![]() |
Niezupełnie, ale fakt, że jest blisko do poprawienia najlepszego wyniku w rundzie finałowej (górna ósemka):
Kod:
2013/14 8 |
@ RIVER
Idąc tym tokiem myślenia, to czkawką odbijają nam się dwie porażki z Górnikiem. ;) Błąd - te mecze Górnik wygrał na boisku - był lepszy od naszych chłopaków. Natomiast w Gliwicach był zdecydowanie gorszy i gdyby nie głupota debili z Gliwic, którzy rozjebali płot i sami się zdziwili to mieliby o te 3 punkty mniej - punkty zainkasowane przy zielonym stoliku..... |
Ciekaw jestem jak wyglądałaby dziś tabela górnej ósemki gdyby punkty z fazy zasadniczej nadal były dzielone przez pół?
Już wiem: 1. Legia 34 2. Górnik 33 3. Lech 32 4. Jagiellonia 31 5. Płock 30 6. Wisła 29 7. Zagłębie 28 8. Korona 26 Szanse na gonienie czołówki byłyby całkiem ciekawe. |
Cytat:
|
Szanse na utrzymanie się po tej kolejce:
Kod:
Błąd w funkcji - patrz dane u Adasss'a |
Ciekawe, bo mi znowu wyszło trochę inaczej ;)
Kod:
Lechia Gdańsk 97,39% |
Kto wam to oblicza? Haha dobre
|
Cytat:
P.S. Da się łatwo sprawdzić poprawność moich obliczeń, poniżej 19 kombinacji wyników (z 729), przy których Lechia spadnie, co oznacza 2,61% szansy na spadek i 97,39% na utrzymanie dla Lechii: Kod:
Bruk-Bet Termalica Nieciecza Arka Gdynia 1 Śląsk Wrocław Piast Gliwice 1 Sandecja Nowy Sącz Cracovia 1 Pogoń Szczecin Lechia Gdańsk 1 Piast Gliwice Bruk-Bet Termalica Nieciecza 1 Lechia Gdańsk Sandecja Nowy Sącz 2 |
Już wiem gdzie mi się program wywalił ;)
|
Łatwiej przeliczyć Lechię, odpowiedź wcześniej wrzuciłem wyliczenia.
|
Przestańcie liczyć i tak spadnie Nieciecza i Sandencja :D
|
Cytat:
Po drugie dobrze się bawimy ;) I jeszcze jedno. Lechia potrzebuje już tylko jednego punktu by się utrzymać. W sobotę jedzie do Szczecina |
Czyli Wy obliczając te szanse/prawdopodobieństwa dla uproszczenia przyjmujecie, że każdy rezultat jest równie prawdopodobny?
W żadnej innej lidze na świecie by się to nie sprawdziło, ale u nas może w sumie działać :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie często się zdarza, że kibice bezpośrednio mogą wpłynąć na spadek swojej drużyn.
|
Cytat:
A generalnie, to co tu podajemy, to to, jaki procent układów wyników spotkań da taki lub inny efekt. |
Cytat:
Tu masz przykład: https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=825 a tu jest to co komentatorzy nazywają "matematycznymi szansami": https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=850 czyli 19 układów wyników, przy których Lechia spada. Zdarzenia takie, że "Śledzie nie lubią Lechii więc odpuszczą Termalice", czy "Legia nigdy nie wygrała w Niecieczy" nie są brane pod uwagę, bo to zbyt skomplikowane. Jakbyś był bukiem i proponował zakłady np. "utrzymanie się Lechii" to też musisz zrobić podobne obliczenia. Z drugiej strony każdy czuje, że Lechia, która potrzebuje 1 punktu ma większe prawdopodobieństwo utrzymania się niż Sandecja, która musi zdobyć tych punktów 6 i jeszcze liczyć na korzystne wyniki w meczach konkurentów do spadku. 90minut też to podobnie liczy. Z Mogielnickiego (90minut.pl) się nabijano, że Górnik miał jakiś 1% szans na awans do E-klapy ale wtedy takie były układy. Z tym, że 90minut liczy jeszcze prawdopodobieństwo rozkładu bramek, co w 3 rundzie jest nieistotne. |
Odrobiliśmy 2 punkty do 4 miejsca. Zostały jeszcze 4 i mecz z Amicą bez Carlitosa.
@Adasss wrzuć procenty ;) |
Wisła - Lech 1, Legia - Górnik 1X, , Górnik - Wisła 2, Lech- Legia 2, Wisła Płock max 4 pkt ---> Mitro wiesza na szyi brązowy medal. Jak bardzo prawdopodobna jest taka kombinacja? :D
|
Wbrew pozorom coraz bardziej realna ;) ... czy mi się wydaje że jeśli wygramy do końca wszystko i Wisła Płock też to Amica wyleci na 5 miejsce ? Biedny Tomek :D ....
|
Dla przypomnienia Carlitos dostał 4 żółtą i nie zagra z Amicą.
|
Cytat:
|
Jest realna opcja, że Jaga ma mistrza, a my mamy 4 miejsce oraz, że Legia ma mistrza, a my mamy 3 miejsce :D No, ale trzeba wygrać z Lechem i Górnikiem :D Póki co można marzyć :)
|
@pepe77: Proszę nie denerwować człowieka, który się napić nie może :P
Tak przedstawia się aktualny rozkład matematycznych szans zespołów na zajęcie poszczególnych pozycji: Kod:
1 2 3 4 5 6 7 8Kod:
1 2 3 4 5 6 7 8Kod:
6 7Kod:
Legia Warszawa 10 |
Ciekawe jakby to wyglądało, gdyby Górnik nie dostał 3 punktów pod stolikiem albo gdyby punkty były dzielone przez 2. Wiadomo, że ciężko porównywać, bo mogłyby być inne założenia taktyczne nasze i rywali, inna presja itd, dlatego tak sobie można tylko pogdybać ;)
|
jak będzie się prezentowała kolejność , jeśli my , Górnik i Wisła Płock , będziemy miec na koniec sezonu tę samą ilość pkt (co jest całkiem prawdopodobne) ?
|
Pewnie tak (decydują miejsca po 30 kolejkach):
Wisła Płock Górnik Zabrze Wisła Kraków |
bramki , ani mecze bezposrednie sie wogle nie licza ? mozemy miec wszystkie bilanse lepsze a przy tej samej ilsci pkt liczy sie miejsce po rundzie zasadniczej wyłącznie ?
|
Gdybyśmy mieli tyle samo punktów co Górnik i Płock po 30 kolejkach i po 37 kolejkach to wtedy liczyłyby się mecze bezpośrednie (mała tabelka). Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
|
Cytat:
Na puchary mamy 10,43% (3+4 miejsce) ale Płock masz do poprawy. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
No właśnie, że się NIE LICZY.
LICZY SIĘ ilość punktów. Jeżeli ktoś miał mniej lub więcej to wiadomo, że jest to jednoznaczne z miejscem w tabeli. ALE JEŻELI MIELI RÓWNĄ ILOŚĆ PUNKTÓW, A RÓŻNE MIEJSCA TO NA KOŃCU PRZY PONOWNIE RÓWNEJ ILOŚCI PUNKTÓW DECYDUJE BILANS BEZPOŚREDNI |
No właśnie tak, czyli jednak mam rację :)
|
Cytat:
http://www.90minut.pl/liga/0/liga9322.html Zagłębie ma lepsze mecze bezpośrednie z Koroną ale jest poniżej. |
No bo miało mniej punktów po 30 kolejkach. Ale gdyby mieli po 30 kolejkach tyle samo i teraz tyle samo, to liczyłyby się mecze bezpośrednie.
|
Cytat:
Liczą się PUNKTY po rundzie zasadniczej i Korona miała ich więcej (45) niż Zagłębie (43). Ponieważ ilość punktów określa jednoznacznie miejsce w tabeli, dlatego utarło się, że liczy się miejsce. Wytłumaczę na przykładzie: PO RUNDZIE ZASADNICZEJ (30 kolejek): 3. Górnik 50pkt 4. Wisła 50pkt Mecze bezpośrednie: Górnik - Wisła 5:0 Wisła - Górnik 1:0 Czyli Górnik jest wyżej w tabeli po rundzie zasadniczej. ALE PO 37 kolejkach jest już tak (zakładamy, że obie drużyny zdobyły po 10pkt): 3. Wisła 60pkt 4. Górnik 60pkt Mecze bezpośrednie: Górnik - Wisła 5:0 Wisła - Górnik 1:0 Górnik - Wisła 0:1 Czyli w bezpośrednich starciach lepsza jest Wisła i zajmuje WYŻSZE miejsce na koniec sezonu, mimo że po rundzie zasadniczej była NIŻEJ. BO LICZĄ SIĘ PUNKTY, których po rundzie zasadniczej obie ekipy miały TYLE SAMO. |
Cytat:
Na bazie wyników po 2 rundzie (po 30 kolejce) podzielono zespoły na 2 grupy. Od 31 kolejki, w przypadku równej ilości punktów liczy się miejsce po 2 rundzie (po 30 kolejce). Mam nadzieję, że teraz wszyscy piszemy to samo :) A w twoim przykładzie jeśli w 30 kolejce Górnik 3 (50 pkt), Wisła 4 (50 pkt) to choćbyśmy wygrali 100:0 ale po 37 mieli tyle samo punktów to Górnik będzie przed Wisłą. |
można sie pogubić :)
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:40. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl