Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

Ar222 24.05.2017 12:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1470774)
Ktoś coś ciekawego poleci??

Ode mnie z ostatnio przeczytanych:

"Paradyzja". A.Zajdel
"Siedem pigułek Lucyfera". S.Piasecki
"Wśród nocnej ciszy" R. Bratny
"Taniec na linie" Ł. Grower
"Rzeźnia nr 5" K. Vonnegut
"Pozytronowy człowiek" I. Asimov
"Nowy wspaniały świat" A. Huxley
"Interregnum" P. Karda
Trylogia husycka A. Sapkowski
Trylogia Metro Glukhovsky
Saga azjatycka Clavella
"Pięć lat kacetu" S. Grzesiuk
"Boso ale w ostrogach" S. Grzesiuk
"Pan lodowego ogrodu" Grzędowicza
"Walc stulecia" R.A. Ziemkiewicz
"Ostatni sędzia" J. Grisham
"Hrabia Monte Christo" A. Dumas
"Cmętarz zwieżąt" S. King
"Wielki marsz" S. King
"W głębi lasu" H.Coben
"Ojciec chrzestny" M.Puzo
"Cień tajnych służb" D.Kania
"Grona gniewu" J. Steinbeck
"Akwarium" W. Suworow
"Zaklinacz deszczu" J. Grisham
"Inna dusza" Ł. Orbitowski
"Droga królów" B. Sanderson
"Słowa światłości" B. Sanderson
seria o Harrym Hole Nesbo
trylogia zlodziejska Piaseckiego

Podziekowal!!!

Widzę, że masz na liście parę książek o tematyce historycznej, więc od siebie dorzucę:
T. Woods, "Niepoprawna politycznie historia Stanów Zjednoczonych"

Bardzo ciekawa książka i przy okazji fajna odtrutka na wiele mitów i potocznych wyobrażeń na temat co poniektórych wydarzeń z historii USA.

wiesniak842 08.08.2017 04:40

Co czytalem od ostatniego wpisu:

"20000 mil podmorskiej żeglugi" J. Verne
"Życie seksualne lemingów" R.A. Ziemkiewicz
"Strach. Opowiadania kresowe" S. Srokowski
"Zbyt głośna samotność" B. Hrabal
"Sycylijczyk" M. Puzo
"Omerta" M. Puzo
"Człowiek który czytał umarłych" A. Garrido
"Nie mów nikomu" H. Coben
"Futu.re" D. Glukhovsky
"Nielegalni" V.V. Severski
"Niewierni" V.V. Severski
"Nieśmiertelni" V.V. Severski
"Niepokorni" V.V. Severski

Niech ktos czasem wrzuci cos ciekawego;)

Vinci 08.08.2017 13:19

http://www.empik.com/trylogia-zla-to...6579,ksiazka-p

Pierwszy tom bardzo ciekawy i wciągający, w drugim akcja przenosi się do Libii i tam już jest ostra jazda.
Aczkolwiek jakiekolwiek porównania do Stiega Larsona nie powinny mieć miejsca. Zupełnie inna (może nawet i lepsza) jakość.

cash_X 08.08.2017 16:16

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/22072/atlas-zbuntowany

Wielkim znawcą literatury nie jestem, ale mnie wciągnęła

Garret 08.08.2017 16:39

W tej chwili jestem świeżo po skończeniu książki "Powołanie Trójki" - drugiego tomu cyklu Stephena Kinga o Mrocznej Wieży. Jak ktoś lubi miszmasz post-apo,sci-fi i fantasy, to powinien być zadowolony, choć pierwszy wolumin - "Roland" - może być ciężki w odbiorze.

Następne w kolei "Ziemie Jałowe".

IncognitoTSW 08.08.2017 19:36

"Lot nad kukułczym gniazdem" Ken Kesey

jakby ktoś jeszcze się wahał to polecam zarówno książkę jak i film jak i sztukę w Bagateli

_bzyku_ 10.08.2017 20:20

Cała seria "Skazaniec" Krzysztofa Spadło. Jak do tej pory wyszło 5 tomów, Historia " Ropucha"- więźnia skazanego na dożywocie. Wciąga niesamowicie. Polecam
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/23785...-calemu-swiatu

wiesniak842 10.08.2017 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _bzyku_ (Post 1479718)
Cała seria "Skazaniec" Krzysztofa Spadło. Jak do tej pory wyszło 5 tomów, Historia " Ropucha"- więźnia skazanego na dożywocie. Wciąga niesamowicie. Polecam
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/23785...-calemu-swiatu

Pierwsze slysze, szczerze przyznam. Widze,ze ebooki tanie, biere!!!

Prezydentowa 10.08.2017 22:18

Skoro temat ożył, to i ja poproszę o poradę.
Skończyłam właśnie książkę i szukam czegoś nowego. Mam smaka na jakąś fabularyzowaną biografię, coś wciągającego. Fajnie by było, gdyby był dostępny audiobook, cobym sobie w pracy mogła słuchać. Ktoś coś? :-)

Btw, nacięłam się ostatnio na "przynętę autora znanej powieści". Dorwałam książkę Folleta "Trzeci bliźniak", w końcu autor "Igły" nie może napisać złej książki. Otóż może. Ta książka to taki badziew, że nie byłam w stanie dobrnąć do połowy. Jak to jest możliwe, żeby napisać bestseller, a potem takie gówno?

wiesniak842 10.08.2017 22:38

Boże, jeszcze książki czyta :kumple:
Z biograficznych lub podchodzących pod biografie to trylogię złodziejską Piaseckiego, "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, czy "Król szczurów" Clavella. Dwie ostatnie to zapiski z bycia jeńcem w obozie w czasie II WŚ, także nie wiem czy kobiecie można polecić takie dzieła, wszak wy delikatne stworzenia, czułe, wrażliwe.

frank 11.08.2017 07:09

[przypadkowo dwa posty, do usuniecia]

frank 11.08.2017 07:31

"Króla Szczurów" czytałem, naprawdę warte polecenia.
Z tego typu to ostatnio jeszcze wpadły mi "Pamiętniki Partyzanta" Józefa Wyrwy ps. "Furgalski", Hubalczyk. Żeby się to dobrze czytało to trzeba się nieco interesować samą tematyką, tak mi się wydaje. Tak czy inaczej, warto.
Z innej półki "Wszystko za życie" Jona Krakauera. Choć to jest całkiem znane, więc możliwe, że już czytałaś lub oglądałaś film. A jeśli nie, to w dużym uproszczeniu jest to historia gościa, który rzucił studia i wyruszył w podróż po USA przez kilka lat żyjąc jak koczownik ;)

A czytał ktoś trylogie o wojnie secesyjnej Jeffa i Michaela Shaary i poleci coś podobnego? Podobnego w sensie formy - fabularyzowana książka historyczna - nie samego tematu.

Prezydentowa 11.08.2017 08:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842
Boże, jeszcze książki czyta :kumple:

No, chodzący ideał, nie wiedziałeś? :krolewna:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez frank
Z innej półki "Wszystko za życie" Jona Krakauera. Choć to jest całkiem znane, więc możliwe, że już czytałaś lub oglądałaś film. A jeśli nie, to w dużym uproszczeniu jest to historia gościa, który rzucił studia i wyruszył w podróż po USA przez kilka lat żyjąc jak koczownik

Nie czytałam, ale książką, którą właśnie skończyłam jest "Wszystko za Everest", również jego autorstwa. Natomiast widziałam film, znam historię i...mam swoją opinię na temat jej fenomenu ;)

pzkwr 15.08.2017 05:53

O, temat odżył...
Miłośnikom kryminałów gorąco polecam islandzkiego pisarza o nazwisku nie do zapamiętania: Arnaldur Indridasson. Mroczne, wciągające, znakomicie nakreślone postaci, bardzo dobre literacko. Jest to seria z tymi samymi postaciami, ale można czytać nie po kolei. Nie ma słabych części, ale mnie najbardziej podobały się: "Grobowa cisza" i "Jezioro". W taniej książce na Szewskiej można go często kupić za kilkanaście złotych.

Czy czyta ktoś komiksy, ale nie te o suberbohaterach? Ja ostatnio wróciłem po latach i strasznie mnie wciągnęło.

TomekSaracen 31.08.2017 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qazwsx123 (Post 559270)
a jakieś ksiazki historyczne o 2 wojnie ciekawie napisane ? i poleccie mi jeszcze ksiazki oparte na faktach historycznych

"Byłem adiutantem Hitlera", ale nie pamiętam autora, a mam to na półce :O

wiesniak842 07.09.2017 04:26

No to co tam przez ostatni miesiac zem przeczytal.

"Mitologia nordycka" N. Gaiman
"Mężczyzna imieniem Ove" F. Backman
"Skazaniec. Na pohybel całemu światu" K. Spadło
"Skazaniec. Z bestią w sercu" K. Spadło
"Skazaniec. Za garść srebrników" K. Spadło
"Skazaniec. Czapki z głów" K. Spadło
"Skazaniec. Zawsze mnie kochaj" K. Spadło
"Strefa mroku. Jedenastu apostołów grozy"
"Mistrz i Małgorzata" M. Bułhakow

Dawać jeszcze jakies tytuly!!!
PS. Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_:D

pzkwr 08.09.2017 06:12

Dla miłośników historii polecam pięknie wydany album o I wojnie światowej (Krzysztof Holderski). Można go bez problemu kupić za 10 zł
http://www.taniaksiazka.pl/i-wojna-s...-p-503266.html
Podstawowe informacje, ciekawostki i dużo świetnych zdjęć.
Warto, bo w Polsce na temat tej wojny bardzo mało się wię, a przecież toczyła się również na naszych terenach.

_bzyku_ 09.09.2017 14:50

Cytat:

Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_

Luzik, sam czekam z niecierpliwością na VI tom.

Cytat:

Dawać jeszcze jakies tytuly!!!

Tak na szybko z tych co przeczytałem i wciągły mnie podobnie co historia Ropucha - nie mogłem się oderwać to te 2 pozycje:
- http://lubimyczytac.pl/ksiazka/222273/pielgrzym
- http://lubimyczytac.pl/ksiazka/182431/legion

wiesniak842 09.09.2017 14:59

Pielgrzyma mam akurat na kindlu i czeka w kolejce:D Legion wyglada ciekawie, sprawdze, dzieki.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TonyWiślak (Post 1482064)
Ja polecam:
Cień Wiatru i Grę Anioła C.L Zafona
książki H.Cobena a w szczególności W głębi lasu.
I na koniec Zdzisław Broński "Uskok" Pamiętnik 1941-1949

Do Zafona przymierzam sie juz od dluzszego czasu ale jakos sie zabrac nie moge. Cobena dobrze sie czyta, kilka jego ksiazek lyknalem, w tym "W glebi lasu" wlasnie.
Bronskiego chetnie przeczytam jak uda mi sie gdzies dostac ksiazke.

TonyWiślak 09.09.2017 15:14

Ja polecam:
Cień Wiatru i Grę Anioła C.L Zafona
książki H.Cobena a w szczególności W głębi lasu.
I na koniec Zdzisław Broński "Uskok" Pamiętnik 1941-1949

ArturBarlinek 06.10.2017 07:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1481785)
"Skazaniec. Na pohybel całemu światu" K. Spadło
"Skazaniec. Z bestią w sercu" K. Spadło
"Skazaniec. Za garść srebrników" K. Spadło
"Skazaniec. Czapki z głów" K. Spadło
"Skazaniec. Zawsze mnie kochaj" K. Spadło

PS. Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_:D

powiem Ci wieśniaku, że czytam książkę (I tom) od 2 dni i jutro powinienem skończyć. Dobra i ciekawa lektura.

Ja od siebie dodam co ostatnio przeczytałem:

Remigiusz Mróz, "Kasacja"
Remigiusz Mróz, "Zaginięcie"
Remigiusz Mróz, "Rewizja"
Remigiusz Mróz, "Immunitet"
Remigiusz Mróz, "Inwigilacja"
Remigiusz Mróz, "Oskarżenie" - nowość 10.2017 :)

wiesniak842 09.10.2017 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ArturBarlinek (Post 1484583)
powiem Ci wieśniaku, że czytam książkę (I tom) od 2 dni i jutro powinienem skończyć. Dobra i ciekawa lektura.

A i owszem i owszem.

Ja przez ostatni miesiac:
"Neuromancer" W. Gibson
"Graf Zero" W. Gibson
"Mona Liza Turbo" W. Gibson
"Silmarillion" J.R.R. Tolkien
"Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" J. Jonasson
"Legion" E. Cherezińska
"Skorumpowani" J.Z. Patterson
"Dolores Claiborne" S. King

"Legion" Cherezińskiej bardzo dobra lektura!!!

Vinci 09.10.2017 20:01

Ja zwróciłbym uwagę na trochę inne gatunki, ale również bardzo wciągające.
3 książki Piotra Zychowicza:

"Żydzi", "Sowieci" i ostatnio wydana "Niemcy". Mnóstwo ciekawych faktów nawiązujących do naszej historii, a także kontrowersyjnych aspektów relacji z nacjami, zawartymi w tytułach.

Barti 23.10.2017 11:36

Ostatnio mam znowu "fazę" na czytanie, dlatego polecam z ostatnio przeczytanych:

Suworow trylogia: "Kontrola" "Wybór" "Żmijojad" - fajnie wpleciona akcja w tło prawdziwych rozgrywek stalinowskich czasów u sowietów...
W. Łysiak: "Królewicz i Minstrel" , "Ostatnia kohorta" - klasa autora sama w sobie. Wartka akcja pełna ciekawych zwrotów.

Jak coś macie ciekawego to wrzucajcie. Z góry dzięki.

TomekSaracen 24.10.2017 08:56

Moja kolejna zdobycz: : "Blady przestępca" Philip Kerr - kryminał, w którym akcja toczy się w roku 1938 w Niemczech - wciągająca książka, idealna do autobusu :D

_bzyku_ 25.10.2017 19:47

Ktoś czytał Shoguna Jamesa Clevella? 6 dych z wysyłką, ponad 1000 stron i zastanawiam się czy warto. Ogólnie szukam jakiegoś obszernego dokumentu o Japonii i samurajach.

wiesniak842 25.10.2017 19:52

Czytalem. Bardzo dobra ksiazka. Nie jest to wprawdzie dokument ale Clavell, z tego co sie orientuje, wiele lat spedzil w Azji zglebiajac miedzy innymi tajniki kultury japonskiej wiec sporo ze swojej wiedzy przelal na papier. Ogolnie cala saga azjatycka Clavella jest bardzo dobra.

PS. taniaksiazka.pl masz taniej. Jak cos to kilka razy juz u nich zamawialem i jestem zadowolony.

Padre1906 25.10.2017 20:59

_bzyku_ masz taniej w bonito

https://bonito.pl/k-34515495-shogun

mitmichael 25.10.2017 22:28

A co to jest ksiazka? :rotfl: ostatnia jaka przeczytalem w zyciu to chyba "Lysek z Pokladu Idy" :lol:

Barti 26.10.2017 19:29

No cóż...skoro dobrze Ci z tym, co widać po emotkach to nie zmieniaj tego :D...co do Gustawa Morcinka, to z uwagi na nowych "przyjaciół" powinieneś przeczytać jeszcze inne książki..polecam" Pokład Joanny" (bo to czytałem) albo swojsko brzmiący "Ondrasek"...planuję przeczytać te książki które polecacie dlatego nic nowego nie wniosę...No może z uwagi nas fascynację tematem, zamierzam przeczytać jeszcze: "Pozdrowienia z Korei..." Suki Kim

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl