![]() |
funkykoval, pepe72
Pomijam różne źródła około klubowe, ale to wiadomo każdy będzie kwestionować. Natomiast wystarczy dobrze wgryść się w Raporty Deloitte i w sprawozdanie Wisły za 2017 (w którym są też informacje za 2016) Przychody Wisły w 2016 wyniosły 29,8mln a koszty 32,8mln. Strata 3mln pln, przy czym jednak jest w tym 1,3mln aktualizacja aktywow niefinansowych (czyli zabieg księgowy niewpływający na przepływ pieniądza). Natomiast W 2017 Przychody wyniosły 39,3mln, a koszty 39.1. To jest punkt wyjściowy - POTEŻNY wzrost kosztów w 2017, którego w żaden sposób racjonalnie nie można uzasadnić. Ale dodatkowo, diabeł tkwi w szczegółach. Bo w 2016 księgowo występuje 1,3mln utraty wartości na aktywach, do tego odsetki 1,2mln, które w 2017 wyniosły już połowe tej kwoty, czyli już się robi kolejne 2 mlny różnicy na rzeczach które mocno wpływaja na cash flow. Wspomnianie jest, że dług do TF za Wisłe (ok 6mln) to dług TS a nie SA. Owszem, to prawda. Tyle że na to zobowiązanie jest cesja na prawach telewizyjnych które są ujęte w przychodach. Nie wiem jak wygląda konstrukcja prawna tego, ale to w pewnym sensie jest tak że jeśli 1mln rocznie z praw zabiera TF, to jest to ujęte w przychodach, ale fizycznie SA tych pieniędzy nie dostaje. To tak jakby SA dostała te pieniądze, ale TS automatycznie zrobiłby dywidende żeby zapłacić to od TF. Więc w praktyce już za 2017 jest o 1 mln mniej. Na papierze, budżet się spiał w 2017 tylko i wyłącznie, że zarobiono na transferach 11,5mln (co nawet jest w raporcie Deloitte i widać to też w sprawozdaniu finansowym). Natomiast jeśli chodzi o czystą gospodarność, to już na sprawozdaniu widać jak budżet był tragicznie planowany - o ile w 2016 zanotowano 0,35mln zysku na działalności ze sprzedaży tj wyklucza transfery i to jest coś w oparciu o co Deloitte pokazuje przychody i procentowe koszty funkcjonowania 1 druzyny, a pondato w oparciu o to powinno planować się budżet, to w 2017 przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 26mln, zanotowano 10mln czyli 40% straty - coś takiego to jest potężna niegospodarność i niezrównoważony sposób prowadzenia/rozwoju firmy. Czyli żeby budzęt się spiał, wliczono w to POTENCJALNE wpływy ze sprzedaży zawodników. I ok 2017 się jakoś spiał. Problem w tym, że on nie miał sie jakoś spinać, tylko trzeba było generować zyski żeby zmniejszać zadłużenie - jak można było mówić że SA zmniejsza zadłużenie skoro w praktyce 2017 był na stracie 800 tyś? No i przechodzimy teraz do roku 2018, w którym budżet jest oparty dokładnie o POTENCJALNĄ sprzedaż zawodników. W 2018 koszty funkcjonowania zwiększyly się o czym pisał Karcz w GK - chodziło o Carillo i jego sztab, plus Mitrovic i Palcic. Wg Karcza przez pol roku kosztowali klub ok 2mln pln. W zimie nikt nie odszedł, w lecie sprzedano Carlitosa za 2 mln pln, ale pozyskano Lisa za 0,5mln pln. Skoro za 2017 średnio tracono 5mln na rundę, a w rundzie wiosnnej te koszty wzrosły o kolejne 2mlny (Ramireza cały czas opłacano) to wynika z tego że strata mogła wynieść nawet 7mln, owszem jacyś tam kolejni drobni reklamodawcy doszli, troche pewnie jeszcze ruszyla sie sprzedaż pamiątek, do tego spłacono wcześniej innych zawodników bo się napalili na puchary. Jednak ani nie było pucharów, ani nie sprzedano Carlitosa za planowaną cene - 8mln (w zimie była już ofeta z Chin za 2mln euro, a wlecie, z resztą o czym MS mówiła, było kilka innych ofert które Carlitos odrzucał). Od Legii Wisła dostała 2mln pln i właśnie ok te brakujące 6mln pln to jest coś co wygenerowało ok 4-5mln dziury za pierwsze 6 miesięcy. W kwestii zadłużenia do miasta to na koniec 2017 o czy się mówiło, było ok 7mln (ZIKIT + ZIS + Odsetki). Spłacono 1mln, natomiast długo powiększył się o kolejne 1,5mln za pierwsze 6 miesięcy 2018 więcj jest ponownie ok 7 mln. Z jednej strony faktycznie znacząco obniżono koszty funkcjonowania 1 drużyny, natomiast w kolejnych 1,5 roku odpada nam 4mln wpływow z ESY, a jedynie wartość umowy zwiększyła się z 1,2mln na ok 2mln pl rocznie (od lipca). Wg raportu Deloitte koszty funkcjonowania 1 druzyny w 2016 wyniosły 16 mln a w 2017 ponad 20mln, w pierwszej polowie 2018 pewnie jakieś 12mln. Później te koszty ścięto. Ale i tak można założyć że z 1.2-1.4 mln miesiecznie to płatność do zawodników więc już to daje z 5mln zadluzenia do zawodników. Tylko trzeba pamiętać że zadłużenie do zawodników to jedno, a drugie to zaległości podatkowe w stosunku do Urzędu Skarbowego które też są w milionach.. Więc owszem, sprzedaż Arsenica za jakieś 5 mln pln + wpływy z karnetów i jakoś można próbować ciągnąć do lata. Problem w tym że to tylko pozwoli na to żeby długi się nie zwiększały, ale wykonalność z innych długów będzie wchodzic + potencjalnie zrywanie kontraktów. Owszem, spłacono Jovanica czy Jovanovica, ale dług się nie pomniejszył, jak mógł skoro klub nie wygenerował zysku zeby na to mieć? Zapozczył się na 3mlny (W tym ponad 1mln od Ziętka) o czym też jest mowa w sprawozdaniu. Więc podsumowując - zadłużenie się zwiększyło o ok 5mln głównie z powodu uzyskania tylko 2 a ni 8 mln pln za Carlitosa które były ujęte w budżecie. PS. To piwo będzie tylko U Wislakow? Szkoda ze tylko 600 butelek, - American Pale Ale? Na dzień dobry wziałbym z 2 kraty :) |
@rafalp_r22
Z tego co piszesz to przejęcie SA przez inwestorów będzie dodatkowo utrudnione bo coś trzeba zrobić z długiem TS i cesją praw. Poza tym potencjalne wpływy ze sprzedaży w budżecie oznaczają, że Wisła jest pod ścianą i może się powtórzyć przypadek Carlitosa. . |
W temacie piwa. Jak deklaracje przełożą się w czyny (trochę piję do składanych deklaracji w zakresie przystąpienia do Socios) to sprzedaży nie będzie bo rozejdą się tak jak bilety na derby :).
ps. Przed meczami jest czarno od ludzi przed restauracją wiec nie za bardzo rozumiem stwierdzenie że restauracja świeci pustkami. |
Proponuję osobny temat piwny :)
|
Cytat:
Tez uważam, że 600 piw to trochę marna liczba. Pewnie chodzi o konieczność zapłaty od razu. Ale brawa za inicjatywę. No i... czekamy na możliwość zakupu |
A ja uważam że liczba jak na początek super - rozejdzie się , będzie smakowało to się domówi a mała liczba sprawi większą mobilizację klientów ;)
|
Ja wiem, że teraz jest moda na różne pale ale dolnej filtracji poczwórnej fermentacji ważone przy pełni księżyca, ale jest jakaś szansa, że następnym razem pojawi się lager albo pils?
|
Faktcznie, Pracowania Piwa ma też w ofercie lagera, ale ja osobiście preferuję ale.
Dobry ruch. Chociaż pewnie, jak teraz wypali (a wypali) to może oferta zostanie poszerzona |
Cytat:
normalne piwa tez ludzie pija :P |
Cytat:
|
Cytat:
|
Odnośnie piwa to zajebista wiadomość, chociaż miłośnicy lagerów mogą być zszokowani czemu takie gorzkie :lol:
|
Wisła Kraków ogłosiła przetarg na sprzedaż 97,55% akcji cena 13,5 miliona
|
Cytat:
To nie ma nic wspólnego z naszą Wisełką !!!! Przypadkowa zbieżność nazw , tamci to jakaś firma ,mająca w zasobach m.in taki czerwony budynek na 29-tego listopada , na Prądniku , przy wiaduktach kolejowych . |
Cytat:
|
Miga skompromitował się po całej linii. Przeczytał tytuł i nie zauważył że to inny podmiot (że to sp. o.o. a nie S.A.). Rzetelność "dziennikarska". Ten człowiek jeszcze bardziej się pogrążył. Tytuł idioty roku ma jak banku w swoim środowisku.
|
W swoim środowisku to on ma takich dzbanów całe stadko. Tak po prostu wygląda teraz dziennikarstwo :)
|
On tego tweeta wrzucil doslownie kilka sekund po tym jak laszi strollowal tym newsem na shoutboxie:D Nie dosc, ze nie weryfikuje, to jeszcze infromacje czerpie z forum. Pan dziennikarz:lol:
|
Cytat:
Wychodzi na to że nie tylko forum jest bogatym źródłem wiedzy dla "dziennikarzy" ale również shoutbox. To istny newsroom o Wiśle i nie tylko. ps. Przynajmniej forma Wisła Kraków Sp. z .o.o. dostała darmową reklamę na cała Polskę. Dzięki Midze przetarg dojdzie do skutku i jeszcze na tym więcej zarobią. Może on ma jakiś procent od takich fake bewsów ? :) |
Ja wiem, że pojęcie "dziennikarza" w dzisiejszych czasach straciło na znaczeniu, ale to co odwalił "redaktor" Zmięty to naprawdę kpina...
Jak to powiedział klasyk: gość k..a pier...nięty |
Dałem się nabrać.....
|
Co na to Jadczak ???
|
Ten Miga to jest prze huj
|
Wczoraj Brzęczek w Stanie futbolu powiedział, że zimą Kuba zmieni klub.
Na LvBet wleciał już kurs na to w jakim klubie zagra Błaszczykowski. O dziwo, stawiając na Wisłę zarobić można najmniej. Kurs wynosi bowiem 1.3, na inny polski klub 51.0 ;D Chyba wszyscy zaczynają się oswajać z tą myślą. Nie powiem, byłoby to spore wzmocnienie. Ciekawe jak będzie wyglądać operacja. Czy zawodnik rozwiąże kontrakt, czy jednak znajdziemy jakiegoś inwestora który wyłoży kasę? Odnośnie Migi to chłop się skompromitował. Myślę, że kompletnie można już odrzucić jego wiarygodność w kontekście zmian właścicielskich u nas. Nawet jeśli ktoś, nie zrobił tego po wydarzeniach związanych ze Stechertem. |
Cytat:
|
Nie nic, jasnym jest, że powrót Kuby do Polski możliwy jest do rozpatrzenia tylko pod kątem WK.
Bardziej chciałem zwrócić uwagę na kurs na nas właśnie. Najniższy ze wszystkich, niemal pewniaczek :-) |
Kto się trochę bawi w bukmacherkę, wie jak to z tymi pewniaczkami jest. ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie powiem, ogromna kompromitacja Migi (żeby to pierwsza?). Wiem , że można być naiwnym i pędzić za sensacja , ale że aż tak? Zaleciłbym zmianę profesji. |
https://sport.onet.pl/pilka-nozna/ek...krakow/e9nv3km
Coś o Kubie i nowych właścicielach Wisły - od Mateusza Borka |
Dotrwać do zimy a potem jak Kuba przyjdzie to jestem pewien że bedzie dobrze , gość ma kontakty w swiecie biznesu może przyprowadzi jakiegoś sponsora-inwestora
|
Borek wypowiada się dość pewnie.
,,Mają się w tej chwili pojawić nowi właściciele w Wiśle Kraków" Pamiętam, że wcześniej Borek był jednym z pierwszych którzy wspominali o nowych, niemieckich właścicielach Lechii Gdańsk. Tam jego wypowiedzi były bardziej stonowane, tutaj wydaje się być przekonany. Dodatkowo twierdzi, że zna jednego z tych ludzi i że są to bogate osoby. Ostatnio wypowiadał się na tym forum użytkownik pvD, który z tego co kojarzę raczej jest poważną osobistością, często zamieszcza mądre wpisy. On twierdzi, że od rudy wiosennej będzie nowy właściciel, który spłaci długi, i wpompuje troszkę kasy do klubu ale bez szaleństw, jednak powiedzmy sobie szczerze, że w naszej sytuacji to byłoby szaleństwo. Spłata długów to byłby ogromny krok naprzód. Oby!!!! |
Borek najprawdopodobniej odgrzał kotleta z inwestorami ( pewnie bardziej strażakami ) w postaci panów Ziętka i Kwietnia co w połączeniu z potencjalnym przyjściem Kuby Błaszczykowskiego rozgrzało sporą część kibiców, jak zwykle zresztą w podobnych sytuacjach. Użytkownik z Twittera, który trafnie namierzył Bragiela jako pierwszy wytypował teraz właściciela Drutexa i zabawa rozpoczęła się na dobre.
https://twitter.com/ark0vsky/status/1059424743655440384 |
Jeżeli prawdą jest, że powrót Kuby jest bliski i dodatkowo, że kasa na kontrakt Kuby będzie pochodzić spoza klubu, to zmiany właścicielskie stają się coraz bardziej prawdopodobne. Kuba to nie jest perspektywiczny piłkarz w którego ktoś mógłby zainwestować by się w Wiśle odbudował a następnie zarobiłby na transferze Kuby do zagranicznego klubu. Przyjście Kuby idealnie wpasowywałoby się w obraz promocji wizerunkowej nowego właściciela. Jakoś nie chce mi się wierzyć by ktoś wyłożył grubą kasę tylko po to by znów zobaczyć Kubę w koszulce Wisły, nie dostając nic w zamian.
|
o ile do tej pory zmiany właścicielskie to było sci-fi , tak po skoordynowanym ataku CBS i TVN , a co za tym idzie odsunięcia od władzy dotychczasowego układu (moim zdaniem najlepszego mozliwego , ale to osobny temat) , faktycznie można oczekiwać zmian , bo raczej nie ma teraz w TS osoby która byłaby dalej tak efektywnie zarządzać co zresztą widać po wynikach od czasu meczu z Lechią , pusty śmiech mnie ogarnia jak w meczówkach czytam wasze analizy sportowych przyczyn takiego stanu rzeczy...
|
Całe te gadki o zmianach właścicielskich to moim zdaniem bujda na resorach.
Temat gdzieś tam się przewija, ale nie jest wcale blisko do zakupu akcji. Zwykła handlowa sytuacja - jest towar do sprzedaży to są i zapytania. Nic więcej. A już Kuba jako twarz "punktów sprzedaży" - czyli w domyśle słonecznych aptek - to absurd, biorąc pod uwagę że apteki są objęte ustawowym zakazem reklamy... |
Apteki nie moga byc reklamowane.
|
A ja podrzucę może i s-f, ale Kuba był związany wizerunkowo z jakąś firmą - Drutex? Oknoplast? Czy trop nie powinie iść w tą stronę? Nie jako jedyny właściciel, ale jako udziałowiec?
|
Cytat:
|
Te większe podmioty obchodzą ten zakaz reklamując swoje hurtownie:) Co prawda ten hipotetyczny nowy właściciel też mógłby iść w tym kierunku ale chyba nie poprzez wizerunek Kuby? Trochę grubymi nićmi szyte, ale kto wie...
Ja osobiście wątpię |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:47. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl