![]() |
za pwn.pl
"Zapisując nazwiska angielskie i francuskie, zachowujemy ortografię oryginału, np. Hillary, Purcell, Reagan, Dumas, Poussin, de Gaulle. Istnieje nieliczna grupa nazwisk, które mają wariantywną pisownię — oryginalną lub spolszczoną: Shakespeare — Szekspir, Washington — Waszyngton itd...." |
Cytat:
Inna sprawa, że z Białorusinami jest jeszcze drugi problem - naszego możemy pisać Siwakou, tak jak przez "u" na końcu świadomie pisze się napadzior Lechii Sazankou :> |
Mylicie tu dwie kwestie: nie chodzi o translację nazwisk, tylko o transliterację, czyli przystosowanie znaków obcego alfabetu do własnego. Dlatego nie ma potrzeby zmieniania pisowni podanych wcześniej nazwisk Hugues'a czy Dudu, natomiast jest w przypadku zawodników z krajów, gdzie ludzie posługują się np. cyrylicą. Język polski ma własne zasady transliteracji z tego alfabetu, a nie wiedzieć czemu chcemy posługiwać się zasadami angielskimi, używając przy tym liter, których w polskim wariancie łacińskiego alfabetu nie ma, np. "v" czy tworząc również nieobecne u nas głoski jak "ts" albo "kh". Po co? Szanujmy swój język.
Swoją drogą Siwakow jest Białorusinem, więc teoretycznie jego nazwisko powinno się zapisywać po polsku Siwakou. Ale to tak tylko na marginesie, bo sytuacja języka białoruskiego na Białorusi to wątek zupełnie innej dyskusji. |
Ok, przekonaliście mnie :)
|
Nooo, Sivakov ma polskie korzenie, więc paszporcik i mamy już przy dobrym układzie 5 Polaków w podstawowej 11 :D
(Garguła, Sobolewski, Małecki, Melikson :D , Sivakov :D ) |
Cytat:
właśnie mialem to napisać,że tak narzekaliście, a okazuje się, że nie jest wcale tak źle z Polakami w składzie |
Można by Meliksona upchnąć na skrzydło lewe za Kirma, wtedy do środka Garguła. Jeszcze za Cikosa wstawić Burligę i śrubujemy liczbę Polaków w składzie. Ale nic na siłę :)
|
Cytat:
http://www.football-shirts.co.uk/ima...oorofhesselink |
Cytat:
Kurto - Łobodziński, Kowalski, Czekaj, Burliga - Melikson, Sobolewski, Sivakov, Garguła, Małecki - Żurawski :D o ile przód nie wygląda tragicznie to z tyłu by się pozabijali ;D |
Cytat:
Jeśli język polski ce..... się tym, że czyta się dokładnie tak, jak jest napisane to przeczytaj na głos pierwszy lepszy wyraz typu "strzecha". Każdą literę oddzielnie tak jak jest napisana... Mam nadzieję, ze to koniec OT :-) |
Cytat:
|
Cytat:
Teraz Mały dla tych pismaków ktore robily z niego lenia i nieuka,robi sie prawdziwym pilkarzem ,wrecz wzorem do nasladowania ciekawe :) |
jak po spotkaniu?
|
http://galeria.wislakrakow.com/20110223/nikol/38.jpg
Wszystko spoko ładnie pięknie, zdjęcie byłoby zajebiste gdyby nie ten paskudny wór w środku gwiazdy osłaniający klatkę schodową !! :) |
photoshop i wszystko jasne:))
|
nie tylko MY się nie możemy doczekać pierwszego meczu w domu:) Nordin już ćwiczy :PP
http://galeria.wislakrakow.com/20110223/nikol/24.jpg |
Dobrze ze Siva się uśmiechnął na jednym ze zdjęć podczas wczorajszej prezentacji bo bardzo smutno wyglądał.
|
Cytat:
A swoja drogą czy ktoś mógłby mi wyjasnić czym się różni funkcja kierownika drużyny od funkcji opiekuna drużyny? Albo czym się różni praca masażysty od pracy fizjoterepeuty? Albo na czym polega praca trenera kontroli przygotowania motorycznego? Dobra, o analityka nie będę już pytał :>. |
raindog zgadzam się, a dodatek przypomina kogoś znanego (koszykarza?)
wiślak68 dobrze, że mamy rozwinięty sztab bo teraz każdy odpowiada za siebie i za swoje obowiązki. |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Cytat:
Zarabia pewnia 150-250 tys euro za sezon |
Cytat:
|
Cytat:
A swoja drogą to ciekawe czy w świetle Twoich wyjasnień pan analityk Pączek zajmuje się analizą krwi i sików piłkarzy a pan zajmujący się kontrolą przygotowania motorycznego sprawdza czy motory piłkarzy są na chodzie :>. Panom fizjoterapeutom odpuszczam. "wiślak68 dobrze, że mamy rozwinięty sztab bo teraz każdy odpowiada za siebie i za swoje obowiązki." W rzeczy samej. Jeśli do sztabu zatrudnimy jeszcze ze trzech magazynierów to nasz sztab będzie jeszcze bardziej rozbudowany a co za tym idzie wzrośnie odpowiedzialność za siebie i swoje obowiązki. A jeśli chodzi o wywiad Meliksona to jedno z dwóch: albo chłop współpracuje z jakimś PR-owcem albo faktycznie Żydzi są od nas o wiele mądrzejsi. Chłop powiedział dokładnie to co powinien powiedzieć w wywiadzie prasowym nowo pozyskany piłkarz. Nawet jeśli okaże się niewypałem (czego ani sobie ani jemu nie życzę) to myślę że ogólny wskaźnik inteligencji w drużynie wzrośnie. |
Cytat:
|
Cytat:
A swoją drogą to przypomnij mi proszę kiedy to w klubie zatrudnionych było 5 osób?? Nie jestem pewien ale wydaje mi się że trzeba by sięgnąć do czasów jeszcze z przed pierwszej wojny światowej kiedy wszystko działało społecznie. |
|
wislak68 to przykro mi, że nie dostrzegasz różnicy pomiędzy czasami gdzie nie było działu marketingu, dyrektora sportowego itd. (kilka lat wstecz, a nie czasy przedwojenne) Gdzie wszystkim zajmowali się Antkowiak z Ochalikiem, a ostatnim rokiem.
Nie zauważyeś np. że transfery są przeprowadzane jak należy, (potrzebowaliśmy bramkarza to go kupilismy, a nie przeprowadzaliśmy casting dla jakiś anonimów z dupy), że zawodnicy (odpukać) w okresie przygotowawczym nie złapali poważnych kontuzji. A uwaga o Tłokach jest beznadziejna, rozmawiamy o faktach. Każdy szanujący się klub ma sztab ludzi, którzy pracuja na jego sukces, a jeśli tego nie wiesz bądź nie rozumiesz to Twój problem. |
Kim są dwaj pracownicy sztabu szkoleniowego w drugim rzędzie od góry po lewej? Chyba pierwszy raz ich widzę...
http://galeria.wislakrakow.com/20110223/nikol/34.jpg |
http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/pierwsza_druzyna/
Tu masz wszystkich z imienia i nazwiska. |
Jakiś czas temu sztab był chyba znacznie mniejszy, prawda?
|
Cytat:
Cytat:
|
czy skoro robiono też zdjęcia indywidualne, to na stronie oficjalnej zostaną one zmienione? Troszkę dziko to wygląda, gdy praktycznie każde jest z innej beczki.
|
napewno tak,ale znajac zycie taka wymiana zdjec moze trwać z pół roku
|
a może po prostu nie chcą wstawiać zdjęć w dresach?
|
tak w ogóle to co robi analityk?:D
|
analityk, analizuje problemy i znajduje złote środki :)
|
Cytat:
http://www.futbolnews.pl/informacje/...analityka.html |
Mam pytanie, czy ktoś z Was znalazł zdjęcie naszej drużyny w bardzo dużym formacie, tak aby ustawić sobie je na tapetę?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:14. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl