![]() |
Trochę tych meczów CLJ widziałem, więc odnoszę się do całości.
Kontuzje - jasne, ale np. ten Madembo mnie nie przekonywał. Głogowski jeszcze młody, także tutaj może być ok. Hoyo to osobny przypadek, brakło pomysłu na prowadzenie jego przygody z piłką - mam nadzieję że w kolejnym sezonie to się zmieni. Ale w mojej ocenie Koncewicz-Żyłka, Jania, Kutwa czy nawet Warczak nie mają szansy na zaistnienie w Wiśle. Choć wiadomo, jak to jest z młodymi. |
Wydaje mi się, że w Wiśle mają właśnie pomysł na rozwijanie młodych zawodników. To dlatego Ci najzdolniejsi często nie grają na swoich pozycjach.
Taki Hoyo sporo gra na DM po to aby podciągnąć się w rozegraniu i orientacji w przestrzeni. Jeśli chce się stworzyć nowoczesnego środkowego obrońcę to musi on posiadać takie cechy. Grając stopera nigdy nie nauczy się tego. Dlatego często lepiej aby taki młody zawodnik zagrał 30 słabych meczy na innej pozycji niż tyle samo meczy niezłych na docelowej. Taki Hoyo ma dobre warunki, potrafi wyczyścić, grać na wyprzedzenie czy zagrać piłkę głową ale to za mało. Chcesz mieć dobrego prawego obrońcę? Naucz skrzydłowego z dobrymi warunkami fizycznymi bronić. Ktoś taki będzie potrafił podłączyć się do akcji i celnie wrzucić. W rozegraniu też nie będzie przeszkadzał. Madembo też sporo gra na skrzydle ale docelowo ma być to lewy obrońca. Nasz super snajper Chełmecki docelowo powinien grać na skrzydle. Teraz bym go wystawiał na boku obrony aby nauczył się bronić. To chyba jedyna szansa na zrobienie kariery przez niego. |
Cytat:
Myślę że w kwestii wprowadzania wobec kazdego (rokującego) zawodnika w końcu pojawia się plan rozwoju. Sytuacja z rezerwami tego nie ułatwia, ale przynajmniej (jak słychać) to ostatni rok bez zgłaszania ich do rozgrywek. |
Cytat:
Natomiast lepiej wyglądają piłkarze ofensywni : Chełmecki, Szywacz, Ziarko czy Chmiel - dają nadzieję na rozwój :) |
Nie no Chełmeckiego żeby nauczył się bronić to na bramkę go ustaw
|
Cytat:
Po tym, jak KK dostał się do prezydium MZPN ma jeszcze większe możliwości działania. |
Cytat:
Ziarko jest wypożyczony z Legii - nie wiem na jakich warunkach, ale sądzę że gdyby nie kontuzja Madembo mogłoby go u nas nie być (choć to gdybanie) - ciekawie się prezentuje. Ja bym go wykupił. Chelmecki - wypożyczenie, albo przepadnie jak Zające. Chmiel j.w. Szywacz - fajny chłopak, ale trochę casus Plewki. Zanim dorośnie do seniorskiej piłki też trzeba go wypożyczyć |
Ogolnie wypozyczenia w naszym przypadku to zajebisty pomysł.
Powinniśmy nawiązać współpracę z klubami w niższych ligach (1 czy 2 poziom rozgrywek) i wysyłać tam do ogrania juniorów. Wszyscy na takich dealach wygrywają: piłkarz ogrywa się w piłce profesjonalnej, dla klubów filialnych to potencjalny dobry gracz w zespole i (poprawcie jeśli się mylę) możliwość uzyskania środków w przyszłości z bonusów transferowych. Dla nas ogrywanie juniora oznacza szansę sprawdzenia czy będzie z nich coś więcej. Zgaduję, że takie będzie jedno z założeń pracy Pasiecznego. A Szot wydaje mi się, że ma większy potencjał niż teraz się wydawać może. Spokojnie do ogrania i może zrobić karierę.w jakimś średniaku europejskim z gatunku ligi belgijskiej czy nawet gorszej części Bundesligi. |
No my mamy kluby filialne po niższych ligach (4/5 poziom bodaj).
Siadłaby taka: Puszcza Niepołomice, Garbarnia, nie wiem może jakaś Skra Częstochowa czy Stal Rzeszów. Mamy te kluby relatywnie blisko, pod nosem. Bo też bez sensu wyrzucać 16/17 latków na drugi koniec Polski na rok. Fajnie żeby pojawiali się w klubie i mieli blisko do rodziny. |
W/w kluby pewnie 1-2 wychowanków przyjmą (i zresztą tak robią) ale bądźmy szczerzy, musza się na tym poziomie utrzymać a i chcą też promować swoich piłkarzy. Na ogrywanie jednoczesnke 4-5 piłkarzy nikt na tym poziomie się nie będzie pisał.
Jedyna droga to mozolna reaktywacja rezerw, które wg nowych przepisów mogą grać nawet w 2 lidze. Pewnie za 3 lata będziemy gotowi na taki koszt, ale sam awans na ten poziom wymaga sporo pracy. |
Dlatego trzeba robić kilka różnych dróg naraz: kilka wypożyczeń, powolne budowanie drugiego zespołu i inwestycja w jego awans. Za kilka lat przyjdą efekty ;)
|
Cytat:
|
Dor Hugi zawodnikiem Białej Gwiazdy
Drugą linię zespołu dowodzonego przez trenera Adriána Guľę wzmocnił 26-letni skrzydłowy - Dor Hugi. Zawodnik podpisał z Białą Gwiazdą kontrakt, który będzie obowiązywał do 30 czerwca 2024 roku. |
Wg znawców ligi austriackiej byłby poza legią wzmocnieniem każdego zespołu.
Tym bardziej 13 zespołu esa. W zimie Glasgow Rangers chciało go pozyskać. Na papierze (co podkreslam) bardzo dobry transfer. Zabezpieczany sobie i skrzydła i atak. Nie będziemy już skazani na beznadziejnego Yeboaha. |
W życiu nie oglądałem ligi austriackiej, więc wnioskując jedynie po jego kompilacjach na YT, to przy odrobinie szczęścia miałby na luzie dwucyfrówki w bramkach i asystach. Wygląda spoko, zobaczymy.
|
Za dobrze to wszystko wygląda, oby nie było jak z Becirajem.
|
Byc moze zacznie jak kazdy a skonczy jak wszyscy. Pare meczow swietnych a potem zrownanie do poziomu przecietnego
|
Biegański (19)
Uryga (27) Młyński (20) Aschraf (25) Sobol (20) Kliment (27) Hugi (25) 7 transfer, z czego każdy z zagranicznych zawodników rozegral pełny sezon bez kontuzji. W dobrym wieku, szczególnie jeśli chca jeszcze pokazać kawał dobrej piłki. Osobiście czekam jeszcze na lewego obrońcę, ofensywnego pomocnika i napastnika (jak potwierdza sprzedaż Forbsa). |
Robi to wszystko coraz lepsze wrażenie. Już powoli nie mogę się doczekać nowego sezonu :)
|
Kadra 2021/2022
Bramkarze: Lis, Broda, Biegański ŚO: Mehremic, Uryga, Frydrych, Szota, Hoyo LO: Sadlok, Wachowiak PO: Gruszkowski, Szot ŚP: Plewka, Zhukov, Kuveljic, El Mahdioui Skrzydłowi: Młyński, Kuba, Yeboah, Starzyński, Hugi Ofensywni pomocnicy: Savic. Chuca Napastnicy: Kliment, Sobol Gołym okiem widać, że potrzebujemy nowego środkowego pomocnika, ofensywnego pomocnika oraz napastnika Chuca? bez komentarza, Kuveljic wiecznie kontuzjowany, a Kliment potrzebuje solidnego zmiennika |
Cytat:
Wg mnie kadra zaczyna fajnie wyglądać. BRAMKA Biegański (M), Buchalik. Broda - wypożyczenie. Zakładając sprzedaż Lisa, Biegański (Młodzieżowiec) w pierwszej 11, ciekawe czy jako zmiennik zostanie Broda(M) czy pójdzie na wypożyczenie żeby pobronił, a w rezerwie i tak jest jeszcze przez rok Buchalik. Taki układ byłby optymalny dla Brody. Po roku wróci i będą we 2 z Biegańskim do gry. Obaj (M) więc fajny układ. LEWA OBRONA Sadlok, Wachowiak (M) Jak dla mnie zostawiłbym Wachowiaka i dał mu szansę jako zmiennik Maćka. Złapałby na pewno sporo minut. PRAWA OBRONA Gruszkowski (M), Szot (M) Idealna opcja dla rozwoju tych chłopaków. Wewnętrzna rywalizacja dwóch młodzieżowców o 11, obaj mogą dzięki temu zaliczyć sporo minut, plus dla ich rozwoju i systemu ProJunior Osobiście bym tak zostawił prawą obronę. ŚRODEK OBRONY Frydrych, Uryga, Mehremic, Szota, Hoyo (M) 5 zawodników na obsadzenie 2 pozycji - wystarczająco. Pozostaje kwestia czy hoyo będzie miał realne szanse by zbierać minuty, czy może jednak lepiej wypożyczyć go do I czy II ligi na ogranie choćby na jedną rundę. ŚRODEK POMOCY Plewka (M), Żukow, Aschraf, Kuveljic - 4 zawodników na obsadzenie 2 pozycji. Jest OK. Zwłaszcza jestem ciekaw Holendra i tego jak szybko wywalczy miejsce w 11. Solidna 4 zawodników. Savic, Kuba - 2 zawodników na obsadzenie kierownicy. Savic oczywiście ogromne rozczarowanie w poprzednim sezonie, jednak ostatni mecz z Piastem wlał nadzieje, do tego ofensywny styl Guli powinien działać na jego korzyść. Kuba wielki pytajnik. Jeśli okres przygotowania przejdzie bez kontuzji to będzie realnie brany do gry. Tutaj widziałbym dodatkowo 3 zawodnika -TRANSFER ofensywnego pomocnika. Możliwe, że temat tego Skvarki dalej aktualny. SKRZYDŁA Yeboah, Starzyński (M), Młyński (M), Hugi - 4 skrzydłowych do obsadzenia 2 pozycji - jest OK. W tym dwóch młodzieżowców więc świetnie. Spodziewam się tutaj bardzo dużej rotacji co wyjdzie wszystkim na plus. ATAK Kliment, Sobol (M), Zdybowicz (M) - zakładam transfer Forbesa o czym głośno się mówi, że to kwestia dni, do tego nie liczę Beciraja, raczej dojdzie do rozstania za porozumieniem. Mamy więc 3 osoby na obsadzenie miejsca na szpicy. Wg mnie konieczny transfer napastnika do realnej walki z Klimentem o skład w 11. Sobol będzie tym trzecim i jeśli w treningu i sparingach pokaże jakość to super, oby zbierał minuty. Zdybowiczowi nie wróżę neiestety kariery i być może nawet dojdzie do rozstania i zostaniemy z 3 nazwiskami. Podsumowując, kadra ciewaka, wg mnie konieczne 2 transfery: Ofensywny pomocnik i Napastnik. |
Fajny post powyżej. Ja bym dodał, że jednak potrzebujemy się wzmocnić przede wszystkim na bokach obrony - są to pozycje przez które traciliśmy multum bramek w poprzednim sezonie. Zarówno Szota i Gruszkowski nie dają gwarancji dobrego poziomu przez cały sezon dlatego uważam, że klub powinien zatrudnić jednego bardziej doświadczonego PO. Na LO też przydałby się zmiennik dla Sadloka, który miewa słabe momenty.
|
Myslę, że nie ma co marzyć, ze w 2 miesiące zbudujemy stały i pełny skład. To jest proces, który zawaliliśmy przez dekadę i teraz trzeba to zmieniać, a na to potrzeba czasu i kilku okienek transferowych. Najwazniejsze to pozbywać się starych piłkarzy, którzy grają na silę, żeby tylko uzupełniać nawet już nie pierwszy skład, a ławkę, podpisywać kontakty z w miare młodymi tzn takimi, którzy są przed 30stką i mogą pograć tutaj te 2-5 sezonów. Kontrakty kilkuletnie. I to robimy. Także super.
Wiadomo, że kilka transferów nie wypali więc znowu w zimie lub za rok będzie trzeba zrobić jakies czystki i dalej uzupelnić skład, aby dobić do takich powiedzmy 20 równorzednych piłkarzy + kilku mlodych, tak aby mieć na każda pozycję dwóch pilkarzy. I jeśli to osiągniemy to będzie zajebiście. |
Cytat:
Większy problem widzę na lewej stronie, bo sądzę że już poprzedni sezon powinien być ostatnim z Sadlokiem na LO. Jego miejsce jest bliżej środka. Wachowiak musi się ograć na poziomie 1 ligi. Tutaj widzę opcje ściągnięcia kogoś konkretnego. @pawlozm bardzo fajne zestawienie. Mamy już obecnie po 2 zawodników na pozycję, ale trzeba wziąć pod uwagę że dojdą kontuzje. Poki co jest ich niewiele, ale wiemy jak to bywało w przeszłości. Ja bym jeszcze wypożyczył Hoyo, bo kolejny rok bez gry to będzie dla niego dramat. Wtedy Sadlok zabezpiecza ŚO i rywalizuje z nowym LO. Teoretycznie kadra jest mocną ale... ilościowo. Wyobrażam sobie sytuację w której wypozyczamy choćby Kuveljicia, bo się zatrzymał w rozwoju, a kontrakt na długi. Mam też nadzieję, ze w lipcu z zespołem potrenuje więcej młodzieży z CLJ. Kilku chłopaków powinno mieć szansę zaprezentowania się u Guli. Liczę po cichu na jakiś wystrzał formy podobnie jak u Starzyńskiego. (Madembo, Szywacz, Ziarko, Chmiel?) |
Cytat:
|
Gula gra systemem 4-3-3 na dwie 8
Nie bardzo tu jest miejsce na ofensywnego pomocnika FBF jeszcze nie odszedl więc w ataku też ma kto grać |
Cytat:
Chyba zbyt szybko idące wnioski z samego zapisu samej formacji. Nawet jeśli Gula będzie grał na dwie 8, to muszą one wypełniać szereg rol ofensywnych, w tym roli rozgrywającego/rozprowadzającego piłki. Patrząc jakie cyfry wykręcał u Guli choćby Skvarka, to liczbowo wyglądał jak świetna 10. U nas ani Zukov, ani Kuveljic, ani Plewka (choć on jeszcze będzie się mocno rozwijał) nigdy nie dobijali do takich liczb i nigdy nie brali na siebie ciężaru rozgrywania akcji. Savic i Chuca z kolei wyglądają blado w defensywie. Tylko Aschraf wydaje się być skrojonym idealnie zawodnikiem na ofensywnie usposobiona 8. |
według TM Aschraf to typowa 6. Typową.8 są Zukov i Savic. Będą grać wyżej to może będą mieli jakieś sensowne liczby
|
Zapomnieliście w tym wszystkim, że jako środek jest jeszcze w obwodzie Chuca jako "ofensywny" pomocnik, bo chyba zostanie na najbliższy sezon albo przynajmniej do zimy. Chociaż obecnie liczyć na niego to jakby ufać, że coś w naszym kraju zmieni się na lepsze... A wychodzi jak zwykle.
Ja osobiście wypożyczył bym do 1-szej lub 2-iej ligi na ogranie młodego Wachowiaka i szukał kogoś do realnej rywalizacji na pozycji lewego obrońcy. Bo przykłady Gruszkowskiego i Plewki pokazują, że nie warto młodzieży skreślać za wcześnie. Tłuczenie przez Sadloka tych wszystkich rożnych na krótki słupek, bo dalej piłka nawet nie dolatuje i wolnych po trybunach jest nie tyle co irytujące co wręcz w....iające. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja cały czas twierdzę, że Savic stał się poniekąd "ofiarą" tego, że na siłę chciano zrobić z niego playmakera. To nie jest piłkarz, który potrafi wziąć na siebie cały ciężar gry i wykreować sytuację z niczego, jak np. Melikson. On się bardziej nadaje do szybkiego klepania piłki w ataku z innymi ruchliwymi zawodnikami, wyjścia na pozycję i skończenia akcji strzałem lub podaniem. Taki (zachowując proporcje, wiadomo) Mason Mount. Myślę, że Gula to zauważy.
|
Cytat:
Jakby ktoś go chciał kupić za choćby 100 tys zł to bym go odpalił i szukał kogokolwiek na jego miejsce. Jak pisałem kiedyś pożytku z niego w poprzednim sezonie było mniej nawet niż z Wojtkowskiego |
Cytat:
"Całą jesień", czyli ile wtedy zagrał? 6-7 spotkań? Z czego może DWA w całości? W dodatku u schyłkowego Skowronka, gdzie cała drużyna wyglądała jak reprezentacja bezdomnych ex-uczestników paraolimpiady dla oldboy'ów z Gabonu? To nawet nie było solidne pół rundy, żeby się wkomponować. A potem przyszedł Hyballa i kazał mu rozgrywać, czego po prostu nie potrafi. Druga sprawa - gdzie napisałem, że jego najlepszą pozycją byłaby lewa pomoc? Jeżeli nie jest playmakerem, to od razu skrzydło? Chyba, że po prostu zakładasz, że środkowy ofensywny pomocnik MUSI być playmakerem, a nie np. second striker'em. (I żeby nie było, że np. mamy inne rozumienie pojęć - Przez "playmakera" rozumiem kogoś, przez kogo przechodzi większość ataków i kogoś kto reguluje tempo. A "ofensywny pomocnik" to ktoś, kto jest tylko jedną z paru opcji/jednym z elementów w ataku, ale drużyna nie polega głównie na nim.) I tak ogólnie - mnie też w większości irytował. Ale widzę u niego po prostu jakiś potencjał. |
Potencjał potencjałem, ale on ma już 27 lat i rozmawiamy o nim jak o nie uksztaltowanym graczu 20-22 letnim. Zawodników w tym wieku kupuje się z konkretną jakością. Przynajmniej w teorii.
Ja po prostu liczę że będą od niego lepsi i będzie jak już wnosił coś z ławki. I trudno mieć sentyment za tak fatalny sezon. Podobnie jak do Yeboaha czy Forbsa. Sprzedać i zapakować z kokardką jak pojawi się okazja. |
Zgadzam się z przedmówcą. Jeśli chcemy się rozwijać to musimy skończyć z liczeniem na to, że jakiś grajek 27-28 letni, który 5 lat wcześniej coś tam pokazywał, nagle odpali i tak w kółko co rundę na zasadzie:
"a pamiętasz jak 8 lat temu strzelił hat-tricka!, gość ma potencjał tylko nikt do niego nie potrafi trafić!". To samo kwestia poprzednich klubów. To, że np. Chuca ma w CV Villarreal na nic się nie przekłada. Decydować ma tylko i wyłącznie aktualna forma boiskowa. Dość Chucków, Silvów i innych szrotów, które nigdy nie odpalą. |
uwaga zaraz ktoś przypomni Brleka :)
|
Cytat:
W zasadzie to poszedł za niezłą kasę, a jego powrót to już była kompletna klapa. |
Cytat:
Żebym jednak tak juz się nad Saviciem nie pastwił, to i tak prędzej Gula coś z niego wyciągnie niż chocby z Chuki. Myślę że to co bardzo zmieni się pod panowaniem naszego nowego dyrektora, to ilość przestrzelonych transferów właśnie tych na papierze "doświadczonych" zawodników, których naprawdę można zweryfikować na 100 sposobów. Już zresztą poszla plotka, że Pasieczny zablokował transfer już dogranego Gorre, a postawił na Dora Hugi jako mniejsze ryzyko. Zresztą sporo sobie po nim obiecuje. Zawodnik z ligi top 10 wykręcający na tym poziomie 8 bramek i 8 asyst. Szanse że zginie u nas jak Savic czy Yeboah są naprawdę małe. Sądzę że Hugi lewej strony nikomu nie odda. |
Mi to ciężko uwierzyć w tego Żyda.
Gość w lidze lepszej od naszej w kanadyjskiej ma 16 pkt. I to w spadkowiczu. To tak jakby jakiś zawodnik Podbeskidzia miał 8 bramek i asyst. I do tego w optymalnym wieku. Jak dla mnie na papierze transfer bomba! Coś jak przyjście Guli na trenera. Nie wiem czy tym razem drużyna będzie grała na miarę oczekiwań ale ciężko zarzucić właścicielom, że podjęli błędne decyzje. Przydałby się jeszcze jeden napastnik skoro ma odejść Forbes. Poza tym, jak dla mnie kadra wygląda naprawdę solidnie. Powinniśmy się uplasować gdzieś w połowie stawki. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:14. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl