna jest Twoja logika i sposob odbierania jezyka polskiego. |
Cytat:
|
Panowie, z całym szacunkiem, ale o czym wy tu .......icie :lol:
Ja napieprzam F5, żeby poznać naszego nowego bocznego obrońcę, a wy mi robicie fałszywe alarmy. |
Cytat:
:p ps. Też czekam na wieści o wzmocnieniach/uzupełnieniach. Chociaż.... może sam samolot wystarczy? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:37. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl