Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

ABG NH 05.05.2009 10:24

Macie gdzieś klucz odpowiedzi już ? albo jakie pytania były ?

gry :

A
B
C
A
A

KoPer 05.05.2009 10:47

listening troche dziwny. list banalny - pierwsze odczucia

jgw 05.05.2009 10:47

Miałem dziwną sytuację jak oddawałem maturę :) podszedł do mnie członek komisji i sprawdza poprawność kodowania itp. po tym zamknął arkusz ale nagle go otworzył na brudnopisie. Miałem tam napisane "Chojnice=100% Lechia" :D spojrzał na mnie dziwnym wzrokiem. Ja do niego że to tylko brudnopis a on nie zamknął arkusza i podszedł do przewodniczącej komisji, ja już wtedy wyszedłem. Jak myślicie o co mu chodziło? Może jest za Arką?:D najgorsze jest to że mam go na ustnej i żeby nie było tak że będzie chciał mnie oblać :)

kaftan 05.05.2009 11:02

jgw - buahahahhaha , może był za Bałtykiem Gdynia ;D

DO " WOSowców "

mógłby ktoś wymienić najważniejsze daty Waszym zdaniem ?

Typu, praska wosna,sierpien `80 no i wszystkie ważne daty ' europejskie '

rozszerzenie nato, ue, traktaty wszystkie itd..

prosiłbym, o wklejenie tutaj jak ktoś ma taką liste

Młyniu_Miechów 05.05.2009 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 720995)

DO " WOSowców "

mógłby ktoś wymienić najważniejsze daty Waszym zdaniem ?

Typu, praska wosna,sierpien `80 no i wszystkie ważne daty ' europejskie '

rozszerzenie nato, ue, traktaty wszystkie itd..

prosiłbym, o wklejenie tutaj jak ktoś ma taką liste

dołączam się do prośby, jak macie może jakąś stronke to podzielcie się :)

South 05.05.2009 11:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABG NH (Post 720966)
Macie gdzieś klucz odpowiedzi już ? albo jakie pytania były ?

gry :

A
B
C
A
A

nie ma co podawać odpowiedzi bo rożne były na testach(różna kolejność)

2 i 3 listening zjebany,reszta ok

IndykTSW 05.05.2009 11:24

2 listening kopnięty. Mam tylko jedno pytanie, ogólnie wszystko jest ok ale taka chora sytuacja, w poleceniu podobno było napisać do kolegi a ja przyzwyczajony przez 3 lata napisałem Dear Kate :P odejmią coś?

piter116 05.05.2009 11:33

Poczytajcie sobie opinię dyrektora CKE na temat wczorajszej matury :
Cytat:

Jego zdaniem matura z języka polskiego na poziomie podstawowym nie była łatwa. - Zadanie o Zosi i Telimenie, po przeczytaniu tekstu, mogło być wykonane tylko na prymitywnym poziomie - podkreśla Konarzewski. W takim wypadku uczeń może dostać nawet "tylko pięć punktów".

- Żeby dobrze odpowiedzieć na to pytanie, trzeba było znać "Pana Tadeusza" i wiedzieć z grubsza w jakiej sytuacji Mickiwicz pisał to dzieło i jak ono się ma do tradycji romantycznej. Żeby to zauważyć, trzeba było naprawdę znać kontekst historyczno-literacki - wyjaśnia dyrektor CKE. Tu pojawia się jednak problem, bo okazuje się, że uczeń, który wykaże za dużo inicjatywy, może nie zmieścić się w kluczu egzaminacyjnym i w efekcie nawet oblać maturę.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._Chlopow_.html

Tam wyraźnie było napisane na podstawie fragmentów, a nie w oparciu o całą lekturę....

pirat.z.karaibow 05.05.2009 11:39

A o co chodzi z Chłopami?

IndykTSW 05.05.2009 11:43

To są już jaja. W poleceniu chodzi tylko o fragment teraz wyskakują że trzeba było opierać sie o cały utwór. Wczoraj na TVP3 jakaś kobieta strasznie oburzona mówiła że tak niski poziom matury to skandal, teraz koleś że matura nie była łatwa i będa problemy.

Natkan 05.05.2009 12:02

Wielcy polonisci a zadan maturalnych porządnie ułozyć nie umieją ;/ Wystarczyło dodać jedno zdanie "odwołaj się do całości utworu" i po problemie a skoro bez tego wiec większość pewnie na podstawie samych fragmentów pisała a to teraz wygląda jakby nagle zmienili polecenie ;/ Poziom rzeczywiście byl zbyt niski jak dla mnie ale oby nie chcieli "poprawić" odsetka zdających przez takie cos ;/

KoPer 05.05.2009 12:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Młyniu_Miechów (Post 720997)
dołączam się do prośby, jak macie może jakąś stronke to podzielcie się :)

ja bym zwrócił uwagę na to, że w tym roku jest rocznica przystąpienia Polski do UE (piąta), do NATO (dziesiąta) oraz okrągłego stołu (dwudziesta) więc może być coś z tego ...

kaftan 05.05.2009 12:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IndykTSW (Post 721034)
To są już jaja. W poleceniu chodzi tylko o fragment teraz wyskakują że trzeba było opierać sie o cały utwór. Wczoraj na TVP3 jakaś kobieta strasznie oburzona mówiła że tak niski poziom matury to skandal, teraz koleś że matura nie była łatwa i będa problemy.

s****ysyństwo i tyle !!!

teraz Konarzewski mówi, że Ci co pisali P. Tadeusza mogą się nie zmieścić w kluczu, bo ****a w tvn-ie powiedzieli, że człowiek z ulicy mógłby zdać maturę z polskiego...i teraz ta siwa pała nas straszy ;-/

TSW_PDW 05.05.2009 12:06

ILe BYŁO GRUP Z ANGIELSKIEGO ??

W 3 ZADANIU O GRZE MIAŁO BYĆ W 1 PRZYKŁADZIE ,ŻE BOOK (miał ktoś odpowiedź A ) A POŹNIEJ że AFRYKA TEŻ ODPOWIEDŹ TAM W JAKIEJŚ GRUIPIE MIELIŚCIE ?

mlynnek 05.05.2009 12:07

nie spinajcie :) nie zrobią sobie kuku :) o jakiś wiadomosci o epoce mogli wymagac o tyle odniesienia do całości utworu nie :) nie strzelą sobie samoboja zmienianiem reguł gry po jej zakończeniu :) chłopu sie pod dupą pali to pier**** głupoty :)

FilipUT 05.05.2009 12:14

Nie s****ysyństwo, a taka prawda. Nie rozumiem tylko niektórych co po napisaniu pisali na wszelkich forach "banałka, banałka", a klucz dopiero układany jest po pewnym czasie, więc teraz przyjebią nam taki, że momentalnie spadnie liczba punktów, a co za tym idzie procent. Osobiście dla mnie to logiczne że trzeba odwołać się do całości lektury (w tym przypadku Pana Tadeusza), nawet jak jest napisane "tylko na podstawie fragmentów". Pisanie tylko z czterech fragmencików i liczenie na 50 pkt to moim zdaniem troche naiwne myślenie. :)

IndykTSW 05.05.2009 12:18

Tylko że z tą matura jest tak - że nie wiadomo jak ja pisać. Za dużo napiszesz - źle, za mało tez źle. Nie mozna pisać indywidualnie bo klucz, najlepiej tak jak ktoś tam z góry powiedział: "mieszanka", czyli jestes w kropce bo nie wiadomo czy masz mieszac i lać im wode z fragmentów czy jednak dac odwołania, ale znowu jak dasz to mozna sie pomylić i stracić pkt. Matura z polskiego to jedno wielkie nieporozumienie.

kaftan 05.05.2009 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FilipUT (Post 721051)
Nie s****ysyństwo, a taka prawda. Nie rozumiem tylko niektórych co po napisaniu pisali na wszelkich forach "banałka, banałka", a klucz dopiero układany jest po pewnym czasie, więc teraz przyjebią nam taki, że momentalnie spadnie liczba punktów, a co za tym idzie procent. Osobiście dla mnie to logiczne że trzeba odwołać się do całości lektury (w tym przypadku Pana Tadeusza), nawet jak jest napisane "tylko na podstawie fragmentów". Pisanie tylko z czterech fragmencików i liczenie na 50 pkt to moim zdaniem troche naiwne myślenie. :)

no ja we wstępie odwołałem się do całości Pana Tadeuszu, ale Inni ?
Raczej nie

wojtek90059 05.05.2009 12:26

Będą dzisiaj odpowiedzi do angola?

mlynnek 05.05.2009 12:26

nikt nie liczył na 50 :) więc nie koloryzuj :) ten Pan jednak mówiąc ze ktoś ZA CAŁE wypracowanie może dostac tylko 5 punktów pokazuje jak duże pojęcie ma o sposobie oceniania takowej pracy :)

piter116 05.05.2009 12:31

O 16 odp.z angla na interii.

wojtek90059 05.05.2009 12:35

A jak tam niedowiarkowie, co mówili, że wszyscy mają te same listeningi i czytania?:P:D Ciekawe jak ściągaliście:D

P.e.c.h 05.05.2009 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mlynnek (Post 721049)
nie spinajcie :) nie zrobią sobie kuku :) o jakiś wiadomosci o epoce mogli wymagac o tyle odniesienia do całości utworu nie :) nie strzelą sobie samoboja zmienianiem reguł gry po jej zakończeniu :) chłopu sie pod dupą pali to pier**** głupoty :)

Raczej mu chodziło o punkty za tresc.

Nie miejcie pretensji do niego, tylko najwyżej do tych jebniętych nauczycieli, którym wydaje się że znanie na pamięć Chłopów jest dowodem na dojrzałość.

Te 7% co zdaje rozszrzony powinno znać, ale reszta powinna udowodnić że umie pisać po polsku i z grubsza kumać o co chodzi.

Chore ambicje mają belfrzy, co samo z matematyką.

mlynnek 05.05.2009 12:45

zaryzykuje stwierdzenie ze polski podstawowy wszyscy tu obecni zdali :) wątpie tez aby komuś sie liczył na studia także nie widze problemu :)

unpredictable_wislaczka 05.05.2009 12:55

rozszerzony angielski jak tam?

Ja powiem tyle,że próbna styczniowa była 100 razy łatwiejsza. Gramatyka w sumie prosta, rozprawka banalna,ale słuchanie to był megakosmos i czytanie wcale też nie było proste:/

Na który temat pisaliście?

djjamajczyk 05.05.2009 13:01

Wczoraj było ok na podstawie polaka(Chłopi) , dziś to było awesome (jedynie listening z tym kolesiem od gry był troszkę trudniejszy-szczególnie 2 ostatnie pytania) na podstawie z angola .
Oby nie zgłupieli na rozszerzeniach :D (biola ;chemia; fiza ) . U mnie prawdziwy maraton zaczyna się w pon :D

IndykTSW 05.05.2009 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IndykTSW (Post 721012)
Mam tylko jedno pytanie, ogólnie wszystko jest ok ale taka chora sytuacja, w poleceniu podobno było napisać do kolegi a ja przyzwyczajony przez 3 lata napisałem Dear Kate :P odejmią coś?

podbijam :D

TSW_PDW 05.05.2009 13:08

MIAŁ KTOŚ W 3 ZADANIU 1.1 ODPOWIEDŻ A coś z książkami , ta odpowiedź jest poprawna ?

w 3 wyszło mi tak :

ABCAA
miał ktoś takie odpowiedzi , grupę ?

Aro1234 05.05.2009 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 721081)
rozszerzony angielski jak tam?

Ja powiem tyle,że próbna styczniowa była 100 razy łatwiejsza. Gramatyka w sumie prosta, rozprawka banalna,ale słuchanie to był megakosmos i czytanie wcale też nie było proste:/

Na który temat pisaliście?

Paranoja... ;] Jeśli chodzi o słowotwórstwo to jako tako, druga część grammaru dla mnie trudna. Pisałem opis - nie wiem jak to będzie :P listening o magiku prosty - 4 lub 5 pkt, ten o tych odkryciach yyy... ;] parodia, no i ta wyprawa też taka sobie... ;/ raczej za cały listening te 8-9 pkt może mam. Jeśli chodzi o reading to ten o GPS taki w miarę ale poczekam na odp, to opowiadanie o tej pojebanej rodzince takie jak i rodzinka. Mam może z tego 2 pkt... No i ten o butelkach, to totalna parodia :P

Podsumowując - zdałem, ale raczej słabo.

Ola7 05.05.2009 13:23

Jeśli chodzi o pierwszą cześć to w sumie w miare przystępna była. Wybrałam rozprawke i za dużo napisałam, więc punkty mi polecą na pewno :P

Co do drugiej częsci to tak: 1 i 3 listening w miare, w tym 2 miałam małe problemy... Jeśli chodzi o reading to ten tekst o rodzince całkiem przyjemny jak dla mnie :P i ten o GPS też, ten o butelkach beznadziejny :P

Ogólnie w miare zadowolona jestem :)

unpredictable_wislaczka 05.05.2009 13:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez djjamajczyk (Post 721086)
U mnie prawdziwy maraton zaczyna się w pon :D

U mnie też...Będzie się działo :/

Rozbroiła mnie ta gościówka w 2 zadaniu,co gadała o niemieckiej kiełbasie,bo patrzę na odpowiedzi,a tam mi nic nie pasuje. Wogle to zadanie było jakieś beznadziejne i ten tekst o butelkach też jakaś paranoja.
Gramatykę na pewno poprawiłam co do próbnej,ale też poczekam na odp,bo to wystarczy nie mieć głupiego 'a' i już pół pkt leci.
No i czemu ja nie wpadłam,że tam chodziło o 'put up with' to się chyba nigdy nie dowiem

Teraz tylko w piątek polski ustny,a od przyszłego poniedziałku dopiero się zacznie...

dobrze,że Manchester dzisiaj gra,to się trochę odprężę po tych 2 dniach:D

kaftan 05.05.2009 14:21

sorry, ale ni ch. nie mogę znaleźć pytań z angielskiego dzisiejszego.
nie korzystam na codzień z interii, a napisali, że o 15;00 będą pytania..i coś nie ma ich :| ?

South 05.05.2009 14:21

32/35 z ang ,w sumie tak jak liczyłem ,jednak gorzej niż na próbnej bo tam 35/35 ,więc tak średnio ,ale może nadrobię trochę w liście i notatce ...

http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,...ielskiego.html odpowiedzi

IndykTSW 05.05.2009 14:35

34/ 35 pkt ( słuchanie i czytanie ) :D

Natkan 05.05.2009 14:45

zawalilem z ta gra 2/5 ;/ w sumie wyszlo mi 29/35 ;/

Kamil 05.05.2009 14:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Natkan (Post 721149)
zawalilem z ta gra 2/5 ;/ w sumie wyszlo mi 29/35 ;/

to samo mam, jezeli dobrze zapamietalem wyniki oczywiscie,
no ale coz, najwazniejsze ze angielski prawie napewno zdany, teraz trzeba tylko czekac z jakim wynikiem

TSW_PDW 05.05.2009 14:53

Panowie powiecie mi jak można znaleź swoje grupy ?bo spisałem same odpowiedz na karcie a nie pamiętam co zaznaczłem wie ktoś ? jak coś to wkleje swoje z karty może ktoś ma podobne >hmm

Kto miał Africa gretting w podpunkcie A i animals w 6 również w ponpunkcie A bo wtedy taka sama grupa raczej

KoPer 05.05.2009 15:03

32/35 więc nie najgorzej ;) pisemne mi dobrze poszły także jest dobrze :)

4fan_player 05.05.2009 15:06

Trzeba mieć talent żeby nie zdać matury podstawowej z angielskiego :) prawdopodobnie ja ten talent posiadam :/

Partition 05.05.2009 15:26

Cytat:

32/35 więc nie najgorzej ;) pisemne mi dobrze poszły także jest dobrze :)
Witam w klubie... ;)
A afera pod hasłem "matura z polskiego była karygodnie prosta" trwa nadal, w mediach...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl