![]() |
a wiecie może moi mili, czy już zakończył się remont tego zjazdu z A4 na chyżne / zakopane ?
|
Cytat:
|
Coś o planowanych inwestycjach w polskie lotniska.
Wartość inwestycji do 2015 r. wynosi na wszystkie lotniska w Polsce 4.726 mln zł, z tego środki przeznaczone przez Unię Europejską 1.274 mln zł. Rozbudowa tylko krakowskiego lotniska ma kosztować miliard :-) MPL Kraków – Balice sp. z o.o. Ogółem zaplanowano inwestycje za ok. 988 mln zł, w tym finansowanie z UE wyniesie ok. 248 mln zł, w tym POIS ponad 223 mln zł. W 2009 r. rozpoczęto budowę drogi kołowania, zakończenie IV kw. 2010 r. Rozpoczęcie pozostałych inwestycji, w tym rozbudowę terminalu, zaplanowano na 2011 r. Do końca 2011 roku Kraków Airport zamierza uzyskać pozwolenie na budowę nowego przystanku szybkiej kolejki, który zostanie usytuowany przy wielopoziomowym parkingu. Wizualizacja: http://i53.tinypic.com/2rylt2q.jpg |
żeby Balice się rozwijały tak jak powinny,to należałoby zacząć od wydłużenia pasa startowego.to zawsze była bolączka tego lotniska.
|
Ewentualnie zbudować drugi pas.
By przedłużyć pas, trzeba wyrównać teren od strony zachodniej.Poza tym, co to za szkaradztwo?To chyba nie nowa koncepcja architektoniczna? Najpierw niech miasto z województwem dogadania się by dobudować drugą nitkę torów no i tą linię zelektryzować bo śmiech na sali jest z tym węglem.Jak Majchrowski zaczął się chwalić "otworzeniem" szynobusa do Balic, w kontekście kolei aglomeracyjnej,to mnie dławiło ze śmiechu. |
Dojazd do Balic jest faktycznie poniżej krytyki.
Nie dość że pociąg kursuje czasami jak chce to trzeba zapieprzać 500 metrów pod gołym niebem. Drugi pas na pewno w Balicach nie powstanie - chyba raczej wydłużą ten co jest. Na drugi pas trzeba by ponad połowę terenu jednostki wykosić. |
Trudności w wydłużeniu pasa to jeden z najwięszych problemów Balic. Niestety lokalizacja lotniska jest tak pechowa, że trzebaby albo wyrównać Morawicę, albo przesunąć obwodnicę. W polskich warunkach ani jedno ani drugie nie jest realne.
|
Siwy na zarzut ze Krakow staje sie centrum tanich uslug dla biznesu odpowiada rankingiem w ktorym Krakow jest.... liderem centrum tanich uslug dla biznesu po czym ktos mu przyklaskuje ze jestesmy przeciez liderem!
To jakis kabaret swiateczny byl czy co? Moze trzeba niektorym wytlumaczyc taki banal, ze kwintesencja tej rozmowy jest to ze Krakow nie stawia na uslugi i firmy zwiazane z wysokiej klasy specjalistami tylko na proste klepanie danych w komputerach. Idz jeden z drugim do takiej pracy, a po 5-10 latach bedziesz mial doswiadczenie zerowe, wiedzy nabytej zadnej, awans minimalny, wzrost pensji na poziomie troche wyzszym od inflacji, a na rynku pracy twoja wartosc bedzie zadna bo nikt nie szuka takich ludzi. Przy okazji bedziesz z kredytem ktory zamiast zzerac coraz mniej pensji utrzymuje sie na podobnym poziomie bo taki sobie zawod wybrales. Normalny wysoko wykwalifiowany pracownik w swojej branzy po 10 latach stazu pracy zarabia 200% tego co na starcie. Czy to w biznesie, czy w IT czy w budowlance. W outsorcingu zarabia moze ze 30% wiecej. Normalny wysoko wykwalifikowany pracownik chcac godnie zyc, pracowac w swoim zawodzie za dobra pensje musi wyjechac z Krakowa. I wsrod moich znajomych w wieku 30+ mam na to dziesiatki przykladow. Siwy i paru innych, wroccie do tego tematu za 10 lat, jak juz pobedziecie troche na rynku pracy i zobaczycie jak wyglada zycie w praktyce a nie w teorii i rankingach. Przedstawicie sie w roku 2020 jako przedstawiciele preznej branzy outsorcingu ktora wlasnie sie z Krakowa wynosi do Moldawii i wtedy bedziecie nam mogli prawic moraly jak to slusznie pan prezydent "umozliwil" w Krakowie rozwoj tej branzy kladac lage na inne. Outsorcing zas nie wymaga zadnych zachet bo dosaje w miescie tysiace osob z wyzszym wyksztalceniem, dla ktorych takie firmy sa jedyna mozliwoscia znalezienia zatrudnienia bo konkurencji ze strony lepszych firm brak. To jest klucz do zrozumienia skad u nas tyle tzw. "uslug dla biznesu" zamiast samego, prawdziwego biznesu. To zrobilo sie w Krakowie "samo" bez zadnej ingerencji naszych wladz, ktos kto uwaza to za sukces miasta nie ma zielonego pojecia o czym mowi. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
PS. Ericpol, Onet, ITI, to nię sa tanie firmy outsorcingowe. Cytat:
|
Cytat:
Niestety pełno u nas centrów klepaczy, a brak miejsc pracy gdzie realnie wykorzystywane są umiejętności nabywane na studiach. Może to właśnie brak współpracy na płaszczyźnie Uczelnie-Miasto-Inwestorzy? U nas kształci się praktycznie pod każdym kątem, więc dlaczego co drugi absolwent krakowskich uczelni jest księgowym?!!! |
Cytat:
|
Tutaj info odnośnie dróg w tym też dotyczących Małopolski ! http://www.tvn24.pl/-1,1687363,0,1,t...wiadomosc.html
|
Być może jest to jeden autobus, który nie jeździ zbyt często - ostatnio odwoziłem kumpla - niestety nie mogłem wziąć auta tylko pociągiem i po 10 min czekania poszliśmy z buta do terminalu.
ps. Ericpol nie jest firmą stricte outsourcingową bo głównie wytwarza produkty ale niestety jest tani :) |
Moje doświadczenia z szynobusem do Balic są jak najbardziej pozytywne.
Z osiedla "50", schody ruchome na peron, szynobus już czeka, po 15 minutach wysiadka w "lesie", gdzie stał już autobus i w dwie minuty dowiózł mnie pod drzwi :) Ale wiadomo, te 400 metrów dodatkowych torów jest potrzebne i mam nadzieję, że szybko je podciągną pod sam terminal. Na dojazd autem też nie narzekam, bo jadąc z południa miasta wystarczy wjechać na A4, by po 10 minutach zostawić auto na nowym parkingu wielopoziomowym :) Wszystko idzie w dobrym kierunku :-) |
Połączenie stacji PKP w Kłaju z pętlą autobusową w Soboniowicach :rotfl:
Europa po krakowsku, według Jacku Majchrowsku http://michaljaros.pl/blog/wp-conten...08/balice1.jpg Cytat:
Jeśli zaś chodzi o same Balice... nie każdego rajcują czasy głębokiej komuny :P Chyba, że władze miasta chcą w ten sposób podkreślić, iż przez dziesiątki lat byliśmy za "żelazną kurtyną" i zawsze mieliśmy ze wszystkim pod górkę, a turysta przyjeżdżając do Krakowa może się w ten sposób solidaryzować z naszymi problemami :lol: Cytat:
Jednak pamiętaj, że nie każdy ma ten komfort co my. |
Wiem, dlatego mówię o swoich doświadczeniach ;-)
5 i 51 też jeździ tunelem :-p |
Cytat:
OT: Był ktoś ostatnio na RDA? Zrobili coś z tą elewacją i płytkami które spadły na klatkach schodowych? |
Ode mnie z osiedla na Dworzec Główny Tunel, jeżdzą tylko dwie linie. Siedem z nich jeździ inną trasą.
A że Kraków to nie Malta, to można sprawdzić w rozkladzie, o której jedzie właściwa linia ;-) I pamiętaj, że istnieją w Krakowie węzły przesiadkowe, choćby Rondo Mogilskie :) PS. Wam się w ogóle coś podoba w Krakowie? :) |
Cytat:
|
Cytat:
Tam sie samo nie zrobilo bo wiedzieli ze bedzie trudniej znalezc pracownikow za 2 tys. niz u nas. |
http://i54.tinypic.com/25kkgb7.jpg
Remont parkingu za kilka milionów. Genialne. A parking na groblach niech stoi pusty ;-) |
jak kosztuje 7 zł za h to niech sp...lają
|
Droga S7: będą blokady z Palikotem w tle?
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...-tle,id,t.html Inicjatorzy walki o przywrócenie finansowania budowy drogi S7 z budżetu państwa dają małopolskim samorządowcom dwa dni na podjęcie efektywniejszej walki o drugi odcinek wschodniej obwodnicy Krakowa. W przypadku bezczynności polityków zapowiadają pikiety i blokady dróg. Pomoc przy organizacji manifestacji zaproponowali im już członkowie Ruchu Poparcia Palikota. |
polaczenie Lotnisko - dworzec glowny to sluszna koncepcja, ale do dupy wykonanie. To mniej wiecej tak jak ta nieszczesna fontanna na Rynku.
|
Cytat:
|
|
Ruszyła budowa Małopolskiego Parku Technologii Informacyjnych, nowej inwestycji Krakowskiego Parku Technologicznego na terenie kampusu Uniwersytetu Jagiellońskiego w Pychowicach.
Głównym celem projektu jest: Stworzenie ośrodka wspierającego tworzenie i rozwój przedsiębiorstw ICT aktywnie uczestniczących w tworzeniu gospodarki opartej na wiedzy w Polsce poprzez wzmocnienie instytucjonalne i infrastrukturalne Krakowskiego Parku Technologicznego. http://i56.tinypic.com/5wgz1g.jpg |
Cytat:
Cytat:
Szkoda, zwłaszcza że "w Zarządzie Infrastruktury Komunalnej i Transportu, że do realizacji właściwie od ręki są projekty dróg rowerowych za ponad 3,3 mln zł" już nie mówią że sam jeżdżę i jesteśmy sto lat za murzynami jeśli chodzi i infrastrukturę rowerową :-/ |
Opublikowano raport firmy doradczej PwC (wcześniej: PricewaterhouseCoopers), która zmierzyła kapitał rozwojowy polskich miast na podstawie rozmaitych danych z lat 2006-2010. Podobnie jak cztery lata temu, gdy powstał pierwszy raport o miastach, PwC zmierzył w nich: jakość życia, inwestycji, finansów, infrastruktury, wizerunku i kultury, instytucji oraz potencjał ludzki.
Generalnie prezentujemy się tak: http://i53.tinypic.com/10xuhj7.jpg Więcej: http://prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/...t%20Polski.htm |
Szkoda że nie napisali nigdzie jakie współczynniki biorą pod uwagę licząc "jakość życia".
No i wyszło szydło z wora - niestety "finanse". Liczenie średniej z wymienionych czynników uważam za totalny idiotyzm. Ale widocznie lepiej brzmi na raporcie - PwC jest znane z zamiłowania do produkowania raportów :) edit:ok, przeoczyłem to o jakości. |
Cytat:
Napisali. "Przy pomiarze KJZ bierzemy pod uwagę cztery aspekty jakości życia: stan środowiska naturalnego, poziom usług medycznych, poziom usług edukacyjnych i poczucie bezpieczeństwa." Cytat:
|
już kilkakrotnie o tym pisałem i będę pisał aż do usr..nej śmierci. Niech w końcu podadzą medianę tych zarobków a nie średnią. Średnio to u mnie w firmie zarabia się 5 tys netto. A mediana wynosi 2 tys netto. Z psem na spacerze mamy średnio po 3 nogi. Tyle w temacie.
Ja nie wiem skąd są te wszystkie czerpane. Z kimkolwiek ze swoich znajomych nie rozmawiam to średnie wynagrodzenie to 2 tys/netto. |
adam, ale w tym raporcie, jeśli chodzi o punkt "finanse" chodzi w głównej mierze o finanse miasta :-)
"Kapitał Źródeł Finansowania należy rozumieć jako zdolność miasta do sfinansowania projektów niezbędnych do rozwoju. Dobrze rozwinięty KZF oznacza, że miasto jest w stanie zdobyć odpowiednio duże fundusze na ten cel, a jednocześnie umiejętnie zróżnicować źródła ich pochodzenia." |
wiem, ale tak mi się przypomniało to napisałem :D
|
Może pod koniec pierwszego kwartału podadzą dane o zarobkach dla największych miast Polski.
Chociaż biorąc pod uwagę ostatnie dane gdzie dogania nas Bydgoszcz, "największe" nie brzmi już tak dumnie ;) |
Jak z tego raportu wyłączymy "Kultura i wizerunek", gdzie obecna sytuacja i bieżące zasługi mają minimalne znaczenie, bo dzięki zabytkom Kraków jest "samograjem", to plasujemy się na szarym końcu...
|
Budżet Krakowa przeznaczony na kulturę, w przeliczeniu na głowę mieszkańca należy do najwyższych w Polsce. Liczba przedstawień i koncertów kształtuje się na poziomie średniej dla 7 miast, natomiast liczba festiwali teatralnych oraz festiwali muzyki poważnej jest znacznie wyższa od średniej.
Też się samo zrobiło? Średnia bez kultury i wizerunku: Warszawa: 136 Poznań: 109 Wrocław:106 Kraków: 104 Katowice: 100 Trójmiasto: 96 Łódź: 87 Proponuję wyłączyć jeszcze "Infrastrukturę" i "Inwestycje". A najlepiej zostawić jeden dział - Finanse. Wtedy twe słowa o "plasowaniu się na szarym końcu" będą miały sens. |
A wiesz że mamy najmniejsze imprezy ale najdroższe :)
Wiele razy było pisane w różnych mediach że Krakowskie festiwale pożerają masakryczne pieniądze w odniesieniu do efektów i promocji jaką niosą ze sobą. Poza tym porównaj ceny wejściówek na nasze imprezy do imprez w Spodku czy na Torwarze czy na Malcie w Poznaniu oraz zespoły czy pojedynczych artystów biorących udział w imprezach. Najwyższe nakłady akurat mogą świadczyć o niegospodarności ;) Post OSC.N daje oddaje właśnie bieżący obraz sytuacji. |
Ja akurat czytałem kompletnie odmienne teksty na temat krakowskich festiwali i działalności Krakowskiego Biura Festiwalowego. Nawet Kracik vel "zrobię wszystko" zachwalał tę instytucję.
Przy pomiarze kapitału kultury i wizerunku wzięto pod uwagę: - generalne opinie o mieście - kulturę wysoką - kulturę życia codziennego Nie można więc mówić, że wszystko "samogra" dzięki zabytkom. Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:03. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl