![]() |
Cytat:
|
|
http://www.11.pl/rytm_pilki/kask_na_...czesc_cxxxiii/ - jestem pod wrażeniem. Naprawdę starozakonni będą mieć fajny stadion.
Nie ponad 45 tys., a 40 tys. kibiców będzie mógł pomieścić stadion Lecha po przebudowie. A wszystko przez zmianę modelu krzesełek. Znani z oszczędności poznaniacy tym razem postanowili postawić na komfort - informuje LechPoznan.net. |
nie ma co sie podniecac na 1 lige w sam raz
|
Taki mały kameralny stadionik z każdą trybuną inną, pasujący do Wodzisławia albo Kudowy Zdrój. Na 1 lige wystarczy.
|
Ehhh.. Głupio dalej ciągnąć ten niepewny wątek, ale... Pojawiła się prezentacja jednej z czterech koncepcji budowy nowego stadionu Polonii Warszawa:
http://www.vimeo.com/8990030 Jak się nietrudno domyśleć, wszystko rozbija się o pieniądze na inwestycje - raptem 1mld PLN... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Naprawde fantastyczny projekt i znakomitym pomysłem byłoby jego zrealizowanie. .......ić koszta. WRESZCIE MIELIBYŚMY NAD WISŁA COŚ PRZEŁOMOWEGO, ORYGINALNEGO! A nie kalki stadionów angielskich, portugalskich, czy tych w RPA. Wreszcie mogliby brać przykład Z NAS! Wielkie tak dla tego stadionu. PS. nie dałoby się zrobić takiej prezentacji nt. naszego stadionu? ta prezentacja dopasowuje się do projektu - jest znakomita |
Pytanie zasadnicze dla kogo miałby ten stadion zostać zbudowany ?
|
Czy tego chcemy czy nie - nastąpi "wymiana widowni", od 2012 r ludzie będą chodzić na stadion żeby napić się piwa, pogadac z kolegami, a przy okazji obejrzeć mecz. Według mnie spokojnie co mecz i stadion Legii i ten ewentualny Polonii będą przyciągać ponad 20tyś na mecz.
To tylko moje przypuszczenia, ale nic nie wskazuje na to by ogło być inaczej - kroczymy w stronę Anglii (narazie tylko w sferze "bezpieczeństwa" na stadionach) , czy nam sie to podoba, czy nie. |
Ma ktos statystyki ze sredniej widowni na meczach w europejskich ligach?
|
Cytat:
1. Bundesliga Germany 37644 (w minionym sezonie padł rekord ponad 41 tys. na mecz). 2. Premiership England 34459 3. La Liga Spain 28838 4. Ligue 1 France 21817 5. J League Japan 19081 6. Serie A Italy 18473 7. Championship England 18221 8. Eredivisie Holland 18052 9. MLS USA 16770 10. Primera Argentina 16290 11. Premier League Scotland 16194 12. Bundesliga 2 Germany 15253 13 Super League Turkey 14145 14. A-League Australia 14042 15. Campeonato Brazil 12385 16. Premier League Russia 11902 17. K-League South Korea 11385 18. Liga Portugal 10636 19. Super League China 10623 20. Jupiler League Belgium 10533 21. Axpo Super League Switzerland 9701 22. Allsvenskan Sweden 9443 23. Tippeligaen Premier League Norway 9184 24. Vyscha Liha Ukraine 9024 25. Serie B Italy 8560 26. Superliga Denmark 8127 27. Bundesliga Austria 8083 28. Campeonato Serie B Brazil 7984 29. Segunda Division Spain 7934 30. League 1 England 7493 ...wzięte z ssc. |
Cytat:
Odpowiadając na Twoje pytanie powiem - dla kibiców sukcesu. Bo od tego się zaczyna. Zawsze lubiłem Polonię, ale przez długie lata nie wierzyłem w jej potencjał. Dlatego jakieś 10 lat temu zostałem kibicem sukcesu Wisły i dlatego parę lat później znalazłem się na tym forum. Bo wierzyłem w potencjał Wisły, w to że ten klub będzie naszym polskim Bayernem Monachium (przy zachowaniu odpowiedniej skali). Dalej bardzo lubię Wisłę, ale od dwóch lat zacząłem dostrzegać potencjał KSP. Na trybunach można spotkać "przypadkowych" ludzi, którzy za bardzo nie wiedzą o co chodzi, ale po jakimś czasie, po strzelonej bramce widać, że zaczynają się emocjonować i przeżywać kolejne sytuacje. Co prawda ci "z przypadku" szybko odpływają po obejrzeniu marnego widowiska i po przegranej, ale gdyby policzyć tych, co przez ostatnie półtora roku choć raz przyszli na K6, zaręczam, że zebrałaby się liczna grupa. Właśnie dla nich potrzebny jest nowy fajny stadion - jak będą mieli wybór między Ł3 a K6, to liczę że wybiorą (trochę przez sentyment) Konwiktorską. Nie muszą wcale być fanatyczni, aby "zrobić" frekwencję - zobacz na mecz z NAC Breda - nie można było dostać biletów przed meczem, a to była raptem 3 runda kwalifikacji Ligi Europejskiej... |
Tylko że potrzeba sukcesu, a ten się w najbliższej przyszłości nie zdarzy raczej. Potencjał to nie wszystko, trzeba go jeszcze racjonalnie wykorzystać. Przy panu Wojciechowskiem i jego nerwowym, impulsywnym działaniu ciężko się spodziewać czegoś więcej niż środek tabeli. Sezon po przemalowaniu Groclinu na Polonię, siłą rozpędu tegoż Groclinu, Polonia zajęła czołową lokatę w lidze. Powiedz mi jaka była średnia frekwencja na trybunach przy konwiktorskiej.
Teraz po Groclinie nie został już sportowo żaden ślad więc i lokata nie ta co wcześniej. Bakero sprawia wrażenie trenera z innej piłkarskiej rzeczywistości, bardziej profesjonalnego niż polscy odpowiednicy. Ale czy jest dobry to się okrze, bo jak na razie nic wielkiego nie pokazał. Po za serwowaniu 5 sparingów piłkarzom w pięć dni, można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że w drugiej części rundy poloniści będą rękawami oddychać i z utrzymaniem może być na prawdę ciężko. Ciężki trening bowiem nie jest dla naszych piłkarzy-leniów czymś normalnym. Ile przyjdzie ludzi na Polonię walczącą o środek tabeli bądź utrzymanie? Polonia nie ma komfortu Lecha czy Górnika Zabrze, gdzie jest jeden liczący się klub w mieście, na dodatek nie mający zwady z innymi miastowymi zespołami. Stadion na 30.000 miejsce to przynajmniej o połowę za duże plany. Przykład z Krakowa. Cracovii buduje się obiekt na 15.000. Na otwarciu pewnie będzie komplet a później? Pewnie coś jak w Kielcach 8-10.000 średnio. W Warszawie, z tego co sami mówicie, wynika że Poloni jest dużo mniej w Wawie niż Cracovii w Krakowie. |
Cytat:
|
http://www.11.pl/_pliki_/zdjecia/12662205456666.jpg
Widzę że też mogą mieć lekki problem w niektórych miejscach z widocznością... |
@Gordian - nie twierdzę, że będzie lekko. Jest masa niewiadomych, włączając w to samego Wojciechowskiego. Zauważyłem u niego pewną rysę charakteru - ten człowiek potrzebuje uznania i zainteresowania mediów. Jak się przyjrzeć ostatnim doniesieniom z klubu, to za większością "przecieków" do prasy stoi sam właściciel. Wydaje mi się (a raczej mam głęboką wiarę i nadzieję), że on sobie tak łatwo nie odpuści i będzie bardzo zdeterminowany, aby osiągnąć sukces, po którym będzie go w mediach jeszcze więcej.
Wiadomo, że obecny potencjał kibicowski jest marny. Spójrzmy co w zastanej rzeczywistości proponują cztery dotychczasowe projekty zagospodarowania K6: powyższy projekt Azbudu – 30 tyś, deklarowany swego czasu projekt WOSiR-u – 30 tyś, projekt Wojciechowskiego – 27 tyś, projekt stowarzyszenia kibiców – 15 tyś. Wychodzi na to, że 3/4 respondentów to idioci i marzyciele, a tylko kibice nie tracą kontaktu z rzeczywistością… |
Jeśli miałaby być kasa na stadion Polonii z miasta to ten projekt musiałby powstać dwa lata wcześniej. Teraz można jedynie walczyć o pozwolenie na budowę czy dzierżawę dla tej firmy, aby sama wybudowała stadion.
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/rep...wiadomosc.html
Placzyński żałował, że stadion w Poznaniu nie zostanie oddany już w sierpniu. W tym miesiącu jest planowany pojedynek z Włochami. Nie wiadomo jeszcze, które z miast będzie gospodarzem tego spotkania. - Może odbędzie się w Krakowie, jeśli modernizacja stadionu Wisły zostanie ukończona - wyjaśnił Placzyński. |
Cytat:
|
http://foto.terazpasy.pl/v/Wydarzeni...ka-34.JPG.html postęp prac na Hutniku Stadion na Suchych Stawach dla mnie nie wygląda gorzej niż ten obiekt w Sosnowcu.
|
Francuzi wejdą na stadion
Andrzej Kłopotowski 2010-02-25, ostatnia aktualizacja 2010-02-25 20:47 http://bi.gazeta.pl/im/2/4089/m4089742.gif Poznaliśmy w końcu firmę, która zbuduje nowy stadion przy ul. Słonecznej. To polsko-francuskie konsorcjum Eiffage. Jeżeli w marcu uda się podpisać z nim umowę, to obiekt zostanie ukończony na początku 2012 r http://bi.gazeta.pl/im/0/7603/z7603340N.jpg http://bialystok.gazeta.pl/i/37/lup2.gif Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja putBan(34); Eiffage Budownictwo Mitex z Warszawy i francuski partner z Eiffage Construction pokonało 15 rywali ceną - a właśnie cena była głównym kryterium przy wybieraniu wykonawcy. Wyliczyli sobie 128 mln zł netto, co po doliczeniu podatku VAT daje nieco ponad 156 mln zł brutto. - Może nie jest to tak wielki sukces jak Kanadyjczyków, którzy wygrali w hokeja z Rosją, ale kończymy właśnie kolejny etap budowy stadionu - żartował wiceprezydent Tadeusz Arłukowicz. Nawiązywał do zwycięstwa 7:3 ekipy "Klonowego liścia" nad "Sborną" w olimpijskim ćwierćfinale. putBan(62); Za sukces można jednak uznać cenę zaproponowaną przez Eiffage. Jest poniżej tego, czego spodziewali się urzędnicy. Wstępnie mówili o 150 mln zł netto. Okazało się, że teraz mieszczą się w tej kwocie praktycznie z całym podatkiem. Co ważne, połowa tej kwoty pochodzić będzie z pieniędzy unijnych. Pierwsza łopata jeszcze w marcu? Wczoraj pozostali zainteresowani budowaniem w Białymstoku otrzymali już zawiadomienia o rozstrzygnięciu przetargu. Teraz mają dziesięć dni na ewentualne odwołania. - Jeśli proces odwoławczy nie przedłuży się, to jest szansa, że jeszcze w marcu wykonawca wejdzie na plac budowy - deklaruje Arłukowicz. Ale by wbić symboliczną pierwszą łopatę przy ulicy Słonecznej, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji musiałby jeszcze poprosić Urząd Zamówień Publicznych, by skrócić procedurę przeglądania dokumentów przetargowych. - Zazwyczaj jest to termin 30 dni, ale spotykaliśmy się już w mieście z sytuacjami, że był skracany do jednego-dwóch tygodni - podkreśla Adam Popławski, dyrektor białostockiego Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Dopiero po tym, gdy UZP da zielone światło, będzie można podpisywać umowę z konsorcjum Eiffage. Od tej chwili firmy będą miały 24 miesiące na zbudowanie całego stadionu. Zespół pod kierunkiem prof. Stefana Kuryłowicza zaprojektował obiekt na 24,5 tys. miejsc. Pod trybunami znajdzie się miejsce na pomieszczenia komercyjne - restauracje i sklepy. Będą tam też pomieszczenia klubowe oraz siedziba Podlaskiego Związku Piłki Nożnej. Planowana jest także ekspozycja poświęcona historii futbolu w północno-wschodniej Polsce oraz hostel, który na czas meczów zamieniany będzie na loże VIP-owskie. Powrót do centrum treningowego „Zaoszczędzenie” na stadionie pozwala wrócić do koncepcji budowy centrum treningowego. Miało powstawać przy ul. Elewatorskiej. Zresztą pierwotnie równolegle z budową stadionu ta sama firma miała zająć się również przebudową terenów na Starosielcach, z których dziś korzystają piłkarze Piasta. Ale pojawiły się obawy, że za kompleks - stadion i zaplecze treningowe przy Elewatorskiej - firmy będą chciały znacznie więcej niż wspominane już 150 mln zł netto. Dlatego też zapadła decyzja: szukamy wykonawcy na stadion, a później zobaczymy, co dalej z zapleczem. Wczoraj Arłukowicz pytany o tę sprawę odpowiadał: - Będziemy chcieli podjąć ten temat jeszcze w tym roku. Ale wcale nie jest powiedziane, że zaplecze powstanie przy Elewatorskiej. - To była propozycja, która powstała jeszcze za prezydenta Ryszarda Tura. My rozważamy możliwość zbudowania centrum w kilku lokalizacjach - ciągnął dalej. Prócz bazy Piasta jest to jeszcze teren przy hali Włókniarza na Antoniuku. Kolejną propozycję wysuwają urbaniści - to tereny na Leśnej Dolinie przy nieistniejącej jeszcze dziś ulicy, która będzie łączyć ulice: Narodowych Sił Zbrojnych z ks. Jerzego Popiełuszki. Arłukowicz mówi, że tak naprawdę każda z nich jest możliwa. Jednak jego prywatnym zdaniem najlepszy byłby Antoniuk. Sęk jednak w tym, że hala Włókniarza, która mogłaby być częścią kompleksu, należy dziś do Jazbudu - deweloper ten najchętniej by ją zburzył, a na oczyszczonej działce zbudował kolejne bloki, ale nie pozwala mu na to plan zagospodarowania przestrzennego. Dokument jasno precyzuje, że działka z halą ma spełniać funkcje rekreacyjno-sportowe. I w tym zapisie włodarze miasta upatrują szansy. Stadionowe poślizgi w skrócie Wyłonieniem wykonawcy miasto kończy kolejny etap budowy stadionu. Trwał w sumie ponad pół roku. W czerwcu 2009 ogłoszono pierwszy przetarg. Miasto musiało go jednak unieważnić, gdyż w specyfikacji znalazł się zapis, który mogłaby zakwestionować Unia Europejska dofinansowująca budowę. Jesienią ogłoszono więc drugi przetarg. Otwarcie ofert przekładano kilkakrotnie - za każdym razem któryś z potencjalnych wykonawców składał odwołanie, że nie będzie w stanie w terminie dostarczyć wszystkich niezbędnych dokumentów. Wreszcie wczoraj udało się zakończyć procedurę przetargową. Chyba że znów ktoś się odwoła. Firmy startujące w przetargu mają na to dziesięć dni. Pisząc o terminach, należy też przypomnieć, że przez miesiące przeciągał się moment podpisania umowy na wykonanie dokumentacji projektowej. Najpierw miasto nie mogło ustalić, kto ma umowę podpisywać - magistrat czy MOSiR. Później rozpoczęły się negocjacje z prof. Stefanem Kuryłowiczem, który stadion projektował. Dziś można też już powiedzieć, że nierealne jest zbudowanie stadionu do końca roku 2011 - a takie były pierwotne plany. Eiffage będzie mieć na zrealizowanie dwa lata od chwili podpisania umowy. Można więc mówić o wiośnie 2012. http://www.jagiellonia.pl/zdjecie/image2424.jpg http://www.jagiellonia.pl/zdjecie/image2426.jpg http://www.jagiellonia.pl/zdjecie/image2425.jpg |
jeśli powstanie to co na wizce to ładny obiekt będzie. Szczególnie to przejście z trybun piętrowych bocznych na tylne jednopoziomowe sprytnie wymyślone.
|
http://www.youtube.com/watch?v=RtyoN...layer_embedded
Czy wiadomo coś na temat podobnych iluminacji naszego stadionu? Fajnie by było gdyby stadion był z zewnątrz podświetlony w barwach klubu. Ktoś powie że to nie istotny szczegół ale moim zdaniem taki akcent może znacznie zwiększyć atrakcyjność obiektu. Iluminacje są na końcu filmiku jeśli ktoś jeszcze go nie widział (stadion Lecha). |
Cytat:
|
Muszę przyznać że przyszłość zapowiada się ciekawie. Korona, Zagłębie, a niedługo Wisła, Lech, Legia i Cracovia będą grać w końcu na porządnych, miłych dla oka, stadionach. To jest podstawa, więcej kibiców, lepsza atmosfera na meczach, lepsza atmosfera ogólnie wokół piłki nożnej, więcej kasy dla klubów. A jak widać Jaga też za niedługo będzie miała nowy stadion, no naprawdę, serce się raduje ^^
|
Racja. Polska Liga robi sie coraz bardziej atrakcyjna. Niezapomnij jeszcze o planach budowy w Białymstoku no i oczywiście budowanych we Wrocławiu, Gdańsku, Gdyni oraz całkiem niezłym stadionie w Bełchatowie. Martwi tylko sutuacja w Wodzisławiu Śląskim, Bytomiu czy Gliwicach, gdzie na razie nie ma konkretnych planów budowy nowych obiektów.
|
Cytat:
|
No tak ale nie ma chyba takich konkretów że np. przetarg za miecha a ' 1 łopata " od kwietnia 2010. No ale moge sie mylić...
|
Prawda, prawda, zapomniałem o stadionie Śląska, w Gdańsku też przecież jakiś remont stadionu Lechii, bo nie wiem na czym stanęło, że chyba na bursztynie nie będą grać?
Wodzisławia Śląskiego, Bytomia czy Gliwic nie licze bo to płotki. Dojdzie za niedługo Widzew z Łks-em więc będzie Łódź, może Pogoń Szczecin wejdzie. W Łodzi, z tego co się orientuje, już się mówi o jakiś planach i to tak dość konkretnie, w Szczecinie jak przyjdzie co do czego też nie zechcą zostać w tyle. Prawda jest brutalna - małe kluby nie mają racji bytu. Z resztą Odra "już" wypada, a Bytom czy Gliwice na całą "stadionową" ekstraklasę do przeżycia. No i nowości canal + (pajączki) ... mrau, naprawde, zapowiada się w najbliższych latach wreszcie jakiś rozwój tej naszej piłki :) |
Cytat:
(malutki off top) |
Cytat:
jeśli tak to mogę wypowiedzieć się za Grzadq... chodzi zapewne o spidercam: http://www.geekool.com/doc/image/2008/spidercam2.jpg kamera podwieszona nad płytą boiska, z możliwością dowolnej zmiany położenia w płaszczyźnie poziomej nad murawą. |
Kamera też, ale oprócz tego to jest bardziej taka technologia, która łączy obraz 3d z obrazem rzeczywistym. Pozwala np na dowolne "usuwanie zawodników", przeprowadzanie analiz siły strzałów, prędkości biegu itp.
Ogólnie kosmos. Jeżeli C+ zainwestuje w najdroższą wersję. Ale biorąc pod uwagę to że obecne kamery HD mają po mln zł wartości , to raczej ich stać ;) |
A c+ użyło jakichkolwiek z tych "udziwnień" w transmisji z suchych stawów? Bo oglądałem jednym okiem tylko paręnaście minut, więc mogło mi coś umknąć.
Cytat:
|
Wprowadzą to dopiero od przyszłego sezonu.
|
Czyli będziemy się mogli dowiedzieć np ile nasi atleci przebiegli kilometrów w czasie meczu??:)
|
tych danych raczj nikt nie będzie chciał ujawnić :)
|
nie wiem czy sie czasem nie mylę ale takie dane to już chyba teraz były podawane np Marcelo 8,230 metrow, tak mi sie cos wydaje
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:29. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl