Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w Lidze Europejskiej lipiec-sierpien ‘10 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7385)

Kryniu 19.07.2010 20:56

Uwierz mi że ten kto będzie pierwszy nie zyska o wiele więcej niż te 7 mln euro ale o tym już pisałem. Do takiego klubu inwestorzy będą się pchać drzwiami i oknami a i możliwości takiego klubu są znacznie większe.

piter116 19.07.2010 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krytyk (Post 938721)
miejmy zatem nadzieję, że Wisła awansuje do fazy grupowej Ligi Europy, gdzie premie nawet tam pozwolą Wiśle zarobić niemałe pieniądze. Co do Lecha musiałby zdarzyć się niemały zbieg okoliczności by ta drużyna awansowała w tym sezonie bo jak na razie składu na LM nie mają.

A co do odskoczenia za sam awans jest 7 mln euro więc tyle ile wynosi prawie cały ich budżet więc z całą pewnością kto pierwszy osiągnie LM ten będzie miał ligę i dalsze sukcesy w zasięgu ręki.

Dziś jakiś spec od finansów w sporcie na tvp 1 stwierdził, że wejście polskiego klubu do fazy grupowej LM to zarobek około UWAGA 16 mln euro. Wlicza się w to sprzedaż praw do transmisji, sprzedaż biletów, pieniądze od UEFA itd.
Troche chyba zawyżona ta kwota?

rospun 19.07.2010 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krytyk (Post 938721)
(...)
A co do odskoczenia za sam awans jest 7 mln euro więc tyle ile wynosi prawie cały ich budżet więc z całą pewnością kto pierwszy osiągnie LM ten będzie miał ligę i dalsze sukcesy w zasięgu ręki.

Jeśli chodzi Ci o Lecha, to ta kwota jest "zaledwie" połową budżetu.

Kryniu 19.07.2010 21:04

Lech ma budżet jeśli się nie mylę około 30 mln zł

rospun 19.07.2010 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kryniu (Post 938738)
Lech ma budżet jeśli się nie mylę około 30 mln zł

55-60 mln złotych

EDIT

nie mogę znaleźć na szybko bieżącego, ale:
http://sport.wp.pl/kat,32288,title,R...wiadomosc.html
http://www.lechpoznan.net/wydarzenie-5910.html
http://www.lechpoznan.com/news/ogrom...szly-sezon-437

Kryniu 19.07.2010 21:12

mniejsza z tym. Zaczynamy zbiegać z tematu. Mamy ligę Europejską i tym powinniśmy się przejmować. Mam nadzieję że nasi piłkarze lepiej się zaprezentują w czwartkowym spotkaniu i będziemy się cieszyć z wysokiego zwycięstwa. O awans się nie martwię ale o styl gry który musi ulec poprawie w tempie błyskawicznym o skuteczności nie wspomnę.

royalmichael 19.07.2010 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piter116 (Post 938728)
Dziś jakiś spec od finansów w sporcie na tvp 1 stwierdził, że wejście polskiego klubu do fazy grupowej LM to zarobek około UWAGA 16 mln euro. Wlicza się w to sprzedaż praw do transmisji, sprzedaż biletów, pieniądze od UEFA itd.
Troche chyba zawyżona ta kwota?

Możliwe.
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...ja,1413470,378

Kwoty z roku na rok są coraz wyższe

blackluk 19.07.2010 21:18

czyli około 15 mil euro wiec zastrzyk ok 10 mil bo tyle na pewno minimum zgarnie tęn kto awansuje do LM, a to pozwoli na zdystansowanie konkurencji i to znacząco.

xanti1906 19.07.2010 21:40

Kasa z LM jest nieporównywalnie większa niż z LE, szkoda że nie udało się w tamtym roku przejść tej Levadii i choć trochu zarobić. Jak widać zdobycie MP jest niezwykle ważne, bo to potem przekłada się na kasę od UEFY.
Ja to widzę tak, że LM jest od zarabiania, a LE od prestiżu. Jeżeli w tym roku udałoby się jakoś awansować do grupy to ktoś by się nami zainteresował, większa szansa na sprowadzenie kogoś dobrego, większa szansa na sprzedanie któregoś grajka za sumę ponad 2mln euro + dopiszemy sobie parę punktów do rankingu. Po sezonie zdobywamy MP, przechodzimy do LM, Basałaj dobrze wyda pieniądze i odskakujemy lata świetlne w naszej lidze i co roku gramy w LM, kupujemy super grajków, mamy sponsorów, co mecz komplet na stadionie, ahhh rozmarzyłem się :)

martin_6 19.07.2010 22:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 938779)
Kasa z LM jest nieporównywalnie większa niż z LE, szkoda że nie udało się w tamtym roku przejść tej Levadii i choć trochu zarobić. Jak widać zdobycie MP jest niezwykle ważne, bo to potem przekłada się na kasę od UEFY.
Ja to widzę tak, że LM jest od zarabiania, a LE od prestiżu. Jeżeli w tym roku udałoby się jakoś awansować do grupy to ktoś by się nami zainteresował, większa szansa na sprowadzenie kogoś dobrego, większa szansa na sprzedanie któregoś grajka za sumę ponad 2mln euro + dopiszemy sobie parę punktów do rankingu. Po sezonie zdobywamy MP, przechodzimy do LM, Basałaj dobrze wyda pieniądze i odskakujemy lata świetlne w naszej lidze i co roku gramy w LM, kupujemy super grajków, mamy sponsorów, co mecz komplet na stadionie, ahhh rozmarzyłem się :)

I dzieci w przestają głodować, ustają wojny, Polska dostaje organizację Olimpiady w 2024 roku, Palikot zapisuje się do PiSu...

xanti1906 19.07.2010 22:36

Dobrze, że ściągnąłeś mnie na ziemię :) Pomarzyć zawsze można, choć wystarczy tylko raz awansować do LM...

crazykaro 19.07.2010 23:07

Raz awansować do LM i po 5 latach spaść do niższej ligi jak Petrżalka w tym roku?

Nie, dziękuje

1q2 19.07.2010 23:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 938855)
Raz awansować do LM i po 5 latach spaść do niższej ligi jak Petrżalka w tym roku?

Nie, dziękuje

przetłumaczysz na polski tą mądrą myśl?

crazykaro 19.07.2010 23:23

Chodziło mi o to że jednorazowy awans drużyny do LM niczego nie gwarantuje i nie powoduje rozwinięcia prędkości nadświetlnej. Zapewne wiele osób kojarzy Petrzalkę która gdzies 5 lat temu awansowała do LM eliminując Celtic. No to ta sama Petrżalka w tym roku własnie spadła z najwyższej klasy rozgrywkowej na Słowacji. A wydawałoby ię że z taką kasą jaką zarobili mogliby sobie odskoczyć od pozostałych drużyn słowackich na kilka lat

SpoXsteR 19.07.2010 23:25

i tak samo nie jest powiedziane ze gwarantowac nie moze, podales jeden przyklad Petrżalki i sadzisz ze to kazdego dotyczy.. poza tym spadli bo..

Cytat:

Już nie Artmedia Petrzalka tylko MFK Petrzalka. Zapewne nie wiesz, ale ten klub nie tak dawno opuśił właściciel (ktoś w stylu Cupiała - właściciela Wisły) i obecnie klub ledwo wiąże koniec z końcem co spowodowało wyprzedaż prawie połowy pierwszej jedenastki. W dodatku piłkarze z Petrzalki nie mogą liczyć na swoich kibiców, którym widocznie się w dupach poprzewracało po nie tak dawnych sukcesach zespółu i prawie wogóle nie odwiedzają stadionu.

1q2 19.07.2010 23:32

Czyli co?Nie opłaca się tam wchodzić bo jakaś Petrzałka źle skończyła?
Podobnie nie opłaca się zarabiać dużych pieniędzy bo przecież sodówka może uderzyć i można np przećpać się koksem:>

A doczepiłem się bo tak mnie tknęło co tam sobie ubzdurałeś że coś takiego napisałeś.Czy lekki strach że Amice się może udać - więc trzeba się pocieszyć że skończą jak Petrzałka, czy ból że my na razie to możemy sobie pomarzyć o LM więc jakoś ten awans trzeba przynajmniej sobie obrzydzić.

Daj spokój z takim myśleniem - LM to fura jak na nasze warunki pieniędzy.Natomiast co potem z tą kasą itp to zupełnie inna kwestia ale chyba nie podołasz się udowadniać tezy że lepiej dostać w cipę z Levadią i być na minusie niż awansować i mieć 50 mln złotych ekstra.;)

thechris 19.07.2010 23:45

Heh, brawo 1q2.

Z tym udowadnianiem to jednak byłbym ostrożniejszy. Jak nie on to inni Ci za chwilę rozrysują to, że jak Wisła awansuje do LM to zyska a jak Lech awansuje to straci. Tutaj w przewadze jest takie myślenie i nic na to nie poradzimy. Wisła ma najlepszy stadion, murawę, drużynę itd. i basta. A najdrobniejsza krytyka czegokolwiek kwitowana jest "prośbą o przejście na drugą stronę błoń" :D

biała gwiazda 20.07.2010 00:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 938869)
Heh, brawo 1q2.

Z tym udowadnianiem to jednak byłbym ostrożniejszy. Jak nie on to inni Ci za chwilę rozrysują to, że jak Wisła awansuje do LM to zyska a jak Lech awansuje to straci. Tutaj w przewadze jest takie myślenie i nic na to nie poradzimy. Wisła ma najlepszy stadion, murawę, drużynę itd. i basta. A najdrobniejsza krytyka czegokolwiek kwitowana jest "prośbą o przejście na drugą stronę błoń" :D

przeginasz zdecydowanie. Oczywiście jest pewna taka grupa, ale większość myśli rozsądnie i nie patrzy z zaślepieniem na każdy ruch Wisełki. Ale przepraszam czego się spodziewałeś na forum klubu Wisła Kraków. Że będziemy chwalić Legię i Lecha? Musisz przyznać też że są tu popaprańcy w drugą stronę. To co się działo po transferze Dragana Paljica to był jakiś koszmar. Czytałem 5 stron płaczów, lamentów i rozpaczy. Wszyscy niezadowoleni i najlepsze że nikt tego człowieka na oczy nie widział. I nie widziałem tam by ktoś kogoś odsyłał na drugą stronę błoń. Jest moderator wolf który często bardzo krytycznie patrzy na poczynania naszego klubu. Więc nie jesteś sam.

Dostałeś burę jak napisałeś że Wilk to no-name i lepszy Kiełb. Ludzie ci przytoczyli fakty, opinię kibiców i ekspertów.

Jasnością jest że awans do LM do ogromny skok finansowy i jak by to Lech osiągnął to by poszli mocno do przodu. Nie wiem jaką kasę dawali kiedyś za LM, ale Legia i Widzew nie zrobiły skoku cywilizacyjnego, co nie oznacza że Lech go nie może zrobić. Ale kłóćmy się na fakty, argumenty i nie narzekaj że tutaj ludzie są zaślepieni w Wisłę, jak by tak nie było to by po Levadi i Jopie frekwencja spadła o połowę.

jasnyGwint 20.07.2010 00:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 938866)
Już nie Artmedia Petrzalka tylko MFK Petrzalka. Zapewne nie wiesz, ale ten klub nie tak dawno opuśił właściciel (ktoś w stylu Cupiała - właściciela Wisły) i obecnie klub ledwo wiąże koniec z końcem co spowodowało wyprzedaż prawie połowy pierwszej jedenastki. W dodatku piłkarze z Petrzalki nie mogą liczyć na swoich kibiców, którym widocznie się w dupach poprzewracało po nie tak dawnych sukcesach zespółu i prawie wogóle nie odwiedzają stadionu.

o w morde, czy tylko ja widze uderzające podobieństwo :D ? kibicom Wisły w dupach poprzewracało się już dawno, przejaw tego mamy obecnie na forum. Cupiał odchodzi z klubu od dobrych kilku lat. Jednym słowem, cieszmy się z tego co mamy, bo pierwsza liga czeka. :>

krytyk 20.07.2010 08:23

może zamiast gadać o tym że coś stracimy spróbujmy coś zyskać czyli awansować do fazy grupowej LE. Mamy na to spore szanse bo tak naprawde musimy pokonać jedną klasową drużynę. Miejmy nadzieję, że wreszcie skończy się fala złych losowań czego przedsmak mamy już teraz bo jak na razie to losowania mamy naprawdę korzystne. Bo co jak co ale Liverpoolu czy Juventusu to my na pewno nie ogramy.

Tarann 20.07.2010 09:46

Awans polskiej drużyny do grupy LM to faktycznie trampolina i reszcie byłoby naprawdę trudno gonić. Za przykład popatrz na Lecha i Wisłę z ostatnich 2 lat. Ile zbiorowego wysiłku pyry zrobiły żeby zasypać przepaść do nas ( w głębokim kryzysie, bez władz, z pseudo-trenerem, rządzącymi piłkarzami ).. a nie powiecie, że nie było w tym trochę farta. A teraz pomyślcie sobie że wejście Bogusia do Wisły kiedy chciał wydawać to mniej więcej to co teraz grupa LM. A im udało się gdy z tego prosperity została końcówka.

TomekWiselka 20.07.2010 09:53

Komu jak komu, ale Wiśle się należy awans do grupowej LM... W poprzednich latach zanim Lech doszedł to Wisła jako jedyna rywalizowała w LM... Pamietacie te mecze z Barcą (3:4), Parmą, Schalke...

krytyk 20.07.2010 09:58

nie można zapomnieć, że w ciągu ostatnich 4 lat to dwa razy polskie drużyny grały w fazie grupowej ówczesnego pucharu UEFA. Wisła poległa 3 razy wygrywając z Baselem, a Lech wydostał się z grupy i utopił z Udinese. Można psioczyć, ale jak na tak słabą ligę to i tak dość często ostatnio gramy w grupach. Może tradycja będzie trwać i w tym roku kolejna drużyna zagra w grupie, a może 2. Liczę na to.

Tarann 20.07.2010 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TomekWiselka (Post 938973)
Komu jak komu, ale Wiśle się należy awans do grupowej LM... W poprzednich latach zanim Lech doszedł to Wisła jako jedyna rywalizowała w LM... Pamietacie te mecze z Barcą (3:4), Parmą, Schalke...

Takie podejście dominowało w naszej polityce w ostatnich latach. Niestety to tak nie działa.

crazykaro 20.07.2010 10:04

Ja tylko komentowałem tą wypowiedz

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 938837)
Dobrze, że ściągnąłeś mnie na ziemię :) Pomarzyć zawsze można, choć wystarczy tylko raz awansować do LM...

Bo nie wystarczy tylko raz się dostać do LM. Więcej przykładów drużyn które raz się tam dostały?
BATE raz się dostało i co z tego. Nieco podnieśli swój poziom ale zawodników sprzedają do Lecha za 0,5 mln euro i sukcesu nie powtórzyli. I właśnie dlatego pisze ze jednorazowy awans niczego nie zapewnia

killabeez 20.07.2010 10:05

Chiałbym tylko dodać, że o ile awans do fazy grupowe LM to niezaprzeczalnie olbrzymi zastrzyk gotówki, nawet w przypadku 6 porażek po 4:0, o tyle przykład Artmedi nie jest głupi. Wydaje mi się, że w obecnej sytuacji w jakiej znajduje się nasza kopana, awans do LM może oznaczać pożegnanie się z MP w tym sezonie. Oczywiście pożegnanie na bogato. Wiadomo że nasi kopacze nie są w stanie grać dobrze co 3-4 dni i przy mobilizacjii na mecze LM w środę mogą potem powłóczyć nogami i w efekcie przegrywać w sobotę czy niedzielę w nasze ekstraklasie.

Tak czy owak, oczywiście wolałbym, żebyśmy to my awansowali pierwsi do LM :)

Co do naszego awansu do fazy grupowej LM, to prawdopodobnie największą gwarancję sukcesu daje nam niestety szczęśliwy traf w losowaniu przeciwnika w czwartej rundzie - kogo byśmy nie kupili, to trafiając na Liverpool czy Juve nasze szanse spadają niemalże do zera...

TomekWiselka 20.07.2010 10:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tarann (Post 938982)
Takie podejście dominowało w naszej polityce w ostatnich latach. Niestety to tak nie działa.

Ja wiem, zawsze czegoś brakowało... Mam nadzieję że w tym roku się uda wejść do grupy i z niej wyjść. Parę wzmocnień jest, tylko skuteczności brakuje :/

SpoXsteR 20.07.2010 13:14

Portugalczyk sędzią w rewanżu

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...zia_w_rewanzu/

Trener Bahr jedzie do Azerbejdżanu

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual..._azerbejdzanu/

Donki 20.07.2010 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tkwm (Post 939132)
Mam takie nie typowe pytanie czy ktoś z Qrdwanowa wybiera sie na mecz ?? Wisła FK Szawle??

Qrdwanów ten mecz bojkotuje :p

Pablo84 20.07.2010 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krytyk (Post 938978)
nie można zapomnieć, że w ciągu ostatnich 4 lat to dwa razy polskie drużyny grały w fazie grupowej ówczesnego pucharu UEFA. Wisła poległa 3 razy wygrywając z Baselem, a Lech wydostał się z grupy i utopił z Udinese. Można psioczyć, ale jak na tak słabą ligę to i tak dość często ostatnio gramy w grupach. Może tradycja będzie trwać i w tym roku kolejna drużyna zagra w grupie, a może 2. Liczę na to.

A ja nan dryżnę z Wielkopolski w dupie i mam nadzieje, że odpadnie.Możecie mnie nazywać egoistą ale naprawdę życzę innym polskim drużynom jak najgorzej(no może oprócz Jagi).Od 10 lat mieliśmy zajebistego niefarta grając w LM, bo była 2 razy Barcelona 1 raz Real, Panatinaikos, i tą sytuację ( http://www.youtube.com/watch?v=lYjBDYkR648 ) .Co prawda były też i Levadia, ale nie zmienia to stanu rzeczy, że wielką niesprawiedliwościa by było, gdyby to Amica teraz awansowała.

W dupie mam punkty czy rankingi.Gdy my graliśmy w Europie to jakas polska drużyna nam pomogła ciułając punkty?W 2005 zdaje się brakło nam 0.25 pkt by być rozstawionym w decydującej grupie LM I co było?

Poza tym, nie zapominajcie, że wtedy, co "Lech" odpadł z Udine, przejął wspołczynniki po AMICE!!.Zresztą nawet na stronie UEFA pod Nazwą "Lech" były charakterystyczne godło Amiki z dwiema wronkami.

qchar90 20.07.2010 13:58

Na razie największym zmartwieniem szkoleniowca jest choroba Mateusza Kowalskiego. Środkowy obrońca Wisły jest chory i w związku z tym dzisiaj nie trenował. Na razie nie wiadomo, czy „Kowal” zdąży wyleczyć się do czwartkowego spotkania.

ciekawe kto go zastapi jesli nie dojdzie do siebie

Filippo123321 20.07.2010 14:15

Pewnie Singlar albo Diaz. Wiekszego znaczenia to nie ma, bo Litwini ze swoja gra, nie maja szansy dojsc pod nasza bramke.

polska.mysl.szkoleniowa 20.07.2010 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 939151)
wielką niesprawiedliwościa by było, gdyby to Amica teraz awansowała.

W dupie mam punkty czy rankingi.Gdy my graliśmy w Europie to jakas polska drużyna nam pomogła ciułając punkty?W 2005 zdaje się brakło nam 0.25 pkt by być rozstawionym w decydującej grupie LM I co było?

Jaką niesprawiedliwością? Kupiliby sobie ten awans? Wejdą na boisko, zagrają mecz i jeśli pokażą się z wystarczająco dobrej strony - wygrają i awansują. Mnie by taki awans tylko ucieszył, bo rozwój Lecha, to konieczność rozwoju dla innych polskich drużyn. A to mocniejsza, ciekawsza liga, większe środki na szkolenie młodzieży, mocniejsza reprezentacja i wspaniały piłkarski klimat.

Rozumiem, że chciałbyś zostać królem kartofliska, cesarzem buraków i carem ogórków, ale ja wolałbym niesamowicie widowiskową, efektowną grę i nawet trzecie miejsce w polskiej lidze, niż mistrzostwo zdobyte taktyką dzida na Brożka. I nie rozumiem tej mentalności - my nie możemy, to niech inni nie mają. Zabić siekierami, zasiekać... maczetami : )

Zwłaszcza, że punkty rankingowe Lecha, mogą nam przyszłości tylko pomóc. Co do zasług Wisły - nie przesadzałbym. Zaliczyliśmy już tyle wtop, tyle razy powinęła nam się noga na stosunkowo łatwych przeciwnikach, że naprawdę nieobiektywne jest stwierdzenie, jakoby tylko Wisła ciułała punkty. W ostatnich latach w fazie grupowej/dalszych fazach Pucharze UEFA grał Lech, Groclin, Amica - no i dwa razy Wisła. Ktoś jeszcze? Zwróć uwagę, że Wisła grałaby więcej i częściej, gdyby nie przegrywała z Gruzinami, Portugalczykami, Norwegami, Estończykami.

SpoXsteR 20.07.2010 14:36

chyba chodzilo o to ze gdy mielismy dobra pake i gralismy bardzo dobrze to trafialismy na bardzo mocne druzyny, a nie tak jak teraz Amika trafic moze na jakies Inter Baku, inne Sparty czy Maccabi.. to rzeczyscie boli i jest dla Wisly mimo wszystko poniekad niesprawiedliwe :)

Cytat:

Mnie by taki awans tylko ucieszył, bo rozwój Lecha, to konieczność rozwoju dla innych polskich drużyn.
tia......... chyba ze jestes na tyle naiwny ze kazdy wlasciciel klubu Polskiego po awansie Amiki i zgarnieciu ok 16 mln euro wylozy tyle samo z kieszeni, zeby wyrownac poziom, pff.. gdyby to bylo takie proste, to tez chcialbym awansu Amiki, a tak zycze im wszystkiego najgorszego, a byc spokojnym nie mozna bo Sparta niczym niezwyklym nie jest (przynajmniej na dzis dzien) do tego 1 mecz maja u siebie, liczy sie tylko Wisla, ich awans to nasza porazka

szprotson 20.07.2010 14:41

liczy się TYLKO WISŁA

czy to liga polska, szwedzka, miedzynarodowa.Tylko jedna drużyna może wygrywać! (no i Lechijka też, ale zanim wpadna w puchary...)

Awans finansowy Lecha to strata dla wszystkich.

rafal777 20.07.2010 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 939187)
chyba chodzilo o to ze gdy mielismy dobra pake i gralismy bardzo dobrze to trafialismy na bardzo mocne druzyny, a nie tak jak teraz Amika trafic moze na jakies Inter Baku, inne Sparty czy Maccabi.. to rzeczyscie boli i jest dla Wisly mimo wszystko poniekad niesprawiedliwe :)

tia......... chyba ze jestes na tyle naiwny ze kazdy wlasciciel klubu Polskiego po awansie Amiki i zgarnieciu ok 16 mln euro wylozy tyle samo z kieszeni, zeby wyrownac poziom, pff.. gdyby to bylo takie proste, to tez chcialbym awansu Amiki, a tak zycze im wszystkiego najgorszego

Wiadomo, że nie przełoży się to bezpośrednio ale pośrednio jak najbardziej. Wtedy nie będzie już myślenia w stylu i tak tym składem wygramy ligę bo ktoś będzie znacznie silniejszy (przynajmniej na papierze). Poza tym występy polskiego klubu w rozgrywkach europejskich to promowanie naszej ligi. Piłkarze to ludzie tacy jak my i nieraz na epwno są ciekawi co dana liga sobą prezentuje. Np. dostał propozycję z Wisły i mysli co to za liga, patrzy a tu mistrz ligi polskiej (np Lech) gra w LM. Patrzy dalej na obecna tabelę a tej tableli Wisła jest przed Lechem. Wtedy pomyśli sobie, że to dość mocny zespół musi być.

Chyba za łopatologicznie to przedstawiłem ale cos w tym musi być. Ja tez w końcu chcę ogladać super widowiska i emocjonować się nie tylko na meczach Wisły. Chciałbym włączyć sobie w piątek np mecz Korona-Lechia i zobaczyć super widowisko a nie jak do tej pory kopanie się po czołach...

Wisła musi grac jak najdłużej w LE, ale dobrze by było by inni tez pograli trochę.

A tak z zupełnie innej strony, naprawdę wierzycie w to, że jak np Lech awansuje do LM to te 7mln eur przeznaczy na transfery?? Nie wydaje mi sie :)

Areo 20.07.2010 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez polska.mysl.szkoleniowa (Post 939180)
Jaką niesprawiedliwością? Kupiliby sobie ten awans? Wejdą na boisko, zagrają mecz i jeśli pokażą się z wystarczająco dobrej strony - wygrają i awansują. Mnie by taki awans tylko ucieszył, bo rozwój Lecha, to konieczność rozwoju dla innych polskich drużyn. A to mocniejsza, ciekawsza liga, większe środki na szkolenie młodzieży, mocniejsza reprezentacja i wspaniały piłkarski klimat.

Rozumiem, że chciałbyś zostać królem kartofliska, cesarzem buraków i carem ogórków, ale ja wolałbym niesamowicie widowiskową, efektowną grę i nawet trzecie miejsce w polskiej lidze, niż mistrzostwo zdobyte taktyką dzida na Brożka. I nie rozumiem tej mentalności - my nie możemy, to niech inni nie mają. Zabić siekierami, zasiekać... maczetami : )

Zwłaszcza, że punkty rankingowe Lecha, mogą nam przyszłości tylko pomóc. Co do zasług Wisły - nie przesadzałbym. Zaliczyliśmy już tyle wtop, tyle razy powinęła nam się noga na stosunkowo łatwych przeciwnikach, że naprawdę nieobiektywne jest stwierdzenie, jakoby tylko Wisła ciułała punkty. W ostatnich latach w fazie grupowej/dalszych fazach Pucharze UEFA grał Lech, Groclin, Amica - no i dwa razy Wisła. Ktoś jeszcze? Zwróć uwagę, że Wisła grałaby więcej i częściej, gdyby nie przegrywała z Gruzinami, Portugalczykami, Norwegami, Estończykami.

Na razie to dyskusje akademickie bo Lech jest daleko od tej LM, ale dwie uwagi.

W eliminacjach LM wpadkę zaliczyliśmy tylko raz z Levadią. Oprócz tego trafialiśmy np. na taką Barcelonę (x2) i Real. Z Panathinaikosem to sędzia zabrał nam awans.

Wpływ wyników Lecha na pozycję Wisły jest bardzo mały. 1/4 punktów Lecha jest wliczana do rankingu krajowego, a 1/5 z całego rankingu krajowego jest dodawana do punktów Wisły.

Kamson 20.07.2010 15:08

Po pierwsze to jest temat o Wiśle a nie innych polskich drużynach.
Po drugie to jest forum kibiców Wisły Kraków, więc jeśli ktoś ma zamiar kibicować innym drużyn z naszej kochanej ligi to niech to robi we własnym domowym zaciszu, a nie podnosi ciśnienia innym Wiślakom.

Tarann 20.07.2010 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 939196)

Wisła musi grac jak najdłużej w LE, ale dobrze by było by inni tez pograli trochę.

Czego nikt pyrom nie broni... tylko niech to będzie LE :D

Swoją drogą niech ktoś mnie oświeci jak wygląda możliwość spotkania się 2 polskich drużyn w LE ??
Są jakieś ograniczenia np. nie wcześniej niż....?? Czy po prostu losowanie??

polska.mysl.szkoleniowa 20.07.2010 15:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 939210)
Po pierwsze to jest temat o Wiśle a nie innych polskich drużynach.
Po drugie to jest forum kibiców Wisły Kraków, więc jeśli ktoś ma zamiar kibicować innym drużyn z naszej kochanej ligi to niech to robi we własnym domowym zaciszu, a nie podnosi ciśnienia innym Wiślakom.

Po pierwsze, to nikt nie napisał, że nie kibicuje Wiśle. Po drugie, na forum są i piszą kibice innych drużyn - i jeśli mają coś ciekawego do powiedzenia, to chyba dobrze, że to robią. No chyba, że wiesz lepiej i chcesz się zamknąć na świat i obce Tobie światopoglądy. Ale to zupełnie tak, jakbyś się zamknął... we własnym domowym zaciszu.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl