Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Tomasz Kulawik byłym trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8884)

GonzoNS 11.01.2013 10:51

przyjdzie Kosa to będą grali po połówce z Ilievem ;)

neq. 11.01.2013 11:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GonzoNS (Post 1294202)
przyjdzie Kosa to będą grali po połówce z Ilievem ;)

http://www.youtube.com/watch?v=x0r_LTpg25I
tak mi się skojarzyło :P
sorry na off

Dariook 11.01.2013 13:33

Głowa, Sobol, Mały, Kosa...

Ciekawe, czy Kulawik zabiera głos nie pytany.

zim zum 12.02.2013 20:23

Co ten Kulawik opowiada po tych sparingach to jest masakra. Ciągle czuć ostre treningi z ostatnich dni. <lol>

63.5 Kg 12.02.2013 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zim zum (Post 1298619)
Co ten Kulawik opowiada po tych sparingach to jest masakra. Ciągle czuć ostre treningi z ostatnich dni. <lol>

Wlasnie miałem to pisać...

KrzychooR 12.02.2013 20:54

A co jest nie tak z tymi treningami? Taki tam zaduch że kilka dni je czuć???

tofik 12.02.2013 20:55

Odpuśccie im teraz mają forsowne treningi. Np. wbiegają na górkę znajdującą się przy hotelu. Podobne ćwiczenie aplikował swoim podopiecznym kat Felix Magath, nawet specjalnie kazał taką usypać gdzieś obok boiska treningowego.

gypsy 12.02.2013 22:54

Kulawik to może być co najwyżej wersją very very light Magatha ;) Nie ma co ich w ogóle porównywać, bo to dwie różne bajki. Nie wiem jakie metody ma Kulawik i czy rzeczywiście wciąż daje piłkarzom tak duże obciążenia, jak na początku okresu przygotowawczego, ale najważniejsze, żeby byli "świeży" na ligę.

Wojtas 12.02.2013 23:47

Jak Kule niezwykle szanowałem za lata gry,tak teraz niech lepiej mniej mowi a wiecej robi ,bo jezyk mu sie plącze i nic dobrego z tego i tak nie ma.

Lukasz 13.02.2013 13:21

"Tomasz Kulawik uważa, że jego eksperyment się powiódł"

Cytat:

"Szkoleniowiec opowiedział też o nowej roli Radosława Sobolewskiego, który wystąpił na pozycji stopera. - Występ Radka oceniam bardzo pozytywnie. Nie tylko potrafił przewidzieć ruchy przeciwnika, ale też bardzo dobrze rozpoczynał nasze akcje. To ważne, aby obrońca potrafił mocną piłką uruchomić któregoś z pomocników lub napastnika - dodał trener Wisły Kraków.
No niezłe jaja - zdaje się to już tak na stałe.
Czyli tak będzie wyglądać podstawowa jedenastka ?

Pareiko
Jaliens, Chavez, Sobolewski, Bunoza
Wilk
Małecki, Garguła , Chrapek, Szewczyk
Genkov

syryls 13.02.2013 14:45

Sobolewski stanie sie najlepszym stoperem w Polskiej Lidze, zobaczycie...
Zawodnik szybki, sprawny fizycznie, zwinny, nic tylko pogratulować dobrego wyczucia talentu Radka

Ja .......e... Co za czasy

Mario Nh 13.02.2013 17:57

Im wcześniej ten człowiek przestanie być trenerem Wisły tym lepiej. Dla dobra klubu.
Szkoda jednak Kazia Moskala...

xanti1906 13.02.2013 18:08

Odejdzie Kulawik i kto następny?
Poczekaj chwilę, po raz pierwszy przepracował dwa obozy i jeszcze przed rozpoczęciem ligi chcesz się go pozbyć? Gratuluję.

Uran235 13.02.2013 20:09

1. Sobolewski na pomocnika jest już za stary, bo nie ma siły tyle biegać.
2. Nasza obrona jesienią była gówniana.
Dlaczego nie spróbować?

arti 13.02.2013 20:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Uran235 (Post 1298777)
1. Sobolewski na pomocnika jest już za stary, bo nie ma siły tyle biegać.
2. Nasza obrona jesienią była gówniana.
Dlaczego nie spróbować?

Wszystkiego można spróbować.
Tyle że tym sposobem mamy kolejnego tzw. obrońcę i 4 kolejnych na ławce (Burliga, Czekaj, Głowa, Jova), a dalej od swojej bramki mamy jedną opcję mniej.
Wolałbym spróbowanie Burligi albo Jovy w pomocy... to byłaby dla mnie jakaś próba wzmocnienia naszej nędznej siły ofensywnej.
Jak my będziemy stwarzali sytuacje i strzelali gole? Fuksem, przypadkiem i... co poza tym?

wolfy 13.02.2013 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1298779)
Jak my będziemy stwarzali sytuacje i strzelali gole? Fuksem, przypadkiem i... co poza tym?

Poza tym po samobójach przeciwników i (choć tu może być różnie) po karnych.
No i - rzecz jasna dla ekspertów i koneserów - po indywidualnych akcjach Sikorskiego.

Sobolewski w ofensywie od dłuższego czasu niewiele nam dawał. Za rok walka o utrzymanie, ale tym razem raczej już na noże, bo bez dwóch czerwonych latarń ligi. Przydałaby się dobra obrona...

Dariook 13.02.2013 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 1298754)
Odejdzie Kulawik i kto następny?
Poczekaj chwilę, po raz pierwszy przepracował dwa obozy i jeszcze przed rozpoczęciem ligi chcesz się go pozbyć? Gratuluję.

Przecież to tylko mit, zazwyczaj powielany przez kolejnych niespełnionych trenerów jako wymówka tragicznych wyników.
To samo się tyczy piłkarzy. Ze niby jak jeden z drugim przepracuje dwa obozy to co? Uaktywni się w nim talent piłkarski, przypomni sobie coś co do tej pory miał schowane, ale nie wiedział jak wykorzystać ? No proszę cię...

Trener gówniany to i wyniki jego pracy będą gówniane. Tak jak w życiu, jeśli jesteś w czymś dobry to odnosisz sukcesy. Kropka.

Lukasz 13.02.2013 21:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1298782)
Trener gówniany to i wyniki jego pracy będą gówniane. Tak jak w życiu, jeśli jesteś w czymś dobry to odnosisz sukcesy. Kropka.

Przynajmniej nikt się nie marnuje. Jaki trener taka drużyna, jakie zarządzanie takie wyniki.
Akurat Kulawik już nie jest najsłabszym ogniwem w łańcuchu - reszta dorównała poziomem do niego.
Takie nastały czasy.

Uran235 13.02.2013 22:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1298779)
Wszystkiego można spróbować.
Tyle że tym sposobem mamy kolejnego tzw. obrońcę i 4 kolejnych na ławce (Burliga, Czekaj, Głowa, Jova), a dalej od swojej bramki mamy jedną opcję mniej.
Wolałbym spróbowanie Burligi albo Jovy w pomocy... to byłaby dla mnie jakaś próba wzmocnienia naszej nędznej siły ofensywnej.

Z Burligą to jest taki problem, że nie wiadomo gdzie go dać przy jego parametrach.

Nominalnie to jest skrzydłowy. Sęk w tym, że właściwie nie ma dryblingu i bazuje na odejściu od zawodnika (kopnięcie w bok/przód i liczy, że będzie pierwszy przy piłce). To się sprawdza jak skrzydłowy jest podczepiony do linii i gra bardzo szeroko, a my od dłuższego czasu gramy raczej na obiegających obrońców, więc Burliga nie pasuje.

Taka charakterystyka powoduje, ze powinien sprawdzać się jako boczny obrońca, ale to półprawda. Z przodu jest nawet nieźle, ale z tyłu Burliga nie wraca i nie umie reagować, więc każdy poważniejszy rywal go wozi jak chce.

Próbowano go na stoperze, ale to już totalne nieporozumienie. Wysoki i silny, to dajmy na stopera - PMS at its best.

Jak dla mnie najlepszy byłby dla niego środek ataku, tylko nie wiem czy to nie za późno na taką przeprowadzkę. Jeszcze w ME Burliga miał nosa do dochodzenia do sytuacji i ich wykorzystywania. Ma parametry fizyczne jakich obecnie szuka się u środkowego napastnika, a jego skromny repertuar zwodów może sprawdzać się przy oddawaniu strzałów.

Co do Jovanovicia, to w jego wypadku w gre wchodzą dwie pozycje - stoper i def. pomocnik. Na bok się nie nadaje, bo w bocznych sektorach źle sobie radzi 1 na 1.

tofik 13.02.2013 23:10

Nie ma sensu kombinować z Sobolewskim na środku obrony. Przecież nie narzekamy na niedobór stoperów.

Uran235 14.02.2013 05:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1298797)
Nie ma sensu kombinować z Sobolewskim na środku obrony. Przecież nie narzekamy na niedobór stoperów.

Ale narzekamy na ich jakość. Jeżeli wybór brzmi słaby Sobolewski-pomocnik na ławce albo dobry Sobolewski-obrońca w składzie, to rozsądny wybór jest tylko jeden. Oczywiście pod warunkiem, że Sobolewski faktycznie prezentuje się lepiej od naszych obecnych stoperów.

tofik 14.02.2013 12:59

W takim przypadku lepiej po prostu sprzedać Chaveza lub Bunozę i poszukać na rynku lepszego stopera.
Przesuwanie na tak odpowiedzialną pozycję zapaśnika Sobolewskiego to szukanie problemów.

szprotson 14.02.2013 13:00

jak sprzedać Bunoze, przeciez to nasz jedyny lewy obronca

Dariook 14.02.2013 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1298861)
W takim przypadku lepiej po prostu sprzedać Chaveza lub Bunozę i poszukać na rynku lepszego stopera.
Przesuwanie na tak odpowiedzialną pozycję zapaśnika Sobolewskiego to szukanie problemów.

Przecież oni są na sprzedaż od kiedy zawitał Jacek! Tylko chętnych brak.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1298862)

Taki sam z niego lewy obrońca, jak z Sikorskiego napastnik.
No ale grunt, że swojaków nie strzelają.

szprotson 14.02.2013 13:21

Trener Tomasz Kulawik stawia na Bośniaka w roli lewego obrońcy. - Lepiej czuję się na środku defensywy, ale trener Kulawik widzi mnie na lewej obronie. Jestem ambitnym człowiekiem, który chce się rozwijać, dlatego robię to, co do mnie należy i daję z siebie wszystko.

W razie czego Małecki zagra, Dariook go uprosi na grilu.

kristos 14.02.2013 13:43

Nie chcę przesądzać co do gry Bunozy jako lewy obrońca ,ale jak dla mnie jest za mało zwrotny na tej pozycji i nawet przeciętny prawoskrzydłowy będzie go "wkręcał" w ziemię.

arti 14.02.2013 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1298862)

Jak to jedyny?
Mamy przecież jeszcze Burligę, a i Jova by sobie na pewno poradził... może jeszcze ktoś...:lol:

Arked 14.02.2013 14:16

Przecież jest jeszcze PPLO (prawy pomocnik lewy obrońca) Stolarski!

tofik 14.02.2013 14:58

Właśnie moim zdaniem z Bunozą jest podobna historia jak z Sobolewskim. Prosimy się o kłopoty rzucając piłkarzy po pozycjach na które nie pasują. Ok, Bunoza jest ambitny, fajnie, tylko co ja widzę w praktycznie każdym skrócie ze sparingów? Przeciwnik atakuje naszą lewą stroną zupełnie bez przeszkód, skrzydłowy śmiga jak samochód pustą autostradą do samej linii końcowej.

Quorth 14.02.2013 16:27

Czy może ktoś napisać jakie "papiery trenerskie ma T. Kulawik i czy oprócz Wisły trenował jakikolwiek inny zespół żeby zdobyć chodź minimum doświadczenia?

Reserve 14.02.2013 16:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Quorth (Post 1298876)
Czy może ktoś napisać jakie "papiery trenerskie ma T. Kulawik i czy oprócz Wisły trenował jakikolwiek inny zespół żeby zdobyć chodź minimum doświadczenia?

Pieczołowicie zbierał doświadczenie trenując naszych chłopaków w Młodej Ekstraklasie.

Rob_Zombie 14.02.2013 19:08

Cytat:

A jakie miał Guardiola przed przejęciem Barcy?

Dariook 14.02.2013 21:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1298888)
A jakie miał Guardiola przed przejęciem Barcy?

:shock:
No to już nawet nie są jaja!

cfa 14.02.2013 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1298891)
:shock:
No to już nawet nie są jaja!

Ale co miał dużo większe ?

DeadOrAlive 14.02.2013 21:14

Zombie bez jaj, popatrz jaki materiał w Barcelonie miał Guardiola, a co obecnie ma Kulawik w Wiśle ;)
Twoje pytanie było aż tak głupie, że naprawdę szkoda czasu na odpowiedź.

serek.c2 14.02.2013 21:42

Cytat:

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ncja_uefa_pro/

Lukasz 14.02.2013 21:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1298892)
Ale co miał dużo większe ?

Mniejsze, większe lub równe. Bez znaczenia.
Nawet, dla jaj, mogę przyjąć że Guardiola nie dorastał Kulawikowi doświadczeniem do pięt.

I teraz jest doskonała pozycja wyjściowa do dyskusji pt: wpływ doświadczenia trenera na postawę drużyny, czyli jak wyniki wygrywają z CV.

Dariook 15.02.2013 11:48

Cytat:

Jarosław K. Kowal: Obóz wyjaśnił, kto zagra w wyjściowym składzie?

Tomasz Kulawik: Dał odpowiedzi na wiele pytań. Większość piłkarzy grała po 70 minut i miałem okazję przekonać się, że dają radę. Co do wyjściowego składu: meczów będzie dużo, dojdą kontuzje, kartki, więc trzeba mieć więcej niż 11 gotowych graczy.
O co mu chodzi? Bo ja go nie rozumiem.
Wnioskuje, że pozostaje się tylko cieszyć... Dzięki Bogu, sił starczy na 70 minut.
No cóż, szału nie ma ale progres powinien być widoczny. Tym bardziej że meczów będzie dużo! Całe 17 spotkań...

tofik 15.02.2013 11:56

W 70 minut ich rozbijamy w pył, a później tylko gramy piłka, biega przeciwnik.

serek.c2 15.02.2013 14:22

Czy Wy już naprawdę musicie się do wszystkiego przypierdzielać? Przecież kontekst tego zdania jest zupełnie inny niż Wasze bajania...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl