Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Markus 23.07.2025 10:43

Między Jamesem a Dudą jest duża różnica możliwości, zarówno w destrukcji, odbiorze i asekuracji, jak i szybkości operowania piłką oraz zdolności do rzucania dobrych prostopadłych podań. Nigeryjczyk umie to robić, Duda wsławiła się głównie zwalnianiem akcji. W kwestii zaangażowania w grę też jest różnica między nimi na korzyść Nigeryjczyka, który nie pozwala sobie na takie truchtanie w niektórych meczach jak Duda.

Statystyki potwierdzające lepsze liczby Igbekeme w odbiorze, wygranych pojedynkach z rywalami, czy udanych podaniach można znaleźć na przykład na stronie Wyscout.com.

Nie dajcie się manipulować hejterkowi Jaroo.

masada 23.07.2025 11:12

Nie będzie go łatwo zastąpić, jednak prezentował pewien poziom i był wkomponowany w drużynę. Naprawdę szkoda, bo nie sądzę żebyśmy znaleźli lepszego następcę, miałem nadzieję że ten sezon będzie zagrany przez niego równiej niż poprzedni, bo możliwości ma całkiem spore.

No ale rozumiem, że jest taka konieczność - jeśli to jest cena za pozostanie Angela to oczywiście oceniam to jako dobry ruch.

Jaroo1 23.07.2025 11:15

Dobra markusik, nie ........ Wolfy pisał o podaniach i asystach. W tym lepszy jest Duda. Oczywiście możecie tu udawać, że Igbekeme ma super podania, szkoda tylko, że te podania nie przekładają się na asysty. Widocznie takie super nie są.
Jesteś jebanym hejterem wszystkiego co polskie.
Wychodzi na to, że Duda to totalny odrzut, beztalencie i nygus na boisku a mimo to zrobił więcej asyst niż Igbekeme xd Jakbyście mieli łajzy krztę honoru to byście albo powiedzieli, ze rzeczywiście ten Duda koniec końców skuteczność ma "dobrą" albo, że jednak Igbekeme jest tak samo cienki jak Duda, w praktyce, a nie w waszej teorii.

O tym, że jeden ma 30 lat i karierę za sobą - powinien wymiatać w I lidze, a drugi 21 lat i może się jakoś ogarnie jeszcze i rozwinie, nie wspomnę.
I mimo, że James początki kariery miał lepsze niż teraz, bo grał na II poziomie w Portugalii czy Hiszpani, mimo, że ogólnie jest lepszy od Dudy, mimo, że na I ligę wystarczy, to i tak jest szczochem do szczania nawet na poziom polskiej piłki. Kolejny ogór, któremu liżecie odbyt, tylko dlatego, że ma niepolskie nazwisko i nie przewraca się o własne nogi. Powtarzam, ten słabeusz Duda go zjada jeśli chodzi o statystykę asyst xd

leszekpw 23.07.2025 11:39

Marzeniem wytransferować tego marnego grajka Dudę.

Szewa 23.07.2025 11:58

Sprzedaż Zwolaka ma sens, bo gościu zarabiał dużo, pewnie troszkę pieniążków wpadnie, a w pierwszym składzie go nie widzę. Tylko głębia składu ucierpi, trzeba kogoś na zmianę, najlepiej sensownie grającego głową, żeby wchodził na ekipy murujące się w polu karnym.

grogoriogreg 23.07.2025 12:42

Zwoliński miał zapewne jeden z wyższych kontraktów w drużynie (może nawet nr 2-3 w zespole). Niestety przez połowę poprzedniego sezonu był zacięty i irytował swoją nieskutecznością (nic nowego u Niego). Gość ma 32 lata i jeśli coś na nim zarobimy (kwestia umowy z Rakowem) to powinniśmy być zadowoleni. A czy będziemy, to dowiemy się w momencie pozyskania nowego napastnika - za taką pensję powinniśmy być w stanie kogoś ogarnietego (na realia 1. ligowe) zatrudnić.

Jak już jesteśmy przy oszczędnościach na kontraktach zawodników - ciekaw jestem jaki jest plan działu sportowego na Igora Łasickiego. Przed nim ostatnie 5 miesięcy kontraktu, perspektywa gry w składzie mierna (4 rywali do gry w skladzie na dłuższych kontraktach), mam nadzieję, że nikt go nie rozważa jako backup dla Jarocha przy grze Lelevielda po lewej stronie boiska. Kontrakt równiez wysoki, a zdrowie nie pozwala na regularną grę. A nazwisko powinno bez trudu znaleźć mu nowego pracodawcę już w tym okienku transferowym (o ile go posklejamy, by był w stanie przejść testy medyczne).

Karherop 23.07.2025 12:50

Klub nie ściągnie juz kolejnego ŚO, przeciez mamy 4 zdrowych zawodników+ Łasickiego + pewnie na wiosne z Uryga.

Nikt też kontuzjowanego Łasickiego od nas nie weźmie. W zimie opuści naszą listę płac i taki zapewne mamy na niego plan.

grogoriogreg 23.07.2025 12:56

Przecież nie piszę o kupowaniu, tylko pozbyciu się zbędnego balastu. Zwłaszcza przy wciąż nieuzupełnionych brakach na innych pozycjach.
Okienko kończy się dopiero 8 września - do tego momentu zdążymy go poskładać na trytytki ;)

emjot 23.07.2025 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1650354)
Klub nie ściągnie juz kolejnego ŚO, przeciez mamy 4 zdrowych zawodników+ Łasickiego + pewnie na wiosne z Uryga.

Nikt też kontuzjowanego Łasickiego od nas nie weźmie. W zimie opuści naszą listę płac i taki zapewne mamy na niego plan.

zapominasz o Skrobańskim którego na L4 hojny pan prezes przedłużył o rok
w związku z czym poza 4 zdrowymi mamy 3 leczących się stoperów

takie cuda tylko w Wiśle

emjot 23.07.2025 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1650343)
Dobra markusik, nie ........ Wolfy pisał o podaniach i asystach. W tym lepszy jest Duda. Oczywiście możecie tu udawać, że Igbekeme ma super podania, szkoda tylko, że te podania nie przekładają się na asysty. Widocznie takie super nie są.
Jesteś jebanym hejterem wszystkiego co polskie.
Wychodzi na to, że Duda to totalny odrzut, beztalencie i nygus na boisku a mimo to zrobił więcej asyst niż Igbekeme xd Jakbyście mieli łajzy krztę honoru to byście albo powiedzieli, ze rzeczywiście ten Duda koniec końców skuteczność ma "dobrą" albo, że jednak Igbekeme jest tak samo cienki jak Duda, w praktyce, a nie w waszej teorii.

O tym, że jeden ma 30 lat i karierę za sobą - powinien wymiatać w I lidze, a drugi 21 lat i może się jakoś ogarnie jeszcze i rozwinie, nie wspomnę.
I mimo, że James początki kariery miał lepsze niż teraz, bo grał na II poziomie w Portugalii czy Hiszpani, mimo, że ogólnie jest lepszy od Dudy, mimo, że na I ligę wystarczy, to i tak jest szczochem do szczania nawet na poziom polskiej piłki. Kolejny ogór, któremu liżecie odbyt, tylko dlatego, że ma niepolskie nazwisko i nie przewraca się o własne nogi. Powtarzam, ten słabeusz Duda go zjada jeśli chodzi o statystykę asyst xd

jeśli chodzi o Twoją polemikę z Markusem
to pozwolę sobie zauważyć, że kluczowym słowem tu jest to wyboldowane
MOŻE

przy czym ja w to wątpię, ale ok MOŻE

natomiast w przypadku takiego Kutwy, nie używałbym słowa może bo chłopak pokazuje że można tu i teraz
a nie za xy lat jak to będzie może w przypadku Dudy

ps. i muszę powiedzieć, że nie jestem jebanym hejterem wszystkiego co polskie bo swego czasu wierzyłem w postępy Dudy i Sukiennickiego
ale się wyleczyłem (patrząc na to co robią, a raczej czego nie robią na boisku) do czego się przyznaję bez bicia :P

bridgeburner 23.07.2025 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1650315)
Raczej Duda na 10 niż Julius.

Ale skoro mieli kogoś przygotowanego za Rodado to raczej będzie transfer.

Nie jestem tak negatywnie nastawiony do Dudy jak sporą część użytkowników forum
Ale na 10 go nie widzę, kompletny brak dynamiki, fatalny strzał
Tam musi być ktoś kto zapewni liczby, będzie wbiegał w pole karne itd
Julius zdaje się w Tychach grał właśnie na 10
4-5 wzmocnień jeszcze by się przydało w takim układzie

Karherop 23.07.2025 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 1650355)
Przecież nie piszę o kupowaniu, tylko pozbyciu się zbędnego balastu. Zwłaszcza przy wciąż nieuzupełnionych brakach na innych pozycjach.
Okienko kończy się dopiero 8 września - do tego momentu zdążymy go poskładać na trytytki ;)

Ile znasz przypadków że kontuzjowany zawodnik rozstaje sie ze swojej woli przedwcześnie z klubem? Chyba tylko wtedy gdy konczy karierę

Tu ma codziennie opieke fizjo, lekarzy, bylby idiota gdyby na to poszedl.

@emjot, Skrobanskiego to w ogóle ciężko liczyć jako zawodnika 1 drużyny

pepe72 23.07.2025 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1650359)

W Mielcu Duda w środku się nie sprawdził, a Ertlthaler był jednym z lepszych.
Nie wiem ile zajmie Bashy ściągnięcie napadziora ale James nie przepracował okresu przygotowawczego więc raczej Duda do przodu, Rodado do przodu i czekamy na zastępstwo. Środek Carbo i Julius

emjot 23.07.2025 14:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1650360)
Ile znasz przypadków że kontuzjowany zawodnik rozstaje sie ze swojej woli przedwcześnie z klubem? Chyba tylko wtedy gdy konczy karierę

Tu ma codziennie opieke fizjo, lekarzy, bylby idiota gdyby na to poszedl.

@emjot, Skrobanskiego to w ogóle ciężko liczyć jako zawodnika 1 drużyny

Skrobańskiego po tym co widziałem w meczach rezerw trudno nawet zaliczyć do gracza rezerw

Patryko 23.07.2025 18:31

Zwoliński oficjalnie w Turcji.

Czy nasz nowy napadzior będzie mieć więcej niż 5 bramek strzelonych w sezonie 24/25?

Jaroo1 23.07.2025 18:44

Cytat:

jeśli chodzi o Twoją polemikę z Markusem
to pozwolę sobie zauważyć, że kluczowym słowem tu jest to wyboldowane
MOŻE

przy czym ja w to wątpię, ale ok MOŻE

natomiast w przypadku takiego Kutwy, nie używałbym słowa może bo chłopak pokazuje że można tu i teraz
a nie za xy lat jak to będzie może w przypadku Dudy

ps. i muszę powiedzieć, że nie jestem jebanym hejterem wszystkiego co polskie bo swego czasu wierzyłem w postępy Dudy i Sukiennickiego
ale się wyleczyłem (patrząc na to co robią, a raczej czego nie robią na boisku) do czego się przyznaję bez bicia
Spokojnie, ja tu się z normalnymi ludźmi nie kłócę - jedynie z debilami.
Napisałem o Dudzie i jego asystach bo wolfy skłamał mówiąc, że Duda jest gorszy w tym od Igbekeme. Markusik oczywiście nie mógł wytrzymać mojej odpowiedzi i musiał zareagować bo mu niegerysjkiego Hiszpana ktoś obraził.
Także tacy idioci, kłamcy i hejterzy śmieszą mnie.

A o samego Dudę to się tutaj nie ma co kłócić. Jedynie o to, że w pewnych statystykach jest tak samo słaby/dobry jak James. Może się Duda rozwinie, a może skończy jak Igbekeme, czyli spadnie z 2 ligi hiszpańskiej do 2 polskiej, tj Duda z I do III ligi polskiej.
Mnie śmieszy wynoszenie na piedestał przez fajnopolaków, tego szrotu z niższych zachodnich lig xd

bridgeburner 23.07.2025 19:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1650361)
W Mielcu Duda w środku się nie sprawdził, a Ertlthaler był jednym z lepszych.
Nie wiem ile zajmie Bashy ściągnięcie napadziora ale James nie przepracował okresu przygotowawczego więc raczej Duda do przodu, Rodado do przodu i czekamy na zastępstwo. Środek Carbo i Julius

Inaczej będzie wyglądał jak mu Carbo będzie trzymał środek
Duda się nadaje do regulowania tempa gry ale musi mieć asekurację za plecami a nie jako najbardziej cofnięty pomocnik

pepe72 23.07.2025 21:07

Dokładnie. Ja bym ustawił drużynę tak:
Rodado
Fred-Duda-Kuziemka
Ertlthaler-Carbo
Lelieveld-Kutwa-Biedrzycki-Jaroch.

Duda za plecami ma Juliusa do ataku i Carbo by chronił tyły.

wolfy 23.07.2025 21:44

Cytat:

Na środek pomocy też się nie nadaje.

Taki parasoks - ani dobry w ofensywie, ani w defensywie, a talent.

pepe72 23.07.2025 21:55

Nie ma Zwolaka, gdzieś go ustawić trzeba.

Karherop 23.07.2025 22:14

Cytat:

4-5?

Jak to widzisz?

Nie sciagniemy 5 zawodników do 1 skladu.

Sciagniemy wg mnie max 2 takich zawodnikow (LO i skrzydlo) + napastnika do rotacji, ew kogoś pokroju Zwolaka, ktory będzie raczej uzupełnieniem, bo mam nieodparte przeczucie że Jop będzie chcial jednak zagęścić środek pola kosztem wystawiania 2 napastników.

w idealnym świecie widzialbym 5 wzmocnień, ale chyba trzeba mierzyc siły (finansowe) na zamiary.

LucjuszWielki 23.07.2025 22:27

Liczyłem na 15 goli Zwolaka w tym sezonie, jak przyjdzie ktoś lepszy to super sprawa, ale znając życie przyjdzie taki Nikja lub Benito

https://x.com/LucKRK/status/1948132576587104541

s1mone 24.07.2025 08:11

Uważam, że puszczenie Zwolińskiego to dobry ruch. My przede wszystkim potrzebujemy regularności, aby pozostać liderem na dłużej. Zwoliński z regularnością był na bakier. To znaczy to był pan seria, najpierw seria świetnych meczy, następnie seria tragicznych. Z reguły ta druga była dłuższa. Wolę faceta, który prezentuje jedynie równy dobry poziom niż taką popieprzoną sinusoidę. Na sinusoidach nie da się budować.

Szneka 24.07.2025 08:23

może teraz tego Zjawińskiego z Polonii wziąć?

Karherop 24.07.2025 08:25

Nie sprzedadza nam. Raczej całkowicie odpuszcza polski rynek w poszukiwaniu zastępstwa.

Patryko 24.07.2025 08:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1650382)
może teraz tego Zjawińskiego z Polonii wziąć?

24-letni napastnik z dorobkiem bramkowym Angela.... nie stać nas :lol:

wolfy 24.07.2025 09:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1650381)
Uważam, że puszczenie Zwolińskiego to dobry ruch. My przede wszystkim potrzebujemy regularności, aby pozostać liderem na dłużej. Zwoliński z regularnością był na bakier. To znaczy to był pan seria, najpierw seria świetnych meczy, następnie seria tragicznych. Z reguły ta druga była dłuższa. Wolę faceta, który prezentuje jedynie równy dobry poziom niż taką popieprzoną sinusoidę. Na sinusoidach nie da się budować.

Zaraz, Ty chyba naprawdę wierzysz że napastnik gwarantujący regularność jest w naszym zasięgu finansowym...

:haha:

Najlepszy transfer napastnika i research przed nim przeprowadził Brzęczek :> Akurat Raków nie chce się pozbyć żadnego, pytanie czy Basha zna jakiegoś z gry w Grecji.

Tak czy siak w naszym zasięgu są gracze w typie Nikaja który - oczywiście - może wypalić. Albo nie.

A sprzedaż Zwolińskiego była nie tyle dobrym pomysłem co koniecznością. Biorąc pod uwagę tempo transferu warunki musiały być naprawdę dobre.

Witalis 24.07.2025 10:10

Nie jestem fanem wolfy'ego, ale znów ma rację. To trochę odklejka nie żałować Zwolińskiego pod względem sportowym. Finansowo i kadrowo to może dobra, a na pewno konieczna decyzja, ale sportowo tracimy sprawdzonego napastnika. Zwoliński potrzebował chwili, żeby zaskoczyć, ale jak już zaskoczył, to grał na przyzwoitym poziomie. Po Rodado i Carbo to był najlepszy zawodnik Wisły.

krysztal 24.07.2025 10:46

To ja po raz kolejny proponuję Podlińskiego z Siedlec.

bridgeburner 24.07.2025 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1650379)
4-5?

Jak to widzisz?

Nie sciagniemy 5 zawodników do 1 skladu.

Sciagniemy wg mnie max 2 takich zawodnikow (LO i skrzydlo) + napastnika do rotacji, ew kogoś pokroju Zwolaka, ktory będzie raczej uzupełnieniem, bo mam nieodparte przeczucie że Jop będzie chcial jednak zagęścić środek pola kosztem wystawiania 2 napastników.

w idealnym świecie widzialbym 5 wzmocnień, ale chyba trzeba mierzyc siły (finansowe) na zamiary.

Napisałem żeby się przydało, nie że ściągniemy
Do podstawy LO i skrzydłowy, do rotacji: napastnik,,6 i kolejny skrzydłowy
Chyba że w ciemno prawe skrzydło zostawiamy mlodziezowcom, to w takiej sytuacji faktycznie ściągać 2 nie ma za bardzo sensu

bridgeburner 24.07.2025 10:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1650391)
To ja po raz kolejny proponuję Podlińskiego z Siedlec.

A to jest wcale niegłupi pomysł
Myślałem już o tym zanim przyszedł Zwoliński, budżetowy klocek na gonienie wyniku akurat na obecne potrzeby

leszekpw 24.07.2025 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1650388)
Nie jestem fanem wolfy'ego, ale znów ma rację. To trochę odklejka nie żałować Zwolińskiego pod względem sportowym. Finansowo i kadrowo to może dobra, a na pewno konieczna decyzja, ale sportowo tracimy sprawdzonego napastnika. Zwoliński potrzebował chwili, żeby zaskoczyć, ale jak już zaskoczył, to grał na przyzwoitym poziomie. Po Rodado i Carbo to był najlepszy zawodnik Wisły.

O matko przyzwoitym poziomie? Jaka odklejka. Bardzo dobrze, że go pogoniono w pi... Jeszcze Dudę i byłaby bajka.

Jaroo1 24.07.2025 11:21

Być może to są pierwsze decyzje Moorea, który powiedział Zaskrońcowi, żeby się ogarnął z przepalaniem kasy na pensje. Został najlepszy, przepłacony Rodado, oprócz tego pozbyto się przepłaconego Zwolaka, nie nawalono kasy Igbekeme i pokornie wrócił na niezawyżonym kontrakcie, do tego liczba transferów do klubu jest niewielka w porównaniu do potrzeb czy poprzednich okienek. Do tego jest mniej transferów, wydają się bardziej na jakość a nie ilość, a oprócz już wcześniej zakontraktowanego magika Staszaka, Zaskroniec nie wynajduje nowych polskich talentów do Wisły.

Karherop 24.07.2025 11:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1650388)

Zawodnik który połowę rundy wiosennej nie zaczynał w podstawowym skladzie.

Po Rodado i Carbo mógł byc najlepiej oplacanym pilkarzem Wisły, ale że najlepszym?

Na wiosnę duzo ważniejszy dla nas byl James, Mikulec, Duarte a nawet Uryga,a moze i doliczyc Poletanovicia czy Baene którzy juz odeszli.

Myślę że przez pryzmat wplywu na grę Wisly będą w tej rundzie dla nas istotniejsi gracze, jak Kutwa, Leliveld czy przede wszystkim Ertlthaler.

Patryko 24.07.2025 11:41

Wytransferowaliśmy 32-letniego napastnika, któremu za niecały rok kończy się kontrakt, gotówkowo. Ja bym to rozpatrywał mimo wszystko w kategoriach sukcesu.

Arked 24.07.2025 11:42

Powiedzmy sobie jedną sprawę jasno. Z czysto sportowego punktu widzenia odejście Zwolińskiego jest osłabieniem. Nie komentuję kwestii finansowych.

Tego, że zawodnik był w klubie od roku i wkomponował się drużynę nie da się kupić. Chyba, że szczęśliwie trafisz na kogoś kto wkomponuje się w gre zespołu naturalnie od pierwszego meczu, ale to mało prawdopodobne.

emjot 24.07.2025 11:43

zgodnie z tym co pisze JK na "tłiterze"
istnieje prawdopodobieństwo, że w klubie zostanie tylko 1 napastnik (Rodado)
bo w tym momencie trudno rozpatrywać Kawałę jako gracza 1 składu (a nawet wchodzącego z ławki)

oby tylko AR się nie połamał

Patryko 24.07.2025 11:54

Nikaj to też teoretycznie napastnik, więc mamy w tym momencie trzech napastników w pierwszej drużynie.

Jeśli mamy brać kogoś na sztukę, żeby tylko obciążyć budżet, nie mając z niego żadnego pożytku, to już lepiej rzeczywiście nie brać nikogo.

emjot 24.07.2025 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1650404)
Nikaj to też teoretycznie napastnik, więc mamy w tym momencie trzech napastników w pierwszej drużynie.

Jeśli mamy brać kogoś na sztukę, żeby tylko obciążyć budżet, nie mając z niego żadnego pożytku, to już lepiej rzeczywiście nie brać nikogo.

fakt, Nikaj to niby też napastnik, nawet liczyłem kiedyś ile spotkań grał na 9
aczkolwiek ostatnio jak grał to na prawym skrzydle

Arked 24.07.2025 12:47

Nikaj to raczej napastnik na sztuki, potencjalnie 2 gole w sezonie, ale niech mnie przekona, że jest inaczej.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl