Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

tomsts 16.02.2011 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Semper Fidelis 1985 (Post 1051549)
Jirsak szaleje!

"Warto podkreślić, że dwa gole ze stałych fragmentów gry strzelił Tomas Jirsak. Najpierw wykorzystał zbyt długie ustawianie się muru i rzutu wolnego przymierzył w samo okienko, a potem zdobył bramkę bezpośrednio z rzutu rożnego!"

Ciekaw jestem, który z bramkarzy dał sobie wbić z rożnego... Mam nadzieję, że nie był to Pareiko, bo liczę na niego już na wiosnę.

K2sprzyk 16.02.2011 16:48

Polscy piłkarze może nie wyglądają jak D. Forlan ale widać że Mały solidnie pracuje na siłowni :) cosik mu sie tam kształtuje :P
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...8690926348.jpg

Rob_Zombie 16.02.2011 16:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1051599)
Od teraz porównanie"Polski Wayne Rooney" nabiera innego wymiaru :-D

Że co? Rozumiem że można nie lubić Rooneya, ale aż tak chamsko mu pojechać to przesada...

szprotson 16.02.2011 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1051599)
Od teraz porównanie"Polski Wayne Rooney" nabiera innego wymiaru :-D

wg. Mnie Mały powinien mieć metkę innego piłkarza ....

konrad123 16.02.2011 19:21

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...8776694527.jpg

To jest Kurto? On chodzi w okularach? Nie wiedziałem :D

cassius31krakow 16.02.2011 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez konrad123 (Post 1051720)
To jest Kurto? On chodzi w okularach? Nie wiedziałem :D

i do tego ma laskę niewidomego? :D

Marcin_fan 16.02.2011 20:24

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...kiem,id,t.html Maor Polakiem

PhantomRanger 16.02.2011 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1051764)

Czyli Polaka jakiegoś zakontraktowali jednak. Mimo, że to jakaś 7 woda po kisielu, ale jednak zawsze. Odchodząc od żartów to przynajmniej nie będzie się czekało, aż pozwolenie na prace załatwi.

1q2 16.02.2011 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1051764)

Ma obywatelstwo polskie - Polakiem nigdy nie będzie

dj_ibutti 16.02.2011 23:51

Mały offtop, a Michalczewski jest Polakiem?

Fuks 16.02.2011 23:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1051905)

Co tam Michalczewski, a Kopernik?!

:D

1q2 17.02.2011 00:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fuks (Post 1051910)
Co tam Michalczewski, a Kopernik?!

:D

Kopernik była kobietą:D...dj, napisz do czego zmierzasz, łatwiej będzie o odpowiedź;)

Kibic1928 17.02.2011 00:20

Kopernik był Niemcem jeśli wziąć wszystkie fakty pod uwage;-)

Maor dostał obywatelstwo wiec jest OBYWATELEM Polski, co nie jest równoznaczne z byciem Polakiem i tu się z kolegą zgadzam.

snyrting 17.02.2011 00:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1051905)

Utrudnij zabawę i dodaj jeszcze Marie Curie-Skłodowką i Chopina ;)

szczebrzeszcz 17.02.2011 00:38

jeszcze Mickiewicza i Kościuszkę pójdźmy:-)

dj_ibutti 17.02.2011 00:41

Ot zagwozdka filozoficzno-socjologiczna ;)
Zastanawia mnie po prostu, czy de facto "zrzeczenie się" Polskiego obywatelstwa tj. występowanie pod Niemiecką flagą sprawia, że ktoś ciągle jest Polakiem czy już nie?

Maor w świetle prawa jest Polakiem... co nie zmienia faktu, że... nim nie jest ;) Zagmatwana sytuacja. Czy za jedyne kryterium bycia Polakiem uznajemy, urodzenie na polskiej ziemi / z polskich rodziców, czy może jeszcze coś innego?

1q2 17.02.2011 01:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1051941)
Ot zagwozdka filozoficzno-socjologiczna ;)
Zastanawia mnie po prostu, czy de facto "zrzeczenie się" Polskiego obywatelstwa tj. występowanie pod Niemiecką flagą sprawia, że ktoś ciągle jest Polakiem czy już nie?

Maor w świetle prawa jest Polakiem... co nie zmienia faktu, że... nim nie jest ;) Zagmatwana sytuacja. Czy za jedyne kryterium bycia Polakiem uznajemy, urodzenie na polskiej ziemi / z polskich rodziców, czy może jeszcze coś innego?

heh, kryterium jest ciężkie do zdefiniowania bo ktoś może urodzić się w PL a nie czuć się Polakiem, np Klose, jak i odwrotnie.Znam osoby(prywatnie) które nie mają polskiego obywatelstwa(np.kwestia rodziców którzy kiedyś tam wyemigrowali, bądź jeden rodzić z PL drugi z kraju X a miejsce zamieszkania to Y) a są Polakami i takimi się czują.Maor(mam nadzieje) nie będzie grał obywatelstwem bo wiadomo że to 100% Izraelczyk.Specjalnie nie piszę Żyd bo Żyd to ponoć musi spełnić więcej kryteriów;)

Mam też nadzieje(oby nie płonną)że przywitamy go jak swojego

jumson 17.02.2011 01:07

W Polsce obowiązuje prawo krwi. Czyli każdy kto ma udokumentowanych przodków to któregoś tam pokolenia (nie wiem dokładnie) może otrzymać obywatelstwo polskie. A w USA jest prawo ziemi, rodzisz się u nich i z automatu odstajesz ich obywatelstwo nawet jak nikt z rodziny nie ma. Zrzeczenie się to oddanie paszportu, nie występowanie pod inną flagą. Obraniak jest dalej Francuzem Ktoś kto nie ma przodków i normalnie chce dostać obywatelstwo musi zdawać jakieś testy.

Edytka:
Nie chciałem strzelić gafy i sprawdziłem. Przykładem lepszym od Obraniaka jest Peter Schmeichel, który ma obywatelstwo polskie mimo, iż reprezentował Danie. Gwoli ścisłości najpierw był Polakiem.

dj_ibutti 17.02.2011 01:22

Kolego my tu nie dyskutujemy o kwestiach prawnych, o których wszyscy wiedzą tylko etycznych. :)

1q2 no to się zgadzamy ;) Tak tylko pytałem, z nudów. ;]

crate digger 17.02.2011 08:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1051952)
Kolego my tu nie dyskutujemy o kwestiach prawnych, o których wszyscy wiedzą tylko etycznych. :)

1q2 no to się zgadzamy ;) Tak tylko pytałem, z nudów. ;]

nie mieszaj etyki z moralnością. jest Polakiem ten kto się czuje Polakiem, z tym krajem się identyfikuje, jako kryterium indywidualne. Może mieć obywatelstwo, może go nie mieć. Jeśli szukamy jakichś obiektywnych kryteriów to ja wskazywałbym tylko na te prawne. Przyznawanie łatek czy ktoś jest "prawdziwym Polakiem" albo "sprzedawczykiem i koniunkturalistą" jest takie polskie :). Fajnie że Maor będzie miał większy komfort życia dzięki obywatelstwu naszego kraju. Ja bym przyjął również np obywatelstwo Stanów Zjednoczonych jeśli by mi pomogło w wygodniejszym życiu. Czy to sprawi że bedę Amerykaninem, w sensie prawnym na pewno, a czy zmieni to moje postawy? może nie wiem. Pisanie, że "nigdy nie będzie Polakiem" (nie dotyczy to tej sprawy i mam nadzieje że nie bedzie, a Rogera) też sprawy nie załatwia, moze akurat nasz kraj mu sie spodoba, nauczy sie jezyka i poczuje się Polakiem chociaz w części. Martwią mnie takie zero-jedynkowe klasyfikacje. Ostre granice, że ty jesteś true a ty nie. Zaprawde powiadam to nie jest takie proste.

Pisanie "Żyd" mnie też troszke oburza. To z pewnoscią Izraelczyk, a czy Żyd, nie wiem, można go zapytać czy jest wierzacy. Tak samo jak by ktos o mnie nie mówił Polak, tylko Katolik. Mnie by to obrażało. Religia to sprawa czysto prywatna. Nie jest moją winą że akurat w takiej kulturze się urodziłem i wychowywałem. Zmieńmy nazewnictwo a może i sposób myślenia ulegnie modyfikacji. Pozrdawiam :) i przepraszam za poranne wynurzenia, ale ta kwestia rosła we mnie od dawna i musiałem to wyartykułowac :)

snyrting 17.02.2011 09:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crate digger (Post 1051974)
nie mieszaj etyki z moralnością.

Leże...

Mechaniki ciał stałych z fizyką też nie wolno mieszać?

crate digger 17.02.2011 09:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez snyrting (Post 1051979)
Leże...

Mechaniki ciał stałych z fizyką też nie wolno mieszać?

aj chyba nie jest to tak proste.

Ar222 17.02.2011 09:18

crate digger, z Tymi Żydami to sprawa jest jeszcze trochę bardziej skomplikowana, bo należy wyróżnić 3 kwestie:
Izraelczyk - obywatel Izraela
Żyd - etniczny Żyd, wedle Prawa ten, kto ma matkę Żydówkę
żyd - czyli wyznawca judaizmu.

Tak więc Maor jest Izraelczykiem, nie jest Żydem, a czy jest żydem to nie wiem :D

Pan Jotka 17.02.2011 09:22

Jako żydożerca akceptuje naszego żyda. Wali mnie czy modli sie do drzewa, ściany czy Boga. Niech grają ci co umieją. Wolę takich niż polskich , pszaśnych Łobodzińskich!

Reser 17.02.2011 10:45

Panowie a zmienia wam to coś , czy jest Żydem, Gojem czy Polakiem? Śmiać mi się chce z tych waszych ksenofobicznych przepychanek.

Kordel_Walker 17.02.2011 10:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crate digger (Post 1052015)
nie został wychowany "po Polsku".

.

To chyba dobrze, coś może z niego być.. i pchniemy go za grubszą kase:-)

Ar222 17.02.2011 13:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reser (Post 1052023)
Panowie a zmienia wam to coś , czy jest Żydem, Gojem czy Polakiem? Śmiać mi się chce z tych waszych ksenofobicznych przepychanek.

Ale dlaczego od razu ksenofobicznych? Widzisz tu gdzieś jakieś negatywne nacechowanie którejkolwiek wypowiedzi? Mi osobiście zwisa czy jest Polakiem, Niemcem, Żydem, Kazachem czy Eskimosem* :) Ale żeby porozkminiać sobie nie można było? Przecież to temat o piłkarzach - fakty, opinie, komentarze. Wyluzuj... :)

*przepraszam: Inuitą - żebyś mnie od ksenofobów czasem nie wyzwał ;)

Marszałek 17.02.2011 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ar222 (Post 1051984)
crate digger, z Tymi Żydami to sprawa jest jeszcze trochę bardziej skomplikowana, bo należy wyróżnić 3 kwestie:
Izraelczyk - obywatel Izraela
Żyd - etniczny Żyd, wedle Prawa ten, kto ma matkę Żydówkę
żyd - czyli wyznawca judaizmu.

Tak więc Maor jest Izraelczykiem, nie jest Żydem, a czy jest żydem to nie wiem :D

Kiedy Maor je rosół nie ma sensu roztrząsać. A może w ogóle nie je rosołu? Skoro dostał obywatelstwo to wynika z tego,że jego matka jest Polką, tyle że czyta z prawa do lewej i chodzi się modlić albo nie chodzi w piątek i sobotę ,zamiast w niedzielę. Tak w skrócie. Po matce jest Żydem aszkenazyjskim. A może Maor wyciął wszystkim numer i jest Żydem mesjanistycznym:)czyli wg prawa izraelskiego nie jest Żydem a obywatelem Izraela i do tego Jezus jego Zbawicielem:)

Dajta spokój,bo to nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Mario Nh 17.02.2011 15:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1051653)
Że co? Rozumiem że można nie lubić Rooneya, ale aż tak chamsko mu pojechać to przesada...

Któryś komentator podczas którejś transmisji meczu tak go określał.

gypsy 17.02.2011 15:40

Religia/pochodzenie Meliksona nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Jak dla mnie może pochodzić z Grenlandii i być buddystą czy rastafarianem. Osobiście jestem tolerancyjną osobą, nawet bardzo jak na kraj, w którym żyję. Liczę więc, że Maor będzie grał na wysokim poziomie, podniesie trochę poziom naszej cienkiej ligi.

tomo 17.02.2011 16:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gypsy (Post 1052225)
Religia/pochodzenie Meliksona nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Jak dla mnie może pochodzić z Grenlandii i być buddystą czy rastafarianem. Osobiście jestem tolerancyjną osobą, nawet bardzo jak na kraj, w którym żyję. Liczę więc, że Maor będzie grał na wysokim poziomie, podniesie trochę poziom naszej cienkiej ligi.

Nick zgodny z pochodzeniem ? :)

aNouc 17.02.2011 19:33

Rarytas
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1479732

Na cele charytatywne.

tomasz_19 18.02.2011 11:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ...:::Tomo:::... (Post 1052253)

Tomo fajna animacja :D

tofik 18.02.2011 11:19

Fajna, ale zamula forum.

QBAS 18.02.2011 11:50

Oj tam oj tam - niech zamula. Lepsze to niż posty pokemonów, które też zamulają ;)

gypsy 18.02.2011 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ...:::Tomo:::... (Post 1052253)

Nie ;P

10znaków

Maciuś 18.02.2011 14:26

"Gypsy" to nie jest Żyd tylko Cygan.

IncognitoTSW 18.02.2011 15:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1052674)
"Gypsy" to nie jest Żyd tylko Cygan.

A ktoś pisał, że Żyd?

tomo 18.02.2011 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc

Inicjatywa świetna. Choćby po kwotach widać, którzy zawodnicy darzeni są największą sympatią/szacunkiem przez kibiców czyli de facto przez nas. Cóż miałem "chrapkę" na koszulkę Małego bądź Sobola, ale widzę szybko zostałem przebity.

Łobo, Kowalski, Branco i Tomek Jirsak liderzy :>

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1052579)
Tomo fajna animacja :D

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1052580)
Fajna, ale zamula forum.

Fajna fajna, muli chyba tylko chwilkę a potem śmiga w porządku. Przynajmniej u mnie. Do wczoraj odebrałem 24 prywatne wiadomości z pytaniem kto to jest. Niestety pomimo poszukiwań nie udało mi się ustalić tożsamości. Konia z rzędem temu kto to zrobi.

Szarny 18.02.2011 16:46

No toż przecież to Sara Varone. Ludzie... :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl