Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Jakub Meresiński życie i twórczość - fakty, wydarzenia,aluzje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9665)

rutek 05.08.2016 15:43

Nie chce mi się wierzyć, że Cupiał nie wiedział o tych zarzutach dla JM, jeśli zaś wiedział to powinien domyślić się skąd pochodzi kasa, którą JM zapłacił/zamierzał zapłacić za Wisłę... w takich okolicznościach nawet Boguś może beknąć.

nesta 05.08.2016 15:43

Oświadczenie JM przesłane do mediów

https://twitter.com/and_klemba/statu...72641094402048

yarow 05.08.2016 15:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1446001)
Jak czytam coś takiego to od razu przypomina mi się słynna wypowiedź Szczuki "jak się okaże, że większość uchodźców to terroryści to wtedy się będziemy martwić"... :shock:

... albo jest zabawa w demokrację albo jej nie ma. Ja nie mam tych dylematów, bo jestem raczej zwolennikiem innego systemu politycznego niż wynaturzony obraz tego, co się tutaj nazywa demokracja.

W obecnej tj. od dziesiątków lat Polsce, właściwie wszyscy jesteśmy podejrzani. Zapytajcie organów skarbowych, po cóż przeprowadzają kontrole w firmach. Na jakiej najczęściej podstawie? :) Na żadnej. Na podstawie domniemania, ale winy.

rutek 05.08.2016 15:47

Śmiechu warte to oświadczenie, de facto w ogóle nie zaprzeczył zarzutom :o

yarow 05.08.2016 15:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rutek (Post 1446006)
[...] w ogóle nie zaprzeczył zarzutom :o

Dlaczego miał zaprzeczyć zarzutom? Przecież zarzuty są.

fond 05.08.2016 15:50

Nawet słowa o tym, że to są oszczerstwa. Ale ulżyło: nigdy nie był skazany, nie jest źle...

silver03 05.08.2016 15:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WhiteDoctor (Post 1446002)
a z Cupiałem co było nie tak dawno? pamięć dobra, ale krótka? a jak krótka to i zawodna?

jebie gównem, ale wstrzymajmy się z osądami do wyroku sądu:-)

Nie porównuj gówna z czekoladą. Dodatkowo Cupiał nie miał zarzutów m.in. uczestnictwa w zorganizowanej grupie przestępczej...

rutek 05.08.2016 15:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yarow (Post 1446008)
Dlaczego miał zaprzeczyć zarzutom? Przecież zarzuty są.

Zaprzeczyć nie w sensie, że nie ma zarzutów, ale powiedzieć cokolwiek co pozwoliłoby wierzyć, że faktycznie jest niewinny, a nie że tylko "na tym etapie postępowania jest niewinny".

nesta 05.08.2016 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1446010)
Nie porównuj gówna z czekoladą. Dodatkowo Cupiał nie miał zarzutów m.in. uczestnictwa w zorganizowanej grupie przestępczej...

A to ciekawe.. Gdzie ma niby takie zarzuty?

Uprzedzę cię, nie ma takowych.

kotyrek 05.08.2016 15:54

Boguś zrobi złoty interes - już niedługo (po załatwieniu spraw TF z bankami) odkupi Wisłę za 1 PLN. :)

Paweł 05.08.2016 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1446013)
A to ciekawe.. Gdzie ma niby takie zarzuty?

Uprzedzę cię, nie ma takowych.

"Prokuratura w Częstochowie prowadzi śledztwo w sprawie wyłudzania podatku VAT. Zdaniem śledczych Jakub M., współwłaściciel jednego z krakowskich klubów piłkarskich, mógł narazić Skarb Państwa na szkodę wynoszącą prawie dziesięć milionów złotych. Jest także podejrzany o pranie brudnych pieniędzy oraz udział w zorganizowanej grupie przestępczej. – Grozi mu do dziesięciu lat więzienia – informuje prokurator Tomasz Ozimek, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Częstochowie."

nesta 05.08.2016 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1446015)
"Prokuratura w Częstochowie prowadzi śledztwo w sprawie wyłudzania podatku VAT. Zdaniem śledczych Jakub M., współwłaściciel jednego z krakowskich klubów piłkarskich, mógł narazić Skarb Państwa na szkodę wynoszącą prawie dziesięć milionów złotych. Jest także podejrzany o pranie brudnych pieniędzy oraz udział w zorganizowanej grupie przestępczej. – Grozi mu do dziesięciu lat więzienia – informuje prokurator Tomasz Ozimek, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Częstochowie."

A to ciekawe... I gdzie tam jest mowa, że ma zarzuty?

@silver03,

no więc pytam dalej gdzie jest mowa, że ma zarzuty?

rutek 05.08.2016 15:59

Osoba podejrzana to osoba, której przedstawiono zarzut :)

wislak2119 05.08.2016 16:00

Podejrzany to nie to samo, co oskarżony ziomku drogi.

JEDREK76 05.08.2016 16:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1446017)
A to ciekawe... I gdzie tam jest mowa, że ma zarzuty?

@silver03,

no więc pytam dalej gdzie jest mowa, że ma zarzuty?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lovekrakow
[...] Prokuratura postawiła zarzuty 30-letniemu Jakubowi M. jesienią 2014 roku. Dotyczyły one jego działalności w latach 2012-2014. Razem z innymi czternastoma osobami, zdaniem prokuratury, miał zakładać fikcyjne podmioty na terenie Polski, Czech i Wielkiej Brytanii. Wystawiane miały być następnie faktury VAT, a pomiędzy rachunkami bankowymi przekazywane były pieniądze, które miały uwiarygadniać transakcje. Końcowy etap procederu miał polegać na złożeniu do urzędu skarbowego wniosków o zwrot podatku VAT.[...]

Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?

wierny 05.08.2016 16:03

Ludzie a jak Cupiał był oskarżany o wyłudzanie kasy z PEFRON? Łatwo narobić smrodu komuś.

nesta 05.08.2016 16:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1446020)
Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?

Rozmowa nie dotyczyła zarzutów za wyłudzanie VAT, które ma.
Rozmowa dotyczyła zarzutów odnośnie uczestnictwa w grupie przestępczej, których nie ma. Jest podejrzany.

For_FuN_ 05.08.2016 16:06

Dla niektórych, to kłopot. Dla ciężko myślących: a) ma zarzuty odnośnie wyłudzenia VATu b) ma zarzuty uczestnictwa w zorganizowanej grupie przestępczej(kilkanaście osób było w to zaangażowanych) c) ma zarzuty prania brudnych pieniędzy.

7 kotów 05.08.2016 16:06

14 osob robiacych razem ten sam wal to nie jest zorganizowana grupa tylko przypakowi ludzie ?

rutek 05.08.2016 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1446023)
Rozmowa dotyczyła zarzutów odnośnie uczestnictwa w grupie przestępczej, których nie ma. Jest podejrzany.

Jeśli jest podejrzany o PZ, to ma zarzuty o PZ - chodzi o to samo.

fond 05.08.2016 16:07

Cytat:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Podejrzany

JEDREK76 05.08.2016 16:09

Cytat:

W pogrubionym tekście masz rozwinięcie tych zarzutów, które podpada pod definicję zorganizowanej grupy przestępczej. Chyba, że wiesz więcej aniżeli typ, który pisał ten artykuł, to podziel się z nami.

pete29 05.08.2016 16:14

Cytat:

Zrozum człowieku , że ktokolwiek decydował o sprzedaży Wisły ( Cupiał , córka , banki - ktokolwiek ) miał totalnie wywalone co się z Wisłą stanie .

nesta 05.08.2016 16:14

No nie do końca.. Tak czy inaczej podejrzany to nie jest osoba oskarżona.

http://przepisnaprawo.pl/czy-jestem-...juz-oskarzony/

For_FuN_ 05.08.2016 16:18

http://www.przegladsportowy.pl/pilka...122,1,727.html - o co Ci chodzi człowieku? Ma postawione zarzuty(wcześniej wymienione jakie), a nie zarzut. Weszło też piszę o zarzutach odnośnie wszystkich 3 przestępstw.

P.S - Ktoś upadł na głowę, żeby bronić tego zjeba... przepraszam, wiadomixa! ;-)

Paweł 05.08.2016 16:19

Nesta, zgadza się: podejrzany, osoba podejrzana i oskarżony to 3 różne osoby. Ty jednak mówiłeś o zarzutach, a nie o byciu oskarżonym.

fond 05.08.2016 16:23

Ewentualni sponsorzy, piłkarze itd. nie będą się zastanawiali i dzielili włosa na czworo, że go jeszcze nie postawiono w stan oskarżenia, dotrze do nich jedno: Wisła to szemrany właściciel. I będą się trzymali z daleka.

Kryniu 05.08.2016 16:36

Dlaczego to forum jest otwarte dla wszystkich. Powinny mieć dostęp do info tylko zarejestrowani. Wszyscy tu wchodzą i szukają informacji. Tylko sami sobie szkodzimy, bo nasze nastroje są wykorzystywane. Wiem, że kto zechce założy konto, ale na pewno liczba się ograniczy. W tej chwili tylko napędzacie falę hejtu. FORUM JEST DLA WIŚLAKÓW A NIE OBCYCH. Napisałem tu, bo to miejsce szczególnie oddaje sens mojego postu

wiesniak842 05.08.2016 16:38

Hahah tak jak Wdowczyka sie wszyscy trzymaja z daleka.

Grzana 05.08.2016 16:40

"Krakowska prokuratura oskarżyła Bogusława Cupiała o przywłaszczenie ponad 67 mln zł (z odsetkami) na szkodę Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz Skarbu Państwa. O przywłaszczenie 19,5 mln zł na szkodę PFRON i SP..." (Uniewinniony z zarzutów).

Aż mi się łezka w oku zakręciła jak usłyszałem, że nasz nowy właściciel "jebnął" 10 baniek na rozruch Wisełki.

Wsiadamy na rowerek i kręcimy mocno w kierunku MP 2016/2017.
Będzie dobrze.

CMSNero 05.08.2016 16:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzana (Post 1446037)
"Krakowska prokuratura oskarżyła Bogusława Cupiała o przywłaszczenie ponad 67 mln zł (z odsetkami) na szkodę Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz Skarbu Państwa. O przywłaszczenie 19,5 mln zł na szkodę PFRON i SP..."

Aż mi się łezka w oku zakręciła jak usłyszałem, że nasz nowy właściciel jebnął 10 baniek na rozruch Wisełki.

Wsiadamy na rowerek i kręcimy mocno w kierunku MP 2016/2017.
Będzie dobrze.

chyba pierwszy normalny post ... :alleluja:

Paweł 05.08.2016 16:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fond (Post 1446033)
Ewentualni sponsorzy, piłkarze itd. nie będą się zastanawiali i dzielili włosa na czworo, że go jeszcze nie postawiono w stan oskarżenia, dotrze do nich jedno: Wisła to szemrany właściciel. I będą się trzymali z daleka.

Tak samo jak piłkarze odsunęli się od Bayernu po sprawie Hoenessa, sponsorzy od Gołoty i Szpilki, Messiego wyrzucono z Barcelony, a "Masie" żadne wydawnictwo nie chciało wypuścić książek. Jak klub będzie stabilny i bogaty, to ostatnie co piłkarzy będzie obchodziło to to, co Meresiński robił z VAT-em.

dawiss 05.08.2016 16:47

Oraz pilkarze od Juventusu ;).

Pero 05.08.2016 16:53

Czarujecie się. Wmawiacie sobie jakieś rzecz. Jedna podstawowa sprawa: KOLEŚ STRACIŁ WIARYGODNOŚĆ. Nici z poważnych sponsorów czy inwestorów. Nie miał nazwiska i nie będzie miał.
Nawet jeśli zostanie oczyszczony to w świadomości pozostanie Jakubem N. właścicielem Wisły oskarżonym o wyłudzenie VAT. i tyle...

master777 05.08.2016 16:57

Zwłaszcza że jeszcze nic nie pokazał, nic nie osiągnął, jest anonimowy.

PhantomRanger 05.08.2016 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1446043)
Czarujecie się. Wmawiacie sobie jakieś rzecz. Jedna podstawowa sprawa: KOLEŚ STRACIŁ WIARYGODNOŚĆ. Nici z poważnych sponsorów czy inwestorów. Nie miał nazwiska i nie będzie miał.
Nawet jeśli zostanie oczyszczony to w świadomości pozostanie Jakubem N. właścicielem Wisły oskarżonym o wyłudzenie VAT. i tyle...

Po uniewinnieniu zmieni nazwisko?

Dla mnie jednak sprawa jest o tyle dziwna, że sprawa dopiero teraz wychodzi na wierzch. Nie zamierzam go ani bronić, ani ganić [ bo jeszcze nic mu nie udowodniono ]. Analogiczną sytuację można by przedstawić w odniesieniu do Cupiała. Jednak ja pamiętam to w oświadczeniu ze strony TF była mowa o warunkowej sprzedaży. Głowy czy tak faktycznie było nie dam.

Wisl 05.08.2016 17:00

Cytat:

Jezeli ktoś ma 30 lat i nie umie odpowiedzić skąd ma kasę i dlaczego jest bogaty to sprawa śmierdzi na odleglość. Tyle w temacie!
https://twitter.com/BoniekZibi/statu...322176?lang=pl

I jeszcze ciekawy komentarz spod wpisu Bońka:
Cytat:

jestem z Częstochowy i tu ten Pan znany jest z różnych rzeczy dlatego ta sytuacja mnie nie dziwi ;)
https://twitter.com/dejvv_/status/76...002048?lang=pl

domin_czyzyny 05.08.2016 17:22

Dobra Panowie. Dzisiaj może są ostatnie Wielkie Derby Krakowa na wiele lat!!!

bódyń 05.08.2016 17:23

Oswiadczenie adwokata o niewinnosci wlasciciela przypomina mi pewien fragment
https://www.youtube.com/watch?v=mM1v7MbN6mQ

FraMat 05.08.2016 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1446047)
Dobra Panowie. Dzisiaj może są ostatnie Wielkie Derby Krakowa na wiele lat!!!

A co? Sąsiadka się rozwiązuje?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl