![]() |
Niektóre osoby tutaj chyba dalej nie przyjęły do wiadomości, że Wisła nie jest już w Polsce pierwszym, a może i nawet drugim wyborem dla młodych piłkarzy.
Rynek młodych graczy, którzy mogą aktualnie zasilić Wisłę, to wybijające się jednostki z II ligi (Sukiennicki), wyrobnicy z I ligi (Mikulec, chociaż on to już się w zasadzie do kategorii młodego gracza przestał łapać) i gracze z zespołów młodzieżowych Ekstraklasy, którzy zostali tam brutalnie zweryfikowani i ich rokowania na wyjście z etapu kopania się po czole są mizerne. To są nasze realia transferowe, dodajcie sobie do tego wszystkiego większość transakcji w trybie bezgotówkowym i macie pełen obraz tego, kto może do nas trafić. |
No masz... Czyli Zaskroniec kłamał z tym AI, 280 nazwiskami na liście a później w wywiadzie mówiąc że będą same do....iste, a przede wszystkim wyrafinowane transfery? :/
|
Teoretycznie młodzi zdolni mogą Wisłę wybrać, żeby w niej się pokazać i odejść do lepszego klubu w Polsce. Albo raczej mogliby, gdybyśmy mieli lepsze struktury, opiekę medyczną i wypłacalność, co razem dawałoby szansę na rozwój.
Dodatkowo nie jesteśmy klubem komfortowym - tzn. wbrew temu, co mówi Królewski, mamy nóż na gardle. Potrzebujemy zbierać punkty, żeby awansować i nie możemy dać młodym grać, żeby sobie grali. Nie mamy scautingu i środków na selekcję zawodników. Stąd też racjonalnie patrząc, Wisła nie jest szczególnie atrakcyjnym klubem dla młodych, a młodzi nie są szczególnie atrakcyjni dla Wisły jako piłkarze. Co oczywiście nie znaczy, że nie zdarzają się wyjątki. Nie każdy młody będzie Wachowiakiem, Starzyńskim i Biegańskim, którym - przy okazji - życzę, żeby się wreszcie trochę rozbudzili i pokazali, że są zdolni grać solidnie chociaż na poziomie I ligi. Sądzę, że dla nas najbezpieczniejszą opcją jest poleganie na sprawdzonych zawodnikach I-ligowych i wyłapywanie okazji o największym prawdopodobieństwie odpalenia (a nie najgłośniejszym nazwisku), starszych i młodszych, z kraju i zagranicy. Wyobrażam sobie, że tak buduje się skład, który radzi sobie w I lidze, a nawet wyrasta ponad nią i awansuje. Oczywiście nie musi to być skład, który się utrzyma po awansie. Historie beniaminków pokazuja, że na ogół tak nie jest. Zapewne są drogi na skróty i można bez dużych pieniędzy zbudować skład, który awansuje i od razu poradzi sobie w Ekstraklasie, ale ja nie znam się na piłce i ich nie znam. Osoby zarządzające Wisłą także. |
I Sukiennicki i Zwoliński to bardzo dobre transfery w naszym położeniu, mają różne atuty, ale poprawiają naszą sytuację.
Oczywiście zamiast się cieszyć że coś się udało to lepiej biadolić jak hejterek dwa posty wyżej :). |
Patryko : Oczywistość.
Uważam, że większość transferów powinni być to goście, którzy ostatnio grali, a nie siedzieli. Jaka w tym kontrowersja?? My już pościągalismy gości do odbudowy lub grubo po 30tce: Basha, Łasicki, Sapała, Uryga, Junca, Satrustegui, Alfaro... Który z nich się sprawdził? Jeszcze stoperzy jako tako, Junca przez jedną rundę, no i Alfaro, który nie jest w stanie zagrać dwóch równych spotkań z rzędu. I spoko może Zwolak da radę, ja nie jestem tego taki pewien. Wolałbym kogoś z czołówki strzelców 2 ligi (nie orientuje się w niej, to tylko przykład). Ale spoko może akurat tym razem to będzie strzał w dziesiątkę. I nie. Nie gloryfikuje Sukiennickiego. On równie dobrze może skończyć u nas na ławce, albo się zaraz rozsypać. Dla mnie transfery jego i Mikulca to jest kierunek w jakim powinniśmy podążać. Trzeba nam gości na fali, ambitnych, którzy chcą w piłce zajść jak najwyżej. Tacy dla których przejście do nas to będzie awans sportowy i wyzwanie. Wiadomo, że część z nich odpadnie, zawsze część transferów jest nie trafiona. Chodzi mi o kierunek. Tylko tyle, aż tyle. /edit : Watts - nawet nie wiedziałem, że tyle tam nastrzelał. Tylko popatrz on jest już w Widzewie. Widocznie się na nim nie poznaliśmy. Nawet widzę w barażach o 1 ligę 2 gole w 2 meczach. Ewidentnie Sobol by się teraz przydał. Oczywiście po rozegraniu sezonu od deski do deski. Rok temu był za słaby. Potrzebował tego doświadczenia na niższym poziomie i regularnej gry. Może trzeba było wypożyczyć, a nie odpalać. No cóż nie pierwsza pomyłka naszego 'scoutingu'. Nie mam nic do doświadczenia. Jestem za doświadczeniem w wieku poniżej 30 lat. Dawać więcej gości ala Mikulec, a jak się trafi doświadczony młodzian jak Sukiennicki to też nic ino charpać. |
Cytat:
|
Balans trzeba zachować, nie chce mi się liczyć, ale odeszło w tym oknie +/- 8 gości po 30-stce, doszedł jedynie Zwolak. Jak dla mnie to potrzeba nam jeszcze doświadczenia. Szczególnie na ŚO i ŚP. Rezerwowego napastnika, skrzydłowego czy LO (Polaka?) mogą być trochę młodsi.
Oczekiwania że jeszcze przyjdą młodzi są głównie za sprawą młodzieżowca, bo tu po kontuzji Dudy śmierdzi problemami. |
@Karherop
Przede wszystkim trzeba nam na ten moment ŚO, który z miejsca posadzi Alana na ławce i skrzydłowego z jakimikolwiek liczbami. Ja osobiście nie mogę patrzeć ostatnio na Baenę, przypomina mi taką budżetową wersję Damiana Gorawskiego, który swego czasu był nazywany jeźdźcem bez głowy. Niby szybki, niby jakiś tam drybling jest, ale jak przychodzi co do czego, to majty zesrane i piłka na trybunach. |
Biedrzycki za Urygę, Zarówny jako rezerwa Jarocha, Del Pozo na skrzydło i Młyński na wypożyczenie, Polak na lewą obronę do rywalizacji z Kiakosem , marzy mi się jeszcze Bartlewicz z Chrobrego do pomocy
|
Do usunięcia
|
Cytat:
I najlepiej lewonożny Żebyśmy mogli grać wysoko ustawiona obrona jak dotychczas Ale to nie skutkowało tyloma okazjami dla przeciwników, jak dotychczas A czy on będzie miał lat 18 czy 36 to jest sprawa na ten moment drugorzędną |
Cytat:
A napastnik to pozycja najdroższa. Dlatego Zwoliński jest przyjmowany z takim entuzjazmem (czytaj - wszyscy oczekują że zagra minimum jak Sobczak). Do nas mogą przychodzić młodzi czwartego sortu, czasem się system rąbnie i trafimy powyżej możliwości, w 90% wypadków - trafimy jak zwykle, czyli szrot. My nie rywalizujemy tylko z klubami z Ekstraklasy, to raczej kluby z Ekstraklasy rywalizują ze słabszymi klubami w strefie euro, a my zbieramy odpadki. |
Cytat:
Tutaj nie ma do czego się przyczepić, jeśli chodzi o poziom sportowy(w swojej optymalnej formie, bo może to chłop po drugiej stronie rzeki). Transfer zdecydowanie na duży plus. |
A jak u niego z głową?
PS Czy to jest może ten gość z Lechii, który w meczach z nami wziął sobie za ambicję przepychać z bara w pełnym biegu późnego Głowackiego? Pamietam, że był taki mecz, chyba za Wdowczyka |
A to nie był czasem Kuświk?
|
Możliwe, nie pamiętam
10 znaków |
Z Kuświkiem to nie było w pełnym biegu raczej walka kogutów :haha:
https://www.facebook.com/LechiaGdans...3257544142108/ To chyba nie za Wdowczyka. Ale pojedynki z Głowackim miał niewątpliwie, bo w którymś z wywiadów mówił, że to najtrudniejszy przeciwnik w lidze. Co do głowy (głowy ŁZ oczywiście)... https://weszlo.com/2022/11/03/lukasz...wywiad-lechia/ Boisko wszystko zweryfikuje |
Tak, to tamta akcja. Dzięki.
|
Te przepychanki z Głową to byl Kuświk... Do teraz pamiętam jak chciał Arka pociągnąć z bara i się od niego odbił :D
Potem nawet z rękami próbował startować do Głowy - straszny przegryw. |
Cytat:
Sobol kilka razy się odbijał od Ekstraklasy i 1 Ligi jak od ściany. Duża ilość bramek strzelonych w 2 Lidze słabo przekłada się na wyższe klasy rozgrywkowe. Wstrzymałbym się póki co z pisaniem, że się na nim nie poznaliśmy, bo równie dobrze jego dorobek bramkowy w nadchodzącym sezonie może wynieś np. 0-2 gole. PS: no i trzeba zwrócić uwagę, że z tych jego 2 Ligowych 21 goli aż 7 było z rzutów karnych. Zawsze trzeba to sprawdzać. Bo wielu jest takich "strzelców" w naszych ligach co strzelili 10 bramek w tym np. 9 z karnych. A to już nie jest wielki wyczyn. |
Ktoś kto sledził Bruk Bet może coś więcej o tym Biedrzyckim napisać? Tak z tego co na necie wydaje się solidny transfer. To typowy stoper czy może też zagrać na 6?
|
To tylko stoper, ma zbyt mała zwrotność na DP (swoją drogą nie mogę uwierzyć że Uryga kiedyś tam grał - przecież to był sabotaż).
Dla mnie ruch z Biedrzyckim bardzo ok - bierzemy do rotacji ogranego zawodnika, który nie będzie osłabieniem jeśli wejdzie do składu. W większości klubów 1 ligi miałby pewny plac do gry. Zarówny to byłaby fajna opcja, ale już widzę jego forme w sytuacji gdyby nie był podstawowym zawodnikiem. W tym wieku trzeba grać i zbierać frycowe. Niekoniecznie w takim klubie jak Wisła. |
Cytat:
|
Biedrzycki zostaję ściągnięty po to, żeby Karolina Kawula miała trudniej zapomnieć o swoim byłym mężu.
|
Coś mi się zdaje, że Moskal nie będzie się z ewidentnymi ograniczeniami Alana patyczkować. Byle tylko Biedrzycki trochę uspokoił grę, bo liczba kartek przeraża.
|
Mnie jego kartki nie ruszają. Głowacki też kolekcjonował kartki w ilości zatrważającej. Jeżeli będzie szybszy i zwrotniejszy od Alana to niech gra.
Patrząc, że Biedrzycki nastrzelał dużo bramek dla Termaliki to raczej pewnik, że dobrze gra głową. Mi nic więcej do szczęścia nie trzeba. Z całą sympatią dla Alana, poprzeczka nie jest zawieszona wysoko. |
Cytat:
https://www.transfermarkt.pl/bruk-be...saison_id=2023 |
Dokładnie, on nie jest żadnym asem jak Marcelo, żeby robił gole z rożnych.
W BBT etatowo karne robił. To taki pewnik w tym, że dużo bramek nastrzelał i głową gra dobrze :lol: |
Ja tylko rzuciłem w okiem na statystyki z transfermarkt, nie oglądam 1 ligi poza naszymi meczami, więc tak naprawdę nie wiem co chłop sobą reprezentuje. Zobaczyłem 10 goli to założyłem, że przynajmniej część będzie po rogach z główki, bo w większości przypadków właśnie tak stoperzy strzelają gole.
Nie przyszło mi do głowy, że mogą to być karne. Rzadko stoperzy się w nich specjalizują, u nas tylko Cleber w całej nowożytnej historii dawał radę z 11 metrów. Tym bardziej, że Biedrzycki załadował aż 10 goli, to strasznie dużo karnych jest. Także my bad :) Nadal uważam, że posadzenie Urygi na ławce nie jest żadnym wyzwaniem, więc obstawiam, że to transfer do 1 składu. Jeśli tylko typ broni przyzwoicie i ma jakąkolwiek dynamikę to powinien być wzmocnieniem. |
Bartosz Karcz popełnił artykuł o przejsciu Goku do Wieczystej.
|
Goku miał najwyzszy kontrakt w klubie? Duży win dla nas.
Biedrzycki? Dani Ramirez? Jakis prawoskrzydlowy ? I jestem optymistą co do tego sezonu. |
Na razie to wszystko wygląda na w miarę racjonalne ruchy.
Pozbywamy się osób będących jakimś obciążeniem; sprowadzamy ludzi w miarę solidnych lub przyszłościowych. Oczywiście, szkoda, że nie da się zejść z kominów płacowych (Uryga, Colley, Fazlagic), ale jest umiarkowany optymizm. |
Robi się miejsce dla kogoś, kto zrobi z przodu więcej wiatru niż Goku. Jego ostatnie występy to była żenada, a jeśli rzeczywiście miał wysoki kontrakt, to należy Kwietniowi ładnie podziękować.
Kontrakt dostał 2+1, czyli Kwiecień wyciśnie z niego to, co najlepsze, a potem wyrzuci jak to ma w zwyczaju. Mam tylko nadzieję, że w jego miejsce mamy od razu nagranego ofensywnego pomocnika, który nie będzie walczyć na boisku sam ze sobą, jak nasz orzeł Młyński. |
Robi się też deficyt 11 bramek i 3 asyst w sezonie. Ktoś na to miejsce musi przyjść. Nawet będąc optymistą odnośnie Sukiennickiego, to będzie świetny wynik, jeśli zrobi połowę z tego.
|
Cytat:
to po pierwsze a po drugie on w II lidze w SSW strzelił jedną bramkę.... |
Ja liczę, że Kacper Duda wypełni te lukę. W końcu to jeden z piłkarzy sezonu
|
Cytat:
Miałem się odnieść ale widzę że kolega wyjaśnił temat. Umiejętność wykonywania karnych to oczywiście też plus. Na razie odejście Goku to spora strata. Zobaczymy czy i kto przyjdzie na jego miejsce. |
Trochę szkoda Goku. Momentami zawodził, ale ma potencjał. No i trochę bramek wypracował
|
Zobaczymy jak zespół poukłada Moskal. Na ocenę jakości tych transferów przyjdzie czas. Biedrzycki żadną wielką gwiazdą nie nie jest i nigdy nie był, oby mimo to się sprawdził.
Trochę bawi mnie jak Królewski sam ośmiesza swoje własne gadanie o sztucznej inteligencji takimi, a nie inni wyborami personalnymi. Sprowadzamy głównie zawodników znanych na polskim rynku (plus kumpla Bashy), do wyszukania i wybrania których z pewnością żadna sztuczna inteligencja nie była potrzebna. Najpierw inwestuje w pijar i wizje (ile było niby tych piłkarzy wybranych i wyselekcjonowanych z całego świata? 280?), które potem błyskawicznie sam rozwala, ku uciesze hejterów.:rotfl: |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl