Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=710)

MatMario 20.03.2013 15:02

Jeszcze nie kupiłem. Word Excel jakiś program do liczenia składek ZUS, no i Internet.

Ale ma być "rakietą" żeby użytkownik nie miał się do czego przyczepić, że stronka muli, czy coś przycina.

Wstępnie wymyśliłem takiego http://www.allegro.pl/viking-4x3-6gh...101566029.html

Budżet raczej nie gra roli, jakaś mniej wyzywajaca obudowa wskazana.

enzo 20.03.2013 15:28

Z takimi założeniami możesz spokojnie złożyć kompa za wiele, wiele mniej. Gwarantuję.
  • CPU: Pentium G860 (nie ma sensu dopłacać do i3, gdy z dodatkowych wątków nie będzie się kompletnie korzystać - inna sprawa, że one niewiele tak naprawdę dają...),
  • Płyta główna: cokolwiek na chipsecie B75 (SATA III, USB 3.0); najlepiej w wersji M (mniejsze rozmiary, a zatem i taniej) - ciut ponad 200 zł [np. MSI B75MA-E33 - to też będzie dobry wybór],
  • RAM: 4GB DDR3 1033MHz (polecam Goodram - dobre kości i przede wszystkim wspieramy polski produkt; 8GB się natomiast do niczego nie przyda),
  • Zasilacz: Aerocool VP-450 (porządny, sprawdzony model; będziesz tylko musiał dokupić kabel zasilający, bo ten SPU jest dostępny wyłącznie jako OEM),

Dysk twardy - wedle upodobań. Nie bierz jedynie WD z serii Green, ponieważ one potrafią przymulić nieco komputer (polecam natomiast serię Blue).
Karta graficzna to zbędny wydatek jeśli nie będzie tutaj uruchamiana żadna aplikacja 3D, program graficzny ani też nie będą tu uruchamiane gry. Zintegrowany układ na procesorze spokojnie wystarczy. Napęd - ganz egal (to tylko marka, lasery się raczej nie różnią). Obudowa - dowolny wybór (czyli zdecyduj się na to, co wpadnie w oko). Przy takiej specyfikacji i tak wnętrze będzie stosunkowo chłodne. Ewentualnie mogę polecić SilentiumPC Brutus 310 (też polska, sprawdzona marka) - obudowa ma grube blachy, które się nie powyginają i jest w dość fajnej cenie (choć moim zdaniem ładniejszy jest Brutus 410).

Taki sprzęt będzie wystarczający do powyższych zastosowań. Bo naprawdę nie ma tutaj żadnego sensu dopłacanie kilkuset złotych. :)

darksun 20.03.2013 15:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1304385)
Potrzebuję programu do pracy na plikach typu Total Commander. Niestety nie jest on darmowy, zatem odpada a cracków nie chcę. Który z darmowych jest godny polecenia i dobrze się Wam na nim pracuje, Multi Commander, Free Commander, jakiś inny......? W grę wchodzą również stare wersje typu Norton Commander, Windows Commander, byle poszło na Windzie 7.

FileZilla, ale zależy do czego dokładnie

Kaan 20.03.2013 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darksun (Post 1304404)
FileZilla, ale zależy do czego dokładnie

Dokładnie to mam nowy komputer, mam duzo różnych katalogów, dokumentów, zdjęć na różnych zewnętrznych dyskach. teraz żeby to ogarnąć trafia mnie szlag z "drzewkiem" Windows Explorera, gdzie widac wszystko (bibloteki, sieci, grupy domowe i inne jakieś dziwne "podkatalogi") a nie to co trzeba czyli zawartośc poszczególnych partycji czy dysków. Druga sprawa to potrzebuję działac między dyskami na raz, kopiować, przenosić itp czyli opcja z dwoma oknami jest chyba optymalna.

MatMario 20.03.2013 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez enzo (Post 1304403)
Z takimi założeniami możesz spokojnie złożyć kompa za wiele, wiele mniej. Gwarantuję.
  • CPU: Pentium G860 (nie ma sensu dopłacać do i3, gdy z dodatkowych wątków nie będzie się kompletnie korzystać - inna sprawa, że one niewiele tak naprawdę dają...),
  • Płyta główna: cokolwiek na chipsecie B75 (SATA III, USB 3.0); najlepiej w wersji M (mniejsze rozmiary, a zatem i taniej) - ciut ponad 200 zł [np. MSI B75MA-E33 - to też będzie dobry wybór],
  • RAM: 4GB DDR3 1033MHz (polecam Goodram - dobre kości i przede wszystkim wspieramy polski produkt; 8GB się natomiast do niczego nie przyda),
  • Zasilacz: Aerocool VP-450 (porządny, sprawdzony model; będziesz tylko musiał dokupić kabel zasilający, bo ten SPU jest dostępny wyłącznie jako OEM),

Dysk twardy - wedle upodobań. Nie bierz jedynie WD z serii Green, ponieważ one potrafią przymulić nieco komputer (polecam natomiast serię Blue).
Karta graficzna to zbędny wydatek jeśli nie będzie tutaj uruchamiana żadna aplikacja 3D, program graficzny ani też nie będą tu uruchamiane gry. Zintegrowany układ na procesorze spokojnie wystarczy. Napęd - ganz egal (to tylko marka, lasery się raczej nie różnią). Obudowa - dowolny wybór (czyli zdecyduj się na to, co wpadnie w oko). Przy takiej specyfikacji i tak wnętrze będzie stosunkowo chłodne. Ewentualnie mogę polecić SilentiumPC Brutus 310 (też polska, sprawdzona marka) - obudowa ma grube blachy, które się nie powyginają i jest w dość fajnej cenie (choć moim zdaniem ładniejszy jest Brutus 410).

Taki sprzęt będzie wystarczający do powyższych zastosowań. Bo naprawdę nie ma tutaj żadnego sensu dopłacanie kilkuset złotych. :)

Wiesz zgadzam się z twoim zdaniem, też uważam taką konfigurację za wystarczającą, jednak jest pewne ale. :)

Za 2 lata ta maszyna ma smigac tak jak dziś, pewnie wyląduje na nim jakiś oprogramowanie które go zamuli i dlatego musi on mieć spory zapas wydajności.

Mam przykład innego kompa w którym siedzi I7 8gb a był on kupiony rok temu do podobnych zastosowań.

A taki zestaw do jakiś 2000-2200 np? Co byś polecił?

enzo 20.03.2013 20:49

Rozumiem, o co chodzi. Ale z drugiej strony nawet komputer postawiony na procesorze Core i5 czy i7 (o czym sam wspominasz) będzie z biegiem czasu wolniej startował albo bardziej męczył się przy wyświetlaniu zawartości folderów. Zwłaszcza jeśli na dyskach jest bałagan i gdzieś tam w tle hasają sobie jakieś śmieci typu spyware - a takie problemy spotęguje jeszcze choćby fakt, że "twardziel" nie będzie w między czasie defragmentowany, sprawdzany pod katem logów itd., itp.

Niestety tutaj nie pomoże tak naprawdę ani to, że komputer dostanie te cztery rdzenie, ani nawet wsadzenie do środka większej ilości pamięci RAM. A w związku z tym ja nie widzę raczej większego sensu pchania się w procesory czterordzeniowe od Intela czy nawet "ośmiojajowce" od AMD. Jeśli Ci zależy możesz dorzucić dodatkową kość pamięci (2x4GB) - niemniej uważam, iż to wciąż będzie sztuka dla sztuki. Tak po prawdzie (bo mówimy rzecz jasna o Windowsie) - jedynie regularne sprzątanie śmieci może w tym przypadku pomóc. Natomiast i tak prędzej czy później będziesz zmuszony przeprowadzić formatowanie HDD, żeby zauważyć różnicę.

Ewentualnie można byłoby też za zaoszczędzoną kwotę wsadzić tam jakiś dysk SSD, na którym zainstalujesz system oraz najczęściej wykorzystywane programy (reszta niech leży na "normalnym" dysku). Wówczas taki sprzęt rzeczywiście będzie sporo szybszy w zastosowaniach, o których rozmawiamy. I takie rozwiązanie mogę Ci polecić - tym bardziej jeśli w przypadku sprzętu biurowego możesz sobie dopłacić aż tyle.

szprotson 21.03.2013 11:51

Pany, pilna sprawa
mam 3.500 do wydania na komputer PC (cena nie do przekroczenia) i ...tu wchodzicie Wy. Potrzeba mi dobrze skonfigurowac kompa tak by był w miare najlepszy w swoim przedziale cenowym. W te 3.5 klocka wchodzi tez monitor i ewentualnie : dobra klawiatura i myszka + urządzenie wielofunkcyjne 3w1 (skaner,xero,druk)
jak wchodze w konfigurator na gral.pl to jest tam masa jak dla mnie identycznych produktów (typu 10 procesorów i5 do wyboru, czy 10 kart graficznych o takiej samej nazwie tyle ze inny producent, a ktory lepszy to ja ni chuja nie wiem) i nie wiem co z czym połączyć. Jakby ktoś kumaty w tych sprawach pomógł będzie miał dług wdzięczności.
ewentualnie można mi zaproponować lapka do 3.5 (wiem ze najlepszy do np. gier jest y580 lenovo )

do czego ma służyć sprzęt :
-bede go uzywał w domu, wiec troche photoshopa, w gry to gram w fm -wiec duzo ramu, ale z chęcia bym zagrał w najnowsa fife czy CoD.Ogólnie filmy,muzyka,gry, office,photoshop i 40 okien w przeglądarce na raz :)

p.s. w gre wchodzi tylko i wyłacznie jakis sklep typu walsnie gral.pl, pcprjoekt. Allegro NIE.

Mist 23.03.2013 19:55

Posiadam monitor Nec AccuSync LCD 93 V ma on 19 cali i zintegrowany kabel VGA (15 pinowy)
Niestety obraz na nim wyświetlany nie jest najlepszy ,zwłaszcza czcionki są takie klockwe. Rozdzielczość ustawiona na optymalną 1280-1024.
Czy pomoże coś na jakość obrazu wtyczka adapter która pozwoli na podpięcie monitora do karty graficznej za pomocą końcówki DVI ?

MatMario 23.03.2013 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez enzo (Post 1304463)
Rozumiem, o co chodzi. Ale z drugiej strony nawet komputer postawiony na procesorze Core i5 czy i7 (o czym sam wspominasz) będzie z biegiem czasu wolniej startował albo bardziej męczył się przy wyświetlaniu zawartości folderów. Zwłaszcza jeśli na dyskach jest bałagan i gdzieś tam w tle hasają sobie jakieś śmieci typu spyware - a takie problemy spotęguje jeszcze choćby fakt, że "twardziel" nie będzie w między czasie defragmentowany, sprawdzany pod katem logów itd., itp.

Niestety tutaj nie pomoże tak naprawdę ani to, że komputer dostanie te cztery rdzenie, ani nawet wsadzenie do środka większej ilości pamięci RAM. A w związku z tym ja nie widzę raczej większego sensu pchania się w procesory czterordzeniowe od Intela czy nawet "ośmiojajowce" od AMD. Jeśli Ci zależy możesz dorzucić dodatkową kość pamięci (2x4GB) - niemniej uważam, iż to wciąż będzie sztuka dla sztuki. Tak po prawdzie (bo mówimy rzecz jasna o Windowsie) - jedynie regularne sprzątanie śmieci może w tym przypadku pomóc. Natomiast i tak prędzej czy później będziesz zmuszony przeprowadzić formatowanie HDD, żeby zauważyć różnicę.

Ewentualnie można byłoby też za zaoszczędzoną kwotę wsadzić tam jakiś dysk SSD, na którym zainstalujesz system oraz najczęściej wykorzystywane programy (reszta niech leży na "normalnym" dysku). Wówczas taki sprzęt rzeczywiście będzie sporo szybszy w zastosowaniach, o których rozmawiamy. I takie rozwiązanie mogę Ci polecić - tym bardziej jeśli w przypadku sprzętu biurowego możesz sobie dopłacić aż tyle.

Mam prośbę, daj jakiś przykładowy zestaw jaki byś złożył w budżecie dajmy na to 2500 z W7. Ciekawa opcja jest ten dysk Ssd.

Zdaję sobie sprawę że będę go musiał czyścić za jakiś czas, jednak chciałbym ten moment odkryć jak najdalej w przyszłość.

Seba_kraków 24.03.2013 12:43

Cześć, mam pewien problem.

Wczoraj mój młodszy brat wszedł w jakąś dziwną stronę którą wysłała mu koleżanka przez Skype.Na stronie nie było nic, tylko wyskoczyło okienko z zapisem jakiegoś pliku, oczywiście brat go zapisał i tu pojawia się problem.
Dziś włączam komputer a AVG pokazuje mi że mam dwa trojany, usunąłem je i zeskanowałem cały komputer.Okazał się czysty a później znów wyskoczył komunikat o tym samym wirusie którego wcześniej usunąłem. Dodam też że jeśli zmienię stronę główną to po wyłączeniu firefoxa znów zmienia się na jakąś dziwną (prawdopodobnie wymuszaną przez tą rzecz która została ściągnięta przez brata). Jeśli ktoś znałby odpowiedź to proszę o pomoc.

enzo 24.03.2013 13:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1304932)
Mam prośbę, daj jakiś przykładowy zestaw jaki byś złożył w budżecie dajmy na to 2500 z W7. Ciekawa opcja jest ten dysk Ssd.

Zdaję sobie sprawę że będę go musiał czyścić za jakiś czas, jednak chciałbym ten moment odkryć jak najdalej w przyszłość.

Nic bym kompletnie nie zmieniał wobec konfiguracji, którą podałem wcześniej. A jeśli bardzo chcesz, to dorzuć sobie zamiast G860 dowolnego Core i5 (nieważne czy w architekturze sandy, czy ivy bridge). Core i3 odpuść, bo kupowanie tych procesorów w chwili obecnej jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto - różnica wydajności względem Pentiuma za mała, by odczuć w praktyce sensowną różnicę.

W AMD bym się na twoim miejscu w ogóle nie pchał. Zresztą kupując dzisiaj G860, nic nie stoi na przeszkodzie, by w razie zmiany profilu komputera (wymagające oprogramowanie, gry wideo itp.) wymienić za rok procesor właśnie na i5 czy nawet jakiś i7 i wsadzić konkretną grafikę. Wygodne, bo nie będzie trzeba wymieniać od razu całej platformy - a komputer zupełnie zmieni zastosowania. Odpuść tylko procesory Intela z literką "K" na końcu (np. i5-2500K), ponieważ są one droższe ze względu na łatwość w podkręcaniu - a podejrzewam, że tego robił nie będziesz. I nie bierz tego zasilacza, który tam wyżej wrzucałeś do przykładowego zestawu, bo to chybił-trafił i może bez powodu "sfajczyć" nagle inne podzespoły. Aerocool będzie zdecydowanie lepszym wyborem. A przede wszystkim: NIE kupuj gotowców z Allegro - dla zasady.

MatMario 24.03.2013 13:35

No to takiego zamowie. Czyli zasilacz 450W będzie wystarczający? Włożenie w tą obudowę czytnik kart pamięci?

Pracujesz w jakimś sklepie, lub może jakiś polecisz?

W pcprojekcie mają taką płytę msi b75a-43 ale rozumiem że może być. Ramy brać w faulu czy w jednej kości?

A jakaś obudowa z USB 3.0 na przodzie?

enzo 24.03.2013 14:27

Hehe. Nie, nie pracuję w sklepie ;)
Ja kupuję sprzęt w Morelach albo Bino, ale i z PC Projektu też kilkukrotnie zdarzyło mi się skorzystać.

Widzę, że mają tam w PCP obudowę SilentiumPC Brutus 430 (od 410 różni się właśnie wejściami USB 3.0 na panelu przednim). Jeśli ci zależy na tych wejściach, to ją możesz śmiało brać.

Płyta, o której mówisz to chyba B75A-G43, zgadza się? Tak, to dobry sprzęt. Nieco droższy, bo ma rozmiar standardowego ATX , ale ja osobiście też wolę mieć większą płytę w obudowie. Tyle że na mobo z tym chipsetem (B75) nie da się zbytnio kręcić procesora (to tak tylko informacyjnie).

RAM-y weź 2x4GB (na tej płycie i tak masz cztery sloty). Choć to niewielka różnica w szybkości.

Zasilacz będzie wystarczający. Byle nie ten wybrany przez ciebie Modecom Feel - bo co z tego, że ci na nim napiszą nawet 600W, jak w praktyce ten proponowany przeze mnie Aerocool będzie o wiele bezpieczniejszy i po prostu mocniejszy. Nie ryzykuj (zwłaszcza że masz spory budżet). Ewentualnie możesz wziąć 500W (byle z oznaczeniem "80+", "Bronze") - Aerocool/SilentiumPC/OCZ itd. Ale nawet gdybyś tam wsadził i5 oraz kartę graficzną z nowej serii AMD (np. HD 7770), to Aerocool VP-450 spokojnie sobie z tym poradzi.

MatMario 25.03.2013 09:42

Ok, dzięki za rady. Będzie I5 i te podzespoły które wymieniłeś.

Z zasilacza już dawno zrezygnowałem na korzyść twojej propozycji.

Dzięki za wskazówki.

Edit:

Te pamięci będą ok? http://www.bitcomputer.pl/pl/p/KINGS...YPERX-RED/7421

Bo goodram'ów niestety nie mają w dualu 8 Gb tylko w jednej kości.

maciekmiszcz 26.03.2013 10:36

Witajcie, mam pytanko do znawców:)
Mam w domu wifi. Jak korzystam z telefonu śmiga bardzo dobrze - nic nie przerywa. W momencie gdy włączę stacjonarnego kompa i zacznę ściągać jakiś film np z torrentów, zrywa mi co chwile połączenie. Stacjonarny też działa na wifi. Aha - jak zrywa połączenie to na telefonie też nie ma neta - czyli chyba router się zawiesza? Co z tym zrobić? Kupić nowy router?

Kolumbus 26.03.2013 10:44

to tak jest, ze jezeli z torrentow ciagniesz maksymalna moca lacza to rzecz jasna brakuje zasobow na przegladanie stron. pewne rotery maja opcja ktora temu przeciwdziala, w ustawieniach sie ja zmienia - niestety nie pamietam jak to sie nazywa

maciekmiszcz 26.03.2013 12:39

Mam program uTorrent i jest w nim możliwośc ustawienie maksymalnego transferu. Nawet jak ustawie 100 kB/s to internet się wiesza.

enzo 26.03.2013 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1305045)
Ok, dzięki za rady. Będzie I5 i te podzespoły które wymieniłeś.
Te pamięci będą ok? http://www.bitcomputer.pl/pl/p/KINGS...YPERX-RED/7421

Bo goodram'ów niestety nie mają w dualu 8 Gb tylko w jednej kości.

Dość drogie, ale jak najbardziej. Choć to też wynika z faktu, iż w ostatnich miesiącach ceny pamięci RAM ogólnie bardzo podskoczyły.

Te Kingstrony są taktowane na 1600MHz - także jest to maksimum, jakie obsługuje płyta MSI. Wiem, że Goodramy, które Ci proponowałem współpracują z B75A-G43 bezproblemowo (chyba że jakimś cudem trafisz na felerną/e sztuki - co się notabene okazjonalnie zdarza w przypadku kości RAM, i to niezależnie od producenta). Oczywiście te Kingstony powinny sprawnie hulać, nawet bez aktualizowania biosu płyty głównej.

Niech Ci służy ten sprzęt jak najdłużej ;)

szprotson 26.03.2013 13:19

enzo a jaka karte graf polecasz do I5 ? tak do 7 stówek?

enzo 26.03.2013 13:32

HD 7850 - wyjdzie nawet nieco taniej. Według mnie jest to jedyna karta warta uwagi w tym przedziale cenowym. To dobra, wydajna grafika, która zachowuje naprawdę niezły stosunek wydajności do ceny.

Byle tylko nie od Club 3D albo Vertex 3D (choć kusi fakt, że będą z pewnością najtańsze). Z drugiej strony część użytkowników chwali sobie tych producentów. Ja jednak nie mam przekonania.

szprotson 26.03.2013 13:42

w takim razie jaki układ (płyta głowna, procesor,wentylator?) byłby najlepszy do 7850?
i to hd 7850 to byle jakiej firmy czy jakiejś konkretnie?

enzo 26.03.2013 13:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1305188)
w takim razie jaki układ (płyta głowna, procesor,wentylator?) byłby najlepszy do 7850?
i to hd 7850 to byle jakiej firmy czy jakiejś konkretnie?

a) Zamierzasz podkręcasz sprzęt (przede wszystkim procesor) czy nie?

b) Producenci dla HD 7850: Sapphire, Gigabyte, MSI, ASUS. W przypadku tej konkretnej karty możesz poszukać wersji wyposażonej w 2GB pamięci V-RAM (zamiast 1 GB). Będzie nieco drożej i możliwe, że wyjdzie coś niewiele ponad te 700 zł. Ale myślę, że warto dołożyć. Chociaż tak czy siak, HD 7850 to bardzo ciekawy układ.

Szukając karty z tej serii warto zwrócić uwagę na chłodzenie. Fajnie gdyby były dwa wentylatory oraz miedziany heatpipe (tak jak np. tutaj ---> http://www.agito.pl/karta-graficzna-...content=645284)

Nie wiem, o co chodzi z pytaniem o wentylator...

szprotson 26.03.2013 14:01

nie zamierzam nic kręcić.
eh nie chodziło mi o wentylator tylko o zasilacz, ile watowy powinien być.

wiesz, tak jak pisalem wczesniej mam kolo 3 tysi na wydanie na kompa i musze go sam złożyc. a nie orientuje sie teraz
co bedzie pasowało najlepiej do i5, itp. Juz raz kupiłem gotowy komputer to po roku chuja warty był, wiec wyszedłem z założenia ze chyba najlepsza opcja jest złożyc samemu
zresztą nawet wybór procesora juz jest problemem. bawie sie konfiguratorem ze sklepy gral.pl i tam tych i5 jest w cholere. a skąd ja niby mam wiedzieć który najlepszy. :)

enzo 26.03.2013 14:13

Podejrzewam, że to ma być w takim razie sprzęt do grania. W takiej sytuacji zgaduję, że i teraz po roku może być problem, bo jeszcze w 2013 roku (prawdopodobnie IV kwartał) na rynku zadebiutują nowe konsole od Sony oraz Microsoftu.

Finał tego może (choć nie musi) być taki, że wymagania sprzętowe nowych produkcji ponownie wzrosną i sprzęt komputerowy w obecnym czasie naprawdę niezły, będzie wówczas delikatnym przeżytkiem... To nie jest raczej najlepszy czas na składanie komputera z przeznaczeniem "growym" na dłuższy czas. Choć tak, jak pisałem wcześniej: nieco tutaj gdybam.

Przejrzałem jednak z ciekawości Gral.pl, ale tam nie ma w ogóle wyboru kart graficznych z tej serii - a jeśli już, to są dość drogie.

szprotson 26.03.2013 14:16

enzo : szczerze mówiąc ja w gry gram naprawde mało, jak zagram to włacze football manager co siedzi na ramie i procku. Ale po prostu jak jednak najdzie mnie ochota na jakiegoś CoD to chciałbym mieć możliwośc zagrania.

Radeon HD7850 Sapphire 2048MB GDDR5, DP, HDMI, 2xDVI, PCI-E - 764 pln taka karte na gralu znalazłem, nie o takiej mówiłeś? W ogóle widze ze sie znasz, to jaki sklep polecasz ??
wiesz, mam dofinansowanie kompa i chciałbym kupić najlepszą mozliwą opcje z możliwych. moze mi cos doradzisz w takim razie bo ja ostatnio jak składałem komputer to był to z prockiem 1000 i od tego czasu juz nie jestem na bieżaco :)
monitor tak, napęd też chociaz w sumie mam stary. dysk twardy jaknajbradziej.cena nie moze przekroczyć 3.500

enzo 26.03.2013 14:27

monitor, myszka, klawiatura, napęd, dysk twardy - to też w tej cenie?

W tej cenie, to można wsadzić o wiele mocniejszą grafikę:
http://www.morele.net/inventory/info/qA1VNS/

Monitor już sobie myślę dobierzesz pod kątem rozmiaru i ew. typu matrycy oraz producenta (akurat 500 złotych zapasu na ekran) ;)

crazykaro 26.03.2013 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1305199)
enzo : szczerze mówiąc ja w gry gram naprawde mało, jak zagram to włacze football manager co siedzi na ramie i procku. Ale po prostu jak jednak najdzie mnie ochota na jakiegoś CoD to chciałbym mieć możliwośc zagrania.

Radeon HD7850 Sapphire 2048MB GDDR5, DP, HDMI, 2xDVI, PCI-E - 764 pln taka karte na gralu znalazłem, nie o takiej mówiłeś? W ogóle widze ze sie znasz, to jaki sklep polecasz ??
wiesz, mam dofinansowanie kompa i chciałbym kupić najlepszą mozliwą opcje z możliwych. moze mi cos doradzisz w takim razie bo ja ostatnio jak składałem komputer to był to z prockiem 1000 i od tego czasu juz nie jestem na bieżaco :)
monitor tak, napęd też chociaz w sumie mam stary. dysk twardy jaknajbradziej.cena nie moze przekroczyć 3.500

1. Chcesz fajny sprzęt to sobie kup fajny monitor 24". Iiyama albo NEC, bo nie ma sie co bawić w tanie Sramsungi i LG, gdyż szybko padają i mają gorszy obraz.
2. Tu masz porównywarkę kart graficznych: http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html
Nie baw się w karty graficzne za 1000zł i to jeszcze Geforca bo nie dość że proporcjonalnie są drogie w porównaniu do ATI, to jeszcze dużo prądu żrą i niewiele zyskujesz sprzętowo w porównaniu do odpowiedników ATI za 700zł.
3. Sklepy godne polecenia morele.net, x-kom.pl, kr system. W morele.net kompa skaldają z Twoich części za 50 zł, wiec wg mnie warto kupić części w różnych miejscach i zapłacić te 50 zł za złożenie kompa.
4. Sprzęt enzo bardzo ciekawy, tylko obudowa za droga, można kupić normalną obudowę do 100zł. Do tego karta graficzna też jest za droga na Twoje potrzeby.

5 Zastanów się czy nie warto zainwestować w mega szybki dysk;)
http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas...50lx003-750-gb

mic 29.03.2013 11:38

Panowie mam pytanie:

Mam ultrabooka z SSD i HDD. Jak jest lepiej postawic nowy system:

1) Instalacja na SSD + wspomaganie (Intel Rapid Start/Intel Rapid Storage) tez na SSD
2) Instalacja na HDD + wspomaganie na SSD ?

Czy to wszystko jedno ?

szprotson 29.03.2013 11:48

ja bym stawiał na hdd bo :
-przenosny dysk uzywam jako pendrive, a twardy jako system.
Jak walne system na ssd i go zapomne, to laptop nie ruszy

Wertian 29.03.2013 12:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez baton (Post 1305572)
Panowie mam pytanie:

Mam ultrabooka z SSD i HDD. Jak jest lepiej postawic nowy system:

1) Instalacja na SSD + wspomaganie (Intel Rapid Start/Intel Rapid Storage) tez na SSD
2) Instalacja na HDD + wspomaganie na SSD ?

Czy to wszystko jedno ?

Bez wahania system na SSD. System będzie przyjemnie szybko startował a i później będzie nieco szybciej pracował. To powszechna praktyka. Jeśli ten dysk ma tylko 64 GB to potem trzeba uważać, co się gdzie instaluje, żeby go nie dopchać za szybko. Jeśli dodatkowo masz zwyczaj zrzucać dużo danych na pulpit to też rozważyłbym zmianę lokalizacji folderu pulpitu i umieszczenie go na HDD. Mam SSD 64GB właśnie, bo na inny nie było mnie w owym czasie stać i tak zrobiłem. Na SSD mam tylko system i kluczowe z mojego punktu widzenia programy.

MatMario 30.03.2013 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1305577)
ja bym stawiał na hdd bo :
-przenosny dysk uzywam jako pendrive, a twardy jako system.
Jak walne system na ssd i go zapomne, to laptop nie ruszy

Dobre :-)

Nie wiem czy na jaja pisałeś ale on ssd też ma w środku lapka...

szprotson 30.03.2013 20:34

moja pomyłka. myślałem o czymś zupełnie innym!

Natkan 03.04.2013 09:21

Nie wiem czy dobry temat. Potrzebuje oceny czy Ad Adware jest najlepszym programem do usunięcia z dysku programó szpiegowskich itd? Chce sciągnąć jakiś program i przeczyścić dysk. Wie ktoś gdzie sciągne jakis dobry program z crackiem ?

wiślak 86 09.04.2013 18:46

pytanie stare jak świat jaki laptop/netbook wybrać?

potrzebny do internetu (MUSI mieć wi-fi i to w miarę dobre) i aby można było oglądnąć film korzystać z offica . grał na nim raczej nie będę. trochę do pracy się przyda więc aby był też w miarę wytrzymały donoszenia w plecaku (idealny był dell d531) tylko że ciężki. jest może jakaś jego wersja inna lżejsza ale też wzmocniona?

i najważniejsze cena: do około 700zł. w grę wchodzi oczywiście sprzęt używany bo raczej nowego w tej cenie nie dostanę.

znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/samsung-355e5c-e2-...157261405.html
http://allegro.pl/eeepc-asus-1015bx-...148232189.html
http://allegro.pl/netbook-samsung-n1...157989993.html
http://allegro.pl/asus-eee-pc-2gb-ra...146614466.html

które z nich opłacałoby się kupić i po jakiej cenie?

Kolumbus 09.04.2013 18:52

po pierwsze to 2 ostatnie sprzety to NETBOOKI a nie laptopy ( brak napędu optycznego CV/DVD)

po drugie proponuje raczej komputer z procesorem Intela

wiślak 86 09.04.2013 19:37

tylko że ja potrzebuję sprzętu przenośnego i dlatego napisałem aby nie był zbyt ciężki i wytrzymały.
notbooki też moga być bo napęd nie jest mi potrzebny.

MatMario 23.04.2013 08:14

Co szanowni forumowicze uważacie o drukarce Brother HL-2240D

Ewentualnie co byście polecili z drukarek laserowych mono, dupleks

szprotson 24.04.2013 08:43

Ziomy pytanie na dziś:

Jak to teraz jest z systemami. Na kompie stacjonarnym mam XP ale teraz kupuje laptopa i jak wygląda sprawa z systemem? Dalej mozna spokojnie takie win7 czy 8 zedrzeć z torrenta i zainstalowac? czy sie cos pozmieniało ?

o XP nie pytam bo wiekszosc nowych sprzętów nie jest z nim w pełni kompatybilna.

E:ok dzieki Mat. Czyli łykne z systemem

MatMario 24.04.2013 09:19

8 się nie interesuj bo jest mocno dziwna, dużo przyjemniejszy jest W7.

Na pewno da się z torrenta ściągnąć, ale pomyśl czy nie lepiej dać te 300 zł, włączyć aktualizacje i inne pierdoły i mieć spokojną głowę na legalnym systemie.

Ja już nie biorę sprzętu bez systemu, ile z tym zabawy było, później czy pobrać aktualizacje czy nie. Teraz masz wyszukiwanie sterowników online, a nie jakieś w....iające komunikaty że jesteś nielegalny.

WiślakNH 11.05.2013 09:06

Mam pytanie,urwał mi sie całkowice jeden z dwóch zacisków klapki w laptopie i trzyma sie na jednym.Orientuje sie ktoś jaka może być cena wymiany?Samemu tego zrobić sie raczej nie da i stąd drugie pytanie,jaki polecacie serwis w okolicach huty? :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:33.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl