Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Greeg 19.01.2015 11:54

Kominek racja, ale można się zastanawiać na ile wiarygodne jest to zestawienie frekwencji w chwili bojkotu, kiedy Bednarz rozdawał vouchery za darmo na lewo i prawo oraz jak konkretnie liczyli wtedy frekwencję, gdyż tutaj było sporo zarzutów o manipulację.

Według mnie różnica powinna być jeszcze większa na niekorzyść statystyk podczas bojkotu.

Przybyszewski 19.01.2015 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greeg (Post 1388032)
Kominek racja, ale można się zastanawiać na ile wiarygodne jest to zestawienie frekwencji w chwili bojkotu, kiedy Bednarz rozdawał vouchery za darmo na lewo i prawo oraz jak konkretnie liczyli wtedy frekwencję, gdyż tutaj było sporo zarzutów o manipulację.

Według mnie różnica powinna być jeszcze większa na niekorzyść statystyk podczas bojkotu.

Bez bojkotu tez sa darmowe wejsciowki tylko poprostu dla innych ludzi.

Greeg 19.01.2015 12:19

Idące w tysiące?

Przybyszewski 19.01.2015 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greeg (Post 1388035)
Idące w tysiące?

A masz jakies dane ze w czasie bojkotu przy 5 tysiecznej publice rozdane zostaly tysiace darmowych wejsciowek ?

WislaFan123 19.01.2015 13:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greeg (Post 1388032)

I tu jest kluczowa sprawa. Nie wiem ile z tego przyszło i nie wiem jak z innymi meczami, ale na mecz z Lechią Gdańsk na którym było 6tyś ludzi, rozdano ok 1,6 tyś voucherów + troche więcej w TF

Temat frewkencji jest szerszy, ale dopóki nie będzie działac porządnie marketing, reklamy nakierowane na konkretną grupę odbiorców, długoterminowa umowa na stadion co jednoczesnie pozwoli m.in na iwnestycje w punkty ctaeringowe zewnetrznej firmy, to tutaj bedzie ciezko samymi wynikami zwiekszyc frekwencje (co i tak jest bez sensu bo nie daje dlugofalwoeo wzorstu - trzeba szukac sposobu aby odejsc od kibicow sukcesu)

palikot 19.01.2015 13:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafkur (Post 1387986)
W sensie nie widzisz żadnego związku miedzy Skwk a mitycznymi "grupami decyzyjnymi"? Jak napisałem - zajebisty dysonans się nam pojawił. Reprezentują a nie maja wpływu - ciekawa konstrukcja :mysli:

Przecież cała runda była bez kar finansowych, nie było ani jednej racy, więc nie wiem o co ci chodzi :)
chyba to świadczy o tym, że jakiś wpływ mają :D

gukfva 19.01.2015 19:08

http://www.ecaeurope.com/PageFiles/7...%20WC%2014.pdf
Wisla Krakow jako jedyny polski klub jest uprawniony do benefitu od FIFA. Jesli dzialacze klubu tu nie zagladaja, to dajcie im znac prosze. Informacja gratis.

szprotson 19.01.2015 19:23

Stary my już ta kase przejebali ....

63.5 Kg 19.01.2015 19:30

Dokladnie to już poszlo na cieplo wode ....

Viper 19.01.2015 22:16

^^ chyba na abonament za telefony i neta...

bódyń 20.01.2015 14:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1388021)
Patrząc na to zestawienie można powiedzieć że na mecz gdzie nie ma jakiegoś super przeciwnika na Wisłę przychodzi 10-11 tys. luda. W czasie gdy był bojkot na takie mecze chodziło średnio 5 tys.

Ponieważ jak widzę jakieś zainteresowanie wzbudził ten link oto analiza frekwencji na Wiśle w ciągu ostatnich 10 lat. Top 10 meczy pod względem frekwencji, jakie kluby przyciągały najwięcej widzów i wykres pokazujący frekwencje na każdym meczu(z podpisem duzych frekwencji). mam nadzieję, że kogoś zainteresuje
http://ciekawyblog.pl/frekwencja-wid...atnich-10-lat/

Greeg 20.01.2015 15:00

Bardzo czytelny wykres i analiza. Zabrakło mi tylko wyszczególnienia, że chyba okres od sierpnia do grudnia 2009 roku graliśmy w Sosnowcu dlatego taki spadek frekwencji. Na Suchych Stawach już widać wzrost.

Piszę z pamięci bo nie zaglądałem na 90minut.pl więc w razie czego proszę mnie poprawić.

filemon 20.01.2015 15:03

To niezbyt dobrze, że w 10 najpopularniejszych meczach nie mamy pozytywnego bilansu (4-2-4). Jakby nie patrzeć ma to niemałe znaczenie finansowe.

Pan Jotka 22.01.2015 17:37

Zachowując wszelkie proporcje to Legia jest giełdą paierów wartościowych, a my lombardem przy targu z warzywami....

Skarbiec TFI stworzył fundusz inwestycyjny zamknięty (FIZ) mający na celu zebranie środków finansowych na transfery do klubu piłkarskiego Legia Warszawa, wynika z informacji ISBnews.
„Skarbiec stworzył FIZ, którego certyfikaty objęli dedykowani inwestorzy. Pozyskane środki posłużą transferom piłkarzy do Legii" – powiedziała ISBnews osoba zbliżona do sprawy. Skarbiec TFI S.A. powstał w 1997 roku i jest jednym z najdłużej działających Towarzystw Funduszy Inwestycyjnych na polskim rynku. Na rynku krajowym Skarbiec TFI zajmuje piąte miejsce pod względem wartości aktywów pod zarządzaniem oraz jest drugim największym, niezależnym TFI działającym w Polsce.

http://stooq.pl/n/?f=941187&c=1&p=0

BlurgH 22.01.2015 19:19

To się inwestorzy zdziwią, jak bardzo można wtopić ;)
Pomysł sam z siebie nie jest zły, bo praktykowany w wielu klubach na świecie, ale grających w znacznie mocniejszej lidze niż nasza...
Z zawodowej ciekawości będę się temu funduszowi starał przyglądać.

WislaFan123 22.01.2015 21:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BlurgH (Post 1388351)
To się inwestorzy zdziwią, jak bardzo można wtopić ;)
Pomysł sam z siebie nie jest zły, bo praktykowany w wielu klubach na świecie, ale grających w znacznie mocniejszej lidze niż nasza...
Z zawodowej ciekawości będę się temu funduszowi starał przyglądać.

Nie zdziwią, bo nie można wtopić ;-)

W przypadku tej spółki, działa to jak obligacje pewnie 3-5 letnie na ok 8-10%, i to jest coś co Legia MUSI wypłacić tym inwestorom. Natomiast dodatkowym bonusem, jest możliwośc uzyskania jest kilkunastu procentów z transferu jak sie uda sprzedać. Także model jest bardzo dobry, tylko trzeba znaleść ludzi którzy taką kasę wyłożą :)

Obligacje to jest coś, czym Wisła mogłaby się zainteresować...

BlurgH 23.01.2015 09:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1388358)
Nie zdziwią, bo nie można wtopić ;-)

W przypadku tej spółki, działa to jak obligacje pewnie 3-5 letnie na ok 8-10%, i to jest coś co Legia MUSI wypłacić tym inwestorom. Natomiast dodatkowym bonusem, jest możliwośc uzyskania jest kilkunastu procentów z transferu jak sie uda sprzedać. Także model jest bardzo dobry, tylko trzeba znaleść ludzi którzy taką kasę wyłożą :)

Obligacje to jest coś, czym Wisła mogłaby się zainteresować...

Chętnie pogadam o tym na PRV, żeby nie robić OffTopu...
Aż jestem ciekawy, do jakich wspólnych wniosków dojdziemy :D

Lukasz 23.01.2015 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1388358)
Natomiast dodatkowym bonusem, jest możliwośc uzyskania jest kilkunastu procentów z transferu jak sie uda sprzedać. Także model jest bardzo dobry, tylko trzeba znaleść ludzi którzy taką kasę wyłożą

Mnie się wydaje że to deko mydlenie oczu z tymi 'kibicami'.
Imo to dosyć zaawansowana struktura finansowa na którą stać tylko nielicznych. Koszt posiadania spółki w FIZ to ok kilkaset tysięcy rocznie. I przeważnie siedziały czy siedzą tam spółki komandytowo-akcyjne by optymalizować podatki.

Także w 'kibiców' średnio wierze, raczej to biznes który Miodulski zaprosił do współpracy plus optymalizacja podatkowa.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BlurgH (Post 1388385)
Chętnie pogadam o tym na PRV, żeby nie robić OffTopu...
Aż jestem ciekawy, do jakich wspólnych wniosków dojdziemy :D

Daj please znać, też jestem ciekaw :)

WislaFan123 23.01.2015 19:30

Panowie,

Myślę że nie ma co dkoładnie wchodzić na prv.... bo... Weszło dziś zrobiło pełny artykuł jak to działa - mniej więcej tak jak pisałem, forma oblijgacji 4 letnich, z tym że właśnie bonus jest w postaci zysku od transferów.

TF przy swoich problemach również korzystała z obligacji, choć krótkoterminowych - 3 miesiecznych które Alior wypuszczał, więc dla naszej góry, tj TF temat obcy to nie jest... I jest jedna z nie wielu form pieniędzy na których UFA siąść nie może, a myślę ze z 3-4 mln w obligacjach 3 letnich dałoby się uzbierać. Ale bardziej przeznaczyłbym to na budowę nowej strony, rozbudowy sklepu, muzeum, strktur klubu i marketing, w dalszej kolejności na transfery

ASecond17 23.01.2015 20:51

Nie zapominajcie, że obligacja - to nie jest datek, jak wpływ od sponsora albo podniesienie kapitału własnego przez akcjonariuszy. To jest specjalny dług, który po okresie, na jaki została zaciągnieta - trzeba zwrócić i to z odsetkami.

Paweł 23.01.2015 21:04

Z punktu widzenie emitenta to jest nisko oprocentowana pożyczka.

PiVoSH92 23.01.2015 22:44

To jest dobra opcja dla obu stron - dla jednych wysoko oprocentowana lokata, dla innych tani kredyt inwestycyjny.

dziki 24.01.2015 13:22

IMO przy tempie rozwoju polskiej piłki to naprawdę dobry pomysł, z którego oba podmioty muszą być zadowolone. Szczególnie w stabilniejszym środowisku, jakim jest teraz Legia.

Wydaje mi się, że tego typu inwestorów w tej części kraju też byśmy znaleźli ;-)

Lukasz 03.02.2015 16:23

Sprawa Wisły i ZIKiT w sądzie.
Wisła nie zapłaciła 2 mln zł za wynajem stadionu, miasto skierowało więc sprawę do sądu.

Cytat:

Przedstawiciele Wisły spotkali się we wtorek w sądzie z ZIKiT, który domaga się zapłaty długów za wynajem stadionu. Rozmawiali także z ZIS w sprawie nowej umowy na dzierżawę obiektu.
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...ewnil__ze.html

Cytat:

we wtorek Mirosław Jankowski, wiceprezes Wisły, spotkał się z Krzysztofem Kowalem, dyrektorem Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie, który zarządza stadionem miejskim przy ul. Reymonta. - Rozmawialiśmy o wielu szczegółach związanych z funkcjonowaniem stadionu. Wisła pytała o możliwość stworzenia muzeum i sklepu z pamiątkami, a także o zyski z cateringu - wylicza dyrektor Kowal. - Klub zapewnił też, że zamierza spłacić zaległości, prawdopodobnie w 12 ratach. W przyszłym tygodniu spotkamy się znowu i będziemy rozmawiać wyłącznie o nowej umowie najmu. Chciałbym, by ta sprawa została pomyślnie zakończona do końca marca.

KOMINEK 06.02.2015 14:20

Na zgrupowaniu w Turcji mają wkrótce pojawić się Bogusław Cupiał i Robert Gaszyński. - Nie wiem jakie poruszymy tematy, ale dobrze, że przyjeżdżają, są zainteresowani zespołem, to dobra oznaka.

-no ciekawe co to oznacza dla mnie jedno : panowie nie ma dalej kasy poczekajcie jeszcze trochę wszysko idzie ku dobremu wypłaty będą w maju :-(

Mario Nh 06.02.2015 22:22

Też mi się tak wydaje. Generalnie, gdzie pojawiał sie właściciel, na którymś ze stadionów, miast, w którym przebywała Wisła to... przynosił pecha. Więc chyba nie ma co liczyć na dobre wiadomości, to taki czarny kruk zwiastujący kłopoty.
Z przymrużeniem oka.

AntyMod 06.02.2015 22:43

przeciez to nie pierwszy raz jak Cupial wpada na zgrupowanie sie pokazac

Patryk_185 07.02.2015 10:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1389705)
przeciez to nie pierwszy raz jak Cupial wpada na zgrupowanie sie pokazac

dokładnie, nie dawno pamiętam wpadł prywatnym odrzutowcem ;d

aNouc 07.02.2015 10:46

Cupial bardzo czesto pojawia sie z wizytą na zgrupowaniach, nic nowego.

KOMINEK 09.02.2015 09:26

8 lutego Bogusław Cupiał wraz z prezesem Wisły Kraków SA, Robertem Gaszyńskim, oraz dyrektorem sportowym Zdzisławem Kapką obejrzał spotkanie sparingowe Wisły z rumuńską drużyną Universitatea Craiova. Wśród obserwatorów meczu był także prezes Zarządu Tele-Fonika Kable, Ryszard Pilch.

Cały garnitur był

rozarian 09.02.2015 09:59

"Cały garnitur był"
Pojechali sprawdzić osobiście doniesienia mediów, że na ławce rezerwowych pustawo.

c. 09.02.2015 12:04

http://skwk.pl/skwk/5-wazne-skwk/616...ie-zbliza.html

TS&ZKS 10.02.2015 22:07

Niestety na ławce pusto jest i będzie :/ Niestety, ale kiedy SKWK napisało artykuł "czy nowe znaczy lepsze?" to podchodziłem do niego sceptycznie. Teraz widze ile w nim było prawdy. Dalej wysłu.....my dennych obietnic. Słuchamy pięknych słowek prezesa o transferach. Kiedy jeden z dziennikarzy zapytał co z ławką to odpowiedział:"to panstwo nie bierzecie pod uwage ze w Turcji dolaczy do nas 3 nowych zawodników". Więc pytam gdzie oni są?
Gaszynski mówił również że kontrakt Stilicia wyjaśni się do pierwszego meczu, czyli meczu z Lechią w piatek. Teraz czytamy ze rozmowy przed Lechią nie będa już prowadzone. Spektakularny sponsor miał być na początku roku. Mamy 10 luty i cisza. Niestety, ale obecny prezes leje wode jak poprzednik. Dobrze, ze chociaż z kibicami nie walczy.

szprotson 10.02.2015 22:35

Co jak co ale to trzeba im przyznać że póki co mieli racje
a my po prostu nie możemy przeboleć tego co się dzieję w klubię i wierzymy...wierzymy w cuda, wierzymy we wszystko co będzie wyglądało jak światełko w tunelu. a tu ....... i co dalej ? A dalej to znowu bedziemy wierzyc ....o my naiwni zakochani w Wiśle idioci :)

Te dwa murzyny na testach to nie jest dobry objaw. Zamiast testów masowych chłopaków z 2-3 ligi, tanich słowaków czy innych podobnych, My testujemy 2 chłopa mając w kadrze 14 zawodnikow. No wtf?
2 zawodnikow!
Ktoś wypadł gorzej w tym okienku niż Wisła? ??
Ja rozumiem ze nie ma hajsu, ale że aż ....a tak?

picasso 10.02.2015 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TS&ZKS (Post 1389990)
Gaszynski mówił również że kontrakt Stilicia wyjaśni się do pierwszego meczu, czyli meczu z Lechią w piatek. Teraz czytamy ze rozmowy przed Lechią nie będa już prowadzone.

czyli prawdopodobnie sie wyjasnił.przecież "wyjaśni się" nie oznacza,że będzie przedłużony

Lukasz 10.02.2015 22:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TS&ZKS (Post 1389990)
Gaszynski mówił również że kontrakt Stilicia wyjaśni się do pierwszego meczu, czyli meczu z Lechią w piatek. Teraz czytamy ze rozmowy przed Lechią nie będa już prowadzone.

Sprawa Stilica wyjaśniła się - nie podpisał nowego kontraktu z nami.

PiVoSH92 10.02.2015 23:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1389994)
Ktoś wypadł gorzej w tym okienku niż Wisła?

Barcelona?

Pomijając już ilość - można by testować kogoś, kto nie ma w przeszłości miliardów kontuzji (szczególnie kolan) i nie jest spoza EU - wiem, że to wymaga więcej czasu i kosztów na scouting (bo takich zawidników chce więcej klubów), ale miałoby to jakikolwiek sens. Z tymi aktualnymi testami to tylko sprawianie pozorów...

arti 10.02.2015 23:41

Może poczekajmy z podsumowaniem tego okna transferowego co najmniej do 1 marca...
Oczywiście każdy wie, że nowi-dobrzy powinni być już 2 tygodnie temu, ale wiadomo jak jest.
Co do Gaszyńskiego - może miesiąc temu była nadzieja na jakiś zastrzyk kasy, który się opóźnia albo upadł w międzyczasie... A może było inaczej - ja tego nie wiem i myślę, że min. 90% na forum też nie.
Jazda po RG po miesiącu pracy - poluzujcie trochę zawsze i wszystkowiedzący.

Mario Nh 11.02.2015 08:41

Co za zawód...
Przecież prezes obiecał!

Nauczcie się czytać i słuchać.

Pan Jotka 11.02.2015 08:58

Nie będzie Stilica i nie będzie wzmocnień. Nie ma kasy i tyle. Podpucha z walką o puchary i ze wzmocnieniami jest po to by gawiedź uwierzyła i kupiła karnety. Ja w tym roku po raz pierwszy od niepamiętnych czasów nie kupuję karnetu.
I nie winię za to prezesa Gaszyńskiego bo ten chyba zaczyna dopiero rozumieć, że gadka przy winku z Cupiałem o szklanych domach to jedno, a praca na ugorze to drugie.
Nie kupuje już bajek o złych prezesach, nie kupuje już bajek o podpisaniu umów z zawodnikami. Wisła nie płaci piłkarzom, nie płaci za stadion, nie płaci byłym piłkarzom, nie zatrudnia pracowników, bo nie ma na ich pensje.
Takie sa realia. I winę za to ponosi Cupiał i nikt inny. Facet bez wizji od kilku lat, który wycofuję pieniadze z Wisły.
Nie zamierzam mu dać więcej swoich pieniezy na tacy kupując karnet, niehc o nie powalczy. Jak drużyna bedzie walczyć na boisku , aklub o kibica oraz jak zobacze jakieś realne ruchy w kierunku poprawy rzeczywistości to wydam i po 40 na bilet. Klub wręcz zarobi na mnie. Ale jak taka prowizorka ma się utrzymywać i ja mam być jak maltretowna żona wierna u boku mężą to dziękuję.
PS. TF nie przelała dalej kasy za miejsce na koszulkach.....Innego sponsora brak, bo chca parę milionów.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:42.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl