![]() |
Cytat:
ŻADNA drużyna na świecie nie gra z 5 stricte ofensywnymi zawodnikami. Niektórzy podają przykład Barcelony. Ale to nie prawda. Barcelona gra systemem 4-3-3 dokładnie takim samym jaki preferował Maaskant na początku sezonu. W środku pomocy grają jednym defensywnym (Busquets) jednym ofensywnym (Iniesta) i łącznikiem operującym pomiędzy nimi (Xavi). Jak ktoś uważa że Xavi jest ofensywnym pomocnikiem to gratuluję wnikliwej obserwacji. Gra on na takiej pozycji jak u nas grali Jirsak i Sivakov. Proponuję obejrzeć jakiś mecz Barcelony i skupić się na grze Xaviego. Gdy Barca się broni (rzadko ale zawsze) Xavi gra jak defensywny pomocnik i to bardzo dobry DP - ma masę odbiorów, gra bardzo agresywnie i niesamowicie się ustawia. W grze ofensywnej też nie zapędza się w pole karne przeciwników. Jak zdobywa jakieś bramki to raczej z za pola karnego. Więc jak widzicie nawet Barcelona nie gra tak jak byście chcieli żeby grała Wisła. A jest to chyba najbardziej ofensywnie grająca drużyna w Europie. Jak byśmy zgrali w europejskich pucharach takim systemem jak powyżej to byłaby miazga. Tracilibyśmy po 2, 3 bramki na mecz po samych kontrach. Co do sytemu 4-4-2 to i owszem jest stosowany do dzisiaj ale zawsze z dwoma defensywnymi pomocnikami w składzie. I co może niektórych zaskoczy jest to bardziej defensywany system niż 4-3-3. 4-4-2 grał np Skorża. Nie myliłbym też systemu 4-3-3 z 4-5-1. Są to bardzo podobne systemy ale w 4-3-3 środkowi pomocnicy są ustawieni w linii (DP - ŚP - OP) a w 4-5-1 w trójkącie (DP - DP - OP). |
Dla mnie tylko powinno być 4-3-3 :)
---------------Genkov (Biton) --Iliev----------------------------Małecki (Kirm) --------Melikson--Sobol--Wilk----------------- --Paljic (Diaz)--Chavez--Jaliens--Jovanovic (Lamey) ---------------Pareiko (Jovanic)--------------- Reszta niestety dla mnie jest bezużyteczna. |
Więc patrzcie się jakie mamy luki w składzie :) Według mnie mamy 16 zawodników , którzy mogliby być Wiśle i dobrze grają (powiedzmy :D ) .
|
Cytat:
Czyli definitywnie skreślasz Gargułę i Jirsaka ? |
Według mnie mamy teraz bardzo silną Ekipę, mamy praktycznie dwie silne jedenastki, gdzie żaden z zawodników się nie występuje dwukrotnie.
http://www.footballuser.com/Formatio...isa_Krakow.jpg |
Hmm...może nie ,bo coś tam umią pograć ale raczej ich nie widze. Może inaczej powiem...Ich nie widze na boiskach europejskich ale na ligówke mogą być : )
Cytat:
|
----------------Genkov------------------
----Iliev-------------------Małecki------ ----------Melikson ----(Jirsak/?)------ ----------------Sobolewski---------------- -----Diaz--Chavez--Jaliens--Jovanovic ------------------Pareiko------------------ Myślę że w lidze takie ustawienie miało by sens, pod warunkiem, że obok Maora grałby pomocnik, który potrafi odebrać piłkę i wyprowadzić atak. Jirsak zły nie jest, ale jego forma jest równa jak polskie drogi. O ile w meczu z Ruchem Chorzów grał b.dobrze, o tyle w meczu ze Śląskiem zawiódł. Wydaje się że w pucharach mając na skrzydłach Ilieva i Małego, w środku Gułę, Maora i Sobola, kontra przeciwników x 2, i zostaje walenie głową w mur. |
a ja wam powiem, że mamy wyrównany skład i to aż za bardzo .. bo wyjdzie, że 2-3 graczy z kontraktami ok 200 tys euro w ogóle nie znajdą się w meczowej 18
wolałbym mieć kadrę szczuplejszą o 4 zawodników średnich, ale 2 bardzo dobrych z kontraktami ok 400k którzy graliby 1 skrzypce w zespole |
Z tego co Moskal sie dowiedzial tam chodzi po 200 osob na mecz ligowy mysle ze na meczu z wisla przyjdzie z 2 tys . ale i tak nasi pojada w skladzie ok 2 tys , to beda zdziwieni tamci :D
|
----------------Genkov------------------
----Iliev-------------------Małecki------ ----------Melikson ----(Jirsak/Guła)------ ----------------Sobolewski---------------- -----Diaz--Chavez--Jaliens--Jovanovic ------------------Pareiko------------------ Taki skład w naszej lidze ok może być :) Ale w pucharach eur. taki powinien być + wszyscy rezerwowi ,którzy by sie nadawali na boiska eur. ;) ----------------Genkov(Biton)------------------ ----Iliev-------------------Małecki(Kirm)------ ----------Melikson ----Wilk------ ----------------Sobolewski---------------- -----Paljic(Diaz)--Chavez--Jaliens--Jovanovic(Lamey) ------------------Pareiko(Jovanic)------------------ |
Nie ma sensu się tak odkrywać dopóki nie poznamy siły Skonto na własnej skórze. Równie dobrze taki ofensywny skład który podajecie z miękimi fajami bez odbioru typu Garguła czy Jirsak mógłby doprowadzić do piątki w plecy jak kiedyś dostał Celtic od Artmedii. Kto wie, niczego w piłce nie można wykluczyć. Nawet nie wiadomo, czy jesteśmy lepsi od tego Skonto. Drużyna cienkich bolków z Irtysza gładko pyknęła Jagę więc miejsce w lidze nie może tu być wyznacznikiem
Ja bym zagrał ostrożnie, jak poczujemy, że ogóry to jazda z nimi w drugiej połowie. W pucharach liczy się czyste konto a nie uraaaa. :) |
Co wy tak wszyscy obstajecie za Iliewem? Moim zdaniem w pierwszej jedenastce będzie grał Kirm. Przynajmniej w pierwszych meczach.
|
Cytat:
|
Ja jestem ciekaw jak by wyglądał Nunez na pozycji łącznika pomiędzy Sobolem (Wilkiem), a Maorem. I zgadzam się z poglądem, że Melikson to nie jest typowy rozgrywający, bardziej wolny elektron. Typowym rozgrywającym jest z pewnością Garguła, Jirsak, a być może też Nunez, który w dodatku jest dobry w defensywie i być może byłby dobrym typowo środkowym pomocnikiem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ludzie, ogarnijcie się. Rozumiem, że można spekulować o składzie (no ale chyba to nie ten temat jednak), ale zakładać coś ze 100% pewnością ? Ja tam jestem pełen obaw przed meczem ze Skonto. I nie bardzo rozumiem butę i ignorancję tych, którzy mówią o 3,4 zero. Ludzie. Mówicie o tej samej Wiśle, która skompromitowała się z wiadomymi drużynami, aż szkoda wymieniać ich nazwy. A Skonto to nie ogórki, zresztą żaden mistrz swojego kraju to nie ogórek, może poza Tri Fiori czy FC Sant Julia. Mają solidny skład, wygrali ostatnio z liderem na wyjeździe, tracą mało goli. Czeka nas paskudnie cięzka przeprawa, a nie zapominajmy o tym, że to przeciwnik, a nie my jest w trybie meczowym. Dużo czynników przemawia za tym, że nie będzie to ani łatwa, ani przyjemna potyczka tak jak niektórzy twierdzą. Wynik jaki padł 10 lat temu by mnie absolutnie satysfakcjonował. Ja tam nie pompuje balonika, życie mnie nauczyło jak to się kończy. Wolę być przyjemnie zaskakiwany. Chociaż z jednym się zgadzam - jakbyśmy nie przeszli Skonto, oznaczałoby to ni mniej ni więcej, niż to, że na te puchary zwyczajnie nie zasługujemy i tyle. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja nie mówię, że jest ogólnie słabszy. Na ten moment tak, bo jest mniej zgrany z drużyną i sądzę, że trener postawi na Kirma. Takie rozwiązanie byłoby najlepsze. Postawić na żelazną jedenastkę z końcówki sezonu + Lamey. A Iliew może wejść ok. 60 min. Po paru meczach, jeśli Kirm nie będzie zachwycał, to Iliew zapewne wskoczy do pierwszej jedenastki.
|
Cytat:
|
Cytat:
Milan Jovanić Erik Čikoš Mateusz Kowalski Gordan Bunoza Piotr Brożek Rafał Boguski Radosław Sobolewski Tomáš Jirsák Dragan Paljić Maciej Żurawski Paweł Brożek Trener: Henryk Kasperczak Z dwunastu zawodników (licząc trenera) za parę dni wystąpi jeden, może dwóch... Równie dobrze można odwrócić twoje zdanie i powiedzieć: czym się martwicie, przecież ze Skonto zagra ta sama drużyna która rozniosła Parmę czy Schalkę... |
Ja bym w ogóle proponował zakończyć dyskusje pt., czy będzie łatwo, trudno ito.Do meczu kilka dni i wszystko się już niebawem okaże.
A co do składu to jedno co można chyba założyć to to że zagramy zawodnikami z ubiegłej rundy, oczywiście jeśli wszyscy będą zdrowi.Maaskant nie będzie ryzykował jakiegoś szaleństwa w składzie.Jedna może max 2 zmiany. Taka jedna ciekawa niewiadoma to czy zagramy Wilkiem i Sobolem czy Sobolem + Jirsak/Garguła. |
Dokładnie jak kolega wyżej.
Myślę ze skład będzie bardzo podobny do tego z rundy wiosennej + Lamey/Iliev. Co do PŚ stawiam na Sobol+Guła. |
Raczej z Wilkiem wyjdziemy, Maaskant jest dość ostrożny i raczej będzie dmuchał na zimne, chcąc głównie nie stracić.
|
To co ważne to to, że gramy znowu siebie.
Levadia - w Sosnowcu Qarabağ Ağdam - na Hutniku A wcześniej u siebie: Wygrana z Baitarem 5:0 Wygrana z Barceloną 1:0 Remis z Tottenhamem 1:1 Mój skład na Skonto: ----------------Genkov-------------------- ----Iliev--------Melikson-------Małecki-- ------------Sobolewski---Wilk------------ ---Diaz---Chavez---Jaliens---Lamey--- ------------------Pareiko------------------ |
To byłby najmocniejszy i najbardziej prawdopodobny skład na obecną chwile. No chyba, że nas trener zaskoczy i zamiast Wilka zagra Dudu, a ustawienie będzie 4-4-2. Wątpliwe, ale to mogło by być ciekawe.
|
Cytat:
obrońcy: Gordan Bunoza, Łukasz Burliga, Osman Chavez, Kew Jaliens, Mateusz Kowalski, Michael Lamey, Dragan Paljić |
Genkov i Biton razem w ataku? Byłoby ciekawie :) Ale kto im będzie wrzucał piłki na głowę? Kosy nie ma...
Moja 11 na najbliższy mecz ----------------Genkov-------------------- ----Kirm--------Melikson-------Małecki-- ------------Sobolewski---Wilk------------ ---Paljic---Chavez---Jaliens---Lamey--- ------------------Pareiko------------------ Ławka: Jovanic, Bunoza, Iliew, Nunez, Garguła, Jirsak (Burliga), Biton. Nie ma miejsca dla Boguskiego :/ |
Cytat:
Poczekamy zobaczymy, być może zgłoszą jego albo Jovanovica. |
Cytat:
Mnie ciekawi, co z Bitonem - miał na 100 % nie zagrać ze Skonto, a jednak zgłoszony jest. |
Diaz myślę zagra, trener go sporo chwalił.
Napastnik musi być zgrany z drużyną bo inaczej będzie się mijał z piłką w polu karnym. Biton myślę wejdzie na końcówkę przy już dobrym wyniku. |
Maaskant zaatakuje, od pierwszych minut "siądziemy" na nich.
|
Normalnie same wróżki tutaj . Powinniście na giełdzie grać skoro macie tak dobre zdolności jasnowidzenia .
|
o LOL jak ja widze jakie składy proponujecie na SKonto to mi sie przewraca w żołądku :)
Taki będzie najmocniejszy i nie ma zmiłuj :) ---------------Genkov---------------------- --Iliev--------------------------Mały------- -------Melikson--Sobol--Wilk------------- --Paljic--Chavez--Jaliens--Lamey/Jovanovic ---------------Pareiko----------------------- Dlatego dałem Lamey / Jovanic bo myśle że Jovanovic lepiej zagrał z Tallinem na prawej obronie niż na środku :) |
Jovanovic nie został zgłoszony.
|
Porównując naszą grę ze sparingów do tego co prezentuje Skonto w lidze - jesteśmy na tym samym poziomie. Przejście Skonto będzie po blamażu polskiej piłki w europejskich pucharach nazwać sukcesem. Niektórzy chyba zapomnieli jak mało punktów Wisła zdobyła jako MP i jak w większości spotkań przeciętnie się prezentowała - nie było meczu rozegranego od 1 do 90 minuty na wysokim poziomie.
|
Ja pierdziele, jak chcecie typować składy to idźcie do 10. edycji Konkursu o Wiśle,a nie zaśmiecajcie tutaj. Tak samo nie wiem skąd się bierze ten hurraoptymizm, że Ich pojedziemy - życie Was nie nauczyło, że teraz nie ma już słabych drużyn?
|
Jak teraz przejdziemy Skonto na "farta" to ja nie chce myśleć co będzie w 3 rundzie bo to będzie tragedia :) oni przynajmniej powinni wykorzystywać 100% 8/10 , oczywiście nie robić głupich błędów , celniej podawać , pressing też by sie przydał i szybciej rozgrywać piłke :) jak tych rzeczy nie zrobimy to napewno nie wejdziemy do LM :)
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:59. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl