Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

koker 03.03.2009 12:53

No to teraz czekam na Ettiena.....i sie pewnie nie doczekam..

Mist 03.03.2009 12:57

Najbardziej boli to że klub (RN) strasznie ściemnia zamiast powiedzieć prawdę i już ,nie ma kasy oszczędzamy
oszukiwani są nie tylko kibice ale trener i dyrektor sportowy (Pan Maciej już raz miał odejść z Wisły gdy zgłosił zapotrzebowanie na Iwańskiego ,Lewandowskiego i mu ich obiecano po czym na pierwszym treningu dowiedział się że figa) Większość narzeka na Bednarza ale on nie naleje z pustego ,wyszukuje grajków jak może ale bez pieniędzy nic nie zrobi.
Smuda przed sezonem dostał tych piłkarzy których sobie zażyczył i wszyscy się zachwycają Lechem Maciej tych których dała mu rada nadzorcza i uważam że i tak nieźle sobie radził i radzi
Mam nadzieję że B.Cupiał odzyska swoje pieniądze i jeśli już nie chce "bawić "się w futbol odejdzie
"trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść nie pokonanym"
A może jest to plan na przetrwanie kryzysu inne kluby w końcu on też dosięgnie (pamiętacie Widzew i życie ponad stan) a Wisła go przetrwa i za 2/3 sezony będzie jeszcze silniejsza
Nam kibicom pozostaje dopingować piłkarzy i cały klubna dobre i na złe!!!

Marszałek 03.03.2009 13:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mist (Post 685994)
Mam nadzieję że B.Cupiał odzyska swoje pieniądze i jeśli już nie chce "bawić "się w futbol odejdzie
"trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść nie pokonanym"
!!

A co Ci Cupiał zrobił, że każesz mu odejść? A jeśli odejdzie to znajdź inwestora w czasie kryzysu. Mądralo.
Nie łudź się ,że przyjdzie Arab z workiem pieniędzy. Nie przyjdzie,bo po co? Módl się aby Cupiał został.

zordon 03.03.2009 13:04

boję się pomyśleć, ile kasy dostaliśmy za Clebera. Czy ktoś wie, skąd na początku pojawiła się spekulacja o 150k ? Bo z tego co widzę to media podawały 300k teraz już 400k... Wszystko info nieoficjalne. Jak dla mnie po transferze ktoś puszcza baje w media żeby ratować twarz. 150k za CLEBERA to dramat i nienawiść do zarządu, ale 400k za 35-LETNIEGO ZAWODNIKA to już niezły ruch transferowy(ironia). Wszystko zależy od ubrania newsa w ładne opakowanie, nagięcie paru faktów. Weźcie to pod uwagę.

A ludzi bliżej związanych ze sprawami organizacyjnymi klubu proszę podrążenie tematu, ciekaw jestem faktycznej sumy odstępnego. Mediom nie wierzę, nie po tych wszystkich jajach.

leo.w.starski 03.03.2009 13:25

Wszystko wskazuje na to że transfer wyniknął z woli i inicjatywy Clebera.Nikt go do Czeczenii na siłę nie wypychał.
Ciekawe ile jeszcze musi podobnych wydarzeń nastąpić by niektórzy zrozumieli że w tym biznesie nie ma sentymentów.(Kasa misiu..............)
A że z niewolnika nie ma pracownika to i Skorża musiał się z tym pogodzić.
Szacunek dla Clebera za 100% profesjonalizm . Nadszedł czas Marcelo - szkoda by go było kisić na ławie.

iiYama 03.03.2009 13:32

Wydaje mi się iż klub rzeczywiście nie rozważał odejścia Clebera przed rundą wiosenną, w przeciwnym wypadku nie zdecydowałby się na wypożyczenie Kowalskiego do Piasta. Tak mi podpowiada rozsądek.

Dwa pytania mi się nasuwają:
- ile kasy wpłynie na nasze konto, pokaźna suma może być pewnym usprawiedliwieniem tej decyzji,
- czy w umowie wypożyczenia Kowalskiego do Piasta zawarto możliwość jego wcześniejszego powrotu do Wisły

runner 03.03.2009 13:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leo.w.starski (Post 686010)
Szacunek dla Clebera za 100% profesjonalizm . Nadszedł czas Marcelo - szkoda by go było kisić na ławie.

Szacunek dla Frankowskiego za 100% profesjonalizm . Nadszedł czas Brożka, Boguskiego - szkoda by go było kisić na ławie.

Mist 03.03.2009 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 686002)
A co Ci Cupiał zrobił, że każesz mu odejść? A jeśli odejdzie to znajdź inwestora w czasie kryzysu. Mądralo.
Nie łudź się ,że przyjdzie Arab z workiem pieniędzy. Nie przyjdzie,bo po co? Módl się aby Cupiał został.

Nie każę mu odejść
Doceniam to co zrobił do tej pory dla klubu (pomijam tu to jak stał się biznesmenem i inne poza sportowe sprawy) cały czas mam nadzieję że jest w tym głębszy plan dla dobra Wisły a nie tylko zakładający spłatę ciągle rosnącego długu .
Co do sponsorów wiadomo że teraz zaczął się "kryzys" dla bogatych
ale na przykład Śląsk Wrocław znalazł takiego, ( Solarz? interesował się też Wisłą )
Wyraziłem tylko zdanie że jeśli B.Cupiał chce tylko odzyskać kasę to niech mu się to uda
i jeśli nie widzi już przyszłości w biznesie futbolowym niech odejdzie.
Prawdziwy kibic kibicować Wiśle będzie gdy ta będzie bogata i na szczycie i zwłaszcza wtedy gdy będzie biedna i na dnie .Z Cupiałem czy bez
Jestem rozgoryczony tym że nie ma wzmocnień w tym okienku ,że coraz wyraźniej widać różne błędy z lat minionych. Ale staram się doszukiwać w tym wszystkim jakichś plusów np. sprowadzono młodego bramkarza i pomocnika ,wypożyczono kilku graczy aby się ograli ,w lecie przyjdzie Garguła (a grać pewnie zacznie dopiero na jesieni lub w zimie) ,cały czas jesteśmy w czubie tabeli.
Gramy tym co mamy i mistrza nie oddamy:-)

zordon 03.03.2009 13:42

postanowiono sprzedać Clebera żeby wcześniej wykupić Gargułę z Bełchatowa :P

Fernando Redondo 03.03.2009 13:45

Ja się przyznam że mnie trochę Cleber irytował tym wybijaniem po autach z bardzo słabymi przeciwnikami. To trochę osłabiało morale drużyny. Oczywiście to jedna z nielicznych jego wad. No i był też coraz wolniejszy. Nie wiadomo czy za pół roku łapałby się do składu, a wcale nie jestem pewien czy miał aż taki motywacyjny kontrakt jak rzekomo teraz się w Wiśle podpisuje.

Ale to co pokazał na tym filmiku z Beto to pokazuje jakiej klasy był to zawodnik i że technicznie to długo takiego będziemy szukać. No i na treningach też zapewne taki Brożek się dużo nauczył bo gdyby nie unikał wejść Clebera to pewnie nie jedna kontuzja by była. O tym się nie mówi. Ale niestety kasy u nas nie ma i tyle.

FraMat 03.03.2009 13:49

no i gra
Klub jeszcze w styczniu wysyłał sygnały, że

kasa jest potrzebna, albo pozbywamy się za wszelką cenę starszych graczy:
- gotowi byli sprzedać Zieńczuka czy Baszczyńskiego w pewnym momencie nawet po 100tys euro
- twierdzili, że ktoś przyjdzie dopiero jak ktoś odejdzie

Jak dla mnie świadczy to o tym, że ktoś - począwszy od dyrektora sportowego, przez zarząd po Radę nadzorczą i wlaściciela, zaczyna prowadzić twardą politykę finansową. Teraz mamy kasę za Clebera i kasę z zejścia Clebera z budżetu.
Nieważne czy kogoś teraz dokupią.
Ważne, żeby cały budżet się bilansował.

jak ktoś powiedział - szkoda, że nie chcieli Cantoro.
Niedługo zejdą z budżetu Baszczyński, Zieńczuk, Dawidowski, może ktoś jeszcze

To może procentować w niedalekim czasie.

_ukoL 03.03.2009 13:56

Jedni przychodzą, drudzy odchodzą. Mi tam szkoda, że Cleber odchodzi, ale kiedyś kuźwa musi nadejść czas Marcelo. Mnie tylko dziwi jedno, że zdecydował się grać w tak niespokojnym regionie jak Czeczenia.

el Nuero 03.03.2009 14:04

Jeśli ktoś tam jeszcze myśli, to...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 686029)

Jak dla mnie, to powinni teraz zatrudnić tego Ettiena, przynajmniej na rok:
- jest $$$ za Clebera i uwolniony jego kontrakt;
- Garguła nie wiadomo, za ile miesięcy wróci, trudno też przewidzieć w jakiej będzie formie;
- Ettien grał w primeradivision, więc pojęcie i technikę może mieć lepszą niż wielu polskich, przepłaconych kopaczy. W dodatku jest (chyba jeszcze) wolnym graczem;
- latem tak czy siak stracimy pewnie kolejnych zawodników, warto więc by ktoś nowy w międzyczasie zgrał się z drużyną.

Ech, marzyciel ze mnie. :-P Zasada naszego klubu brzmi: zaoszczędzić DZISIAJ złotówkę, nawet jeśli ZA TYDZIEŃ stracimy milion. Niektórzy z zarządu to się chyba nie nadają nawet do prowadzenia warzywniaka. Nie zdziwi mnie zniechęcenie Cupiała, jeśli takich "fachowców" ma koło siebie non stop.

MCX 03.03.2009 14:06

Z drużyny mistrzowskiej z poprzedniego sezonu nie mamy już Kosowskiego, Paulisty, Clebera i Dudki. Każdy z tych graczy wnosił sporo do naszej gry, nie ma więc co się dziwić, że w tym sezonie gramy tak, jak gramy.

Po tym sezonie odejdą jeszcze Zieńczuk i Baszczyński, a wkrótce po nich pewnie Cantoro i Sobolewski. Nie zdziwię się też jeżeli ubędzie Brożek czy Boguski. Przy takich ubytkach nie wyobrażam sobie aby w miejsce tych piłkarzy przyszli jacyś przypadkowi kopacze, to już muszą być piłkarze gotowi do gry "od zaraz". Garguła mógł być kimś, kto wpłynie na grę tego zespołu i będzie wyróżniającą się postacią, ale przy jego kontuzji pewnie na rok musimy o nim zapomnieć. Nie wygląda więc to wszystko kolorowo.

Martinus 03.03.2009 14:12

Tak procentowac.Co do Garguły to ktoś niestety słusznie napisał że w lecie pozbywają się jednego inwalidy a sprowadzaą drugiego(obym nie był złym prorokiem)
A co do Clebera to zdarzało mi się pewnie jak każdemu krytykowac zawodników ale jak dla mnie Cleber był i jest zawodnikiem który zasługuje na najwięcej szacunku ze wszystkich zawodników w kadrze i bardzo często to podkreślałem.W pierwszym sezonie "sciana" nie do przejscia ostatnio może i zdarzyły mu się wpadki ale moim zdaniem dalej jeden z najlepszych w ekstraklasie.Jeszcze nie tak dawno Wilczek mówił że chciałby żeby był naszym Maldinim a tutaj ten news.W przeciągu 3 seznów nielicząc pauz za kartek chyba nie opuscił żadnego meczu z powodu kontuzji-patrz.Głowacki.
A co jest najgorsze nie ma żadnej nadziei że pieniądze jakie by nie były bedą reinwestowane.

arsfan90 03.03.2009 14:15

Już od dawna Cleber nie był ostają naszej defensywy... To również dzieki niemu nie raz nie mogliśmy wyprowadzić spokojnie piłki bo leber nawet znajdując się w sytuacji w której najbliższy zawodnik drużyny przeciwnej jest oddalony od niego dajmy na to o 4m to ten i tak wypier***** płke w aut po co? Zobaczycie ze ten transfer wyjdzie nam na dobre..

ciacho 03.03.2009 14:19

To co? Robi się już transparent "Mogłeś być legendą..." czy stary się wykorzysta?:lol:

1q2 03.03.2009 14:22

Cytat:

Najbardziej to gra juniorami zaprocentuje a jakby w ogole wszystkich wyprzedac i ze stadionu zrobic market, to dopeiro wtedy by byly procenty.

yoda79 03.03.2009 14:25

Najbardziej mi w tym wszystkim szkoda Macieja S. Zero wsparcia na górze, słabi bliscy wspólpracownicy i piłkarze bez ambicji (w większości). Jedno jest tylko niezmnienne - kibice wymagający mistrza,ale którzy chyba nie widzą,że z pustego...

sayek89 03.03.2009 14:26

Cleber sam chciał odejść, ponieważ nie podobała mu się rotacja w składzie i tyle.

buczo1985 03.03.2009 14:44

Trzeba ochłonąc, pierwsze reakcje to szok...ale moze to nie jest zły krok.Moze to ta zapowiadana przebudowa i odmładzanie druzyny. Runda wiosenna jest krótka, wierze ze piłkarze coś ugrają.

Pesymistyczna wizja: widze w drużynie oznaki znurzenia, braku radości i chęci gry, brak swiezej krwi tylko to pogłębia...a w lecie polecą jakieś głowy i zacznie sie iluzoryczne budowanie druzyny od nowa.
Jakie to wszystko jest chore. Mamy dobrą druzyne,która potrzebuje tylko(aż?) 2-3 nowych silniejszych ogniw, wtedy inaczej by sie to wszystko układało. Ale co poradzić tendencja do kupowania zawodników gotowych wskoczyć do 11-stki i wzmocnić sklad juz dawno sie skończyła.

Coach 03.03.2009 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sayek89 (Post 686055)
Cleber sam chciał odejść, ponieważ nie podobała mu się rotacja w składzie i tyle.

A mówił Ci jeszcze coś ciekawego ?

Griszka30KR 03.03.2009 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arsfan90 (Post 686048)
Już od dawna Cleber nie był ostają naszej defensywy... To również dzieki niemu nie raz nie mogliśmy wyprowadzić spokojnie piłki bo leber nawet znajdując się w sytuacji w której najbliższy zawodnik drużyny przeciwnej jest oddalony od niego dajmy na to o 4m to ten i tak wypier***** płke w aut po co? Zobaczycie ze ten transfer wyjdzie nam na dobre..

Ale oczywiscie,szczególnie,ze tylu mozemy teraz pozyskac.....Cleber i juz nie powiem przez nas,ale przez inne zespoły uwazny za filar naszej obrony,ale jak odchodzi to juz przez niektórych u nas uzwazany za cieniasa ,wykopujacego pilki gdziekolwiek.
pozbywanie sie zawodnika po rzozpoczeciu rozgrywek,nie majac tak naprade trzeciego srodkowego obroncy to naprawde dobry ruch....
A ta podana wysokosc transferu to tylko,zeby nam zatkac mordy.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sayek89 (Post 686055)

Oczywiscie jak zwykle wina zawodnika,jak juz mówiłem jakie to zaczyna byc....wislackie?

eye63 03.03.2009 15:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 686050)
Najbardziej to gra juniorami zaprocentuje a jakby w ogole wszystkich wyprzedac i ze stadionu zrobic market, to dopeiro wtedy by byly procenty.

Moglibyśmy wtedy zostać Realem... :D

Ogółem sprzedaż Clebera trzeba oceniać mimo wszystko in plus. Ten piłkarz zaczynał powoli robić się kłopotem, gdyż wiadomo, trzeba ogrywać Marcelo, trzeba dać grać Głowackiemu, a tutaj gość 35 lat o końskim zdrowiu, najszybciej regenerujący się w drużynie i jeszcze mówi, że pogra ze dwa lata. A tak jeszcze de facto na nim zarobiliśmy. Kadrowo naprawdę nie jest źle - jest Głowa, Marcelo, no i Baszczyński (który w obliczu odejścia latem, na prawej stronie przegrywa z Singlarem, staje się idealnym kandydatem na zapchajdziurę na środku obrony). Moment rzeczywiście niedobry, ale tak jak pisałem, rynek na nas to wymusił.

Niepokojące jest to, o czym ktoś napisał: w lecie odchodzą Baszczyński, Zieńczuk, najprawdopodobniej Brożek, Dawidowski, prawdopodobnie Niedzielan, możliwie Sobol, Cantoro w zimie - i niestety, z jednym, dwoma wyjątkami - byli to piłkarze w pewnym okresie bardzo znaczący dla zespołu. Jeśli nie zastąpimy ich gościami naprawdę dużego pokroju (a na to się niestety zanosi), to mogą nas czekać bardzo chude lata.

cassius31krakow 03.03.2009 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eye63 (Post 686085)
Moglibyśmy wtedy zostać Realem... :D

raczej Bidronką :lol:

żuraw_9 03.03.2009 15:12

Cytat:

no i gra
Klub jeszcze w styczniu wysyłał sygnały, że

kasa jest potrzebna, albo pozbywamy się za wszelką cenę starszych graczy:
- gotowi byli sprzedać Zieńczuka czy Baszczyńskiego w pewnym momencie nawet po 100tys euro
- twierdzili, że ktoś przyjdzie dopiero jak ktoś odejdzie

Jak dla mnie świadczy to o tym, że ktoś - począwszy od dyrektora sportowego, przez zarząd po Radę nadzorczą i wlaściciela, zaczyna prowadzić twardą politykę finansową. Teraz mamy kasę za Clebera i kasę z zejścia Clebera z budżetu.
Nieważne czy kogoś teraz dokupią.
Ważne, żeby cały budżet się bilansował.

jak ktoś powiedział - szkoda, że nie chcieli Cantoro.
Niedługo zejdą z budżetu Baszczyński, Zieńczuk, Dawidowski, może ktoś jeszcze

I 8 miejscem w Ekstraklasie, a chyba nie o to chodzi..

1q2 03.03.2009 15:16

eye63 - ja nie przecze ze Cleber nie byl przyszlosciowym zawodnikiem ale po pierwsze nie robi sie takich rzeczy w takim momencie.Dla mnie na dzien dzisiejszy Cleber to ostoja naszej defensywy i rezygnowanie z niego to de facto znak ze odpuscilismy sobie jakiekolwiek cele w tym roku.

A nawet jesli po czesci moge sie z Framatem zgodzic ze pozbywanie sie graczy wiekowych ma sens, bo ma , szczegolnie ze mozna jakis grosz za to wzasc , to ja po prostu nie wierze ze za Clebera przyjdzie ktos chocby porownywalny.

To najpewniej bedzie **** a nie oszczednosc - cos w stylu zamiany Kosy na Lobo - na papierze wszystko pieknie - poszedl 30 latek, przyszedl koles w sile wieku ale w praktyce doszlo zamiany przyzwoitego gracza na lamage.

Ja jestem ciekaw jak klub bez grosza skompletuje obrone na przyszly sezon.
Zostal Glowa - ktory w kazdej chwili moze wyleciec ze skladu przez kontuzje a wiekowy takze jest i zostal Marcelo - ktory nie ukrywa ze jest tu tylko 'przejazdem' i kwestia pozostaje tylko , kiedy ktos da za niego mln euro.Tak wiec wariant realno-pesymistyczny - pierwszy kontuzja , drugi nas zegna a ja zycze powodzenia nastepcy Skorzy.

A to ze sam Cleber mogl chciec zmienic klub....i co z tego , setki zawodnikow chca zmienic klub a jak klub sie nie zgadza to graja nadal.Chyba ze Cleber przyszedl z dzieckiem na reku i placzem oraz opowiesciami ze tylko czeczenskie potwierze, z domieszka prochu oraz zapach napalmu o poranku moze pomoc jego schorowanem dziecku - wtedy zwracam honor:>

klajton 03.03.2009 15:16

Miałem ostatnio okazję porozmawiać z Marcelo i jego menadżerem (podpisywali umowę o TV) i menadźer stwierdził, że umowa na 12 m-cy to za długo, bo jego (M.) moze za kilka miesięcy tu może nie być. Więc może się okazać, że w wakacje zostaniemy i bez Baszcza i bez Marcelo. Z Cleberem też rozmawiałem jakiś czas wcześniej, i nic nie zapowiadało jego odejścia. Wspominał, że chce zostać do końca w Wiśle, zwłaszcza. że jego żonie b. się w Krk podobało. Ale jak widać zmienił poglądy.

Cichy 03.03.2009 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eye63 (Post 686085)
Niepokojące jest to, o czym ktoś napisał: w lecie odchodzą Baszczyński, Zieńczuk, najprawdopodobniej Brożek, Dawidowski, prawdopodobnie Niedzielan, możliwie Sobol, Cantoro w zimie - i niestety, z jednym, dwoma wyjątkami - byli to piłkarze w pewnym okresie bardzo znaczący dla zespołu. Jeśli nie zastąpimy ich gościami naprawdę dużego pokroju (a na to się niestety zanosi), to mogą nas czekać bardzo chude lata.

Niekoniecznie. Pamiętam, że podobne obawy były w momencie rozsprzedawania druzyny Kasperczaka. Wówczas również nikt nie wyobrażał sobie Wisły bez Żurawia, Szymka, Franka, Kosy czy nawet Kuźby. Jakoś się to udało odbudować, poza jednym sezonem nie schodzimy z podium. Co więcej, zrobiono to stosunkowo niewielkimi środkami. Teraz sytuacja jest nawet troszkę łatwiejsza bo na chwilę obecną z wymienionych zawodników regularnie grają tylko Brozek i Sobolewski, resztę już udało się zastąpić.

Pozytywnym aspektem jest natomiast uwolnienie się od kilku wysokich kontraktów co może umożliwić jakiś transfer gotówkowy.

Markus 03.03.2009 15:39

Cytat:

Jak dla mnie świadczy to o tym, że ktoś - począwszy od dyrektora sportowego, przez zarząd po Radę nadzorczą i wlaściciela, zaczyna prowadzić twardą politykę finansową. (...)

Wisła taką politykę „krótkowzrocznego księgowego”, a nie „profesjonalnego sportowego menadżera” prowadzi już od lat, coraz bardziej przekreślając, a nie budując lepszą przyszłość. Nie przynosi klubowi ani poważnych dochodów, ani oszczędności, bo bezmyślne cięcia i ruchy personalne wymuszają z czasem większe wydatki na pokrycie coraz to nowszych niedoborów i strat. Przykładowo, długofalowo koszty prowadzenia polityki transferowej pozbawionej elementarnego scoutingu, zawsze będą dużo wyższe od kosztów prowadzenia polityki transferowej opartej na jego obecności.

Dzięki polityce „krótkowzrocznego księgowego”, przedstawianej na zewnątrz jako rzekoma „twarda polityka finansowa”, wyniki Wisły nie ulegają poprawie, marketingowi nie jest coraz łatwiej, nie rozwija się scouting, drużyna, struktury organizacyjne i baza treningowa. Praktycznie w żadnym elemencie funkcjonowania klubu nie ma istotnego postępu (o stadionie budowanym przez miasto nie mówię). A bez tego żaden klub nigdy długofalowo nie będzie zdrowy i ze stabilnym budżetem.

Droga regularnego osłabiania zespołu, stagnacji w budowie bazy treningowej i scoutingu, ignorowania potrzeb zespołu i trenerów, czy okłamywania opinii publicznej (tu już nasi działacze doszli niemal do perfekcji), nigdzie i nigdy nie prowadzi długofalowo do finansowej i sportowej pomyślności. Nigdzie też „nie procentuje z czasem”.

Wszędzie na jej końcu, wcześniej czy później, jest krach – tak sportowy, jak finansowy. To naprawdę bardzo prosta zasada, doskonale znana nie tylko na zachodzie.

Niestety, żaden księgowy, czy sportowy amator obracający się w swoim wąskim świecie krótkoterminowych rachunków i celów, myślący tylko o własnym stołku, nie jest i nie będzie w stanie tego dostrzec. Dlatego „pociąg” o nazwie Wisła, kierowany przez takich ludzi, ciągle pędzi od dawna po tych samych złych, ślepych torach ku coraz większemu kryzysowi.

3rider 03.03.2009 15:47

Polityke transferowa klubu w zimie okreslilbym jako

-1 (slownie: minus jeden)

ps. Skorze zrobili w najzwyklejsze bambuko
ps2. oslabianie klubu w TAKIM momencie? 12 kolejek do konca? finisz? Jaka to jest logika? Co wy wypisujecie???

Arked 03.03.2009 15:56

Nazwijmy rzeczy po imieniu. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla sprzedaży Clebera w takim momencie. Tracimy najważniejszy punkt defensywy i jednego z niewielu graczy, którzy mieli odpowiednie serce do gry i świecili przykładem. Suma 100-300 tys Euro nie rekompensuje w żaden sposób straty takiego gracza.

Oddanie Brazylijczyka to kolejny wyraźny sygnał, że przestano myśleć o budowie mocnej drużyny na Reymonta, a zaczęto maksymalne cięcie kosztów. Nikt tego oczywiście jasno nie przyzna ale sprawa jest oczywista.

Ciekawe tylko czy to stała tendencja czy może zaciśnięcie pasa na czas kryzysu. Ciężko powiedzieć. Obserwując jednak nasze poczynania transferowe w okresie względnego prosperity trudno mieć nadzieje na poprawę gdy kryzys się skończy. Dopóki nie zmieni się właściciel o rozwoju naszego klubu możemy chyba zapomnieć.

Janusz13 03.03.2009 16:02

Zaistniała sytuacja powoduję, że nie można zwolnić teraz Skorży. Dlaczego ? Odpowiedzi jest prosta brak wzmocnień i słaby potencjał ofensywny o którym zarząd doskonale wiedział. Przed najważniejszymi meczami, bez zgody trenera oddaje się świecącego przykładem zawodnika, ostoję naszej defensywy. Skorża ma teraz złote argumenty. Nawet jak nie będzie szło to co co mieliśmy do przegrania to przegraliśmy ruchami transferowymi...

Griszka30KR 03.03.2009 16:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Janusz13 (Post 686141)
. Skorża ma teraz złote argumenty.

....zeby odejsc z twarzą,a nie zostac.

ultr4 03.03.2009 16:06

Nie ma co sie dalej oszukiwac, Wisla staje sie powoli ligowym sredniakiem. Najgorsze jest jednak to, ze w przyszlym sezonie nie bedzie mozna grac na wlasnym stadionie, co rowniez znaczaco pogorszy sytuacje finansowa. Biorac pod uwage, ze coraz wiecej jest klubow walczac o MP sytuacje wydaje sie byc tragiczna. Jedyna nadzieja to otwarcie nowego stadion lub zmiana zarzadzania klubem.

kristos 03.03.2009 16:10

Chciałbym wiedzieć ,kto z obecnych na forum prowadzi własny biznes ,bo to na pewno w dużej mierze wpływa na postrzeganie polityki finansowej spółki.
Wiem ,ze nie swoje pieniądze łatwo sie wydaje .
Łatwo też przychodzą rady ,jak powinno się prowadzić biznes .

Raphael 03.03.2009 16:25

Sprzedaż Clebera to niestety kolejny paradoks polityki transferowej Wisły.
Z jednej strony Wisła jest w stanie płacić nowozatrudnionym piłkarzom ponad 300k € za sezon (Garguła, Łobo), a z drugiej sprzedaje jednego z najlepszych piłkarzy za kwotę może nawet dwa razy mniejszą, która tylko w niewielkim stopniu może podreperować budżet klubu.

Wydaje się, że najważniejszym celem Wisły i Cupiała jest utrzymanie poziomu sportowego i marki klubu przez najbliższe 1-2 lata do momentu otwarcia nowego stadionu i większego zainteresowania piłką przez kibiców i sponsorów, co przyniesie znacznie większe przychody i będzie można korzystnie sprzedać klub nowemu inwestorowi lub po prostu czerpać z niego zyski.

Widać też, że ma to wszystko być realizowane bez ponoszenia strat na bieżąco czyli budżet musi być zrównoważony. Można więc zrozumieć sprzedaż jednego czołowego piłkarza na sezon za kilka milionów euro i odejście Brożka będzie naturalne w takiej sytuacji. Ale po co było sprzedawać takiego piłkarza jak Cleber za śmieszną jak na potrzeby Wisły kwotę. Jak już trzeba wyprzedawać najlepsze aktywa to tylko za duże pieniądze. W innym wypadku jest to nieracjonalne. Więcej będzie szkody z tego transferu niż pożytku.

Janusz13 03.03.2009 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Griszka30KR (Post 686143)
....zeby odejsc z twarzą,a nie zostac.

I tu masz rację, to jest ten moment w którym Skorża powinien odejść. Cupiał pokazał już nie pierwszy raz, że ma dupie jego zdanie. Tu wszystko dzieję się za jego plecami. A potem bezczelnie wypier*lą go za brak wyników i powiedzą że jest kiepskim trenerem. Jak już pisałem z gówna bata nie ukręcisz. Niech Skorża poda się do dymisji może da to coś zarządowi do myślenia, bo przecież to oni wywiesli białą flagę, a nie Skorża.

pirat.z.karaibow 03.03.2009 16:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Janusz13 (Post 686160)
I tu masz rację, to jest ten moment w którym Skorża powinien odejść. Cupiał pokazał już nie pierwszy raz, że ma dupie jego zdanie. Tu wszystko dzieję się za jego plecami. A potem bezczelnie wypier*lą go za brak wyników i powiedzą że jest kiepskim trenerem. Jak już pisałem z gówna bata nie ukręcisz. Niech Skorża poda się do dymisji może da to coś zarządowi do myślenia, bo przecież to oni wywiesli białą flagę, a nie Skorża.

Ty wiesz co piszesz?

Przyjdzie jakiś czarodziej z zachodu, albo super trener Stawowy. Tego chcesz dla swojego ukochanego klubu?

Ciekawe czy bywałbyś na meczach 1 ligi gdyby w tej lidze grała Wisła...

JohnnyH 03.03.2009 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 686150)
Chciałbym wiedzieć ,kto z obecnych na forum prowadzi własny biznes ,bo to na pewno w dużej mierze wpływa na postrzeganie polityki finansowej spółki.
Wiem ,ze nie swoje pieniądze łatwo sie wydaje .
Łatwo też przychodzą rady ,jak powinno się prowadzić biznes .

Wielu ludzi prowadzi własny biznes i doskonale wie że przy restrukturyzacji przedsiębiorstwa trzeba miec świadomość że po ewentualnych cieciach kadrowych przedsiębiorstwo nadal musi być konkurencyjne i móc sprzedawać swoje produkty na rynku. Niestety tak jak już Markus napisał przez politykę krótkowzrocznego księgowego Wisła sama się z tego rynku wypchnęła (2 bardzo słabe sezony w PUEFA+ jeden sezon bez UEFA). Jeśli chce się schodzić z długu to mądrze, reinwestując część środków z transferów anie testując gwiazdy lig indyjskiej, indonezyjskiej i innych ogórów.

Z drugiej strony, do tego żeby przekonać się że polityka finansowa klubu po rozstaniu z Kasperczakiem była i jest błędna nie trzeba mieć firmy, wystarczy odrobinę zdrowego rozsądku.

Pozdrawiam

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:15.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl