Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Przygotowania piłkarzy Wisły Kraków do sezonu: obozy, sparingi itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3140)

As 02.07.2026 10:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665395)

NA dzień dzisiejszy Wisła jest niestety drużyną słabszą niż na wiosnę. Nie wygląda to dobrze.

Dobre pytanie ale nie wiem czy bym sie zgodzil z teza.

- Ertlthaler wypada ale zapewne wroci Rodado
- Colleya zastapil Nowydom
- W zamian za Brode i Czczkana przyszedl Lubik.

Wiadomo to kwestia do interpretacji ale dla mnie nie wyglada to zebysmy byli slabsi. No a zapewne jeszcze ktos dolaczy.

sandomingo 02.07.2026 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1665400)
Dobre pytanie ale nie wiem czy bym sie zgodzil z teza.

- Ertlthaler wypada ale zapewne wroci Rodado
- Colleya zastapil Nowydom
- W zamian za Brode i Czczkana przyszedl Lubik.

Wiadomo to kwestia do interpretacji ale dla mnie nie wyglada to zebysmy byli slabsi. No a zapewne jeszcze ktos dolaczy.

Dla mnie Wisła na wiosnę to Erthaler + Rodado. Mam na myśli nasz optymalny skład na 1 ligę.
I ten jest słabszy niż - póki co - nasz optymalny skład na ekstraklasę.

Cóż, wiadomo, nie ma kasy więc trzeba czekać na złote strzały pod koniec sierpnia.

Natomiast tym bardziej bawią wpisy o tym, jak to Wisła ma skład na środek tabeli "spokojnie".

Arked 02.07.2026 10:53

Troche mi się nie spina to, że Ertlthaler już w tym momencie trenuje indywidualnie, a rzekomo miałby opuścić początek sezonu.

As 02.07.2026 11:20

Aha ok, nie wiedzialem, ze chodzilo ci konkretnie o poczatek rundy.

Natomiast jesli siegnac pamiecia to nawet ten poczatek rundy byl do d*py bo kilku nie przepracowalo porzadnie obozu bo byli chorzy oraz na pare miesiecy wypadl Bozic.

Chyba dalej zostane przy swoim zdaniu, ze teraz jest deczko lepiej jak w styczniu.

Karherop 02.07.2026 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665395)
Wg Migi Erthaler straci początek sezonu (znając Wisłę i jej historie medyczne pewnie niestety pół rundy).

Gdzie Droździk, Karherop i inni? Pytanie retoryczne.

NA dzień dzisiejszy Wisła jest niestety drużyną słabszą niż na wiosnę. Nie wygląda to dobrze.

Tutaj. Niezmiennie. Pytanie tylko czy powinienes sie cieszyć z czarnowidztwa?

Przed prawie każdym meczem zakladasz porażkę czy remis i nie wypominalem Ci ze myliles sie 20 razy w zeszlym sezonie :>

oczywiście ze jesli faktycznie Juliusa zabraknie na początku sezonu to będzie osłabienie, ale grunt żebyśmy mieli tych 3-4 pilkarzy z przodu w formie "robiących różnice". Najgrzej gdyby jednocześnie wypadl Rodado, Erthaler, Duarte i Bozic. Tfu tfu tfu

sandomingo 02.07.2026 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1665411)
Tutaj. Niezmiennie. Pytanie tylko czy powinienes sie cieszyć z czarnowidztwa?

Przed prawie każdym meczem zakladasz porażkę czy remis i nie wypominalem Ci ze myliles sie 20 razy w zeszlym sezonie :>

oczywiście ze jesli faktycznie Juliusa zabraknie na początku sezonu to będzie osłabienie, ale grunt żebyśmy mieli tych 3-4 pilkarzy z przodu w formie "robiących różnice". Najgrzej gdyby jednocześnie wypadl Rodado, Erthaler, Duarte i Bozic. Tfu tfu tfu

O czym ty piszesz?
Byłem na miejscu i widziałem, że Erthaler nie trenuje. Napisałem o tym tutaj.
Głównie Drozd ale i Ty wysmiewaliscie to, bo skoro nikt inny o tym nie pisze to przecież musi być bujda.
Gdzie tutaj czarnowidztwo. Napisałem o faktach a wy powinniście przeprosić. Tylko i aż tyle.

Drozd 02.07.2026 12:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665412)
O czym ty piszesz?
Głównie Drozd ale i Ty wysmiewaliscie to, bo skoro nikt inny o tym nie pisze to przecież musi być bujda.
Gdzie tutaj czarnowidztwo. Napisałem o faktach a wy powinniście przeprosić. Tylko i aż tyle.

Ale przecież trenuje tyle, że indywidualnie. Napisałeś coś konkretnego? Nie. Tylko standardowo zacząłeś biadolić jak to "straci" okres przygotowawczy. Gdyby siedział w gipsie to można by było tak pisać, ale o gipsie nic nie wiadomo.

Mit o znaczeniu okresu przygotowawczego minął wraz z odejściem do lamusa biegania po górach po pas w śniegu.

Jeżeli zawodnik dobrze się prowadzi i w czasie kiedy mniej trenuje nie baluje to dwa tygodnie całkowitej przerwy w treningach jest spokojnie w stanie nadrobić w miesiąc. Więc nie ma co panikować. Zawsze może na początku wchodzić na połówkę.

Zastanawia coś innego, jaka to diagnostyka trwa tak długo. Może to nie jakaś mechaniczna przyczyna, bo tu byłoby wszystko wiadomo szybciej.

Karherop 02.07.2026 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665412)
O czym ty piszesz?

O czyli teraz piszesz ze byles na miejscu, a wowczas ze trzeba bylo sie domyślić:>

Jeśli chcesz byc traktowany poważnie to traktuj innych poważnie.

As 02.07.2026 13:30

Mysle, ze dopoki nie ma komunikatu z klubu to nie ma sie co podniecac albo zbytnio martwic. Szkoda, ze wypadaja mu przygotowania (czytam, ze trenuje ale nie na maksa) i to jest wiekszym problemem bo oznacza, ze bedzie musial dochodzic do formy juz w sezonie.

Trudno tez wyrokowac co oznacza "poczatek sezonu". Jeden mecz? trzy? piec? Jak bedzie jakis raport medyczny to bedziemy gadac.

FraMat 02.07.2026 15:17

Dla mnie też Erlthaler w podstawie robił nam grę na początku poprzedniego sezonu (i nie tylko).
Czy ktoś jest w stanie go zastąpić?
Mam nadzieję, że w ramach tych trzech transferów ofensywnych będzie ktoś, kto będzie na pozycji i poziomie Juliusa

wolfy 02.07.2026 16:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1665419)
Dla mnie też Erlthaler w podstawie robił nam grę na początku poprzedniego sezonu (i nie tylko).
Mam nadzieję, że w ramach tych trzech transferów ofensywnych będzie ktoś, kto będzie na pozycji i poziomie Juliusa

Może Duarte, może Rodado mogliby go zastąpić, ale tak naprawdę brak Juliusa z miejsca bardzo mocno ogranicza nam opcje ofensywne. To w zeszłym sezonie był mózg drużyny.

Markus 02.07.2026 18:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1665420)
Może Duarte, może Rodado mogliby go zastąpić, ale tak naprawdę brak Juliusa z miejsca bardzo mocno ogranicza nam opcje ofensywne. To w zeszłym sezonie był mózg drużyny.

Julius, a także Leileveld i później Bozic stanowili najważniejszy element kreowania gry kombinacyjnej i ataku pozycyjnego Wisły w niedawnej rundzie wiosennej.

Oczywiście jego kontuzja to duża strata, wymagająca tym bardziej sprowadzenia nowego, jakościowego ofensywnego pomocnika, bo Wisła ma tutaj również braki kadrowe

Podobnie zresztą jak i na skrzydłach, gdzie jeśli z jakichś powodów znów wypadnie Bozić, będzie bardzo ciężko o naprawdę jakościową alternatywę po lewej stronie.

Arked 02.07.2026 19:26

Cytat:

Nikt nie zagra tak jak on ale mamy opcje zagrać trochę inaczej. Np. Duarte w środku za Jordim i Kuziemka jako klasyczny skrzydłowy.

Markus 02.07.2026 20:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665425)
Nikt nie zagra tak jak on ale mamy opcje zagrać trochę inaczej. Np. Duarte w środku za Jordim i Kuziemka jako klasyczny skrzydłowy.

Myślę, że prędzej zobaczymy w roli ofensywnego pomocnika cofniętego Rodado, choć nie wykluczam, że Jop może zdecydować się też na taki wariant, o którym piszesz.

Najlepiej byłoby jednak, gdyby Wiśle udało się sprowadzić na tę pozycję jeszcze jakiegoś jakościowego piłkarza.

Plus tak jak pisałem wcześniej, kogoś na skrzydło jako jakościową alternatywę dla Bozica.

Karherop 03.07.2026 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665425)

Generalnie to dwie kontuzje w zespole i graja ci co muszą. Oczywiście w ofensywie, bo w obronie wyglada go dobrze nawet jak dwóch ŚO ma drobne kontuzje.

Jeśli planujemy jeszcze minimum 3 transfery do ofensywy i będą to piłkarze pokroju bardziej Bozicia niz Nikaja to jestem spokojny, ale.. przydałoby sie żeby juz przed wrexham ktoś dołączył. Start ligi za 3 tygodnie.

wolfy 03.07.2026 10:52

Dwóch piłkarzy na pozycję skrzydłowego/rozgrywającego to myślę minimum, o ile będą to piłkarze na poziomie Ekstraklasy.

pepe72 03.07.2026 22:10

Cytat:

Częściowo Duda.

Jeśli Rodado będzie na chodzie to w wersji ofensywnej pewnie zagramy "środkiem":
Sanchez-Rodado-Duda
Na bokach ataku ktoś z trójki Bozić, Fred, Kuzi

pepe72 03.07.2026 22:12

Nowy film z obozu:
https://www.youtube.com/watch?v=9KYY3hQ_kLs

Jutro sparing w Myślenicach!

sandomingo 04.07.2026 10:41

I co, Droździk z Karheropem nadal utrzymują, że z Erthalerem nic poważnego?

Do tego urazy Gigera oraz Biedrzyckiego i gramy Urygą...

Wygląda to coraz gorzej, na dzień dzisiejszy Ekstraklasa szybciutko nas zweryfikuje.
Środek pola woła o pomstę do nieba, Carbo podstawowym grajkiem...
Tutaj to nie jest dzwonek tylko potężna syrena alarmowa.
Wisła jest aktualnie bez 3 podstawowych ogniw w porównaniu z 1 ligą: Rodado, Erthaler, Biedrzycki (Ten nowy powiedzmy w miejsce Grujcica)

Arked nadal uważa, że to spokojnie skład na środek tabeli.
Dla mnie to wygląda na gładkie porażki w pierwszych meczach, wtedy brawoszefy bekną z zaskoczenia.

Btw. Ten wspaniały, nowoczesny zespół stworzony przez Królewskiego w trakcie jego nieobecności reklamuje 120 lecie klubu wozem strażackim....ja prdl.

Kurz 04.07.2026 10:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665399)
Być może nie zauważyłeś ale napisałem: na dzień dzisiejszy.

Zauważyłem, ale w ogóle nie ma sensu pisać teraz w kategoriach "niestety". Przed nami długie okienko i lepiej poczekać niż się pośpieszyć. Wydaje się po działaniach z ostatniego roku, że są bardziej świadomi potrzeb Wisły niż wcześniej i to dobrze wróży. A na co te działania wystarczą, przekonamy się po iluś tam meczach w ekstraklasie.

Kurz 04.07.2026 10:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665461)
Wygląda to coraz gorzej, na dzień dzisiejszy Ekstraklasa szybciutko nas zweryfikuje.

Może nas zweryfikuje, a może nie. O tym się dopiero przekonamy w praktyce. Może być i tak, że z transferami, które zrobimy według przyjętych kryteriów nie podołamy. Naprawdę nie wiemy, poza tym, że będzie trudniej, czego się spodziewać po Wiśle.

pepe72 04.07.2026 11:06

Transmisja ze sparingu:
https://www.youtube.com/live/8xidXor...FtM3_VJOzFS6q6

1 połowa:
Łubik-Lelieveld, Uryga, Meząnew, Mikulec-Carbo, Duarte-Bozić, Duda, Kuziemka-Sanchez

1:0 Carbo 21'

2 połowa:
Letki-Giger, Kutwa, Cymbaliuk Meząnew, Krzyżanowski-Igbekeme, Omić-Staszak, Pławiński, Baniowski-Tokarczyk

zmiana Meząnew <- Cymbaliuk 68'

2:0 Staszak 77'

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl