Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Merkury 24.06.2024 21:51

Jestem bardzo ciekawy gdzie na tych Polakach znajdziemy. Gdyby to jeszcze byli zawodnicy o pewnym poziomie piłkarskim ale my bierzemy kompletnie przypadkowych gości tak jak wcześniej hiszpańskich stranieri z tym że pewnie ci ostatni byli nieco tańsi. Swoją drogą czy tylko Polacy i Hiszpanie grają w piłkę. W samej lidze portugalskiej jest wielu zawodników z Afryki i Brazylii do wyciągnięcia za wcale nieduże pieniądze tylko trzeba poszukać.

krysztal 24.06.2024 22:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1627710)
Jestem bardzo ciekawy gdzie na tych Polakach znajdziemy. Gdyby to jeszcze byli zawodnicy o pewnym poziomie piłkarskim ale my bierzemy kompletnie przypadkowych gości tak jak wcześniej hiszpańskich stranieri z tym że pewnie ci ostatni byli nieco tańsi. Swoją drogą czy tylko Polacy i Hiszpanie grają w piłkę. W samej lidze portugalskiej jest wielu zawodników z Afryki i Brazylii do wyciągnięcia za wcale nieduże pieniądze tylko trzeba poszukać.

Projekt portugalski dopiero w przyszłym sezonie,no może nawet w tym w przerwie zimowej,natomiast Brazylijski dopiero 26/27. Spokojnie nie wszystko na raz....

Drozd 24.06.2024 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1627693)
Wystawmy Drozda, on będzie gryzł trawę za czapkę gruszek.

Ja z leserami nie grywam, nawet za dwie czapki.

A jeżeli chcesz w ten sposób tłumaczyć żenującą postawę Sapały czy Urygi to pojmij że nie powinni zarabiać 1/4 tego co zarabiają, a mimo to mają w dupie Ciebie innych kibiców i cały klub.

KOALIK 24.06.2024 22:21

Po ostatnim sezonie i wyczynach gwiazdorów z pastwisk hiszpańskich, poprzeczka jest nisko ustawiona, więc spokojnie Polacy dadzą radę.

Karherop 25.06.2024 07:21

Można odnieść wrażenie że niektórzy tu wręcz kibicują by obecna zmiana wajchy z większą ilością Polaków się wykoleiła.

Komu wy kibicujcie?

I nie mylić ze zwykłym przewidywaniem wydarzeń. Bo i ja z tym co widzę teraz to liczę co najwyżej na baraże. Tą kadra dalej prosi się o jakościowych zawodników.

Drozd 25.06.2024 07:35

Co się dziwisz. Wisła jest na drugim planie, najważniejsze to przysrać się do Królewskiego. Jak byli Hiszpanie to o Hiszpanów, teraz są Polacy to o Polaków.

gizmowisla 25.06.2024 08:38

Hiszpanska Wisla byla dla wielu Zla, teraz bedzie Polska Wisla , w grudniu bedzie dobre porownanie , co bylo lepszym wyborem

Karherop 25.06.2024 08:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gizmowisla (Post 1627731)
Hiszpanska Wisla byla dla wielu Zla, teraz bedzie Polska Wisla , w grudniu bedzie dobre porownanie , co bylo lepszym wyborem

A jakie medale rozdają w grudniu?

Ogryzek 25.06.2024 09:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gizmowisla (Post 1627731)

Ostateczne porównanie będzie na koniec sezonu, nie w grudniu.

Witalis 25.06.2024 09:00

Drozdzie, nie denerwuj się tak!

Wisłę przecież oglądasz dla rozrywki. Traktuj spektakl, który oferuje klub w kategoriach między cyrkiem a finałem SKS w liceum syna kolegi. Od razu ulga, co?

pepe72 25.06.2024 10:12

Wisła Kraków czyni starania, żeby wzmocnić skład przed nowym sezonem. "Biała Gwiazda" jest mocno zainteresowania pozyskaniem doświadczonego środkowego pomocnika, 31-letniego Mateusza Szwocha. Krakowski klub prowadzi intensywne rozmowy w tej sprawie, choć na ewentualną finalizację tych negocjacji jeszcze trzeba poczekać.

https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-18627697

Mateusz Szwoch prócz dużego doświadczenia na boiskach zarówno ekstraklasy jak i I ligi, ma jedną cechę, której w Wiśle Kraków w ostatnich latach bardzo brakowało. To zawodnik bardzo dobrze wykonujący stałe fragmenty gry. Mówiąc po piłkarsku, potrafi z rzutu wolnego czy rożnego dorzucić piłkę "na nos".

Arked 25.06.2024 11:01

I to wg mnie jest bardzo sensowny transfer jeśli do niego dojdzie. Czy to nie Szwoch dorzucał Urydze piłki kiedy ten strzelał sporo bramek po stałych fragmentach?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1627728)
Co się dziwisz. Wisła jest na drugim planie, najważniejsze to przysrać się do Królewskiego. Jak byli Hiszpanie to o Hiszpanów, teraz są Polacy to o Polaków.

Kolego, ale ja jestem wielkim zwolennikiem Królewskiego. Moim zdaniem w jego planach nabruździli mu kibice i presja środowiska. Np. poprzez bezsensowne, przedwczesne odejście Sobolewskiego, który pasował do tej niezbalansowanej, ofensywnej drużyny lepiej niż Rude i jestem pewien, że w lidze wykręciłby znacznie lepszy wynik. Widać ewidentnie, że Królewski chciałby stabilizacji i spokojnej budowy ale u nas po prostu się nie da...

hawaiisurfer 25.06.2024 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1627744)
Czy to nie Szwoch dorzucał Urydze piłki kiedy ten strzelał sporo bramek po stałych fragmentach?

Wtedy chyba Furman byl killerem przy SFG

Arked 25.06.2024 11:39

W każdym razie taki killer robiący 10-12 pkt w sezonie z "niczego" przydałby nam się bardzo. Czy to akurat mógłby być Szwoch to nie wiem. Natomiast nie byłoby żal wstawiać go do składu za któregokolwiek z naszych ładnie grających środkowych pomocników, którzy może byli totalnie bezproduktywni, ale za to chętnie zawalali mecze bezsensownymi czerwonymi kartkami w pierwszej połowie.

Karherop 25.06.2024 12:00

Pepe72 chyba przestałeś wczorajszy dzień, bo to news z wczoraj.

Aktualne plotki:
Cezary Polak (Kotwica)
Mateusz Szwoch (wolny zawodnik)
Albert Zarówny (Chrobry)
Norbert Wojtuszek (Górnik Zabrze, w sezonie 23/24 wyp. GKS Tychy)
Piotr Janczukowicz (wolny zawodnik)
Cedrica Teguia (wolny)
Luis Jakobi (od roku bez klubu, mniejszość niemiecka)

Polak, Teguia - nie ta półka cenowa
Zarówny, Wojtuszek - lekko nie będzie
Szwoch, Janczukowicz - spore szanse
Jakobi - trzeba pytać czat GPT

doktor granat 25.06.2024 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1627712)
Projekt portugalski dopiero w przyszłym sezonie,no może nawet w tym w przerwie zimowej,natomiast Brazylijski dopiero 26/27. Spokojnie nie wszystko na raz....

... a płatność będzie wtedy chyba w naturze...

Karherop 25.06.2024 13:28

Jeśli się potwierdzi 800k euro od Bologony za Krzyżanowskiego (a tyle mówią włoskie media) to Wisła robi deal roku. Spodziewałem się max połowy tej kwoty.

Drozd 25.06.2024 16:01

Jest stara zasada, im drożej jesteś sprowadzony tym masz większą szansę na granie. Dlatego kwotę z Bologną to bardziej menagos negocjują niż Wisła ;).

KOALIK 25.06.2024 16:09

Ale ojkofoby się wkurzą.

Tak jechali po Krzyżanowskim, młodym utalentowanym chłopaku z potencjałem przy jednoczesnym bronieniu Kikuśka, Albercika, Ratonika, Eneko, Bregu, Omraniego i reszty szrotu.

Krzyżanowski idzie do Bologny, a Ratonik gdzie?

Hehe

A Albercik?

Eneko?

Omrani? (który wg Markusika miał być wielką gwiazdą)

Patryko 25.06.2024 16:22

Jeśli idzie za 800k, to w pakiecie powinien być dowóz prywatnym jetem na miejsce. Mam tylko nadzieję, że kwota nie jest rozłożona na 70 rat z gwarancją banku z Wysp Dziewiczych.

Ogryzek 25.06.2024 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1627772)
Jeśli idzie za 800k, to w pakiecie powinien być dowóz prywatnym jetem na miejsce. Mam tylko nadzieję, że kwota nie jest rozłożona na 70 rat z gwarancją banku z Wysp Dziewiczych.

Nie przesadzaj, to normalny biznes.

Wielu tego nie rozumie - ale kupno młodego piłkarza przez klub z Zachodu - to inwestowanie jak w start up, albo wybór w drafcie NBA z dalszym numerem. Możesz wygrać, możesz stracić. Jak masz kasę możesz inwestowac. I tak robi taka Bologna licząc że z niego cos wystruga w ciagu kilku sezonów i "zarobi". Na tym polega zarabianie na młodych w naszych realiach. Taki lech może bardziej ograc młodych i już żąda większą kasę. Ale mechanizm jest podobny.

Oczywiscie żeby nie zapeszać, nawet i 500 tyś EUR będzie dobrą kwotą :)

doktor granat 25.06.2024 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1627760)
Jeśli się potwierdzi 800k euro od Bologony za Krzyżanowskiego (a tyle mówią włoskie media) to Wisła robi deal roku. Spodziewałem się max połowy tej kwoty.

Jakieś procenty od przyszłych transferów też wpiszą, mam nadzieję:)

Cymes 25.06.2024 17:07

Obym się mylił, ale jakoś mam wrażenie, że to się sypnie z tego powodu.
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-18630291
"w Wiśle są gotowi na transfer, ale czekają na ostateczną ofertę Włochów, która zadowoliłaby krakowski klub. Chodzi nie tylko o wysokość kwoty transferowej, ale również odpowiednie zabezpieczenia, że zapisane w umowie pieniądze trafią w ustalonym czasie do krakowskiego klubu."
Makarony to są ancymony i przekrętasy niewiele lepsze od turasów. Jak zobaczą na stolę umowę, która w prawnie zdyscyplinowany sposób zobowiązuje ich do zapłaty w terminie to jakoś mam wrażenie, że nagle mogą stracić zainteresowanie. Żeby było jasne, z naszej strony to oczywiście absolutnie słuszne posunięcie i nie jest to krytyka klubu.

Patryko 25.06.2024 17:30

Pożyjemy, zobaczymy.

Jak nie dadzą gwarancji płatności, to na drzewo z nimi. Już dość straciliśmy kart zawodniczych w ostatnich latach za darmo.

krysztal 25.06.2024 17:53

I tu chyba wszyscy się zgodzą.Jak najbardziej słuszne posunięcie z naszej strony.Za Chrapka chyba pieniądze przepadły.

Patryko 25.06.2024 18:01

Za Chrapka, duża część za Mahdioui'ego, większość kasy za Lisa. Ciężkie miliony złotych, których teraz brakuje jak tlenu.

emjot 25.06.2024 18:14

Janczukowicz i Szwoch nieaktualni
Wisła zrezygnowała bo jak twierdzi w gk Karcz są inne opcje. Młodsze.

Markus 25.06.2024 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1627771)
Omrani? (który wg Markusika miał być wielką gwiazdą)

Twierdziłem tak tylko w tej samej rzeczywistości, w której kibice pojechali do Warszawy obalać rząd Tuska, a nie dopingować Wisłę w finale pucharu. W rzeczywistości rojeń Koaliczka. :rotfl: :evil:

Jakoś nie martwią mnie głosy o rezygnacji ze Szwocha i Janczukiewicza. :evil:

Bardzo dobrze, że klub oczekuje konkretnych gwarancji finansowych od Włochów w sprawie transferu Krzyżanowskiego.

Karherop 25.06.2024 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1627782)
Za Chrapka, duża część za Mahdioui'ego, większość kasy za Lisa. Ciężkie miliony złotych, których teraz brakuje jak tlenu.

Za Chrapka wisiało 250 tys z kwoty 1.2 mln, Wisła czekała na nią rok ale pod koniec 2017 ja odzyskała. UEFA już straszyła wykluczeniem catanii ze wszystkich rozgrywek

Za Mahdouiego z opóźnieniem ale przyszło wszystko.

Tylko za Lisa Wisła nie zobaczyła ani złotówki.

Bologona na pewno zapłaci, to zbyt duży klub i czeka ją solidny zastrzyk gotówki z UEFA. Wisła chyba tylko chce sobie przypilnować terminów. Oni dość mocno zagięli parol na Krzyżanowskiego więc raczej nie odpuszcza

Patryko 25.06.2024 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1627794)
Za Mahdouiego z opóźnieniem ale przyszło wszystko.

Tylko za Lisa Wisła nie zobaczyła ani złotówki.

A nie było przypadkiem tak, że klub Mahdiouiego zbankrutował po wpłaceniu bodajże jednej raty za niego? To samo w przypadku Lisa, tam też chyba była jedna rata i "bankructwo".

pepe72 25.06.2024 21:17

Informowaliśmy, że krakowski klub zabiega o pomocnika Mateusza Szwocha i napastnika Piotra Janczukowicza. W tym momencie to już jednak nieaktualne, bowiem w środę w Wiśle podjęto decyzję, by nie kontraktować tych piłkarzy. I wszystko wskazuje na to, że jest to decyzja ostateczna.

https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-18632687

pepe72 25.06.2024 21:42

https://wislakrakow.com/posts/patryk...uyny-wisy/9817

Piłkarzem Białej Gwiazdy II został 23-letni Patryk Moskiewicz, który związał się z klubem z Reymonta dwuletnią umową z opcją przedłużenia o kolejny rok.

dynek.pl 26.06.2024 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1627786)
Janczukowicz i Szwoch nieaktualni
Wisła zrezygnowała bo jak twierdzi w gk Karcz są inne opcje. Młodsze.

Doświadczonych zawodników też trzeba mieć.
Szwocha szkoda tak jak ktoś wyżej napisał ze względu na stałe fragmenty gry.

emjot 26.06.2024 10:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1627814)
Doświadczonych zawodników też trzeba mieć.
Szwocha szkoda tak jak ktoś wyżej napisał ze względu na stałę fragmenty gry.

nie szkoda Szwocha
po pierwsze to człapak (wystarczy poczytać co o nim sądzą kibice Płocka)
po drugie jest już po drugiej stronie rzeki

a z takich to mamy tu Sapałę, Urygę....

Patryko 26.06.2024 10:53

Dokładnie to, co pisze emjot.

Szwoch jest już na takim etapie kariery, że szuka frajera na te swoje "stałe fragmenty", jednocześnie będąc już na etapie coraz gwałtowniejszego zjazdu fizycznego, który w jego wieku ma już niestety miejsce.
Jeśli mamy grać to, co zapowiada Moskal, czyli że pierwszym obrońcą jest napastnik (pressing całą drużyną), to nie ma na boisku miejsca dla pozorantów, którzy nie będą wracać do obrony. Dlatego też czynione są starania w celu pozbycia się kolejnego człapaka w osobie Sapały.

Ogryzek 26.06.2024 11:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1627817)

Szwoch jest już na takim etapie kariery, że szuka frajera na te swoje "stałe fragmenty", jednocześnie będąc już na etapie coraz gwałtowniejszego zjazdu fizycznego, który w jego wieku ma już niestety miejsce.
Jeśli mamy grać to, co zapowiada Moskal, czyli że pierwszym obrońcą jest napastnik (pressing całą drużyną), to nie ma na boisku miejsca dla pozorantów, którzy nie będą wracać do obrony. Dlatego też czynione są starania w celu pozbycia się kolejnego człapaka w osobie Sapały.

Też po zastanowieniu się na spokojnie zgadzam się z tym co napisałeś.

Zatem cierpliwie czekamy na kogoś młodszego :)

Arked 26.06.2024 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1627817)

Fajnie, ale jest w tym wszystkim jakiś pomysł na zdobywanie bramek? Bo dobre wykonywanie stałych fragmentów temu służy, a bez zmian personalnych możemy o tym zapomnieć. Przypominam, że drużyny które awansowały do Ekstraklasy w poprzednich sezonach wśród najlepszych strzelców miały środkowych obrońców. Puszcza dzięki temu awansowała i utrzymała się w Ekstraklasie mimo, że nie umie grać w piłke.

Karherop 26.06.2024 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1627796)
A nie było przypadkiem tak, że klub Mahdiouiego zbankrutował po wpłaceniu bodajże jednej raty za niego? To samo w przypadku Lisa, tam też chyba była jedna rata i "bankructwo".

Nie no, co ty gadasz. Ale tawoon ma się dobrze, 4 miejsce w Saudi pro lidze w zakończonym już sezonie tuż za zespołami Ronaldo i Benzemy.

Altay SK jest bliskie bankructwa ale z tego co widzę dalej trwa na 2 poziomie w Turcji. Mógłby któryś dziennikarz zaczepić o to JK.

Jeśli świadomie zrezygnowano ze Szwocha i Januczkowicza to wypada się tylko cieszyć. To tylko znaczy że celujemy wyżej, ale i lepsze opcje nie są tylko w sferze marzeń.

emjot 26.06.2024 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1627820)
Fajnie, ale jest w tym wszystkim jakiś pomysł na zdobywanie bramek? Bo dobre wykonywanie stałych fragmentów temu służy, a bez zmian personalnych możemy o tym zapomnieć. Przypominam, że drużyny które awansowały do Ekstraklasy w poprzednich sezonach wśród najlepszych strzelców miały środkowych obrońców. Puszcza dzięki temu awansowała i utrzymała się w Ekstraklasie mimo, że nie umie grać w piłke.

jeden człapak w pomocy już jest
na szczęście nie będzie drugiego

Arked 26.06.2024 12:07

Można by go zamienić na człapaka, który przyczynia się do zdobywania bramek ;) Bezproduktywne bieganie i zapieprzanie to też nie jest coś o czym marzę. Nie jeden piłkarz był człapakiem, a dawał wiele drużynie (np Semir Stilic). Pomocnika kompletnego, bez jakichś oczywistych wad, to my nie znajdziemy przy naszym budżecie i fakcie że gramy w 1 Lidze.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl