Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Karherop 09.08.2022 22:58

Dzisiaj na konfie Brzęczek nie był już taki pewny pozostania Luisa, (choc.moze to tylko moje wrażenie) ale tym meczem pokazał jak bardzo kluczowy będzie to gracz w walce o awans.

Żadnego poświecania Luisa żeby ściągnąć gościa który nie wiadomo czy odpali.

Dive Pirate 10.08.2022 01:38

Partaczem to jesteś Ty, kibicowskim partaczem.

Greg25 10.08.2022 01:56

Cytat:

co z Urygą? Ile my już temu partaczowi zapłaciliśmy hajsu za siedzenie na dupie?

Obyś nie doczekał czasów, że jak Ci coś urwie nogę najlepiej od razu z jajami, to Twój pracodawca powie: za co płacimy temu partaczowi?...
Już wspominałem, że dla niektórych bywalców tego forum ideałem byłby słynny już na całą Polskę prezes Dzik z Kotwicy Kołobrzeg ;)

Arkadiusz.Czerepach 10.08.2022 08:37

dla których idioto ?

wolfy 10.08.2022 10:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1589410)
dla których idioto ?

Dla wszystkich którzy wylewają pomyje na kontuzjowanych piłkarzy na przykład. Tak jakby kontuzję złapali w drodze do burdelu, nie w trakcie meczu.

pepe72 10.08.2022 16:15

Piotr Parzyszek (28) na celowniku:
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...wadzi-do-wloch
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sportowe Fakty
Z informacji WP SportoweFakty wynika, że Wisła Kraków zainteresowała się Piotrem Parzyszkiem, który obecnie jest piłkarzem włoskiego Frosinone Calcio.

Kariera:
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=22869

krysztal 10.08.2022 16:22

Dawać go.Przynajmniej dowiemy się jakim trenerem jest Brzęczek

azor 10.08.2022 18:15

No i spoko opcja, choć nie wydaje się realna. Rozumiem natomiast, że to nie ten superhiper napadzior, którego chcemy, ale niestety ma kontrakt i ciężko to ogarnąć (najgłupszy argument jaki słyszałem w kontekście zainteresowania piłkarze).

maciekkk 10.08.2022 18:40

Opcja bardzo fajna, wiadomo, trochę do odbudowania. To raczej typ napastnika co potrzebuję zaufania i grania co mecz po 90 minut. W Pogoni jako zmiennik się nie sprawdził. Ale może to w końcu do nas ktoś przyjdzie i będzie wyglądał lepiej niż w poprzednim klubie? (vide Jean Carlos u nas a w Pogoni).

Polak, zna ligę i realia. Myślę, że obdarzając go zaufaniem szybko mógłby się odpłacić. Oby się udało.

wolfy 10.08.2022 19:45

Po pierwsze - ja bym wyluzował, bo takich strzałów nasze media miały już sporo. Bardzo prawdopodobne że jego przyjście jest uzależnione od ściągnięcia Gergela i Tranżyny.

Po drugie - jak to ma być bramkostrzelny napastnik, to ja już wolę Żyro.

Arek95 11.08.2022 08:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1589471)
Po pierwsze - ja bym wyluzował, bo takich strzałów nasze media miały już sporo. Bardzo prawdopodobne że jego przyjście jest uzależnione od ściągnięcia Gergela i Tranżyny.

Po drugie - jak to ma być bramkostrzelny napastnik, to ja już wolę Żyro.

Jeden świetny sezon w De Graafschap, później średnio na plus sezon w Zwolle, następnie 2 bardzo dobre sezony w Gliwicach.
Bez wątpienia jest to zawodnik do odbudowania, aczkolwiek obawiam się, że ewentualne ściągnięcie go oznacza zmianę naszego nijakiego stylu gry i zaczniemy grać długą lagę w przód tylko po to żeby Parzyszek zbijał piłki w boczne sektory boiska do skrzydłowych... Nie twierdzę, że Parzyszek jest słaby, ale jeżeli sam zawodnik wyrazi zainteresowanie transferem i nie będzie żądać pieniędzy z kosmosu to myślę że nie ma sięco zastanawiać i można śmiało takiego zawodnika brać.

FraMat 11.08.2022 08:26

A tymczasem
https://www.meczyki.pl/newsy/wisla-k...-news/193764-n

Cytat:

na liście życzeń spadkowicza z Ekstraklasy znajduje się Aleksem Alegrią z RCD Mallorca, który ostatnio był na wypożyczeniu w Burgos. Wisła przystąpiła nawet do działania - złożył już zapytania w sprawie 29-latka.

Alegria nie zachwyca statystykami. W dwóch ostatnich sezonach Hiszpan strzelił tylko jednego gola. Na wszystkich frontach w tym czasie zaliczył 57 występów.
Genialne posunięcie zarządu. Oni się z tym Alegrią już 2 lata temu umówili, że będzie zrażał do siebie właścicieli RCD Mallorca nie strzelając bramek (ta jedna to strzelona przez te dwa lata była niechcący), żeby oddali go Wiśle z pocałowaniem ręki.

Patryko 11.08.2022 09:22

Przy tym Alegrim Zan Medved jawi się jako przekot pola karnego.

AS82 11.08.2022 09:25

57 meczów i 1 gol :rotfl:

FraMat 11.08.2022 10:03

ale te działania zarządu Wisły są chyba jednak przemyślane:
- tu mówi się o Rodado, tu o drugim Fernandezie, tu o Alegria, tu o Parzyszku... wszyscy się zastanawiają który z nich przyjdzie, a wezmą i tak Adema Büyüka z Turcji lub kolejnego Serba czy Chorwata za 500 tys euro

wolfy 11.08.2022 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1589488)
ale te działania zarządu Wisły są chyba jednak przemyślane:
- tu mówi się o Rodado, tu o drugim Fernandezie, tu o Alegria, tu o Parzyszku... wszyscy się zastanawiają który z nich przyjdzie, a wezmą i tak Adema Büyüka z Turcji lub kolejnego Serba czy Chorwata za 500 tys euro

Czy Ty masz zamiar teraz dosrywać się o plotki medialne?! Masz zamiar robić bydło tak jak Tobie podobni robili o medialne transfery Tranżyny, Gergela, Maka, Drzazgi czy tego napastnika kopniętego w de przez Stal (którego nazwiska nie potrafię zapamiętać)?!
I potem płaczesz że wszyscy normalni ludzie mają Cię za mendę i oszołoma?

Jakiś kretyn napisze wyciągnięty z dupy tekst dla takich frajerów jak Ty i traktujesz to tak jakby koleś miał zdjęcie na stronie głównej z koszulką Wisły? To nie jest nawet kwestia czy może się przydać bo tak - może, bo to pierwsza liga gdzie 80% umie tylko wjechać w nogi, odbić główkę i zawalić obok bramki. Koleś może być tu nawet gwiazdą bo to peryferie futbolu. Tylko że nie wiadomo nawet czy Wisła się nim interesuje, to co piszą kretyni z portali internetowych jest gówno warte, sami zgadują bo czasy kiedy sprzedawano informacje z klubu już się skończyły.

Odwal się wreszcie od Wisły. Znajdź sobie jakieś zajęcie które sprawia Ci radość, przerzuć się na Wieczystą, przestań zatruwać życie sobie i innym. Potencjalnie - idź do psychologa.

FraMat 11.08.2022 12:37

Uważaj, bo ci żyłka pęknie
Nie mam zamiaru tłumaczyć się przed facetem robiącym tu za wszechwiedzącego.
Nie musisz czytać.
Trwaj w przekonaniu o swojej zajebistości

wolfy 11.08.2022 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1589495)
Uważaj, bo ci żyłka pęknie
Nie mam zamiaru tłumaczyć się przed facetem robiącym tu za wszechwiedzącego.
Nie musisz czytać.
Trwaj w przekonaniu o swojej zajebistości

Nie wiadomo czy artykuł ma jakiekolwiek pokrycie w rzeczywistości (9 na 10 nie ma).
W życiu nie widziałeś kolesia na oczy (polecam sprawdzić statystyki Carlitosa przed przyjściem do nas).
Mimo to robisz chlew.

I to ja jestem wszechwiedzący? Czy może to ty jesteś oszołomem? Większość ludzi czeka z oceną transferu minimum do badań medycznych ponieważ - uwaga - spora część z nich jest zmyślona przez blogerów dla wejść.

FraMat 11.08.2022 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1589496)
I to ja jestem wszechwiedzący?

Jestem przekonany, że tak.
A jaki super zajebisty
:D

Arkadiusz.Czerepach 11.08.2022 14:10

ja natomiast chcialbym pochwalic obecne okienko (poki co!!!)

Lasicki - rewelacja
Pereira - robi robote
Żyro - jak wyżej
decyzja o Dudzie - w punkt
zostawienie Mlynka, Fernadeza , Coleya - slusznie
wyjebanie Sadloka - nareszcie !!!

bede zawsze krytykowal transfer Bashy , bo on od samego poczatku byl kuriozalny , i z gory skazany na to co wlasnie sie odjebało

podobnie jak żałosne popuszczanie informacji o napastniku

oby tylko nam nie rozkupili składu do konca sierpnia , i sa szanse na awans

Szneka 11.08.2022 14:22

Arkadiusz dodaj jeszcze Jarocha. Też póki co na plus i Wachowiak.

bridgeburner 11.08.2022 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1589500)
Arkadiusz dodaj jeszcze Jarocha. Też póki co na plus i Wachowiak.

Z tym Wachowiakiwem to bym nie przesadzał, chociaż trzeba mu oddać że się rozkręca i robi postępy to jednak nadal w obronie nie ogarnia
Dla mnie bardzo dobrym transferem jest Balta, mimo że ma widoczne ograniczenia(szybkość, zwrotność, trochę przesadza z agresywnością ) to wreszcie mamy walecznego chama w środku polu co w kazdej polskiej lidze jest potrzebne a w 1 wręcz nieodzowne
A i podać potrafi, uderzyć, sporo widzi

Arkadiusz.Czerepach 11.08.2022 14:50

no wlasnie zapomnialem , co generalnie tylko pozytywnie swiadczy o skali "plusów dodatnich" nad "ujemnymi"

zwlaszcza Balte szanuje , to taki nasz Rymaniak , choć chyba nie ta klasa , bo Rymaniak nawet po dwóch naraz kładzie ;)

do Jarocha az tak przekonany nie jestem , no ale zobaczymy

stary dziad 11.08.2022 14:55

Dla wszystkich którzy twierdzą że potrzebujemy napastnika , wypowiedź Dariusza Marca:

Przede wszystkim denerwuje mnie dyskusja, która toczy się ostatnio wśród kibiców i dziennikarzy, w której słyszę wręcz lamenty, że Wisła nie ma napastnika. Ja uważam, że ma i to bardzo dobrego. Dla mnie Michał Żyro jest bowiem klasyczną „dziewiątką”, a wiem co mówię, bo miałem go w Stali Mielec i w dużej mierze dzięki niemu wywalczyliśmy awans do ekstraklasy. Owszem Michał grał też na skrzydle, ale jeśli popatrzeć na jego karierę, to w tych klubach, w których był wystawiany głównie na boku pomocy, szło mu gorzej. I w Wiśle też w tych dwóch meczach wyszło, że Michała w pierwszym spotkaniu praktycznie na boisku nie było, a w drugim, gdy został ustawiony w ataku, był już jednym z głównych autorów wygranej w Rzeszowie. Oczywiście Wisła powinna jeszcze wzmocnić atak, ale nie jest tak, że na dzisiaj nie ma napastnika. Powtórzę jeszcze raz - ma i to jednego z najlepszych w I lidze!

- Wspomniał pan już o waszej współpracy w Stali Mielec. Jak pan ją wspomina?
- To był zawodnik, jakiego szukaliśmy. Michał przychodził do nas wtedy po przejściach, bo nie grał za wiele w poprzednich klubach, miał swoje problemy. One wynikały po części z tego, że widziano w nim właśnie głównie skrzydłowego. Mnie też wtedy w Stali pytano początkowo, co ja wyprawiam, dlaczego ustawiam go w ataku. A ja się uparłem i wszyscy na tym skorzystali. Michał to jest w ogóle świetny chłopak. Mega profesjonalista. Gdy teraz miałem zapytania z Wisły, czy warto go sprowadzić, wystawiłem mu laurkę. On ma świetny charakter, dużo daje zespołowi na boisku, ale też w szatni. Ma wiele atutów piłkarskich, potrafi dobrze grać głową, świetnie się zastawia, wie jak przytrzymać piłkę.

AS82 11.08.2022 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1589503)
Dla wszystkich którzy twierdzą że potrzebujemy napastnika , wypowiedź Dariusza Marca:

Oby nam pan Marzec nie zrobił niedzwiedziej przysługi , bo napastnik jest potrzebny i myśle ,że to nie jeden a dwoch. A Żyro ? Dla mnie to nie napastnik, gra tam bo nie ma kto

Arkadiusz.Czerepach 11.08.2022 15:08

jasne , lepiej wiesz niż Ziemniak

Fugiel 11.08.2022 15:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1589501)
Z tym Wachowiakiwem to bym nie przesadzał, chociaż trzeba mu oddać że się rozkręca i robi postępy to jednak nadal w obronie nie ogarnia
Dla mnie bardzo dobrym transferem jest Balta, mimo że ma widoczne ograniczenia(szybkość, zwrotność, trochę przesadza z agresywnością ) to wreszcie mamy walecznego chama w środku polu co w kazdej polskiej lidze jest potrzebne a w 1 wręcz nieodzowne

Moze to wynika z tego, ze było sporo miejsca w środku ale akurat w meczu z GKS Balta moim zdaniem dobrze operował piką (przynajmniej w prowownaniu do Nikoli K.) i nawet były momenty, że ciągnął akcję do przodu a nie do tyłu...

pepe72 12.08.2022 11:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1589501)

Z Baltą jest taki problem, że jakby wpadł jego bardzo ładny strzał w meczu z GKS K. to wszsycy by go nosili na rękach (bramkarz obronił). Z drugiej strony jest naszym głównym kandydatem to zejścia czerwoną (za dwie żółte) w każdym meczu.
Po 5 kolejkach ma 3 żółte kartki, a mógł mieć jedną więcej.

O tym też warto pamiętać:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Regulamin PZPN
Art. 58
Otrzymanie ostrzeżenia (żółtej kartki) w czasie zawodów mistrzowskich - automatyczna kara dyskwalifikacji

Zawodnik, który w czasie zawodów mistrzowskich otrzyma ostrzeżenie (żółtą kartkę), zostanie automatycznie ukarany:
1) przy czwartym ostrzeżeniu - karą dyskwalifikacji w wymiarze 1 meczu,
2) przy ósmym ostrzeżeniu - karą dyskwalifikacji w wymiarze 1 meczu,
3) przy dwunastym ostrzeżeniu - karą dyskwalifikacji w wymiarze 2 meczów,
4) przy każdym kolejnym co czwartym ostrzeżeniu (szesnastym, dwudziestym itd.) - karą dyskwalifikacji w wymiarze dwóch meczów.

Art. 59
Otrzymanie ostrzeżenia (żółtej kartki) w czasie zawodów mistrzowskich - automatyczna kara pieniężna

Aalcman 12.08.2022 13:12

Mógł mieć też jedną mniej. Bo ta kartka z gks, to śmiech na sali. To Balta był faulowany w tej sytuacji.

aNouc 12.08.2022 17:33

Cytat:

Jeśli chodzi o samą kwestię napastnika, który jest dla nas numerem jeden i patrząc na kwestie formalne "klub-zawodnik", to jesteśmy praktycznie już o tych wszystkich warunkach kontraktu dogadani. Teraz czekamy, co cały czas powtarzam, na tą ostateczną decyzję klubu, w którym on jest. Ja mam nadzieję, że w ten weekend zostanie podjęta decyzja i będziemy mogli formalnie wszystko to przeprowadzić. Oczywiście najpierw będą badania, testy medyczne i jeśli będą one pozytywne, to mam nadzieję, że w następnym tygodniu będziemy mogli podpisać ten kontrakt.
- Jerzy Brzeczek przed meczem GKS Tychy vs Wisła

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=Yo0oCEyYa94

wolfy 12.08.2022 18:06

Bartosz Talar oficjalnie piłkarzem Wisły. Kontrakt do 2024 roku z możliwością przedłużenia.
Zanim ktoś (FraMat) się zacznie dowalać - to nie jest transfer na teraz wg. słów Brzęczka.

FraMat 12.08.2022 18:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1589546)
Bartosz Talar oficjalnie piłkarzem Wisły. Kontrakt do 2024 roku z możliwością przedłużenia.
Zanim ktoś (FraMat) się zacznie dowalać - to nie jest transfer na teraz wg. słów Brzęczka.

No, skoro już to sobie zastrzegłeś, to nie.
Nie dowalam się.
Ot, pewnie niewiele kosztuje i jest jakaś szansa, że kiedyś odpali.

Byłoby fajnie jakby wszedł na poziom pozwalający pozbyć się szklanych piłkarzy, którzy z pewnością więcej kosztują Wisłę. To trochę tak, żeby się jednak dowalić ;-) i żebyś mógł poczuć jaki jesteś zajebisty.

wolfy 12.08.2022 18:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1589547)
No, skoro już to sobie zastrzegłeś, to nie.
Nie dowalam się.
Ot, pewnie niewiele kosztuje i jest jakaś szansa, że kiedyś odpali.

Byłoby fajnie jakby wszedł na poziom pozwalający pozbyć się szklanych piłkarzy, którzy z pewnością więcej kosztują Wisłę. To trochę tak, żeby się jednak dowalić ;-) i żebyś mógł poczuć jaki jesteś zajebisty.

Twoje kompulsywne zachowania są tak widoczne i oczywiste że nawet taki psychologiczny ignorant jak ja widzi po co tu wchodzisz. Nie ja jeden zauważyłem że zawracasz dupę.

Co do "pozbycia się szklanych piłkarzy" - nie wiem o czym piszesz. Kontuzje to część piłki i respektowanie kontraktów piłkarzy z urazami jest podstawą budowania normalnych relacji z nimi (nikt nie będzie szedł na 100% jeżeli kontuzja pociąga za sobą krzywe akcje ze strony klubu). Pomijam już fakt że na koniec i tak trzeba wszystko zapłacić z karami i odsetkami. Ondraszek i Uryga mają ważne kontrakty i tyle.
Chyba że piszesz o Colleyu i Bashy którzy mają wrócić do normalnych treningów za kilka dni, albo Pereirze który też nie powinien długo wracać do zdrowia z tego co klub zakomunikował. Jeżeli tak to nie wiem nawet co odpisać.

Tym niemniej myślę że odnalazłbyś się jako fan Kotwicy Kołobrzeg. Nie wiem czy mają forum i ile z twoim męczeniem buły wytrzymają, ale chyba warto spróbować.

Książę Palownik 12.08.2022 21:48

Panowie, dajcie już spokój z tymi przytykami i utarczkami.

Brać gazrurkę w łapę i dawaj jeden z drugim na Kozłówek się wyżyć :D

W kwestii napastnika, to interesujące jest z kim będzie rywalizował kiedy już do nas trafi (i jeśli trafi). Czy Żyro wyląduje na skrzydle? (niezbyt dobry pomysł)

KOALIK 12.08.2022 22:14

Jutro debiut RL9. To się liczy. Największy z Największych.

Jutro wszyscy kibicujemy Robertowi, nawet ci zapatrzeni w Nieomylnego spadkowicza.

A nie jakieś spięcia o obronę anonimów, którzy jak wiadomo doprowadzili Wisłę do spadku z wujaszkiem na czele.

Jasio ,,nie umiem strzelać" Kliment jest największym symbolem tej błazenady.

Greg25 12.08.2022 22:31

Jak to mówią: "nie ruszaj gówna, bo śmierdzieć zacznie", więc nie będę na razie kopał leżącego, w tym KLOACZNIKA...
Nie wiem, czy tylko ja odniosłem takie wrażenie, ale Jurek Brzęczek strasznie się podekscytował, jak dostał pytanie nt. Talara, wręcz można było odnieść wrażenie, że gdyby udało się go zgłosić, to byłby pewniakiem do składu w jutrzejszym meczu...

FraMat 12.08.2022 22:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1589549)
Twoje kompulsywne zachowania są tak widoczne i oczywiste że nawet taki psychologiczny ignorant jak ja widzi po co tu wchodzisz. Nie ja jeden zauważyłem że zawracasz dupę.

Cieszę się, że skorzystałeś z okazji, żeby znowu pokazać swoją zajebistość.

W ogóle dobrze, że mamy na forum takiego zajebistego gościa jak Ty, który wszystko wszystkim wytłumaczy, który zna się też na psychologii i w ogóle jest słońcem narodów i światłością dla wszystkich błądzących.

Co do szklanych: zadaj sobie trud i znajdź w necie wiadomości o wszystkich kontuzjach Bashy w ciągu ostatnich, dajmy na to 5 lat i odpowiedz nam jaki musi zajść cud, żeby ten piłkarz (żeby nie było - bardzo go cenię i lubię) dał jakieś podstawy do tego, by liczyć na jego występy choć przez pół sezonu w Wiśle?

Liczę na Twoją wiedzę, o nieomylny i przezajebisty.

FraMat 12.08.2022 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greg25 (Post 1589559)
Nie wiem, czy tylko ja odniosłem takie wrażenie, ale Jurek Brzęczek strasznie się podekscytował, jak dostał pytanie nt. Talara, wręcz można było odnieść wrażenie, że gdyby udało się go zgłosić, to byłby pewniakiem do składu w jutrzejszym meczu...

Ja też, wbrew sugestiom zajebistego wolfa mam nadzieję, że to nie przypadkowy transfer.
Talar zagrał 3 spotkania w reprezentacji Polski U-20, jest z akademii lecha i cos liznął futbolu w Lyonie.
Nie widziałem go w akcji, ale mam dobre przeczucia.

Tak, tak... wolfy znowu się do.......i, że się nie znam, a piszę.
No, ale w końcu taka jego społeczna, wiekopomna rola.

Karherop 12.08.2022 23:42

Jakby tak Talar wszedł pierwszy na forum Wisły i się zastanowił co o nim sądzą kibice to by doznał niezlego WTF czytając ta stronę.

Skoro Brzęczek chce już go włączyć do kadry na Tychy to znaczy że w chłopaku coś widzi i zapewne szybko zadebiutuje.

Arek95 13.08.2022 07:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1589565)
Jakby tak Talar wszedł pierwszy na forum Wisły i się zastanowił co o nim sądzą kibice to by doznał niezlego WTF czytając ta stronę.

Skoro Brzęczek chce już go włączyć do kadry na Tychy to znaczy że w chłopaku coś widzi i zapewne szybko zadebiutuje.

Chłopak od miesiąca jest w Krakowie i trenuje codziennie z drużyną, zatem oczywistym jest że z miejsca może zostać włączony do gry. Fakt faktem to świadczy o żenującym poziomie naszego klubu skoro przez miesiąc nie potrafili załatwić z zawodnikiem, menago i klubem żeby chłopaka pozyskać... Oczywiście młody na + że zdecydował sie przyjść kosztem 30-sto letniego "starego Słowaka". Myślę, że tym samym już raczej nie ujrzymy na boisku Szywacza tylko w kadrze będzie właśnie Talar.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl