Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

WislakWiDoK 18.12.2010 22:03

Koledzy mam problem. Zamarza mi zamek kierowcy, wszystkie inne sie otwieraja tylko ten co jest przy drzwach kierowcy nie. Wiedzie może dlaczego tak sie dzieje i jak sobie z tym poradzic?

Konfliktowy 18.12.2010 22:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislakWiDoK (Post 1026378)
Koledzy mam problem. Zamarza mi zamek kierowcy, wszystkie inne sie otwieraja tylko ten co jest przy drzwach kierowcy nie. Wiedzie może dlaczego tak sie dzieje i jak sobie z tym poradzic?

Zabrudzone zapadki, wystarczy ze jedna gdzieś sie przyblokuje i dupa blada. Na Malborskiej jest gość co się tym zajmuje,wyjmie Ci wkładkę zamka, przeczyści, ustawi i będzie jak nowe. Taka przyjemność kosztuje...20 zl. :D

WislakWiDoK 18.12.2010 22:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konfliktowy (Post 1026381)
Zabrudzone zapadki, wystarczy ze jedna gdzieś sie przyblokuje i dupa blada. Na Malborskiej jest gość co się tym zajmuje,wyjmie Ci wkładkę zamka, przeczyści, ustawi i będzie jak nowe. Taka przyjemność kosztuje...20 zl. :D

Dzięki za pomoc, mógłbyś dać jeszcze namiary na kolesia? z góry dzieki !

Konfliktowy 18.12.2010 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislakWiDoK (Post 1026383)
Dzięki za pomoc, mógłbyś dać jeszcze namiary na kolesia? z góry dzieki !

www.kluczyk.krakow.pl

Skipper 19.12.2010 02:13

Jakiś przyzwoity punkt gdzie mógłbym sprawdzić akumulator i ew. kupić nowy ? Idealnie by było w rejonie Bronowic/Widoku, grunt żeby przez całe miasto nie jechać...

Kocur 19.12.2010 09:14

Niestety miałbyś kawałek ale polecam sklep na parterze w Wandzie w Hucie.

http://www.fullinfo.pl/katalog/mapa-AUTO-WANDA_1.html

Bardzo wielu znajomych tam kupowało i cenami za Centre Futurę przebijali nawet ceny z allegro - jeszcze gość za free Ci wymieni jeśli nie chcesz się brudzić :) Sam rok temu u nich kupowałem.

A co do sprawdzenia starego to tyrknij bo goście mają serwis aku więc pewnie mierniki też.

tel. 12 648-50-66

węgorz2 19.12.2010 11:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1026033)
A jakie tam są silniki?

Bo o 1.5 i 1.9 DCI można powiedzieć że wtryski wytrzymują okres gwarancji i nic poza tym :) Osobiście znam kilka przypadków takich a wcale nikt nie lał złego paliwa.

raczej benzyna ,bo robie bardzo małe i krótkie przebiegi

Kocur 03.01.2011 20:22

Spóźnione - ale bierz benzynę :)

Pytanie o dwumasę oczywiście diesle.

1. Niektórzy mówią, że dwumasa nie lubi niskich obrotów - co to znaczy niskich? Zmiana biegu przy 3 tys obrotów i nie niższych?

2. Inni mówią że jest to najsłabsze ogniwo w nowych dieslach i np. Skoda w nowych autach powraca do jedno-masy.

3. Czy jest różnica między markami czy nieważne czy Opel czy Honda czy Ford dwumasa zdechnie po 100, może 150 tysiącach?

picasso 03.01.2011 20:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1031772)
Spóźnione - ale bierz benzynę :)

1. Niektórzy mówią, że dwumasa nie lubi niskich obrotów - co to znaczy niskich? Zmiana biegu przy 3 tys obrotów i nie niższych?

2. Inni mówią że jest to najsłabsze ogniwo w nowych dieslach i np. Skoda w nowych autach powraca do jedno-masy.

3. Czy jest różnica między markami czy nieważne czy Opel czy Honda czy Ford dwumasa zdechnie po 100, może 150 tysiącach?

jeżdżę właśnie focusem i pod każdym względem zlote autko,a zwłaszcza zawieszenie -rewelacja,co najwyżej móglby mniej palić,ale to się da przelknąc.natomiast faktycznie dwumasa odezwała się już po 40 tyś km.w tej chwili mam 100 tys i mam nadzieję jeszcze dwadzieścia pokręcić i niestety wymiana.nie da się ukryś,że koła dwumasowe to chyba najsłabszy punkt diesli.

YaSiOTSW 03.01.2011 21:04

Mam do Was takie pytanie odnośnie Francuzów... Obecnie posiadam Renault Scenic 1.9 DTI. Wszystko jest w jak najlepszym porządku w silnikiem ani z turbo nie mam problemów. Na wakacje lub na jesień planuje zmiane na coś w "wyzeszej" półki. Czy ktoś wie coś o Renault Vel Satis z silnikiem 2.2 DCI?? Z góry dzięki za dopowiedź...

Co za typ 03.01.2011 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1031787)
jeżdżę właśnie focusem i pod każdym względem zlote autko,a zwłaszcza zawieszenie -rewelacja,co najwyżej móglby mniej palić,ale to się da przelknąc.natomiast faktycznie dwumasa odezwała się już po 40 tyś km.w tej chwili mam 100 tys i mam nadzieję jeszcze dwadzieścia pokręcić i niestety wymiana.nie da się ukryś,że koła dwumasowe to chyba najsłabszy punkt diesli.

ja w audi a3 mam zrobione 240tys i dwumasa nie zmienialem przy 200 tys padlo sprzeglo to zmienilme samo sprzeglo docisk i lozysko i wszystko jest ok ciezko jest stwierdezic od czego te 2 masy padaja

picasso 03.01.2011 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Co za typ (Post 1031801)
ja w audi a3 mam zrobione 240tys i dwumasa nie zmienialem przy 200 tys padlo sprzeglo to zmienilme samo sprzeglo docisk i lozysko i wszystko jest ok ciezko jest stwierdezic od czego te 2 masy padaja

a jesteś pewein,że masz dwumasę?ja prywatnie mam fiata scudo oczywiście w dieslu i tam jest zwykłe kołko zamachowe ,a spzręgło robiłem przy 230 tys.

Co za typ 03.01.2011 21:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1031806)
a jesteś pewein,że masz dwumasę?ja prywatnie mam fiata scudo oczywiście w dieslu i tam jest zwykłe kołko zamachowe ,a spzręgło robiłem przy 230 tys.

jestem pewnien bo sam wymienialem to sprzeglo a3 1.9 130km 2001

Arturo Qr2nów 04.01.2011 00:33

Cytat:

Bardziej skusiłbym się do wersji o bardzo niskich obrotach, tzn. do około 1300 obr/min.

Cytat:

Czy najsłabsze... Kwestia użytkowania samochodu. Jak ktoś często rusza z piskami, gazuje nierozgrzane auto, ślizga sprzęgłem, dławi silnik, pozwala długo pracować na biegu jałowym, to faktycznie koło dwumasowe może stać się najsłabszym ogniwem. Z kolei gdy ktoś tankuje byle jakie paliwo, to najsłabszym elementem może okazać się pompa lub wtryskiwacze.

Cytat:

Tu nie ma reguły tak, jak pisałem jest w głównej mierze kwestia użytkowania samochodu. Jeśli już na trwałość tego elementu miałoby wpłynąć coś, co nie jest zależne od kierowcy, to jest to nie marka auta, a wielkość momentu obrotowego silnika.

Kocur 04.01.2011 10:38

No właśnie dla mnie najbardziej prawdopodobna jest wersja dotycząca stylu jazdy.

Dwumasa padała u znajomych co jeździli 95% w ruchu miejskim - gdzie w korkach większość na pół-sprzęgle się wlecze.

Zobaczę na własnej skórze jak mi się uda zmienić autko na nowsze :)

picasso 04.01.2011 21:44

pocieszę was,że co niektórzy wrzucają dwumasowke do benzynówek.auta stają się coraz delikatniejsze.gdzie te czasy ,że "beczka " się dalo wykręcić 1.5 mln km....teraz po pieciu stówkach mercedesowi się mowi pa pa.

Above 04.01.2011 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1032275)
pocieszę was,że co niektórzy wrzucają dwumasowke do benzynówek.auta stają się coraz delikatniejsze.gdzie te czasy ,że "beczka " się dalo wykręcić 1.5 mln km....teraz po pieciu stówkach mercedesowi się mowi pa pa.

Nie mogą produkować samochodów bezawaryjnych i wiecznych.
Wszystkie serwisy odeszłyby w zapomnienie, a wraz z nimi duże pieniądze z napraw.

pierdek18 04.01.2011 22:26

poszukuje auta dla siostry do 1500 zł z małym silnikiem na chodzie jak cos to priv :)

Arturo Qr2nów 04.01.2011 22:52

Owszem, jest faktem, iż auta stają się delikatniejsze. Ma to związek z tym, że producenci starają się polepszyć kulturę pracy silników, wyeliminować wszelakie drgania, chcą by silniki miały lepsze parametry przy niższym zużyciu paliwa i emisji substancji szkodliwych, chcą by silniki przyjemniej brzmiały itd. Z reguły wiąże się to z tym, że stosowane są różne elementy mające na celu eliminację różnych niepożądanych oddziaływań i zwiększające parametry, jak filtry cząstek stałych, koła dwumasowe, wtryskiwacze piezoelektryczne, czy obniżanie pojemności przy jednoczesnym zwiększeniu wysilenia jednostki napędowej itd. Prawdą jest, że w zaawansowanych silnikach ma się co zepsuć i nie mu tu co porównywać do poczciwych taksówkarskich Mercedesów. Mimo wszystko jednak wina awarii w nowoczesnych silnikach leży głównie po stronie kierowców. Niemiec kupujący nowe auto ma wyjeb.ne na to, czy turbo padnie po 100 czy 200 tys. km. gdyż i tak najpóźniej rok po wygaśnięciu gwarancji auto trafi do jakiegoś Turasa lub Polaka, czy innego Litwina.

Skipper 07.01.2011 01:48

fajny lód na ulicach?

chwała Bogu że ten deszcz nie spadł w dzień, bo mielibyśmy słynną powtórkę tego dnia co cały Kraków stał z 5 czy 6 lat temu, a Tajster procesem przypłacił...

Ivory1906 07.01.2011 01:52

Naprawdę zajebisty ten lód...chwała Bogu że ja nie miałem przygody...uważać uważać i jeszcze raz uważać ! :)

Dziku 07.01.2011 19:14

Panowie mam problem mianowicie Opel Corsa 1.4 w gazie, auto przyspiesza w tempie starego malucha, na gazie jak i na benzynie, spalanie tez niesamowite na 45l gazu 319km... cos jest nie tak tylko co?

pietras1234 07.01.2011 22:50

Trza by było sonde na oscyloskopie podejrzeć... ;-)

pietruch 07.01.2011 23:36

Panowie, czy u Was w małopolskim magiczna "5tka" za Pb95 już pękła?
Pamiętam jak 1,5 roku temu odbierałem prawo jazdy i naiwny narzekałem, że 4,07 to wysoka cena za litr benzyny.
Dzisiaj to już poziom nieosiągalny i wątpię byśmy wrócili do niego.
W mojej mieścince na północy 95 kosztuje w granicach 4,93/4,99 za litr.
Kur...a kpina.

iiYama 07.01.2011 23:44

pietruch pod linkiem http://dobaku.pl/ masz zestawienie cen paliw na krakowskich stacjach :)

Kocur 08.01.2011 00:39

Ten serwis jest masakrycznie nieaktualny :)

Neste na Opolskiej - sprzed ponad 2 miesięcy

Stacja paliw NESTE A24
http://dobaku.pl/ico/f_e95.png4.33http://dobaku.pl/ico/f_on.png4.18http://dobaku.pl/ico/f_e98.png4.45
Aktualizacja: 2010-10-25 00:00

Neste na Czyżyńskim - sprzed 2 tygodni

Stacja paliw NESTE A24
http://dobaku.pl/ico/f_on.png4.55http://dobaku.pl/ico/f_e98.png4.87http://dobaku.pl/ico/f_e95.png4.75
Aktualizacja: 2010-12-22 11:51

pysio 08.01.2011 00:51

najtańsze paliwo na stacji TESCO na kapelance, dodatkowo mając kartę TESCO plus rachunek za zakupy na przynajmniej 100 zł płacimy 10 gr mniej za litr paliwa/gazu/oleju.

adam_09 08.01.2011 00:54

najtaniej to jest Kolego na Auchanie koło Bonarki :) tylko tam nie ma gazoliny

dj_ibutti 08.01.2011 01:01

Tankujcie na TESCO, oszczedzicie 600 zł na tankowaniu, a wydacie 2000 na remont silnika.

Dziękuję, postoje.

adam_09 08.01.2011 12:03

dj_ibutti z racji tego, że mieszkam w okolicy od jakiś 2 lat czyli mniej więcej tyle ile ta stacja funkcjonuje to zawsze na niej tankuję jak jestem w Krakowie. Nigdy nie miałem problemów z paliwem. Tak btw. to Tesco stacja ma paliwa z BP.

Kocur 08.01.2011 12:11

Z paliwem nigdy nie wiadomo jak się trafi. Najgorzej u pana Czesia gdzie ma beczkę z paliwem zakopaną na podwórku.

Ile to razy były przypadki że goście z Shella odjechali 300 metrów i V-Power wtryski zapchał bo się okazało że na dnie zbiornika jakieś gówno było.

Ja tankuje od wielu lat na Neste - jak po 2 latach filtr paliwa wymieniałem to wyglądał jak nowy - ani śladu nalotu więc mogę obiema rękami Neste polecić - po co przepłacać ?

Arturo Qr2nów 09.01.2011 16:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dziku (Post 1033233)
Panowie mam problem mianowicie Opel Corsa 1.4 w gazie, auto przyspiesza w tempie starego malucha, na gazie jak i na benzynie, spalanie tez niesamowite na 45l gazu 319km... cos jest nie tak tylko co?

A było coś ostatnio przy aucie robione?
Jeśli nie, to problem może leżeć w filtrze powietrza albo sondzie lambda. Również może to też być problem z cewką zapłonową, świecami lub kablami. Na gazie znam się średnio, ale skoro problem jest też na benzynie, to raczej jest, to spowodowane którymś z wyżej wymienionych. Oczywiście nie zaszkodzi przeglądnąć instalacji LPG.

Co do paliw, to ja osobiście gustuje w tym z Shella, a zimą ze Statoil - jeżdżąc dieslem.

M89 09.01.2011 17:53

Orientuje się może ktoś z Was, czy da się wykupić ubezpieczenie AC na jakiś krótszy okres czasu? Powiedzmy 10 dni lub 2 tygodnie? Próbowałem szukać w googlach, ale odpowiedzi "tak" lub "nie" nie znalazłem. Raczej same domysły i gdybanie.

adam_09 09.01.2011 17:56

jak jechałem na wakacje samochodem to wykupiłem coś w rodzaju assistance na 2 tygodnie i wśród jego warunków były rzeczy przypominające poniekąd auto-casco. To się nazywało jakoś "podróżnik 15" i było chyba w ofercie WARTY, lub PZU

<wislak88> 09.01.2011 17:58

Ac kupuje się tylko na 12 miesięcy, możesz zerwać umowę np po 2 miesiącach ale nie będzie Ci się to bardzo opłacało bo ponosisz opłaty manipulacyjne i inne opłaty.

Siwy_89 09.01.2011 18:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez M89 (Post 1033995)
Orientuje się może ktoś z Was, czy da się wykupić ubezpieczenie AC na jakiś krótszy okres czasu? Powiedzmy 10 dni lub 2 tygodnie? Próbowałem szukać w googlach, ale odpowiedzi "tak" lub "nie" nie znalazłem. Raczej same domysły i gdybanie.

Masz na myśli ubezpieczenie Assistance?

Warta oferuje kilka takich pakietów. Program Złoty +, z którego korzystam, obowiązuje w miejscu zamieszkania, w całej Europie, a nawet Maroku i Tunezji kosztuje 200 zł rocznie - klienci Warty płaca połowę. Są również ubezpieczenia na krótszy okres czasu (15 i 30 dni) ale kosztują około 80 zł. Bardziej opłaca się wykupić od razu pakiet na cały rok.

Tu masz porówananie pakietów:
http://i52.tinypic.com/mlnkns.jpg

Więcej:
http://www.warta.pl/dynamic/common/A....jsp?aid=12030

Miro 09.01.2011 19:08

@Siwy_89

AC ( AutoCasco ) to nie to samo co Assistance

M89 09.01.2011 19:10

Właśnie chodziło mi o AC i z tego co zaczynam się wywiadywać to może być ciężko na tak krótki okres czasu. Wypożyczamy auto na wyjazd za granicę na 9 dni i niestety ubezpieczenia AC nie posiada, co w razie jakiegoś wypadku, czy stłuczki z naszej winy było by dość sporym problemem. Wiem, że są jakieś miesięczne ubezpieczenia na auta sprowadzane, ale nie mam pojęcia czy działa to też na samochód normalnie zarejestrowany w naszym kraju.

Tak przy okazji jakby ktoś miał namiar na 9 osobowego vana w jakiejś przedłużonej wersji (Np. Vito Long) albo z możliwością instalacji 'trumny' to byłbym zainteresowany;)

Siwy_89 09.01.2011 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Miro (Post 1034018)
@Siwy_89

AC ( AutoCasco ) to nie to samo co Assistance

Serio? :p

Myślałem, że skoro chodzi o krótki okres czasu, to kolega ma na myśli właśnie taki podróżny Assistance ;]

Z wykupieniem AC na dwa tygodnie, to raczej ciężko będzie ;]

aluszkaa 10.01.2011 10:59

Opętało mi dziś samochód. Toyota Corolla 2001 liftback.
Po przejechaniu kilometra sama z siebie włączyła mi się tylna wycieraczka i nie chciała się wyłączyć. Zero reakcji, po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu to samo. Po pół godzinie jazdy sama się wyłączyła. Wszystko inne ok.
Co to może być i dlaczego?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:20.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl