Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2009/2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5997)

dawidex44 09.08.2009 18:59

Niech się ta lokomotywa rozpędzi i w coś uderzy...I będzie jak przed rokiem:) Fatalna gra Lecha, a Wisła....Wisła zrobi to, czego się od niej oczekuje, czyli zdobędzie mistrza.

Chociaż ze statystyk wynika tak:
1.Legia (2002,2006,2010(??)..ostatnio po mistrza sięgająw sezonach przed mundialowych. Z tym że wtedy też Polska awansowała d WC, a na awans do RPA sie nie zanosi;)
2. Lech (2008-4,2009-3,2010-2)
3.??????
No cóż...narobiłem nadziei kuchennym i poległym, ale to są tylko durne statystyki, które i tak się nie sprawdzą:P
I skończy się tak:
1.Wisła
2.Lechia
3.Śląsk

GBO 09.08.2009 19:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eustachy (Post 776292)
Wydaje mi sie, ze w tym sezonie o tytule mistrzowskim zadecyduja bezposrednie mecze miedzy zainteresowanymi tym trofeum. Takiego seryjnego tracenia punktow z ligowa szarzyzna jak przed rokiem juz raczej nie bedzie. No chyba, ze Brozek nadal bedzie marnowal wszystko jak leci, o Pepe Cwielongu nie wspominajac...

Jak do tej pory Brożek i Cwielong zmarnowali wszystkie okazje a mamy bilans 6-1. W tamtym sezonie po kontuzji Pawła też były płacze i lamenty a dali chłopaki radę.

Na innych się nie ma co oglądać wygrywamy wszystkie mecze i nie ma się co interesować wynikami Lecha i Legi:D.

Mam nadzieję że po takiej wtopie w pucharach to mistrza zdobędziemy w stylu w jakim zdobyliśmy za Kasperczaka po poprzedniej wielkiej wtopie . Nie wyobrażam sobie żeby miało byś inaczej :> .

Po kilku latach nastąpiła zmiana na stanowisku głównego przeciwnika to tytułu mistrzowskiego i Legię zdecydowanie zastąpił Lech.

Jaroo1 09.08.2009 19:44

Cytat:

Cwieląg
ĆwielONg!
Jak on ma strzelac za siebie i za Cwieląga to nigdy Wam nie dogodzi uhehe

0 22 09.08.2009 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GBO (Post 776330)
Po kilku latach nastąpiła zmiana na stanowisku głównego kandydata to tytułu mistrzowskiego i Legię zdecydowanie zastąpił Lech.

My co roku jako głowny kandydat do mistrza? Co? Za iti pogrązamy się w ligowej szarosci i tylko niezwykle zbiegi okolicznosci pozwalaja nam zaliczac sie do pierwszej trojki :)

Kamikaze - Inna inszość. Tu gol, tam setka. Co nie zmienia faktu, ze i tak i tak byscie ich walneli czwórką.

Grzadq 09.08.2009 19:54

Cytat:

My co roku jako głowny kandydat do mistrza? Co? Za iti pogrązamy się w ligowej szarosci i tylko niezwykle zbiegi okolicznosci pozwalaja nam zaliczac sie do pierwszej trojki :)
Ale gracie fajną piłkę, nawet z Gizą, ten mecz z Broendby naprawde nie był aż taki zły. Gdyby nie błędy w obronie ...
Nie wierze że do walki o tytuł włączy się ktoś inny oprócz trójki Wisla/Legia/Lech. I podejrzewam że znowu kwestia tytułu rozstrzygnie się późno, a mistrza będzie miał ten kto straci najmniej punktów z ogórami.

loozak84 09.08.2009 19:55

no nie przesadzaj. legia zawsze byla mniej lub bardziej oczywistym kandydatem na mistrza a w tym sezonie to akurat kadre macie niezla i po meczu z broendby wydaje sie, ze na straconej pozycji nie stoicie.

0 22 09.08.2009 20:08

No, rozumiem ale wypowiedz GBO brzmiała tak, jakby Legia byla tym jedynym faworytem. Co jest kosmiczna nieprawda biorac pod uwage to ile razy lige wygrywalismy w ostatnich 10 latach.

Wiem, ze teraz gramy fajna pilke, ale w zeszlym roku gralismy beznadziejna, bez stylu, bez pomyslu, a kilka lat temu - chocby 02/03 czy 04/05 gralismy katastrofalną.

P.S. Beznadziejna, katastrofalna etc - jak na nasze wymagania.

Gwiaździsty 09.08.2009 20:22

Cytat:

0 22 napisał(a):http://www.wislakrakow.com/forum/ima...s/viewpost.gif
Darowałbys sobie takie teksty, chociaż w kolejce, w której dostaliscie gola na 1-0 z arcyspalonego.
kamikaze napisał:
Cytat:

Niby tak ale była później sytuacja gdzie sędzie pokazał spalonego, którego nie było, a była to 100% sytuacja.
Bo nasi przeciwnicy wykazują przy takich okazjach amnezję i prezentują mentalność Kalego:
Jak sędzia pomyli się na korzyść Wisły to skandal, a jak na niekorzyść to świetnie.

Jaroo1 09.08.2009 20:34

W 2 kolejce Ekstraklasy srednia goli na mecz to az 3,63!!!
Jak tak dalej pojdzie to w polskiej lidze bedzie padalo najwiecej goli na swiecie hehehe
Ogolna srednia z 2 kolejek wynosi: 3,25 czyli ponad 1 gol na mecz wiecej niz w tamtym sezonie! Oby tak dalej

killzone 09.08.2009 20:38

Albo ugryze sie w jezyk bo szkoda komentować.

do kasacji.

GBO 09.08.2009 21:04

Soryy wielkie. Źle sformułowałem to ostatnie zdanie chodziło o głównego przeciwnika do tytułu mistrzowskiego

0 22 09.08.2009 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 776350)
Bo nasi przeciwnicy wykazują przy takich okazjach amnezję i prezentują mentalność Kalego:
Jak sędzia pomyli się na korzyść Wisły to skandal, a jak na niekorzyść to świetnie.

Jak na niekorzysc to spisek warszawki :-)

sandbender 09.08.2009 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 776251)
Wisła wystartowała dobrze, nawet za dobrze dla przeciwników. Od czego są więc dziennikarskie mendy wspomagające ich ochotniczo. Gotowi są nawet tworzyć wirtualne sytuacje:
http://www.sport.pl/sport/1,65025,69...ieszenia_.html

Sytuacja była ewidentna. Faul na czerwień.

Wojtas 09.08.2009 22:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 776357)
W 2 kolejce Ekstraklasy srednia goli na mecz to az 3,63!!!
Jak tak dalej pojdzie to w polskiej lidze bedzie padalo najwiecej goli na swiecie hehehe
Ogolna srednia z 2 kolejek wynosi: 3,25 czyli ponad 1 gol na mecz wiecej niz w tamtym sezonie! Oby tak dalej

Wypada sie cieszyc.

Przy miernym poziomie meczow niech chociaz bramki padają

Szkoda ze niegramy teraz z Amiką ,konfrontacja ze sprzętem AGD była by teraz ciekawa :D

killzone 09.08.2009 22:37

Swoja droga Rybus mnie tym strzałem bardzo zaskoczyl. Pewnie strzał zycia :D

http://www.youtube.com/watch?v=FFjfGcDQfok

!!IRIVER!! 09.08.2009 22:51

No piękna bramka, ale na tle tej akcji, gdzie Wisła strzeliła na 4:0 z Zagłębiem to i tak się nijak ma! :D :P
Fakt - strzał życia. Więcej mu się takie coś przytrafić nie powinno :P

Zaskoczył mnie wynik Lecha. Wszystkiego się spodziewałem, ale nie takiego pogromu. Sądziłem, że Kielce jednak lepsze. No ale Kuchenki pokazały co znaczy skuteczność. Walka o Majstra jest przesądzona, ale o Mistrza Polski nie. :D

MatMario 09.08.2009 23:14

Czemu nikt nie mówi że przy golu na 0:4 dla Lecha był spalony? No chyba że Gilewiczowi się nie wypomina?

skttrbrain 09.08.2009 23:57

23 kolejny mecz bez porażki w E-klasie. Cholera, nadal nie rozumiem jak w zeszłym sezonie mogliśmy przewalić MP ;-)
5:0 się nie spodziewałem. Mecz nam się ułożył, co nie zmienia faktu, że momentami graliśmy z Koroną po profesorsku. Fajnie, że Zieliński nauczył ich lepiej rozgrywać stałe fragmenty i lepiej/szerzej wychodzić przy kontrach. Choć cały czas wydaje mi się, że wystarczy na nas agresywny pressing a la Sobol i nie pogramy.
Lewandowski - zdecydowanie największa przyszłość naszej piłki. Tylko koordynację jeszcze musi trochę poprawić, bo przez to zawala niektóre sytuacje. Ale strzał, podanie, grę przy obrońcy ma na polskie warunki znakomitą.
Szykuje się ciekawy sezon. Fajnie by było, jakby Lech/Wisła/Legia pociągnęły piłkę klubową do przodu, bo chyba tylko one mogą to na chwilę obecną zrobić.

!!IRIVER!! 10.08.2009 00:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 776470)
Czemu nikt nie mówi że przy golu na 0:4 dla Lecha był spalony? No chyba że Gilewiczowi się nie wypomina?

Po pierwsze to Siejewiczowi.
Po drugie - dziwię się, że się pultasz skoro my też już w pierwszej minucie meczu w Lubinie zdobyliśmy gola z ofsajdu.
Po trzecie - owy arbiter w ogóle chyba coś formą nie równa, pomijając tego spalonego, nasz mecz z Ruchem to też jedna wielka parodia z gwizdanymi co chwilę "przewinieniami" Brożka.
Po czwarte - Gilewicz to już chyba we Wrocławiu :D :rotfl:

MatMario 10.08.2009 02:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 776478)
Po pierwsze to Siejewiczowi.
Po drugie - dziwię się, że się pultasz skoro my też już w pierwszej minucie meczu w Lubinie zdobyliśmy gola z ofsajdu.
Po trzecie - owy arbiter w ogóle chyba coś formą nie równa, pomijając tego spalonego, nasz mecz z Ruchem to też jedna wielka parodia z gwizdanymi co chwilę "przewinieniami" Brożka.
Po czwarte - Gilewicz to już chyba we Wrocławiu :D :rotfl:

Nam tego spalonego beda wypominac do wiosny. A reszta posta, rzeczywiście nie wiem czemu Siejewicza na Gilewicza zamieniłem :)
Lech gra sprytnie, napastnik idzie na spalonego, przeważnie wciąga swojego obrońcę z lini, reszta obony nie wie co się dzieje a ofensywnie wchodzi pomocnik i tak naprawdę gra napastnika. Chwilowe poświęcenie napstnika tworzy zamieszanie co na takie drużyny jak Korona wystarczy. No i na sędziów też wystarczy, bo będą mieli dwie opcje, albo gwizdać spalone że może był i asekurancko podniosę, albo nie machać chorągiewką.

Jazon 10.08.2009 09:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez killzone (Post 776448)
Swoja droga Rybus mnie tym strzałem bardzo zaskoczyl. Pewnie strzał zycia :D

http://www.youtube.com/watch?v=FFjfGcDQfok

Tak mi się przypomniało:

Też 90 minuta, też strzał życia:)

Marszałek 10.08.2009 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kibic sukcesu 2007 (Post 776308)
A tak swoją drogą, Zieliński ma na razie lepsze wyniki niż Franz.
Wiem, że za wcześnie na jakiekolwiek podsumowania, ale początek ma niezły.

Słuchałem wywiadu z Zielińskim,bo czytać wypowiedzi nie ma sensu,gdyż w większości są przekręcane. Facet wie co mówi, sprawia wrażenie takiego co wie co robi. Na pewno wiedzą merytoryczną przewyższa Smudę, poza tym ma większy zasięg myślowy:). Widzi i wyciąga wnioski. Smuda to jeszcze przykład trenera co wszystko robi na nos, starej daty mimo wszytko. Nic nowego żadnej drużynie dać nie może, poza tym,ze każde im zapierdalać.
Taktycznie to facet leży.

Co do ligi. Ciekawe jest to,że mało jest zespołów, które wyglądają na takie,które mogą urwać punkty Nam, Legii i Amice. Widać,że potencjał w/w drużyn jest dużo większy od średniej ligowej,i tak naprawdę to jedyne straty punktów będą wynikały tylko z problemów pierwszej trójki. Lechią nie ma się co za bardzo przejmować, choć nie wykluczam,że może zająć miejsce Sląska,przy czym Polonia Bytom też coś może w czubie być. Reszta do golenia.
I mam nadzieje,że w końcu Odra zleci, bo ****a liga traci poprzez takie wiejskie klimaty.no i jak do tego dodamy nędzę z Kałuży to w ogóle dramat.

Chesteroski 10.08.2009 12:49

Wg PS Płatka ma zastąpić Lenczyk, trochę to niesmaczne, mam nadzieję że Orest przemyśli sprawę dwa razy, a swoją drogą ciekawe czy jakby Heniek przejął koleżankę to też by ją spuścił do drugiej, jak Górnika :).

Krissu 10.08.2009 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Chesteroski (Post 776632)
Wg PS Płatka ma zastąpić Lenczyk, trochę to niesmaczne, mam nadzieję że Orest przemyśli sprawę dwa razy, a swoją drogą ciekawe czy jakby Heniek przejął koleżankę to też by ją spuścił do drugiej, jak Górnika :).

Hm..
A ja czytałem, że Michniewicz.
http://www.sports.pl/pilka_nozna/art...?Artykul=55221

Jakoś nie wydaje mi się, żeby to był Lenczyk. On nie będzie się podejmował Mission Impossible.

AYALA 10.08.2009 13:08

Lenczyk nie jest tanim trenerem, w Lubinie na niego monety nie mieli.Ja myśle że nowym szkoleniowcem bedzie Stawowy.

Gwiaździsty 10.08.2009 14:28

Kto by nie był ma trzymać ten sam kurs, czyli : "Och co ja widzę...".

arti 10.08.2009 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 776639)
Hm..
A ja czytałem, że Michniewicz.
http://www.sports.pl/pilka_nozna/art...?Artykul=55221

Jakoś nie wydaje mi się, żeby to był Lenczyk. On nie będzie się podejmował Mission Impossible.

Ja też nie wierzę, że Lenczyk poszedłby do Pejsów. Mission impossible.. eee-dlaczego. Poukładać to i skład spokojnie na 8-10 miejsce jak dla mnie.
Co do tego, że my, Legia i Amica będziemy rozwalać wszystkich jak leci to jeszcze bym się choć ze 3 kolejki jeszcze wstrzymał.
Okienko transferowe jeszcze niestety trwa (Brożek...), Amica jak wejdzie do grupy LE-zacznie im być ciężej. Z drugiej strony jak Nowak wróci do gry do GKS zacznie grać, a jak Grembocki wyleci z Polonii to też na pewno będzie z nimi lepiej.

Proximus 10.08.2009 15:57

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...460f7ee0e.html

Żeby nie było że tylko my ze spalonego trafialiśmy w tej kolejce. Oczywiście zdaję sobie sprawę że to nie wypłynęło na wynik meczu, tylko mnie dziwi że do tej pory niekt o tym nie wspomniał(zwłaszcza w telewizji)

andalemono 10.08.2009 16:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proximus (Post 776733)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...460f7ee0e.html

Żeby nie było że tylko my ze spalonego trafialiśmy w tej kolejce. Oczywiście zdaję sobie sprawę że to nie wypłynęło na wynik meczu, tylko mnie dziwi że do tej pory niekt o tym nie wspomniał(zwłaszcza w telewizji)

Mówili w Lidze+E.

Gwiaździsty 10.08.2009 20:54

Mówili, ale przez media nie przetoczył się z tego powodu histeryczny skowyt jak w naszym przypadku. W PS, który wpadł mi w ręce jest taka strona kontrowersje, i tam też ten przypadek nie został wogóle odnotowany. Niestety ale nasza wieloletnia dominacja w lidze u wielu spowodowała zatracenie obiektywizmu, za cenę żeby nam dokopać, nie ważne czy słusznie, piłkarzy wykartkować, zadenuncjować jak canal+ do Wydziału Dyscypliny, gdzie jak wiadomo siedzą fajne chłopaki ze stolicy (ale kibicujące napewno Agrykoli). Wszystko po to aby łatwiej im było dopchać się do MP.

Natomiast dziennikarze to chyba uznali kibiców w Polsce za kompletnych idiotów skoro serwują takie newsy:
http://sport.wp.pl/kat,1754,title,Be...wiadomosc.html
Podobno Real Madryt przerwał trenningi oczarowany tym wronieckim klubikiem :), a MU już analizuje ten styl na którym oczywiście chce się wzorować.
Na to, to może się łapać co nawyżej amikowy ludek.

Wizard 10.08.2009 21:01

Tylko jest jedna zasadnicza różnica między tymi spalonymi... Bramka Marcelo w 3 min. ustawiło przebieg spotkania, a gol Lewandowskiego był bodajże na... 4-0. Co oczywiście nie oznacza, że Wisła by sobie nie poradziła z Zagłębiem - owszem poradziłaby i bez tej bramki ze spalonego, co dostrzegli również dziennikarze i experci np. Canal+. Niektórzy zamiast szukać wszelkiego spisku powinni sobie i nam odpuścić podobnych "mądrości".

rospun 10.08.2009 21:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 776930)
Natomiast dziennikarze to chyba uznali kibiców w Polsce za kompletnych idiotów skoro serwują takie newsy:
Podobno Real Madryt przerwał trenningi oczarowany tym wronieckim klubikiem :), a MU już analizuje ten styl na którym oczywiście chce się wzorować.

Tak prawdę mówiąc, to w tym artykule tylko tytuł jest przerysowany. Reszta to cytaty i przedruki. A że w samych superlatywach o przeciwniku? Uśpienie czujności. Lech robi to samo ;)

swój chłop 10.08.2009 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Chesteroski (Post 776632)

Panie Oreście niech pan da sobie spokój z ratowaniem tej kur...hmmm... drużyny. Po trzech porażkach zostanie pan nazwany psem, który specjalnie dołuje naszą niepokalana sąsiadkę. Po czwartej zostanie pan wysłannikiem Cupiała i chłopcy odpalą zapałki w celu spalenia panu lokum. Po piątej zostanie pan wiślackim diabłem nie zasługującym na nic innego jak śmierć.:P
A jak pan widzi porażki z tym składem osobowym jaki zatrudniony został przy Kałuży są bardzo prawdopodobne. Dlatego zostaw pan to ścierwo dla jakichś Płatków, Stawów czy innych Czesiów "Muriniów".:)

bbbnba 10.08.2009 23:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 776930)

Haha, chyba tylko mocno zawiedzeni wislacy moga jarac sie takimi newsami. Nawet na forum Lecha nikt nie odniosl sie do tych 'oczarowan'. Ot, wklejono cytat i tyle. Zwykla informacja bez zbednych emocji.
A tu, na najlepszym forum najlepszych w Polsce, to kolejna okazja by pojezdzic po 'wronieckim klubiku' :lol:
Dobrze, niech boli :D

GemHZR 10.08.2009 23:46

Zieliński jest lepszym trenerem od Smudy, więc w tym lub w przyszłym sezonie Lech będzie mistrzem. Taka refleksja mnie naszła po paru browarkach :D

WILU TS 10.08.2009 23:49

Nie pij tyle ;)

Wojtas 11.08.2009 00:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GemHZR (Post 777036)
Zieliński jest lepszym trenerem od Smudy, więc w tym lub w przyszłym sezonie Lech będzie mistrzem. Taka refleksja mnie naszła po paru browarkach :D

No co ty Amika juz dawno powinna byc mistrzem,najwieksi znawcy futbolu w tym kraju Pan Patyra i Pan Iwanski oraz pan Kalinowski tak mówią to musi przyjsc kiedys ta chwila :lol:

Trąbia o tym juz od mniewiecej 4 lat ,a póki co ich najwiekszym sukcesem jest uratowanie sie poprzez fuzje ze sprzętem AGD

Gwiaździsty 11.08.2009 14:53

Cytat:

A tu, na najlepszym forum najlepszych w Polsce, to kolejna okazja by pojezdzic po 'wronieckim klubiku' :lol:
Dobrze, niech boli :D
Nie zrozumiałeś jak zwykle. Nie boli, tylko śmieszy ! Dziennikarze są jak *****i, za pieniądze wszystko zrobią tzn. napiszą. A jak widać Amica dba też o tą stronę propagandową chcąc przynajmniej w gazetach nadrobić ogromny dystans dzielący ją (historyczo dorobkowy: do wiadomości) od czołowych klubów w lidze.
Wasze akcje typu "Derby Polski" :) nie bolą, są naprawde śmieszne. Staracie się dowartościowywać na każdym kroku i przez to wygladacie komicznie :). Wasze "osiągnięcia pucharowe" w skali historii również.

ToTylkoJa 11.08.2009 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 777040)
No co ty Amika juz dawno powinna byc mistrzem,najwieksi znawcy futbolu w tym kraju Pan Patyra i Pan Iwanski oraz pan Kalinowski tak mówią to musi przyjsc kiedys ta chwila :lol:

Trąbia o tym juz od mniewiecej 4 lat ,a póki co ich najwiekszym sukcesem jest uratowanie sie poprzez fuzje ze sprzętem AGD

a co powiesz, jak zdobędą mistrzostwo? Jak dla mnie mają na to bardzo duże szanse. To, że w tamtym roku im się nie udało, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Mistrzostwo rozegra się między trzema klubami(każdy wie o które chodzi) i żaden z tych zespołów nie jest na straconej pozycji.

szprotson 11.08.2009 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rospun (Post 776937)
Tak prawdę mówiąc, to w tym artykule tylko tytuł jest przerysowany. Reszta to cytaty i przedruki. A że w samych superlatywach o przeciwniku? Uśpienie czujności. Lech robi to samo ;)

Równie dobrze, moglibyśmy napisac : Wiślacy, przed meczem z Levadia, są zszokowani wysoką formą przeciwników. Strach budzi u nich m.in doskonały rosyjski napastnik, Nikita Andrejev który ocierał sie o kadrę narodową. Do tego doskonały duet braci Puri. Wisła obawia się przeciwnika, który w swojej lidze, punktuje rywali po 6,7, do zera.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 777267)
a co powiesz, jak zdobędą mistrzostwo? Jak dla mnie mają na to bardzo duże szanse. To, że w tamtym roku im się nie udało, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Mistrzostwo rozegra się między trzema klubami(każdy wie o które chodzi) i żaden z tych zespołów nie jest na straconej pozycji.

No coz, w meczu z Koroną pokazli ze grac potrafia i to niezle. Z nami, w Lubinie, zremisowali, a mogli przegrac mogli wygrac, wiec równorzędny przeciwnik.
Tylko że jesli juz, odstukac w niemalowane, nie zdobylibysmy mistrzostwa, chyba wolałbym by zdobyła go (L) mimo iz ich gra wygląda gorzej.
Jakos ta nagłą propaganda pt. Superwielki Lech, mi sie nie podoba. Zreszta, teraz każdy nieświadomy, kibicuje Lechowi, może to dlatego.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:34.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl