Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

vote-for-mikey 03.12.2008 20:11

3rider

śpiączka? :D
Majchrowski, jego psiapsiuły z rady miasta i... może Tajster albo jakiś inny koruptor.

Bronowianin 03.12.2008 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 3rider (Post 637579)
Mamy grac na wyjazdach 1.5 roku. Genialny pomysl. Biorac pod uwage murowane opoznienia powrocimy na R22 na wiosne 2011. Moze ktos z was jest w stanie mi powiedziec, KTO WYMYSLIL TAKA FORME PRZEBUDOWY STADIONU? TO JEST SKANDAL

Forma przebudowy nie ma wpływu na to, że najprawdopodobniej przez te przynajmniej 1,5 roku nie będziemy grali na R 22. Problem polega na tym, że aby móc cały czas grać na naszym stadionie trzeba by wykonać kilka prac, aby go do tego przystosować. Chodzi m. in. o zamontowanie tymczasowego sztucznego oświetlenia, zainstalowania stanowisk dla prasy i TV oraz wydzielenia np. na trybunie E sektora VIP. Takie prace z pewnością byłyby kosztowne, ale jak najbardziej możliwe do wykonania i pewnie bardziej by się to nawet opłaciło od wynajmowania jakiegoś innego obiektu i inwestowania w niego pieniędzy. Na pewno już byłoby to lepsze jeśli chodzi o aspekty sportowe, a także co jest bardzo ważne - kibicowskie. Głowny mankament jest zaś taki, że miastu (które jest właścicielem stadionu im. H. Reymana) i władzom klubu zupełnie nie zależy na kibicach i wolą iść po najmniejszej linii oporu i wywalić nas poza Kraków wynajmując jakiś inny stadion... Wmawiają nam, że nie ma możliwości technicznych aby grać podczas dokańczania modernizacji na naszym obiekcie bez przerwy. Niektórzy jak widać w to wierzą... Ale prawda jest taka że pojawia się tu po prostu zwyczajne krakowskie dyletanctwo. W Poznaniu gdzie przebudowa obiektu tamtejszego Lecha przebiega tak samo jak pod Wawelem na stadionie Wisły jakoś dało się bez problemów przystosować ich stadion do rozgrywania tam spotkań w czasie przebudowy. W Warszawie gdzie właśnie zaczęto rozbudowywać obiekt na Łazienkowskiej też Legia będzie mogła grać cały czas. Czemu nie można u nas?

Odpowiedź nasuwa się sama... Po prostu władze klubu i miasto nie chcą nic robić. Z kibicami nikt się nie liczy, ale gdyby SKWK wystosowało do władz miasta w tej kwestii jakieś stosowne pismo, to przynajmniej zasygnalizowany zostałby problem. A tak to mogą z nami robić co chcą, bo myślą że nie mamy własnego zdania i wszystko nam się podoba...

kiju.ts 04.12.2008 07:21

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,358...n_Hutnika.html

kto da a kto nie da... bo dowydania ok 6 mln zl :/

jgw 04.12.2008 07:44

Zobaczymy kto wygra przetarg. Może zabezpieczą teren tak że będziemy mogli grać na Reymonta

LukL 04.12.2008 08:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronowianin (Post 637664)
Chodzi m. in. o zamontowanie tymczasowego sztucznego oświetlenia, zainstalowania stanowisk dla prasy i TV oraz wydzielenia np. na trybunie E sektora VIP. Takie prace z pewnością byłyby kosztowne, ale jak najbardziej możliwe do wykonania i pewnie bardziej by się to nawet opłaciło od wynajmowania jakiegoś innego obiektu i inwestowania w niego pieniędzy.

Należało by jeszcze uwzględnić dostawienie kontenera z szatnią dla piłkarzy przyjezdnych, bo jak wiadomo pod trybuną E zaplecze jest tylko dla jednej drużyny. To tak pół żartem, a na serio bardziej wkurza mnie fakt że obok jest całkiem rozległy i prze wszystkim nie zagospodarowany teren. Aż się prosiło aby to wykorzystać i postawić nowy stadion obok istniejącego. Stary obiekt po zakończeniu budowy można by zastąpić np nową halą sportową / parkingami / boiskami treningowymi / hotelami, albo nawet pozostawić jako boisko rezerwowe.

hoho 04.12.2008 09:27

Z tego co sie orientuje,to najwiekszy problem jest z murawa ,ktora trzeba podaj "podniesc" troche wyzej,bo niektore miejsca an boisku sa nieco gorzej oswietlone od pozostalych.Co do oswietlenia ,szatni i zaplecza prasowego,sadze ze daloby sie rade z tym uporac.Na Lechu byly te maszty oswietleniowe zastepecze,ponadto ogladalem ostatnio mecz Liverpoolu to tam oswietlenie jest zainstalowane niejako na dachu kazdej z trybun(parenascie reflektorow ustawionych kolo siebie.Nie wiem czy takie cos daloby sie u nas zainstalwoac ,ale moze nie byloby to takie kosztowne.

ciacho 04.12.2008 14:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hoho (Post 637802)
Z tego co sie orientuje,to najwiekszy problem jest z murawa ,ktora trzeba podaj "podniesc" troche wyzej,bo niektore miejsca an boisku sa nieco gorzej oswietlone od pozostalych....

:shock::shock::shock: Skąd masz takie informacje? Ja słyszałem że murawę mają obniżać a nie podnosić.

hoho 04.12.2008 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 637911)
:shock::shock::shock: Skąd masz takie informacje? Ja słyszałem że murawę mają obniżać a nie podnosić.

Tak czy siak,jest to najwiekszy problem ,z pozostalymi rzeczami mozna sobie jakos poradzic ,a bez murawy sie nei obedzie ,wiec musieli by ja (podniesc czy podwyzszyc) zrobic przez te 3 miesiace gdy liga nie gra.:-/

Lukas_ts 04.12.2008 15:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hoho (Post 637913)
Tak czy siak,jest to najwiekszy problem ,z pozostalymi rzeczami mozna sobie jakos poradzic ,a bez murawy sie nei obedzie ,wiec musieli by ja (podniesc czy podwyzszyc) zrobic przez te 3 miesiace gdy liga nie gra.:-/

No ale chyba to nie jest problemem obniżyć murawę w przerwie między sezonami? Te 2-3 miesiące czasu jest chyba okresem wystarczającym aby wykonać całą inwestycje.

donPedro23 04.12.2008 16:40

1. Może mi ktoś zorientowany wytłumaczyć dlaczego mają obniżyć murawę?? Przecież teraz jest akurat na poziomie trybun.
2. Może ktoś się orientuje, czy jest jakakolwiek szansa na to, by na wiosnę rozgrywać nasze mecze przy R22?? Czy granie poza naszym stadionem jest już przesądzone??

gackos 04.12.2008 17:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez donPedro23 (Post 637983)
1. Może mi ktoś zorientowany wytłumaczyć dlaczego mają obniżyć murawę?? Przecież teraz jest akurat na poziomie trybun.

Z tego co pamiętam to chyba w celu polepszenia widoczności z trybun.

Cytat:

2. Może ktoś się orientuje, czy jest jakakolwiek szansa na to, by na wiosnę rozgrywać nasze mecze przy R22?? Czy granie poza naszym stadionem jest już przesądzone??

Mam nadzieję, że w końcu wpadną na jakiś pomysł i będzie taka możliwośc. Jak widać na przykładzie Lecha da się, ale oni mają troszkę lepszą sytuację, bo nie obniżają murawy i posiadają szatnie dla 2 drużyn.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukas_ts (Post 637952)
No ale chyba to nie jest problemem obniżyć murawę w przerwie między sezonami? Te 2-3 miesiące czasu jest chyba okresem wystarczającym aby wykonać całą inwestycje.

Może takich prac jak wymiana murawy nie można wykonywać w okresie zimowym?? Z drugiej strony, nawet jeśli jedyną przeszkodą w graniu przy R22 byłaby operacja obniżenia murawy, to po jej wykonaniu mecze mogłyby sie odbywać i nie musielibyśmy grać na innym stadionie aż przez 1,5 roku.

Gucio25 04.12.2008 17:09

czytaj uważnie - w przerwie między sezonami, a nie zimowej.
murawa nie zając, nie ucieknie, to nie najpilniejsza robota.

licze że pan Olszówka jakoś wpłynie na RM.

gackos 04.12.2008 17:14

Sorki, jakoś od razu skojarzyłem to z przerwą zimową:) Ale według mnie obniżenie murawy należy wykonać przed rozpoczęciem prac nad budową trybun, bo przecież jakoś tą ziemię trzeba wywieźć, chyba że w trakcie rozbiórki trybun A i B.

donPedro23 04.12.2008 18:30

Dzięki gackos
Zajebiście by było jakby to tak wykombinowali, żeby zostać na R22. Hutnik pomieści nas 6 tysięcy, poza tym tam będą grały na non stopie 3 drużyny więc już widzę jak będzie murawa wyglądała po paru tygodniach takiej eksploatacji.
No a na Reymonta sektory D i E to ponad 10 tysięcy miejscówek, dla telewizji i prasy można by jakoś dostosować i wykorzystać pawilon medialny. Kamery też by się pewnie dało jakoś tymczasowo na mecze montować - na podnośnikach.
Chyba największy problem to oświetlenie, które ma być zdemontowane i szatnie dla piłkarzy (może dałoby się wykorzystać miejsce pod trybuną E).
Jeśli jest jakakolwiek szansa na pozostanie na Reymonta, to powinni zrobić wszystko, żeby tak się stało.

Bronowianin 04.12.2008 19:47

http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=19676

Wreszcie ktoś z urzędników poszedł po rozum do głowy! Jeśli ktoś z magistratu poruszył tą sprawę i zadeklarował, ze będzie lobbował u prezydenta Majchrowskiego żeby przystosować nasz stadion podczas dokańczania jego przebudowy do gry na nim bez przerwy to jest szansa że nie będziemy się musieli nigdzie tymczasowo przenosić! Mam nadzieję że się uda i tak jak miało to miejsce w Poznaniu miasto, czy też władze klubu wysupłają trochę grosza i przystosują obiekt do gry na nim w czasie gdy modernizowane będą dwie trybuny wzdłuż boiska.

100% poparcia dla radnego Dariusza Olszówki!

P.S. Jako jedyny jak do tej pory zajął mądre stanowisko w tej sprawie. Warto podkreślić to, że jak na razie cicho siedzi pan poseł z PO Fedorowicz. Już bodajże drugą kadencję siedzi w sejmie, a dla Wisły jeszcze nic konkretnego nie zrobił... Wtedy gdy trzeba było promować Kraków w walce o EURO 2012 nic się nie odzywał. Pewnie o kibicach Wisły i naszym klubie przypomni sobie przed następną kampanią wyborczą...

hoho 04.12.2008 20:12

No zgoda wladz Krakowa to jedno ,druga sprawa jest zwiazane z tym bezpieczenstwo na stadionie czyli jakies zgody Ekstraklasy S.A. itd. A tutaj wielkokrotnie przekonalismy sie ,ze Wisle na reke nigdy nie ida,predzej nam dokopia jak jest szansa(np.sprawa Boguskiego przed meczem z Legia)

Bronowianin 04.12.2008 20:21

No my zawsze mamy "pod górkę"... Ale właśnie wykonanie kilku prac, które przystosowałyby nasz obiekt do rozgrywania na nim spotkań w czasie przebudowy pozwoliłoby na uzyskanie licencji. Przytaczany tu wielokrotnie przykład Poznania i stadionu Lecha dobitnie świadczy o tym, że to wszystko jest możliwe. Potrzeba tylko na to funduszy. Poza tym, Ekstraklasa S.A. raczej akurat w tej kwestii nie sprawiałaby większych problemów, bo naszym argumentem jest to że modernizujemy stadion, a te wszystkie działania mają tylko charakter doraźny. Klubom, które inwestują w swoje obiekty powinno się iść na rękę... Wydaje mi się że podobny tok rozumowania przyjęłyby władze naszej ligi. Przynajmniej mam nadzieję że tak by było...

westersyl 05.12.2008 22:14

Powinniśmy za wszelką cenę szukać rozwiązania pozostania na R22. Jak mamy wywalić 2 mln zł czy więcej na stadion dla Hutnika gdzie jeszcze robią problemy to już wolę zbudować za te 2 mln zł coś tymczasowego u nas nawet jeśli potem nada to się tylko na śmietnik.

WislaFan123 05.12.2008 22:25

Cytat:

1. W celu dobudowania dodatkowych 3 rzedow przy AB i C
2. Bardzo małe szanse, roboty by sie "jutro" musialy zaczac, pod E nic nie ma wiec tymczasowe szatnie by sie zrobilo, albo w okraglaku:P

Raphael 07.12.2008 13:12

http://wislasoccer.com/news_item_10174.htm

Kolejna informacja o stadionie zastępczym dla Wisły. Stadion Wawelu to chyba lepsze rozwiązanie niż gra na Hucie nie tylko ze względu na wrogich kibiców Hutnika...

L0czek 07.12.2008 13:26

Zanim miasto przebuduje na normy ekstraklasy stadion Wawelu to już się skończy sezon. Poza tym czy 4 tysięczny stadion wystarcza :-/ ? Jestem zwolennikiem grania na śląsku (np. Sosnowiec) jeśli już.

South 07.12.2008 13:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez L0czek (Post 639444)
Zanim miasto przebuduje na normy ekstraklasy stadion Wawelu to już się skończy sezon. Poza tym czy 4 tysięczny stadion wystarcza :-/ ? Jestem zwolennikiem grania na śląsku (np. Sosnowiec) jeśli już.

a try myślisz ze do Sosnowca nas pojedzie więcej niż 4 tysiące ?:lol:

L0czek 07.12.2008 13:36

Wisła jest tak uznaną marką, że ma kibiców w całej Polsce :>

South 07.12.2008 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez L0czek (Post 639451)

zejdź na ziemie :-)

rafalek 07.12.2008 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez L0czek (Post 639451)

Taa...szczególnie w Sosnowcu :lol: :lol: :lol: Przecież Zagłębie to jest zgoda Legii!! Ty myśl co piszesz....

Jeżeli mamy już grać po za R22 to tylko albo Hutnik, albo Wawel. Klub się nazywa Wisła KRAKÓW a nie Wisła SOSNOWIEC czy CHORZÓW.

L0czek 07.12.2008 13:45

a niby czemu na Hutniku nie można ? bo kibice (czyt. rodziny i przyjaciele piłkarzy) się buntują ? śmieszne

Charlie 07.12.2008 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 639454)
Taa...szczególnie w Sosnowcu :lol: :lol: :lol: Przecież Zagłębie to jest zgoda Legii!! Ty myśl co piszesz....

Jeżeli mamy już grać po za R22 to tylko albo Hutnik, albo Wawel. Klub się nazywa Wisła KRAKÓW a nie Wisła SOSNOWIEC czy CHORZÓW.

Albo Tarnów, którzy moim zdaniem byłby lepszy niż Hutnik i Wawel. No, ale to nierealne...

South 07.12.2008 13:53

Jak już mamy się przenosić to najlepiej na Wawel,Hutnik albo Zabierzów w dalszej kolejności Tarnów ,w innych miejscach średnia widzów z Krakowa będzie oscylować koło 1000 więc jest spora szansa, że gdybyśmy grali przykładowo w Sosnowcu , to gości będzie więcej niż nas

PhantomRanger 07.12.2008 14:26

Skoro się tak plują ci z Hutnika to zagrajmy w Zabierzowie. Tam oświetleniem na pewno nie pogardzą, a i zadaszenie jest :). Z pociągu to jest raptem kilkanaście metrów

juniordiaz 07.12.2008 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 639452)

gosciu ma racje ja jestem chociazby tegoi przykladem

Bronowianin 07.12.2008 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 639482)
Skoro się tak plują ci z Hutnika to zagrajmy w Zabierzowie. Tam oświetleniem na pewno nie pogardzą, a i zadaszenie jest :). Z pociągu to jest raptem kilkanaście metrów

Spokojnie... Nie kombinujmy z tymi kosmicznymi miejscami przenosin! Idąc tym tokiem to ja bym zaproponował może Nowy Dwór Mazowiecki. Ostatnio Dolcan Ząbki tam bodajże rozgrywał mecze, bo podobno Świt bierze nie dużo za wynajem obiektu, więc myślę że i nas by tam z chęcią przyjęli. A zresztą teraz już tak całkiem poważnie mówiąc to pewnie władze miasta i naszego klubu chętnie by ten stadion wynajęły jak cena byłaby nieduża... W każdym razie nie zdziwię się jak niedługo jako miejsce tymczasowych przenosin zaproponują nam wspomniany Nowy Dwór Maz. ...

Zejdźmy wreszcie na ziemię i zacznijmy myśleć racjonalnie! Nie ma żadnych przeszkód, żeby w trakcie finalizacji przebudowy stadionu przy Reymonta grać na nim cały czas! Tak jak już o tym wspominałem kilka razy należy tylko wykonać pewne prace przystosowawcze. Jakie to prace mówiłem wcześniej więc nie będę niepotrzebnie powtarzał...

W każdym razie potrzebna jest z naszej strony większa determinacja i wyrażenie swojej opinii na temat tego że chcemy grać przy R 22. Jak słyszę opinię niektórych osób, że dobrą opcją byłoby rozgrywanie czasowo spotkań "u siebie" na Śląsku, albo jeszcze gdzieś indziej, to po prostu szlag mnie trafia! Przecież takie osoby nie mają chyba zupełnie wyobraźni i na Wiśle były pewnie ze cztery razy w życiu, albo oglądają mecze w Canal Plusie wogóle co najwyżej... To ile osób jeździłoby na ewentualne pseudomecze "u siebie" w Sosnowcu, Jaworznie czy jeszcze w jakiejś innej miejscowości, pokazał nam niedawny wyjazd do Chorzowa na mecz z Ruchem. Dostaliśmy blisko 3,5 tys. biletów, a pojechało nas tam raptem 1000. Obstawiam, że gdybyśmy grali dajmy na to w takim Sosnowcu jak tu niektórzy proponują to na meczach byłoby nas po kilkaset osób, a ci co nie widzą żadnego problemu w takich tymczasowych przenosinach pewnie w większości nie ruszyli by tyłka na mecz Wisły w roli gospodarza w Sosnowcu ani razu...

Nie trzeba już chyba dodawać, że gdyby chwilowo eksmitowano nas z Reymonta, to nawet przy jakichś dobrych wzmocnieniach składu o mistrzostwie moglibyśmy zapomnieć... Bo żadna drużyna nie jest w stanie osiągać dobrych wyników grając dwa lata wszystkie swoje mecze na wyjeździe. Oprócz tego stracilibyśmy na tym wszystkim kibicowsko. Od czasu kiedy młyn jest na trybunie D zrobiono naprawdę wiele aby poprawić atmosferę i jakość dopingu na Wiśle. Szkoda byłoby to teraz stracić...

Przestańmy więc rozwodzić nad tym, czy lepiej byłoby grać na Stadionie Ludowym w Sosnowcu, w Jaworznie, Tarnowie, czy może w Chorzowie na Śląskim, albo w najlepszym jeszcze wypadku na Suchych Stawach albo obiekcie WKS-u Wawel... Bo wiadomo, że każda z tych opcji jest dla nas bardzo niekorzystna i warto walczyć o to, żeby grać na R 22. Władze miasta wmawiają nam że nie da się grać na stadionie Wisły podczas dokańczania jego przebudowy. Tymczasem są to bzdury wyssane z palca... Bo można jak najbardziej grać tymczasowo tylko przy dwóch trybunach za bramkam, o ile oczywiście wykona się pare niezbędnych do tego prac adaptacyjnych. Władze miasta, które są formalnym właścicielem stadionu im. H. Reymana, nie chcą po prostu robić sobie dodatkowego kłopotu i wolą żeby Wisła wyniosła się z R 22, a najlepiej w ogóle poza Kraków.

Miejmy nadzieję, że jednak uda nam się pozostać mimo tego wszystkiego na naszym stadionie na Reymonta i że oprawa z ostatniego ligowego spotkania przeciwko Odrze przemówi do władz miasta i klubu i zrobią one coś w kierunku tego, żebyśmy nie musieli się nigdzie przenosić. Gdyby nic nie zrobiono w tej sprawie to byłby to wstyd dla odpowiedzialnych za to osób i instytucji. Rozumiem że gdyby harmonogram modernizacji naszego obiektu był tak pomyślany, że całkowicie wykluczałby grę na nim podczas jej trwania... Jednak od początku mówiło się o tym, że prace są tak zaplanowane, iż na modernizowanym stadionie jednocześnie cały czas można będzie grać. Ja jestem optymistą i wierzę w to, że mimo tych wszystkich komplikacji zostaniemy na R 22!

Bo w końcu przecież... Własny dom złota wart!

gackos 07.12.2008 16:55

Z jakimkolwiek rozważaniem nad Zabierzowem (czy ma ono sens czy nie) dałbym sobie spokój, bo stadion ma pojemność raptem 2000, a to chyba byłoby troszkę dla nas za mało. Chociaż dla mnie lokalizacja byłaby idealna, bo mam 5 kilometrów do stadionu:D

Bronowianin masz rację, że należy zrobić wszystko żeby grać dalej przy Reymonta i napewno jest to możliwe przy odpowiednich pracach, ale zastanawia mnie fakt wielkiej bierności ze strony naszych władz, bo o takich sprawach należy myśleć wcześniej, a nie za 5 dwunasta. Myślę, że przy dopowiednim wcześniejszym przygotowaniu bylibyśmy już gotowi i nie byłoby tematu.

L0czek 07.12.2008 17:02

Cytat:

No taki mądry jesteś bo na mecz masz blisko. A ja, który mieszkam kupe drogi od Krakowa chciałbym być czasem na meczu. Najchętniej chciałbym, żeby Wisła grała wiosenną na stadionie Śląska ale to by było przegięcie.

Raporter 07.12.2008 17:33

Co sądzicie o Jaworznie?

Pero 07.12.2008 17:40

Najsmutniejsze dla mnie jest że nasz stadion jest przebudowywany od bodajże 2004 roku. W Warszawie jest przebudowywany od miesiąca. Za rok Legia będzie na tym samym etapie przebudowy stadionu co My po 5 latach:D Będą mieli gotowe 3 trybuny. Oczywiście zakładam że u nas nie będzie większych opóźnień:) Aha przepraszam jeszcze trzeba urządzić zaplecze pod D. Więc może będą bardziej zaawansowani:D

http://www.wislaportal.pl/news.php?id=14440

peterwislak 08.12.2008 20:09

jutro sie dowiemy ktora firma wygla przetarg:):) chociaz teorytcznie:)

Pero 08.12.2008 23:42

chyba raczej tylko kto złożył oferty

Coglin 09.12.2008 07:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez peterwislak (Post 640103)
jutro sie dowiemy ktora firma wygla przetarg:):) chociaz teorytcznie:)

heh, wiekszosc juz wie ktora firma wygrala przetarg :-/

no chyba, ze bedzie jakas niespodzianka.

sandbender 09.12.2008 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 640245)
heh, wiekszosc juz wie ktora firma wygrala przetarg :-/

oni sie w ogóle powinni nazywać Krakówex-Dromex

nesta 09.12.2008 14:55

Super jakby wypalil scenariusz, o ktorym pisze GK, ze byc moze przez caly okres budowy stadionu Wisla nie bedzie musiala ruszac sie z Reymonta :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:20.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl