Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Ogryzek 21.06.2023 16:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1604644)
Jeszcze jedno a propos Hiszpanów i porównywań do Ruchu czy ŁKS-u i Puszczy: nasi Hiszpanie w czterech-pięciu w składzie tak przewyższali tą całą ligę, że gdyby nie przewaga tych zespołów nad nami po rundzie jesiennej i idiotyczne błędy marnego trenera Sobolewskiego pod koniec rundy wiosennej, awansowalibyśmy do ekstraklasy zamiast jednego z tych zespołów.

Były ku temu wszelkie możliwości i nie była to zasługa reszty zawodników, tylko właśnie głównie tych Hiszpanów. Powtórzę: czterech-pięciu, nawet nie połowy jedenastki. Wyszukanych na szybko, którzy poradzili sobie z marszu, bez długiej aklimatyzacji i zgrywania się z resztą. Ba, nie zawsze zdrowych i w pełni formy.

I tu niektórzy wyskakują z pomysłem, że jednak lepiej stawać na dużo słabszych Polaków takich jak ci z Ruchu czy Puszczy, bo Hiszpanów "za dużo" i bo tamtym się udało szczęśliwie awansować, a za rok pewnie znów spadną z kretesem.

Czyli mamy ograniczać to co jest dobre i zadziałało, a stawiać na więcej tego, co nie zadziałało i kompletnie zawiodło, bo Hiszpanów za dużo, a w Wiśle jest tradycja, by koncepcje zmieniać najpóźniej co pół roku i robić nową rewolucję, nie ucząc się konkretnie na dawnych błędach, tylko raz wtóry robić to samo, oczekując innych rezultatów. :lol:

Komedia.

Komedia to jest nie czytać ze zrozumieniem co się czyta i polemizować z cieniem.

doktor granat 21.06.2023 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1604645)

31-letni jeszcze przez całe 3 dni, kontrakt 1 rok z opcją przedłużenia.

Greg25 21.06.2023 18:33

Warto zwrócić uwagę na jeszcze inny aspekt, Hiszpanie przewyższają tę ligę pod względem techniki, natomiast w starciu z topowymi drwalami, to niestety miękkie faje i tu był główny problem. Jak się zaczęło sypać, to żaden Hiszpan, nawet Fernandez nie dojeżdżali. Mula ostatnio więcej się leczył niż grał, nie stać nas na ryzyko opłacania kolejnego pacjenta, stąd pewnie Alfaro.

azor 21.06.2023 18:41

Cytat:

Klub ten występuje na trzecim poziomie rozgrywkowym w Hiszpanii. 31-leni skrzydłowy w minionym sezonie strzelił dla tej drużyny 2 gole i zaliczył 5 asyst.
Jeżeli okaże się, że ten gość będzie wymiatał, to naprawdę powinno się zaorać 1 ligę w....u.

aNouc 21.06.2023 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1604645)
Oficjalnie.

31-letni hiszpański skrzydłowy Jesús Alfaro został piłkarzem Wisły. Kontrakt obowiązujący do 30 czerwca 2024 roku zawiera opcję przedłużenia.

Kilka słów od nowego piłkarza Wisły (wideo):

https://www.instagram.com/reel/CtwsCP0AFUt/

azor 21.06.2023 19:11

PBB podpisało właśnie kontrakt z Bartoszem Bidą z Jagi. Trochę szkoda, że nam śmignął koło nosa.

Revolver 21.06.2023 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1604653)
Jeżeli okaże się, że ten gość będzie wymiatał, to naprawdę powinno się zaorać 1 ligę w....u.

Już bardziej jestem w stanie uwierzyć, że ten gość będzie wymiatał, niż w to, że Młyński i Starzyński się obudzą.

Kurz 21.06.2023 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1604646)
A czy ja napisałem że to źle? Napisałem tylko że inne zespoły Ruch i Puszcza awansowały innymi metodami. Zresztą przeczytaj mojego posta bez emocji. Była to odpowiedź na wcześniejszy post.
Tak inne drogi są też możliwe jak widać na faktach.
BTW
Sam napisałem w poście że skoro Kiko dobrze działa, totrzeba tedy iść. Skąd oburzenie? Bo inne zespoły wybrały inna drogę i awansowały?

To nie był atak. Oczywiście, że można wybrać inną drogę, ale nasz klub najwyraźniej tego nie chce, a może mentalnie nie jest w stanie się przestawić, biorąc pod uwagę nasze tradycje.

azor 21.06.2023 19:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1604656)
Już bardziej jestem w stanie uwierzyć, że ten gość będzie wymiatał, niż w to, że Młyński i Starzyński się obudzą.

Obudzą z czego? Oni od zawsze byli dramatycznie słabi.

wolfy 21.06.2023 19:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1604656)

Obudzić to się może piłkarz który ma zniżkę formy. To że ta dwójka ma talent opiera się tylko i wyłącznie na wierze ludzi którzy ich sprowadzili.

EDIT:
Jesus Alfaro podpisany na rok z opcją przedłużenia.
Z CV przeogór ale zobaczymy.

Dla miłośników krajowego drewna - Barton też podpisał. Na 99% kolejny darmozjad, ale trzymajmy się tego 1%*. Przynajmniej do czasu aż wyjdzie na boisko.
O ile wyjdzie.

*) Ten 1% to pod publiczkę, niech ludzie mają trochę radości.

LucjuszWielki 21.06.2023 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1604620)
przecież wiadomo (nie licze odklejeńców z forum), że James odchodzi bo nas na niego nie stać, a nie dlatego że popełnił kilka błędów

No właśnie, było też na samym początku wspominane, że ewentualne dalsze wypożyczenie będzie zależne od awansu. Nie ma awansu = nie ma Jamesa na 99%, nie wiem po co rozkminy i gadki o jakimś osłabieniu jak to było pewne jak nic.

Co do Muli to ogromna szkoda, ogromne osłabienie, nie wiem czy poszło o podwyższenie zarobków? Jak dla mnie najlepszy zawodnik, na pewno skrzydłowy.

Tachi mnie nie przekonał, nie wiem czy Balta nie miał większego wkładu w grę :D Przed Tachi OUT jedynie zastanawia mnie jego gra na stoperze.

Karherop 21.06.2023 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1604653)

Będzie wymiatał. Z obiegowych opinii o nim nie będziemy narzekać.

Nie wiem czy w ogóle to kontrowersja że 3 poziom rozgrywkowy w Hiszpanii stoi na wyższym poziomie sportowym niż 2 poziom w Polsce.

Żeby nie wspomnieć o Polu Llonchu który przeszedł gładko z 3 ligi hiszpańskiej do esa. Co by jednak nie mówić, zimowy zaciąg Kiko był w większości z laliga2.

Drugi dzisiejszy news, czyli przedłużenie Bartonia uznaje za dobry znak, że nie stracimy wszystkich utalentowanych juniorów, których jeszcze mamy w klubie. Bardzo fajna decyzja obu stron.

wolfy 21.06.2023 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1604673)
Drugi dzisiejszy news, czyli przedłużenie Bartonia uznaje za dobry znak, że nie stracimy wszystkich utalentowanych juniorów, których jeszcze mamy w klubie. Bardzo fajna decyzja obu stron.

Jesteś wyjątkowo nieuczciwy.

Przepraszam bardzo, a co z Plewką, Gruszkowskim, Starzyńskim, Młyńskim, Szywaczem, Dudą, Talarem, Niewiadomskim, Hoyo-Kowalskim, Koncewiczem-Żyłką, Sobolem, Skrobańskim, Biegańskim? Wisła nie traci "utalentowanych" juniorów. My prowadzimy dla nich wręcz przytułek, do dwudziestego któregoś roku życia fundując ich hobby jako pracę. W zamian za to oni dostarczają nam masę prawdziwych sportowych emocji, takich jak spadek z Ekstraklasy (dopiero za trzecim podejściem), brak awansu do Ekstraklasy, bankructwo.

Także bez takich. Jeszcze nie pozbyliśmy się poprzednich fuja... Przepraszam - młodych talentów, a już podpisujemy nowe. A tu afera bo jakiś trzech ciołków poszło do Legii. Jakie to były wielkie talenty, nie zapomnę ich nigdy :rotfl:
Generalnie to ja już nie pamiętam kto to był, o takim Handzliku czy Stolarskim to chociaż było dłużej słychać :haha:

LucjuszWielki 22.06.2023 18:57

Od jakiegoś czasu byłem za takim rozwiązaniem:

https://wisla.krakow.pl/aktualnosci/...gornika-leczna

Aktualnie zmiany:

OUT
Benito
Ondrasek
Mula
Cisse
Starzyński wypożyczenie

IN:
Jesús Alfaro - do 30 czerwca 2024 roku - umowa zawiera opcję przedłużenia

wolfy 22.06.2023 19:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1604692)
Od jakiegoś czasu byłem za takim rozwiązaniem:

https://wisla.krakow.pl/aktualnosci/...gornika-leczna

Aktualnie zmiany:

OUT
Benito
Ondrasek
Mula
Cisse
Starzyński wypożyczenie

IN:

Na razie gigantyczną stratą jest Mula, reszta bez wpływu na poziom sportowy. Przerażające że możemy zrobić ze 30 transferów wychodzących z tym samym zastrzeżeniem.
Niestety, czekają nas też jeszcze straty z bardzo dużym wpływem na poziom sportowy.

P.S. Poza Mulą uważam że Benito miał umiejętności. Liczę że wypożyczenie Starzyńskiego oznacza jeszcze transfer minimum jednego skrzydłowego, nie dalsze katowanie ludzi Młyńskim i Żyro...

P.S. 2 Piotruś nie zagra przeciw nam. Z jedne strony nie zahra jedynego dobrego meczu z Wisłą, z drugiej - jakie są szanse że zagra dobry mecz?

kolarz90 22.06.2023 19:38

https://transfery.info/aktualnosci/w...-poznan/187740

tomytom 22.06.2023 19:40

Już to jakoś tak jest, że nasi byli gracze nam strzelają bramki, więc na wszelki wypadek niech nie gra przeciw nam :-)
Pamięta ktoś jakiś dobry mecz Benito? Szukam w pamięci, ale nic mi się nie narzuca ...
Muli szkoda, ale jeśli to kwestia kasy to niestety, trzeba go było pożegnać.

Kurz 22.06.2023 19:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kolarz90 (Post 1604694)

Utalentowany 20 letni Patryk Gogół. Gdzie ten talent do tej pory się objawiał? Czy po prostu każdy młody zawodnik, którego odpala Lech jest utalentowany?

Z innej beczki. Trochę wystraszyły mnie zdjęcia z 1 treningu. Nigdy do tej pory nie interesowałem się zwyczajami, więc chciałbym zapytać, czy obecność uśmiechniętych Żyry i Bashy oznacza, że zostają? Czy to nic nie znaczy i za kilka dni usłyszymy, ze życzymy im wszystkiego najlepszego w nowych klubach?

wiśnia 22.06.2023 20:02

Starzyński wypożyczenie.... myślę fajnie, jeden talent mniej, ale gdzie tam.... nowe info Patryk Gogół. Ja jebi* skąd oni ich wynajdują?. Podnieta bo z Lecha? tam wszyscy się cieszą, że odszedł. Zamiast iść do normalnej roboty i zarabiać na życie, będzie teraz spełniał swój piłkarski sen razem z Niewiadomskim w Wiśle...

kolarz90 22.06.2023 20:19

Co do Muli to był dziś artykuł na lovekrakow o przygotowaniach i tam było stwierdzenie, że Mula otrzymał lepsza ofertę

doktor granat 22.06.2023 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1604698)
Starzyński wypożyczenie.... myślę fajnie, jeden talent mniej, ale gdzie tam.... nowe info Patryk Gogół. Ja jebi* skąd oni ich wynajdują?. Podnieta bo z Lecha? tam wszyscy się cieszą, że odszedł. Zamiast iść do normalnej roboty i zarabiać na życie, będzie teraz spełniał swój piłkarski sen razem z Niewiadomskim w Wiśle...

Jak się podpisuje wolnego zawodnika to też nazywa się to transfer?
Historia przejmowania grajków na których Lech postawił krzyżyk jest dłuższa i smutna bo oprócz Niewiadomskiego jest Sobol, a kilka lat wstecz był Grabowski z którego nic nie potrafiliśmy wykrzesać, odszedł do TBB, tam coś pograł, potem się poważnie połamał ( czy tam zerwał więzadło) i póki co skończyło się granie. Jedynie Lis kupiony za niemałe pieniądze okazał się rozwojowym nabytkiem.

Karherop 22.06.2023 22:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1604698)

Kto się podnieca tym transferem?

Szukali kogoś do uzupełniania mlodziezowcow, ogranego w seniorskiej piłce i tyle. Ktoś go pewnie obserwował. I zapewne były to inne osoby niż te które decydowały o transferze Niewiadomskiego.

kolarz90 22.06.2023 22:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1604696)
Z innej beczki. Trochę wystraszyły mnie zdjęcia z 1 treningu. Nigdy do tej pory nie interesowałem się zwyczajami, więc chciałbym zapytać, czy obecność uśmiechniętych Żyry i Bashy oznacza, że zostają? Czy to nic nie znaczy i za kilka dni usłyszymy, ze życzymy im wszystkiego najlepszego w nowych klubach?

Mają jeszcze rok kontraktu, odejść nie mają gdzie i pewnie i tak by im się to nie opłacało więc raczej zostaną

s1mone 22.06.2023 23:40

Ja nie wiem po co nam hiszpański bramkarz.

W 1 lidze musi grać jeden młodzieżowiec.
Najprościej by było w bramce, mamy tam dwóch przyzwoitych młodzieżowców, z czego jeden kontuzjowany i jeden ograny.

Chyba lepiej niż z uporem maniaka w każdym meczu wałkować przez 90 minut Dudę lub na zmianę z Talarem/Szywaczem?

Gdzieś musi młodzieżowiec grać, najlepiej by było w bramce.

Książę Palownik 22.06.2023 23:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1604715)

Najprościej by było w bramce, mamy tam dwóch przyzwoitych młodzieżowców, z czego jeden kontuzjowany i jeden ograny.

Chyba lepiej niż z uporem maniaka w każdym meczu wałkować przez 90 minut Dudę lub na zmianę z Talarem/Szywaczem?

Święta prawda. Generalnie wymagania techniczne są najniższe dla bramkarza, a niestety nasze tzw. talenty nie posiadają podstawowych umiejętności technicznych. Dla nich przyjęcie piłki, odegranie w tempo, zagranie z pierwszej piłki - to jest brasiliana.

Ja tylko czekam na newsa o odejściu Ngolo Plewka. Mrożę flaszkę Wyborowej na tę okazję.

pysio 23.06.2023 00:12

Mamy obecnie w kadrze z 3 młodzieżowców którzy spokojnie grają już na poziomie Ekstraklasowiczów. Dokładnie mam na myśli:

Biegańskiego - poziom top5 ekstraklasy
Duda - poziom top3 ekstraklasy
Szot - poziom top5 ekstraklasy

pepe72 23.06.2023 00:52

Cytat:

Bo Biegański musi mieć konkurencję.

leszekm 23.06.2023 04:13

Szot na poziomie ekstraklasy?. Dwa niezłe mecze na 34 w pierwszej lidze. Z Puszczą to jak miał wolne pole z przodu to oczywiście podawał do obrońców lub Biegańskiego.

Karherop 23.06.2023 05:33

Cytat:

Czyli co, mamy teraz na siłę ściągać dwóch młodzieżowych bramkarzy?.pewnie chciałbyś do tego ogranych? Za darmo i za mała pensje?

Przypomnij sobie ile wydaliśmy za Biegańskiego. Teraz Wisła może sobie tylko pomarzyć o takich transferach.

O młodzieżowych bramkarzy zabija się połowa klubów na poziomie centralnym. Wielu ma ten sam pomysł aby upychać tam młodzieżowców.

Szneka 23.06.2023 07:17

gdzieś na Wiślackich stronach fb pisano, że z tym hiszpańskim bramkarzem to bzdura.

swiety37 23.06.2023 08:32

To ja tylko przypomnę, że młodzieżowcem w 1 lidze w najbliższym sezonie są grajki z rocznika 2003 i młodsi.

azor 23.06.2023 08:41

wiadomo, czy za Gruszkowskiego wpadł jakiś pieniążek?

krysztal 23.06.2023 09:16

Skoro jest procent od kolejnego transferu to możliwe.Może Gula sypnął pół milionem eurasów żeby za Fazlagicia winę odkupić :D

krysztal 23.06.2023 09:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1604736)
Czyli co, mamy teraz na siłę ściągać dwóch młodzieżowych bramkarzy?.pewnie chciałbyś do tego ogranych? Za darmo i za mała pensje?

Przypomnij sobie ile wydaliśmy za Biegańskiego. Teraz Wisła może sobie tylko pomarzyć o takich transferach.

O młodzieżowych bramkarzy zabija się połowa klubów na poziomie centralnym. Wielu ma ten sam pomysł aby upychać tam młodzieżowców.

Zawsze można wypożyczyć.W Legii pewnie mają jakiegoś którego by chętnie ograli.Ewentualnie jako satelicki klub Rakowa możemy się do nich uśmiechnąć

LucjuszWielki 23.06.2023 09:29

Trzech prawych obrońców: Jaroch, Szot, Gruszkowski. Ostatni zaliczył turbo zjazd, ciężko mi to przyswoić, gdyż do pewnego czasu był wyborem przed Dawidem. Nie ukrywam, że z Gruchą wiązałem jakąś przyszłość, ceniłem jego gre na wysokiej intensywności, no ale od roku jest cieniem piłkarza, który miał potencjał.

https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...z-wisly-krakow

Wydaje mi się, że odpowiednio poprowadzony będzie dobrym zawodnikiem. (Plewka przyspawany -jego żegnam bez żalu, a Grucha odchodzi)

Aktualnie zmiany:

OUT
Benito
Ondrasek
Mula
Cisse
Starzyński wypożyczenie
Gruszkowski

IN:

doktor granat 23.06.2023 10:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1604764)
Trzech prawych obrońców: Jaroch, Szot, Gruszkowski. Ostatni zaliczył turbo zjazd, ciężko mi to przyswoić, gdyż do pewnego czasu był wyborem przed Dawidem. Nie ukrywam, że z Gruchą wiązałem jakąś przyszłość, ceniłem jego gre na wysokiej intensywności, no ale od roku jest cieniem piłkarza, który miał potencjał.

https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...z-wisly-krakow

Wydaje mi się, że odpowiednio poprowadzony będzie dobrym zawodnikiem. (Plewka przyspawany -jego żegnam bez żalu, a Grucha odchodzi)

Aktualnie zmiany:

OUT
Benito
Ondrasek
Mula
Cisse
Starzyński wypożyczenie
Gruszkowski

IN:

Też uważam, że Gruszkowski miał (ma?) jakiś potencjał, niestety pod kierunkiem fachmanów typu Wujek czy Sobol nikt się nie rozwinie. A teraz ktoś się ludzi, że KG może pójdzie choć trochę śladem Kiwiora. Oby.

kolarz90 23.06.2023 10:13

No i się chyba wyjaśniło jakie były szansę żeby Mula został
https://transfery.info/aktualnosci/a...o-klubu/187766

gpat 23.06.2023 10:34

http://bit.ly/PlewkaDziekujemy

doktor granat 23.06.2023 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gpat (Post 1604772)

Kolejny zmarnowany grajek, zamiast rozwinąć i sprzedać to na koniec musimy dopłacić kilkadziesiąt tys. (kontrakt do 31.12.24) żeby poszedł precz. Żałosne.

gpat 23.06.2023 11:00

To jeszcze ilu darmozjadów zostało do pożegnania? licząc tak rozsądnie. Jak sobie pomyśle kto wraca z wypożyczenia, to aż mnie skręca. Ale widzę, że dyrektor działa, robi czystkę pod nowych (mam nadzieje) piłkarzy.
Nadejdzie wiosna...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:16.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl