Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

DjInas 02.10.2008 16:49

dobra robota, lepiej to wygląda niż zwykły płot :)

KOMINEK 02.10.2008 21:38

A co oni dziś z tym telebimem próbowali ??

felipe 02.10.2008 22:02

Wysłannicy UEFA nas wizytowali pod kątem organizacji Euro 2012.
Może chcieli pokazać, że u nas praca wre 24h/dobe, nawet podczas meczu ? :)

WislaFan123 02.10.2008 23:15

http://pl.youtube.com/watch?v=tWJjmZ...eature=related

Tego filmiku tu jeszcze nie bylo... chyba wyglada to na ostateczny wyglad, dziur pomiedzy sektorami nie widac, te niebieskie za trybunami wyraznie widac ze zejscia do parkingu... ogolnie wielich zmian nie ma.

runner 03.10.2008 09:52

Przetarg ZDiT - Budowa TRYBUNY WISLY KRAKÓW

Ciekawa lekturka jest na stronie Zdit - wpłyneło mase (ok. 120) pytań dotyczących przedmiaru i nieścisłosci.
Ogolnie powiem, że po zapoznaniu się z tymi pytaniami i odpowiedziami, moja wiara w szybkie zakończenie budowy stadionu w terminie ...zmniejszyła się do minimum.
Warto poczytać, powiem tylko min. że przedmiar nie uzględnia choćby systemu sterowania oświetleniem, mimo, że jest on ujety w opisie technicznym, bramek z kołowrotkami,
instalacji światłowodowej i części okablowania, nie wspomne, że w przesłanej pierwotnej wersji brakowało rys. instalacji elektrycznej na poszczególnych kondygnacjach i wiele innych rzeczy.
Opis techniczny swoją drogą,rys. techniczne swoją, a przedmiar swoją....
Rozumiem, że nie ujęto np. wysposażenia części gastronomicznej ...ale to wszystko świadczy o tym, że jeżeli nawet dotrzymają terminu zakończenia budowy to znowu oddanie wydłuży się o czas
...uzupełnienia wyposażenia ...te 90 mln to koszt budowy bez wyposażenia.
Czy już nie przerabiano tego przy budowie D i E. Identyczna Sytuacja.
Zatem wejdziemy na nowe C ... na wiosne jeżeli przez 3 miesiące od grudnia 2009 do marca 2010 zdążą z uzupełnieniem całego wyposażenia.
Mało tego, jeżeli zakończą samą budowę do grudnia 2009. :)

A szkoda, bo mogło być tak ładnie.

Bronowianin 07.10.2008 17:22

Szczerze mówiąc od początku się tego obawiałem... Jak widać nie da się u nas niczego zrobić dobrze od początku do końca, tylko zawsze muszą wystąpić jakieś komplikacje i opóźnienie oddania do użytku nowej trybuny.

reaf85 08.10.2008 18:25

Po tych 120 pytaniach (o których mowa wyżej), na które odpowiedziano 22.09, wpłynęły oczwiście dziesiątki kolejnych...
Po tej pierwszej serii pytań technicznych, z związku z modyfikacją treści SIWZ, zmieniona termin składania ofert z 30.09 na 8.10...
Teraz na szczęści kolejne dwie serie (50 i 120 pytań) nie spowodowały kolejnego opóźnienia i terminy są chyba utrzymane /chyba, że coś w ostatniej chwili się zmieniło?!/...

A były takie:
termin składnia ofert i wniesienia wadium określony na 08.10.2008 r. do godz. 11:00,
termin otwarcia ofert określony na 08.10.2008 r., o godz. 11:15...

Czy ktoś wie cokolwiek o rozstrzygnięciach?! Powinno być w sumie błyskawicznie bo 100% kryterium oceny jest cena...

leszekm 08.10.2008 18:47

Na stronie SKWK pisze, że wpłynęło 6 ofert przetargowych na budowę trybuny wschodniej.

leszekm 09.10.2008 05:55

Sześć firm chce budować trybunę

Wczoraj odbyło się otwarcie ofert na budowę nowej trybuny C stadionu Wisły. W imieniu miasta inwestorem zastępczym jest Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu. Przetarg obejmuje budowę trybuny wschodniej z narożnikami. - Wpłynęło sześć ofert - informuje Jacek Bartlewicz, rzecznik prasowy Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu.

- Wiadomo, że kryterium konkursowym jest cena. Rozpiętość jest ogromna, najniższą 151 mln 200 tys. zaproponowała krakowska firma Instal SA, najwyższą - 216 mln. 500 tys. konsorcjum Hydrobudowa 9 z Poznania. Jak informuje Bartlewicz pozostałe oferty złożyły: Budimex - Dromex, Skobud z Żywca, Mostostal z Warszawy i Budus z Katowic. Przypomnijmy. Na lata 2008 - 2009 władze miasta przewidziały na budowę wschodniej trybuny 90 milionów złotych. Od razu przewidywano, że cena będzie wyższa, miasto dopłaci różnicę do 30 marca 2010 roku.

Wydawało się, że faworytem będzie Budimex - Dromex, który do tej pory wybudował obie nowe trybuny za bramkami oraz pawilon medialny. W tej chwili firma wykonuje wartą 9.4 mln zł ściankę szczelinową przy trybunie wschodniej. - Teraz przyjdzie czas na szczegółowe sprawdzenie ofert pod względem merytorycznym i przede wszystkim kosztorysowym - informuje Jacek Bartlewicz. - Jeżeli wszystko będzie przebiegać dobrze, a taki optymistyczny wariant zakładamy, to do końca miesiąca podpiszemy umowę z wybraną firmą na budowę trybuny. Jak wiadomo termin realizacji został wyznaczony na 30 listopada 2009 r.

Marian Satała - POLSKA Gazeta Krakowska

http://www.krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/907579.html

1Marek1 09.10.2008 08:46

Stawiam dolary przeciwko orzechom że beda odwołania. Niestety.

Info za DP o wysokości złozonych ofert. Zwróćcie uwage na minimalna róznice o jaka przegrał dotychczasowy zwycięzca Budimex: 3,3 mln zł. Myslę,że nie odpuści. Inny wariant jest taki,że wygra jednak Budimex, bo komisja przetargowa dopatrzy się uchybień formalnych w zwycięskiej na razie ofercie Instal kraków- i wygra Budimex. Wtedy Instal Kraków nie odpuści.

"...W warunkach przetargu zapisano, że o wyborze wykonawcy w 100 procentach decyduje cena. Najniższą kwotę (151,2 mln zł) zaproponowała firma Instal Kraków SA. Budimex-Dromex, który wykonał już dwie trybuny za bramkami oraz pawilon dla mediów zaproponował 154,5 mln zł. Pozostałe oferty przedstawiły firmy: Mostostal Warszawa SA (165,4 mln zł), Budus SA Katowice (167,8 mln zł), Przedsiębiorstwo Budownictwa Ogólnego "Skobud" z Żywca (197,8 mln zł) oraz konsorcjum, którego liderem jest firma Hydrobudowa 9 z Poznania (216,5 mln zł).

Termin zakończenia budowy nowej trybuny, która ma powstać od strony parku Jordana, w przetargu wyznaczono na 30 listopada 2009 r"

sandbender 09.10.2008 09:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1Marek1 (Post 613854)

Info za DP o wysokości złozonych ofert. Zwróćcie uwage na minimalna róznice o jaka przegrał dotychczasowy zwycięzca Budimex: 3,3 mln zł. Myslę,że nie odpuści. Inny wariant jest taki,że wygra jednak Budimex, bo komisja przetargowa dopatrzy się uchybień formalnych w zwycięskiej na razie ofercie Instal kraków- i wygra Budimex. Wtedy Instal Kraków nie odpuści.

Chyba, że Instal + Budimex maja spółkę.

1Marek1 09.10.2008 10:17

Nie chce mi sie w to wierzyć. Budimex jako dwukrotny zwycięzca (dwa przetargi na dwie trybuny) pewnie nie chciałby się dzielić. Dodatkowo za duże ryzyko przecieku i konsekwencji.

Pero 09.10.2008 13:36

Też nie chce być złym prorokiem ale na pewno będą odwołania. To dosyć prestiżowa inwestycja i na pewno każda z tych firm ostrzy sobie na nią zęby. Zawsze można się potem pochwalić że budowało sie obiekty na Euro 2012

staszek001 09.10.2008 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1Marek1 (Post 613854)

Jeżeli oferta ma uchybienia formalne to nie ma co dyskutować - prostest zostanie oddalony. Co za różnica jak duży był rozrzut cenowy skoro jedyne kryterum to cena?
Jak by firmie X bardzo zależało na wygraniu przetargu, to by zbiła cenę i wygrała. Wniosek jest taki: firmie Install Kraków najbardziej zależało na budowie stadionu, zaoferowała najniższą cenę i prawdopodobnie wygrała przetarg.
Protesty będą, nie trudno to przewidzieć, ale jak szybko zostaną odrzucone (lub też nie), trudniej.

kohprzem'68 09.10.2008 16:17

Procedury przetargowe moga sie przeciagnąć w czasie a nie ma co szukać kolorowych jaj chyba że któryś z oferentów zaproponował coś ekstra w ofercie np " duży bar piwny " .
Jeśli chodzi o sprawę nowej trybuny A i B i bazy hotelowej która ma powstać , to mieszkańcy na pewno będą rościć sobie prawo do świętego pokoju i zachowania statusu enklawy , ale jakoś nie przeszkadza im sąsiedztwo wysokich bloków u zbiegu ulic Chodowieckiego ,Goetla z Radwańskiego ?
http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=u...&Submit=Szukaj

harthausen 09.10.2008 17:03

gdyby tych bloków nie było, to z biedą można by uwierzyć w jakieś ich tam czyste intencje. A tak to po mojemu liczą tylko na kasę, w każdej gazecie pisze o kosztach tych trybun, czemu by swojego wiaderka pod ten kran nie podłożyć?

Rozbrajający są niektórzy, w pobliżu stadion piłkarski jednej z najlepszych drużyn w kraju a oni chcą być "enklawą spokoju" :D
Chętnie im pomogę w szukaniu takich miejsc, znam parę na Wdzydzach i w Borach Tucholskich.

leszekm 10.10.2008 15:16

Czyżby kamerka działała?:

http://www.krakow.pl/kamera/wisla/

WILU TS 10.10.2008 15:24

Działa i widać sukiennice...

leszekm 10.10.2008 15:28

U mnie widać były sektor C.

WiślakNH 10.10.2008 15:32

U mnie tak samo sukiennice z boku widać.

leszekm 10.10.2008 17:01

Tutaj też nie wszyscy mają widok na stadion:

http://www.skyscrapercity.com/showth...41189&page=256

SpoXsteR 10.10.2008 17:09

U mnie C widać... ale dużo nie tracicie, nic się nie dzieje :)

czy to jest linia wyznaczającą "początek" trybuny?
http://i37.tinypic.com/303kebl.jpg

?

dannato 10.10.2008 17:40

u mnie też sukiennice - ktoś wie może dlaczego się tak dzieje?

SpoXteR - pytanie o początek trybuny - tak, twoja prawa czerwona linia będzie początkiem fosy.

SpoXsteR 10.10.2008 17:44

thx

spróbujcie przez firefoxa wejść ... u mnie na firefoxie cały czas leci trybuna C

dannato 10.10.2008 17:52

u mnie w IE chodzi trybuna a w firefoxie sukiennice...magiczny kraków:)

piotr 0704 dortmund 10.10.2008 17:55

Ogladam zdjecia z budowy scianki i przeraza mnie estetyka wykonywanych prac. Wszystko brudne, pogiete druty, beton rozchlapany ... Quo vadis Budimex ? Troche porzadku bo ludzie patrza. Obserwuje czesto budowy stadionow w Lubinie i Poznaniu i tam nie ma takiego syfu na placu budowy.

Kamerka ruszyla !!!!!!! Dzieki za cynk !!!!!

SpoXsteR 10.10.2008 18:05

Wszystko brudne? a co mieli ze ścierką latać i wycierać wszystko gdzie jest błoto?

bądzmy poważni.. a te druty to może mają być pogięte ?
:)

Lubin to całkowicie inna bajka, tam stadion składany jest jak klocki lego (dlatego też jest takie tempo) Poznań zresztą też odbiega trochę od naszego..

"wszystko brudne" a co ma być czysto na budowie rozjebanej na 100 metrów?
"ludzie patrzą" jacy ludzie? i co? idą obok budowy i mówią "ej patrz jak tu brudno..o! a tutaj drucik wygięty"
:shock:

nie wiem jak inni ale jak ja przechodzę obok jakiejś większej budowy to widok jest taki sam lub gorszy od tego co jest u nas, dla mnie to normalne, bo jak sama nazwa wskazuje jest to budowa a nie zakończony budynek / stadion czy coś innego ale moze ja jakiś dziwny jestem

kohprzem'68 10.10.2008 20:28

Może tam robią specjalnie ładne zdjęcia z blacu budowy artyści jacyś żeby estetyczniej bylo ?
No cóż u nas nic tylko gleba pręty zbrojeniowe i błoto ... wszystko takie rozgrzebane a to się nazywa nieład artystyczny bo Kraków stolicą kulturalną jest Polski i nie tylko .

PhantomRanger 11.10.2008 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotr 0704 dortmund (Post 614418)
Ogladam zdjecia z budowy scianki i przeraza mnie estetyka wykonywanych prac. Wszystko brudne, pogiete druty, beton rozchlapany ... Quo vadis Budimex ? Troche porzadku bo ludzie patrza. Obserwuje czesto budowy stadionow w Lubinie i Poznaniu i tam nie ma takiego syfu na placu budowy.

Co mnie obchodzi jaki syf tam jest? Ważne aby po zakończeniu budowy go nie było. Popatrz też i na inną sprawę u nas od lipca do września, czyli praktycznie przez 1,5 miesiąca z przerwami lało. Nikt nie będzie specjalnie prostował drutów, których i tak nie będzie widac. One mają spełnic swoją funkcje, czyli wzmocnic beton i czy jest on prosty czy krzywy to nie ma żadnego znaczenia.

piotr 0704 dortmund 11.10.2008 20:50

Spokojnie Panowie. Oczywiscie nie jest to rzecz decydujaca o jakosci i tak dalej - po prostu stwierdzam fakt.

Owszem Lubin to inny typ budowy ale i tam sa elementy odlewane na miejscu a nie tylko gotowe prefabrykaty.

Chodzi mi o to ze rzuca sie to w oczy i tyle. Bez dramatu i bez napinki...

Polska - Czechy 2:0 Brozek i Kuba !!!!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:22.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl