Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

Barti 19.04.2013 14:50

Pilka rzadzi kasa takie sa zasady, wypada z gry ten co nie daje rady! Smutne? Ale prawdziwe! A prawdziwy kibic przyjdzie nawet w klasie A. Koniec i kropka.

La Furia Dell' Est 19.04.2013 14:53

Poprawione- wybacz-ale pośpiech przez emocje...:)

La Furia Dell' Est 19.04.2013 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1309595)
Wyrywać? Chwasty? Eliminować? Buble? Słońce przypiekło? Tobie podobnym już dawno priorytety we łbie się po.......iły, według wykładni kumatych bycie prawdziwym kibicem jest odwrotnie proporcjonalne do zainteresowania piłką kopaną, to tych drugich wysyła się po kiełbasę i każe wypierdalać ze stadionu.

Wyrywaj sobie chwasty. Od paru lat chodzę na C, dorzucam się do każdej zbiórki, namówiłem większość rodziny do przekazania 1% na TS Wisła. Koniec autopromocji w tym momencie - jeżeli rzucasz oskarżenia o bycie kibicem sukcesu to kieruj je do konkretnej osoby, te pod moim adresem właśnie pojechały do Bajkonuru i czekają na wy.......enie na orbitę gdzieś w kierunku Plutona.

Jeżeli dla ciebie jakakolwiek krytyka to przejaw bycia kibicem sukcesu, to dziękuję bardzo i adieu. Śledzę ten temat i Nibylandię najbardziej uważnie, i większość jobów jakie spływały na Cupiała były mniej więcej usystematyzowane, merytoryczne, poparte liczbami. Emocjonalny skowyt podnoszony przez ciebie i kilku użytkowników pasuje do tego tak, jak pstrokate obcisłe lateksowe portki do dwurzędowej marynarki i cylindra. Nie sądziłem, że kiedyś posunę się do argumentu ekonomicznego, ale tak jak podatnik ma prawo wiedzieć, na co idą pieniądze które przekazał państwu w formie podatku, tak ja jako kibic który włożył w Wisłę trochę czasu i pieniędzy, mam prawo do komentarza na temat polityki tego klubu. Czy ci się podoba, czy nie - możesz zamknąć przeglądarkę i nie czytać. Na tym forum napisano już prawie milion wypowiedzi, i pewnie dopóki BC opuści ten klub będzie napisany drugi milion. Całe szczęście jeszcze można na nim podyskutować, więc z "zamykaniem mordy" również odsyłam na wiadome forum zasiedlone przez ziomeczkuw_PDW i mordeczki_AZR z siekierami i tasakami w sygnaturkach. Na pewno znajdziecie wspólny język.

Krytyka Cupiała w jakichkolwiek mediach czy na forum i tak dotychczas była tematem tabu, głównie dlatego, że micha z kapustą była pełna i nawet jeżeli ktoś punktował braki w polityce BC to od razu wylewano mu na łeb wiadro pomyj. Czy słusznie - według mnie czas pokazał i jeszcze pokaże. W przeciwieństwie do ciebie, najwyraźniej, martwi mnie to. Głęboko. Bo już taki ze mnie po.......ony kosmita, że przy okazji interesuje mnie sport i piłka nożna.

Naprawdę to napisałeś?

Cupiał za chwilę, już za moment, tuż pod twoim nosem i całkowicie świadomie zatrudni ci znienawidzonego przez trybuny Smudę. Wywieszaj mu dalej sektorówki i klaszcz, w końcu TWOJE zdanie pewnie dla niego jest niesamowicie ważne. Nie to co Rogali albo Kapki, nie mówiąc o łysym delikwencie który ma więcej wspólnego z trzema różnymi wrogimi klubami niż z naszym.

O tym właśnie piszę, przecież ciebie to nawet nie obchodzi, tobie to wszystko jedno. Wizja dobrze zarządzanego klubu według standardów tego słynnego "modern footballu" musi cię przerażać jak perspektywa metrowego kija w dupsku, więc jeżeli Cupiał .......nie tym w kąt to i tak dobrze, nie mrugniesz nawet okiem jak to się stanie, pewnie otworzysz szampana razem z elementem i innymi, i będziesz zaciskał pięści przed monitorem, że wreszcie .......one pikniki mają za swoje, kosmici .......eni, zachciewa im się Ligi Mistrzów i stabilności, to teraz mają.

--------

Kończąc - nikt tutaj nie oczekuje od Cupiała wyłożenia 20 milionów złotych od ręki, wygrania MP i awansu do LM w jeden sezon. Jak na ironię, BC właśnie to zrobił i zmoczył w Nikozji, co ja i wielu forumowiczów w tym temacie krytykowało. Manipulacje w ostatnich postach i przypisywanie mnie i innym forumowiczom poglądów, które nigdy tutaj nie zostały wyrażone to absurd. Kłamcie dalej, nie zapomnijcie przy okazji powyzywać, "prawdziwi kibice".

Żyjcie dalej w projekcji, że po drugiej stronie są sami kiełbaskożercy i kibice sukcesu z drugiego końca Polski.

PS

Większą wartość niż cokolwiek oprócz własnych epizodów furii mają dla niego podszepty Kapki i Rogali. Jak to napisał twój przedmówca, "gimbusy" to byłby pyłek dla kogoś, kto przez tyle lat podjął tyle decyzji albo autorytarnych i podyktowanych chwilą, albo inspirowanych przez ludzi którzy są w Wiśle szkodnikami.

Jeżeli po TYM co napisałem, Ty widzisz Kapkę lub Rogalę to bez cienia wątpliwości możesz sie udać na staż do: a. TVN 24 b.Gazeta Wyborcza c.Fakty i Mity.....żenua

borys 19.04.2013 15:57

To ja mam pomysł, nie wymagajmy, czegokolwiek ani od pilkarzy ani od zarzadu ani tym bardziej od wlasciciela.

Po przegranej spiewjmy nic sie nie stalo, walmy jakies wybujale kwestie jak plany rozwoju.

Frekwencja bedzie 3 tys na mecz ale za to wszyscy kumaci i o identycznych przekonaniach.

Wogole po co nam ta napinka na wygrawanie, na bycie w e-klasie, a juz najbardziej na poroniony awans do LM, toz przeciez by nas to tak skomercjonalizowalo ze kamien na kamieniu by nie zostal.

Walic rywalizacje i dazenie do bycia najlepszym, bo liczy sie sport i dobra zabawa.

Synowi za 5 lat powiem co z tego ze jestesmy dzis na szarym koncu kiedys bylismy wielcy... tylko obawiam sie, wolal by to przezyc sam....

Bobek90 19.04.2013 18:03

Lato z Piechniczkiem kiedys nam dawali medale na mistrzostwach swiata, a mimo to krytyka ich dzialalnosci (szkodliwej) dla polskiego futbolu w ostatnich latach byla jak najbardziej wskazana.

Nie rozumiem dlaczego niektorzy z tego forum usiluja zrobic z bossa kogos kogo nie mozna krytykowac. Tym bardziej ze nikt normalny nie krytykuje Cupiala za to ze nie daje kasy; ludzie krytykuja za amatorskie zarzadzanie klubem.

Jesli nikomu nie przeszkadza ze Poznan i Warszawa, kluby o plus minus podobnym potencjale finansowym, uciekaja nam (organizacyjnie) z predkoscia swiatla to okej; najwyrazniej Wisle macie w dupie, a mecze sa dla Was tylko okazja do spotkania z kolegami i pospiewania.

Don Donson 19.04.2013 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1309650)
Lato z Piechniczkiem kiedys nam dawali medale na mistrzostwach swiata, a mimo to krytyka ich dzialalnosci (szkodliwej) dla polskiego futbolu w ostatnich latach byla jak najbardziej wskazana.

Nie rozumiem dlaczego niektorzy z tego forum usiluja zrobic z bossa kogos kogo nie mozna krytykowac. Tym bardziej ze nikt normalny nie krytykuje Cupiala za to ze nie daje kasy; ludzie krytykuja za amatorskie zarzadzanie klubem.

Jesli nikomu nie przeszkadza ze Poznan i Warszawa, kluby o plus minus podobnym potencjale finansowym, uciekaja nam (organizacyjnie) z predkoscia swiatla to okej; najwyrazniej Wisle macie w dupie, a mecze sa dla Was tylko okazja do spotkania z kolegami i pospiewania.

BC nie wolno krytykować, nie wolno nic złego powiedzieć. BO TYLE JUŻ ZROBIŁ!!! A że nie zamierza nic wiecej...nie ma znaczenia. Zrobił już tyle że tłuszczy wystarczy.
Ja nie błagam faceta o forsę - mam swoją. Interesuje mnie dobro klubu, bo jak ma zamiar rękami sabotażysty Bednarza dalej sprowadzać klub poniżej możliwości i oczekiwań to niech da sobie spokój i naprawdę niech odejdzie. Bo uważam, że jak Wisła ma się pałętać po ogonach ligi to może to spokojnie zrobić taniej i bez Cupiała.
Ale nie - goście w stylu Dariook i Domin Czyżyny będą uczyli pojmowania rzeczywistości ludzi realnie myślących.
Jak Wam ten BC nie kupi kilku styranych murzynów do gry w nowym sezonie to żaden nowy człowiek się tu nie pojawi bo nie ma szkółki, nie ma juniorów, dzieci nie mają gdzie trenować na Wiśle, bo jest ....A zimno, mokro, hala jest zagrzybiała i HUJ wie co jeszcze!!!!
Dzieci muszą mieć warunki do nauki, jak jeden debil z drugim tego nie rozumie to jest mi przykro - niech sobie zrobi dziecko i wtedy niech je pozwoli trenować w syfie.

Banda nieodpowiedzialnych dzieciaków będzie mnie pouczać.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez W.S (Post 1309473)
Może to nawet dobrze że sportowo jest u nas źle... przynajmniej widać jakich nie których mamy kibiców którzy po 2 słabych sezonach przekreślają Cupiała i wszelkie osiągnięcia Wisły przez ostatnie laaaataa
Gdyby nie ten ''zły'' Cupiał to większość z was pewnie nie wiedziałaby co to Wisła Kraków

Łał stary, ale napisałeś. A to Wisła Kraków jest czy Cupiał Kraków?:rotfl:
Dla mnie Wisła istniała przed Cupiałem - nie rozumiem po co piszesz takie bzdury.
Modowie - proszę o połączenie moich dwóch postów.

W.S 19.04.2013 20:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Don Donson (Post 1309676)
Łał stary, ale napisałeś. A to Wisła Kraków jest czy Cupiał Kraków?:rotfl:
Dla mnie Wisła istniała przed Cupiałem - nie rozumiem po co piszesz takie bzdury.
Modowie - proszę o połączenie moich dwóch postów.

Serio nie rozumiesz mojego tekstu?

gigant 19.04.2013 21:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1309491)
Szkoda, ze dyskusja znowu zostala rozpier.dolona przez tych od "gdyby interesowała nas Liga Mistrzów, to bylibyśmy płachtą z gwiazdkami" i musze przeklejac post ktory juz sie tu pojawil. Przyszlosc Wisly to tykajaca bomba, Cupial nic nie robi zeby ja zabezpieczyc przed swoim odejsciem, a co najgorsze, przed samym soba. Mam nadzieje, ze jak nie daj Boze staniemy w koncu nad taka przepascia jak LKS, pojawia sie ci sami moralizatorzy od Voigtow i beda tak samo przyklaskiwac BC.

Ty gigant, chyba się zagalopowałeś forumowy gwiazdorku, skoro tak ochoczo wyzywasz innych od gówien - zabieraj manele i udaj się na forum SKWK z taką retoryką, aha, i zabierz ze sobą wszystkich osobników którzy włażą do tego tematu zeby robić burdel, "zapraszac" na spotkania SKWK i napinac muskuly, a nie mają niczego konstruktywnego do powiedzenia na temat polityki właściciela. Rozumem że ciebie i twoich koleżków, ktorym podświadomie marzy sie znowu skansen i napierdalanie sie z klientami z Olsztynów albo Lublinów (więc jak skończy się eldorado to powieka im nie mrugnie, agenst modern futbol gudnajt left prajd 1906%) to gówno obchodzi, ale daj podyskutować ludziom którym nie lata to koło ch.uja w przeciwieństwie do kalichlorku i je.bania żydów.

No Dowcipnis Roku sie wku.rwil. Wielkie mi mecyje. To nie czytaj, proste.

Powiem Ci ze nawet mnie to nie ruszyło. Bądź sobie "kibicem tabeli" pier.doli mnie to,ale zajmij się tym, w czym się odnajdujesz. Dla mnie jesteś......, niech ci będzie," wiernym kibicem wyników". Nie mieszaj do tego SKWK. Ty rób swoje drąc mordę ile sił, reszta niech cię nie intresuje.

domin_czyzyny 19.04.2013 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Don Donson (Post 1309674)
Ale nie - goście w stylu Dariook i Domin Czyżyny będą uczyli pojmowania rzeczywistości ludzi realnie myślących.

przeczytaj jeszcze raz mój post odnośnie inwestycji w klub, jeśli nie zrozumiesz to przeczytaj raz jeszcze i tak do skutku...
Moje poglądy na temat inwestycji w klub różnią się o 180 stopni od poglądów Dariooka.

mój post odnośnie rozwoju klubu:
Ale mamy prawo jako kibice wymagać tej normalności, kontraktów na miarę naszego budżetu, zbudowania kilku boisk dla dzieci i młodzieży oraz zapewnienia pierwszej drużynie możliwości trenowania w normalnych warunkach. Powinniśmy domagać się, aby Wisła Kraków szukała talentów w całej Polsce i ściągała ich do Krakowa, powinniśmy domagać się aby w klubie byli odpowiedni fachowcy od leczenia, rehabilitacji, przygotowania kondycyjnego oraz trenerzy, którzy potrafią wyszkolić nam młode pokolenie piłkarzy.

Wisła Kraków na normalność po prostu zasługuje.

Tylko nie wiem, czy tak samo Bogusław Cupiał rozumie słowo normalność - czy Jego normalność nie ograniczy się do zatrudnienia nam pseudo trenera - Smudy i dania mu możliwości wydania znów kolejnych milionów na szrot krajowo - zagraniczny.

sambo 19.04.2013 22:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1309457)

Skrobowski, Voigt i dupa blada. Przyszedł Cupiał z Urbanem i Ziętkiem zrobił eldorado i w dupach się ku.rwa poprzewracało. Gówno które nie wie co to brak mineralnej po treningu, wygania Cupiała z Wisły.
Miał rację Mały, wypier.dalać jak najdalej od Wisły, albo zamknąć ryje i cieszyć się z tego co jest. Reszta może świecić świeczki ŁKS-owi.

bo jest prawda czasu i prawda ekranu.

Prawda czasu mówi, Cupiał, Urban i Ziętek to mesjasze w porównaniu.

Prawda ekranu jest jednak trochę gorsza. I nie rozumiem dlaczego można ordynarnie zabraniać ludziom komentowania prawdy ekranu.

Tym bardziej, że prawda ekranu winna - przynajmniej teoretycznie - wpływać na poczynania menadżerów. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie. I możemy sobie bić pianę na temat przyczyn. Nie zmienia to jednak faktu, że prawo komentowania zarówno prawdy czasu, jak i prawdy ekranu jest świętym prawem każdego, na kim Wisła zarobiła choćby jedną złotówkę.

Lysy 19.04.2013 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1309595)
Wyrywać? Chwasty? Eliminować? Buble? Słońce przypiekło? Tobie podobnym już dawno priorytety we łbie się po.......iły, według wykładni kumatych bycie prawdziwym kibicem jest odwrotnie proporcjonalne do zainteresowania piłką kopaną, to tych drugich wysyła się po kiełbasę i każe wypierdalać ze stadionu.

Wyrywaj sobie chwasty. Od paru lat chodzę na C, dorzucam się do każdej zbiórki, namówiłem większość rodziny do przekazania 1% na TS Wisła. Koniec autopromocji w tym momencie - jeżeli rzucasz oskarżenia o bycie kibicem sukcesu to kieruj je do konkretnej osoby, te pod moim adresem właśnie pojechały do Bajkonuru i czekają na wy.......enie na orbitę gdzieś w kierunku Plutona.

Jeżeli dla ciebie jakakolwiek krytyka to przejaw bycia kibicem sukcesu, to dziękuję bardzo i adieu. Śledzę ten temat i Nibylandię najbardziej uważnie, i większość jobów jakie spływały na Cupiała były mniej więcej usystematyzowane, merytoryczne, poparte liczbami. Emocjonalny skowyt podnoszony przez ciebie i kilku użytkowników pasuje do tego tak, jak pstrokate obcisłe lateksowe portki do dwurzędowej marynarki i cylindra. Nie sądziłem, że kiedyś posunę się do argumentu ekonomicznego, ale tak jak podatnik ma prawo wiedzieć, na co idą pieniądze które przekazał państwu w formie podatku, tak ja jako kibic który włożył w Wisłę trochę czasu i pieniędzy, mam prawo do komentarza na temat polityki tego klubu. Czy ci się podoba, czy nie - możesz zamknąć przeglądarkę i nie czytać. Na tym forum napisano już prawie milion wypowiedzi, i pewnie dopóki BC opuści ten klub będzie napisany drugi milion. Całe szczęście jeszcze można na nim podyskutować, więc z "zamykaniem mordy" również odsyłam na wiadome forum zasiedlone przez ziomeczkuw_PDW i mordeczki_AZR z siekierami i tasakami w sygnaturkach. Na pewno znajdziecie wspólny język.

Krytyka Cupiała w jakichkolwiek mediach czy na forum i tak dotychczas była tematem tabu, głównie dlatego, że micha z kapustą była pełna i nawet jeżeli ktoś punktował braki w polityce BC to od razu wylewano mu na łeb wiadro pomyj. Czy słusznie - według mnie czas pokazał i jeszcze pokaże. W przeciwieństwie do ciebie, najwyraźniej, martwi mnie to. Głęboko. Bo już taki ze mnie po.......ony kosmita, że przy okazji interesuje mnie sport i piłka nożna.

Naprawdę to napisałeś?

Cupiał za chwilę, już za moment, tuż pod twoim nosem i całkowicie świadomie zatrudni ci znienawidzonego przez trybuny Smudę. Wywieszaj mu dalej sektorówki i klaszcz, w końcu TWOJE zdanie pewnie dla niego jest niesamowicie ważne. Nie to co Rogali albo Kapki, nie mówiąc o łysym delikwencie który ma więcej wspólnego z trzema różnymi wrogimi klubami niż z naszym.

O tym właśnie piszę, przecież ciebie to nawet nie obchodzi, tobie to wszystko jedno. Wizja dobrze zarządzanego klubu według standardów tego słynnego "modern footballu" musi cię przerażać jak perspektywa metrowego kija w dupsku, więc jeżeli Cupiał .......nie tym w kąt to i tak dobrze, nie mrugniesz nawet okiem jak to się stanie, pewnie otworzysz szampana razem z elementem i innymi, i będziesz zaciskał pięści przed monitorem, że wreszcie .......one pikniki mają za swoje, kosmici .......eni, zachciewa im się Ligi Mistrzów i stabilności, to teraz mają.

--------

Kończąc - nikt tutaj nie oczekuje od Cupiała wyłożenia 20 milionów złotych od ręki, wygrania MP i awansu do LM w jeden sezon. Jak na ironię, BC właśnie to zrobił i zmoczył w Nikozji, co ja i wielu forumowiczów w tym temacie krytykowało. Manipulacje w ostatnich postach i przypisywanie mnie i innym forumowiczom poglądów, które nigdy tutaj nie zostały wyrażone to absurd. Kłamcie dalej, nie zapomnijcie przy okazji powyzywać, "prawdziwi kibice".

Żyjcie dalej w projekcji, że po drugiej stronie są sami kiełbaskożercy i kibice sukcesu z drugiego końca Polski.

PS

Większą wartość niż cokolwiek oprócz własnych epizodów furii mają dla niego podszepty Kapki i Rogali. Jak to napisał twój przedmówca, "gimbusy" to byłby pyłek dla kogoś, kto przez tyle lat podjął tyle decyzji albo autorytarnych i podyktowanych chwilą, albo inspirowanych przez ludzi którzy są w Wiśle szkodnikami.

ręce ....a opadają

Powoli traciłem nadzieję, ze przeczytam tu cokolwiek zdroworozsądkowego, a jednak!

:brawo:

rav 19.04.2013 22:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacobCFC (Post 1309541)
Wpływy z C+ do budżetu to tylko jakieś 1,5mln z transmisji (...)

Roczne wpływy Wisły z C+ do 2011 roku to ok. 11 mln zł. Za obecny sezon będzie z pewnością dużo mniej (mniejsze wpływy za miejsce w tabeli, mniejsze wpływy z meczów w tzw. prime-time), ale na pewno te 6-7 mln będzie.

Dariook 20.04.2013 05:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Don Donson (Post 1309674)
BC nie wolno krytykować, nie wolno nic złego powiedzieć. BO TYLE JUŻ ZROBIŁ!!! A że nie zamierza nic wiecej...nie ma znaczenia. Zrobił już tyle że tłuszczy wystarczy.
Ja nie błagam faceta o forsę - mam swoją. Interesuje mnie dobro klubu, bo jak ma zamiar rękami sabotażysty Bednarza dalej sprowadzać klub poniżej możliwości i oczekiwań to niech da sobie spokój i naprawdę niech odejdzie. Bo uważam, że jak Wisła ma się pałętać po ogonach ligi to może to spokojnie zrobić taniej i bez Cupiała.
Jak Wam ten BC nie kupi kilku styranych murzynów do gry w nowym sezonie to żaden nowy człowiek się tu nie pojawi bo nie ma szkółki, nie ma juniorów, dzieci nie mają gdzie trenować na Wiśle, bo jest ....A zimno, mokro, hala jest zagrzybiała i HUJ wie co jeszcze!!!!
Dzieci muszą mieć warunki do nauki, jak jeden debil z drugim tego nie rozumie to jest mi przykro - niech sobie zrobi dziecko i wtedy niech je pozwoli trenować w syfie.

Banda nieodpowiedzialnych dzieciaków będzie mnie pouczać.

I ty nazywasz siebie realnie myślącym? Sorki, ale dla mnie to ty jesteś inwalida umysłowy, który spędził w buszu ostatnie 10 lat.

Jeśli interesowało by cię dobro klubu to nie .......ił byś takich kocopołów kolego. Cupiał sprowadza klub poniżej możliwości i oczekiwań? Tych osiągniętych dzieki tylko i wyłącznie niemu? WTF!
To że Cupiał tak bardzo rozbudził w tobie apetyty, twój problem . Twój poziom frustracji spowodowany brakiem sukcesów ewidentnie ma wpływ na trzeźwe myślenie.
Bez Cupiała to Wisła będzie miała problemy ze zdobyciem licencji na gre w ekstraklasie , a już samo w niej występowanie będzie ocierać się o cud.

Dla mnie osobiście wydaje się być Żenujące , tłumaczenie czegoś co jest oczywistością. Ile ty masz lat?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1309685)
przeczytaj jeszcze raz mój post odnośnie inwestycji w klub, jeśli nie zrozumiesz to przeczytaj raz jeszcze i tak do skutku...
Moje poglądy na temat inwestycji w klub różnią się o 180 stopni od poglądów Dariooka.

Ale mamy prawo jako kibice wymagać tej normalności, kontraktów na miarę naszego budżetu, zbudowania kilku boisk dla dzieci i młodzieży oraz zapewnienia pierwszej drużynie możliwości trenowania w normalnych warunkach. Powinniśmy domagać się, aby Wisła Kraków szukała talentów w całej Polsce i ściągała ich do Krakowa, powinniśmy domagać się aby w klubie byli odpowiedni fachowcy od leczenia, rehabilitacji, przygotowania kondycyjnego oraz trenerzy, którzy potrafią wyszkolić nam młode pokolenie piłkarzy.

Tylko nie wiem, czy tak samo Bogusław Cupiał rozumie słowo normalność - czy Jego normalność nie ograniczy się do zatrudnienia nam pseudo trenera - Smudy i dania mu możliwości wydania znów kolejnych milionów na szrot krajowo - zagraniczny.

NORMALNOŚĆ!
To właśnie dzieki Cupiałowi w klubie powróciła normalność. Tylko nie wiem czy kibic Wisły rozumie słowo normalność .

99% klubów w Polsce o takiej normalności może tylko pomarzyć.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1309650)

A dla ciebie czym są mecze Wisły? Pewnie tym samym co mecze amici lub ległej...

Ty już analnytyku między wódkę a zakąskę się nie wpierdalaj. Z prędkością światła to uciekają twoje szare komórki i też nikomu to raczej nie przeszkadza. Najwyraźniej mamy ciebie w dupie.

Skonsultuj to na forum amici i ległej. Tam na pewno uzyskasz bardziej "profesjonalną " odpowiedz.

WATTS@

Ty jesteś sprzecznością samą w sobie. Stwierdzenie, że lata ci koło huja jebanie żydów, sprawiło że cały twój tekst traktuje z przymrużeniem oka. Wiślacka sprzeczność.

Cytat:

Jeśli ty i tobie podobni podejmujecie się Krytyki, to wypadało by jeszcze mieć argumenty . Dowody na to ,ze racja jest po waszej stronie, też mile by były widziane .

Obecnie jest tylko skamlanie, płacz i niezrozumiała krytyka . On ma inny pomysł na klub, nigdzie nie ma dowodów na to że wy macie rację. A wręcz przeciwnie... pod jego ręką Wisła stała się najpotężniejszym klubem w Polsce, dlatego darujcie sobie wasze pomysły na wielką piłkę rodem z warszawki.
Nasze postawa i sytuacja nie wynikają z bierności i szkodliwości Cupiała . Tylko debile i kibice sukcesu postradali zmysły, obwiniając BC za zniszczenie Wisły.

W przeciwieństwie do Ciebie, nie widzę powodów by się zamartwiać. Też interesuję się sportem i wiem że nie da się tylko zwyciężać. Nie popadam w skrajności w skrajność...Często warto odpuścić etap aby na mecie, zameldować się jako zwycięzcą.

wikink1 20.04.2013 06:27

Moje 3 grosze dużo mówi się tu o dawaniu pieniędzy przez Cupiała a w zasadzie TF DAJE PANOWIE TO ABRAMOWICZ I ARABSCY SZEJKOWIE a Cupiał a właściwie jego jedna firma pożycza drugiej ,a i tak sam Cupiał te pieniądze wydaje i to bardzo głupio, tym razem poprzez swojego przydupasa niejakiego Bednarza .NIC ALE TO NIC NIE ZDZIWI MNIE SYTUACJA KIEDY TO DOJDZIE DO PROTESTÓW PRZECIWKO WŁAŚCICIELOWI A PROTEST POPROWADZI SAM BOGUSŁAW CUPIAŁ . uroczyście zostanie spalona kukła Jacka Bednarza znienawidzonego przez wszystkich kibiców ,wszyscy trochę pokrzyczą PRECZ Z BEDNARZEM I ROZEJDĄ SIĘ DO DOMU .A na tym forum będzie pełno wpisów WIELKI SZACUN DLA PANA CUPIAŁA ZE BYŁ Z NAMI KIBICAMI . po czym wszyscy będą trzymać kciuki za awans WISŁY do 1 ligi

Bobek90 20.04.2013 08:45

Dariook, naucz sie przekazywac swoje poglady w sposob bardziej, hmm, cywilizowany. Na razie to poziom laweczkowy. To znaczy kazania (bo nie dyskusja na argumenty) na poziomie laweczkowym. Jak nie potrafisz inaczej to kup winko i znajdz sobie jakiegos Kazia, pogadasz sobie o Wisle. Pogadasz... pogadacie na twoim poziomie.

P.S
Jak juz sie nauczysz dyskutowac na poziomie (wystarczy poziom gimnazjum), bez obrazania i z poprawna argumentacja to daj znac.

Kocur 20.04.2013 08:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1309720)
Dariook, naucz sie przekazywac swoje poglady w sposob bardziej, hmm, cywilizowany. Na razie to poziom laweczkowy. To znaczy kazania (bo nie dyskusja na argumenty) na poziomie laweczkowym. Jak nie potrafisz inaczej to kup winko i znajdz sobie jakiegos Kazia, pogadasz sobie o Wisle. Pogadasz... pogadacie na twoim poziomie.

P.S
Jak juz sie nauczysz dyskutowac na poziomie (wystarczy poziom gimnazjum), bez obrazania i z poprawna argumentacja to daj znac.

Tak tylko wtrącę, że 99% forumowiczow oczekuje pewnego poziomu rownież od Ciebie. Bo w którym temacie nie wyplyniesz, poglądy masz ukształtowane jak plastuś z dobranocki z lat 80tych.

Bobek90 20.04.2013 09:33

Cytat:

Tak tylko wtrącę, że 99% forumowiczow oczekuje pewnego poziomu rownież od Ciebie. Bo w którym temacie nie wyplyniesz, poglądy masz ukształtowane jak plastuś z dobranocki z lat 80tych.
Kocurze, czy wiesz ze nie o opinie Dariooka mi chodzilo?

P.S
Na Moskwe za zamach, jebac pedalow, Zydzi wypad z Polski, ateisci do pieca, Tusk sprzedal Polske Rosji!, zakaz seksu przed slubem...

Czy teraz drogi kocurze moje poglady Ci odpowiadaja bardziej?

serek.c2 20.04.2013 09:38

Kocur błagam, nie cytuj tego trolla i odpuść z nim dyskusję - sensu i tak nie będzie miała ;)

Wizard 20.04.2013 10:11

Ten znowu wcisnął gdzieś kwestię zamachu, żydów i seksu... Idź się leczyć człowieku, co ty tu jeszcze robisz... Jeżeli już musisz, to idź trollować gdzie indziej...

Co do BC - jeśli nie on to kto lub co? Czy któryś z przeciwników BC ma jakąś wizję co dalej? Bo jeżeli to tylko takie czcze gadanie - to jedynymi nieodpowiedzialnymi osobami jesteście wy, a nie pan Cupiał. Każdy z nas chciałby jak największych i jak najszybszych sukcesów - tylko jaką receptę mają na to oponenci? Cupiał out i co w zamian? Bo piszecie, że nie chcecie podzielić losu ŁKS-u... niestety, ale bez Cupiała to właśnie ten los Wisła by podzieliła, i to już w tym lub najdalej przyszłym sezonie.

Nie ma sensu bliżej przytaczać bilansu Wisły za kadencji BC - wszyscy wiemy, że to zdecydowanie najlepszy okres w ponad 100-letniej historii klubu. Wisła zdominowała tą ligę, reszta ligi miała wiślacki kompleks. Ostatni okres jest ciężki, lecz bywały czasy jeszcze gorsze, po burzy słońce wychodzi zza chmur... i tak stanie się i tym razem.

99% polskich kibiców zazdrości Wiśle takiego właściciela jak Cupiał. Zobaczcie co się dzieje w Gdańsku z Kucharem, co robi Solorz we Wrocławiu, jakie jazdy mają w Legii z Walterem... I coś mi się zdaje, że dopiero po odejściu Cupiała, niektórzy Wiślacy by zrozumieli, że właśnie stracili swojego jedynego asa.

BoBaSbK 20.04.2013 10:25

http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...cia,nId,958162

ok...

silver03 20.04.2013 11:26

Wiadome jest, że gdyby Cupiał teraz zostawił klub to skończyłoby się to mocnym upadkiem na ryj do II/III ligi. Ja osobiście jestem mu wdzięczny za te lata sukcesów. Trzeba też przyznać, że to BC doprowadził do sytuacji kiedy jego ewentualne odejście zrujnuje klub. Cupiał w ostatnich latach zachowywał się jak typowy "kibic sukcesu", "kibic tabeli", "kosmita chcący LM", czyli dokładnie tak jak są określani krytycy Cupiała. Jestem mu wdzięczny za wpompowane pieniądze w Wisłę, ale nie sposób nie zwrócić uwagi, że również zaprzepaścił moment w którym mógł Wisłę wspiąć organizacyjnie szczebel wyżej i nie mówię tu o klepaniu dzięki temu kolejnych MP rok w rok... Gdyby Cupiał myślał w troszkę dłuższej perspektywie niż rok dziś nikt by się nie zastanawiał co będzie z Wisłą bez BC.

Dariook 21.04.2013 08:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1309740)
Wiadome jest, że gdyby Cupiał teraz zostawił klub to skończyłoby się to mocnym upadkiem na ryj do II/III ligi. Ja osobiście jestem mu wdzięczny za te lata sukcesów. Trzeba też przyznać, że to BC doprowadził do sytuacji kiedy jego ewentualne odejście zrujnuje klub. Cupiał w ostatnich latach zachowywał się jak typowy "kibic sukcesu", "kibic tabeli", "kosmita chcący LM", czyli dokładnie tak jak są określani krytycy Cupiała. Jestem mu wdzięczny za wpompowane pieniądze w Wisłę, ale nie sposób nie zwrócić uwagi, że również zaprzepaścił moment w którym mógł Wisłę wspiąć organizacyjnie szczebel wyżej i nie mówię tu o klepaniu dzięki temu kolejnych MP rok w rok... Gdyby Cupiał myślał w troszkę dłuższej perspektywie niż rok dziś nikt by się nie zastanawiał co będzie z Wisłą bez BC.

Muszę delikatnie zaprotestować.
A cóż on takiego złego wyrządził Wiśle, żeby tak o nim się wypowiadać? Jeśli wiesz coś o czym y nie wiemy to wypadało by się podzielić. Wiele by nam to wyjaśniłow tym temacie.

Ja, o ile mnie moja pamieć nie myli, to nie zauważyłem niczego podejrzanego w podejmowanych decyzjach Cupiała względem Wisły. Nie przypomina sobie by jawnie działał na jej szkodę lub swoimi działaniami mógłby doprowadzić w przyszłości do zrujnowania naszego klubu.

Może inaczej.
Domyślam się co cię popycha do takiego stwierdzenia. Nie da się ukryć , że dosłowna interpretacja godzi w dobre imę czlowieka. Porównał bym to ze słynnym stwierdzeniem "polskie obozy koncentracyjne"...ale nie w tym rzecz.
Ciiekawi mnie natomiast co według Ciebie Cupiał powinien zrobić, żeby odejście jedynego żywiciela rodziny nie niosło za sobą żadnych konsekwencji. Czy potrafisz zjeść ciastko i dalej mieć ciastko?

Kiedy był ten moment, że Cupiał przegapił możliwość wspięcia Wisły organizacyjnie na wyższy poziom? Co to takiego w ogóle jest ten życiodajny wyższy poziom?
Chyba dobrze było by poznać tą skrytą tajemnicę piłkarskiego sukcesu i zapewnienia finansowego eldorado. Cały świat piłkarski był by dozgonnie wdzięczny a my poznalibyśmy powód dla którego tylko pozostało by pluć sobie w brodę.

Chyba nie miałeś na myśl tegoi, że Cupiał powinien wpompować wiecej milionów i zbudować Wiśle kompleksy treningowe, plażę oraz karmik dla Sikorek .
Udowodnione pretensje, że nie zechciał bawić się w prekursora szkolenia młodzieży, w wolnych chwilach czytać dzieciakom bajki na dobranoc lub w wigilię przebierać się za św. Mikołaja?
Jeśli tak...
:haha:
Cupiał to biznesmen, człowiek który doskonale wie ile potrafi zdziałać magia zer. Zainwestował w Wisłę przede wszystkim dla terenów wokół stadionu, na których miiały się pojawić kompleksy ...hotelowe .
To człowiek który beż mrugnięcia okiem wykopał z roboty cały Ożarów, a ty masz żal o brak większej darowizny i planów 20-letnich? Nonsens.

Do tej pory tajemnicą pozostaje jak to się stało, że zimny biznesmen, mimo utopionej fortuny w odratowanie i wzmocnienie sekcji piłkarskiej T.S Wisła, po tylu rozczarowaniach sportowych, fiasku rozmów o tereny Wisły z miastem, namowom doradców i przyjaciół...
...nigdy nie zdecydował sie odratować "utopionych" pieniędzy.

Związek Cupiała z Wisłą trwa do dnia dzisiejszego. Bywały wzloty, bywały i upadki.
Niezapomniane chwile za które nie zapłacisz kartą Mastercard...

Ewenement na krajową skalę. Właściciel klubu piłkarskiego w Polsce od 15 lat!
To dzieki niemu, Wisła kraków z finanswego zombie przerodziła się w markę rozpoznawalną w całej Europie.
Jako jedyny klub w Polsce nie uczestniczył w złodziejskim precedeże Fryzjera, niebywałe biorąc pod uwagę skalę całego precederu. Dzięki zdobytej popularności, Wisła Kraków posiada fanów nie tylko w Krakowie, co coraz częściej niestety męczy i przekłada się na ataki w stronę klubu jak i BC.
Najwidoczniej nie wszyscy dorośli do bycia kibicem takiego klubu jak Wisła. Za popularność płaci się często wysoką cenę. Polowanie na czarownice rozpoczęte...

Prawdziwych kibiców poznaje się w biedzie...

Elefant 21.04.2013 10:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1309729)

Co do BC - jeśli nie on to kto lub co? Czy któryś z przeciwników BC ma jakąś wizję co dalej? Bo jeżeli to tylko takie czcze gadanie - to jedynymi nieodpowiedzialnymi osobami jesteście wy, a nie pan Cupiał. Każdy z nas chciałby jak największych i jak najszybszych sukcesów - tylko jaką receptę mają na to oponenci? Cupiał out i co w zamian? Bo piszecie, że nie chcecie podzielić losu ŁKS-u... niestety, ale bez Cupiała to właśnie ten los Wisła by podzieliła, i to już w tym lub najdalej przyszłym sezonie.

Dałeś się wkręcić. Tego typu pogląd jest wpierany pewnej grupie kibiców, mimo, że go nie prezentują.

Istota dyskusji, pomijająć wypowiedzi skrajne (choć nie najkrótsze :-D) nie brzmi:
Cupiał out i co w zamian ?
Tylko : Jak sie przygotować na zakończenie ery Cupiała
Bo to, że się kiedys skończy jest pewne. Nie wróżę ani nie życze niczego złego bossowi, ale zawsze jakaś epoka się kończy. I może się stać tak z różnych powodów nawet wbrew woli samego Cupiała. Skończy się tak jak skonczyłą się hegemonia Wisły w lidze. Może za miesiąc, może za rok, może za dziesięć.

Ukształtowały się dwie opcje.
Przypomina się jak żywo owa przypowieść o rybie i wędce.

Pierwsza mówi, wszystko jest dobrze, mamy słabszy sezon, polityka klubu jest dobra itd. Egzystencje klubu uzależnia od tego czy boss w przypływie dobrego humoru rzuci rybę dla sukcesu lub rybkę dla przetrwania. Taki rodzaj religi myślenickiej.

Druga racjonalistów mówi, w ramach istniejącej struktury, szanując dokonania i zasługi właściciela starajmy się wpływać na tą politykę tak, aby klub miał ową wędkę i sam sobie lub z niewielką pomocą właściciela nałowił ryb. I nie chodzi tu o to (jak usiłują znowu niektórzy to spłycić) by właściciewl rzucił jakieś ogromne pieniądze, chodzi o racjonalizację tego co możemy wydać. (pomijam aktualne zawirowania finansowe, chodzi mi dłuższą perspektywę czasu). Opcja ta korzysta z dobrego prawa do krytyki. Nie można nie dostrzegać tego, że świat piłkarski się zmienia. To co przynosiło sukcesy lat temu pięć teraz może przynieść co najwyżej przetrwanie.

Pogląd, że BC ma odejść jest równie absurdalny i wrogi Wiśle jak i ten, że nic nie należy zmieniać.

Ktoś powie, że w internecie nic się nie wskóra. Nie do końca. Przykład płatności kartą kredytową czy zakupu biletu przez internet świadczy o czymś innym. Co więcej z lekkim zdumeniem obserwuje brandzlowanie się klubu do szkółki TS-u. Takie lekko pustawe gesty, ale raczej wychodzące naprzeciw racjonalistom niz pierwszej opcji. Przykład zamierzonej budowy boiska dla młodzieży przez TS świadczy, że pewne sprawy nie wymagaja wielkich milionów, wymagają przede wszystkim chęci.

Lukasz 21.04.2013 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1309895)
(...) Przykład zamierzonej budowy boiska dla młodzieży przez TS świadczy, że pewne sprawy nie wymagaja wielkich milionów, wymagają przede wszystkim chęci.

To nie kwestia chęci tylko celu. Cel działalności TS Wisła jest zapisany w jego statucie, zacytuje (§10 punkt pierwszy):

Celem Towarzystwa jest upowszechnianie kultury fizycznej poprzez działalność
w zakresie sportu, wychowania fizycznego, rekreacji i rehabilitacji ruchowej.

Jeśli głównym celem TS jest upowszechnianie kultury fizycznej to naturalnym jest rozbudowa bazy treningowej Towarzystwa.

Inaczej sprawa ma się z S.S.A Wisła. Tutaj cel wyznacza właściciel.
Tym celem dla Cupiała była reklama spółki Telefonika, najpierw na arenie krajowej a potem na międzynarodowej czyli w rozgrywkach LE oraz LM. Taki mieliśmy cel i pod niego budowaliśmy zaplecze. Czyli sukces był potrzebny tu i teraz. Pełen stadion, infrastruktura, bilety przez internet, Polacy w składzie zawsze były na dalszym planie a jeśli nie przybliżały znacząco do celu to były brutalnie mówiąc zbędne. Liczył się marketing TF i Cupiała. Ładnie tutaj się wpasowuje powiedzenie Bednarza "Jeśli na polu szeroko rozumianego marketingu odniesiemy sukcesy to może ten okres uda się skrócić." Wiem ze to wyrwane z kontekstu ale pokazuje co rządzi obecną Wisłą S.S.A. i jaki jest cel na który klub kładzie nacisk.

Reasumując - porównujesz jabłka do gruszek. Oba podmioty choć nazwy (prawie) są te same mają zdecydowanie różne cele.

wyar 21.04.2013 13:29

Cytat:

Dałeś się wkręcić. Tego typu pogląd jest wpierany pewnej grupie kibiców, mimo, że go nie prezentują.

Pierwsza mówi, wszystko jest dobrze, mamy słabszy sezon, polityka klubu jest dobra itd. Egzystencje klubu uzależnia od tego czy boss w przypływie dobrego humoru rzuci rybę dla sukcesu lub rybkę dla przetrwania. Taki rodzaj religi myślenickiej.

.

Gdzie znajdujesz taka opcje ?
Bo ja moglbym znow cie zacytowac : "...Dałeś się wkręcić. Tego typu pogląd jest wpierany pewnej grupie kibiców, mimo, że go nie prezentują..."

Co do wiekszej czesci Twojego postu - zgoda. Ale twierdzenie,jakoby tu byli jacys wyznawcy Prezesa Cupiala traci kpina ze zdrowego rozsadku. ja znajdowalem na tej stronie czesto posty,ktorych ekstrakt sprowadzalby sie do slow "Cupial won z klubu,niszczycielu",wiec opcja takich kibicow jak najbardziej istnieje i jest wcale liczna.istnieje natomiast taka - bardzo duza - opcja kibicow,ktora,absolutnie zauwazajac czasem glupie dzialania Cupiala,pyta kto i co w zamian ? Bo w warunkach polskich obawiamy sie raczej,ze bez Cupiala klub podryfuje w strone byc moze nawet drugiej ligi.Na horyzoncie nie widac bowiem jakichs spektakularnych sukcesow w prowadzeniu polskich klubow ku chocby sredniej europejskiej,pomimo,iz tamte stawiaja na stabilizacje i przyszlosc duzo bardziej niz Cupial.Nie zrozum mnie zle - uwazam,ze Cupial popelnia bledy a klub dryfuje na razie w strone marazmu,ale bez Cupiala byloby jeszcze gorzej. A nie kojarze kogos,kto mialby PIENIADZE I SENSOWNY PLAN na wydobycie Wisly z szamba.Zgadza sie,w przeszlosci szanse byly,ale coz...

milosz 21.04.2013 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1309904)
Tym celem dla Cupiała była reklama spółki Telefonika, najpierw na arenie krajowej a potem na międzynarodowej czyli w rozgrywkach LE oraz LM. Taki mieliśmy cel i pod niego budowaliśmy zaplecze. Czyli sukces był potrzebny tu i teraz.

Jeśli celem marketingowym, ale i sportowym (czytaj ambicjonalnym dla właściciela) był awans do LM, który miałby być początkiem budowania klubu osiągającego powtarzające się sukcesy w europejskich pucharach (tym samym i osiągnięcie względnej rentowności w oparciu o pozyskane tam środki) to cel ten nie został osiągnięty.
Pytanie więc brzmi dlaczego !? Stąd więc, moim zdaniem uzasadniona krytyka poczynań naszego dobroczyńcy. Tak, dobroczyńcy, bo zawdzięczamy mu „złotą erę” dla naszego klubu, rzecz jasna w kontekście naszej przaśnej i buraczanej ligi. Szacunek za to co nam dał nie oznacza jednak zamykania oczu na brak wizji rozwoju klubu, nieustanne zmiany koncepcji jego dalszego rozwoju, ot takie „szycie i prucie” i to na okrągło.

My chcemy sukcesów dla naszego klubu i chce ich właściciel, pytanie brzmi więc jaką drogą pójdzie, to jest najistotniejsze ..Jak dla mnie nic się nie zmieniło, nadal uważam że należy postawić na zachodnią myśl szkoleniową, jakościowe wzmocnienia z zagranicy, oraz obowiązkowo szkolenie własnego narybku, będącego poważnym uzupełnieniem kadry, ale i podtrzymaniem polskiej (no i krakowskiej) tożsamości klubu, gdyż kwestia identyfikacji kibiców (w tym i mojej) z drużyną jest uważam ważna. Jasne że też chciałbym, aby w naszej drużynie roiło się od aktualnych reprezentantów Polski, oraz aby każdy wybijający się polski piłkarz chciał u nas grać .. ale to odległa przyszłość, na dziś na takie transfery nas nie stać ..no właśnie a na co nas stać !?! A ściślej rzecz ujmując , jaki budżet planuje właściciel pod ewentualne sukcesy, ile zamierza wydać na transfery i kto je będzie przeprowadzał, a i pytanie kto będzie budował sportową przyszłość naszego klubu, też nie jest bez znaczenia, bo jeśli Smuda to czekanie na sukces będzie czekaniem na Godota, … cóż na teraz pozostaje żyć wspomnieniami i .. cieszyć się z każdej bramki, czy punktu zdobytego przez naszą Wisłę .. toż to nic nowego, przed B.C. była to niemal norma, jak dla mnie 1978 rok był jednak wyjątkowy .. jeśli więc nie będzie rozumnej inwestycji w klub ze strony bossa, to pozostaje to co już było i czyli mecze z Legią ,Amicą, może "święta wojna" czyli krakowskie derby, "mecze przyjaźni" z Lechią czy Śląskiem i unikalny klimat R22 .. .

Dariook 21.04.2013 13:57

Cytat:

Istota dyskusji, pomijająć wypowiedzi skrajne (choć nie najkrótsze :-D) nie brzmi:
Cupiał out i co w zamian ?
Tylko : Jak sie przygotować na zakończenie ery Cupiała
Bo to, że się kiedys skończy jest pewne. Nie wróżę ani nie życze niczego złego bossowi, ale zawsze jakaś epoka się kończy. I może się stać tak z różnych powodów nawet wbrew woli samego Cupiała. Skończy się tak jak skonczyłą się hegemonia Wisły w lidze. Może za miesiąc, może za rok, może za dziesięć.

Druga racjonalistów mówi, w ramach istniejącej struktury, szanując dokonania i zasługi właściciela starajmy się wpływać na tą politykę tak, aby klub miał ową wędkę i sam sobie lub z niewielką pomocą właściciela nałowił ryb. I nie chodzi tu o to (jak usiłują znowu niektórzy to spłycić) by właściciewl rzucił jakieś ogromne pieniądze, chodzi o racjonalizację tego co możemy wydać. (pomijam aktualne zawirowania finansowe, chodzi mi dłuższą perspektywę czasu). Opcja ta korzysta z dobrego prawa do krytyki. Nie można nie dostrzegać tego, że świat piłkarski się zmienia. To co przynosiło sukcesy lat temu pięć teraz może przynieść co najwyżej przetrwanie.

Pogląd, że BC ma odejść jest równie absurdalny i wrogi Wiśle jak i ten, że nic nie należy zmieniać.

Ktoś powie, że w internecie nic się nie wskóra. Nie do końca. Przykład płatności kartą kredytową czy zakupu biletu przez internet świadczy o czymś innym. Co więcej z lekkim zdumeniem obserwuje brandzlowanie się klubu do szkółki TS-u. Takie lekko pustawe gesty, ale raczej wychodzące naprzeciw racjonalistom niz pierwszej opcji. Przykład zamierzonej budowy boiska dla młodzieży przez TS świadczy, że pewne sprawy nie wymagaja wielkich milionów, wymagają przede wszystkim chęci.

Futbol się zmienił? Nieprawda. Od zawsze rządzi kasa, kto ją ma ten dyktuje warunki.

Ty zasiądziesz z wędką na kamieniu i będziesz czekał...czekał...czekał . Po godzinie bezczynności, wvkońcu łapiesz deskę klozetową i starego gumiaka, dobry stan znalezionych przedmiotów napawa cię optymizmem. Wiesz żę przy brzegu największy syf więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. W oddali widzisz pluskające się ryby, niestety...twoja wędka jest za krótka na takie okazy.

Taką polityką nie masz szans prawa bytu. Przepaść się powiększa nie dlatego że brakuje ci boiska. Jesteśmy zaściankiem bo traktujemy siebie jak zaścianek . Pomysły na transfery bezgotówkowe czy granie żenującymi małolatami tylko dobija w polsce futbol.
Stadiony po 30-40 tyś a ludzi chcecie faszerować papką o Polakach i walczakach wychowankach.?

Każdy ma to głęboko w dupie. Nikt nie powie że to nie jest potrzebne, ale nie każdy przyjdzie to oglądać. A załatw Rivaldo lub RVN to będziesz miał pielgrzymki. Galata tak robi, inne kluby chcące się rozwijać też tak robią.
Klucz leży w pełnych stadionach i poziomie jaki prezentujesz. Może to zawód, ale nikogo nie obchodzi oglądanie kopiących się po czole wychowanków. Strata czasu i kasy. Ludzie wolą iść z rodzinką do kina lub na lody.
Sponsorzy też przyjdą tylko wtedy jak będzie dobra gra. Przy takiej profanacji jaka jest obecnie to wstyd się z tym utożsamiać.

Zachwalany Uryga, bezpłciowy kibic myśli że to Bóg wie jaki talent. Podobno sobie radzi i dzisiaj się pokaże, no z ciekawości obejrzy. I patrzy , i patrzy i myśli że to chyba nie ten o którym tak trąbią.
No ....a ludzie, gość wygląda żenująco na tle żenującej drużyny Jagiellonii. Co to ma być? Jeśli takie coś mamy szkolić to lepiej pozbyć się tego balastu. Gość z 5 ligi hiszpańskiej bryluje na boisku!

Elefant 21.04.2013 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1309904)

Reasumując - porównujesz jabłka do gruszek. Oba podmioty choć nazwy (prawie) są te same mają zdecydowanie różne cele.

Ależ niczego nie porównuje. Daje tylko przykład. Są głosy, że nie da się, że Ci którzy sugerują zmiane polityki domagają się wydania przez BC milionów. Ja tylko podałem przykład, że pewne rzeczy można zrobić niekoniecznie mając olbrzymie środki. Przeszukaj sobie temat, gdzieś wcześniej podałem przykład faceta z Bielska posiadające znacznie mniejsze możliwości a który zbudował ośrodek treningowy i boiska i szkoli młodzież.
Kwestia chęci.

Cytat:

Tym celem dla Cupiała była reklama spółki Telefonika, najpierw na arenie krajowej a potem na międzynarodowej czyli w rozgrywkach LE oraz LM. Taki mieliśmy cel i pod niego budowaliśmy zaplecze. Czyli sukces był potrzebny tu i teraz. Pełen stadion, infrastruktura, bilety przez internet, Polacy w składzie zawsze były na dalszym planie a jeśli nie przybliżały znacząco do celu to były brutalnie mówiąc zbędne. Liczył się marketing TF i Cupiała. Ładnie tutaj się wpasowuje powiedzenie Bednarza "Jeśli na polu szeroko rozumianego marketingu odniesiemy sukcesy to może ten okres uda się skrócić." Wiem ze to wyrwane z kontekstu ale pokazuje co rządzi obecną Wisłą S.S.A. i jaki jest cel na który klub kładzie nacisk.
Co do środków do osiągnięcia celu TF to moim zdaniem gdzieś koło 2007 roku stało sie jasne, że dotychczasowe metody tj. wykupywanie zawodników i stwarzanie drużyny bez zaplecza się wyczerpały. Były na ten temat posty na forum ale ginęły w ogólnym samozadowoleniu. Zresztą wówczas tematem nr 1 był stadion.
Jak myślisz ile trzeba teraz milionów by tymi metodami zbudować Wisłe mistrzowską ? Czy z punktu widzenia TF będzie to nakład racjonalny ?

Czy młody obiecujący zawodnik wybierze Wisłę, wiedząc, że nie ma tu boisk, szkolenia, opieki medycznej itd. Wisła nie jest już jedynym zespołem który płaci. A wręcz przeciwnie.

Cytat:

Co się później z nim działo? - Odszedłem z Wisły, żeby grać w FC Porto. Byłem tam do grudnia, ale FIFA nie zezwoliła na to, żeby Porto wpisało mnie do ligi, ponieważ nie mam europejskiego obywatelstwa, a na dodatek nie jestem jeszcze pełnoletni... Musiałem więc wrócić do Brazylii. Podpisałem z Cruzeiro kontrakt i chcę zostać tu do ukończenia 18 lat, a następnie wrócić do Europy - opowiada Lucas Guedes.

Twierdzi, że po powrocie do Brazylii interesowały się nim trzy kluby, ale wybrał Cruzeiro, bo "ma świetną bazę".
Czyli co zostaja nam emeryci i ci po przejściach, bo dla nich liczy się tylko kasa.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wyar (Post 1309906)
Gdzie znajdujesz taka opcje ?

Cóż tak odczytuje niektóre posty. Złoszczą mnie one w takim samym stopniu jak i te "Cupiał won".

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1309912)
Futbol się zmienił? Nieprawda. Od zawsze rządzi kasa, kto ją ma ten dyktuje warunki.

OK, zawsze była kasa istotna. Tyle tylko, że można wydać kasę racjonalnie i jako efektywną inwestycje w przyszłośc a można ją tylko przejeść.

Ja nie krzyczałem "postaw na młodych Polaków" choć moim marzeniem jest by Wisła była jak ta z 78 roku. Bo wiem, że u nas nie ma systemu szkolenia. Ale to, że system jest do dupy, nie znaczy, że w ogóle jest to zła droga.
Jak masz trabanta to nie znaczy, że samochody są złe, tylko to, że ty masz zły samochód.
I tak jest ze szkoleniem.

Czy pieniądze wszystko załatwią. Otóż moim zdaniem już nie.
Valcksx pokazywał zawodnikom których chciał kupić Rynek, dziewczyny i Bonarkę. To takich zawodników mamy. Gdyby pokazywał zespół boisk, grupy szkoleniowe i listę wytransferowanych zawodników do lepszych klubów zachodnich to inni ludzie by przyszli i za inne pieniądze.

Nie ma żadnej jedynie słusznej drogi. Potrzeba jest polityki wyważonej, coś o czym pisze Miłosz.

Cytat:

My chcemy sukcesów dla naszego klubu i chce ich właściciel, pytanie brzmi więc jaką drogą pójdzie, to jest najistotniejsze ..Jak dla mnie nic się nie zmieniło, nadal uważam że należy postawić na zachodnią myśl szkoleniową, jakościowe wzmocnienia z zagranicy, oraz obowiązkowo szkolenie własnego narybku, będącego poważnym uzupełnieniem kadry, ale i podtrzymaniem polskiej (no i krakowskiej) tożsamości klubu, gdyż kwestia identyfikacji kibiców (w tym i mojej) z drużyną jest uważam ważna.
Tego sie nie da osiągnąć na już, na jutro. Ale to jest jakiś cel, model do którego należy dążyć.

Jeżeli klub będzie miał podstawy, to łatwiej mu będzie bez dobrodzieja utrzymać się jakiś czas na powierzchni. Łatwiej też będzie znależć Inwestora. W obecnej sytuacji pozostaje nam tylko liczyć na szóstkę w Totka.

Don Donson 21.04.2013 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1309685)

zwracam honor

Lukasz 21.04.2013 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1309920)
Ależ niczego nie porównuje. (....) przykład faceta z Bielska posiadające znacznie mniejsze możliwości a który zbudował ośrodek treningowy i boiska i szkoli młodzież.
Kwestia chęci.

A po co szkoli?
O to mi chodzi że szkolenie samo w sobie nie ma sensu - nie da się na 'farmach' hodować piłkarzy i czerpać z tego profitów. Dlatego też szkółki są jedynie przy klubach, albo rodzice płacą za zajęcia dzieci, tak jak płacą np. za lekcje tańca czy kino. Jeśli celem Wisły było wejście do LM to jakie znaczenie ma to czy klub ma szkółkę czy nie? Infrastruktura i boiska treningowe owszem, ale szkółka? W kontekście LM - po co?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1309920)
(...) dotychczasowe metody tj. wykupywanie zawodników i stwarzanie drużyny bez zaplecza się wyczerpały. (...) Jak myślisz ile trzeba teraz milionów by tymi metodami zbudować Wisłe mistrzowską ? Czy z punktu widzenia TF będzie to nakład racjonalny ?

Jak dobrze zauważyłeś z naszym celem jest Mistrzostwo a nie idealne szkolenie. Tym się różnimy od TS, że nas interesuje sukces a nie sport sam w sobie. Takiego mamy właściciela i takie mamy cele. Tak sobie wybrał tak jest.

Dwa, to że metody się wyczerpały to i owszem prawda . Niestety klub musi stać się klubem profesjonalnym, taki wymóg obecnych czasów. Natomiast dróg do mistrzowskiej Wisły jest wiele. Trzeba jedna obrać i nie jest ważne na czym droga ta będzie oparta - na wychowankach, na Polakach, czy tylko na obcokrajowcach. Tylko trzeba ją realizować.

BTW, opcja wykupywania zawodników zagranicznych ni jest zła, tylko trzeba to robić. A myśmy przestali.

s1mone 22.04.2013 00:45

Cupiał pewnie mógłby poprowadzić Wisłę lepiej.

Mógłby też gorzej.

Za to, że wpompował w nasz klub wręcz niewyobrażalne sumy i z potencjalnego spadkowicza zrobił z nas dominujący zespół ligi na ponad dekadę należy mu się największy szacunek.

Jeśli Cupiał miałby kiedykolwiek odejść, to tylko jeśli znalazł by się sponsor na miare ITI w Legii, który by corocznie chciał przelewać bajońskie sumy na funkcjonowanie klubu.
Ktoś kto dałby Wiśle stabilizacje na długie lata.

Jeśli nie, to naprawdę nie widzę sensu w tej dyskusji. Cupiał jest jaki jest, ale w sercu ma Wisłę, może nie zainwestował w młodzież ale trzeba zapytać co Cupiał zastał i co może po sobie zostawić. Jak dla mnie niezależnie od tego czy odejdzie w przeciągu najbliższych paru sezonów, czy nawet jutro zostawiając nas na lodzie, czy może zostanie na kolejne 10 lat to zawsze będę miał do niego ogromny szacunek za to, że sprawił mi tyle radości i wywindował mój ukochany klub tam gdzie jest dziś. Pamiętam nasze mecze w Pucharze UEFA w pamiętnym sezonie, gdzie graliśmy jak równy z równym z olbrzymimi firmami. Pamiętam mistrzostwa Polski (każde jedno za Cupiała), pamiętam rozpacz jak w Atenach okradli nas z Ligi Mistrzów. Pamiętam też uczucie dumy jakie wywoływało nieprzegranie żadnego meczu u siebie przez tak długi okres - nasz stadion był prawdziwą twierdzą. Pamiętam jak laliśmy wszystkich jak leci i jedyne pytanie jakie się stawiało przed meczem to 'ILE?'. Pamiętam i dziękuję za fantastyczne wspomnienia. Nie byłoby ich gdyby nie on.

Sam uważam, że niektórzy użytkownicy tego forum powinni okazywać mu więcej szacunku. Rozumiem konstruktywną krytykę, sam bardzo bym chciał, żeby Cupiał ponownie odkręcił kurek z kasą, żeby znowu były głośne transfery, żebyśmy mieli super szkółkę i bazę. Dlatego rozumiem rozgoryczenie ale niektórzy po prostu przeginają pałę.

Barti 22.04.2013 08:05

Wszyscy już chyba stwierdziliśmy że szacunek Panu Cupiałowi za ostatnie 10 lat należy się bez żadnej dyskusji. Po co ciągnąć ten temat? Ja problem widzę gdzie indziej. To jest jak w Kościele. Część ludzi ślepo wierzy księdzu, a jak ten wytnie jakiś numer, bo jest tylko człowiekiem, jest wielki płacz i kryzys wiary. Wśród kibiców jest bardzo podobnie. Załamanie i rozczarowanie może przyjść jeszcze szybciej. Cupiał powiedział wprost: NIE JESTEM FILANTROPEM. Oznaczo to ni mniej ni więcej, że inwestował w Wisłę będzie, dopóki będzie to zgodne z jego interesem. To jest przede wszystkim biznesmen. Może być tak jak mówi, że zainwestował dużo więcej niż wyciągnął. Szkoda tylko że nikt nie mówi o promocji jego własnej marki jaką jest Telefonika. Taka reklama to są koszty, i nie da się tego jednoznacznie przeliczyć na kasę. Gdzie najlepiej się spotkać z klientami, jak nie u siebie na stadionie i załatwiać kontrakty? Fakt że bilety i gadżety klubowe w które zainwestował przeciętny kibic taki jak choćby ja, to kropla do tego co włożył w klub Cupiał. Tworzenie atmosfery to już więcej ale też pewnie to "pikuś" Niemniej jednak należy nam się od czasu do czasu jakaś informacja co dalej. Nie jesteśmy dziećmi i rozumiemy że jest kryzys, tylko co dalej? Jak klub trafi po cichu w ręce jakiegoś tajemniczego inwestora, dopiero będzie lament.

donecki 22.04.2013 20:41

Świetny program w OS był.Szkoda że przez chwilę zapachnialo historia ale łezka zakręcila _się.Bednarz i Kula też dobrze mówiili.Klub będzie dalej tak zarządzany i piłkarsko nie będziemy potęga w przyszłym roku.

Dive Pirate 22.04.2013 21:24

Naprawdę nie chcę się czepiać ale wypowiedzi Kulawika zniszczyły mnie mentalnie, po tym programie uważam że każdy dzień z nim jako trenerem pierwszej drużyny to nieporozumienie. Z tego co widać trzymają go w ramach oszczędności i chłopina choćby nie wiem co dogra sezon, po którym czeka nas pokaźne przetasowanie w składzie z uwagi na kończące się kontrakty. Program słaby liczyłem na konkrety a tu klasyczne lanie wody.

wolfy 22.04.2013 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez donecki (Post 1310066)
Świetny program w OS był.Szkoda że przez chwilę zapachnialo historia ale łezka zakręcila _się.Bednarz i Kula też dobrze mówiili.Klub będzie dalej tak zarządzany i piłkarsko nie będziemy potęga w przyszłym roku.

Rozpaczliwa obrona przed spadkiem stała się faktem.
Ciekawe jacy to jeszcze zawodnicy z "wysokimi kontraktami" zostaną po sezonie?
Genkov, Garguła, Jovanović?

Czyli nasz poziom sportowy to Chrapek, Brud i Burliga. Rozumiem też, że minimum które właściciela zadowoli to miejsce pucharowe.

Bobek90 22.04.2013 22:35

A tak ludzie wierzyli w budowe Wielkiej Wisly w nastepnym sezonie. Nie pamietam kto, ale ktos tutaj mi zarzucal (Nibylandia?) z 2-3 tygodnie temu zebym wierzyl bo Cupial to powazny czlowiek i ze jak powiedzial to zrobi, znaczy ze nastepny sezon znow we are the champions :D

Coz, sytuacja jest taka ze nawet jakby byla chec budowy czegos to i tak potrzeba by z 2-3 sezony na budowe (nie oszukujmy sie, 10 ogarnietych grajkow w okienko czy dwa nie sprowadzimy ani my ani nikt inny w tej lidze, nie ma szans).
No niestety, sytuacja jest taka ze na razie nie bedzie i tego. Znaczy, walka o utrzymanie nas czeka w nastepnym sezonie.

Boli ze w tym okresie "nie inwestowania" nie staramy sie budowac niczego (chocby scauting) co w przyszlosci mogloby zaprocentowac, a nie wymaga jakis ogromnych nakladow. Coz, walka o utrzymanie i stagnacja.

Wojtas 22.04.2013 22:46

Coz kazdy powtarza byle ten sezon zakończyc i tyle.Tylko co dalej?

Cudow w 2 miesiace nawet Copperfield nie zrobi.Z pustego nic sie nie naleje.
Przyjdzie trener X dostanie jakis 2-3 po testach i oczywiscie darmowych zawodnikow,klub pozbedzie sie emerytow i co??

Zrobicie jakies przymiarki ze skladem,bo mi wychodzi ze utrzymać sie bedzie ciezko.

Lukasz 22.04.2013 22:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1310079)
Przyjdzie trener X dostanie jakis 2-3 po testach i oczywiscie darmowych zawodnikow,klub pozbedzie sie emerytow i co??

Nie przyjdzie. Ta część Twojej wypowiedzi jest już abstrakcyjna.
Kto miałby do nas przyjść i po co?

Edit:
Tak mi przyszła refleksja. Jakbyśmy weszli do LM za Maaskanta to chyba nie zmieniłoby naszego losu ligowego średniaka?
Oceniając po rozmiarze i sposobie 'płacenia tego rachunku' inaczej mi nie wychodzi.

Kurz 22.04.2013 23:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1310080)
Tak mi przyszła refleksja. Jakbyśmy weszli do LM za Maaskanta to chyba nie zmieniłoby naszego losu ligowego średniaka?
Oceniając po rozmiarze i sposobie 'płacenia tego rachunku' inaczej mi nie wychodzi.

Całość sprowadza się raczej do tego, iż Bogusław Cupiał stracił zapał, przestał wierzyć w to, że z Wisłą zrealizuje marzenia. Awans do LM utwierdziłby go w przekonaniu, że warto ciągnąć ten projekt dalej, nie mówiąc już o tym, że dziura w budżecie byłaby mniejsza.

Arked 23.04.2013 00:11

Słowa Bednarza w Orange Sport jednoznacznie wskazują, że czeka nas dalsza degrengolada i upokarzająca degradacja sportowa. Widmo spadku, które w tym sezonie nie było realne, w następnym może być codziennością. Idziemy drogą Widzewa z końca lat 90. Bardzo to smutne.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl