![]() |
Cytat:
Wydaje się , że ten Skwarek może być z polecenia lub propozycji trenera, pozostałe to raczej pomysły Pasiecznego . Każdy trener ma swojego Mitrovica , oby ten pokazał więcej :p |
Cytat:
|
Cytat:
Moim zdaniem lepiej celować właśnie w tamte rynki, niż znowu przywozić autobus Hiszpanów. |
Cytat:
Zaczyna się narzekanie na Czechów i Słowaków. Zupełnie tak, jakbyśmy mieli super doświadczenie z Polakami bez kontraktów typu Jankowskie, Janickie czy Mojty. Tak tylko zacytuję Łukasza Fabiańskiego: nasz trener (West hamu) powiedział o Czechach (a miał ich 2 w drużynie), że gdyby tylko mógł to by chciał mieć 11 takich w drużynie. Skromność, pracowitość, wyszkolenie, idealny stosunek ceny do jakości. Czego chcieć więcej? Mamy na każdą pozycje Polaka do rywalizacji z obcokrajowcem. W tym okienku ściągnęliśmy już 4 Polaków do pierwszej drużyny, przy 3 obcokrajowcach. Dla mnie to idealna opcja przy chorych cenach za krajowych zawodników |
Cytat:
|
ja narazie tez nie widze problemu, jak sie okaza ofermami na boisku to wtedy bedziemy dyskutowac, a narazie czysta karta nie wazne ile czechoslowakow tu trafi
|
Cytat:
:> Cytat:
Niedowidzącym wskazuję, że napisałem: "Owszem, te transfery wyglądają na w miarę sensowne, ale czy jest w nich jakaś głębsza myśl poza spełnianiem życzeń trenera?" Proste pytanie. Co, jeśli Gula odejdzie po pół roku, czy roku, a nowy trener będzie widział w kadrze więcej Chorwatów (przykład). I nie jestem do końca przekonany, że to do końca świadomy zamysł Pasiecznego. No, ale chciałbym się mylić. |
Cytat:
W obecnej sytuacji mamy o tyle komfortową sytuację, że tłumacz w sztani nie jest zbyt potrzebny. Językowo i kulturowo Słowacja, Polska i Czechy to jeden region. I też nie widzę większej różnicy czy będziemy spłacać 2 lata Gule czy Wdowczyka. Kasa z konta pomimo innej narodowości będzie tak samo wyplywac. Podczas zaciągu hiszpańskiego ściągnęliśmy 9 zawodników hiszpańskojęzycznych. Ilu zostało po 1,5 roku od przyjścia Junco? 2. Czy bronili się piłkarsko? Raczej tak. Czy Stolarczyk miał problem by ogarnąć multikulturowa grupę? Ani trochę. Czy jak kolejny trener będzie z Chorwacji to ściągniemy mu tabuny Chorwatów? Nie wiem. Zależy od sytuacji kadrowo-finansowej. I tak dla przypomnienia Hyballa nie dostał ani jednego Niemca do drużyny. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie mając żadnego oglądu tamtejszych niższych lig i mało kasy skończymy z kolejnymi Chuką i Silvą. Szukanie na wschód ma dla nas więcej sensu z wielu powodów, nie tylko dlatego że Pasieczny zna te rynki (co samo w sobie jest już powodem wystarczającym)... Jak masz trenera z 3 ligi hiszpańskiej i Hiszpana DS - głupotą byłoby nie korzystać z ich wiedzy i doświadczenia. Teraz szansa trafienia kolejnego Carlitosa jest znikoma - kto od nas oglądał Chukę? Raczej nikt, menedżer przywiózł go w teczce. |
Cytat:
Po drugie każdy trener chce się otaczać piłkarzami których gdzieś już na swojej drodze spotkał i w jakimś stopniu się sprawdzili przynajmniej na początku swojej pracy i jest to jak najbardziej zrozumiałe.Od tego jest dyrektor sportowy żeby zachować proporcje w drużynie i według mnie te proporcje na razie są zachowane. Po trzecie nie ma chyba drugiego takiego użytkownika jak Ty który zawsze chce się mylić |
Pytanie zasadnicze czy Ci nowo sprowadzani ludzie podniosą poziom sportowy a my jako zespół będziemy bliżej 8 pozycji w lidze niż miejsc spadkowych. Może być też tak że ani dyrektor sportowy ani nowy trener nie dadzą nam tego co chcemy i co potem?
|
Ech, ile to lat marzyliśmy, żeby jedynym zarzutem przy sprowadzaniu piłkarzy była ich narodowość :-)
Czy to zmierza w jakimś sensownym kierunku zobaczymy za rok czy dwa. Dla mnie na ten moment nasi decydenci zasługują na pełne zaufanie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do Pasiecznego - między wierszami wiele razy już mówił, ze co prawda w Wiśle pracuje od lipca, ale opinię na temat Guli przedstawił Zarządowi ;) W mojej ocenie przyjście Skvarki czy Honuska opiniowali zarówno trener jak i dyrektor, jestem dobrej myśli |
Tak piszecie o tych Chorawatach, a przecież takowa kolonia już była w latach 2017-2018. Arsenić, Halilović, Kolar + momentami w tym okresie Brlek. :-D
Zresztą u nas to nic nowego. Była Wisła hiszpańska (za Ramireza I Carrillo), holenderska (za Maaskanta), bałkańska (za Petrescu), a pewne gdyby Kasperczakowi przyszło w innych warunkach pracować to pewnie i afrykańska. :D Nawałka z kolei chyba w każdej kadencji czytał forum bo chciał zrobić Wisłę młodo-zdolno-polską. |
Skoro piłkarz czeski i słowacki jest w stanie zagrać na niezłym poziomie za mniejsze pieniądze niż piłkarz polski, to jaka różnica? Krakowowi jest dość blisko kulturowo do południowych sąsiadów ;-)
|
Cytat:
|
Osobiście uważam, że w drużynie powinien zostać zachowany odpowiedni balans pomiędzy Polakami, a obcokrajowcami. Aby grać w pierwszym składzie obcokrajowiec powinien być wyraźnie lepszy od Polaka...
Ale jak wiemy teoria - teorią a praktyka - praktyką. Jak na razie z klubu bez żadnego żalu odeszło 6 obcokrajowców, a przyszło 3 nowych, dających nadzieje, że będą wzmocnieniem. Z tego co mówi się mają pojawić się kolejni dwaj. Czy to dobrze, czy to źle pokaże czas. Jakby nie spojrzeć potrzebujemy lewego obrońcy i napastnika... a nie pogardziłbym też pomocnikiem. Według mnie optymalnie byłoby 7 Polaków i 4 obcokrajowców w Pierwszym składzie... Ale niestety realia są jakie są i trzeba się z tym pogodzić. Aby promować młodych Polaków trzeba grać na odpowiednim poziomie w eklapie, a nie w pierwszej lidze... Jakoś nie słyszałem aby spadkowicze lub drużyny z I ligi sprzedawały młode talenty za wielkie pieniądze... |
Grunt to rozsądnie wplatać w tą czechosłowacką mieszankę młodych chłopaków.
|
Cytat:
Nawet jak dojdzie jeszcze w tym oknie 3 to będzie mniej niż połowa kadry. A sądzę że jeszcze Chuke mogą chcieć wypchnąć z klubu. To dalej mniej niż np Lech - 16 obcokrajowocw, Jaga też 16, legia 14 czy sąsiadeczka 21 :D Dla mnie w ściąganiu graczy zza granicy nie ma nic złego, o ile nie ściągamy ich na ławkę, ale do gry. Swojego czasu Glik został sprzedany do Włoch że spadającego Piasta za 1 mln euro, nie wiem czy podobnie też nie było że Stępińskim. |
Cytat:
|
Nasi młodzi chłopcy nie robią liczb, co dobrze ktoś ostatnio podsumował. A za sam niski wiek piłkarzy punktów w tabeli nie zyskamy. Skoro ci młodzi zawodnicy ani nie zaliczają asyst, ani bramek, a dodatkowo nierzadko nie wykazują tego mitycznego przywiązania do barw, co często się tu podnosi - to czemu mamy ich za wszelką cenę promować?
Dopóki trener kosztem zbliżonego jakościowo 19-latka, nie zaczyna wystawiać swojego 34-letniego pupila, to grajmy tym co mamy w składzie najlepsze, bo czas najwyższy wygrzebać się z odmętów tej przaśnej ligi. I może wreszcie pograjmy coś w tym cholernym Pucharze Polski, bo to też jest potencjalnie sporo meczów, w których można rotować składem, pozwalając się wykazać tym, którzy w Ekstraklasie grają mniej. Ale jak coś, to przecież zawsze można huknąć z trybun: 'Gula odstaw Słowaków, postaw na młodych Polaków' ;) |
Cytat:
Kolega to był zahibernowany ostatnie 5 lat? Takie "mądrości" żeby nie ogrywać młodych to były na forum dominujące 5 lat temu. Na szczęście są już w mniejszości, w czym również mam zasługę. Tak, polskie kluby nawet te topowe, jeśli chcą się rozwijać muszą stale "produkować i sprzedawać" młodych piłkarzy. Efektem ubocznym tego procesu są serie np. Starzyńskiego kilkunastu meczy bez gola czy asysty. Ale na końcu będzie nagroda. Chłopak się ogra i odejdzie za grubą kasę. |
Cytat:
|
Cytat:
I tak się będziemy licytować na "sceptycyzm poznawczy". Stary David Hume sie kłania :) btw A jest inna droga zeby spłacić długi i wyjść na prostą? Wszelkie tzw. "ucieczki do przodu" jak za czasów Maaskanta czy Carillo okazało sie finansową klapą na końcu - zwiększajac tylko dług, gdzie zainwestowaliśmy ponad stan licząc że zarobimy coś więcej na grze w pucharach. Przy inwestycji w młodych nie ma takiego ryzyka. Jak sie jakis nie rozwinie, to może inny błyśnie. A jak zaden nie błysnie - przynajmniej na końcu nie zostaniemy z przepłaconymi "Jaliensami". Wg mnie nawet nie mamy wyboru jak tylko inwestować w młodych. Jesli nie, to zostanie nam trwanie z długami i trzymanie sie eklapy jak swego czasu Odra Wodzisław. Ta też jechałą na "starych" wyjadaczach. Do czasu.... |
Cytat:
Ciężko się podpisać pod tym że nas młodzi nie robią liczb. W ostatnim sezonie najmłodszym strzelcem w sezonie został Starzyński. Sezon wcześniej Buksa. Teraz na zakończenie strzelił Gruszkowski. Plewka dopóki nie kontuzja był filarem (jeszcze) punktujacej drużyny Hyballi. Nawet ostatni sparing. Kto strzela? Najmłodszy na boisku Starzyński. Zdecydowanie minęły u nas czasy, że młodzi są w kadrze na sztukę. W szkoleniu u nas zdecydowanie coś drgnelo, choć poniekąd jest to też zasługa świetnego skautingu do akademii. |
Czytam na zaprzyjaźnionym portalu, że przychodzi do nas Mistrz Węgier z dwu ostatnich lat, wcześniej też na Słowacji cośtam wygrał i reprezentant Słowacji... I że może być naszym kluczowym piłkarzem.
W sumie jestem oburącz za, ale tak dla równowagi przypomnę, że ten Skvarka gdy zsumować jego minuty i odjąć te z z pucharu Węgier, to zagrał w ubiegłym sezonie trzy pełne mecze.:> A jeszcze w poprzednim niewiele więcej. Więc z szampanami to bym poczekał jeszcze ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Wypali albo nie, jak na nas ma OK CV. Zresztą, wcześniej podobno kręcił nosem na naszą ofertę co pokazuje jak atrakcyjnym klubem jesteśmy. |
Chodzi plotka, że sprowadzamy polskiego bramkarza, jako zastępstwo dla Lisa, który jednak odchodzi. Biegański będzie musiał poczekań na swoją szansę, bo nowy sprowadzany jest, jako nr. 1.
Ciekawe, o kogo chodzi, bo ja na rynku nie widzę nikogo ciekawego w naszym zasięgu. EDIT: Jakbym miał strzelać, to Strączek ze Stali. |
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli naprawdę chodzi o niego, i zostajemy z nim, Biegańskim i Buchalikiem, to mamy duży problem w bramce. No chyba, że Lis wcale nie odchodzi, a Rosa przyjdzie jako numer 2/3 za Buchalika. |
Cytat:
Teraz stawiany na nieopierzonego Biegańskiego, mając Rosę i Buchalika na rezerwie. Do tego mając w końcu trenera bramkarzy który w końcu daje impuls do rozwoju swoich zawodników. Już oficjalnie Rosa w Wiśle |
nie rozumiem kompletnie tego transferu, nawet jeśli Lis odchodzi.. poda mi ktoś chociaż jeden argument za ? oprócz tego, że jest tani i za darmo
|
Cytat:
Ilu my zresztą mamy tych 30-kilku latkow? Nie popadajmy w skrajności, kiedy akurat średnia wieku w Wiśle jest jak najbardziej w porządku. Ba, ktoś mógłby powiedzieć, że brakuje wręcz 1-2 mocno doświadczonych i ogranych na zachodzie zawodników typu Kuba, a niedawno jeszcze Brożek czy Głowacki. Cytat:
Sezon jest na tyle długi, że jeżeli wychowanek rokuje, to na pewno swoje szanse dostanie. Ale usilne wpychanie kolejnych młodzików do składu z perspektywą, że za kilkanaście meczów gra jednego z nich zacznie realnie przyczyniać się do lepszych wyników drużyny, to też nie jest rozwiązanie. Bo punkty też musimy w tym sezonie szybko zacząć liczyć. Chyba że wychodzimy z założenia, że nieważne, w której lidze będziemy grać, ale ważne, żebyśmy promowali młodych graczy. Ja jednak zdecydowanie bardziej wolę oglądać Wisłę w Ekstraklasie, walcząca z Legią, niż drużynę kopiącą się po czołach, nikomu nie ujmując, w Chojnicach czy innych Niepołomicach. |
Cytat:
Jak już wspominałem, widziałem Biegańskiego w paru meczach i jak dla mnie to nie jest ktoś gotowy na Ekstraklasę, jeżeli w ogóle będzie kiedykolwiek gotowy. |
Nie rozumiem trasfery Rosy. 27 lat gral w 14 meczach w I lidze. Nie potrafie pojac czemu. Dziwne to
W sumei pierwszy transfer w tym okienku ktory nie ma zadnego potencjalu |
Cytat:
Pamiętam jak 2 lata temu podpisaliśmy Tobiasza Weinzettela jako 3 bramkarza i 3 dni była rozkmina jak będzie bronił. Teraz pewnie pamięta go mniej niż 1% kibiców Wisły Tymczasem nawet nie miał okazji. Natomiast klub się zabezpieczył po kolejnej kontuzji Buchalika i to miało swój sens. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:44. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl