Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2009/2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5997)

BRTS39 11.08.2009 15:07

Futbol news sie podnieca ze ma tabele nie wydrukowana Czyli poprostu odjete wszystkie bramki i punkty z karnych i ofajdow.
I ciesza sie że malo przekretow i tylko Wiselka dostala brame nieprawidlowo. A Leszkowi nie odjeli bramki z Korona ze splanego.
I wiecie co moge na to powiedziec NOSZ KU.... JEG... MA...!!!!!!!!!
Juz pisalem do nich ze maja to sprostowac ale pewnie mnie oleja co myslicie o tym?? Bo mnie to wku.....

Gwiaździsty 11.08.2009 15:12

Cytat:

a co powiesz, jak zdobędą mistrzostwo? Jak dla mnie mają na to bardzo duże szanse. To, że w tamtym roku im się nie udało, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Mistrzostwo rozegra się między trzema klubami(każdy wie o które chodzi) i żaden z tych zespołów nie jest na straconej pozycji.
OK, masz rację, ale oni propagandowo już je mają (tzn. tego majstra) podobnie jak w zeszłym roku, gdzie koronowano ich juz w grudniu i zastanawiano się z kim będą w grupie grać w LM (bo awans miał być pewny). Chodzi o ten potok bredni, które wypisują media. Oni zajęli w nich nawet wasze miejsce pomimo centralizacji mediów (Warszawa) :) a sportowo nic nie osiągnęli w Polsce przez te lata (tzn. przepraszam PP i SP czyli pucharki pocieszenia).

Bronowianin 11.08.2009 16:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 777267)
a co powiesz, jak zdobędą mistrzostwo? Jak dla mnie mają na to bardzo duże szanse. To, że w tamtym roku im się nie udało, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Mistrzostwo rozegra się między trzema klubami(każdy wie o które chodzi) i żaden z tych zespołów nie jest na straconej pozycji.

Może ten brak wiary w Lecha wynika stąd, że w poprzednich sezonach mimo niezłej gry zawsze gubił on sporo punktów i ostatecznie odpadał z walki o mistrzostwo. Według mnie i w tym sezonie może być podobnie - Lech dostanie w końcu zadyszki i potraci jak zwykle punkty. Dlatego właśnie głównym faworytem do mistrzostwa jest niestety Legia, chociaż drużyna z Poznania też nie jest oczywiście bez szans.

Co do tych trzech klubów które masz, podejrzewam, na myśli nie powiedziałbym że żaden z nich nie jest na straconej pozycji. Może i mówienie o byciu na straconej pozycji w stosunku do sytuacji Wisły w tym sezonie to za moce słowa, ale prawda jest taka, że przez to iż cały rok spędzimy poza R 22 będziemy mieli w porównaniu z Legią (która cały czas mimo przebudowy stadionu może grać u siebie) i Lechem (jeszcze jesienią wróci na Bułgarską) zdecydowanie mniejsze szanse na wygranie ligi. Pomijam już tutaj rozwodzenie się nad sytuacją sportową tych trzech zespołów. Jednak ta kwestia, o której wspomniałem może zadecydować o tym, że niestety to Biała Gwiazda będzie mieć w wyścigu po tytuł najmniejsze szanse.

Piotr R 11.08.2009 17:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 777279)
OK, masz rację, ale oni propagandowo już je mają (tzn. tego majstra) podobnie jak w zeszłym roku, gdzie koronowano ich juz w grudniu i zastanawiano się z kim będą w grupie grać w LM (bo awans miał być pewny). Chodzi o ten potok bredni, które wypisują media. Oni zajęli w nich nawet wasze miejsce pomimo centralizacji mediów (Warszawa) :) a sportowo nic nie osiągnęli w Polsce przez te lata (tzn. przepraszam PP i SP czyli pucharki pocieszenia).

jakieś przykłady? może linki do artykułów?
Czy może to tylko twoja chora wyobraźnia i ślepa zawiść?
Artykuł o obawach Brugii jest tłumaczeniem ich oficjalnej strony więc nie wiem do kogo masz pretensje
Może jednak urojenia?

pozdrawiam

edit
http://www.clubbrugge.be/en/nieuws/b...-league-game--
proszę

szprotson 11.08.2009 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Piotr R (Post 777328)
Artykuł o obawach Brugii jest tłumaczeniem ich oficjalnej strony więc nie wiem do kogo masz pretensje

pozdrawiam:

możesz dać dokładny link, w którym będzie napisane, że Bruggia obawia się Lecha?

Po prostu byłem na stronie belgów, i nie doczytałem sie tego ze sie boją

wisl@k_TS 11.08.2009 17:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Piotr R (Post 777328)
Czy może to tylko twoja chora wyobraźnia i ślepa zawiść?

Ale jaka zawiść? Kto co roku krzyczy o jakimś majstrze a widzi go w rękach Wisły czy Legii? 15 lat czekania to dużo i nie dziwię się że macie takie parcie na tego mistrza jak 40 letni prawiczek na ruchanie.

Jesteście niewątpliwie klubem medialnym i dobrze prowadzonym pod kątem marketingowym. To plus poziom naszych pismaków sprawił, że sami uwierzyliście że jesteście Realem Madryt naszej ligi - niestety jesteście tylko jednym z trzech mocnych klubów w Polsce ale zawsze pod koniec sezonu brakuje wam jaj i rozgrywka o mistrza tyczy się tylko Wisły i Legii.

Tu nikt normalny nie ma kompleksu względem was, bo i z jakiego powodu miałby mieć?

PS. Piotruś, dobrze że w swoim nicku nie napisałeś całego nazwiska tylko pierwszą literę :lol:

rospun 11.08.2009 18:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisl@k_TS (Post 777345)
Ale jaka zawiść? Kto co roku krzyczy o jakimś majstrze a widzi go w rękach Wisły czy Legii?

Media.

Może już przestańcie wyżywać się na Lechu za to, że media znów pompują balonik ponad miarę. Jakoś nie wierzę, by były to artykuły sponsorowane ;) Lech jest "tylko" jedną z czołowych drużyn Ekstraklasy. Kilkanaście minut lektury forum Wiaralecha wystarczy, by zrozumieć, że kibice obiektywnie oceniają zespół. Działania mediów tylko zakrzywiają rzeczywistość, a mnie osobiście drażnią.

Piotr R 11.08.2009 18:11

Skąd ty niby możesz wiedzieć w co wierzymy? Z prasy?:D
O megalomani to się raczej nie wypowiadaj bo trąci hipokryzją
Ja was w żaden sposób nie oceniam. Wali mnie wobec kogo i jakie macie kompleksy

ps.
Pewnie zaraz padnie pytanie co tu robię więc spieszę z odpowiedzią
Tu jest po prostu śmiesznie. Na żadnym innym forum klubowym nie można się tak pośmiać jak tutaj

szprotson 11.08.2009 18:12

Panowie z Poznania. Nie przestaniemy sie wyżywać na Lechu, wszakże jesteście "braćmi" pewnej śmiesznej drużyny, której hymn to "Wisła to stara k..."
A na dodatek, teraz osiągacie dobre wyniki sportowe.
Polacy to naród zawistny, nie zapominajmy.
No i w końcu ostatecznie, to jest nasze forum, i sami możemy sobie pompować propagande, jaki to Lech jest zły :)

do użytkownika Piotr R. : czekam dalej na link, lubie być świadomy

pirat.z.karaibow 11.08.2009 18:14

Raus Pozen pyren, raus! :lol:

rospun 11.08.2009 18:22

szprotson, wygrałeś ironią :) Także tam, gdzie wcale nie chciałeś jej zastosować...

For_FuN_ 11.08.2009 18:22

O ile sie nie myle to co roku prezes, dzialacze i pilkarze Lecha mowia o zdobyciu majstra :D...a media sie dolaczaja, bo Lech jest na fali(popularnosci), tak jak swego czasu Wisla.

szprotson 11.08.2009 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rospun (Post 777374)
szprotson, wygrałeś ironią :) Także tam, gdzie wcale nie chciałeś jej zastosować...

tyle że to szczera prawda.

Kiedys ktos porównywał amerykanów i taka anegdota.
Gdy jeden amerykanin zarobi 1mln $, drugi sie go pyta jak sie tego dorobił, i idzie tą sama droga

u Nas, gdy jeden zarobi 1mln$ to jest, ped**,cw**.ch**, zdradza żone etc. A inni nie pytaja sie jak to zarobił, tylko obrabiaja mu dupe, a najlepiej to by było jakby go okradli, to by sie wszyscy cieszyli.

wisl@k_TS 11.08.2009 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rospun (Post 777365)
Media.

No media media, tyle tylko że wasz prezes, dyrektor sportowy, piłkarze dają pożywkę tym mediom.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Piotr R (Post 777367)
Skąd ty niby możesz wiedzieć w co wierzymy? Z prasy?:D
O megalomani to się raczej nie wypowiadaj bo trąci hipokryzją

Nie z prasy :( z onetu :(

Wisła i megalomania? Nie trafiłeś. Aczkolwiek najlepszą polską drużyna w ostatniej dekadzie jest Wisła :D

Cytat:

Tu jest po prostu śmiesznie. Na żadnym innym forum klubowym nie można się tak pośmiać jak tutaj
Racja, jak przyjdą poznańskie słowiki to jest śmiesznie, nie zaprzeczam :)

mr_kwolf 11.08.2009 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 777376)
O ile sie nie myle to co roku prezes, dzialacze i pilkarze Lecha mowia o zdobyciu majstra :D...a media sie dolaczaja, bo Lech jest na fali(popularnosci), tak jak swego czasu Wisla.

a my to niby o czym mówimy? o pierwszej piątce? to samo Legia.

Gwiaździsty 11.08.2009 20:14

Cytat:

a my to niby o czym mówimy? o pierwszej piątce? to samo Legia.
My mówimy o MISTRZOSTWIE POLSKI bo się do niego już tak jakoś przyzwyczailiśmy :), a oni mówią ciągle o "majstrze" . Nas majster nie interesuje bo mamy ich dużo na budowie naszego stadionu. To co dla nas jest już normą to dla nich jest szczytem marzeń, kumasz ? Zresztą wystarczy porównać dorobek: tytuły MP i wiceMP i trzecie miejsce na pudle też. Nawet jak dorzucą dokonania obecnej Amiki do nieboszczka Lecha.

pirat.z.karaibow 11.08.2009 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 777415)
My mówimy o MISTRZOSTWIE POLSKI bo się do niego już tak jakoś przyzwyczailiśmy :), a oni mówią ciągle o "majstrze" . Nas majster nie interesuje bo mamy ich dużo na budowie naszego stadionu. To co dla nas jest już normą to dla nich jest szczytem marzeń, kumasz ? Zresztą wystarczy porównać dorobek: tytuły MP i wiceMP i trzecie miejsce na pudle też. Nawet jak dorzucą dokonania obecnej Amiki do nieboszczka Lecha.

I ja myślę że po tym poście Panowie z Poznania nie mają czego tutaj szukać :lol:

mr_kwolf 11.08.2009 20:22

do kasacji

Svartis 11.08.2009 20:35

Wisła Kraków: data założenia 1906
Lech Poznań: data założenia 30 maja 2006

Sukcesy Wisły w ostatniej dekadzie
7x Mistrzostwo Polski
3x Vicemistrzostwo Polski

Sukcesy Lecha w ostatniej dekadzie
Awans do Ekstraklasy
1x 3 miejsce w ekstraklasie

Jeszcze o coś chciałeś zapytać?
Zrozumcie jego frustrację

Jaroo1 11.08.2009 20:53

Cytat:

Wisła Kraków: data założenia 1906
Lech Poznań: data założenia 30 maja 2006

Sukcesy Wisły w ostatniej dekadzie
7x Mistrzostwo Polski
3x Vicemistrzostwo Polski

Sukcesy Lecha w ostatniej dekadzie
Awans do Ekstraklasy
1x 3 miejsce w ekstraklasie

Jeszcze o coś chciałeś zapytać?
Zrozumcie jego frustrację
Jak sie do nas Legie porowna to tez pewnie blado wypadnie a najgorsze jest to ze jak sie na forum cos napisze na Legie czy Lecha (albo była tez taka gadka ze jak sie na stadionie spiewa przyspiewki anty Legia) to zaraz ktos wyskakuje ze ma sie kompleksy wzgledem tego klubu ktory sie obraza hehe
To ja nie wiem jakie kompleksy moze miec milioner wzgledem kopciuszka...

rospun 11.08.2009 21:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 777430)
To ja nie wiem jakie kompleksy moze miec milioner wzgledem kopciuszka...

Nie powinien mieć żadnych. Czy mam rozumieć, że jeżeli tym razem Lech będzie nad Wisłą, to nam szczerze i kulturalnie pogratulujecie? ;)

Gordian 11.08.2009 21:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rospun (Post 777455)
Nie powinien mieć żadnych. Czy mam rozumieć, że jeżeli tym razem Lech będzie nad Wisłą, to nam szczerze i kulturalnie pogratulujecie? ;)

Jeśli nie będziecie tak pyszni i butni jak do tej pory to nie wiem jak inni, ale ja osobiście wam pogratuluje.

FraMat 11.08.2009 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Piotr R (Post 777367)
ps.
Pewnie zaraz padnie pytanie co tu robię więc spieszę z odpowiedzią

Widzisz:
na tym forum możesz sobie pisać, ba nawet uważac, ze jest śmiesznie i... jestes nadal

Ja, jako były mieszkaniec Poznania, z sympatii zrejestrowalem sie na forum Lecha i nie kryłem, że jestem kibicem Wisły.
Jaki efekt?
Każda moja (grzeczna i kulturalna) próba wypowiedzi kończy się, albo ostrzezeniem, albo banem i jestem wyzywany od milicjantów i zomowców.

Dlatego rozumiem, że wolisz pisac na forum wislakrakow.com
Tutaj jest może śmiesznie, ale przynajmniej nie beznadziejnie

rospun 11.08.2009 21:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 777470)
Ja, jako były mieszkaniec Poznania, z sympatii zrejestrowalem sie na forum Lecha i nie kryłem, że jestem kibicem Wisły.
Jaki efekt?
Każda moja (grzeczna i kulturalna) próba wypowiedzi kończy się, albo ostrzezeniem, albo banem i jestem wyzywany od milicjantów i zomowców.

Lepiej nie licytuj się na bany, bo na Waszym forum także można zgarnąć bana za kulturalne ale "niepolityczne" wypowiedzi ;)

Kordel_Walker 11.08.2009 22:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 777470)

Jaki efekt?

Coś nie chce mi się wierzyć, że wyzywają cię tam od milicjantów i zomowców. Gdzie jak gdzie, ale akurat forum amiki to pełna kultura...w negatywnym oczywiście słowa znaczeniu. Lizać dupe Lechowi i nic więcej tam nie można. Ani pisać krytycznie o amice, o innych klubach, zero przeklenstw...kaganiec na ryju i smycz na szyji. Obyśmy się tu nie doczekali takiej dyktatury modów. Daj linka do postu gdzie cię wyzwali od zomo.

swój chłop 11.08.2009 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rospun (Post 777479)
Lepiej nie licytuj się na bany, bo na Waszym forum także można zgarnąć bana za kulturalne ale "niepolityczne" wypowiedzi ;)

Nie przesadzaj. Kreseq, bbbnba, skttrbrain, O 22, Killzone, To tylko ja, Szczurek PB i inni spokojnie się tutaj wypowiadają. "Kreska", To tylko ja i Szczurka można powiedzieć, że darzę sympatią. Was, miłe pyry, nie znoszę. Wydaje mi się, że za butę, ale pewnie jest tez trochę prawdy w tym, że dlatego iż darzycie sympatią naszych "miłych" sąsiadów i przejmujecie od nich retorykę swoich wypowiedzi.

rospun 11.08.2009 22:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swój chłop (Post 777488)
Wydaje mi się, że za butę, ale pewnie jest tez trochę prawdy w tym, że dlatego iż darzycie sympatią naszych "miłych" sąsiadów i przejmujecie od nich retorykę swoich wypowiedzi.

O, to miło ;) Czy aby nie szufladkujesz? Cóż, za ogół się nie wypowiem, ale wydaje mi się, że w moich wypowiedziach nigdy nie było buty.

Wojtas 11.08.2009 22:38

Sadząc po flustracjii kibicow Amiki ktorzy niby to dla "zartów" pisza na naszym forum ,i sa tak "honorową :" ekipą ,ze w imie tego kumaja sie z jeszcze bardziej honorowa ekipą zza Blon.

A tu nagle jakis kibic Amiki wyskakuje i dyktuje nam o czym my tu mamy dyskutowac :lol:

P,S I uwaga na uzytkownika Poitra R ,wysyla priva i wyzywa od kolorowych misiow :lol:

To moze byc ktos od Biedronia :lol:

ToTylkoJa 11.08.2009 22:43

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32294,t...wiadomosc.html

zapowiada się walka 'tatanów' o Franciszka Smudę :D

FraMat 11.08.2009 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kordel_Walker (Post 777487)
Coś nie chce mi się wierzyć, że wyzywają cię tam od milicjantów i zomowców. Gdzie jak gdzie, ale akurat forum amiki to pełna kultura...w negatywnym oczywiście słowa znaczeniu. Lizać dupe Lechowi i nic więcej tam nie można. Ani pisać krytycznie o amice, o innych klubach, zero przeklenstw...kaganiec na ryju i smycz na szyji. Obyśmy się tu nie doczekali takiej dyktatury modów. Daj linka do postu gdzie cię wyzwali od zomo.

takie teksty otrzymywalem na PM, więc siłą rzeczy nie podam Ci linka

killzone 11.08.2009 23:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 777511)
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32294,t...wiadomosc.html

zapowiada się walka 'tatanów' o Franciszka Smudę :D

To tak jak miec wybór miedzy dżumą a cholerą :lol: Oj Franek Franek, miała byc Reprezentacja, pozniej podobno Wisła a skonczy sie na Polonii lub nie daj Boze Cracovii :lol:

Jaroo1 11.08.2009 23:11

Cytat:

Czy mam rozumieć, że jeżeli tym razem Lech będzie nad Wisłą, to nam szczerze i kulturalnie pogratulujecie?
Za ogoł sie nie wypowiadam tylko za siebie. Ja pogratuluje normalnemu kibicowi ale jak ktos mi zacznie pisac ze Wisła dała dupy a Lech jest wielki, a Wisła to k... to tez mu Lecha zwyzywam :P
Kibice dziela sie na tych normalnych i napinaczy, nie wiem czy ci napinacze to w wiekszosci dzieci ale wydaje mi sie ze normalna osoba dorosła nie przesciga sie w wyzywaniu innych klubow na forach, nie mowie o takich forach jak to, bo tutaj wiadomo bana sie wylapie za takie cos ale na forum np sport.pl, na youtube, pełno tam napinaczy, tylko sie wyzywaja ;/ takich osob to nie trawie i takiemu nie pogratuluje ale komus kto normalnie umie porozmawiac to oczywiscie tak, czemu nie. Ja nie jestem zawistny

jasnyGwint 11.08.2009 23:15

tak mi się przypomniało:

Dawno, dawno temu gdy w ekstraklasie grały jeszcze trzy kluby z wielkopolski a Lech tułał się gdzieś w środku tabeli, wracałem sobie z Zakopanego PKSem, w którym jechało również czterech Poznaniaków. Ledwo wjechaliśmy do Krakowa i się zaczęło:
"Ale chujowe, brzydkie stare tramwaje, w Poznaniu lepsze", "Ale chujowe autobusy, w Poznaniu lepsze", "w ogóle chujowy ten Kraków" :D

to w temacie megalomanii, buty itp Poznaniaków... :-)

!!IRIVER!! 11.08.2009 23:24

To podobno temat o Ekstraklasie a nie o relacjach między kibicami i tym kto komu ma gratulować? :P

Co do Smudy - jedno wielkie lol2. Jestem tym tak zniesmaczony, że aż rozbawiony. Gdyby się podjął pracy u Pasiastych to straciłby u mnie resztki szacunku i to nie dlatego, że trenowałby lokalnego rywala, lecz klub, który poza tym, iż zaciekle walczy o spadek (w czym przeszkadzają mu ludki spod zielonego stolika) niczego innego nie osiąga. :lol:

Gdzie jest ambicja, hej Franek gdzie jest ambicja? :lol:

rospun 11.08.2009 23:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jasnyGwint (Post 777522)
"Ale chujowe, brzydkie stare tramwaje, w Poznaniu lepsze", "Ale chujowe autobusy, w Poznaniu lepsze", "w ogóle chujowy ten Kraków" :D

to w temacie megalomanii, buty itp Poznaniaków... :-)

No przepraszam, za Wasze ch....e tramwaje nie odpowiadamy :lol: /ironia

GemHZR 12.08.2009 00:45

Nie no co jest, Franz ma iść do Polonii. Cracovia i tak już gorzej grać nie może, więc niech się zajmie czarnymi, będzie śmiesznie jak Wojciechowski go zwolni po 3 kolejkach.

MatMario 12.08.2009 01:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 777527)
To podobno temat o Ekstraklasie a nie o relacjach między kibicami i tym kto komu ma gratulować? :P

Co do Smudy - jedno wielkie lol2. Jestem tym tak zniesmaczony, że aż rozbawiony. Gdyby się podjął pracy u Pasiastych to straciłby u mnie resztki szacunku i to nie dlatego, że trenowałby lokalnego rywala, lecz klub, który poza tym, iż zaciekle walczy o spadek (w czym przeszkadzają mu ludki spod zielonego stolika) niczego innego nie osiąga. :lol:

Gdzie jest ambicja, hej Franek gdzie jest ambicja? :lol:

Resztki czego? Albo masz 5 lat albo nie pamiętaszjak po Wiśle poszedł do Legii. Smudzie sie tak dokręca że żal o nim wspominać. Gość czeka na kadrę, a nic nie osiągnął od chyba 4 lat. Ten pobyt w Poznaniu utwierdził go w przekonaniu że jest boskim treneiro.
A tak swoją drogą to ta sytuacja pokazuje że Skorża nie był do wymiany, pismaki wymyśliły Smudę w Wiśle ale że on na reprezentacje czeka, a teraz przyszedł Wojciechowski i co Smuda idzie do Warszawy?! Chyba Franiu czekał na telefon a ten coś nie dzwonił...
Ja mu życzę Cracovii. Niech tam idzie. :) Siebie warci.
Przyjdzie w czercu do Cafe Futbol i powie że mu Filipiak szrot dał to nic nie mógł zrobić.

killzone 12.08.2009 10:09

http://www.90minut.pl/news/99/news99...-Cracovii.html

No to chyba Orest ma u Was minusa, co? ;)

StelmiOriginal 12.08.2009 10:13

Hehe nie spodziewalem sie tego ;]

Skoro Zaglebie Lubin zwolnilo Lenczyka bo chcial za duzo kasy, to profesorek nieźle sie wykosztował...

i tak Cracovia spadnie do 1 ligi :)

Marszałek 12.08.2009 10:14

Orest jeszcze nie spuścił żadnej ekipy do II ligi? No jeśli nie to teraz ma na to wielkie szanse. Jak dla mnie wywalą go za pół roku. Nie ma tam kim grać, a "profesor" na transfery się pewnie nie zgodzi.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl