Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

El'kabat 08.07.2025 09:14

A ta nasza super blond gwiazda Sukiennicki już odszedł do Wiednia? :D

stary dziad 08.07.2025 09:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez black (Post 1649403)
Nie wiem czy to prawda ale Katowice mają chrapkę na Dudę,więc jeśli dadzą opdpowiednią kasę to trzeba go pogonić z pocałowaniem ręki bo ten zawodnik nic nie wnosi do drużyny.

Tak, zapewne sprzedamy Dudę bo to jest jeden z niewielu zawodników w obecnej kadrze, za którego możemy dostać kasę.
A przecie dziura budżetowa wciąż krzyczy: more, more piniędzy!.

A co najważniejsze, na pewno, powtórzę, NA PEWNO przyjdzie w jego miejsce ktoś lepszy:D

emjot 08.07.2025 09:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1649389)
Wisła bez Rodado ma skład na walkę o utrzymanie w 1 lidze polskiej.
Natomiast sama sprzedaż Angela jest koniecznością.
Wisła ma pilne długi do spłaty

nie wiem czy wisłezbaw też ma takie zdanie, że to są "pilne długi" :P

natomiast bardzo ciekawi mnie jaką kasę daje za Dudę Gieksa i czy latające w różnych miejscach w necie info o kwotach 600-800 tys. ojro to prawda
jeśli to prawda, to nawet bym się nie zastanawiał i bym go puścił za 650-700 od kopa

zawsze Basha w śmieciach wygrzebie jakiegoś przecinaka z Albanii lub innej Grecji :P za niego

El'kabat 08.07.2025 09:23

GKS za Dudę dawał milion złotych i to Wisła odrzuciła.
Jakby dawali 600-800 tys euro to by już tam był.

Manhunt. 08.07.2025 09:27

Ta za dude 600k euro xDDD

Watts 08.07.2025 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1649407)
czy latające w różnych miejscach w necie info o kwotach 600-800 tys. ojro to prawda

jakie to miejsca? kto dałby za gościa bez liczb już po wieku młodzieżowca chociaż pół miliona euro? :D

emjot 08.07.2025 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1649410)
jakie to miejsca? kto dałby za gościa bez liczb już po wieku młodzieżowca chociaż pół miliona euro? :D

twitter, goal, transfery.info
nie pamiętam gdzie jeszcze
dlatego mnie to zdziwiło

Watts 08.07.2025 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1649411)
dlatego mnie to zdziwiło

https://transfery.info/aktualnosci/w...wskiego/247402
faktycznie ktoś się powołał na Koźmińskiego, ale nie mogę znaleźć jego konkretnej wypowiedzi, przecież to niedorzeczna suma za Kacperka :) komuś się pewnie pokićkały waluty

El'kabat 08.07.2025 09:38

Tu jest prawdziwy artykuł i prawdziwa suma

https://www.goal.pl/1-liga/wiemy-ile...kow-nasz-news/

wolfy 08.07.2025 09:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1649411)
dlatego mnie to zdziwiło

Nie wierzę żeby tyle dawali.
Na portalach pisali o "kwocie zbliżonej do miliona", czyli poniżej 1 mln złotych.

Przypominam że za Krzyżanowskiego chcieliśmy od Włochów pół miliona euro, za 600-800 tys. to nawet nasi odklejeńcy w klubie by Dudę rowerem zawieźli do Katowic.
Rok temu oferowano nam za Kacpra 600 tys. zł BTW.

Myślę że milion złotych to bardzo dobra oferta za piłkarza który nie ma liczb w pierwszej lidze. Gdyby Duda faktycznie coś grał to byłaby inna rozmowa.

Jest tylko jeden klub gotowy dać pół miliona euro za leszcza z jakiejś śmiesznej ligi tylko dlatego bo jest młody. Niestety, tym klubem jesteśmy my i dzięki takim biznesom spadliśmy z Ekstraklasy i jesteśmy aktualnie na krawędzi bankructwa

emjot 08.07.2025 10:16

za 800 k. euro sam bym go zaniósł do Katowic

ale patrząc na daty tych artykułów to najpierw transfery rzuciły farmazona o ofercie 600-800 k. euro
a po 12 godzinach goal.pl przedstawił prawdziwą wysokość oferty

Arked 08.07.2025 11:05

Wiem, że Duda nie ma tutaj dobrej prasy, ale 800 tys. Euro za młodego Polaka, który na boisku wygląda jakby coś tam umiał (rzadkość!) to jest zupełnie normalna kwota. Tak, wiem, że Duda nie ma liczb. Ale trzeba jednak uczciwie wspomnieć, że na tej pozycji duuuużo lepsi zawodnicy często ich nie mają powalających. Kiedyś to sobie sprawdzałem, próbując sobie poradzić z faktem tego jakie liczby mają nasi środkowi pomocnicy. Tutaj np. niejaki Modrić i Kross:

https://i.imgur.com/5tr4oxv.png

Mimo wszystko nie sprzedawałbym Dudy lekką ręką, bo na jego miejsce nie ma nikogo o podobnej charakterystyce. Nie sądzę, żeby ta drużyna mogła efektywnie grać z dwoma kołkami na środku pomocy. Posiadanie piłki to nasza proteza gry obronnej.

Levis88 08.07.2025 11:10

Porównałes Kacpra Dude z Krossem i Modricem?
-.-"

wolfy 08.07.2025 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1649416)
Wiem, że Duda nie ma tutaj dobrej prasy, ale 800 tys. Euro za młodego Polaka, który na boisku wygląda jakby coś tam umiał (rzadkość!) to jest zupełnie normalna kwota. Tak, wiem, że Duda nie ma liczb. Ale trzeba jednak uczciwie wspomnieć, że na tej pozycji duuuużo lepsi zawodnicy często ich nie mają powalających. Kiedyś to sobie sprawdzałem, próbując sobie poradzić z faktem tego jakie liczby mają nasi środkowi pomocnicy. Tutaj np. niejaki Modrić i Kross:

Mimo wszystko nie sprzedawałbym Dudy lekką ręką, bo na jego miejsce nie ma nikogo o podobnej charakterystyce. Nie sądzę, żeby ta drużyna mogła efektywnie grać z dwoma kołkami na środku pomocy. Posiadanie piłki to nasza proteza gry obronnej.

Żeby sobie trzymać takie pseudotalenty jak Duda licząc że nagle wypalą to trzeba mieć stabilną sytuację finansową.

Właśnie szykujemy się do sprzedaży Rodado dzięki któremu w ogóle tematem były baraże a nie walka o utrzymanie. Pozostali najlepsi piłkarze którzy dawali liczby (z czego jak rozumiem Duda jest wg. Ciebie zwolniony) już odeszli. Jeśli nie dojdzie do transferowego cudu to czeka nas bardzo emocjonujący sezon i nie będą to raczej emocje pozytywne.

Mógłbym napisać co myślę o postach takich jak wyżej i porównywania Modricia czy Krossa do Kacpra, ale myślę że w tym przypadku nie jest to konieczne.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Levis88 (Post 1649417)
Porównałes Kacpra Dude z Krossem i Modricem?
-.-"

Dwa sezony temu inny (?) piękny umysł porównywał Krzyżanowskiego z Mbappe.
Upały?

Watts 08.07.2025 11:26

Arked,

Duda oprócz liczb nie ma tego co odróżnia dobrych piłkarzy od przeciętnych - powtarzalności

argumenty o liczbach nieprotokołowych jak gole i asysty, tylko o wpływie na grę przyjmuję i do pewnego stopnia akceptuję, może bez porównań do Modricia i Kroosa :D

nie sprzedawałbym go ani za 150 tysięcy euro, ani za 200, może przy 250 bym się zastanowił, dlaczego? przy naszym szczęściu do transferów można przewidywać, że zastępca raczej nie byłby lepszy, za to na pewno droższy w utrzymaniu, ale nie wiążę tego z domniemanymi postępami w rozwoju czy jakimś innym cosiem przestawiającym się w głowie pewnego pięknego dnia

i nie, 800 tysięcy euro za Kacpra Dudę to nie jest normalna kwota

emjot 08.07.2025 11:27

Cytat:

La liga i II poziom rozgrywkowy w Polsce

aha

emjot 08.07.2025 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1649418)
Żeby sobie trzymać takie pseudotalenty jak Duda licząc że nagle wypalą to trzeba mieć stabilną sytuację finansową.

Właśnie szykujemy się do sprzedaży Rodado dzięki któremu w ogóle tematem były baraże a nie walka o utrzymanie. Pozostali najlepsi piłkarze którzy dawali liczby (z czego jak rozumiem Duda jest wg. Ciebie zwolniony) już odeszli. Jeśli nie dojdzie do transferowego cudu to czeka nas bardzo emocjonujący sezon i nie będą to raczej emocje pozytywne.

Mógłbym napisać co myślę o postach takich jak wyżej i porównywania Modricia czy Krossa do Kacpra, ale myślę że w tym przypadku nie jest to konieczne.

Dwa sezony temu inny (?) piękny umysł porównywał Krzyżanowskiego z Mbappe.
Upały?

z Rodado i tym co nam zapewniła AI szacowałem nas na ok. 10 msce w nowym sezonie
bez R. czeka nas 14-15
o ile nie gorzej

IncognitoTSW 08.07.2025 11:40

Cytat:

Mocno przygrzało...

wolfy 08.07.2025 11:42

Ja pewną nadzieję upatruję w tym że Dudą podobno interesuje się Pogoń, której nowy właściciel chce ewidentnie pokazać faka "dziennikarzom" którzy robili z niego dziada i oszusta. Jak będziemy mieli farta to z przyczyn PR-owych może trochę przepłacą.

Ale 800 tys. euro? Ludzie, na jakiej planecie wy żyjecie?

Patryko 08.07.2025 11:54

800k nie, ale 400-500k euro jest spokojnie do wyjęcia.

IncognitoTSW 08.07.2025 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1649425)
800k nie, ale 400-500k euro jest spokojnie do wyjęcia.

Duda jest warty 500 k euro pod warunkiem, że trzyma w walizce 400 k euro

sevenheaven 08.07.2025 12:47

Jeśli sprzedamy Rodado to może zainteresujmy się tym dryblasem 1.93 Tettehem, który jest też na celowniku Widzewa :) przydałby się na nasze milion wrzutek, ale zapewne kosztowałby równie dużo..

doktor granat 08.07.2025 12:47

@wolfy
Uważasz, że po tym jak pogoń podpisze witsela to będzie miała jeszcze kasę na Dudę?

Arked 08.07.2025 13:17

Nie porównałem Dudy do tych zawodników jako skala talentu tylko do przykładowych środkowych pomocników w drużynie dominującej w swojej lidze, w której ciężar zdobywania bramek spoczywa na skrzydłowych, napastnikach i stałych fragmentach gry. W takiej drużynie środkowy pomocnik nie tylko niewiele strzela, ale i niewiele asystuje. Nie ma wielkiego znaczenia jaki to poziom i jaka liga. Specjalnie użyłem jak najbardziej jaskrawego przykładu i zawodników o niewątpliwej klasie sportowej. Czytajcie proszę ze zrozumieniem. Niektórzy chyba zrozumieli, że uważam Dudę za polskiego Modrića.

To porównanie odnosi się zresztą nie tylko do Dudy ale i do Igbekeme czy Carbo. W sensie ich rola i wpływ na grę są większe niż to wygląda na pierwszy rzut oka.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1649423)
Ja pewną nadzieję upatruję w tym że Dudą podobno interesuje się Pogoń, której nowy właściciel chce ewidentnie pokazać faka "dziennikarzom" którzy robili z niego dziada i oszusta. Jak będziemy mieli farta to z przyczyn PR-owych może trochę przepłacą.

Ale 800 tys. euro? Ludzie, na jakiej planecie wy żyjecie?

Chyba nie bierzesz cały czas poprawki na to jakie absurdalne ceny płaci się za zawodników tylko ze względu na to, że są młodymi Polakami potrafiącymi prosto kopnąć piłkę. Naprawdę niewiele trzeba, żeby wołać za zawodnika milion Euro.

wolfy 08.07.2025 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1649431)
@wolfy
Uważasz, że po tym jak pogoń podpisze witsela to będzie miała jeszcze kasę na Dudę?

Na pewno nie 800 tys. euro, ale może koło 200.
Od razu zaznaczam że fantazjuję (ale nie tak jak niektórzy tutaj).

@Arked - wołać to możemy nawet 5 milionów euro. W ten sposób swego czasu nie sprzedaliśmy Plewki i Gruszkowskiego za jakieś 1,5 miliona euro, bo wg. geniuszy w klubie to było za mało.
Plewka rozwiązał w końcu kontrakt za porozumieniem stron (czyli dopłaciliśmy), a Gruszkowski poszedł za 250 tys. co okazało się i tak złotym interesem.

Reszty wywodu na serio nie chce mi się komentować.

Arked 08.07.2025 14:03

Mi nie chodzi o to, ile za niego mamy wołać tylko, że jego cena na naszych chorym rynku transferowym jest większa niż ci się wydaje.

emjot 08.07.2025 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1649433)
Nie porównałem Dudy do tych zawodników jako skala talentu tylko do przykładowych środkowych pomocników w drużynie dominującej w swojej lidze, w której ciężar zdobywania bramek spoczywa na skrzydłowych, napastnikach i stałych fragmentach gry. W takiej drużynie środkowy pomocnik nie tylko niewiele strzela, ale i niewiele asystuje. Nie ma wielkiego znaczenia jaki to poziom i jaka liga. Specjalnie użyłem jak najbardziej jaskrawego przykładu i zawodników o niewątpliwej klasie sportowej. Czytajcie proszę ze zrozumieniem. Niektórzy chyba zrozumieli, że uważam Dudę za polskiego Modrića.

To porównanie odnosi się zresztą nie tylko do Dudy ale i do Igbekeme czy Carbo. W sensie ich rola i wpływ na grę są większe niż to wygląda na pierwszy rzut oka.

Chyba nie bierzesz cały czas poprawki na to jakie absurdalne ceny płaci się za zawodników tylko ze względu na to, że są młodymi Polakami potrafiącymi prosto kopnąć piłkę. Naprawdę niewiele trzeba, żeby wołać za zawodnika milion Euro.

jednak powinieneś poważnie się zastanowić nad tym co piszesz...

Arked 08.07.2025 14:20

Nad czym konkretnie? Napiszę to najprościej jak się da, bez przykładów, które widocznie odwracają uwagę od sedna mojej wypowiedzi: w naszym systemie gry środkowi pomocnicy nie będą strzelać wielu bramek i zaliczać wielu asyst. Nawet dużo lepsi zawodnicy niż nasi tego nie robią.

Szneka 08.07.2025 14:25

Ardit Nikaj podpisał. czyli na skrzydłach on i Duarte. Ten Lielevild jako wahadłowy to od biedy na skrzydle może pograć?

Arked 08.07.2025 14:31

Lelieveld zagrał 1 mecz na prawym skrzydle i 50 jako prawy pomocnik. Więc od biedy może tak.

pepe72 08.07.2025 14:41

Ardit Nikaj wypożyczony do 2026, opcja transferu
https://wislakrakow.com/posts/ardit-...-gwiazdy/11381
https://www.transfermarkt.pl/ardit-n...spieler/672030

ur: 24 mar 2002
wzrost: 1,82
pozycja: Środkowy napastnik, prawonożny
Klub wypożyczający: KF Skënderbeu

FraMat 08.07.2025 18:55

Fajnie. Całe 3 cm wyższy od Rodado i tylko 2 cm niższy od Zwolaka. Na wrzutki w pole karne jak znalazł.
Bardzo przemyślany ruch z pewnością.

Brawo szefie.

emjot 08.07.2025 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1649452)
Fajnie. Całe 3 cm wyższy od Rodado i tylko 2 cm niższy od Zwolaka. Na wrzutki w pole karne jak znalazł.

Brawo szefie.

no nie
on gra na wszystkich trzech pozycjach z przodu: lewy, prawy i środkowy napastnik

Wystarczy popatrzeć na staty: od debiutu we wrześniu 2021 do końca kwietnia 2025 zagrał 74 spotkania (przy wejściu na boisko transfermakrt nie pokazuje na jakiej pozycji gra)

z czego 16 spotkań jako prawy napastnik
jako lewy napastnik 24

jako środkowy napastnik zaledwie 13

ps. ostatnie 10 spotkań grał jako prawy napastnik

FraMat 08.07.2025 19:32

Jasne, ale rozumiem, że pewnie docelowo ma zastąpić Rodado?

wolfy 08.07.2025 19:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1649456)

Podobno bardziej na skrzydło się nadaje.

Arked 08.07.2025 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1649456)

Wątpię. Będzie rzucany od lewej, przez środek, do prawej. Raczej głównie na skrzydła. Wg mnie do środka bardziej nadaje się Duarte niż on.

pepe72 08.07.2025 22:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1649452)

Brawo szefie.

Jakby do Wisły przyszedł Messi to byś narzekał, że prawy napastnik i tylko 1,70 cm. :>
Piłka nożna to nie koszykówka więc wzrost napastnika nie jest najważniejszy.

FraMat 09.07.2025 06:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1649469)
Jakby do Wisły przyszedł Messi to byś narzekał, że prawy napastnik i tylko 1,70 cm. :>
Piłka nożna to nie koszykówka więc wzrost napastnika nie jest najważniejszy.

O czym świadczą tysiące wrzutek w pole karne naszych skrzydłowych, które potem nie docierają do Rodado.

wolfy 09.07.2025 08:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1649475)
O czym świadczą tysiące wrzutek w pole karne naszych skrzydłowych, które potem nie docierają do Rodado.

Rodado strzelił sporo bramek głową. Problem raczej z tym że 95% wrzutek jest złych.
Od czasu Muli nie mieliśmy skrzydłowego z wrzutką.

Markus 09.07.2025 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1649478)
Rodado strzelił sporo bramek głową. Problem raczej z tym że 95% wrzutek jest złych.
Od czasu Muli nie mieliśmy skrzydłowego z wrzutką.

Tak naprawdę bocznego pomocnika z jakościową wrzutką nie mamy od czasów Kamila Kosowskiego ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:41.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl