Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

s1mone 03.09.2022 11:19

Rodado sobie świetnie radzi w 1 lidze, ma bardzo dobry start i to by było na tyle. Niech utrzyma, choćby w przybliżeniu obecną formę strzelecką i będę zachwycony. Jak w kolejnych meczach chociaż w części nawiąże do obecnej skuteczności to z łatwością przebije swój rekord życiowy czyli 13 goli w sezonie (3 poziom rozgrywkowy w Hiszpanii, podejrzewam, że porównywalny z naszym pierwszym, lub ciut lepszy).

Pawłowi Brożkowi to on na razie może conajwyżej buty czyścić na ten moment. Nie porównujmy gościa, który nigdy nie grał na 1 poziomie rozgrywkowym w żadnym kraju z facetem, który w jego wieku strzelał jak na zawołanie czy to w ESA czy w Europie.

Z resztą nawet Turgeman grał półkę wyżej przez większość swojej kariery. Jego też nie ma co do Brożka porównywać, ale na pewno więcej pograł poważnie w piłkę niż Rodado na tą chwilę.

To coś jak podniecanie się Krzysztofem Drzazgą, fajny chłop, na 1 ligę świetny, w 3 czy 4 bił za młodu rekordy strzeleckie, a co było w ESA? Conajwyżej przyzwoicie z pojedynczymi błyskami.

Jak Rodado zgarnie koronę króla strzelców 1 ligi i awansuje z nami do ESA, albo ktoś go z ESA lub innej najwyższej ligi rozgrywkowej w danym kraju wykupi (lepszej lub porównywalnej do naszej) i tam pokaże się z dobrej strony to wtedy będę mógł się pokusić o miarodajne porównanie.

A teraz? Chłop ładuje aż miło na peryferiach poważnego futbolu. Trzymam kciuki, żeby utrzymał formę i poszedł dalej (z nami lub bez). Jest to w naszym najlepszym interesie.

Generalnie Rodado ma +/- podobne staty, jeśli idzie o to jak często strzela do Turgemana, tylko Angel nigdy nie grał w najwyżej lidze nigdzie. Na strzelenie gola potrzebuje, podobnie jak Turgeman ok 3,4 meczu (w minutach jest ciut lepszy od Alona gol co 210 min, Alon co 222min). Brożek potrzebował 2,7 meczu w poważniejszym futbolu (gol co 183 minuty). Nie ma co porównywać na ten moment.
Nie jest powiedziane, że talent Rodado nie wybuchnie właśnie teraz, niektórzy piłkarze wchodzą na wyższy poziom późno. Piłka zna wiele takich przypadków, choćby casus Carlitosa to potwierdza. Na razie nadal jest to kandydat na piłkarza, a jego kariera to zaledwie przygoda z piłką.

Arkadiusz.Czerepach 03.09.2022 11:30

gdzie Brozek poza Wisła ładował na zawołanie ?

jego legenda polega na tym że wstrzelil sie z formą idealną na ESE , ale nie za dobrą żeby go na dluzej wyjeli

stad liczby

jakby Carlitos grał u nas tyle co Brozek to by go nakrył liczbami czapką

Elendil 03.09.2022 11:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1590908)
No to ewidentnie wina napastnika, że nie potrafi sobie poradzić będąc potrajanym, bez pomocy reszty zespołu. Słaby transfer. Może następnym razem uda się sprowadzić Messiego.

Messiego? 35-latka? Żeby się połamał w tym wieku jak Pereira czy Kuba? Mbappe to dla nas takie minimum przyzwoitości.. ;)

Serio, ile razy można w kółko powtarzać, że problemem nie są gracze, tylko gra zespołowa. Puszcza ma lepszych graczy? Tychy? Głogów, jego mać? Nawet nie żartujcie...

wolfy 03.09.2022 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 1590912)
Messiego? 35-latka? Żeby się połamał w tym wieku jak Pereira czy Kuba? Mbappe to dla nas takie minimum przyzwoitości.. ;)

Serio, ile razy można w kółko powtarzać, że problemem nie są gracze, tylko gra zespołowa. Puszcza ma lepszych graczy? Tychy? Głogów, jego mać? Nawet nie żartujcie...

Zdziwisz się ale tak - kilka zespołów ma porównywalny do nas albo lepszy skład, nawet jeśli mamy w składzie ze trzech piłkarzy ponad ligę (z czego jeden pauzuje za czerwone kartki).
Żeby daleko nie szukać - moim zdaniem ten murzyn z Puszczy wciąga wszystkich naszych skrzydłowych nosem, może poza Pareirą, ale tu trudno oceniać. Robił im grę przez cały mecz.
Duda, Wachowiak, Szywacz etc. - to są Twoim zdaniem takie asy? Moim zdaniem nie do końca.
Biegański to najlepszy bramkarz pierwszej ligi? Też nie sądzę, może środek stawki, może trochę wyżej.
Rodado, Fernandez, Łasicki, Jaroch, Basha - to są piłkarze którzy faktycznie dają jakość. Może dojdzie Pereira, ma możliwości. Reszta to średnia ligi albo poniżej, a tak napompowanego ponad umiejętności piłkarza jak Duda to chyba nie ma w całej pierwszej lidze...

FraMat 03.09.2022 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 1590912)

Żaden tych zespołów nie ma lepszych graczy, ale ma za to graczy:
  • szybszych
  • silniejszych
  • zwinniejszych
  • szybciej reagujących
  • bardziej zdeterminowanych
  • grających zespołowo
  • wiedzących, co w danej chwili robić na boisku

Kurna... Czy właśnie wykazałem, że mają lepszych graczy?

Nie. Kieruje nimi lepszy sztab trenerski (przygotowanie fizyczne, mentalne, wydolnościowe, taktyczne).

sevenheaven 03.09.2022 12:11

Nie wiem co wszyscy widza w tym Jarochu, zresztą ostatnie 2 spotkania już grał dużo gorzej.. facet grał w spadkowiczu 1 ligii, i tam jest jego miejsce.. typowy wyrobnik bez wielkiego talentu.. uważam, że w naszej sytuacji jest to dobry transfer, ale na zmiennika
ani z przodu ani z tylu nie jest dobry

FraMat 03.09.2022 12:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1590919)
Nie wiem co wszyscy widza w tym Jarochu, zresztą ostatnie 2 spotkania już grał dużo gorzej.. facet grał w spadkowiczu 1 ligii, i tam jest jego miejsce.. typowy wyrobnik bez wielkiego talentu.. uważam, że w naszej sytuacji jest to dobry transfer, ale na zmiennika
ani z przodu ani z tylu nie jest dobry

Też jestem tego zdania.
O ile w obronie jeszcze jakoś rażących błędów nie popełnia to prawie każde jego wyjście do przodu niewiele daje w ofensywie. Z reguły zaplątuje się gdzieś, traci piłkę, słabo dośrodkowuje, nie potrafi minąć rywala czy podać w tempo (zresztą nie ma do kogo).
Były niby ta jego asysta, ale to kwestia przypadku była.

Jagul 03.09.2022 13:43

To kto za tego Jarocha? Gruszkowski który kompletnie nie potrafi bronić czy kolejny wonderkid Szot?

krysztal 03.09.2022 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1590906)
Skoro potrajali krycie to gdzie było tych dwóch naszych bez krycia? To nie wina Rodado, że mamy trenera jełopa. Po podaniu do Rodado kiedy w jego stronę od razu leciało dwóch czy trzech z puszczy, dwóch czy trzech naszych powinno wychodzić w umówione miejsce na zgranie czy prostopadłą. Ile można przytrzymać piłkę będąc przeciwko trzem obrońcom bez wsparcia?

Rodado to super chłop, ale to nie szachy i sam niewiele zmieni.

Ile było narzekania na Kuvelica, Savica, Fazlagica że słabi. A prawda jest taka że w środku w gównianej drużynie gra się najtrudniej, można albo ryzykować i robić straty jak teraz Belta, albo grać do tyłu, albo w ogóle chować się jak Plewka. To nie jest wina zawodników tylko trenera. W środku musi być komu zagrać, a żeby było musi być ruch z przodu skrzydła i atak musi wiedzieć jak się poruszać gdzie wyjść do gry. W koszykówce rysują każdą akcję, w wolnej amerykance każda drużyna ma cały zeszyt zagrywek których uczą się na pamięć, a u nas nic, żadnego planu, Brzęczek liczy na żywioł. Piłkarze mają na poczekaniu wymyślać, a jak nie potrafią to są słabym materiałem.

Problemy są wtedy jak piłkarze mają w dupie co mówi trener, co miało miejsce za Guli i wtedy kiedy piłkarze słuchają trenera, ale trener mówi tylko jeszcze, jeszcze :).

I żadne transfery nic nie zmienią...

Dwóch naszych w tym momencie patrzyło jak Koj i spółka wdeptują Rodando w ziemię.Jestem tego samego zdania co ty.Nic nam z napastnika choćby nie wiadomo jakim był kozakiem jeśli nie będziemy umieli wykorzystać jego możliwości.

rafkur 03.09.2022 13:53

Od początku śmieszyło mnie ( przez łzy ) to wyczekiwanie napastnika. Po ch... nam napastnik jak nie ma mu kto podać albo sam ma sobie radzić z dzidą.... Nasz środek nie istnieje niestety. Każda akcja albo skrzydło i strata albo dzida do Rodado. Z nim jest gorzej niż było bez niego... Przecież teraz nawet drużyna z a klasy wie jak z nami wygrać. Pokryć Rodado i spokój. Nie jest to absolutnie jego wina.

wislak2214 03.09.2022 14:16

Okienko oczywiście przebimbane jak kilka poprzednich . Boki obrony to jest dramat i było to wiadomo od początku okienka, no ale nadtrener nie widzi problemu , na Wachowiakach i Jarochach do ekstraklasy o środku pola już nie wspominam bo jak Gerrard z Libiąża z tym wirtuozem bałkańskim nie potrafią opanować środka pola z Puszczą no to z kim?

FraMat 03.09.2022 14:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1590925)
To kto za tego Jarocha? Gruszkowski który kompletnie nie potrafi bronić czy kolejny wonderkid Szot?

Mnie pytasz?
Ponoć wuja jest menedżerem.

Ma takich piłkarzy, jakich sobie sprowadza.
Niech teraz z tego rzeźbi.

Oby tylko nie kosztem Wisły.

gizmowisla 03.09.2022 15:02

Solorz zaciera rece .....no ale idac teoria spiskowa ( z ekstraklasy nas spuscili sedziowie , teraz w gownianym zapleczu sa przeciw nam przeciez , czyli spisek ogolnopolski zeby Wisla grala w 1 lidze i nie spadla , bo reklamy , ogladalnosc itp :) szukanie dziury w calym a przyczyna jest tylko jedna , ale lizanie sie po torbach , naciagactwo , zabawy w socios i inne dziecinne rzezeczy do tego doprowadzily , ...spodziewaliscie sie Fenixa z popiolow po 1 roku ????? , raczej to bedzie leczna, kielce i nieciecza , czyli balans co rok nad spadkiem albo awansem

Jagul 03.09.2022 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1590930)
Mnie pytasz?
Ponoć wuja jest menedżerem.

Ma takich piłkarzy, jakich sobie sprowadza.
Niech teraz z tego rzeźbi.

Oby tylko nie kosztem Wisły.

Myślałem, że rozmawiamy o stanie faktycznym. Tym bardziej, że okienko zamknięte.
Mnie i tak bardziej martwi lewa strona, gdzie mamy dwóch młodych i nikogo doświadczonego.

alexx6 03.09.2022 15:54

za rok spadniemy do II ligi bo TVPSport też musi zarobić

Merkury 03.09.2022 16:59

Mamy u sterów trzech facetów od kilku lat którzy w dalszym ciągu nie mając pojęcia o tym biznesie udają że coś się dzieje i idzie ku lepszemu. Nasz nowy prezes nawet z faciaty podobny do Dawida a prywatnie kumpel klanu Błaszczykowskiego. Przespane okienko transferowe i pożegnania na potęgę. Jaki klub pozbywa się na raz wszystkich ofensywnych pomocników a ilu sprowadzono, ba to co nie funkcjonowało od kilku sezonów dalej nie gra. Jakim trenerem musi być Jurek z Truskolasu który mając taki materiał jak jakiś totalny palant dalej ustawia taktykę pod grę do jakiej nie ma piłkarzy jacy skrzydłowi jacy boczni obrońcy jaki wreszcie poziom na pozycjach 6, 8.

ReMix 03.09.2022 17:07

Nie zapominajcie, ze teraz mamy sezon przejsciwy. Nowa liga, itd ;)

Szneka 04.09.2022 20:41

Jest szansa na tego Sapałę? Basha Sapała Fernandez to byłby środek pomocy najlepszy w 1 lidze.

Karherop 04.09.2022 23:24

Przecież my nawet mu za dużo obiecać nie mozemy. Połowa esy źle weszła w sezon i 3-4 kluby z miejsca już mu złożyły kontrakt.

dynek.pl 10.09.2022 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1590161)
Było podejście i tak nie spadniemy przy sprzedaży El Mahdioui'ego i Yeaboaha.
A teraz przy odejściu Mehremića w klubie już uwierzyli, że i tak awansujemy ?
Tak jak napisano na 1 ligę pasował idealnie.
O Urydze to już nawet zapomniałem, że jest u nas.
Colley też na razie się więcej leczy niż gra.
Łasicki też miał w przeszłości swoje urazy więc pewnie nie będzie zawsze do gry.
Cóż, liga będzie ciekawsza...

Trzy porażki z rzędu to dobra okazja żeby odkopać swój post z 24-go sierpnia.
Jakoś tak dziwnie się składa, że ta passa zaczęła się chwilę póżniej.
Nie mamy obrony, nie mamy punktów ale najważniejsze, że Mehremić zszedł z kontraktu.
W mojej poprzedniej pracy był taki manager co mówił, że każdy może popełnić błąd ale nie dwa razy taki sam
ale to było korpo, a Wisła to firma rodzinna więc tu nikt się nie musi uczyć na błędach.

Jaroo1 10.09.2022 18:40

Trocheśmy brameczek stracili w ostatnich 5 meczach...

Elendil 10.09.2022 18:56

Oddanie Mehremica oczywiście było głupie, ale i z nim w składzie wyglądaliśmy źle, po prostu mieliśmy na początku słabszych rywali (oraz Arkę, która sama sobie mecz przegrała).

Mamy tak 10-12 piłkarzy, których chciałby każdy klub z 1 ligi, a jednak nikt nie wie co ma grać. Zgadnijcie, kto za to odpowiada?

MaLk 10.09.2022 19:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 1591285)
Oddanie Mehremica oczywiście było głupie, ale i z nim w składzie wyglądaliśmy źle, po prostu mieliśmy na początku słabszych rywali (oraz Arkę, która sama sobie mecz przegrała).

Oczywiście, że ogólnie wyglądaliśmy źle, ale w obronie było akurat jako tako. Elektrycznie - tak, zawsze się przydarzył jakiś pojedynczy babol - tak... ale w porównaniu z tym, co jest teraz, to i tak niebo a ziemia.

Oczywiście można udowadniać, że graliśmy przeciwko samym słabym drużynom, ale jakoś mi się nie wydaje, żeby nasi ostatni rywale: Puszcza, Chrobry czy Stal, należeli do potentatów tej ligi...

Jaroo1 10.09.2022 19:09

Chcieliście napastnika? To macie.

wolfy 10.09.2022 19:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1591291)
Chcieliście napastnika? To macie.

Zabawne, bo ja twierdziłem od początku że napastnik sam z siebie niewiele zmieni. Za to sprzedanie podstawowego stopera...

Elendil 10.09.2022 19:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1591289)
Oczywiście, że ogólnie wyglądaliśmy źle, ale w obronie było akurat jako tako. Elektrycznie - tak, zawsze się przydarzył jakiś pojedynczy babol - tak... ale w porównaniu z tym, co jest teraz, to i tak niebo a ziemia.

Oczywiście można udowadniać, że graliśmy przeciwko samym słabym drużynom, ale jakoś mi się nie wydaje, żeby nasi ostatni rywale: Puszcza, Chrobry czy Stal, należeli do potentatów tej ligi...

na pewno Puszcza i Stal są lepszymi zespołami niż Skra, Resovia czy Sandecja. W sensie ja się nie chce kłócić, lubiłem Mehremica i po jego odejściu obrona wygląda gorzej, ale... czy on sam uratowałby nas przed ostatnimi porażkami? Najbardziej niedomagają boki obrony, a jak dojdzie do tego przegranie środa pola, tak jak dziś, to już jest jedna wielka nawałnica i wiadomo, że przeciwnik coś wciśnie.

Jaroo1 10.09.2022 19:17

Cytat:

Zabawne, bo ja twierdziłem od początku że napastnik sam z siebie niewiele zmieni. Za to sprzedanie podstawowego stopera...
Zabawne jest to, że z klubu jeszcze do niedawna płynęły sygnały, że szukamy dwóch napastników i lewego obrońcy, w międzyczasie ciągle wywalaliśmy starych kopaczy z kontraktów, przychodzili jakieś no namey, które chyba powinny zarabiać grosze i czym dalej w las temat 3 wzmocnień upadł, zadowoliliśmy się jednym Rodado.
Czyżby trio tak zajebiście przekalkulowało na ile nas stać (wydatki na pensje), że musieli zrezygnować z kolejnych dwóch wzmocnień i jeszcze na koniec pozbyć się Mehremicia? Śmieszne

wolfy 10.09.2022 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1591295)
Zabawne jest to, że z klubu jeszcze do niedawna płynęły sygnały, że szukamy dwóch napastników i lewego obrońcy, w międzyczasie ciągle wywalaliśmy starych kopaczy z kontraktów, przychodzili jakieś no namey, które chyba powinny zarabiać grosze i czym dalej w las temat 3 wzmocnień upadł, zadowoliliśmy się jednym Rodado.
Czyżby trio tak zajebiście przekalkulowało na ile nas stać (wydatki na pensje), że musieli zrezygnować z kolejnych dwóch wzmocnień i jeszcze na koniec pozbyć się Mehremicia? Śmieszne

To jest dobre pytanie. Drugi napastnik akurat nam niepotrzebny, ale lewy obrońca bardzo by się przydał przy tym co odwala Wachowiak.

bódyń 10.09.2022 20:17

A co z Hugim? Nie nadalby sie teraz? Oczywiscie ze tak. Chociaz pewnie ma regres pod trenerskim tuzem.

Markus 10.09.2022 20:27

Ależ oni grają beznadziejne i nieporadnie. Niby nic nowego, ale zawsze tak samo boli.

Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla Brzęczka. Drużyna jest fatalnie ustawiona, piłkarze nieprzygotowani, nie ma schematów, nie ma niczego pozytywnego. Każdy gra gorzej, zamiast lepiej. Czas na zmiany, bo po raz nenty znów nie mamy za bardzo innego wyjścia. Zatrudniono zbyt słabego trenera.

Tym razem nie można bowiem absolutnie mówić, że rywal miał lepszych piłkarzy. Umiejętności naszych i ich są równie beznadziejne, chodź my mamy w teorii przynajmniej kilku, którzy powinni prezentować się zdecydowanie lepiej technicznie, faktycznie i motorycznie.

Dalej nie mogę się też nadziwić, że w drużynie został taki Szywacz, dla którego nawet tylko pierwszoligowy poziom to za wysokie progi. On powinien odgrywać się gdzieś w Wieczystej czy innej Garbarni.

Tak dalej być nie może, jeśli mamy walczyć o powrót do ekstraklasy.

Karherop 10.09.2022 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1591295)

Minimalizm, niekompetencja, kunktatorstwo, pycha, nieodpowiedzialność. Tak to podsumuje.

I jeszcze wszystko zrzucono na jednego gościa. I cóż z tego że odpowiedzialność się nie rozmywa, skoro nawet jak poleci to dalej będziemy w czarnej dupie?

wiśnia 11.09.2022 11:54

Brzęczek na kolanach do Wrocławia po Mączyńskiego i do Rzeszowa po Małeckiego, i to już.

Szneka 11.09.2022 15:09

Wychodzi na to, że największą porażką transferową jest Pan Trener. Ile jeszcze musi przegrać, ilu jeszcze zawodników na zjechać z poziomem gry aby Kuba przejrzał na oczy. Brzęczek jedzie na farmazonie jednego udanego sezonu z Płockiem. u nas kładzie już drugi.....

Dive Pirate 12.09.2022 00:45

W składzie brakuje ze dwóch doświadczonych pierwszoligowych chamów, takich co to kopną, przydepną, przepchną nawrzucają wujów i będą biegać za przeciwnikiem przez cały mecz. Mamy za to szklanych pseudo techników i gołowąsów jedynie ten Balta trochę chamowaty. W sumie po tej analizie Małecki byłby jak znalazł plus jakiś wybiegany cham do środka pola oraz na bok obrony. Nie wierzę że nie dało się piłkarzy o takich predyspozycjach znaleźć. Jak czytam o tym 16 latku na stoperze że Wuja go przymierza to ten tego...Wuja się chyba z wujem na głowy zamienił.

doktor granat 12.09.2022 05:36

Dajcie spokój z tym Małeckim bo jeszcze ktoś z klubu to przeczyta i go ściągną bez sensu jak niedawno Ondraska. Jeszcze tego starego bzika tu brakuje

azor 12.09.2022 07:02

Dokładnie, projekt "legendy"(chociaż mam nadzieję, że nikt o zdrowych zmysłach Małeckiego do tak owych nie zalicza) już się raczej wyczerpał.

Jagul 12.09.2022 07:04

Wincyj legend! - Wisła wytrzyma!

IncognitoTSW 12.09.2022 07:04

Nie myślałem, że ktoś serio pomyśli o Małeckim jako wzmocnieniu. Nie cofajmy się

El'kabat 12.09.2022 08:08

Jak dalej będą takie wyniki to jeszcze kilka kolejek i będzie można myśleć o budowaniu składu głównie opartego o doświadczonych i 1-ligowych rzeźników. Bo zostaniemy tu jednak na trochę dłużej ;)

Karherop 12.09.2022 08:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1591464)
Nie myślałem, że ktoś serio pomyśli o Małeckim jako wzmocnieniu. Nie cofajmy się

W zimie klub rzuci się na jakieś desperackie transfery zza granicy. (Ciekawe który menago nam je tym razem oodrzuci). Tymczasem to już przed sezonem trzeba było ściągnąć 2-3 zawodników głębokiego składu z doświadczeniem 1 ligowym.

Malecki, Boguski czy nawet Bartosz to tylko symbole zawodników którzy za reaktywnie niskie pieniądze daliby wartość tej drużynie. W klubie naprawdę zapomniano że potrzebujemy zawodników tu i teraz z myślą o 1 lidze, a nie o tym co będzie po awansie.

Zaraz ktoś powie że nas nie było stać... A jakie to kontrakty serwuje beniaminek 1 ligi czy Puszcza Niepołomice?

Jeśli przerywany spotkania w których prowadziliśmy to tym bardziej świadczy o tym jaka marna mamy ławkę rezerwowych

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:37.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl