![]() |
Cytat:
|
Polscy piłkarze może nie wyglądają jak D. Forlan ale widać że Mały solidnie pracuje na siłowni :) cosik mu sie tam kształtuje :P
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...8690926348.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
|
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...8776694527.jpg
To jest Kurto? On chodzi w okularach? Nie wiedziałem :D |
Cytat:
|
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...kiem,id,t.html Maor Polakiem
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mały offtop, a Michalczewski jest Polakiem?
|
Cytat:
:D |
Cytat:
|
Kopernik był Niemcem jeśli wziąć wszystkie fakty pod uwage;-)
Maor dostał obywatelstwo wiec jest OBYWATELEM Polski, co nie jest równoznaczne z byciem Polakiem i tu się z kolegą zgadzam. |
Cytat:
|
jeszcze Mickiewicza i Kościuszkę pójdźmy:-)
|
Ot zagwozdka filozoficzno-socjologiczna ;)
Zastanawia mnie po prostu, czy de facto "zrzeczenie się" Polskiego obywatelstwa tj. występowanie pod Niemiecką flagą sprawia, że ktoś ciągle jest Polakiem czy już nie? Maor w świetle prawa jest Polakiem... co nie zmienia faktu, że... nim nie jest ;) Zagmatwana sytuacja. Czy za jedyne kryterium bycia Polakiem uznajemy, urodzenie na polskiej ziemi / z polskich rodziców, czy może jeszcze coś innego? |
Cytat:
Mam też nadzieje(oby nie płonną)że przywitamy go jak swojego |
W Polsce obowiązuje prawo krwi. Czyli każdy kto ma udokumentowanych przodków to któregoś tam pokolenia (nie wiem dokładnie) może otrzymać obywatelstwo polskie. A w USA jest prawo ziemi, rodzisz się u nich i z automatu odstajesz ich obywatelstwo nawet jak nikt z rodziny nie ma. Zrzeczenie się to oddanie paszportu, nie występowanie pod inną flagą. Obraniak jest dalej Francuzem Ktoś kto nie ma przodków i normalnie chce dostać obywatelstwo musi zdawać jakieś testy.
Edytka: Nie chciałem strzelić gafy i sprawdziłem. Przykładem lepszym od Obraniaka jest Peter Schmeichel, który ma obywatelstwo polskie mimo, iż reprezentował Danie. Gwoli ścisłości najpierw był Polakiem. |
Kolego my tu nie dyskutujemy o kwestiach prawnych, o których wszyscy wiedzą tylko etycznych. :)
1q2 no to się zgadzamy ;) Tak tylko pytałem, z nudów. ;] |
Cytat:
nie mieszaj etyki z moralnością. jest Polakiem ten kto się czuje Polakiem, z tym krajem się identyfikuje, jako kryterium indywidualne. Może mieć obywatelstwo, może go nie mieć. Jeśli szukamy jakichś obiektywnych kryteriów to ja wskazywałbym tylko na te prawne. Przyznawanie łatek czy ktoś jest "prawdziwym Polakiem" albo "sprzedawczykiem i koniunkturalistą" jest takie polskie :). Fajnie że Maor będzie miał większy komfort życia dzięki obywatelstwu naszego kraju. Ja bym przyjął również np obywatelstwo Stanów Zjednoczonych jeśli by mi pomogło w wygodniejszym życiu. Czy to sprawi że bedę Amerykaninem, w sensie prawnym na pewno, a czy zmieni to moje postawy? może nie wiem. Pisanie, że "nigdy nie będzie Polakiem" (nie dotyczy to tej sprawy i mam nadzieje że nie bedzie, a Rogera) też sprawy nie załatwia, moze akurat nasz kraj mu sie spodoba, nauczy sie jezyka i poczuje się Polakiem chociaz w części. Martwią mnie takie zero-jedynkowe klasyfikacje. Ostre granice, że ty jesteś true a ty nie. Zaprawde powiadam to nie jest takie proste. Pisanie "Żyd" mnie też troszke oburza. To z pewnoscią Izraelczyk, a czy Żyd, nie wiem, można go zapytać czy jest wierzacy. Tak samo jak by ktos o mnie nie mówił Polak, tylko Katolik. Mnie by to obrażało. Religia to sprawa czysto prywatna. Nie jest moją winą że akurat w takiej kulturze się urodziłem i wychowywałem. Zmieńmy nazewnictwo a może i sposób myślenia ulegnie modyfikacji. Pozrdawiam :) i przepraszam za poranne wynurzenia, ale ta kwestia rosła we mnie od dawna i musiałem to wyartykułowac :) |
Cytat:
Mechaniki ciał stałych z fizyką też nie wolno mieszać? |
Cytat:
|
crate digger, z Tymi Żydami to sprawa jest jeszcze trochę bardziej skomplikowana, bo należy wyróżnić 3 kwestie:
Izraelczyk - obywatel Izraela Żyd - etniczny Żyd, wedle Prawa ten, kto ma matkę Żydówkę żyd - czyli wyznawca judaizmu. Tak więc Maor jest Izraelczykiem, nie jest Żydem, a czy jest żydem to nie wiem :D |
Jako żydożerca akceptuje naszego żyda. Wali mnie czy modli sie do drzewa, ściany czy Boga. Niech grają ci co umieją. Wolę takich niż polskich , pszaśnych Łobodzińskich!
|
Panowie a zmienia wam to coś , czy jest Żydem, Gojem czy Polakiem? Śmiać mi się chce z tych waszych ksenofobicznych przepychanek.
|
Cytat:
|
Cytat:
*przepraszam: Inuitą - żebyś mnie od ksenofobów czasem nie wyzwał ;) |
Cytat:
Dajta spokój,bo to nie ma absolutnie żadnego znaczenia. |
Cytat:
|
Religia/pochodzenie Meliksona nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Jak dla mnie może pochodzić z Grenlandii i być buddystą czy rastafarianem. Osobiście jestem tolerancyjną osobą, nawet bardzo jak na kraj, w którym żyję. Liczę więc, że Maor będzie grał na wysokim poziomie, podniesie trochę poziom naszej cienkiej ligi.
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Fajna, ale zamula forum.
|
Oj tam oj tam - niech zamula. Lepsze to niż posty pokemonów, które też zamulają ;)
|
Cytat:
10znaków |
"Gypsy" to nie jest Żyd tylko Cygan.
|
Cytat:
|
Cytat:
Łobo, Kowalski, Branco i Tomek Jirsak liderzy :> Cytat:
Cytat:
|
No toż przecież to Sara Varone. Ludzie... :D
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:53. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl