![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Śmiem twierdzić, że do tych dośrodkowań w Baku Pawełek by wychodził i 2 bramki by nie padły. Oczywiście w tym czasie mógłby puścić innego babola. Żeby nie było, to w zeszłym sezonie należałem na grona krytyków Pawełka, ale to przede wszystkim za jego gesty w stronę trybun. Uważam, że przy ocenie poszczególnych zawodników należy kierować się obserwacją skierowaną na kilka płaszczyzn piłkarskiego rzemiosła. Co z tego jeśli zawodnik 2 - 3 razy świetnie szarpnie w ofensywie, jeśli później brak powrotu do obrony będzie skutkował utratą bramki. Na tym forum niszczono już wielu zawodników. Nie wspomnę ile obelg otrzymał Marek Zieńczuk. |
Cytat:
Pozostałe nazwiska dla przykładu aby nie być posądzanym, że niszczę Mariusza. To, że jest w Wiśle nie znaczy, że jest dobry. |
Po meczu z Arką doszedłem do kilku wniosków i oto one: Po pierwsze jak najszybciej trzeba znależć trenera i to takiego który będzie miał duży autorytet i weźmie nasze "gwiazdy" krótko i zrobi porządek, Kulawik się nie nadaje wystawienie Rado w pierwszym składzie pokazało jaka jest przepaść między ME a grą w pierwszym zespole. Po drugie wstrzymałbym się z oceną Bunozy co prawda wygląda na nieco zagubionego ale myśle , że się rozkręci.
|
Łysy,
To nie jest temat służący wklejaniu swojej wizji składu, tylko „banalnym rozmowom” na temat meczu, które Ty też prowadzisz wpisując się tu. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że najsłabsze ogniwa z poprzednich meczów zasiliły ławkę i trybuny – Piotr Brożek najlepszym przykładem. Sobolewski też nie został nikim zastąpiony. Kirm nie jest nominalnym prawym pomocnikiem, o czym sam nie raz mówił. W reprezentacji też gra po lewej stronie – trenera Słoweni też ustawisz zatem w jednym rzędzie ze Skorżą i Kasperczakiem? Od kiedy to zawodnik środka pola, który ma wiele strat, zero prostopadłych podań, minimalną ilość odbiorów i jeden strzał na bramkę rozgrywa „udane zawody” ? To a propo Rado. Nie odstawał od kolegów? To raczej źle niż dobrze zważywszy jaki potworny „piach” grała większość z nich. Ktoś zasługuje na pozytywną ocenę dlatego, że nie grał gorzej niż np.: beznadziejny na swojej pozycji Kowalski? Absurd. Jeśli Rios znajduje się w kadrze meczowej, automatycznie znaczy to, że może grać. Więc niepotrzebnie nie filozofuj. Gdyby nie mógł grać z takiego czy innego powodu, nie byłoby go nawet na ławce. To a propo „osądzania Kulawika zawczasu” w tej sprawie. Dla mnie trzymanie go w rezerwie, a granie Rado czy Boguskim (tym pierwszym „po znajomości” z ME, o czym sam Kulawik powiedział) jest ruchem źle świadczącym o każdym trenerze. Jaka była wartościowa taktyka i organizacja gry każdy widział. Ile było pressingu, jakie rozgrywanie, gra bez piłki, krycie strefowe itd. Kulawik niczym tu nie błysnął, ani nie zasłużył na pochwały. Podobnie żadną decyzją, którą podjął w trakcie meczu. Chwalenie go byłoby więc nieobiektywne i niesprawiedliwe, a nie na odwrót. Jedynym istotnym wyjątkiem było postawienie na Pawełka, co rzeczywiście warto dostrzec. Za to akurat Kulawika faktycznie można pochwalić. Za nic więcej. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Więc może warto spróbować postawić na Kirma w środku pola. To temat do rozważenia dla Kulawika i przyszłego trenera naszej drużyny.
|
No ja już od kilku miesięcy piszę, że Kirm ma wszelkie predyspozycje, aby być świetnym defensywnym pomocnikiem. Najlepsza wydolność (obok Bandrowskiego) w polskiej lidze, szybkość, zwrotność i co najważniejsze świetny strzał z dystansu. Andraż musiałby popracować nad odbiorem piłki, ale to chyba najłatwiejszy z elementów piłkarskiego rzemiosła. Żeby grać z powodzeniem na skrzydle trzeba potrafić grać jeden na jeden i mieć dobre dośrodkowanie. Kirm jest w tych elementach co najwyżej średni.
|
Co pokazuje dokładnie, że Skorża i sztab nie wiedział tak naprawdę kogo i na jaką pozycję kupuje.
Ot polscy znawcy i odkrywcy potencjału. |
Przestawienie Kirma na środek pomocy może być dobrym rozwiązaniem zwłaszcza że gra np. Jirsaka nie napawa optymizmem...Andraż jest waleczny i jeśli tylko popracuje nad odbiorem piłki to może być z niego jeszcze więcej pociechy niż obecnie:-)
|
Cytat:
Cytat:
może ze stojącej piłki ....... Nie ..... Kirm w ogóle mi nie pasuje do środka pomocy (jako defensywny pomocnik) ... to ja już bym wolał Piotra Brożka ... ten przynajmniej umie podawać po ziemi albo Diaza ... ten z kolei robi ruch za dwóch ...... no i jest jeszcze Wilku .... Akurat o defensywnych pomocników nie martwiłbym się najwięcej ... Sobol jakoś tam jeszcze ciągnie. Za to z ofensywnymi bida. Od lat. W tej sytuacji kilka dobrych zagrań Rado już jest jakimś promykiem nadziei .. chociaż zgadzam się że Rado nie odstawał zbytnio od chaotycznych starszych kolegów. |
Cytat:
Cytat:
|
Nie wiem czy Kirm na środku nie dawałby więcej niż Jirsak. Ale żeby się o tym przekonać trzeba chociaż raz tak zagrać. Nie sądzę żeby Kulawik który jest tymczasowym trenerem zaryzykował takiego ustawienia. Zresztą trudno się mu dziwić ma w końcu zdobyć jak najwięcej punktów w kilku meczach które będzie prowadził.
Może nowy trener z nowym spojrzeniem postawi na Andraża w środku pomocy? |
Nie mówie NIE dla Kirma w środku pola ale co to nam da, skoro nadal nie mamy skrzydłowych. A środkowych troche jest - Jirsak, Garguła, Sobol, Wilk, ew. Diaz. czy nawet Rado.
Nie rozumiem więc po co go przekwalifikowywać z bocznego na środek skoro bocznych nie mamy i dalej mamy dziurę w składzie. Mam nadzieje że nowy trener lub nawet tymczasowy wyselekcjonuje już na tyle kadrę że bedziemy wiedziec kto jest w podstawowej 11, a kto solidnym zmiennikiem. Reszta do odstrzału bo wg mnie na niektórych pozycjach jest tłok a z koleji część pozycji nie ma dobrych zmienników czy nawet graczy podstawowych. |
Po co przekładać Kirma na środek pola, skoro potrzebujemy sami skrzydłowych, poza tym bardzo dobrze się tam czuje, więc po co mieszać skoro już jest dość namieszane w Wiśle.
|
Kirm na prawą pomoc i tyle!
na środku Jirsak z Sobolem a na lewa... i tu jest problem, na razie nikt się nie nadaje. |
Jak damy Kirma na środek (co może wcale nie jest takie głupie), to nasze skrzydła przestaną istnieć.
|
jeszcze relacja wideo z meczu od KIKS.tv
http://kiks.tv/2010/08/wynik-lepszy-niz-gra/ |
Gdzie widzieliście Kirma na środku pomocy?
|
Cytat:
Chyba, że macie na myśli tę "choinkę" Kulawika. Tam mógłby grać za napastnikiem, ale tylko z ławki na końcówkę. |
Nie przesadzaj, jakby grał cały czas to by dobrze grał. Nie widzisz jego mądrości na boisku? Jakie podanie oskrzydlające, jakie bramki.. Tylko musi grać.
|
Nic nie musi. Popatrzmy obiektywnie. Jirsak zagra jedno dobre spotkanie po którym wszyscy pieją z zachwytu, a później rozgrywa 3 słabsze. I jest tak od zawsze.
|
Pierwsza połówka meczu z Arką, była dla Kirma jedną z najlepszych odkąd jest w Wiśle.
Kirm grający na prawej trzyma się tej strony i nie schodzi tak często do środka - gra jak typowy skrzydłowy. Myślę, że w obecnej sytuacji kadrowej (deficyt typowych skrzydłowych) ta pozycja jest dla niego najodpowiedniejsza. Cikosz, Kirm, Małecki (z wyjątkiem rzutów wolnych i rożnych - jedyny minus odejścia Kaspra z Wisły - Małecki wrócił do stałych fragmentów...) na lekki plus w tym meczu. Reszta przeciętnie, poniżej przeciętnej lub słabo. |
Cytat:
|
Cytat:
Z ostatniego 1,5 roku ciezko sobie przypomniec Jirska zimą najpóźniej out, razem z Łobo , Kowalskim i może z Boguskim jak do końca rundy będzie takie popisowe wystepy zaliczał |
Dokładnie, nie ma co zawodników trzymać na siłę, ta woń młodości i świetnosci też się kiedyś kończy.. ;)
|
Lepiej dać jednemu kolesiowi 600k euro, byle był gwiazdą w zespole. Niż 2 zapchajdziury Jirsaka i Łobo trzymać, chociaż nic nie wnoszą do drużyny.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:34. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl