Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Dymisja Kasperczaka. Kto jego następcą? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7522)

Pablo84 11.08.2010 12:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pikey (Post 958090)
Tylko, że Petrescu właśnie na zachodzie karierę zrobił taką, o której naszym piłkarzom się nie śniło nawet, więc można powiedzieć, że szacunek i posłuch powinien był mieć na starcie z racji swoich piłkarskich osiągnięć, niezależnie od tego z jakiej nacji się wywodził. Wiemy jak to się skończyło.

Nastawienie naszych gwiazd będzie takie same, niezależnie od tego kto im każe z...., czy będzie to Rumun, Białorusin, czy też Niemiec, bądź Włoch. Skończy się to konfliktem w drużynie i lataniem na skargi do Prezesa i mediów.

W obecnym składzie personalnym potrzebny jest raczej trener MOTYWATOR, który będzie umiał przekonać, że lepiej pracować ciężko i zarabiać 300 tyś euro, niż zarabiać taką samą kasę bez wysiłku. Zadanie karkołomne- dlatego moim zdaniem do jego realizacji odpadają trenerzy niedoświadczeni typu Simeone.

Petrescu zwolnili piłkarze ale tylko dlatego, że Cupiał się ugiął pod skargami zrozpaczonych kopaczy.Drugi raz Cupiał się na to nie nabierze.
Naszym dziewczynom nie pomogą przekonywania.Tutaj trzeba żelaznej ręki oraz odpowiednich sztab od przygotowania fizycznego, którzy na bieżąco będą monitorował wydolnośc kopaczy.
Pewnych rzeczy się nie oszuka, takich jak stężenie mleczanu czy tętna- zwłaszcza jak się biega ze sporttestemi.
Chodzi o to, by stopniowo wprowadzić nasze dziewczyny na wyższe jednostki treningowe inaczej faktcznie zaczną się kontuzje i przemęczenie- nie da się nadrobić lat zaniedbywań w jeden okres treningowy.Ważny jest też odpowiedni dobór ćwiczeń, częstotliwość siła, oraz charakter wysiłku- wytrzymałościowy czy siłowo-szybkościowy.Przeprowadzanie na raz tych treningów nie da zbyt dużych efektów, ponieważ mięśnię inaczej "reagują" na dany trening. Ważne jest też to, by nie przedłużać zbytnio czasu bezczynności w przerwach między sezonami, bo to ****a największa głupota jaka może być.Organizm potrzebuje max 2 tyg wypoczynku, pózniej się traci to, co się wypracowało przez tyle czasu- nie tylko jeśli chodzi o wydolnośc ale też elementy piłkarskie!
Dlatego przy odpowiednim fachowcu, sprzęci oraz odpowiedniej ilości czasu da się odpowiednio przygotować nasze dziewczyny do intensywnej walki przez 90 min. Niestety ale do tego jest potrzebna chyba najważniejsza rzecz której się nie kupi czyli chęci współpracy i zaangażowania i oto się najbardziej boje.

dzollo 11.08.2010 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bobysoprano (Post 95808)

czytaj szuka się zawodników ze statusem "wolny".

Jest w klubie świadomość, że sam trener nie pociągnie i dlatego myśli się realnie jeszcze o wzmocnieniach… nie o łataninach, lecz o wzmocnieniach aby zawodnik przychodzący miał realną wartość dodatnią. .

Pozdrawiam.

Według mnie te dwie rzeczy same w sobie się wykluczają, jak życie uczy narazie poza Marcelo(ale tam sytulacja byla zupelnie inna, jego klub zle skonstruowal kontrakt i sam sobie strzelil samobuja), żaden inny taki transfer nie okazał się wzmocnieniem.

Jesli mamy sprowadzac kolejnych Pajliciów to ja uważam, że nie jest to nic innego jak wywalenie kasy w błoto.

Jak narazie wszystkie znaki na ziemi i niebie od tygodnia pokazują, że naszym nowym trenerem zostanie Simeone. Więc albo tak sie stanie, albo jest to zasłona dymna ze strony klubu i trenerem zostanie ktoś o kim nie słyszeliśmy jeszcze ani słowa w kontekście pracy w Wisełce.

bobysoprano 11.08.2010 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dzollo (Post 958107)
Według mnie te dwie rzeczy same w sobie się wykluczają, jak życie uczy narazie poza Marcelo(ale tam sytulacja byla zupelnie inna, jego klub zle skonstruowal kontrakt i sam sobie strzelil samobuja), żaden inny taki transfer nie okazał się wzmocnieniem.

Jesli mamy sprowadzac kolejnych Pajliciów to ja uważam, że nie jest to nic innego jak wywalenie kasy w błoto.

Jak narazie wszystkie znaki na ziemi i niebie od tygodnia pokazują, że naszym nowym trenerem zostanie Simeone. Więc albo tak sie stanie, albo jest to zasłona dymna ze strony klubu i trenerem zostanie ktoś o kim nie słyszeliśmy jeszcze ani słowa w kontekście pracy w Wisełce.

Wisła Kraków to nie Real Madryt, żeby robić transfery za ile się chce i kogo się chce...

Coś takiego jak "Koncert życzeń" nie jest wpisany w charakterystykę działania bądź co bądź firmy jaką jest Wisła Kraków... kupuje się, wypożycza tych, którzy wg. działaczy i sztabu szkoleniowego mogą zaznaczam "mogą" się nadać... bo każdy kto by nie przychodził zawsze jest wielką niewiadomą... a to wszystko i tak na końcu weryfikuje portfel i "odczucia" Pana Cupiała.

Celem jest szukanie zawodników wolnych... ale wartościowych... bo nie zawsze wolny oznacza słaby... są różne sytuacje, proszę o tym pamiętać.

Co do trenera powtarzam, że może zdarzyć się wszystko... nie osiagnięto punktu końcowego w negiocjacjach z trenerem A. Takim punktem jest oficjalna prezentacja na konferencji. Proszę poczekajcie jeszcze trochę. Pozdrawiam.

pikey 11.08.2010 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 958104)
Widocznie miesięczne zarobki około 15x wyższe niż średnia krajowa i ponad 20x niż najniższe to zbyt mała motywacja do ciężkiej pracy. To nie trener ma motywować do ciężkiej pracy, a GROŹBA utraty pracy i pokaźnych zarobków.

Dopóki mają kontrakty utrata zarobków im nie grozi. Czy po Levadii, Karabachu, Cracovii ktoś im te pieniądze odbiera? Nie- inkasują tyle samo. Poleciało za to 2 trenerów ze stanowiska.

Cytat:

to może Boniek
:lol:

Cfaniak 11.08.2010 12:55

Do dzisiejszej srody ma byc jakas informacja co do trenera, od naszego pana prezesa prawda?

medyk 11.08.2010 13:07

do poniedziałku najpozniej

Cfaniak 11.08.2010 13:27

Na wp to juz nawet pisza o gurbanie gurbanovie ;]

papiwislak 11.08.2010 13:35

przy okazji pojawilo sie nowe nazwisko na gieldzie tenerow... to Viktar Hancharenka z Bate Borysow...

bonawentura 11.08.2010 13:38

Gdzie tam - do 18 sierpnia ma być coś wiadomo nawet czyli dopiero za tydzień.

Pablo84 11.08.2010 13:50

Do meczu z Widzewem

Jagul 11.08.2010 14:02

Nie ma co się podniecać tak nowym trenerem, bo i tak przez pierwsze tygodnie niewiele się zmieni. Nikt nie nadrobi w tydzień błędów okresu przygotowawczego (o ile takie wystąpiły). Jedynie będzie mógł wjechać naszym zawodnikom na ambicje.

Mario Nh 11.08.2010 14:06

Jornie Andersenie podobno jest bardzo poważnym kandydatem do objęcia funkcji trenera w Wiśle.
Dla mnie nazwisko anonimowe, dla wujka Google również.

bobysoprano 11.08.2010 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 958168)
Jornie Andersenie podobno jest bardzo poważnym kandydatem do objęcia funkcji trenera w Wiśle.

słaby ten Twój wujek, mój lepszy:

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8rn_Andersen

http://www.joernandersen.com/index.p...=103&Itemid=60

http://jorn-andersen.soccerandfootba...h-andersen.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8rn_Andersen

http://www.skysports.com/story/0,195...470678,00.html

Pozdrawiam... kto wie... kto wie...

SpoXsteR 11.08.2010 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 958168)

jako pilkarz gral w
Fredrikstad FK
Vålerenga Oslo
1.FC Nürnberg
Eintracht Frankfurt
Fortuna Düsseldorf
Hamburger SV
Dynamo Drezno
FC Zürich
FC Lugano
FC Locarno

jako trener
2000-2001 FC Locarno
2003-2004 Rot-WejB Oberhausen
2005 Borussia Monchengladbach
2007-2008 Kicker Offenbach
2008-2009 FSV Mainz 05

( Niewiele też brakowało, by został asystentem Joachima Loewa w reprezentacji Niemiec)

slabo szukales :D

JOSE 841 11.08.2010 14:16

a ta w ogóle wiadomo o której konferencja i prezentacja następcy Kasperczaka czyli prezentacja z nowym trenerem Wisły w roli głównej?????????SpoXsteR a Simeone był brany pod uwage jako trener Argentyny niestety jego kandydature przebiła oferta z Maradoną w roli głównej

AYALA 11.08.2010 14:20

tak wygląda Andersen dziś
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...usR_OOP0sLzLk=

a tak gdy grał w Eintrachcie

http://www.eintracht.de/eintracht/ar.../andersen2.jpg

dzollo 11.08.2010 14:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bobysoprano (Post 958114)
Wisła Kraków to nie Real Madryt, żeby robić transfery za ile się chce i kogo się chce...

Coś takiego jak "Koncert życzeń" nie jest wpisany w charakterystykę działania bądź co bądź firmy jaką jest Wisła Kraków... kupuje się, wypożycza tych, którzy wg. działaczy i sztabu szkoleniowego mogą zaznaczam "mogą" się nadać... bo każdy kto by nie przychodził zawsze jest wielką niewiadomą... a to wszystko i tak na końcu weryfikuje portfel i "odczucia" Pana Cupiała.

Celem jest szukanie zawodników wolnych... ale wartościowych... bo nie zawsze wolny oznacza słaby... są różne sytuacje, proszę o tym pamiętać.
.

Wiem, że to nie temat o transferach, ale uważam to za zbrodnie. Klub wzioł za marcelo i Głowe 5 mln euro, wydał około miliona (według mnie i tak nie udolnie) na łatanie dziur, Cupiał skasował do kieszeni cztery bańki, ośmieszyli Wisełke w pucharach, zrobili z niej pośmiewisko na skale kraju, a teraz chcą zachęcić ludzi do przychodzenia na nowy stadion mydląc im oczy darmowymi transferami typu Pajlić, czyli nic innego jak odpady których nikt inny nie chce a wciskaja nam ich menadzerowie, ktorzy jedyni poza kieszenia Cupiała wychodzą na tym dobrze. Bo napewno nie klub.

DwayneWade3 11.08.2010 14:27

Cytat:

Cupiał skasował do kieszeni cztery bańki
Może spłaca klubowe lub jego osobiste długi?

willow 11.08.2010 14:29

niestety klub zdecydowanie poszedł na ilość, nie na jakość. Być może oprócz Riosa, ale tego jeszcze nie wiemy.
Jeśli Cupiał uzgodnił z Basałajem długofalową politykę restrukturyzacji klubu, to według mnie lepiej by było, gdybyśmy zamiast 6-7 cienkich i półdarmowych transferów, robili co rundę 1-2, ale za to wartościowe.

bobysoprano 11.08.2010 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dzollo (Post 958182)
Wiem, że to nie temat o transferach, ale uważam to za zbrodnie. Klub wzioł za marcelo i Głowe 5 mln euro, wydał około miliona (według mnie i tak nie udolnie) na łatanie dziur, Cupiał skasował do kieszeni cztery bańki, ośmieszyli Wisełke w pucharach, zrobili z niej pośmiewisko na skale kraju, a teraz chcą zachęcić ludzi do przychodzenia na nowy stadion mydląc im oczy darmowymi transferami typu Pajlić, czyli nic innego jak odpady których nikt inny nie chce a wciskaja nam ich menadzerowie, ktorzy jedyni poza kieszenia Cupiała wychodzą na tym dobrze. Bo napewno nie klub.

Tak się składa, że Pan Cupiał włożył w Wisłę już masę kasy (inna kwesta czy rozsądnie czy bezmyślnie momentami) i niestety w zamian nie uzyskał tego czego chciał - LM. Ma kasę, ma wyobraźnię, ma zachcianki i ma swoje 5 min. On jest Pan on jest decydent czy się to komuś podoba czy nie... Nie ma nigdzie przepisu, że kasę z transferu Marcelo powinien dać w całości na innych zawodników do kupienia... ALE POWTARZAM - POCZEKAJCIE... MOŻE COŚ SIĘ JESZCZE CIEKAWEGO WYDARZY w polityce transferowej Białej Gwiazdy :)

Pozdrawiam.

master777 11.08.2010 14:43

ten Norweg... Jak oni do ciężkiej cholery mogli być wikingami???

Pablo84 11.08.2010 14:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 958187)
niestety klub zdecydowanie poszedł na ilość, nie na jakość. Być może oprócz Riosa, ale tego jeszcze nie wiemy.
Jeśli Cupiał uzgodnił z Basałajem długofalową politykę restrukturyzacji klubu, to według mnie lepiej by było, gdybyśmy zamiast 6-7 cienkich i półdarmowych transferów, robili co rundę 1-2, ale za to wartościowe.

Może jakieś konkrety? :-)
Jakie transfery według Ciebie można nazwać wartościowymi?

szczebrzeszcz 11.08.2010 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez medyk (Post 958144)
do poniedziałku najpozniej

ale to był powiedziane raczej orientacyjnie
równie dobrze może być we wtorek czy środę
już sami, analizując kto mógłby być trenerem, widzicie jakie to trudne
Kulawik nawet niech będzie trenerem do końca miesiąca byleby kogoś konkretnego znaleźli

dlatego wszelkie terminy (co do trenera) przyjmowałbym na luzie

DiegoG 11.08.2010 14:50

Heh, nowi zawodnicy (nawet nie wszyscy) nie zagrali razem nawet kilku meczów, a Wy już pakujecie ich wszystkich do jednego wora i nazywacie cienkimi piłkarzami. Gratuluje podejścia. ;)

kolend 11.08.2010 14:58

chciałbym aby z nowym trenerem zawarto mniej więcej takie zobowiązanie (podane liczby i założenia teoretyczne):
w 3 najbliższych sezonach
trener:
- za każdym razem zajmie miejsce pucharowe w lidze
- przynajmniej raz zdobędzie mistrzostwo
- przynajmniej raz awansuje do fazy grupowej LE lub wyżej
- przynajmniej raz awansuje do fazy grupowej LM
klub:
- zapewni kasę na kontrakty przykładowo: 2 zawodników (400-500k euro), 2 kolejnych (300-400k euro) 3 kolejnych (200-300k euro) + jakaś określona kasa na transfery gotówkowe

a trener albo się podejmuje i wie czego się od niego wymaga (ale klub zapewnia piłkarzy i dużą władzę decyzyjną trenerowi), albo nie podejmuje

Karherop 11.08.2010 14:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 958163)
Nie ma co się podniecać tak nowym trenerem, bo i tak przez pierwsze tygodnie niewiele się zmieni. Nikt nie nadrobi w tydzień błędów okresu przygotowawczego (o ile takie wystąpiły). Jedynie będzie mógł wjechać naszym zawodnikom na ambicje.

każda drużyna po zmianie trenera gra przynajmniej chwilowo lepiej . Nie zdziwiłbym sie gdyby sie nagle okazało że niektórzy z naszych zawodników jednak potrafią grać w piłke . Nawet przy kiepskim trenerze drużyna nabiera bodzca do pracy ( jak np początek z Okuką czy Engelem ) . Piłkarze tacy jak Jirsak czy Łobo muszą sobie zdac sprawe że jeśli nie teraz , to nigdy nie zaistnieją już w Wiśle .

master777 11.08.2010 15:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kolend (Post 958205)
chciałbym aby z nowym trenerem zawarto mniej więcej takie zobowiązanie (podane liczby i założenia teoretyczne):
trener:
klub:
- zapewni kasę na kontrakty przykładowo: 2 zawodników (400-500k euro), 2 kolejnych (300-400k euro) 3 kolejnych (200-300k euro) + jakaś określona kasa na transfery gotówkowe

a trener albo się podejmuje i wie czego się od niego wymaga (ale klub zapewnia piłkarzy i dużą władzę decyzyjną trenerowi), albo nie podejmuje

To bardzo piękne co napisałeś, ale ja bym mimo wszystko dał nowemu trenerowi na osiągnięcie tych celów 5 sezonów. Wystarczy że po awansie do pucharów w jednym sezonie, dostaniu się do fazy grupowej z drugim iz dobyciu w nim mistrzostwa w trzecim zdarzy się plama i odpadniemy z 4 rundy; wtedy zgodnie z takim kontraktem won z klubu.

tarantulaw2 11.08.2010 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kolend (Post 958205)
trener:
klub:

Oj tak... To by było coś.

Ale tak jak master777 napisał - byłby pretekst do pozbycia się trenera z klubu. Chociaż jakbyśmy przeszli faze grupową LE lub dostali się do LM, to myśle, że przedłużonoby z takim trenerem kontrakt

willow 11.08.2010 15:20

Jedyne, czego się obawiam w negocjacjach z uznanym, zagranicznym trenerem to to, że jedno z pierwszych pytań będzie brzmiało: "A ile mam kasy na transfery? W każdej rundzie?"

Po czym usłyszy: "eee...yyyy....no wie Pan, właściwie to my ściągamy za darmo, ale yyy... wie Pan, to wszystko reprezentanci młodzieżówek, przyszłość przed nimi, patrz Pan, taki eeee... Bunoza na przykład..."

Facet po takiej odpowiedzi dokończy obiad w Loży, uściśnie Basałajowi rękę i czym prędzej uda się na lotnisko.
Nie uwierzę, że trener szanujący swoje nazwisko, poszedł by na taki chory układ. A ponieważ układ w Wisełce raczej się nie zmieni, będziemy skazani na młodych i niedoświadczonych, ale za to bez większych wymagań.

I - uwierzcie mi - chciałbym się mylić.

DiegoG 11.08.2010 15:29

Ja się tylko modlę o to, żeby naszym trenerem nie został Roberto Donadoni. To totalne beztalencie, trener zero, już wolę Tomka Kulawika (ech, ciężko mi to przechodzi przez klawiaturę...) niż jego. :D

krakus 11.08.2010 15:50

Zgadzam sie w sprawie Donadoniego, choć nie wiadomo też czy tak i tak nie zaistniałby w polskiej lidzę, ale to raczej nie dojdzie do skutku bo Donadoni pracując w Napoli czy też w kadrze włoskiej zażądałby chorych pieniędzy. A może by tak jednak ktoś z Polski, a konkretnie Probierz?

matti220 11.08.2010 15:56

ja pier.... Donadoni (byly trener Italii i Napoli) źle ... Zaccheroni , Scala -zdziadziałe pryki ... Zola nie bo co to za trener ,ktory ledwo co utrzymal zespol w lidze (tak tylko ze w lidze angielskiej ) , Andersen czy tam jakos innaczej ,niee bo jak byl pilkarzem to wygladal jak jakis "..." , ludzie ... to dla nich będzie zsyłka na jakies zadupie do Polski i oni nam zrobia łache jezeli podejma rozmowy o kontrakcie nie jestesmy na takim poziomie sportowym zeby im dyktowac warunki

DiegoG 11.08.2010 16:05

Po prostu jeśli Wisła ma jakąś listę trenerów ii nie daj Boże jest na niej Donadoni, to wybór jego na trenera Wisły byłby błędem. On podobnie jak Klinsmann czy Zola tylko "był" trenerem, wszystko załatwiali za niego asystenci. Taki ktoś nie zbawiłby Wisły. ;)

TSW06 11.08.2010 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez matti220 (Post 958237)
ja pier.... Donadoni (byly trener Italii i Napoli) źle ... Zaccheroni , Scala -zdziadziałe pryki ... Zola nie bo co to za trener ,ktory ledwo co utrzymal zespol w lidze (tak tylko ze w lidze angielskiej ) , Andersen czy tam jakos innaczej ,niee bo jak byl pilkarzem to wygladal jak jakis "..." , ludzie ... to dla nich będzie zsyłka na jakies zadupie do Polski i oni nam zrobia łache jezeli podejma rozmowy o kontrakcie nie jestesmy na takim poziomie sportowym zeby im dyktowac warunki

może i Donadoni trenował reprę i trenuje Napoli ale zobacz z jakim skutkiem. co do Zaccha- ja chętnie bym go przyjął. Scala - za stary i od dawna bez uznania w Italii. Andersen - pierwsze słyszę ale może warto się zastanowić.
co do Simeone - świetny kandydat powtarzam po raz któryś.

T-omek 11.08.2010 16:17

mój typ: Piotr Nowak

kolend 11.08.2010 16:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez master777 (Post 958217)
To bardzo piękne co napisałeś, ale ja bym mimo wszystko dał nowemu trenerowi na osiągnięcie tych celów 5 sezonów. Wystarczy że po awansie do pucharów w jednym sezonie, dostaniu się do fazy grupowej z drugim iz dobyciu w nim mistrzostwa w trzecim zdarzy się plama i odpadniemy z 4 rundy; wtedy zgodnie z takim kontraktem won z klubu.

nie chodziło mi o konkretne daty i osiągnięcia które wypisałem, bardziej o to - że my (klub) zapewniamy to i tamto (zawodników o danych możliwościach za daną kasę) a trener ma się zobowiązać do odpowiedniej roboty (mierzonej wynikami na przestrzeni kilku lat)
ale niestety to mrzonki raczej :/

JOSE 841 11.08.2010 18:07

podobno w środe najpóźniej miał być nowy trener możliwe że prezentacja będzie po dzisiejszym meczu?

Markus 11.08.2010 18:14

Wiadomo, że porządnemu, zachodniemu i profesjonalnie myślącemu trenerowi oprócz "godziwych" zarobków trzeba będzie zapewnić sensowny budżet transferowy, środki na własny sztab, jakiś scouting, zdrowe zasady polityki kadrowej, stabilizację i dozę cierpliwości.

Czyli jedne z najbardziej deficytowych towarów w naszym klubie od lat. Dlatego sceptycznie podchodzę do szans zatrudnienia kogoś naprawdę renomowanego.

Nikt poważny nie będzie się wygłupiał pracą w niepoważnych warunkach i na niepoważnych zasadach. Jedyna nadzieja, że Cupiał pójdzie po rozum do głowy i w końcu zgodzi się na ich zmianę. Z czego bardzo bym się cieszył.

fond 11.08.2010 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 958287)
podobno w środe najpóźniej miał być nowy trener możliwe że prezentacja będzie po dzisiejszym meczu?

W przyszłą środę

mr_kwolf 11.08.2010 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 958287)

Najpóźniej w przyszłą środe. Tak było mówione. Dzisiaj nie zaprezentują już raczej nikogo.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:12.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl