Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Filmy, które warto obejrzeć (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2155)

macyo 29.03.2010 17:34

Dla lubiących filmy nieszablonowe lecz w dalszym ciągu zdatne do obejrzenia polecam Into the Wild. Jeden z nielicznych filmów amerykańskich bez typowego happyendu. Długi ale jak najbardziej warty by poświęcić nań wieczór.

Vinci 02.04.2010 07:33

Poszukuję polskich napisów do filmu Słowenka (ang. tytuł A call girl):

http://www.filmweb.pl/f480227/S%C5%82owenka,2009

Jeżeli ktoś posiada, to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Przekopał większość strony z napisami i niestety nic polskiego nie znalazłem...:(

Mateuusz 06.04.2010 20:54

http://video.google.pl/videoplay?doc...2141700087937#
ten film napewno warto obejrzec.
Mocny film dokumentalny pokazujący i wyjaśniający jak społeczeństwo jest manipulowane. Dokument podzielony jest na 3 części: I. Religijna - pokazuje astro-teologiczne podstawy chrześcijaństwa. Udowadnia, iż religia chrześcijańska jest jedynie splagiatowaną wersją wcześniejszych mitów, głównie egipskich i opiera się na astrologii. II. 11 Września - dotyczy najsłynniejszej akcji terrorystycznej służb specjalnych USA, dokonanej na własnych obywatelach. III. Banki i plan zniewolenia świata - czyli kto stoi za kontrolą światowej gospodarki i polityki. Komu zależy na wywoływaniu wojen i komu się to opłaca, oraz kto dąży do wykreowania Jednego Ogólnoświatowego Rządu, Globalnego imperium: niewolników rządzonych przez garstkę Panów i kontrolowanych totalnie, rodem z Orwellowskiego "Roku 1984"...
reszte zobaczycie w filmie:)

Pan Jotka 06.04.2010 21:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 878159)
The Box fajny, nie powiem

Ogladnąlem wczoraj Shuter Island M. Scorsese i powiem ze mnie pozytywnie zaskoczył, bo w połowie filmu myślalem ze to bedzie porażka, ale godzina robienia fabuły i sie zaczyna :)

Oba filmy dobre.
Shutter island mnie rozwalił bo naprawdę sie już pogubiłem w którymś momencie i nie odróżniałem co prawdą a co urojeniem :D

yoda79 06.04.2010 21:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez macyo (Post 878275)
Dla lubiących filmy nieszablonowe lecz w dalszym ciągu zdatne do obejrzenia polecam Into the Wild. Jeden z nielicznych filmów amerykańskich bez typowego happyendu. Długi ale jak najbardziej warty by poświęcić nań wieczór.

Świetny film, świetna odmiana jeśli ktoś ogląda większość popcornowych filmów.

ajasz 06.04.2010 21:27

Ghost Dog: Droga samuraja( Ghost Dog: The Way of the Samurai)+ jedna z najlepszych ścieżek dźwiękowych jakie słyszałem.
Zaznaczę,że z filmami akcji i łubu-du,ten nie ma wiele wspólnego!

ajasz 06.04.2010 21:29

Dla miłośników hip-hopu i w ogóle dobrej muzyki,ścieżka dźwiękowa obowiązkowa do przesłuchania!!

Awe 06.04.2010 21:42

Mnie się Shutter Island nie podobał. Strasznie przewidywalny. Szczerze mówiąc domyślałem się przed filmem jaki będzie w nim numer, a gdzieś tak od połowy już byłem pewien, że to coś w stylu UWAGA SPOILER. Strasznie w oczy rzucały się te niby subtelne wskazówki typu pigułki, papierosy. Nudne były retrospekcje. Choć nie powie, ogólny klimat jest kapitalny. W sumie jestem rozczarowany, bo lubię tego typu filmy i nastawiłem się na coś super ekstra, a film jest przeciętny. Można obejrzeć ale niekoniecznie w kinie ;)

dj_ibutti 06.04.2010 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mateuusz (Post 881598)
Mocny film dokumentalny pokazujący i wyjaśniający jak społeczeństwo jest manipulowane. Dokument podzielony jest na 3 części: I. Religijna - pokazuje astro-teologiczne podstawy chrześcijaństwa. Udowadnia, iż religia chrześcijańska jest jedynie splagiatowaną wersją wcześniejszych mitów, głównie egipskich i opiera się na astrologii. II. 11 Września - dotyczy najsłynniejszej akcji terrorystycznej służb specjalnych USA, dokonanej na własnych obywatelach. III. Banki i plan zniewolenia świata - czyli kto stoi za kontrolą światowej gospodarki i polityki. Komu zależy na wywoływaniu wojen i komu się to opłaca, oraz kto dąży do wykreowania Jednego Ogólnoświatowego Rządu, Globalnego imperium: niewolników rządzonych przez garstkę Panów i kontrolowanych totalnie, rodem z Orwellowskiego "Roku 1984"...
reszte zobaczycie w filmie:)

Nie udowadnia tylko snuje domysły, preparuje dowody i selektywnie wybiera fakty. Gówniany dokument.

Mateuusz 06.04.2010 23:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 881670)
Nie udowadnia tylko snuje domysły, preparuje dowody i selektywnie wybiera fakty. Gówniany dokument.

w pierwszej czesci o religii moze i snuje domysly, aczkolwiek moga one okazac sie trafne.w drugiej czesci tej o terrorystach raczej snucia nie ma i sa pokazane dowody. jak dla mnie film warty obejrzenia.

dj_ibutti 06.04.2010 23:11

Taa dowody. Ktoś z rządu... Coś się stało... zniknęło... nie było... nie widać cienia... to oznacza, że WTC wysadzili Amerykanie bo zależało im żeby wdać się w konflikt na drugim końcu świata i zarabiać na ropie.

Zwolennicy takich teorii spiskowych mnie śmieszą...

Mateuusz 06.04.2010 23:57

jezeli wypowiedzi ludzi ktorzy tam byli sa dla Ciebie zadnym dowodem jak i brak wraków dwoch samolotow tlumaczony wyparowaniem z powodu duzej temperatury, a pozostawienie cial ofiar, jest smieszne to spoko.
a co do ropy to jest bardzo mozliwe ze tak jest. amerykance wszedzie wpakuja swoje buciory zeby czerpac korzysci.

Kobieta_Wislak 07.04.2010 00:02

Widziałam dzisiaj Trick. Polecam! Świetne role Adamczyka i Więckiewicza. Można się pośmiać, wartka akcja, normalnie dobre kino!
edit: aaa i zapomniałam dodać że niezła rola szarej bluzy Śląska też :))

AbdulTsw 11.04.2010 22:33

Nie wiem czy już tu ktoś mówił o tym ale polecam oglądnąć film który w Polskim tytule brzmi "Prawo zemsty".
Naprawdę dobrze pomyślany :)

1q2 11.04.2010 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mateuusz (Post 881598)
Mocny film dokumentalny pokazujący i wyjaśniający jak społeczeństwo jest manipulowane.

Tyle że paradoks tego niby dokumentu, polega na tym że sam jest idealnym przykładem manipulacji.
To bardzo ciekawy zabieg by pod przykrywką wyjaśnienia jak inni manipulują,samemu próbować wyprać komuś beret.
Jak widać na Twoim przykładzie - udany bo pięknie łyknąłeś tą propagandę.

Mateuusz 12.04.2010 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 883398)
Tyle że paradoks tego niby dokumentu, polega na tym że sam jest idealnym przykładem manipulacji.
To bardzo ciekawy zabieg by pod przykrywką wyjaśnienia jak inni manipulują,samemu próbować wyprać komuś beret.
Jak widać na Twoim przykładzie - udany bo pięknie łyknąłeś tą propagandę.

moze propaganda moze nie. co do religii sie ine bede spieral. kazdy wierzy w to co uwaza za sluszne. mnie najbardziej w tym zaciekawily dwie nastepne czesci. czas pokaze czy to wielka sciema czy dokument odslaniajacy prawde. nie mnie to oceniac:)

szprotson 12.04.2010 13:04

ma ktos jakis ciekawy nowy film do zaproponowania, bo nie widze nic godnego uwagi

american history ogladalem, a nie lubie ogladac 2x :)

Mateuusz 12.04.2010 13:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 883491)
ma ktos jakis ciekawy nowy film do zaproponowania, bo nie widze nic godnego uwagi

nie wiem czy ktos polecal. American History X.

AbdulTsw 12.04.2010 20:16

szprotson

Blood&Bone bardzo fajny polecam :)

KamiK 12.04.2010 20:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 883491)

american history ogladalem, a nie lubie ogladac 2x :)

Może "25 godzina"? też z Nortonem:)

Zwitter 12.04.2010 22:15

Może nie taka nowość ale ja polecam Czwarty Stopień. Dla mnie film rewelacyjny, byłem po olbrzymim wrażeniem po obejrzeniu, ale to trzeba lubić takie klimaty.

arth_ur 12.04.2010 22:34

http://www.filmweb.pl/f329401/Jerusalema,2008 - naprawdę niezły film. Ciekawie opisana historia, jednak coś mi w tym filmie brakowało.Ale i tak polecam.

koyoot 13.04.2010 00:02

W tych ciezkich czasach dla polakow propnuje film ktory nastraja optymistycznie do calego naszego zycia. Obejrzalem go juz bodajze 15 raz. Jak zaden inny dodaje chceci, wiary, nadziei w to ze zawsze moze byc lepiej. Ten film to "Sekret". Polecam z polskim dubbingiem.

eryk_cartman 14.04.2010 00:40

Przed chwilka obejrzałem film Brat, Rosyjski Dramat - Kryminał. Bardzo dobry film i polecam. Więcej o nim

http://www.filmweb.pl/f35642/Brat,1997

Martinho 14.04.2010 11:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez koyoot (Post 883730)
W tych ciezkich czasach dla polakow propnuje film ktory nastraja optymistycznie do calego naszego zycia. Obejrzalem go juz bodajze 15 raz. Jak zaden inny dodaje chceci, wiary, nadziei w to ze zawsze moze byc lepiej. Ten film to "Sekret". Polecam z polskim dubbingiem.

coś więcej?? bo z tego co widze jest pare filmow z takim tytułem

http://www.filmweb.pl/szukaj?q=sekret&c=portal

szprotson 14.04.2010 12:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 884583)

chodzi koledze zapewne o the secret. Mozna nawet ksiazke kupic.
Film o ludziach sukcesu, ktorzy opowiadaja jak to osiągnęli.reszte trzeba samemu zobaczyc

koyoot 14.04.2010 12:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 884583)

I nie tylko ten film. Szprotson juz odpowiedzial. To film na podstawie ksiazki Rhondy Byrne pt. "The Secret". Ale teraz zaczalem szukac i znalazlem kolejne dwa filmy traktujace o podobnej tematyce tylko wyjasniajace to w sposob naukowy. Paradoksalnie ta idea ktora jest przdstawiona w tym filmie czyli idea konstrukcji swiadomosci wogole nie odbiega od teorii swiadomosci przedstawionej 100 lat temau przez... Nikola Tesle.
Ale wracajac do filmow. Te dwa kolejne filmy to: What the bleep do we (K)now?; What the bleep: down the rabbit hole. Ten drugi jest kontynuacja tego pierwszego.

Wiślak-1990 09.05.2010 19:58

Wczoraj oglądałem na C+ Wojnę polsko-ruska dla mnie osobiście film był góra na średnim poziomie.No ale zaciekawił mnie jeden tekst "Arka Gdynia, ku**a świnia" xD Wcześniej jakoś mnie nie ciągnęło żeby oglądnąć ten film, ale jak już jest w telewizji to sobie obejrzałem :)

Kamil91 10.05.2010 17:20

Polecam film Celda 211,produkcji hiszpańskiej.
Jeżeli ktoś gustuje w filmach o tematyce więziennej to na pewno się spodoba

Ploughmanson 10.05.2010 18:13

Nie wiem czy było, ale ja zdecydowanie polecam film Trener (Coach Carter) z 2005 roku.
Niby było takich filmów już kilka, ale ten jest naprawdę ciekawy i motywujący.

DominoForza 23.05.2010 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil91 (Post 895933)

bardzo dobry film
ja polecam "Wyspa Tajemnic" ,bylem na tym wczoraj ,juz sama tematykla mnie przekonala a film pozytwnie mnie zaskoczyl ,czytalem opinie ze przewidywalny ,no moze i tak ale zakonczenie bardzo mi sie podobalo :)

Kamil91 23.05.2010 13:51

The Book of Eli - nieco zbyt pompatycznie i banalnie, ale wykonanie(zdjęcia, gra aktorska) i klimat na najwyższym poziomie.Jak najbardziej polecam.

grzesiek632 03.06.2010 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil91 (Post 895933)

Obejrzałem ten film dziś i jestem pod baaardzo dużym wrażeniem. Stwierdzę też że jest najlepszy film jaki obejrzałem w tym roku.. strasznie mi się spodobał.

Ma ktoś jeszcze do polecenia podobne gatunkowo dobre filmy?

koyoot 03.06.2010 20:35

Ja dzis obejrzalem bardzo dobra komedie moze nie romantyczna ale na pewno komedie z moim ulubionym aktorem: Jim`em Carrey`em. Jestem na tak(Yes Man). Naprawde bardzo polecam:).

Kamil91 04.06.2010 21:00

Unthinkable - mocny film o tematyce terrorystycznej, świetna gra na emocjach widza i bardzo dobre aktorstwo(świetna rola Samuela L. Jacksona).
warto zobaczyć.

Kamyk 04.06.2010 21:46

Czy ktoś może polecić mi jakiś dobry horror, tylko nie zaskakujący, a "survivalovy" - tzn. mnóstwo flaków itp.
Przez ostatnie miesiące oglądnąłem mnóstwo tego typu ale nic mnie nie "wzruszyło".

P.S. Odpada "Krzesło Diabła", wszystkie "Piły", "Przed Burzą" itp.

P.S.2 Chodzi mi o filmy typu "gore" i jak można to linki:) byle nie rapidshare.

rzep 04.06.2010 22:04

Frontiere(s) sobie oglądnij :)

Kamyk 04.06.2010 23:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rzep (Post 909041)
Frontiere(s) sobie oglądnij :)

\

ogladalem.typowa sredniawka.
przepraszam ze bez polskich znakow pisze...

~SKWARU~ 05.06.2010 01:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil91 (Post 908964)
Unthinkable - mocny film o tematyce terrorystycznej, świetna gra na emocjach widza i bardzo dobre aktorstwo(świetna rola Samuela L. Jacksona).
warto zobaczyć.

Również polecam , film miażdży system :D
A Samuela L. Jackson przeszedł sam siebie.

MatMario 05.06.2010 01:34

W kinach jest teraz grany film Bracia. Na podstawie filmu chyba szwedzkiego o tym samym tytule ale mocno obsadzony. Niby wiadomo od początku o czym jest itp ale np dla sceny w kuchni na dużym ekranie warto obejrzeć.

http://www.youtube.com/watch?v=rLlpabVRnyc

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl