Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Jaroo1 21.09.2023 16:21

Ale to jest jasne jak słońce. Ja nie rozuimiem nigdy jak można spowalniać akcję, po to żeby budować ją od linii obrony. Wiadomo, że każda akcja nie może być kontrą taką klasyczną, bo najłatwiej własnie z kontry strzelić. Ale też logiczne jest, że każda bramka pada z powodu zaskoczenia rywala, a kiedy go można zaskoczyć? Jak się szybko zagra piłkę, przeciwników jest mniej, nie ustawią się dobrze, zrobi się chaos w ich obronie, nas będzie więcej pod bramka albo będzie dużo wolnego miejsca i tam można podać żeby oddać strzał.

I tak się własnie bramki zdobywa, szybką akcją, a nie klepaniem piłki i wchodzeniem z piłką do bramki. Nic mnie tak nie w....ia jak ta nasza pseudo gra z ataku pozycyjnego i powolutku budowanie akcje, zrywy gdzieś z boku boiska, kiwki i podania w nic nie znaczącym sektorze, jak i tak już cały zespół rywala jest rozstawiony w obronie.

wolfy 21.09.2023 18:43

Piłkarzy mamy OK, widać to po ich indywidualnych akcjach, tyle że do gry po ziemi.
Problem w tym że Sobolewski w ataku umie tylko grać dośrodkowaniami.
Nasi piłkarze nie umieją grać głową ani dośrodkować (Mula i Fernandez odeszli, Junca jest pod formą).

Połączenie technicznych piłkarzy i prymitywnego trenera to masa dośrodkowań do nikogo albo na Rodado, który jest zwykle o głowę niższy od obrońców.

To nie ma sensu.

P. S. Nie było nigdy "trenera" Sobolewskiego. Był tylko Furman i jego dośrodkowania ze stojącej piłki.

bocian23 21.09.2023 21:58

Dzisiaj w meczu Dinamo Zagrzeb - Astana bramkę na 5:1 strzelił dla Dinama Tibor Halilivoć. Swego czasu za słaby piłkarz dla Wisły

Karherop 22.09.2023 10:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bocian23 (Post 1610115)
Dzisiaj w meczu Dinamo Zagrzeb - Astana bramkę na 5:1 strzelił dla Dinama Tibor Halilivoć. Swego czasu za słaby piłkarz dla Wisły

On nigdy nie był na nas za słaby, tylko rozwiązał kontrakt gdy nie było kasy na wypłaty w styczniu 2019. Jesienią 2018 był już blisko pierwsze składu. W tamtym czasie nikt nie myślał o tym by się go pozbywać.

luke1906 22.09.2023 21:38

Wczoraj przeciwko West Ham zagrał Kuveljic. Gra teraz w Backa Topola, kolejny ogór za słaby na potężną Wisłę.
Tu chyba potrzeba egzorcyzmów.

Markus 22.09.2023 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez luke1906 (Post 1610164)
Wczoraj przeciwko West Ham zagrał Kuveljic. Gra teraz w Backa Topola, kolejny ogór za słaby na potężną Wisłę.

Potrzeba po prostu kompetentnego trenera i sztabu. Nie egzorcyzmów. W Wiśle od lat nie było takowego i nadal nie ma.

Patryko 22.09.2023 22:53

Cytat:

To jest już tradycja, że piłkarze, którzy od nas odchodzą, w nowych drużynach wyglądają, jakby zrzucili z pleców ciężki głaz.

Karherop 23.09.2023 13:21

Nawet słaby/przeciętny piłkarz będzie wyglądał lepiej w poukładanej drużynie niż w zbiorze randomowych jednostek które w dodatku co okienko są w 30% wymieniane. Już nie wspominam o tym że potrzebuje środowiska do rozwoju umiejętności, czego my nie gwarantujemy od X lat.

Za rzadko patrzymy na piłkę jak na sport drużynowy, a za często jak na indywidualny.

tedyy 23.09.2023 16:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1610173)
Nawet słaby/przeciętny piłkarz będzie wyglądał lepiej w poukładanej drużynie niż w zbiorze randomowych jednostek które w dodatku co okienko są w 30% wymieniane. Już nie wspominam o tym że potrzebuje środowiska do rozwoju umiejętności, czego my nie gwarantujemy od X lat.

Za rzadko patrzymy na piłkę jak na sport drużynowy, a za często jak na indywidualny.

A dlaczego Wisła nie gra drużynowo -bo nie ma trenera który by to poukładał :P

bridgeburner 23.09.2023 16:19

Cytat:

Wystarczy kompetentny sztab szkoleniowy

pomeran 23.09.2023 16:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1610182)
Wystarczy kompetentny sztab szkoleniowy

Dokładnie. Dokładnie. Tu trzeba trenera. Zawodników przez lata mieliśmy przyzwoitych (jak na polskie dziadowanie). Ale tu baaaardzo dawno nie było trenera. Tutaj naprawdę nie trzeba szukać kwadratowych jaj. Zamiast wydawać miliony na prowizje po kolejnej rewolucji kadrowej, to zainwestować w trenera. A nie pseudolegendy, wfiści, i innej maści szamani.

viktor56 01.10.2023 05:46

Jeszcze trochę do okienka, ale patrząc z perspektywy dnia dzisiejszego, gdybyśmy mieli zakontraktować dajmy na to dwóch zawodników, to na jakie pozycje? Ja obstawiałbym zmiennika dla Rodado i prawego skrzydłowego, bo Baena jest bezproduktywny. W drugiej kolejności zmiennik dla Junki, z założeniem że Kuba Krzyżanowski póki co jest opcją testową, a Villar może się wymieniać z Alfaro. Co kto myśli?

skarabeus 01.10.2023 08:40

Lol, ludzie z takim pojęciem o piłce się mądrują :D
Baena to imho nasz najlepszy transfer. Problem polega na tym, że koszulka nigdy nie był skrzydłowym i nie przyswaja, że klasyczny skrzydłowych potrzebuje przestrzeni. Baena bazuje na szybkości i dryblingu. Jeśli mu zapewniamy gąszcz ściągając za jego plecy własnego obrońcę/wahadłowego, a co za tym idzie przynajmniej kolejnego rywala do minięcia to nie ma co się łudzić, że on będzie dobrze grał :-)
A wystarczy żeby Jaroch schodził do środka zabierając ze sobą obrońcę i robiąc przestrzeń dla Baeny...

Więc reasumując. Zacznijmy od sztabu, który ogarnia. Nagle się okaże, że wszyscy są o 50 proc lepsi niż się wydawało.

A co do opcji testowej Krzyżanowskiego. Wybacz, ale żeś się na mózg nie wiem z kim zamienił. Niczym na ten moment nie ustępuje słabemu Junce. Zreszta, teraz kilka meczów bez niego i przekonamy się o jego wartości. I należy pamiętać, że to młody łebek, który bardzo się rozwinie. A że się rozwija to widać w młodzieżowej, ale trzeba czasem wyściubić nosa poza Wisłę, żeby to wiedzieć :-)

Jagul 01.10.2023 09:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skarabeus (Post 1610516)
A co do opcji testowej Krzyżanowskiego. Wybacz, ale żeś się na mózg nie wiem z kim zamienił. Niczym na ten moment nie ustępuje słabemu Junce. Zreszta, teraz kilka meczów bez niego i przekonamy się o jego wartości. I należy pamiętać, że to młody łebek, który bardzo się rozwinie. A że się rozwija to widać w młodzieżowej, ale trzeba czasem wyściubić nosa poza Wisłę, żeby to wiedzieć :-)

Sam przyznałeś że mamy trenera parodystę. W tej sytuacji ciężko wierzyć w rozwój Krzyzanowskiego w Wiśle.

skarabeus 01.10.2023 09:31

Całkowita prawda. Na szczęście chłopak jeździ na reprezentacje :)

viktor56 01.10.2023 11:55

Krzyżanowski jest uzdolnionym juniorem, który zagrał kilka minut w pierwszej drużynie - nie wiem w jakim świecie trzeba żyć żeby zakładać że to jest pewna opcja na cały sezon dla zespołu walczącego o Ekstraklasę, choćby i posyłał piłki ze złota. A Baena ma wobec tego o czym mówisz problemy których nie mają inni nasi skrzydłowi, którzy robią mniej wiatru, a dużo więcej z tego wynika.

skarabeus 01.10.2023 16:01

Villar 739 minut, 2 bramki, 2 asysty

Alfraro 828 minut, 1 bramka, 4 asysty
Baena 256 minut, 1 bramka, 1 asysta

Statystycznie:
Baena co 128 minut udział przy bramce
Alfaro co 165 minut
Villar co 184 minut.

Dodać należy, że Baena głównie z ławki wchodzi, no bo jak można Villara posadzić :)
Coś jeszcze masz do powiedzenia?

wiesniak842 01.10.2023 16:10

Co dopiero Olejarka, ten to w lidze co 62 minuty strzela bramke!!!

viktor56 01.10.2023 16:32

Że taka analiza jest o kant dupy rozbić i nic z niej nie wynika - jaki niby wniosek statystyczny wyciagnales z faktu, że Baena mial bezpośredni udział w dwóch bramkach w 260 minut? I siedzi pewnie dlatego, że Sobolewski chce wszystkim na złość zrobić, co nie? Póki co, to ten Villar najwięcej z nich daje temu zespołowi ze swoimi 184 minutami, Alfaro myśli na boisku, a Baena pokazał, że umie biegać z piłką, a co przedupcył między tymi swoimi dwoma magicznymi dotknięciami to już jego. Życzę mu dobrze, póki co to niech faktycznie wchodzi z ławki panie analityk.

Arkadiusz.Czerepach 01.10.2023 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez viktor56 (Post 1610520)
Krzyżanowski jest uzdolnionym juniorem, który zagrał kilka minut w pierwszej drużynie - nie wiem w jakim świecie trzeba żyć żeby zakładać że to jest pewna opcja na cały sezon dla zespołu walczącego o Ekstraklasę, choćby i posyłał piłki ze złota. A Baena ma wobec tego o czym mówisz problemy których nie mają inni nasi skrzydłowi, którzy robią mniej wiatru, a dużo więcej z tego wynika.

Bardzo podobał mi sie dzisiaj Krzyżanowski, jesli nie będzie wokół niego teraz klimatu jaki spalił Piotrusia Starzyńskiego to może go czekac kariera na miarę Piszczka

oczywiście w Wiśle o to ciężko patrząc jak zmarnowano jeden największych talentów bramkarskich ostatnich lat: Biegańskiego

viktor56 01.10.2023 16:41

Zgadzam się, bardzo dojrzale i efektywnie gra jak na swój wiek, też mam duże nadzieje co do niego. Myślę też, że dobrze mu nie zrobi jak będzie musiał grać od deski do deski jakby Junca wyleciał.

Karherop 01.10.2023 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1610555)
Bardzo podobał mi sie dzisiaj Krzyżanowski, jesli nie będzie wokół niego teraz klimatu jaki spalił Piotrusia Starzyńskiego to może go czekac kariera na miarę Piszczka

oczywiście w Wiśle o to ciężko patrząc jak zmarnowano jeden największych talentów bramkarskich ostatnich lat: Biegańskiego

Nie ma szans na podobną drogę Krzyżanowskiego i Starzyńskiego. W grudniu po mistrzostwach świata juniorów tyle będziemy go widziec. Wisła powinna chociaż dobrze na tym zarobić.

Fajne jakby jeszcze zdążył nabić 10 występów w lidze i zapunktować do PJS.

MaLk 01.10.2023 18:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1610555)

U nas większość młodych wchodziła dobrze. I praktycznie wszystkie talenty zostały zmarnowane.

Karherop 01.10.2023 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1610562)
U nas większość młodych wchodziła dobrze. I praktycznie wszystkie talenty zostały zmarnowane.

Dlatego trzeba opychać każdego jak tylko błyśnie póki jest przyzwoita oferta (~1 mln euro), ponieważ:

- ani nie jesteśmy miejscem które rozwija młodzież
- nie mamy historii transferów młodych zawodników
- kasy potrzebujemy na cito
- nie mamy argumentów by piłkarza utrzymać na dłużej w klubie

Juz swego czasu przegapione dwie okazję na fajny zarobek, czyli sprzedaż Plewki do Czech i Buksy gdziekolwiek. Hoyo Kowalskiego także trzeba było opchać póki o nim było głośno w Europie (choć nie wiem czy były jakiekolwiek oferty za niego).

Nie kazdego młodego Wisła zresztą marnuje, bo młodzi piłkarze sami na pewnym etapie się zatracają w swojej łatce wielkiego talentu. Prawdziwe kariery robią za to piłkarze "przeciętni" na etapie juniorskim.

Arkadiusz.Czerepach 02.10.2023 07:06

jeśli 15-16-17 letni chłopak ogólnie mówiąc daje rade w 1 zespole w ekstraklasie/ 1 lidze , to musi być talent bez dwóch zdań

to rolą klubu jest ogarnąć takiego gówniarza żeby mu nie odbiła sodówka

Karherop 02.10.2023 10:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1610571)
jeśli 15-16-17 letni chłopak ogólnie mówiąc daje rade w 1 zespole w ekstraklasie/ 1 lidze , to musi być talent bez dwóch zdań

to rolą klubu jest ogarnąć takiego gówniarza żeby mu nie odbiła sodówka

Klub ma coś zrobić żeby mu sodówka nie odbiła? Jak to sobie wyobrażasz? Na 17 letniego gówniarza który ma siano we łbie to żaden psycholog nie pomoże.

Przecież mieliśmy już przykład z AB, którego Kuba odwoził z treningów, a nawet taka opieka na nic się zdała.

krysztal 02.10.2023 10:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1610577)
Klub ma coś zrobić żeby mu sodówka nie odbiła? Jak to sobie wyobrażasz? Na 17 letniego gówniarza który ma siano we łbie to żaden psycholog nie pomoże.

Przecież mieliśmy już przykład z AB, którego Kuba odwoził z treningów, a nawet taka opieka na nic się zdała.

Czyli jak rozumiem sodówka uderza tylko tym trenującym w naszym klubie?

wolfy 02.10.2023 10:33

A to jest naprawdę jakiś problem jak sprzedamy Krzyżanowskiego? Czy może obie strony zyskają?

Elendil 02.10.2023 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1610583)
A to jest naprawdę jakiś problem jak sprzedamy Krzyżanowskiego? Czy może obie strony zyskają?

poczekajmy jak coś błyśnie w reprezentacji, żeby dał się poznać szerszej publice zza granicy. Wtedy, o ile tylko wyrazi chęć, sprzedawać. Trzymanie na siłę nigdy nie przyniesie nic dobrego.

Curvaldinho 02.10.2023 13:58

Jestem dziwnie spokojny o Krzyżanowskiego, natomiast Starzyński i Biegański... z całym szacunkiem to trochę przesada określając ich mianem wielkich talentów. Oni byli po prostu młodzi. Czytaj, cały program stawiania na juniorów jest szkodliwy.
Pozdrawiam

wolfy 02.10.2023 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Curvaldinho (Post 1610598)
Jestem dziwnie spokojny o Krzyżanowskiego, natomiast Starzyński i Biegański... z całym szacunkiem to trochę przesada określając ich mianem wielkich talentów. Oni byli po prostu młodzi. Czytaj, cały program stawiania na juniorów jest szkodliwy.
Pozdrawiam

Jest w tym sporo prawdy i rodzi podobne patologie jak system juniorów w żużlu. Czyli raz że zmusza do wrzucania młodych na zbyt głęboką wodę zamiast bardziej racjonalnie ich budować a potem odstawiać, bo termin przydatności do użycia minął.

Weźmy taki scenariusz: zalóżmy (na potrzeby ilustracji) że Talar jest sporo lepszy niż Gogół i Duda, ale grają Ci pierwsi bo są rok młodsi...

Dopóki masz odpowiednią metrykę to wybaczają Ci wszystko a potem jeb - nagle musisz być ZDECYDOWANIE lepszy żeby w ogóle się łapać, a Twoje miejsce zajmuje ktoś słabszy, ale młodszy.

Arkadiusz.Czerepach 02.10.2023 15:45

tak to prawda ale nie mówimy tu o wpuszczaniu 21 latka, w miejsce lepszego 22 latka

ale o debiucie w eklasie 15 latka

to już nie bierze sie ze zwyklych konsekwencji przepisu o mlodziezowcu

a co do Buksy, to .......enie o odwozenie go przez Kube znaczy dla mnie tyle samo co jego zdjecie w koszulce 2023
trio napluło w twarz kibicom tym gestem

Ogryzek 11.12.2023 17:21

https://www.meczyki.pl/newsy/media-l...jorza/227926-n

Jeśli to prawda, ciekawe ile za Rodado można wziąć? O jakich kwotach mowa?

doktor granat 11.12.2023 18:51

Pół miliona złotych?

Szneka 11.12.2023 21:26

gdzieś pisali że niby 450 koła euro. jak dla ,nie kwota do przyjęcia

ciacho 11.12.2023 22:27

W życiu nie uwierzę w 450 tys euro od Lecha. Ale już tacy Turcy mogliby tyle rzucić. Jak tyle dadzą to sam mogę na swój koszt im go zawieść

wolfy 11.12.2023 22:41

Myślę że za mniej niż 0.5 mln euro go nie puszczą.

Karherop 17.12.2023 19:45

Może się zacząć zabawa. Zacznę od oceny poprzedniego okienka:

Na plus: Gogol (male oczekiwania), Baena, Carbo, Sobczak (patrząc na rolę - rezerwowego),
Neutralny: Olejarka
In minus: Alfaro (dwa poziomy niżej efektywności niż Muła),Satrustergi (nawet jak nie zawalał spektakularnie bramek to cała obrona z nim wyglądała zawsze fatalnie), Raton - tu się samo komentuje

W zimie sądzę że kilku Hiszpanów odejdzie (obstawiam trzech z czwórki Satrustegi, Ratón, Villar, Junca) - szczególnie Villar może nie być zadowolony z roli w zespole, choc ja bym go zatrzymał w zespole jako super zmiennika.

Poza tym pozbylbym się Fazlagicia, Żyry, Sapały, ale obawiam się że cała trójka ma na tyle wysokie kontrakty że żaden z nich nie odejdzie.

W zimie ok mniej transferów tym lepiej, widziałbym 2 transfery do ofensywy + powrót Starzyńskiego + w zależności kogo się pozbędziemy (Może nowy LO, moze ktoś na zmianę za Carbo).

Szneka 17.12.2023 19:53

z Legii odchodzi Patryk Sokołowski. przydałby się u nas, wiem wiem, marzenia.
Na plus odejście Sobolewskiego, Gogół, Baena i Carbo, Olejarka i odkurzony Talar
Na minus Eneko Alfaro i Goku
Wg mnie mamy tak mocną na 1 ligę kadrę, że wystarczy mądry trener i tym składem powinniśmy awansować.

sandomingo 18.12.2023 08:56

Nasz dyrektor Kiko "la prowizja" Ramirez ma przed sobą ogrom pracy.
Do natychmiastowego odpalenia nadaje się 3 Hiszpanów: Eneko, Junca, Alfaro. Do tego Sapała.
O Bashy, Lasicki, Żyro nie wspominam, bo tym kończą się kontrakty za pół roku i jest oczywiste, że nikt ich nie weźmie.
Dodatkowo pilnie potrzebujemy bramkarza, ale tutaj musiałby odejść ktoś z aktualnej trójki.
No i rzecz jasna Fazlagic.

Zobaczymy, czy uda się zrobić jakikolwiek ruch w tych tematach.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:35.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl