Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Zbyychu 29.03.2010 20:36

do wszystkich marudzących na krzesełka: zobaczyliście ich zdjęcie. Żaden z was (no, z małymi wyjątkami :P) nie wie, czy są wygodne, jak się będą sprawować, jak bardzo są wytrzymałe itd., a już na to narzekacie. Może ocenimy je dopiero, jak na nich zasiądziemy?
co się zaś tyczy pojemności w stosunku do krzesełek, to nie jestem ekspertem, ale zdaje mi się, że jak jest wyliczone, że trybuna ma być na X ludzi, to nie kupili krzesełek o charakterystyce pozwalającej na zamontowanie ich w ilości X-1000. Zwłaszcza, że stadion ma spełniać wymogi klasy Elite. Argument, że projektanci już 1001 rzeczy spieprzyli mnie nie przekonuje - w ten sposób można się przyczepić do wszystkiego, co wyczytacie, że jest montowane na stadionie.

iiYama 29.03.2010 20:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KaRaSTSW (Post 878381)
Niestety ale MASAKRA te krzesełka :( Mozna było duzo lepsze miec :(

Ale co znaczy można było? Z czego można było wybrać? Nie sądzę żeby przykładowo Kuba Dostał tydzień temu katalog 10tys. fotelików od afrykańskich bambusowych tronów po grenlandzkie sopelki i pokazał palcem chcę przetestować ten, ten i ten.

Jak ktoś ma kościstą dupę to sobie jaśka przyniesie. Ważniejsze że jak będziesz jeden z drugim chciał usiąść nie będziesz musiał błota i kiepów wycierać.

mlody_ale_wierny 29.03.2010 20:44

Jeszcze sie taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.
mi tam lata koło nosa jak wygląda to krzesełko chyba nie po to na stadion przychodzimy żeby oglądać krzesełka

1q2 29.03.2010 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbyychu (Post 878387)
Argument, że projektanci już 1001 rzeczy spieprzyli mnie nie przekonuje - w ten sposób można się przyczepić do wszystkiego, co wyczytacie, że jest montowane na stadionie.

hehe , mnie to akurat przekonuje, choć nie chce mi się wierzyć żeby i w tym się jebli, szczególnie że policzenie tego wszystkiego do trudnych prac nie należy.

A co do krzesełek - wygląd mają taki 'nie stadionowy' , do tego o solidność bym ich też nie podejrzewał - ale rozumiem że to tylko takie wrażenie.
Co do wygody, tu akurat znacznie wygodniejsze wydają się być 'nocniki' na Legii ,no ale u nas wszytko najmniejszym kosztem więc inaczej pewnie być nie mogło.

Plus jest taki że w przyszłości krzesełka będzie można wymienić.
Ciekaw jestem jak to będzie wyglądało we Wrocku,Gdańsku i Wawie(narodowy) i jak wygląda w Poznaniu.
Parchy też już wybrały?

rav 29.03.2010 20:49

Krzesełka jak krzesełka. Na wielu stadionach takie są. Nie istnieje coś takiego jak wybór doskonały, mnie natomiast cieszy, że dokonano wyboru nie tylko w oparciu o jedno kryterium - ceny, ale wzięto pod uwagę wiele czynników i zdań. Co do trwałości krzesełek - podstawowe kryterium zostało spełnione, tj. by utrzymało naprawdę solidnie zbudowaną osobę ;) Istotniejsze jest zapewnienie takiego klimatu na stadionie i poziomu bezpieczeństwa, żeby nikomu do głowy nie przyszło ich wyrywać, bo dla chcącego nic trudnego, choćby wybrać najbardziej trwały model na rynku.

crazykaro 29.03.2010 20:56

Napisali że od dzisiaj będzie praca przy trybunie na 2 zmiany ale jkaoś tego na kamerce ni widać-światła są pogaszone

PiotrG 29.03.2010 20:57

Cytat:

Istotniejsze jest zapewnienie takiego klimatu na stadionie i poziomu bezpieczeństwa, żeby nikomu do głowy nie przyszło ich wyrywać, bo dla chcącego nic trudnego, choćby wybrać najbardziej trwały model na rynku.
To jest ważne, zwłaszcza że na trybunie wschodniej będzie sektor gości (co dla mnie jest kretynizmem, mógłby spokojnie zostać tam gdzie jest, jedynie powiększony), 5% pojemności to raptem 1650 miejsc, wystarczyłaby tylko jedna strefa buforowa.

Proud 29.03.2010 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 878407)
To jest ważne, zwłaszcza że na trybunie wschodniej będzie sektor gości (co dla mnie jest kretynizmem, mógłby spokojnie zostać tam gdzie jest, jedynie powiększony), 5% pojemności to raptem 1650 miejsc, wystarczyłaby tylko jedna strefa buforowa.

Mam takie samo zdanie! Jeden bufor, przez co więcej miejsca dla kibiców. Zresztą, robiąc jakieś siatki do dachu odgradzające sektory będą one trochę przesłaniały widok z narożnika kibicom przyjezdnym. A tam gdzie jest teraz to zupełnie nie przeszkadza.

Zazwyczaj miejsca dla gości lokuje się w narożnikach bo jest tam najgorszy widok, jednak u nas mam wrażenie że całkiem fajnie będzie się oglądać mecz z narożników.

Zupełnie nie rozumiem tego umiejscowienia sektora gości.

SpoXsteR 29.03.2010 21:28

Już wklejałem zdjecia z ktorych jednoznacznie wynika ze nie ma najmniejszego sensu dawac przyjezdnych do naroznika.. a tu nastepne foto http://www.stadionwisly.info/files/gallery/246/24.jpg

co zrobia? przymocują blachę 50x50 metrów przez co zasloni sie 2/4 boiska na caly bok E ? czy zrobia bufor z 3 sektorow?
widzicie jaki to jest widok na trybune E , to samo jest na C patrzac z wyzszych rzedów no i kwestia dachu na ktory mozna z latwoscia wejsc ..

sektor przyjezdny tam gdzie byl, czyli obok okraglaka (bufor wystarczy patrzac na boisko po prawej stronie, ewentualnie moga na stale zamontowac wysokie ploty, nie trzeba tego robic po lewej stronie... wlasnie dzieki okraglakowi.. zaoszczedzamy bardzo duzo miejsc)

tak, w naroznikach sie lokuje.. tyle ze my mamy calkowicie inne narozniki niz na Legii, Koronie, w Lubinie itd.. i nijak mi sie widzi lokowac tam przyjezdnych

nalezy juz o tym myslec teraz.. bo ulokowanie ich tam bedzie glupotą

zreszta dla samych przyjezdnych bylby to wiekszy komfort ogladania meczów.. byl juz temat na jednym z for ktory sektor gosci w Polsce jest najlepszy i sektor gosci na Reymonta (obok okraglaka) przebil wszystkie inne..

SZYMEK_TSW 29.03.2010 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 878407)

Szczególnie ze sektor E przy obecnej budowie idealnie się nadaje na tego typu sektor na te ponad 1,5 tyś. miejsc. połówka e4 jako bufor, druga połówka miejsca dla gości + miejsca na e5. W zależności jak się ma to tam w środku E mogły by być nawet 2 wejscia dla kibiców gości, a przede wszystkim chyba minimalna strata miejsc

PiotrG 29.03.2010 21:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SZYMEK_TSW (Post 878423)
Szczególnie ze sektor E przy obecnej budowie idealnie się nadaje na tego typu sektor na te ponad 1,5 tyś. miejsc. połówka e4 jako bufor, druga połówka miejsca dla gości + miejsca na e5. W zależności jak się ma to tam w środku E mogły by być nawet 2 wejscia dla kibiców gości, a przede wszystkim chyba minimalna strata miejsc

Ciekawe czy dałoby się coś z tym zrobić jeszcze, w końcu do otwarcia obiektu jeszcze trochę czasu zostało i ewentualna zmiana sektora gości (a raczej zostawienie go na miejscu) nie powinni być problemem.

radekogi 29.03.2010 21:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 878428)
Ciekawe czy dałoby się coś z tym zrobić jeszcze, w końcu do otwarcia obiektu jeszcze trochę czasu zostało i ewentualna zmiana sektora gości (a raczej zostawienie go na miejscu) nie powinni być problemem.

Dokładnie tak powinno być. Z jednej strony okrąglak świetnie oddzielał kibiców gości i był takim naturalnym buforem, a od strony sektora wystarczyłaby siatka. Umiejscowienie sektora gości w narożniku C/E to dla mnie głupota, niepotrzebna strata miejsc, bo powstaną 2 bufory, no i juz widze te druty kolczaste przy Skyboxach... I ciekawe czy powstanie ogrodzenie dla przyjezdnych równiez od storny boiska czy będzie tam zwykła barierka, ale zapewne będzie to wyglądać jak na stadionie Korony Kielce czy fatalnie.

rafalek 29.03.2010 22:07

A może nie będą robić buforów ani żadnej blachy, tylko puszczą siatkę od dachu o małych oczkach? Nic przez nią nie przeleci a widoku nie zasłoni - poczekajmy aż będzie ta sprawa rozwiązana

medyk 29.03.2010 22:17

w sprawie umiejscowienia sektora gości moze tez SKWK moglo by sie porozumiec z kims decyzyjnym? jak w sprawie krzesełęk czy wzorów dobrze jest jak jest przecież niech siedzą przy okronglaku

Dagobert 29.03.2010 22:29

a ja uważam, że tam dokładnie powinien być sektor gości gdzie się planuje. i spokojnie z tymi buforami, jak będzie nawet po tys z kązdej strony to i tak zostanie nam 29 tys do wypełnienia, jak się okaże, że na 10 meczów pod rząd zabraknie biletów to będziemy myśleć ale jakoś nie wydaje mi sie to realne

element 29.03.2010 22:38

Sektor gości obowiązkowo tam gdzie był dotychczas. Czyli obok okrąglaka.

A jeśli chodzi o wygląd krzesełek to.. wolałbym już te które są na D i E.
Może komfort i wytrzymałość jest, ale przypominają mi te z sali informatycznej w szkole, ewentualnie z poczekalni do pośredniaka. Jakieś takie za duże i te mocowania. W sumie kij z tym, byle tylko pojemność nie ubyła.

Akurat te na Legii są bardzo fajne, malutkie, zgrabniutkie, bez zbędnych mocowań po bokach.

Grzesiek7 29.03.2010 22:41

Dobrze by było, gdyby SKWK udało się coś z tym zrobić.

Może jest taka szansa, żeby Kuba, który ostatnio się już skumplował z panią Dyrektor Niedziałkowską, zebrał kilka postulatów ?

Dla mnie najważniejsze sprawy (nie związane z kosztami lub minimalnymi) :

- lokalizacja sektora gości (i tak nie przewidziano osobnego systemu wejść, operator ma zapewnić bezpieczeństwo, czyli tu chyba z naszej strony jest prośba o redukcję kosztów - oprócz ew. sektorów buforowych ogrodzenie - z jednej, nie z dwóch stron)
- likwidacja przegród między sektorami na trybunach D i E (na nowych są już zaplanowane barierki 1,20m - jeśli się mylę, pls o korektę)
- likwidacja tzw. wiatrołapów na D i E
- uzgodnienie układu/wzoru krzesełek na trybunie zachodniej (żeby później nie ścigać się z czasem)

To moja propozycja

Aha, fajnie, jakby się inwestor wypowiedział nt. fos, mianowicie, jak widzi docelowo ich zastosowanie...

beliaal666 29.03.2010 22:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dagobert (Post 878459)
a ja uważam, że tam dokładnie powinien być sektor gości gdzie się planuje. i spokojnie z tymi buforami, jak będzie nawet po tys z kązdej strony to i tak zostanie nam 29 tys do wypełnienia, jak się okaże, że na 10 meczów pod rząd zabraknie biletów to będziemy myśleć ale jakoś nie wydaje mi sie to realne

dokładnie tak myśle :) najpierw sie martwcie by stadion zapełnić, jak to zrobicie to wtedy myślcie gdzie przenosić kibiców przyjezdnych by wiuęcej dla nas miejsc było :)

PiotrG 29.03.2010 23:06

Tylko przeniesienie sektora później może sprawić nieco problemów - reorganizacja biletów, wejść, oznaczeń na stadionie, kołowrotów i oczywiście bufory.

Dzisiaj Wielki Dzień, koniec negocjacji z Wisłą. Powinniśmy dowiedzieć się ile dzierżawić będzie klub i jak sfinansowane zostaną brakujące elementy. Chyba już 3ci raz nie odłożą terminu negocjacji, bo to nic nie da, klub i tak nie sypnie kasą.

Kuba 29.03.2010 23:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiertar (Post 878383)
Kuba a masz może informacje czy taki model krzesełek jak znajdzie się u nas występuje już gdzieś na jakimś Stadioni, np. zagranicą?? bo ciekawi mnie to.

mi się napewno bardziej podobają niż te LEgijne nocniki... ale cóź niektórzy chyba swojego nie znają a cudze chwalą:) na zasadzie.. co nie nasze to lepsze...

ta...podejrzewam że dużo lepsze za dużo WIĘKSZE pieniądze do tej pory się nie nauczyliście że u nas niski koszt to priorytet??

Nie nie orientuje się.
Spróbuje się zorienować w temacie.
Nasze pole wyboru było też zawężone - po prostu przedstawiono nam 5 modeli krzesełek, które zapewne Polimex mógłby dostarczyć i trzeba było wybrać.
Cieszy i to, bo gdyby wybrano inne raczej słabo by to wyglądało.

Idealnym rozwiązaniem byłoby puścić zapytanie do nastu firm zajmujacych się tematem tak aby każda z nich dostarczyła swoje siedzenia i żeby dało się je przetestować.
Jednak zapewne ze względu na notoryczny brak czasu takiej opcji nie wykorzystano.
Tak jak mówiłem dobrze, że przynajmniej był jakiś wybór i mogliśmy przejrzeć dostępne modele.
Gorzej byłoby gdyby ktoś kompletnie niezorientowany wybrał krzesełka np ze względu na ich estetyke wyglądu.

Co do tych krzesełek na Legii to wydaje mi się, że mogą być nieco wygodniejsze, ale wyglądają na dosyć liche.

PS. Fotek pozostałych krzesełek nie mam.

ps znalazłem strone megan siting
http://www.meganseating.nw.pl/megan/pl.htm

ze strony "Dzięki odpowiedniej infrastrukturze wydziałów, odpowiedzialnej pracy zatrudnionych osób i doskonałej współpracy z kooperantami, firma
MEGAN SEATING produkuje rocznie około 30.000 foteli, które montujemy
w Polsce i w kilkunastu krajach świata.
"
Skoro rocznie produkują 30 tys sztuk to zamówienie od Polimexu będzie interesem życia dla nich.
Wydaje się jednak, że Nowy Styl Group mógłby być lepszy, bo mają wieksze doświadczenie w samych krzesełkach stadionowych. Oby megan się sprawdził.

RFR 30.03.2010 00:20

Jeśli mnie pamięć nie myli, miłościwie nam królujący prezydent w odpowiedzi na interpelację radnego Olszówki pisał, że zamówienia publiczne związane z m.in. szeroko rozumianym IT (w tym nagłośnienia) "będą realizowane w I kwartale 2010 r."

Czy jest już / jeszcze wobec tego szansa aby wywrzeć nacisk aby było to nagłośnienie lepszej jakości niż na D i E?

Zarówno mnie jak i kilkoro moich znajomych dźwięk z naszych dotychczasowych szczekaczek z wy/wy sektorów wtłacza w fotele i powoduje, że kilka minut z muzyką czy zapowiedziami spikera powoduje ból głowy.

Kuba - może pomożesz? ;-)

Kuba 30.03.2010 00:38

to nie koncert życzeń ;)
najpierw musimy załatwic absulutnie niezbędne rzeczy
Wiadomo, że SKWK ma też bardzo ograniczone pole manewru.
Tylko nie wiem czy nagłośnienie nie będzie już leżej po stronie klubu.

PiotrG 30.03.2010 01:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba
Tylko nie wiem czy nagłośnienie nie będzie już leżej po stronie klubu.

Miasto ciągle planuje zrzucić część kosztów na Wisłę? Sądzę, że Wisła nie zgodzi się na jakąkolwiek dokładkę do budowy obiektu - wynajmą go pod warunkiem, że całość będzie zbudowana i wyposażona przez miasto.
Zresztą dzisiaj powinniśmy się przekonać, jednak ja nie wyobrażam sobie że Wisła weźmie na siebie ciężar finansowy jakiegokolwiek wyposażania obiektu.

filip74 30.03.2010 02:40

Taka ciekawostka odnośnie fotelików i zbliżających się MŚ 2010 w RPA .
Polskie foteliki są zamontowane na stadionach Green Point Stadium w Kapsztadzie ( to ten stadion którego kopię budują w Warszawie jako narodowy) i w Nelspruit na arenie Mbombela (to ten którego konstrukcja stadionu oparta jest na tych słupach w kształcie żyraf ) foteliki dostarczyła firma z Krosna Nowy Styl.
Foteliki są jednak nie rozkładane.

wiertar 30.03.2010 09:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba (Post 878474)
Nie nie orientuje się.
Spróbuje się zorienować w temacie.
Nasze pole wyboru było też zawężone - po prostu przedstawiono nam 5 modeli krzesełek, które zapewne Polimex mógłby dostarczyć i trzeba było wybrać.
Cieszy i to, bo gdyby wybrano inne raczej słabo by to wyglądało.

Idealnym rozwiązaniem byłoby puścić zapytanie do nastu firm zajmujacych się tematem tak aby każda z nich dostarczyła swoje siedzenia i żeby dało się je przetestować.
Jednak zapewne ze względu na notoryczny brak czasu takiej opcji nie wykorzystano.
Tak jak mówiłem dobrze, że przynajmniej był jakiś wybór i mogliśmy przejrzeć dostępne modele.
Gorzej byłoby gdyby ktoś kompletnie niezorientowany wybrał krzesełka np ze względu na ich estetyke wyglądu.

Co do tych krzesełek na Legii to wydaje mi się, że mogą być nieco wygodniejsze, ale wyglądają na dosyć liche.

PS. Fotek pozostałych krzesełek nie mam.

ps znalazłem strone megan siting
http://www.meganseating.nw.pl/megan/pl.htm

ze strony "Dzięki odpowiedniej infrastrukturze wydziałów, odpowiedzialnej pracy zatrudnionych osób i doskonałej współpracy z kooperantami, firma
MEGAN SEATING produkuje rocznie około 30.000 foteli, które montujemy
w Polsce i w kilkunastu krajach świata.
"
Skoro rocznie produkują 30 tys sztuk to zamówienie od Polimexu będzie interesem życia dla nich.
Wydaje się jednak, że Nowy Styl Group mógłby być lepszy, bo mają wieksze doświadczenie w samych krzesełkach stadionowych. Oby megan się sprawdził.

Będe wdzięczny. ale skoro mówisz że produkują 30tyś krzesełęk rocznie to wątpie żeby ich wyroby znalazły się na jakimkolwiek dużym obiekcie...i to trochę nie pokoi że doświadczenia to oni za dużego nie mają

rav 30.03.2010 09:53

Nie przesadzajmy z tym doświadczeniem. Mają do wykonania 22-23 tys. identycznych krzesełek, takich, jakie dali na prezentacji. Jakie tu doświadczenie jest potrzebne? Jedyne co, to trzeba się upewnić, czy mają wystarczające moce przerobowe, by wykonać je w terminie. Natomiast można być niemal pewnym, że nie podejdą do zamówienia na "odp**l się".

orzeu 30.03.2010 10:03

Doswiadczenie (a konkretnie wykonanie i material) o tyle istotne ze to produkt narazony na bezposrednie i nieustanne dzialanie warunkow atmosferycznych. Wg stronki daja gwarancje do 7 lat wiec nie powinno byc zle.

Kuba 30.03.2010 10:07

właśnei o jakość raczej się nie obawiam, bo nie jest to wielka fabryka i napewno zależy im na dobrej opinii

tylko te moce przerobowe mogą być niewystarczające tj takie miałem obawy dopóki nei zacząłem sobie kalkulować ...

mają 3 miesiące - kwiecień, maj i czerwiec tj 1/4 roku kalendarzowego.

Jesli w ciągu roku wykonują 30 tysięcy to w miesiąc moga wykonać 2,5 tys krzesełek.

3 miesiące x 2,5 tys = 7,5 tys
trybuna będzie miała +- 11 tys więc przy zatrudnieniu kilku osob dodatkowo nie powinno to stanowić wielkiego problemu, zwłaszcza,że naszesiedzenia nie mają obić, nagłówków, podpórek na łokcie etc.

willow 30.03.2010 10:26

Dla mnie faworytem powinna być firma Nowy Styl, ich krzesełka sportowe są niemal w całej Europie, na różnych obiektach. Doświadczenie, które mają, jest niebagatelne i pozwala być pewnym, że nie zrobią chałtury, a moce przerobowe mają na tyle duże, że termin dostawy byłby zagwarantowany w 100%. Uważam, że w takich wypadkach należy stawiać na "sprawdzonego konia".

P.S. Znam firmę Nowy Styl od tej strony, gdyż są moim klientem, więc moja opinia ma podstawy.

wiertar 30.03.2010 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 878539)
Nie przesadzajmy z tym doświadczeniem. Mają do wykonania 22-23 tys. identycznych krzesełek, takich, jakie dali na prezentacji. Jakie tu doświadczenie jest potrzebne? Jedyne co, to trzeba się upewnić, czy mają wystarczające moce przerobowe, by wykonać je w terminie. Natomiast można być niemal pewnym, że nie podejdą do zamówienia na "odp**l się".

chodzi mi o to że np. po jakimś czasie okaże się że materiały użyte do produkcji krzesełek są kiepskie.. wiesz takie rzeczy mogą wyjść np. po roku. ale skoro jest na to długa gwarancja to byle shitu nie dadzą, a przynajmniej nie powinni

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba (Post 878545)
właśnei o jakość raczej się nie obawiam, bo nie jest to wielka fabryka i napewno zależy im na dobrej opinii

tylko te moce przerobowe mogą być niewystarczające tj takie miałem obawy dopóki nei zacząłem sobie kalkulować ...

Jesli w ciągu roku wykonują 30 tysięcy to w miesiąc moga wykonać 2,5 tys krzesełek.

trybuna będzie miała +- 11 tys więc przy zatrudnieniu kilku osob dodatkowo nie powinno to stanowić wielkiego problemu, zwłaszcza,że naszesiedzenia nie mają obić, nagłówków, podpórek na łokcie etc.

no troche długo... zwarzywszy że na drugą trybune też będą musieli w miare szybko( miejmy nadzieje) zrobić

Hudy 30.03.2010 11:53

Cytat:

ok ok ale nie tylko dla Nas robią te krzesełka i na pewno mają też inne zamówienia
może nawet 2.5 tys miesięcznie
wiadomo, że warto dla każdej firmy o takie kontrakty walczyć nawet jak się nie jest do końca pewnym, że się da radę
no ale trzeba wierzyć w nich

Dagobert 30.03.2010 12:00

czasem mam wrażenie że za kare nam budują ten stadion:D a to za duże odległości od murawy a to dach na pewno będzie przeciekał a to krzesełek nie zdążą wyprodukować:) ja tam kiedyś byłem zachwycony że C wybetonowali bo na krawężnikach się źle siedziało:D

joshi 30.03.2010 12:09

Cytat:

chłopaki podstawowy błąd - złe założenie. skoro w roku robią 30 tyś to rzeczywiście wychodzi 2,5 tyś na miesiąc, ale robią tyle bo może nie mają większych zamówień stąd taka średnia.
Zdążą czy nie zależy tylko od tego jakie mają moce przerobowe, a tego nie wiemy, jednak domyślam się że skoro mają 3 miesiące to w razie czego będą robić 24h na dobę i będzie git.

Sinoos 30.03.2010 13:03

Zawsze istnieje możliwość, że ta Firma, która dostarcza te krzesełka wynajmie jeszcze podwykonawcę na produkcję tych krzesełek. I tak jak napisał Joshi - nie wiadomo, czy te 30 000 to jest ich maksymalna produktywność, czy realna ilość zamówień. Zresztą, skoro się podjęli tego, to znaczy, że dadzą radę - nie pakowaliby się w zlecenie nie do zrealizowania, bo na pewno są jakieś kary umowne za nie dotrzymanie terminu zlecenia.

cassius31krakow 30.03.2010 13:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darek olszówka (Post 878590)

Ad 1.

BLA BLA BLA

Ad 16.

Mówiąc krótko - Majchower mówi nam żebyśmy się pożegnali z grą na Reymonta tej jesieni.

:evil:

rafal777 30.03.2010 14:01

A więc mnie interesowała odpowiedź na moje pytania 10 i 11. I wynika z tego iż stadion nie jest budowany tylko dla klubu piłkarskiego Wisła Kraków a przeznaczony jest na różne imprezy (co oczywiście można zrozumieć bo to jest stadion miejski). W takim razie kolejne pytanie do Prezydenta. Czy Pana zdaniem aby zorganizować koncert muzyki popularnej i imprezy firmowe wystarczą same trybuny bez żadnego zaplecza? No bo przecież wszystko w środku ma wykończyć Wisła. To Pan Prezydent myśli że Wisła wszystko w środku wykończy a potem miast zorganizuje sobie na tym imprezę firmową?? Poza tym fajna to firma doradzała, mecz futbolu amerykańskiego...lol. Jeszcze mogli napisać turniej skoków narciarskich...

orzeu 30.03.2010 14:10

1. "Biorąc pod uwagę przestrzenie użytkowe tylko po stronie wschodniej stadionu, o łącznej powierzchni 21 269,48 m2 uważam, że istnieje możliwość zorganizowania tam wszystkich potrzebnych pomieszczeń dla przedstawicieli mediów, o których Pan Radny wspomina. Wyposażenie pomieszczeń, w zależności od tymczasowego lub docelowego przeznaczenia, będzie uzupełniane na bieżąco."

Kabaret. "Uwazam ze istnieje mozliwosc". Inwestor sam wyznacza "tu i tu ma byc to i to" a nie dopasowuje sie do tego co powstanie i na koncu na sile upycha ze "no dobra, to tutaj chyba powinno dac sie zrobic". Jakies "tymczasowe wyposazenie" to kolejny absurd.

2. Stan deweloperski w odniesieniu do stadionu, jaja :lol:

15, 17 to znaczy ze za dzierzawe budynku klubowego w 2010 pomimo iz Wisla nie gra na stadionie mamy placic?????????????????
"wartosc zostala okreslona" kiedy, gdzie i ile wynosi??

crazykaro 30.03.2010 16:07

orzeu ty tak na siłe szukasz dziury w całym??
ad. 2 od początku było wiadomo że częśc komercyjna będzie nie wykończona i oddana w stanie surowym i nie widzę w tym nic dziwnego

ad.3 Wisła cały czas korzysta z trybuny E i okrąglaka, a na jesień będzie korzystać jeszce z 2 kolejnych trybun

Arapaho 30.03.2010 16:08

Cytat:

Pan
Dariusz Olszówka
Radny Miasta Krakowa
W uzupełnieniu odpowiedzi z dnia 26 marca 2010 r. na Pana interpelację w sprawie modernizacji stadionu Wisły Kraków, złożoną pomiędzy sesjami Rady Miasta Krakowa w dniu 5 marca 2010 r., uprzejmie informuję:

Ad 9.
Modernizacja stadionu piłkarskiego jest realizowana na podstawie określonej wizji architektonicznej Pana Wojciecha Obtułowicza. Usytuowanie czerpni i wyrzutni powietrza wentylacji i klimatyzacji na trybunie wschodniej będzie analogiczne jak na trybunie południowej. .
................

Naprawdę bzdury pisać też trzeba umiec żeby nie być złapanym na niekompetencji :
na trybunie południowej usytuowanie jest na ścianie /elewacji a na wschodniej będą na dachu. Oba przypadki podlegają innym przepisom.!!

Cytat:

W związku z tym, że czerpnia powinna być umieszczona dwa metry od wyrzutni, element maskujący musiałby być wyższy. Ewentualne zastosowanie ekranu maskującego wiąże się z koniecznością dokonania istotnych zmian projektowych, uwzględniających zarówno estetykę jak też warunki eksploatacyjne i konserwacyjne, a tym samym nowej decyzji pozwolenia na budowę. Pomijam w tym przypadku niebagatelne koszty całego przedsięwzięcia.
................

Przeklejam Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 ri - pogrubiony przypadek który ma u nas zastosowanie- kazdy chyba widzi że na dachu są centrale a więc urządzenia zblokowane
par.152.
10. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować poza strefami zagrożenia wybuchem, zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią.
11. Odległość, o której mowa w ust. 10, może nie być zachowana w przypadku zastosowania zblokowanych urządzeń wentylacyjnych, obejmujących czerpnię i wyrzutnię powietrza, zapewniających skuteczny rozdział strumienia powietrza świeżego od wywiewanego z urządzenia wentylacyjnego. Nie dotyczy to przypadku usuwania powietrza zawierającego zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe zapachy lub substancje palne.

Jakie 2 metry odległości ?jakie wyższe maskowanie- nawet jeśli to wyrzutnia ma być tylko 1 m wyżej - co to za wielka róznica?jaki wyższy koszt?

Arapaho 30.03.2010 16:15

Prezydent sprytnie wymknąl z głównego pytania ktore brzmiało: Polimex zgodnie z umową na wykonac stadion spelniajacy warunki kategorii Elite-mimo że nie ma uwzglednionego IT,kołowrotków,systemów komputerowych,murawy.Gdzie jest na to odpowiedź? Nie ma .Za to mamy odpowiedz:" Podstawą dopuszczenia stadionu do rozgrywek ligowych nie jest jego klasa, kategoria(w tym przypadku „ELITE”) a spełnienie warunków wytycznych UEFA w sprawie wydawania licencji klubom, jak również zgodność z „Regulaminem stadionu UEFA”

klasyczne spławienie "natręta"

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:41.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl