Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Greg25 04.07.2022 13:11

GrzegorzuS, jeśli gdzieś tu jesteś, to oczyść mnie z zarzutów bycia Tobą, bo te tępe czopki (chyba, że to Koalik wali z dwóch kont) chyba mi nie odpuszczą... ;)

PAWEŁ 04.07.2022 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greg25 (Post 1587310)
GrzegorzuS, jeśli gdzieś tu jesteś, to oczyść mnie z zarzutów bycia Tobą, bo te tępe czopki (chyba, że to Koalik wali z dwóch kont) chyba mi nie odpuszczą... ;)

:shock: :shock: :shock:

zibi7 06.07.2022 14:33

Wspomnień czar ze stycznia:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1576365)
Tak, arabów nie stać... Co tam jeszcze wymyślisz? A no tak, klakierzy :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1576372)
Sugeruję, że dogadano się, ponieważ Arabowie uznali to za korzystniejsze dla nich rozwiązanie. Przekonywać nikogo nie mam zamiaru, swojej opinii nie opieram na "wydaje mi się".

No i co, tak tych Arabów miało być stać na zapłacenie klauzuli za Aszrafa, że teraz nasi dzielni włodarze Wisły do sądu musieli ich podać, bo im nawet raty za niego nie chcą zapłacić.

Trzeba przyznać, że wyrwanie Aszrafa bez opłaty w środku sezonu od frajerów było dla Arabów wyjątkowo korzystne, nie dość że nie musieli płacić, to jeszcze Aszraf wydatnie pomógł im się utrzymać w lidze, ledwo ledwo, bo z 1 pkt przewagi nad spadającym zespołem, dzięki m.in. bramce Aszrafa na wagę remisu w przedostatniej kolejce.

A frajerskie władze Wisły musiały w tym czasie przełknąć gorycz spadku klubu, do którego doprowadzili swoimi decyzjami. "Dwu-trzyletni plan doprowadzenia Wisły do europejskich pucharów" zapowiadany w lecie 2021 przez prezesa Dawida Błaszczykowskiego mocno się skomplikował, chyba już nie obowiązuje. Teraz czas na słynny "plan pięcioletni", a oklaski od wiernych żołnierzy oczywiście gwarantowane.

serek.c2 06.07.2022 15:11

"Nie chcą" - to słowa klucze. Płatność z sobie wiadomych przyczyn przeciągają. Mam nadzieję, że my - jako klub - ze sprzedaży ratalnej się wyleczyliśmy.

Ps. mogłeś wpaść na spotkanie Socios, był wątek Aschrafa, dopytałbyś o interesujące Cię tematy.

gizmowisla 06.07.2022 15:11

Czy naprawde nasze Trio nie dostalo jeszcze zadnych pieniedzy za Arszafa ??????

robert777 06.07.2022 17:59

Przecież do cholery mówili że była klauzula w jego kontrakcie, że arabusy wyłożyli kasę i musieli go im sprzedać, mieli związane ręce. A tu nagle info że jednak kasy nie ma. To albo ktoś robi ze mnie barana albo sam jest niespełna rozumu

wolfy 06.07.2022 18:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez robert777 (Post 1587362)
Przecież do cholery mówili że była klauzula w jego kontrakcie, że arabusy wyłożyli kasę i musieli go im sprzedać, mieli związane ręce. A tu nagle info że jednak kasy nie ma. To albo ktoś robi ze mnie barana albo sam jest niespełna rozumu

Araby nie skorzystały z klauzuli bo nasi zgodzili się na raty. Taki biznes zrobili!

FraMat 06.07.2022 18:39

kto tym razem zajebał?

krysztal 06.07.2022 19:00

Kibice,tylko Jażdżyński jeszcze nie wie jaką legendę o tego dorobić

aNouc 06.07.2022 19:14

Brzeczek o tajemniczym napastniku, którego chce od kilku miesięcy, w rozmowie po sparingu Wisły z Hapoelem:

Cytat:

Jesteśmy w tych rozmowach dalej, co mnie cieszy. Chcemy ściągnąć tego napastnika, na którego tak długo już czekamy. I mam nadzieję, że do końca tego tygodnia uda nam się tego dokonać.
I dodał, że:

Cytat:

Jeśli chodzi o naszą kadrę, to w większości jestem z niej zadowolony. Jeszcze mamy na tę chwilę dwie pozycje, gdzie prowadzimy rozmowy. Chcemy sobie zachować możliwość na reakcję krótko przed zakończeniem okienka transferowego.

bridgeburner 06.07.2022 19:47

Zdybowicz, Balicki, Szota, Wachowiak, Sobol, Młyński
My na nich przepalilismy z milion euro licząc z pensjami przez czas trwania kontraktu
Jak dodamy Kuvejlica i Fazlagica to się zaraz robią 2 miliony
Co zakup/zakontraktowanie młodego gracz z pola to wtopa
Ciekawe czy ktoś kto ich skautował ponosi za to jakąkolwiek odpowiedzialność, czy bawimy się nadal

Elendil 06.07.2022 19:51

No nie powiem, jeżeli faktycznie oddaliśmy za darmo naszego najlepszego środkowego pomocnika, to grubo. Może byśmy byli teraz w nieco innych nastrojach, gdyby jednak został. Jakoś trudno mi uwierzyć, że za to wszystko odpowiada Pasieczny, przecież D. Błaszczykowski musiał to klepnąć.

Patryko 07.07.2022 12:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1587355)
"Nie chcą" - to słowa klucze. Płatność z sobie wiadomych przyczyn przeciągają. Mam nadzieję, że my - jako klub - ze sprzedaży ratalnej się wyleczyliśmy.

Ps. mogłeś wpaść na spotkanie Socios, był wątek Aschrafa, dopytałbyś o interesujące Cię tematy.

Ze sprzedaży ratalnej to raz, a dwa to od teraz wydajemy certyfikat zawodnika po przelaniu całości pieniędzy na konto (oczywiście mam tylko taką cichą nadzieję). Na przestrzeni ostatnich lat byliśmy nie raz oszukiwani w tej kwestii (choćby transfery Brleka, Lisa czy teraz Aschrafa) - oby odpowiednie wnioski zostały wyciągnięte i w umowach zaczęły się pojawiać stosowne zapisy.

Jeżeli kontrahentem jest klub z Grecji, Turcji, czy jak się teraz okazuje z Bliskiego Wschodu - płatność TYLKO i wyłącznie w gotówce w jednej transzy i przekazanie dokumentów zawodnika po zaksięgowaniu wpłaty.

Z duża dozą prawdopodobieństwa z transferu Lisa nigdy już nie zobaczymy 600k euro, za Aschrafa kolejne 2,5 bańki dolarów - na nasze warunki są to kwoty astronomiczne.

tomasz_19 07.07.2022 13:07

Wszyscy wykorzystywali sytuację finansową Wisły, która zamiast brać kasę na konto to godziła się na płatności ratalne i tak to potem wychodzi. Odzyskać kasę będzie równie ciężko jak za Chrapka od Catani.

Elendil 07.07.2022 13:30

Naprawdę się przed tym wcześniej nie zabezpieczali? Czy te umowy były faktycznie tak koszmarnie skonstruowane, że mogli nam brać zawodników za darmo i nawet UEFA nie mogła pomóc? Jakoś nie przypominam sobie od ostatnich 20 lat, aby to Wisła wzięła od innego klubu zawodnika i za niego nie zapłaciła. Ciekawe, ile kasy już tak z dymem poszło...

MaLk 07.07.2022 13:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1587380)
Ze sprzedaży ratalnej to raz, a dwa to od teraz wydajemy certyfikat zawodnika po przelaniu całości pieniędzy na konto (oczywiście mam tylko taką cichą nadzieję). Na przestrzeni ostatnich lat byliśmy nie raz oszukiwani w tej kwestii (choćby transfery Brleka, Lisa czy teraz Aschrafa) - oby odpowiednie wnioski zostały wyciągnięte i w umowach zaczęły się pojawiać stosowne zapisy.

Jeżeli kontrahentem jest klub z Grecji, Turcji, czy jak się teraz okazuje z Bliskiego Wschodu - płatność TYLKO i wyłącznie w gotówce w jednej transzy i przekazanie dokumentów zawodnika po zaksięgowaniu wpłaty.

To akurat byłoby sprzeczne z przepisami transferowymi.

Patryko 07.07.2022 14:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1587383)
To akurat byłoby sprzeczne z przepisami transferowymi.

Wydanie certyfikatu po zaksięgowaniu wpłaty za zawodnika?

MaLk 07.07.2022 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1587384)
Wydanie certyfikatu po zaksięgowaniu wpłaty za zawodnika?

Tak. Przynajmniej kiedyś tak było, nie chce mi się teraz sprawdzać czy to jeszcze obowiązuje.

Patryko 07.07.2022 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1587385)
Tak. Przynajmniej kiedyś tak było, nie chce mi się teraz sprawdzać czy to jeszcze obowiązuje.

Ok, czyli w świetle prawa przeciwko tego typu wałkom nie możemy się praktycznie obronić. Pozostaje dogłębna analiza stanu finansów potencjalnego kontrahenta oraz dotrzymywania przez niego umów z poprzednich transferów (na tyle, na ile to można zrobić) i gwarancje bankowe.

MaLk 07.07.2022 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1587386)
Ok, czyli w świetle prawa przeciwko tego typu wałkom nie możemy się praktycznie obronić. Pozostaje dogłębna analiza stanu finansów potencjalnego kontrahenta oraz jego dotrzymywania przez niego umów z poprzednich transferów (na tyle, na ile to można zrobić) i gwarancje bankowe.

Generalnie założenie jest takie, że problem rozliczeń finansowych pomiędzy klubami jest problemem klubów i nie powinien wpływać na możliwość "wykonywania zawodu" przez piłkarza.

Oczywiście są różne inne sposoby zabezpieczenia interesów klubowych (sprawdzenie wiarygodności finansowej kontrahenta to takie absolutne minimum przyzwoitości), ale nigdy nie będzie pewności. Jak to w działalności gospodarczej. Jest ryzyko, jest zabawa. Ważne, żeby nie patrzeć wyłącznie przez pryzmat "łojezusicku, ale dużo piniendzy nam oferujom" ;)

gizmowisla 07.07.2022 14:57

Czyli jestesmy 3 mln dol w plecy i nic sie nie da z tym zrobic ? Jest 21 wiwk , sa sady, fify, iefy, niewiem , jakies zabezpieczenia, przepisy, tylko takich nieudacznikow po dupie kopia

serek.c2 07.07.2022 14:59

Jeden wyrok już na naszą korzyść (Lis).

Patryko 07.07.2022 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1587389)
Jeden wyrok już na naszą korzyść (Lis).

Pytanie jakie są perspektywy odzyskania jakichkolwiek pieniędzy od klubu, który chyli się ku upadkowi i nie tylko my jesteśmy jego wierzycielami. Znając nasze szczęście w tego typu sprawach, dostaniemy jakiś śmieszny ochłap.

serek.c2 07.07.2022 16:04

Jak nie upadną, zapłacić będą musieli całość, oczywiście pewnie będzie to trwało.

wolfy 07.07.2022 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1587391)
Jak nie upadną, zapłacić będą musieli całość, oczywiście pewnie będzie to trwało.

Plus odsetki.

doktor granat 07.07.2022 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1587392)
Plus odsetki.

plus ciężarówka najlepszej chałwy na przeprosiny.

doktor granat 07.07.2022 16:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1587391)

Staną się tureckim lechem na licencji amiki albo coś tam widzewem w miejsce rts i będziemy ich mogli pocałować w d..
W grze w takie klocki turasy są mistrzami.

Patryko 07.07.2022 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1587394)
Staną się tureckim Lechem na licencji amiki albo coś tam widzewem w miejsce rts i będziemy ich mogli pocałować w d..
W grze w takie klocki turasy należą są wśród mistrzów

Zapłacą nam za Lisa wagonem tureckiej liry.

robert777 07.07.2022 20:28

Co z tym napastnikiem? Zegar tyka...

ciacho 07.07.2022 21:21

Jak to co ? Przyjdzie na 2 dni przed startem ligii, po rundzie jesiennej będziemy go usprawiedliwiać "ahh gdyby tylko przepracował okres przygotowawczy", a po sezonie ze statystykami 2 bramki, 1 asysta będziemy go wyzywać od szrotu. I tak to się kręci w tej Wiśle.

Szneka 08.07.2022 06:56

Na dziś w ataku mamy Sobola i Bartonia. Z konieczności pewnie z przodu będzie grał Fernandez. Mnie zastanawia Coley- nie gra w żadnym sparingu- będzie brany pod uwagę pod kątem ligi? Gruszkowski to samo? Bramkarze Broda i Biegański-czy obaj zostają? Szkoda aby jeden z nich marnował się na ławie, skoro ma przyjść Frątczak z Garbarni. Sparingi widziałem tyle o ile- ktoś napisze jak grał Duda i Szywacz? Będzie z tej mąki chleb?

Patryko 08.07.2022 08:09

Napastnik, który potrafi coś zrobić z piłką, to towar deficytowy, dla którego Wisła jest w tym momencie piątym wyborem. My dostaniemy napastnika, który odbił się od klubów ekstraklasowych, ewentualnie jakiegoś kolejnego Zana Medveda.

tl:dr; nie będziemy mieć w tym sezonie w Wiśle na 9-tce kota, więc przyzwyczajajmy się do tego, co mamy.

sandomingo 08.07.2022 08:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1587401)
Sparingi widziałem tyle o ile- ktoś napisze jak grał Duda i Szywacz? Będzie z tej mąki chleb?

Liga ich zweryfikuje, bo póki co to są sparingi w trakcie ciężkich przygotowań. Ale jest spora szansa, że tak. Na tle przykładowego Plewki (nad Młyńskim nie ma się.co znęcać) prezentują się lepiej.

Karherop 08.07.2022 09:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1587401)
Na dziś w ataku mamy Sobola i Bartonia. Z konieczności pewnie z przodu będzie grał Fernandez. Mnie zastanawia Coley- nie gra w żadnym sparingu- będzie brany pod uwagę pod kątem ligi? Gruszkowski to samo? Bramkarze Broda i Biegański-czy obaj zostają? Szkoda aby jeden z nich marnował się na ławie, skoro ma przyjść Frątczak z Garbarni. Sparingi widziałem tyle o ile- ktoś napisze jak grał Duda i Szywacz? Będzie z tej mąki chleb?

Colley wymusza transfer, ewidentnie to widać. Choroba ucha jak przy Carlitosie. Jak zostanie to i tak będzie czekał na spadek formy/kartki/kontuzje pary Mahremic-Łasicki - notabene widać że Brzęczek już w sparingach mocno zgrywał ta parę. Obaj zresztą widać że są mocno zmobilizowani do przygotowania dobrej formy.
Żadnych baboli, braku koncentracji, oby to przełożyło się na ligę.

Szywacz i Duda to wygrani sparingów. Z młodym Duda powinni już teraz zacząć negocjacje w sprawie nowego kontraktu bo nawet Lech moze się nim zainteresować po pierwszych dobrych występach.

maciekkk 08.07.2022 09:33

Colley nie ma też co trzymać na siłę jak nie chce tu grać. Tylko podobno nie ma ofert (albo są za słabe). Może udałoby się go wypożyczyć na sezon gdzieś? Zobaczymy.

Brzeczek po Hapoelu mówił, że niektórych młodych zawodników ten mecz zweryfikował. Mam nadzieję, że mówił o Mlynskim i Szocie bo ileż można dawać szans na to by coś w końcu pokazali? Rozumiem wahania formy w młodym wieku. Ale oni ani nie są już nastolatkami, ani nie mają wahań formy. Poprostu są słabi. W ich wypadku, na ich miejscu, rozważyłbym wypożyczenie do 2 ligii, niech tam zagrają cały sezon od dechy do dechy. I jak tam nic nie pokażą to do śmieci. Tylko wątpię by oni, wielcy gwiazdorzy, poszli na taki układ, agenci spokojnie do Esy by ich jeszcze raz wepchneli.

Barton niestety też z Hapoelem został zweryfikowany, tzn. nie żebym go przekreślał, tylko fizycznie sobie poprostu nie radził, a techniki też wielkiej po nim nie widać by tym mógł nadrabiać. Ale jako zmiennik na 10-15 min w meczu mógłby wchodzić może.

W ostatnich sparingach Szywacz bardziej od Dudy mi się podobał, ale akurat z Hapoelem było na odwrót. Myślę, że obaj będą dostawać szanse na grę, 1 z nich może nawet w 1 składzie. Zdecydowanie bardziej widoczni i pożyteczni z piłką od Plewki.
Kiedyś coś tam widziałem w Plewce, że coś potrafi, ale od roku to już chyba tylko alibi Player...

sandomingo 08.07.2022 09:55

Z tym Bartoniem to nie ma co wydawać jednoznacznych opinii w żadną stronę.
Chłopak pierwszy raz przechodzi okres przygotowawczy z seniorami. W tym konkretnym meczu nie miał też z kim grać. W sparingach zapracował na swoja szansę jako zmiennik i powinien być w tej powiedzmy 23 osobowej kadrze na sezon ligowy. Co z tego dalej będzie - zobaczymy.

wolfy 08.07.2022 11:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1587407)
Z tym Bartoniem to nie ma co wydawać jednoznacznych opinii w żadną stronę.
Chłopak pierwszy raz przechodzi okres przygotowawczy z seniorami. W tym konkretnym meczu nie miał też z kim grać. W sparingach zapracował na swoja szansę jako zmiennik i powinien być w tej powiedzmy 23 osobowej kadrze na sezon ligowy. Co z tego dalej będzie - zobaczymy.

Obiektywnie to drużyna dużo Bartoniowi nie wypracowała ale sam praktycznie wszystko zepsuł złym przyjęciem, zastawieniem piłki etc. Po prostu go skasowali, nie istniał - coś jak Buksa w ekstraklasie. W sumie nie oddał chyba strzału. Przy czym Happoel to poziom o wiele wyższy niż top pierwszej ligi, poziom piłkarzy też - bez względu na etap przygotowań. Na Ekstraklasę jest ewidentnie za słaby, czy dostanie szansę w pierwszej lidze zadecyduje Brzęczek. Osobiście nie napalałbym się na grad strzelonych przez niego goli w tym sezonie, co nie oznacza automatycznie że nic z niego nie będzie.
Pytanie brzmi - ławka czy wypożyczenie, co będzie lepsze dla jego rozwoju, bo Wiśle raczej wiele na razie nie da.

Z młodych: Duda, Szywacz, Starzyński i bramkarze to spokojnie materiał nawet na pierwszy skład. Zresztą - sądząc po sparingach - Brzęczek też tak to widzi. Z Happoelem nieźle zaprezentowali się też młodzi stoperzy, ale to nie był poziom pary Mehremić-Łasicki, błędy się pojawiły.
Colleya nikt chyba na siłę trzymał nie będzie, pytanie czy pojawią się oferty.

Karherop 08.07.2022 11:26

Obrona Hapoelu była w połowie dla niego bezwzględna, ale i on w żaden sposób ich nie męczył. Praktycznie nie pressowal i nie wymuszał błędów (jak Fernandes w 1 połowie). Może to ciężkie nogi, może zbyt wysoki poziom ale i tak zdecydowanie rozczarował.

Też uważam że powinien być w szerokiej, 28 osobowej kadrze, ale na dzisiaj to raczej głębokie rezerwy.

Elendil 08.07.2022 14:46

Colley niech się nie wygłupia, bo skończy w klubie Kokosa. Już widzę jak będą inne kluby go chciały, gdy nie będzie grał od pół roku w żadnym spotkaniu.

Gruszkowski to żyje jeszcze?

Patryko 08.07.2022 16:02

Z Colleyem skończy się jak z Carlitosem - sprzedamy go za bezcen ze względu na sytuację finansową i przyparci do muru przez agenta piłkarza.
Dla takiego Colley'a gra w I lidze to byłby sezon spisany na straty, gdzie po dobrej grze w zeszłym sezonie spokojnie może iść w górę i szczerze to ciężko mu się dziwić, że nie chce tutaj zostać.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:12.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl