Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Europejskie puchary w wykonaniu polskich drużyn. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=989)

silver03 23.07.2015 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiVoSH92 (Post 1408648)
Jaga się skompromitowała, a nawet bardziej Probierz się skompromitował. Jaga wyglądała jak zbieranina nieznanych sobie kopaczy, za grosz taktyki. Śląska nie oglądałem, bo nie miałem jak, ale wynik dość słaby, jednak oceniał nie będę dopóki gdzieś nie zobaczę, jak wpadły bramki.

Piłkarze Jagi wyszli tak obsrani na mecz, że żadne cudowne taktyki by nie pomogły. Mecz przegrany jeszcze przed wyjściem na murawę. Śląsk.... Pawełek i wszystko jasne.

dynek.pl 23.07.2015 23:16

No to Slask i Jagiellonia moga skupic sie na lidze i walce o ... puchary w przyszlym sezonie :)

Z racji nowego kontraktu TV kluby dostaną do podziału ponad 130 mln zł. Może faktycznie większość tej kasy powinna dostawać czwórka reprezentująca nas w pucharach żeby byli w stanie sprowadzić jakiś konkretnych grajków w szybkim czasie. Chyba to lepsze niż przejadanie tej kasy przez zagraniczny szrot w Łęcznej czy innej Koronie.

PiVoSH92 23.07.2015 23:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1408652)
Piłkarze Jagi wyszli tak obsrani na mecz, że żadne cudowne taktyki by nie pomogły. Mecz przegrany jeszcze przed wyjściem na murawę. Śląsk.... Pawełek i wszystko jasne.

Obejrzałem bramki, to, co robił Pawełek to był pokaz Pawełkowania :D Koleś na przedpolu wygląda gorzej niż Miśkiewicz, przecież to jest parodia... Jak jeszcze pod koniec zeszłego sezonu myślałem, że będą z niego ludzie tak wystarczył jeden mecz, żeby się przekonać - on się nigdy nie zmieni

fansorina 24.07.2015 05:29

Śląsk i Jagiellonia odpadły by walczyć teraz o europejskie puchary w lidze, takie błędne koło. Szkoda w szczególności Lagi Białystok pograli by trochę dłużej to by zdychali jak Niebiescy w poprzednim sezonie.

mitmichael 24.07.2015 06:02

Jak zwykle poczatkowe rundy i tylko 50% normy wykonane. Najlepiej to niech Nas zawiesza w rozgrywkach to nie bedzie kompromitacji co roku

0 22 24.07.2015 09:17

Przy golu Omonii nie było spalonego?

!!IRIVER!! 24.07.2015 10:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 1408687)
Przy golu Omonii nie było spalonego?

Też odniosłem takie wrażenie, ale o tym nikt nie mówi.

Szkoda Jagiellonii, oczywiście byli gorsi wczoraj, ale też Omonia nie pokazała się ze zbyt dobrej strony i obstawiam, że będzie mieć spore problemy z Brondby. Grali typowy cypryjski futbol, oparty na chaosie, prowokacjach i podstawach wyszkolenia technicznego. Jaga wyszła zbyt spięta i nie mogło się to inaczej skończyć.

emj10 24.07.2015 10:21

Przegrali w szatni i tyle. Kolejny odcinek z cyklu corocznego eurowpierodolu.

Mario Nh 24.07.2015 11:05

Krytykując Michała Probierza trzeba pamiętać o dwóch rzeczach.
To jego osoba i jego decyzje, rządy zapewniły Jagiellonii miejsce na podium i grę w europejskich pucharach. Bądź co bądź.
Drużyna złożona głównie z młodych piłkarzy, niedoświadczonych. Taki jeden z napastników na przykład, do niedawna kopał piłkę w drugiej lidze. Duży przeskok.
Trener robił wiele, żeby awansować. Puszczał nawet doping kibiców Omonii na treningu. Czyli zdawał sobie sprawę z wagi przygotowania mentalnego przed tym meczem.

Trener odpowiada w pierwszej mierze za wynik i to na nim wieszają psy. Moim zdaniem o porażce jednak zadecydowały trzy rzeczy: gorsze umiejętności; wyszkolenie techniczne, zbyt wolne rozgrywanie piłki; tutaj po prostu wyszło na jaw jakim tempem rozgrywa się piłkę w Ekstraklasie. Trzecia rzecz to klimat i być może jak już wspomnieliście, słaba mentalność u tych młodych większości piłkarzy.

Trochę żal Probierza, kiedy taki Dżalamidze, o niezłych umiejętnościach technicznych, co nie raz pokazywał w naszej lidze, dostaje 4 piłki i 4 traci.

A Śląsk? Nie oglądałem meczu. Już przed meczem mówiłem jednak kto jest najsłabszym ogniwem.
Tyle tęgich głów, prezesów, trenerów i skautów. Dobrą drużynę buduję się od solidnego bramkarza. Wszystko oczywiście na miarę możliwości finansowych. Mariusz Pawełek jest bardzo słabym bramkarzem. Notorycznie zawala mecze w lidze, zawalił i pucharach. Można było tego oczekiwać. Zrobili go w dodatku kapitanem. Śląsk to taki nasz ligowy przeciętniak. Osłabiony dodatkowo odejściem najlepszego piłkarza.

I już po pucharach.

Legia już pewnie organizowała wyjazd, a tutaj trzeba jechać do Albanii. Kibicowsko niezbyt ciekawy rywal.
Wydaje się, że to Legia dokonała największych wzmocnień w Ekstraklasie. Dużo jakości w ofensywie. Pewnie awansuje.

Lech moim zdaniem nie ma większych szans z Bazyleą. W dodatku pierwszy mecz gra u siebie.
Nie ta klasa, nie ta liga i tak dalej...

mic 24.07.2015 11:15

O co chodzi z "facetem w niebieskiej koszuli" w wywiadzie Probierza?

ciomborek8 24.07.2015 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez baton (Post 1408706)
O co chodzi z "facetem w niebieskiej koszuli" w wywiadzie Probierza?

O trenera Omoni

Emenems81 24.07.2015 12:50

nie o trenera, tylko innego pracownika klubu

PiVoSH92 24.07.2015 13:35

Właściciela czy tam prezesa, koleś wygląda jak Arni Boczek :D

ciomborek8 24.07.2015 13:35

a to przepraszam info za onetem...

dynek.pl 24.07.2015 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl
Z racji nowego kontraktu TV kluby dostaną do podziału ponad 130 mln zł. Może faktycznie większość tej kasy powinna dostawać czwórka reprezentująca nas w pucharach żeby byli w stanie sprowadzić jakiś konkretnych grajków w szybkim czasie. Chyba to lepsze niż przejadanie tej kasy przez zagraniczny szrot w Łęcznej czy innej Koronie.

Akurat dzisiaj w Przeglądzie artykuł na ten temat:
Cytat:

Premie dla najlepszych
Wszystkie kluby występujące w europejskich pucharach dostaną bonusy. Docelowo 8 procent z całości od sezonu 2016/17. Obecnie jeszcze 6,5 proc.

Lech za występ w el. Ligi Mistrzów dostanie 4 mln, uczestnicy el. Ligi Europy: Legia 3 mln, Jagiellonia 1,5 mln, a Śląsk blisko 0,5 miliona. Część klubów kręciła nosem, że grający w pucharach mają przecież premie z UEFA, ale pierwsze rundy wcale nie są atrakcyjne finansowo. Często trzeba dokładać. Poza tym dodatkowe pieniądze to premia za reprezentowanie Ekstraklasy na zewnątrz plus późniejsze dzielenie się doświadczeniami z ligowymi partnerami. O takie premiowanie od dłuższego czasu walczyli zarówno przedstawiciele Lecha, jak i Legii.
http://www.przegladsportowy.pl/m/Rep...9580955869.jpg

Jak dla mnie to kluby wystepujace w pucharach poiwnny dostawac minimum 4 mln zlotych zeby jednak mieli ten mln euro na przygotowanie - wtedy moze taki Slask na przyklad bylby w stanie wczesniej sprowadzic takiego Gecova czy Bilinskiego.
Ale oczywiscie musza byc kluby, ktore nigdy nie zagraja w pucharach ale kreca nosem bo dla nich kasa z telewizji to prawie caly budzet.

Angmir 24.07.2015 13:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1408714)

Jak dla mnie to kluby wystepujace w pucharach poiwnny dostawac minimum 4 mln zlotych zeby jednak mieli ten mln euro na przygotowanie - wtedy moze taki Slask na przyklad bylby w stanie wczesniej sprowadzic takiego Gecova czy Bilinskiego.
Ale oczywiscie musza byc kluby, ktore nigdy nie zagraja w pucharach ale kreca nosem bo dla nich kasa z telewizji to prawie caly budzet.

Przede wszystkim dawać premie za dostanie się do faz grupowych a nie za sam występ w 2giej rundize kwalifikacji ...

Swoją drogą te 130mln to napewno jest więcej niż w poprzednim kontrakcie ?
Mi się wydawało że było podobnie.

Przy budżecie Legii te 15 mln to też nie jest jakieś Aj waj.
Dla nas wiadomo - to prawie połowa budrzetu

Angmir 24.07.2015 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 1408715)
Przede wszystkim dawać premie za dostanie się do faz grupowych a nie za sam występ w 2giej rundize kwalifikacji ...

Swoją drogą te 130mln to napewno jest więcej niż w poprzednim kontrakcie ?
Mi się wydawało że było podobnie.

Przy budżecie Legii te 15 mln to też nie jest jakieś Aj waj.
Dla nas wiadomo - to prawie połowa budrzetu

http://www.przegladsportowy.pl/pilka...941,1,721.html

tutaj info z sezonu 2012/2013

Mistrz dostawał wtedy 8mln PLN więc od tamtego roku kwota się niemal podwoiła !

A tu sezon 2013/2014

http://www.dziennikzachodni.pl/artyk...-kas,id,t.html

Mistrz dostaje ~10mln

PS.
Znalazłem

W ubiegłym sezonie do podziału było 126 mln PLN - więc przyrost w tym sezonie nie powala - tylko 11mln PLN - mniej niż 10%.

http://www.przegladsportowy.pl/pilka...581,1,381.html

Angmir 24.07.2015 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1408714)

Swoją drogą - ciekawe co się stało z tą kasą w Jadze ? budżet płacowy u nich jest jeden z najniższych w lidze ...
Wydatki Jagiellonii na płace piłkarzy - 6,8 mln PLN
Cały Budżet Jagiellonii - 18 mln PLN ...
Ładnie ktoś przytulił kasę.

wolfy 24.07.2015 14:19

Nie ma co wieszać psów na Probierzu ani Pawłowskim, tylko uczciwie spojrzeć na to jakie (pod względem organizacyjnym i finansowym) kluby prowadzą.

Merkury 24.07.2015 14:48

Poza Legią i Lechem innych klubów z Ekstraklasy nie widzę, które mógłby coś tam ugrać w europejskich pucharach. Ci, którzy twierdzą, że Lech jest bez szans w starciu ze Szwajcarami niech lepiej zobaczą ilu zawodników opuściło FC Basel po sezonie. Problemem Lecha jest na dzień dzisiejszy brak armat z przodu oraz kontuzje czołowych zawodników w szczególności Karola Linettego.

kreseq 24.07.2015 16:28

Żeby dobrze wypaść w pucharach to trzeba mieć albo żelazną jedenastkę, która nie zostanie zajechana 2 spotkaniami w tygodniu, albo dwa równorzędne składy ;) Ewentualnie mieć w cholerę fuksa.
W tej chwili Lech/Legia ale w przyszłym sezonie mam nadzieję że Lechia doczłapie do pucharów.

szprotson 24.07.2015 16:40

no ale taka Omonia zaczyna sezon za ...miesiąc. Grają tylko sparingi które ile są warte?
Pominę to ze wczoraj w meczu, był taki Pan o naziwsku Asis co ma 37 lat a wygladał jak 19 latek na spidzie, ciężko mi przypomniec sobie kogo on z Jagi nie wydymnał. 37 lat. U nas w wieku 32 by mu powiedziano zeby kariere kończył bo nigdzie juz taki emeryt nie zagra

FraMat 24.07.2015 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiVoSH92 (Post 1408657)
Obejrzałem bramki, to, co robił Pawełek to był pokaz Pawełkowania :D Koleś na przedpolu wygląda gorzej niż Miśkiewicz, przecież to jest parodia... Jak jeszcze pod koniec zeszłego sezonu myślałem, że będą z niego ludzie tak wystarczył jeden mecz, żeby się przekonać - on się nigdy nie zmieni

Szkoda tylko, że tego pawełkowania brak jest w meczach przeciwko Wiśle...
;)

For_FuN_ 24.07.2015 17:05

Okej, pod względem klasy sportowej, to można naskakiwać na Probierza i tych kopaczy(w końcu kontrakty zawodowe, tyle że liga mocno amatorska, jeśli chodzi o poziom)... ALE, Jaga nie ma największego budżetu w Polsce(ma raczej skromny), a wydatki na płace, to około 7 mln zł(czyli miejsce 2 od końca, jak podają fachowcy od naszej ligi). Dodatkowo trzeba przypomnieć ich bilans z zeszłego sezonu, tzn. zaledwie 19 wygranych(ledwo ponad 50%), 8 remisów i 10 porażek. O żadnej fenomenalnej grze nie może być mowy. Po prostu inni byli bardziej żenujący. Wyścigi kulawych, głuchych i niewidomych. Amika i Legia prezentują trochę inny poziom i inną kulturę gry na tle innych(tutaj też finanse odgrywają znaczącą rolę).

A co do Śląska, to mają po prostu słabego trenera, za którego mecze, to 1 : 0 lub jakiś remis. Facet tam pojechał murować bramkę, żeby dotrwać do karnych i świetnie mu to wyszło ;).

Dwie słabe(lub bardzo słabe) ekipy na arenie międzynarodowej dostały wpi*rdol i tyle, nie ma co dramatyzować.

_ukoL 24.07.2015 18:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1408723)
Poza Legią i Lechem innych klubów z Ekstraklasy nie widzę, które mógłby coś tam ugrać w europejskich pucharach. Ci, którzy twierdzą, że Lech jest bez szans w starciu ze Szwajcarami niech lepiej zobaczą ilu zawodników opuściło FC Basel po sezonie. Problemem Lecha jest na dzień dzisiejszy brak armat z przodu oraz kontuzje czołowych zawodników w szczególności Karola Linettego.

Pogadamy po meczu. Napompowano balonik wokół FK Sarajevo, które okazało się słabą drużyną. Kompletnie nie było u nich widać tego bałkańskiego pazura. Podbeskidzie by ich puknęło.

Jaroo1 24.07.2015 20:00

Cytat:

Żeby dobrze wypaść w pucharach to trzeba mieć albo żelazną jedenastkę, która nie zostanie zajechana 2 spotkaniami w tygodniu, albo dwa równorzędne składy
Zaraz tam jakąś żelazną jedenastkę. Jak chłopy w sile wieku, 20 czy max 35 latkowie mogą nie dac rady zagrać 2 meczów w tygodniu? To są ludzie nieprzepracowani, którzy w życiu tylko kopią piłkę. To całe spuszczanie się nad tym, że oni nie dadza rady grać 2 razy w tygodniu to jest typowe szukanie wymówek i robienie z nich kalek. Wmawia im się, że nie mogą i w rzeczywistości tak się stanie, skoro im w mawiano to przepowiednia sie sama wypełni.
Dobra micha, sen, suplementy i nie ma bata żeby taki czlowiek nie dał rady 2 razy w tygodniu po 90 minut sobie pobiegać - gdzie w naszej lidze zdrowy człowiek w formie ot może sobie na pół gwizdka grać mecze.
No ale jak się raz w tygodniu czy więcej siedzi w klubach nocnych, wpierdala jakieś chujstwa, pije colę, nie wysypia się, nie myśli się o piłce, martwi się tylko czy kasa na czas jest na koncie i to najlepiej jakaś gruba kasa bo pan kopacz to jest taki dobry, że musi zarabiać krocie to trudno żeby organizm takiego cepa się zregenerował.

Kocur 29.07.2015 21:35

Ufffff, brawo Bazylea!

brylant17 29.07.2015 21:40

20 lat mineło jak jeden dzień.Balonik pękł i dobrze

P.s może by Błękitnych wystawił oni chociaż walczą ?

dynek.pl 29.07.2015 21:47

Ja to juz nie wiem czy cieszyc sie czy nie. Liga Mistrzow bedzie ciekawsza bez Lecha ale wkurza, że nas ciągle dymają bo karny dla Basel jesli już był to czerwona kartka z dupy.

gooro33 29.07.2015 21:49

Szkoda że w naszych najlepszych czasach nie było takich rozstawień jak teraz...
A tak to Barcelony.. Real i dupa

Kamson 29.07.2015 21:51

https://www.youtube.com/watch?v=DBkDl0GoNUw

Życie to walka
a lech to pralka

:D

Kocur 29.07.2015 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1409348)
Ja to juz nie wiem czy cieszyc sie czy nie. Liga Mistrzow bedzie ciekawsza bez Lecha ale wkurza, że nas ciągle dymają bo karny dla Basel jesli już był to czerwona kartka z dupy.

Nas tyle razy wyruchali sędziowie w eliminacjach, że mi kompletnie kuchenek nie żal, podobnie jak legionistów sędziowie w ciula zrobią to poczują się jak my w zeszłym sezonie.

!!IRIVER!! 29.07.2015 21:56

Szkoda, że powieźli ich dzisiaj aż tak, bo może się okazać, że na nas zepną dupę. Gdyby jechali do Szwajcarii z nadziejami to Skorża by pewnie postawił na zmienników.
Szkolne błędy w obronie + wyruchanie przez sędziego.

radek2323 29.07.2015 22:03

Wynik podobny jak nasz parę lat temu tylko w drugą stronę :rotfl:

AYALA 29.07.2015 22:14

Bez skutecznego do bólu napadziora (Rudniev czy Franek lub Żuraw z dawnych lat) ciężko walczyć z takim nawet Basel, który był do ogrania.

Krav 30.07.2015 07:27

ja tam jestem zadowolony, bo Basel był zdecydowanie lepszy wczoraj - modelowy przykład jak powinno się golić frajerów - na chłodno, w końcu coś wpadnie.

Sytuacja z karnym ? Karny oczywisty, czerwonej bym nie dawał.

emj10 30.07.2015 09:10

Eurowpierodol - koniec aktu drugiego.

Jeśli ktoś spodziewał się innego obrazu meczu z mistrzem Szwajcarii to nieuważnie śledzi poczynania ekipy z Bazylei. Na pół gwizdka lajtowo opędzili chłopaków z Wronek i w rewanżu spokojnie mogą sobie dograć ostatnie 90 minut dwumeczu. Jeśli będą mieli chęć postrzelać to postrzelają, ale gdy będą leniwi to skończy się na marnym 2:0, bo po co się przemęczać.

Pan Jotka 30.07.2015 09:35

Chciałem remisu. Wtedy żyli by nadzieją i w meczu z Wisłą graliby myślami o LM. A tutaj gładkie 1:3 i po zawodach. Moga sie spiąć w sobotę, bo w LM nie zobacza w tym roku.

dynek.pl 30.07.2015 10:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1409380)
Eurowpierodol - koniec aktu drugiego.

Jeśli ktoś spodziewał się innego obrazu meczu z mistrzem Szwajcarii to nieuważnie śledzi poczynania ekipy z Bazylei. Na pół gwizdka lajtowo opędzili chłopaków z Wronek i w rewanżu spokojnie mogą sobie dograć ostatnie 90 minut dwumeczu. Jeśli będą mieli chęć postrzelać to postrzelają, ale gdy będą leniwi to skończy się na marnym 2:0, bo po co się przemęczać.

Roznie to sie moglo potoczyc bo do momentu czerwonej kartki jednak bylo 1:1, a i Lech mial dosyc dobre sytuacje.
Jak dla mnie nie bylo takiej dysproporcji jak miedzy nami i APOEL-em czy miedzy Legia, a Steaua.

Maciuś 30.07.2015 10:17

Amikorz myślał że jak kupią Dudkę i Robaka to LM się sama zrobi. A najlepsze jest to że jeżeli w tym roku nie zakwalifikują się do grupy Ligi Europy to za rok będą mieli ranking niższy niż... Śląsk Wrocław czyli będą rozstawieni tylko w I rundzie LE. Polska piłka klubowa to dno i katastrofa.
http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...trank2016.html

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl