![]() |
Każdy kto narzeka na Gaszyńskiego po niecałym pół roku rządów niech sie zastanowi, o czym pisze. Wisła nie zmieni nagle swojej kondycji nawet z najlepszym prezesem piłkarskim. Wisła była w okolicach 5. miejsca w poprzednich sezonach i teraz też jest w tej samej okolicy, wiec to nie wina nowego prezesa, że w jakiś cudowny sposób nie wyciągnął zespołu na wyższy level bez dodatkowego budżetu.
Gaszyński dobrze radził sobie w poprzednich korporacjach, wiec ten marazm który panuje obecnie w Wiśle to nie jego wina tylko tych którzy siedzą w Wiśle od tych kilku lat. Ciągłe zmiany prezesów i trenerów to nie sposób na wyjście na prostą. Poza tym nie wyobrażam sobie, aby Wisła musiała płacić kolejne pieniądze za zerwany przedwcześnie kontrakt. A atmosfera, która panuje teraz wokół prezesa jest wynikiem artykułów, które nic nowego nie wnoszą, a często wprowadzają w błąd tak, jak ostatnie dwa artykuły w DP, w których znajdują sie przekłamania i negatywne odczucia autora, które w obiektywnych mediach nie powinny mieć miejsca. Ewidentnie wygląda to jak nagonka na obecnego prezesa, który mimo że nie ma się czym pochwalić, to również nie jest powodem problemów w Wiśle. |
Kilka dni temu Gaszyński prosił o dobry klimat wokół klubu, w tym również dziennikarzy jak i kibiców.
A w odpowiedzi ma podgryzające artykuły w prasie i malkontentów na forach. Witaj Polsko. Dajcie chłopu pracować. Business to nie reset bazy danych Football Managera. |
Cytat:
Czyli w tych prognozach zakłada pan awans do fazy grupowej europejskich pucharów? - Nie, prognoza jest konserwatywna, czyli uwzględnia tylko wynik w ekstraklasie, a dokładniej nagrodę za miejsce na koniec sezonu. Do wniosku wpisaliśmy zajęcie co najmniej czwartej pozycji, a aspirujemy do miejsca na podium. ************************************************** ********************************* W dwóch pierwszych pkt się zgadzam (w styczniu nikt nie wiedział, że 4 miejsce to będą puchary). Z założeniem frekwencji 5 tys. chyba żartujesz... policzmy. 5 tys x 30zł (przeciętny bilet) = 150 tys. Koszt wynajmu stadionu na mecz = prawie 170tys (3mln:18 meczów w tym sezonie). Czyli każdy mecz 20 tys w plecy, fajna prognoza:) Gdzieś czytałem, że założył 15tys co było do zrobienia gdyby kopacze łaskawie zechcieli zająć 4 miejsce po 30 kolejkach (Legia u siebie) + mecze w weekend, a nie w środy. |
Arti, masz trochę racji, frekwencja 5 tysięcy przeze mnie na szybko rzucona była zbyt negatywna. Niemniej już przy (i tak zdecydowanie pesymistycznej średniej) 7 tysięcy daje to, przy średniej cenie biletu 35zł, niezły zysk kilkudziesięciu tysięcy.
Jeszcze raz podkreślam, Gaszyński musiał powiedzieć, że Wisła walczy o puchary, frekwencja będzie wysoka a sponsor wkrótce dogadany, gdyż takie słowa mają swoje przełożenie na inne czynniki (zawodników, poszukiwania sponsora czy frekwencję). Tak samo, jako doświadczony w tym zakresie gość, musiał oprzeć budżet o scenariusz negatywny, obojętnie co i komu mówił. E: Lukasz, dzięki, nie wiedziałem, poprawione :) |
Roszad ciąg dalszy czyli Primel wrócił.
Się dzieje. http://www.polskatimes.pl/artykul/38...arzy,id,t.html Edit: Cytat:
Cytat:
|
Dla świętego spokoju ( w weekend nie będę się emocjonował meczem ) przeglądnę wpisy w KRS - tam powinno być sprawozdanie finansowe Telefoniki - może coś ciekawego się z niego dowiem...Idą wakacje, dzieci nie będą mi skakać po głowie, to będzie czas na analizę ;)
|
Cytat:
- pieniądze z canal plus za miejsce 4 i niżej pewnie max 9 mln (naciągane) - bilety - jak napisałeś 7 tys. x 35zł (x18 meczów) = 4,4 mln - TeleFonika - ile? 200 tys, milion, trzy, pięć?? - Totolotek - chyba 0,25 mln - reklamy na stadionie - TF i Totolotek..:( - sprzedaż kopaczy, sponsorzy koszulkowi - 0 Kawał drogi do 25mln nie mówiąc o 30... Jak udowodnić, że mając 15 mln przychodu spłaci się w ciągu roku kilkanaście baniek długu, zapłaci za stadion 3 mln i będą jeszcze pieniądze na cokolwiek? |
Cytat:
Gaszyński w tym momencie realizuje strategię restrukturyzacji spółki, dlatego tną koszty w wynagrodzeniach i nie przedłużyli Stilica. Nie emocjonował bym się jego zapowiedziami i obietnicami, bo sami wiecie, że z pustego Gaszyński nie naleje. Ja jako kibic myślący na koniec roku rozliczyłbym go z: 1) sytuacji finansowej - głównie o bilansowanie się budżetu + terminowość wypłat + realizacja ugód i wierzytelności 2) sytuacji sportowej - czyli pierwsza 8-mka, 19 piłkarzy na niskich kontraktach przed pierwszym zgrupowaniem. Kwestia rozliczania go z zapowiedzi sponsora tytularnego... z tego co wiadomo to nie jego działka tylko UFY - czemu jego rozliczać? Ja proponuje jedną rzecz. Kupować karnety i przychodzić na mecze w sile co najmniej 15 tys/mecz. Innej metody, by było trochę lepiej w klubie póki co nie ma. Mobilizujcie się. Gęganiem nic nie zrobimy. |
Arti, nie będę tego wszystkiego dokładnie liczył, sprawdzał, zakładał itd., szanujmy swój czas :-) canal, premia itd dajmy niecałe 10 mln, dodaj 5 mln od telefoniki już masz 15. Potem masz koszulki, gadżety, itp. Dodaj totolotka, dodaj karnety i bilety, także bilety gości. Stąd blisko do 25 ;)
|
Cytat:
|
Pytanie zasadnicze jest takie. Ile za sezon 2011/2012 wypracowała Wisła kasy za puchary i ile z tego dostał Madziara "dzięki współpracy" z Kapką swego czasu? To ,że Wisła jest teraz w ciemnej dupie leży w, nazwijmy to eufemistycznie, w błędach z przeszłości? Tutaj sezon 2011/2012 i jego rozstrzygnięcia są kluczowe. Biorąc pod uwagę polskie realia gospodarcze i finansowe to dług jaki ma Wisła wobec Tele-Foniki to jest nie do spłacenia. Prędzej Wisła upadnie niż odda wszystko co do grosza. A lawina będzie się piętrzyć geometrycznie, bo klub jest nadal zarządzany po amatorsku i bez konsekwencji. Co więcej większość kibiców nawet nie rozumie jak beznadziejna i patowa przyszłość się kroi. Wraca stare. A Cupiał wygląda na gościa o mentalności nomenklaturowej czyli jeżeli kiedykolwiek Wisła się od niego odseparuje czy on od niej to Biała Gwiazda będzie musiała być w stanie gorszym niż w momencie kiedy ją przejął. Proste.
|
ja bym pieniędzy z Telefoniki nie dodawał do przychodów skoro to jest pożyczka
|
Coś za umowy sponsorskie powinno spływać.
|
Kasa za reklame na koszulce to nie pożyczka... Pożyczki są brane na zaległości finansowe lub ew. na budżet transferowy jak kiedyś bywało...
|
Cytat:
Idą drakońskie oszczedności i to sie odbije na grze. Stawiam na walkę o utrzymanie i 10 miejsce na koniec. |
Białonski miał dzisiaj wrzucić wywiad czy materiał o Gaszyńskim/
Jest juz to gdzies? |
Cytat:
A jak sie pojawi to na Interi pewnie. |
Cytat:
http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...go,nId,1833699 |
Bardzo dobry artykul.
A co do frekwencji to trzeba podziekowac za to m.in. SKWK. Po pierwsze za bojkot ktory zmniejszyl liczbe kibicow a nastepnie za podwyzki dzieki czemu rowniez kilka tysiecy zdecydowalo sie nie chodzic na te pokazy bezsilnosci pilkarzy. |
|
Ciekawy artykuł i ciekawy cytat
Cytat:
|
Po artykule na Interii czekam kiedy Gaszyński wyleci bo Boss nie lubi gdy wyciąga się go na światło dzienne.
Były artykuły że Gaszyński jest be więc poszedł kontrolowany przeciek jak jest naprawdę. Widać wyraźnie że trwa walka podjazdowa o wpływy i o kierunek w jaki ma iść Wisła. Ludziom z starego zarządu bardzo nie podoba się to co robi Gaszyński i że jest z poza układu. |
Cytat:
|
^^ jak Łukasz G nie poleciał, jak nie przedłużyli mu kontraktu? :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Słucham? Frekwencja była wyższa? :D Jakieś przykłady? Bo w zeszłym roku o tej porze to był protest kolego i frekwencja była następująca (runda finałowa) - Pogoń Szczecin 4198 - Górnik Zabrze 5371 - Zawisza Bydgoszcz 4936 I runda finałowa teraz: - Górnik Zabrze 8724 - Pogoń Szczecin 8445 - Śląsk Wrocław 11221 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mecze w trakcie bojkotu nie są miarodajne. Ale przed bojkotem? 2014/15: 31 289 - z legią 14 242 - ze Śląskiem 9083 - z Pogonią 23 307 - z Cracovią 12 304 - z Górnikiem 10 079 - z Koroną 2013/14: 32 458 - Legią 15 195 - ze Śląskiem 10 854 - z Pogonią 28 476 - z Cracovią 12 499 - z Koroną Ze stadionu z różnych przyczyn ubuło ok 1000 - 2000 kibiców czyli ok 10-15% |
Cytat:
Cytat:
|
Sam fakt podniesienia cen przy słabej postawie kopaczy musial spowodować zmniejszenie podaży. Prawa rynku są jakie są i tego nie przeskoczysz. A to ze podwyzka nie byla na poziomie 100zl to też odpływ kibiców nie był na poziomie 70% tylko 10%, a ceny skoczyły niecałe 30% przy biletach na E za 35zl. To nie jest mala podwyżka.
|
Nie obrzucamy się błotem
|
Ceny powinny zależeć od produktu i od popytu. Sam kupuję karnety ale jak usłyszałem na kolejnej kopaninie, że człowiek obok mnie zapłacił na E 50 zł za mecz to zacząłem się zastanawiać czy komuś się śrubki nie poluzowały.
Niestety oferujemy chujowy produkt i ceny powinny być dostosowane. Być może, wyższa frekwencja zrównoważyłaby z nawiązką niższe ceny biletów. Argumentacja, że "przecież to Wisła" itp nie trafiła nawet do podobno "jedynych wiernych", których z bidą zbierało się 3,5 tys przy cenach biletów na C na poziomie jabcoka i zapiekanki na zagrychę. |
Cytat:
Podwyżka cen biletów przy niepełnym stadionie jest po prostu glupia. |
|
Cytat:
A kto powiedział, że bojkotujących było 15 tys? Tylko chyba osoba, która wzięła frekwencję z meczy z Lechem, Legią Derbami. Nie jesteśmy w stanie jednak ocenić jaka liczba jest prawdziwa, choć też bardziej skłaniam się do wersji 5-7 tys. Frekwencja spadła i wychodzi na to, że będzie spadać, jeżeli nie zostaną obniżone ceny biletów i klub nie pomyśli nad jakimiś zabiegami marketingowymi z prawdziwego zdarzenia. Jest kilka spraw, które warto poruszyć i ku dziwieniu wielu kibiców, nie są to zimne kiełbaski. Zwróćmy uwagę na fakt, że podczas kadencji Bednarza pojawił się pomysł aby organizować dla kibiców autobusy, kiedy mecz był o 20:30. Czy ktoś wie, dlaczego ten pomysł upadł? Nie jest kontynuowany? Czy MPK odmówiło dalszej współpracy? Zaległości wobec przewoźnika są zbyt duże? Straty spowodowane przejazdem autobusem są duże? Czy zarząd klubu, pion marketingu za który odpowiada wszechwiedząca UFA - nie może wpaść na pomysł ''wirtualnego biletu''? - Weźmy taki sektor B - otwierany od święta (Derby, Legia) czy jeżeli, wiem że na mecz nie pójdę z różnych względów, lub mieszkam daleko od Krakowa i np w środku tygodnia nie jestem w stanie przyjechać na mecz to nie można spróbować ''otworzyć sektor wirtualny"? Wspieram klub kupując taki bilet np w cenie 15 złotych - zawsze to jakiś grosz dla klubu a jestem pewny, że sporo osób wykupiłoby taki właśnie bilet. Jest to też plus, bo nie blokujemy miejsca na innym sektorze :) Stworzenie programu lojalnościowego dla swoich kibiców, również chyba nie jest tak ciężkie do zrealizowania. Zbieranie punktów za chodzenie na mecze - być może dla mnie zdecydowanych większy bodziec do pojawiania się na meczu. Punkty można by wymienić na jakiś gadżet, darmowy bilet w następnym sezonie, itd.. Naprawdę myślę, że nawet na tym forum znalazło by się kilka/kilkanaście pomysłów, które można by z powodzeniem wcielić w życie i sprawdzić efekty. Problem polega jednak na tym, że my Kibice jesteśmy jakoś niezauważani przez klub w podstawowych kwestiach. Majle z pomysłami lądują w koszu, pozostają bez odzewu. Władze przysłowiowo chcą nam ''zrobić dobrze" ale tak naprawdę zajmują się błahostkami jak zimna kiełbasa... |
mnie dziwi jeszcze jedna rzecz.kiedyś pytałem nawet o to Jurczynskiego (?) gdy pełnił obowiazzki prezesa....dlaczego nie moge kupić (przzedlużyc) karnetu NA SWOJE miejsce np w marcvu juz z mysla o sezonie jesiennym?albo w sierpniu na wiosnę?można powiedziec,ze nie wiadomo jakie beda ceny...ale kupują po aktualnej cenie myslę,ze klub nei starci lub bardzo neiwiele a pieniadze będa wcześneij.w dobie komputerow,internetow i nnnych smartfonów nie powinno to chyba stanowic problemu.
|
trafny koment z 90minut,pl:
Cytat:
|
Pełna zgoda. Ale jedna kluczowa uwaga - Cupiał nie pozwoli 3-4 lata dobrze zarządzać klubem - musiałby się nie wtrącać, nie zwalniać, nie wyznaczać celów sportowych - a to jest niemożliwe. Wisła jest w klasycznej sytuacji patowej i chyba nikt nie zna dobrego realnego scenariusza dla niej. Sportowa wegetacja to jedyne co można przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem. A my się możemy tylko bezsilnie przyglądać... i kibicować! Może zdarzy się jakiś cud.
|
Mógłby Gaszyński zrobić jakieś spotkanie z kibicami , i ludzie mieli by możliwość zadania pytań, ale pewnie nie dojdzie do tego bo wiedzą, że padłoby dużo niewygodnych pytań
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:40. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl